Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1781
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Hozzászólás Szerző: Surci » 2016.01.14. 09:50

Dodgers írta: Kapásból mindhármótokéra menne a +1, hiszen nálam is üti az OPM a KLK-t mint a taxiórát,
Ezexerint félreérthetően fogalmaztam, mert nálam ugyan nem, arra minden hülyesége ellenére adtam egy 8-ast, az OPM-re meg csak egy hetest, de ettől függetlenül a második bekezdéseddel tökéletesen egyetértek, plusz nekem a fanszervíz se jött be túlságosan, mert már ízléstelenül túl volt tolva - de ez is olyan idétlen ízléstelenség volt, hogy poénként meg beütött :dirr: plusz volt benne "egyszem" :D Harime Nui, talán az első loli animében, akit nemcsak hogy el tudtam viselni, de az idegbeteg karaktere miatt még rohadtul bírtam is, vártam a jeleneteit és nagyon mérges voltam amiért úgy ért véget, ahogy, és az OST-je is király, kedvencem a Blumenkranz. Szal én amolyan fogadatlan prókátora vagyok a KlK-nak, mert szerintem minden hibája ellenére sokan valamiért túlzottan le tudják húzni, pedig igazából csak a helyén kellene kezelni azt is mint az OPM-et, és úgy egy tök jópofa kis fighting cucc - aztán hogy kinek melyik jön be jobban, már ízlés kérdése.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5785
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2016.01.14. 14:28

Surci írta:plusz volt benne "egyszem" :D Harime Nui, talán az első loli animében, akit nemcsak hogy el tudtam viselni, de az idegbeteg karaktere miatt még rohadtul bírtam is, vártam a jeleneteit és nagyon mérges voltam amiért úgy ért véget, ahogy, és az OST-je is király, kedvencem a Blumenkranz.
Megjegyzem, jó neked. Engem halálra idegesített a csaj, ahogy a Kugimiya Rie által szinkronizált loliknál a tsundereséget szokták túltolni, addig nála meg ezt a negédes moeséget vitték túlzásba, plusz még keverték össze elemei erejű kegyetlenséggel és szemétséggel, csak hogy még könnyebb legyen megutálnom. :dirr: Jó példa erre ez a jelenet, ahol még úgy is Ryukót éljeneztem, hogy őt meg mindig is egy hőbörgő idiótának tartottam. XD (Amúgy ha másért nem is, ebből a szempontból "epic" nálam a Kill la Kill: egyfajta inverz Trónok Harca, ahol nem azért aggódsz, hogy "jajj, XY meg ne haljon már, úgy bírom!", hanem mivel majd' mindenkit rühelltem a cuccban, szinte csak röhögtem, ha valaki elpatkolt, mondván, hogy egy idegesítő arccal kevesebb. XDDD)
Kép

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1012
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2016.01.15. 11:36

Ki mit (nem) lát bele egy animében
Így kicsit késve, de erre a dologra azért szeretnék még reagálni. Ahogyan észre vettem alapvetően három típusba lehet besorolni azokat akik képesek felfedezni egy-egy anime "mélyebb és rejtet" üzeneteit.
1. Középiskolás&kezdő: Mivel a legtöbbünk még a gimis korszakában kezd el animézni ezért ez a két fogalom erősen kötődik egymáshoz (persze vanak kivételek is, de azt most hanyagolom). Sokak hamar belefutnak valami igazán nagy műbe (Naruto, OP) és vagy egy éppen agyon hypolt sorozatban (jelen esetben az OPM-be). Mivel a tinik szerint a világmindenség akkor kezdődött amikor ők megszülettek így adódik, hogy minden más anime ami régebbi vagy legalábbis még az ő animézése előtt indult az gagyi. Viszont az Ő sorozata az valami egészen más, mondhatni kivételes, egyedülálló, szemet kápráztató és csak egy szó van ami tökéletesen letudja írni ez pedig a WAO. Mivel nekik minden animés klisé frissítően hat, így észre sem veszik azokat. Mivel relatíve kevés animét ismernek (és azokat általában szeretik is), így minden objektív támadást úgy értékelnek, hogy az a kedvenc animéjük és egyben az ő szórakozása ergo ő ellene irányul. Szerencsére a legtöbbünk kinő ebből a korosztályból.
2. Friss egyetemista: Az egyetemeken az embert nagyon sok hatás éri, plusz olyan szavakat tanul meg amikről addig azt sem tudta, hogy létezik. Az így megszerzett friss tudást pedig az ifjak beépítik az animék értékeléseknél. Így pölö olyan mondatot is lehet kreálni, hogy: "Az InuYashaban tökéletesen megfigyelhető az egyes individuumoknak differenciált szocioökonómiai háttere." Általában a második szemeszter végére ez alább hagy.
3. Star Wars: Szóval az, hogy valaki szeret egy sorozatot az egy dolog, az is egy dolog, hogy valaki mondjuk többször is megnéz egy sorozatot/filmet. De akik kifejezetten egyetlen egy franchise-ra fókuszálnak, annak minden egyes részét/könyvét stb. már többször végig élvezte és reggel a SW tejet önt az SW bögrében miközben a Halálcsillagos pirítósát eszi. Nos hát. Igen ott már elég sok mindent képes belelátni egy rajongó még a legkisebb szerelő droid pityegésébe is, mert hát az nem lehet, hogy ami életének a 90%-t kiteszi az ne hordozzon semmi plusz infót.

