Az anime helyzete Japánban

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
Sephiroth
Profi
Profi
Hozzászólások: 324
Csatlakozott: 2006.09.26. 09:30
Tartózkodási hely: In the Lifestream

Az anime helyzete Japánban

Hozzászólás Szerző: Sephiroth » 2008.03.04. 10:03

Elég sok szó esik arról - ezen a fórumon, és máshol is - hogy az Anime megítélése, elfogadottsága, népszerűsége Magyarországon milyen, legyen szó rajongókról vagy átlagos nézőkről. Amennyire én látom, a hazai anime-kultúra nagymértékben (főleg az internet miatt) nyugati hatás alatt áll, és bár vannak különbségek szép számmal, az azért igaz, hogy amiről egy angol nyelvű fórumon sokat írnak, az előbb-útóbb bekerül a köztudatba itthon is.
Amiről viszont keveset hallani, hogy Japánban, ahonnan az anime indul ugye, milyen a megitélése az egyes sorozatoknak, vagy magának a műfajnak? Vajon a hype ott is mindig megvan, vagy egyes sorozatokra csak mi tekintünk szent grálként?
Tegnap teljesen véletlenül volt alkalmam beszélgetni egy japánnal erről is, és volt pár meglepő adaléka (most csak szemezgetek):
- Az Evangelion végét a Japánok sem értik
- Az Akira anime egyáltalán nem jó, a mangát kell elolvasni
- Olyan sorozatokat, mint a Suzumiya Haruhi és az Azumanga Daioh, Japánban csak a legmegszállottabb Otakuk nézik.

Ezek után érdekelne, kinek milyen hasonló tapasztalata van? Ki mit tud arról, hogyan viszonyulnak Japánban az animekhez, és a hazáján eléggé túnőtt anime-kultúrához?
God's in his heaven, All's right with the world

Avatar
Arxur
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2008.02.27. 11:47
Tartózkodási hely: Szeged-Baja

Hozzászólás Szerző: Arxur » 2008.03.04. 14:55

Ez személytől függ. Attól, hogy valaki japán nem feltetlénül anime-fan. Az egyetlen különbség, amit általánosságban ki lehet jelenteni, hogy más a közvélemény róla, mint mondjuk itthon nálnunk. Ezért náluk természetes, hogy ez megy a tévében. Ez úgymond megszokott náluk, ezért ez náluk kevésbé megbecsült dolog is.

Avatar
HellRaiseR
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 366
Csatlakozott: 2006.01.20. 20:05
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: főváros
Kapcsolat:

Re: Az anime helyzete Japánban

Hozzászólás Szerző: HellRaiseR » 2008.03.04. 21:36

Sephiroth írta:Az Akira anime egyáltalán nem jó, a mangát kell elolvasni
Furcsa, hogy ezt mondod, de gondolom azért kaptál ilyesmi válaszokat, mert Japánban sokkal többet találkozhat ilyen vagy ehhez hasonló témával. Én nem szeretem az ilyen kinyilatkoztatásokat, hogy megmondják mi a jó és mi a rossz, de azt írtam, hogy többet találkoznak hasonló alkotásokkal, tehát van összehasonlítási alap. Arxur is írta, ez az ember ízlésétől függ, hogy kinek mi tetszik.
Nyilván Japánban az ázsián kívüli kontinensek kultúrájával vannak így, mert az nem hétköznapi számukra.

Vicces, hogy ezt írom, mert tudok egy kivételről. Egy ismerősöm edzésről, volt Japánban. Ő reklámfilmekkel és ilyen ehhez hasonló filmes dolgokal foglalkozik, és ha jól emlékszem, talán épp emiatt volt kinn, és természetesen vitte a katanáját is. Elkezdett egy nap a szabadban, beöltözve gi-ben és hakamában kardozni, és azt mondta, hogy úgy néztek rá az emberek, mintha még soha az éltben nem láttak volna még ilyet.
Kép
Az Ördög a részletekben rejlik...
,,We're trapped in the belly of this horrible machine...and the machine is bleeding to death."

Avatar
Meglivorn
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 376
Csatlakozott: 2003.07.27. 15:14
Tartózkodási hely: Jurai... (bárcsak. Magyarország)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Meglivorn » 2008.03.05. 02:50

Ajánlott lehet a mondoban Mako eszmefuttatása a dologról. A világban az anime viszi a primet, a manga pedig annak a hátszelével terjed. Japánban ez pont fordítva van, mangát mindenki olvas, de animét már sokkal kevesebben néznek, hiszen ahhoz idő kell (amig egy fejezet mangát akár 5 perc alatt is átfutsz, addig egy epizód anime akkor is 20 perc ha sietsz :) ). Pláne amig TVben adják, hogy lásd az egészet még a műsorhoz is igazodnod kell. DVDt pedig csak a fanatikusok vesznek...