Hát igazából ennyi lett volna. Bocsi, hogy így reagáltam, de manapság nagyon rossz az időbeosztásom ::jtears::

UI: Köszönöm a náthás tetszés nyilvánításokat.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 504
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2016.01.15. 19:54

Cruel Angel írta:
Dodgers írta:(Ryuko "vörös", Satsuki pedig "kék"? És "olyan" fajta kapcsolatuk lett végül? Vajon hol láttam ezt korábban?)
néhány másik helyen is votl már ilyesmi
Tisztában vagyok azzal hogy ez a kék-vörös "trope" nem újkeletű dolog, inkább csak arról van szó hogy kapásból a DMC3 ugrott be, mikor a KLK-ban kiderült a két leányzó közti kapcsolat, leginkább azért mert a DMC3 is jóformán egy shounen sztori, ahol a kék tesó általi fenyegetés az idő előrehaladtával nem egészen olyanná válik, mint amilyennek elsőre indult, és ahol persze a testvéri kapcsolat, illetve a majdani együttműködés a "vöröske" testvérrel megvan. Na meg azért, mert mind a két franchise-ban a vörös tesóé az extravagánsabb fegyver (DMC3-ban a Rebellion pallos, KLK-ban a fél olló ugye), míg a kék tesók kapják a "szabvány", de ettől függetlenül is egyenértékű katanákat.
Surci írta: Ezexerint félreérthetően fogalmaztam, mert nálam ugyan nem, arra minden hülyesége ellenére adtam egy 8-ast, az OPM-re meg csak egy hetest, de ettől függetlenül a második bekezdéseddel tökéletesen egyetértek, plusz nekem a fanszervíz se jött be túlságosan, mert már ízléstelenül túl volt tolva - de ez is olyan idétlen ízléstelenség volt, hogy poénként meg beütött :dirr: plusz volt benne "egyszem" :D Harime Nui, talán az első loli animében, akit nemcsak hogy el tudtam viselni, de az idegbeteg karaktere miatt még rohadtul bírtam is, vártam a jeleneteit és nagyon mérges voltam amiért úgy ért véget, ahogy, és az OST-je is király, kedvencem a Blumenkranz.
Ah, akkor elnézést, csak nekem sikerült benéznem valamit akkor. A fanservice-t illetően egyébként engem sokáig nem is zavart, legfőképpen azért mert az egész Kamui/Godrobe koncepció annyira zseniálisan pihent, a későbbiek folyamán még egy pár "pihentség" adaggal megszórt ötlet volt (gondolok itt pölö Tsumugu-ra, aki kvázi egy varrodából szabadult Rambo volt), aminél mondhatni még időm se volt arra hogy undorodjak tőle. Bár az is igaz hogy erről a sorozat első, a másodiknál lényegesen jobban sikerült fele nagyon sokat tehet, és ha már undorodás, abban a tekintetben inkább Ragyou vitte a prímet, legfőképpen a 16-os résztől kezdve. A Blumenkranz továbbra is úgy passzol hozzá mint kesztyű a kézre, és biztos vagyok abban, hogy a Trigger-nek pont ez volt a célja a karakterével, de mondjuk úgy nem csodálom, hogy Internet-szerte ő lett Ikari Gendo női megfelelője, mégha Gendonak még esze ágában sem volt Shinji-vel olyasmiket művelni, ami eléggé kezdte kiérdemelni a 18+ besorolást. És akármennyire voltak "extravagánsak" Ryuko és Satsuki Kamui ruhái a sorozat egésze alatt, azok Ragyou-hoz képest szinte fel se tűntek ilyen szempontból.
Szal én amolyan fogadatlan prókátora vagyok a KlK-nak, mert szerintem minden hibája ellenére sokan valamiért túlzottan le tudják húzni, pedig igazából csak a helyén kellene kezelni azt is mint az OPM-et, és úgy egy tök jópofa kis fighting cucc - aztán hogy kinek melyik jön be jobban, már ízlés kérdése.
Mindenki nevében természetesen nem beszélhetek, de a lehúzásban szerintem kimondottan erős szerepet játszik az, hogy sokak számára egyszerűen nem tudott felnőni ahhoz a státuszhoz és minőséghez, amit a TTGL anno letett az asztalra, ami lehet hogy önmagában nem lenne akkora kardbadőlős faktor, de már maga a KLK is olyasmi volt ami takarékosabb gázon égett mint a "nagytesó" (például az EDGE faktort a mai napig nem tudom lenyelni mindennemű szórakozás ellenére, a karakterfelődés sem volt nagy szám, és nem is sikerült magát újból és újból felülmúlnia), ezek után meg persze hogy adták magukat a "bezzeg a TTGL, az milyen volt" kezdetű gondolatmenettől megtáltosodott érvelések a sorozat ellenében (már akinél a TTGL ennyire befolyásoló tényező volt, természetesen). De szvsz ugyancsak nehezítő faktor a sorozat megítélése szempontjából, hogy kis túlzással kész aknamező, ha a női szereplők ábrázolásáról mint olyanról van szó - van aki szerint a sorozat egy halom gusztustalan kacat és bazári majmot csinál belőlük, míg mások szerint pont hogy az önállóságukat és a kompetenciájukat emeli ki, úgymond "tisztelegve előttük", szóval egy jókora potenciális feminista aknamező a sorozat. Aztán hogy ki mit gondol erről az egy másik dolog, de ettől függetlenül ez egy olyan tényező, amivel a TTGL-nek nem gyűlt meg ennyire a baja, pontosabban szólva a fanservice ott pusztán megmaradt a mezei "fanservice, igen/nem?" jellegű általánosabb kérdéskörnél.
Kép Kép

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1781
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Hozzászólás Szerző: Surci » 2016.01.16. 00:22

Magam is jobbnak tartom a sorozat első felét, bár Nui a másodikban többször bukkan fel, és ez nálam azért elég sokat nyom a latban :D

Egyébként pedig:
Dodgers írta: Mindenki nevében természetesen nem beszélhetek, de a lehúzásban szerintem kimondottan erős szerepet játszik az, hogy sokak számára egyszerűen nem tudott felnőni ahhoz a státuszhoz és minőséghez, amit a TTGL anno letett az asztalra (...) ezek után meg persze hogy adták magukat a "bezzeg a TTGL, az milyen volt" kezdetű gondolatmenettől megtáltosodott érvelések a sorozat ellenében
Erre rá kell kérdeznem: a triggeresek konkrétan a TTGL-el promózták hirdetésben-akármiben ezt a cuccot, vagy csak a mindenféle fanoknak sikerült ezt is belelátniuk? Mert a csapat ugye Ex-gainax, az teljesen világos, csak számomra za nem tiszta hogy a stúdió lőtte-e be amolyan TTGL2-nak, vagy a fanok várták tőle ezt a színvonalat? Na nem mintha számomra nem lenne tökmindegy, viszont igazságosnak csak akkor érzem a basztatást, ha komolyan official ezzel promózták a KlK-t. Persze, animáció-rajzstílus-edge-GAR-gainax meg hasonló utánérzetek miatt ez kikerülhetetlen az összehasonlítás, de a magam részéről nyugtáztam annyival, hogy bár messze nem egy TTGL, szórakoztatni azért kifejezetten tudott. Szal igazából azt veszem észre, hogy nem önmagában nézték sokan ezt az egészet, hanem csakis a nagytesó árnyékában, na úgy persze hogy csalódás, míg önmagában a kattantabb shounenekre vevőknek bőven megállja a helyét.
Dodgers írta: a karakterfelődés sem volt nagy szám, és nem is sikerült magát újból és újból felülmúlnia
Ezzel eszemben sincs vitatkozni, de annyit felhoznék a védelmében, hogy még így is teljesített annyit belőle, amennyit a mindenféle 100+ részes hypeshounenek 100+ rész alatt se tudnak összehozni. Oké, nem egy TTGL-szint, de van egy íve azért mindkét csaj esetében, és kapnak egy normális lezárást is. Őszintén, én ennél többet nem is vártam ettől, hiszen sem a karakterek, sem maga a sztori nem olyannak voltak felvezetve már az elejétől sem, akiktől ennél többet el lehetne várni.
Dodgers írta:és ha már undorodás, abban a tekintetben inkább Ragyou vitte a prímet, legfőképpen a 16-os résztől kezdve. +18-as karika
Akkor lehet hogy már megint bennem van a hiba, de némi szemöldökhúzással elintéztem ezt az egészet, meg azzal, hogyha már így túl van húzva minden fanszervízelem ebben a hülyeségben, ez már egy kicsit WTF ugyan, de ha már beletették, elfér benne... mert tétje úgysincs.
Dodgers írta: kis túlzással kész aknamező, ha a női szereplők ábrázolásáról mint olyanról van szó - van aki szerint a sorozat egy halom gusztustalan kacat és bazári majmot csinál belőlük, míg mások szerint pont hogy az önállóságukat és a kompetenciájukat emeli ki, úgymond "tisztelegve előttük", szóval egy jókora potenciális feminista aknamező a sorozat. Aztán hogy ki mit gondol erről az egy másik dolog
Erre két reakcióm volna:

1. Egy direkt csöcsseggfanszervízre (is) gyúró cuccba hogy a bánatos úristenbe lehet feminizmust belelátni :D :D XDDDDD Anno még a topicjába linkeltem egy blogpostot, mert amikor olvastam, főleg az elejét, hát úgy röhögtem hogy a könnyeim is folyni kezdtek :D :D Eleve ez egy shounen! Mi másért tennének bele ennyi ecchifanszervízt, ha nem a célközönség igényeit figyelembe véve? A tizenéves fiúk nyilvánvalóan a "mögöttes jelentéstartalmat" fogják keresni, hogyne XDDDD :D
2. Őszintén szólva nem hiszem hogy erről bármit gondolni kéne. Olyasmit érzek ebben is, mint az OPM esetében, hogy túl sok mindent látnak bele páran egy sima fight-fanszervíz cuccba.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5785
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2016.01.16. 01:54