Szóval egyátalán nem meglepő a dolog.

(Személyes: az Akira anime sztem se jó, a mangát viszont tényleg el kellene olvsanom :\ )

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5931
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Az anime helyzete Japánban

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2008.03.05. 07:30

Sephiroth írta:- Az Evangelion végét a Japánok sem értik
Nem csoda, azt valószínűleg még Hideaki anno sem. :lol:
Sephiroth írta:- Az Akira anime egyáltalán nem jó, a mangát kell elolvasni
Látom ezen volt, aki meglepődött, pedig szerintem általában így van, 99%-ban a manga mindig pwnolja a belőle készült animét. Persze ez nyilván üzleti okokból sem lehet másképp, mivel ahogy Meglivorn is írta, a manga a húzóágazat, az anime meg ilyen extra a fiataloknak, akiknek még van idejük TV-t nézni. XD (Amúgy speciel barátnőm nagy Akira-fan, és ő ugyan nem mondja, hogy rossz az anime, de megjegyezte, hogy kismiska a mangához képest.) Amúgy az Akira anime inkább a nyugatiaknak volt nagy durranás, mert ők előtte max tényleg Balut láttak, de a japánok szerintem úgy voltak vele, hogy "jah, jó film, szép az animációja, de a többi benne van a mangában is". XD
Sephiroth írta:- Olyan sorozatokat, mint a Suzumiya Haruhi és az Azumanga Daioh, Japánban csak a legmegszállottabb Otakuk nézik.
Engem inkább ez lepett meg. :D Mármint oké, ezekről ordít, hogy otakucuccok, de ahány fanja van itt nálunk, nem hittem volna, hogy Japánban csak a "hardcore" otakuk nézik. XD Nem lehet, hogy úgy értette, hogy a 20 éven felüliek között nézik csak ők? :D (Mert a többinek ideje sincs rá. XD) Vagy akkor annál is több otaku van, mint gondoltam, bár azt máig nem értem, hogy ennyi munkanélküli mellett (mert voltaképpen azok) hogyan marad fent a japán állam, illetve, hogy pont a munkanélküliség miatt az otakuknak hogy van pénzük a hobbijukra. (Náluk nem 1500 Ft egy DVD, és nem 10 rész van rajta. :lol: Igaz, a minősége is "enyhén" jobb, de... XD)
Sephiroth írta:Ezek után érdekelne, kinek milyen hasonló tapasztalata van? Ki mit tud arról, hogyan viszonyulnak Japánban az animekhez, és a hazáján eléggé túnőtt anime-kultúrához?
Én azt szoktam érdekesnek találni, hogy mennyire máshogy viszonyulnak ők és a nyugatiak (vagy akár mi) egy-egy animéhez. Lásd az Akirás példa, vagy ki gondolná, hogy a nyugaton sztárolt Elfen Lied Japánban megbukott? :lol: Vagy a legjobb, amikor kiadnak egy animét, ami náluk átlagnak számít, de miután nyugaton nagy kedvenc lesz, Japánban is hypolni kezdik. XD
Kép

Avatar
Sephiroth
Profi
Profi
Hozzászólások: 324
Csatlakozott: 2006.09.26. 09:30
Tartózkodási hely: In the Lifestream

Hozzászólás Szerző: Sephiroth » 2008.03.05. 12:28

A Haruhis dolog nem volt egyértelmű, úgy került elő, hogy egy haver (aki szintén ott volt) említette, hogy éppen ezeket nézi, és erre jött a fentebb említett reakció. Mondjuk a társaság 20 év feletti, lehet hogy ezért tényleg ezen lepődött meg, bár nem hiszem, mert aztán szóba került hogy Naruto, Bleach, ezeket kisiskolások olvassák/nézik főleg Japánban, és itt kifejezetten említette az életkort.
Abban egyetértek, hogy nyilván az egyes emberek másképpen állnak a dologhoz japánban is, nehéz általánosítani, de mivel gondolom sokaknak csak 1-2 embertől van infójuk a téren, ezért gondoltam hogy összerakhatnánk ebben a topikban egy összegzést erről.
Hm, tudsz példát mondani sorozatra ami a nyugati hype hatására lett kedvelt kint is? Kiváncsi vagyok.
God's in his heaven, All's right with the world

Avatar
Narumi
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1388
Csatlakozott: 2004.05.04. 14:36

Hozzászólás Szerző: Narumi » 2008.03.05. 19:40

Hú, hát nekem ilyenben csak annyi közvetett tapasztalatom van, hogy egy haverom járt japán tanárhoz, és egyszer elküldtem vele az Azumangát, hogy nézesse meg a tanárral. De szigorúan leszögeztük neki, hogy "braincellkiller". XD Hát, 1 részt bírt belőle megnézni, annyira lefáradt. XD
Kép
心在るが故にお前のすべてを欲する
"Because I have a heart, I lust for all that you are"

Avatar
Bendzsi
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 40
Csatlakozott: 2007.11.11. 19:38
Tartózkodási hely: Doboz

Re: Az anime helyzete Japánban

Hozzászólás Szerző: Bendzsi » 2008.03.06. 15:30

Sephiroth írta:Az Akira anime egyáltalán nem jó, a mangát kell elolvasni.
Ezen nem lepödök meg, én is jobbnak tartom egyes (sok) animék manga változatát. De az Akira nagy lépés volt az animék elterjedésében nyugatom vagy megemlíthető a Ghost in the Shell is.

Ezzel a "Nyugaton siker Japánban megbukott/átlagos" viszonyal nem nagyon tudok vitatkozni én is csak azt tudom mondani mint az előttem szólok. Ami nyugaton teljesen újnak számított Japánban már rég elterjett.

Japánban igazán kedveltek Hayao Miyazaki/Ghibli studió művei.
Föleg azért mert a legtöbb rámutat vallami valódi problémára például a Szentjános bogarak sírja, vagy csak egyszerűen szorakoztató.
Azokat az alkotásokat sokan látták és nézik meg újra függetlenül attól, hogy animeFan-ok vagy nem.

Biztos vanak olyanok Japánban is akik nem szeretik az animéket, de biztos kevesebb az olyan ember akik nem azért nézik le az animéket mert nem ismerik a műfajt.

Részemről nagyon tetszik, hogy egyes animék mozi bemutatójára cosplayben jelennek meg és, hogy mennyire kedvelt olvasmány a manga.

Míg nálunk az anime főleg szórakozás Japánban egyenlő munkával is, sok stúdió születet és igen jó állásnak mondható az anime/manga készítés de igen elismert munka a szinkron szinész állás is, persze egyes együtesek az anime opening/ending "clip"-jeiknek köszönhetik a sikert.
Kedvenc animém az Ezüst Nyíl.

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5931
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2008.03.06. 19:00

Sephiroth írta:Hm, tudsz példát mondani sorozatra ami a nyugati hype hatására lett kedvelt kint is? Kiváncsi vagyok.
Pl. a Trigun, bár ezt én is csak itt hallottam a fórumon.
Kép

Avatar
Hanon
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 150
Csatlakozott: 2007.09.15. 14:55
Tartózkodási hely: At pinball

Re: Az anime helyzete Japánban

Hozzászólás Szerző: Hanon » 2008.03.10. 11:42

Mnn, sajnos nekem semmilyen kapcsolatom nincs japán emberekkel, viszont egyik ismerősöm jár japán szakkörre egy kedves nippon nénihez, majd kiffagatom. :)
Sephiroth írta:Olyan sorozatokat, mint a Suzumiya Haruhi és az Azumanga Daioh, Japánban csak a legmegszállottabb Otakuk nézik.
És ez most részben visszaadta a nipponokban nemrég elvesztett hitemet x)

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5931
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2008.03.10. 14:22

Nippon?
Kép

Avatar
Hanon
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 150
Csatlakozott: 2007.09.15. 14:55
Tartózkodási hely: At pinball

Hozzászólás Szerző: Hanon » 2008.03.10. 16:21

Jól van na, csak nem akart szóismételni x')

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5931
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2008.03.10. 18:45

Nem, én most úgy értem, hogy mit jelent ez a szó magyarul? :D
Kép

Avatar
Hanon
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 150
Csatlakozott: 2007.09.15. 14:55
Tartózkodási hely: At pinball

Hozzászólás Szerző: Hanon » 2008.03.10. 19:13

Óh, Nippon - Japán :cool:

Avatar
Sephiroth
Profi
Profi
Hozzászólások: 324
Csatlakozott: 2006.09.26. 09:30
Tartózkodási hely: In the Lifestream

Hozzászólás Szerző: Sephiroth » 2008.03.10. 20:15

Amire gondoltam még, hogy hasznos lenne ha valaki bepostolná: tud valaki esetleg olyan oldalt, ahol statisztikák vannak arra nézve hogy melyik sorozatnak mekkora a nézettsége japánban?