Surci írta:Erre rá kell kérdeznem: a triggeresek konkrétan a TTGL-el promózták hirdetésben-akármiben ezt a cuccot, vagy csak a mindenféle fanoknak sikerült ezt is belelátniuk? Mert a csapat ugye Ex-gainax, az teljesen világos, csak számomra za nem tiszta hogy a stúdió lőtte-e be amolyan TTGL2-nak, vagy a fanok várták tőle ezt a színvonalat? Na nem mintha számomra nem lenne tökmindegy, viszont igazságosnak csak akkor érzem a basztatást, ha komolyan official ezzel promózták a KlK-t. Persze, animáció-rajzstílus-edge-GAR-gainax meg hasonló utánérzetek miatt ez kikerülhetetlen az összehasonlítás, de a magam részéről nyugtáztam annyival, hogy bár messze nem egy TTGL, szórakoztatni azért kifejezetten tudott. Szal igazából azt veszem észre, hogy nem önmagában nézték sokan ezt az egészet, hanem csakis a nagytesó árnyékában, na úgy persze hogy csalódás, míg önmagában a kattantabb shounenekre vevőknek bőven megállja a helyét.
Egyrészt én úgy emlékszem, hogy igen, kvázi a TTGL-el reklámozták a cuccot. Oké, nem az ment, hogy "El fogjuk nektek hozni a TTGL 2-t!", de én határozottan valami olyasmire emlékszem, hogy "a TTGL alkotói ismét összeálltak, hogy csináljanak nektek egy fasza animét!" Na most ez már kvázi implifikálja azt, hogy annak a sikerét szerették volna megismételni, mint ahogy egyes filmek trailerjébe is bele szokták írni az amcsik, hogy "X film rendezőjétől, Y film producerétől!", ezzel máris felcsigázva X és Y film fanjainak érdeklődését. Triggerék itt hasonlóval próbálkoztak a TTGL-fandom körében, ami a felcsigázásig még be is jött, épp csak "ígéretük beteljesítése" maradt el. XD Emellett bizonyos megoldásokban is érződik, hogy a cucc valamennyire a TTGL "nyomában szeretett volna járni", szal eleve a Ryuko - Satsuki páros gyakorlatilag külsőre egy genderbend Simon - Rossiu duó, aztán ott vannak a shiny fényeffektek, amik echte TTGL-esek, stb-stb. (Igazából az a poén-blogbejegyzés hiába viccnek van szánva, sok igazság van benne és látod, ott is felhozzák a TTGL-párhuzamot, még képet is mellékeltek, hogy melyik kari melyik "elődjére" emlékeztet onnan... XDDD) Az, hogy "hát a TTGL Gainax, ezt meg ex-Gainaxosok csinálták", még önmagában erre az erős hasonlóságra nem magyarázat, hiszen pl. a Panty & Stockingot is a Gainax csinálta, ráadásul közvetlenül a TTGL után, ha jól emlékszem, mégis, ott eszembe sem jutna, hogy az a két anime ugyanannak a stúdiónak a munkája és nem csak az előbbi "Cartoon Networkös" dizájnja miatt, hanem úgy kb. semmiről sem. XD Szal igen, részben magukkal csesztek ki a tisztelt készítők, az más kérdés, hogy ezt a fandom még jól fel is fújta és elkezdtek ilyen "Kill la Kill will save anime!" mémeket nyomatni, ami már nem Triggerék hibája volt, ők max az elindítói voltak ennek a folyamatnak.
Surci írta:1. Egy direkt csöcsseggfanszervízre (is) gyúró cuccba hogy a bánatos úristenbe lehet feminizmust belelátni XDDDDD[...]