Amire még szintén kiváncsi vagyok: Vajon hány olyan műsor van, amelyik nézőinél a nemek aránya éppen fordított nyugaton mint japánban? Vagy ha nem is fordított, de legalábbis arányaiban más. Ha jól tudom a Sailor Moon volt az első olyan sorozat, ami meglepően sok fiúrajongót szerzett, annak ellenére hogy ugye egy Shoujo darabról van szó erősen.

OFF: Ha már belementünk, akkor a "nippon" csak olyan értelemben japán, mint ország. Japán ember az a "nihonjin".
God's in his heaven, All's right with the world

Avatar
Hanon
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 150
Csatlakozott: 2007.09.15. 14:55
Tartózkodási hely: At pinball

Hozzászólás Szerző: Hanon » 2008.03.10. 21:30

Tudom, még 2 éve, mikor első japán-miniszótáramat beszerztem ott nyitottam ki hirtelen, aztán azóta a nippon nálam minden értelemben japán ^.^" Persze aztán utánanéztem, de a nippon valahogy szimpatikusabb x')

Azok a statisztikák engem is érdekelnének. De nem pont valamelyik Mondoban volt erről szó? (megj.: én nem olvasom, ergo fogalmam sincs, csupán egyszer egy fél pillanatra láttam az egyik cikk címét).

Avatar
Khaos
Profi
Profi
Hozzászólások: 217
Csatlakozott: 2007.09.30. 22:36
Tartózkodási hely: Debrecen
Kapcsolat:

Re: Az anime helyzete Japánban

Hozzászólás Szerző: Khaos » 2008.03.10. 21:44

Titkos írta:... az anime meg ilyen extra a fiataloknak, akiknek még van idejük TV-t nézni. XD
Én tévedek, ha azt hiszem, hogy itt most súlyos általánosítás forgott fenn?
(Bocs, picit visszanyúltam.)

Off: Egyébként az a Titkos vagy, akivel Debrecenben is találkoztunk párszor? (farsang?)

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5931
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2008.03.11. 13:08

Nem én általánosítok, sok "Japán-tudóstól" hallani, hogy a 10-20 éveseknek még van idejük animét nézni, de utána már mangát is csak azért tudnak olvasni, mert sokat kell metrózni mondjuk a munkahely és az otthonuk között. :D Felnőtt dolgozó ember nem ér rá, hogy a kedvenc sorozatához igazítsa az életét, főleg, hogy ahogy hallottam, ott éjfélkor, meg hajnali 3-kor is megy pár sorozat, és nem is mindig a brutalitás vagy hasonló szempont szerint. (Pl. a Trigunt is ilyen időpontban vetítették.) Ha megfigyeled, ezért van, hogy pl. nem sok seinen mangából csinálnak animét, vagy ha mégis, azt is leviszik shounen szintre. Nincs ideje TV-zni a célközönségnek. :wink:

Off: Igen, én vagyok. :D Te nem az vagy, akivel múlt pénteken összefutottunk a teázó előtt? :) (Ha nem, akkor bocsi, de ötletem sincs, ki lehetsz. ^^")
Kép

Avatar
paTKany
A 8. Aasu
A 8. Aasu
Hozzászólások: 800
Csatlakozott: 2003.07.16. 18:19
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Aasu residence

Hozzászólás Szerző: paTKany » 2008.03.11. 13:35

Hanon írta:Azok a statisztikák engem is érdekelnének. De nem pont valamelyik Mondoban volt erről szó? (megj.: én nem olvasom, ergo fogalmam sincs, csupán egyszer egy fél pillanatra láttam az egyik cikk címét).
Januári Mondó, a toplistát én állítottam össze.
Ha kell tudok adni linket nézettségi adatokhoz, de csak japán nyelven.

A lényeg a lényeg. Összesen 5 olyan anime TV sorozat van aminek széles a társadalmi elfogadottsága és felnőtt-gyerek-öreg-bárki nézi.
Ezek sorrendben:
Sazae-san
Doraemon
Crayon Shin-chan
Chibi Maruko-chan
Detective Conan

Ez az 5 sorozat képes 10% vagy afölötti nézettséget elérni.

Ezek után jönnek az olyan gyerekműsorok, mint a Pokemon, a Naruto vagy a Pretty Cure. Ezek nézettsége 3-8% körül ingadozik és a hétköznap délutáni hétvégi délelőtti műsorsávban mennek.

Minden más otakuknak készül és hajnali 1 és 4 között megy a TV-ben.