Valószínűleg hasonlóképpen, ahogyan egy direkt csöcsseggfanszervízre (is) gyúró banda azt állítja, hogy ők mindezt a feminizmus és a nők védelmében teszik. :dirr: De tényleg, annyi mindent láttam már ebben a témában (meg annak az ellenkezőjét is XD), hogy én gond nélkül hiszek Dodgersnek, hogy ez az emberek egyik felének pont a nők lealacsonyításaként jött le (hiszen a cucc jelentős hányadában általában félig, vagy egészen kattant nőnemű egyének gyepálják egymást falatnyi ruhákban, ergo olyan, mintha legalábbis női pankrációt néznénk, vagy valami hasonlót... XD), míg a másik felüknek meg pont, hogy "felmagasztalásukként", hiszen nézd meg, az összes főbb karakter nő, olyan kemények, hogy még a hapsikat is elverik, sőt, Rossiu...izé Satsuki már fejre is majdnem férfi! :lol: Az meg, hogy közben kb. nyálcsorgatásig vetkőznek, lehet, hogy csak azt jelzi, hogy ők már mindenféle rájuk erőltetett csúnya, keresztény, hímsoviniszta, "elnyomó" erkölcsöt levetkőztek magukról, pl. azt is, hogy ruhát hordjanak és pőrén vállalják fel nőiességüket, aminek természetesen a csöcs és segg is része. :D Persze majd Dodgers tud erről érdemben nyilatkozni, gondolom ő látott erről postokat, ha már ő hozta fel a témát, de van rá egy ötösöm, hogy valami hasonló érveléseket olvashatott, méghozzá fullkomoly köntösben tálalva. (Btw, megint csak azt tudom mondani, hogy bár az a linkelt blogbejegyzés egyértelműen trollkodás/poén, nagyon hasonló ahhoz, amit azok írnak, akik ezt az egészet komolyan belelátják. XD Szóval ha érdekel, hogy hogyan képesek egyesek feminizmust belelátni, hát valahogy úgy, ahogy a blogbejegyzés írója teszi az első pontjában, csak ők még mellé komolyan is gondolják. XDDD) Megjegyzem, azért annyi feminista "behatással" még én is találkoztam a cucc kapcsán, hogy Satsukit egyfajta "istennőjükként" kezelték, elvégre "tökös" ojou-sama, aki egy iskola élén áll, mindenki fölött diktátorként uralkodik, ráadásul amennyire láttuk, beosztottjai nagy része is férfi, csak hogy még jobban a szájuk íze szerint legyen megírva a karakter. XD
Surci írta:2. Őszintén szólva nem hiszem hogy erről bármit gondolni kéne. Olyasmit érzek ebben is, mint az OPM esetében, hogy túl sok mindent látnak bele páran egy sima fight-fanszervíz cuccba.
Egyébként pontosan, dehát a belemagyarázók mindig ott vannak. XD Dodgers sem azt írta, hogy amit tapasztalt, az szerinte mind igaz, mindössze csak leírta, hogy egyesek ezt bizony így látják. XD Bár nekem még ez a "feminista kampány" is csak másodhegedűs amellett, amikor egy blogger a School Days-ről írt kb. négy oldalnyi értekezést, ahol pontról-pontra végigment a sorozat eseményein, miközben azt bizonygatta, hogy az egy mesterien felépített bemutatása egy kamaszfiú lelki fejlődésének, akit egyre inkább hatalmába kerít a szexuális vágy. Még talán a végére mintha valami olyasmit is kihozott volna az egészből, hogy igazából ez egy ilyen modern kori tanmese, vagy ha úgy tetszik, "oktatófilm", a mai kamasz srácoknak, mondván, hogy "így ne bánjatok a lányokkal, mert a végén nektek is a fejeteket veszik!" (Vagy ha azt nem is, a pöcsüket biztosan... XDDD) Szóval én ezután már semmilyen belemagyarázós, ilyen vagy olyan "propaganda irányába" eltolt dumán nem lepődöm meg. XD (Inkább tényleg csak az a szomorú, amikor ezt egyesek nem is poénból vagy "propagandából" csinálják, hanem tényleg komolyan ezt látják bele egy adott sorozatba.)