Az otakuk számát meg ne becsüljétek le. Japán 150.000.000-s ország, még ha az 1%-ot sem éri el a népességen belül az otakuk aránya az akkor is hatalmas tömeget jelent.
Kép

Avatar
scineram
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1477
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: scineram » 2008.03.11. 21:08

PaTKany, kihagytad a One Piecet, a nyugaton is ismertebbek közül a legjobban teljesítőt. Amnnyire megszoktam nézni a heti nézettséget az ANNen, ez szokott a 6-7. hely környékén tanyázni stabil százalékokkal. Naruto mostanában top 10 határán billeg.

De az az öt, amit írtál, tényleg az első 5-6 helyen van MINDIG. De a Sazae-san is közöttük elég keményen aláz, ilyen 20% környékén. :)
Pretty Cureről meg most hallok először. :)
Kép

Avatar
paTKany
A 8. Aasu
A 8. Aasu
Hozzászólások: 800
Csatlakozott: 2003.07.16. 18:19
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Aasu residence

Hozzászólás Szerző: paTKany » 2008.03.11. 22:26

scineram írta:PaTKany, kihagytad a One Piecet, a nyugaton is ismertebbek közül a legjobban teljesítőt. Amnnyire megszoktam nézni a heti nézettséget az ANNen, ez szokott a 6-7. hely környékén tanyázni stabil százalékokkal. Naruto mostanában top 10 határán billeg.
Nem akartam felsorolni most az összes gyerekműsort. Egyébként tavaly a Gegege no Kitaro volt a 6. legnézettebb és csak utána jött az One Piece.
scineram írta:Pretty Cureről meg most hallok először. :)
Nyílván ez azért van mert szelektív a látásod vagy csak nem tudod, hogy Precure=Pretty Cure.
2007 második félév: Yes!プリキュア5 6.7 6.8 6.5 7.0 4.6 6.2 5.5 5.1 6.6 5.4 6.2 6.9 6.8 5.9 7.3 6.0 5.6 5.5 5.6 5.6 5.1 5.1 5.8 7.0 6.2
Kép

Avatar
Khaos
Profi
Profi
Hozzászólások: 217
Csatlakozott: 2007.09.30. 22:36
Tartózkodási hely: Debrecen
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Khaos » 2008.03.11. 23:05

Titkos írta: Off: Igen, én vagyok. :D Te nem az vagy, akivel múlt pénteken összefutottunk a teázó előtt? :) (Ha nem, akkor bocsi, de ötletem sincs, ki lehetsz. ^^")
Nem-nem. Velem mostanában nem hinném, hogy összefutottál, mert eléggé be vagyok ásva mostanság az angol intézet és az otthonom közé (amik 15 percre vannak egymástól). A TVA farsangján emlészem sokat lógtam a termetekben a végefelé, mert ugye a terepasztalos résznek korán vége lett, aztán később megbeszéléseken is ott voltam...

Valami ontopic dolog azért - személyes vonalon maradva. Én már most kezdek azon a vonalon lenni, hogy hozzászoktam a 2 órai fekvéshez, és írok mint a güzü. Szerencsére kifogtam egy dalszöveg-munkát, így még talán pénzem is lesz. Hajtok a laptopért, hogy non-stopban on-line lehessek. Igazság szerint bármilyen írással kapcsolatos munkát már pozitívként fogok fel, és reménykedek, hogy tanítás és/vagy írás lehet később a profilom.

Avatar
Yuriko-chan
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1107
Csatlakozott: 2007.06.20. 08:55
Nem:
Tartózkodási hely: Pécs

Hozzászólás Szerző: Yuriko-chan » 2008.04.10. 09:03

Nem találtam jobb topicot, ahova írhatnám, de ti ezt ismeritek??? Én most találtam, és már töltöm ezerrel, mint a hülye...

Avatar
Ayla
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1993
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Hozzászólás Szerző: Ayla » 2008.04.16. 17:11

igen, én ismerem. Csak még nemfogtam neki, hogy megnézzem, de haszons és jó, és megisvan = P
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?

Avatar
Yuriko-chan
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1107
Csatlakozott: 2007.06.20. 08:55
Nem:
Tartózkodási hely: Pécs

Hozzászólás Szerző: Yuriko-chan » 2008.04.16. 20:20

Már megnéztem 8 részt a 18-ból. Nem az a tipikus ismeretterjesztő film, hanem egy kicsit bolondosabb. Szerintem nagyon szórakoztató (és persze informatív), külön kiemelném Madame Shirota illemtanóráit. :wink: Minden angolul tudó, anime/manga/Japán iránt érdeklődő emberkétől megérdemel egy esélyt a sorozat (magyar felirat sajnos nincs hozzá).

Válasz küldése