Edit:
Surci írta:Anno még a topicjába linkeltem egy blogpostot, mert amikor olvastam, főleg az elejét, hát úgy röhögtem hogy a könnyeim is folyni kezdtek
Basszus, én így hajnal kettőkor alig látva ki a fejemből és gyorsan átfutva a cikket, azt hittem, hogy ez egyfajta Zaizen-féle trollkodós blogbejegyzés, tudod, mint amit PM-ben linkeltem tőle a "10 ok, amiért a DN a világ legjobb animéje". Erre most itt másodjára elkezdtem rendesebben elmélyülni benne és most kezd leesni, hogy ezt az írója bizony full komolyan gondolta. (Pláne, hogy Mondós cikkíró, ők meg ugye animével nem viccelnek, mert az kérem serious business! XD) Hát...wow. Nem mondom azért, hogy Dobay-szint, de mondjuk padawanjának lassan elmehet, ha így halad... Szerintem én megyek is aludni, mára elég volt az internetből. :dirr:
Kép

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2016.01.16. 10:20

Surci írta: Erre rá kell kérdeznem: a triggeresek konkrétan a TTGL-el promózták hirdetésben-akármiben ezt a cuccot, vagy csak a mindenféle fanoknak sikerült ezt is belelátniuk? Mert a csapat ugye Ex-gainax, az teljesen világos, csak számomra za nem tiszta hogy a stúdió lőtte-e be amolyan TTGL2-nak, vagy a fanok várták tőle ezt a színvonalat?
Nekem egyébként az a gyanúm, hogy csak szimplán megcsinálták az alkotók a KlK-t, elküldték a marketing-osztályra, hogy csinálják meg hozzá a promó-tervet, mire ők.
- Te, ez nem olyan, mint az az... izé... hogyishítták?
- Ja, a Gurren Lagann?
- Az-az! Majdnem ugyanolyat csináltak!
- Hö!
- Oké, promószöveg kész.
Titkos írta:Valószínűleg hasonlóképpen, ahogyan egy direkt csöcsseggfanszervízre (is) gyúró banda azt állítja, hogy ők mindezt a feminizmus és a nők védelmében teszik. :dirr:
A Femennek az az alapgondolata, hogy:
"A férfiak addig nem figyelnek a nőkre, míg csöcsöt nem látnak. Ergó, ha azt akarjuk, hogy figyeljenek a mondandónkra, csöcsöt kell mutatni. Ezzel igazából az egész férfinemet lenézzük, mert nem feltételezzük, hogy maguktól hajlandóak lennének a vitára, nekünk meg nem fáj semmibe, mert ez csak csöcs."
Most ezzel persze lehet vitatkozni, de az biztos, hogy elég gyakori, hogy ha egy férfi nem hajlandó meghallgatni egy nő érveit, akkor máris szexuális irányba tereli a beszédet. Pl. vagy vetkőzésre/szexre szólítja fel, vagy csak simán a külsejére kezdi terelni a szót, mintha a külsőnek bármi köze lenne a vita tárgyához. :?

Az alulöltözöttség magyarázatára nekem elég volt, amit maga a sorozat nyújtott, amellett, hogy tudtam, hogy a végső cél nyilvánvalóan a fanservice, de egész jó kifogásokat hoztak össze sztem.
Kép

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 504
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2016.01.18. 23:46

Surci írta:Erre rá kell kérdeznem: a triggeresek konkrétan a TTGL-el promózták hirdetésben-akármiben ezt a cuccot, vagy csak a mindenféle fanoknak sikerült ezt is belelátniuk? Mert a csapat ugye Ex-gainax, az teljesen világos, csak számomra za nem tiszta hogy a stúdió lőtte-e be amolyan TTGL2-nak, vagy a fanok várták tőle ezt a színvonalat? Na nem mintha számomra nem lenne tökmindegy, viszont igazságosnak csak akkor érzem a basztatást, ha komolyan official ezzel promózták a KlK-t. Persze, animáció-rajzstílus-edge-GAR-gainax meg hasonló utánérzetek miatt ez kikerülhetetlen az összehasonlítás, de a magam részéről nyugtáztam annyival, hogy bár messze nem egy TTGL, szórakoztatni azért kifejezetten tudott. Szal igazából azt veszem észre, hogy nem önmagában nézték sokan ezt az egészet, hanem csakis a nagytesó árnyékában, na úgy persze hogy csalódás, míg önmagában a kattantabb shounenekre vevőknek bőven megállja a helyét.
Most meg nem mondom hirtelen száz százalékra hogy miként zajlottak a dolgok, de amennyi rémlik, az alapján a sorozat indulása előtt még legfeljebb olyan formában került elő a TTGL, hogy ismertették a stáblistát, illetve elmondták azt is, hogy tisztában vannak ugyan a TTGL által hagyott hatással, de nem akartak pusztán egy TTGL 2-őt kihozni a KLK-ból, hanem "pusztán" csak egy battle shounent szerettek volna összerakni mindennemű nyomás nélkül. Hogy azóta japáni oldalról előkerült-e a TTGL mint reklámszöveg nem tudom, de az rémlik hogy a nyugati BD/DVD megjelenéskor egyszer-kétszer mintha láttam volna a jellegzetes FROM THE MAKERS OF TTGL reklámszöveget, szóval ha "ki a sáros a promózás terén?" szempontból nézzük a dolgot (és még jól is emlékszem mindarra amit most írtam), akkor én azt mondanám hogy egyszerre mindkét oldal a ludas. A rajongói oldalról pedig persze embere válogatja hogy ki mennyire szeretett volna egy TTGL 2-őt viszontlátni benne (pláne ha még be is szálltak a KILL LA KILL WILL SAVE ANIME játékba), amit egyik oldalról nem hibáztatok hiszen a Gainax talán legszéleskörűbben fogyasztható címéről van szó, másrészt viszont így is úgy gondolom (és egyetértek abban), hogy a cucc megítélésekor mindenképpen érdemes minél jobban elvonatkoztatni a TTGL-től, mert azzal csak a KLK jár rosszul. Meg az illető is, aki inkább az "elveszett" TTGL 2-t gyászolja ahelyett, hogy önmagáért nézné a sorozatot, függetlenül attól hogy maga a sorozat milyen. Annyi összehasonlítási szempont mondjuk szerintem belefér, hogy a KLK látványosan alulmarad amögött a hatás mögött, ami a TTGL-t ma is "jelen lévővé" teszi, ami habár nem annyira lényeges megítélési szempont, de ha már a KLK kapcsán hajlamos előkerülni a TTGL, akkor ennyi bőven belefér.
Ezzel eszemben sincs vitatkozni, de annyit felhoznék a védelmében, hogy még így is teljesített annyit belőle, amennyit a mindenféle 100+ részes hypeshounenek 100+ rész alatt se tudnak összehozni. Oké, nem egy TTGL-szint, de van egy íve azért mindkét csaj esetében, és kapnak egy normális lezárást is. Őszintén, én ennél többet nem is vártam ettől, hiszen sem a karakterek, sem maga a sztori nem olyannak voltak felvezetve már az elejétől sem, akiktől ennél többet el lehetne várni.
Ez egy kicsit faramuci dolog, mert egyrészt egyetértek ebben a kérdésben, viszont még így sem tudok szabadulni attól az érzéstől, hogy a sorozat mégsem durrant akkorát mint amilyet tudott volna. Én sem azt mondom, hogy egy TTGL 2-őt vártam volna el tőle (főleg úgy, hogy a kihívásos topikban két másik mecha címről írtam a TTGL helyett), inkább azt hogy nem úgy alakultak a dolgok ahogy én szerettem volna - teszem azt sokkal jobban értékeltem volna, ha Matoi Ryuko tényleg Matoi lett volna ahelyett, hogy ellőtték volna a HOHÓ, MI TESTVÉREK VAGYUNK ÁM csavart, ahogy azt is, hogy ha nem is a TTGL-el egy az egyben egyező módon, de szépen, egyenletesen növekedtek volna a tétek ahelyett, hogy a sorozat kissé izzadtságszagúan próbálta volna magát újból és újból felülmúlni, és ahogy azt is, ha Ryuko EDGE faktorából is visszavettek volna annyira, hogy a heves temperamentum hatásosabban jött volna le, de közben a karakter szimpatikussága se veszik el "csak" azért, mert egy jó 8-10 évvel lekéstem azt a korhatárt amin belül talán nem zavart volna az, ahogy az angst kezelve volt. Sőt, már azt is értékeltem volna, ha Tsumugu-nak több szerepe lett volna ahelyett, hogy a sorozat második felében még a "Varrodás Punk Rambo állja a sarat a zálienekből készült ruhákban flangáló amazonok között" jellegétől is gyakorlatilag megfosztják. Azt így sem tagadom, hogy a KLK viszonylag szórakoztató volt a maga módján, de na, lehetett volna azért jobb is ennél.
Akkor lehet hogy már megint bennem van a hiba, de némi szemöldökhúzással elintéztem ezt az egészet, meg azzal, hogyha már így túl van húzva minden fanszervízelem ebben a hülyeségben, ez már egy kicsit WTF ugyan, de ha már beletették, elfér benne... mert tétje úgysincs
Ezt én sem úgy gondoltam, hogy onnantól kezdve már rá se bírtam nézni a sorozatra vagy a karakterre, inkább arra, hogy amíg másokat már a Kamuik puszta látványa kikészít egyik-másik kamerabeállás mellett, addig nekem inkább ő volt az aki jobban sokkolt, hiszen a sok, a marhaság-o-faktor terén magasan elhelyezkedő dolog között eléggé meglepett az, hogy pont az ilyesmi is előkerült, és még csak nem is egyszeri dolog volt. Bár mondjuk az sem "segített" a dolgon, hogy ha jól emlékszem pont abban az epizódban mutatkozott be a Nudist Beach földalatti bázisa (igen, a szó szerinti nudista strand), szóval két megszokott marhaság közé bedobni Ragyou kis oktatófilmjét nem volt egyszerű húzás.
1. Egy direkt csöcsseggfanszervízre (is) gyúró cuccba hogy a bánatos úristenbe lehet feminizmust belelátni :D :D XDDDDD
Pont úgy, ami miatt te is ki voltál akadva azon hogy az OPM-be mit látnak bele egyesek - van aki azért mert elég "fiatal" hozzá, másvalakinek pont ez az anime volt az akit elbűvölt vagy kikészített ilyen vagy olyan módon, bár azt hozzáteszem, hogy azért egyesek tényleg látványos módon tudnak nyilatkozni egyik-másik dologról, gondolok itt például a Youtube videók kommentjeire (ahol nem egyszer már olyan szinten elemezték a sorozatot, mintha az NGE lenne), vagy a Twitterre vagy a tumblr-re, ahol ugyancsak megfordulnak érdekes vélemények. Ebben:
Titkos írta:Persze majd Dodgers tud erről érdemben nyilatkozni, gondolom ő látott erről postokat, ha már ő hozta fel a témát, de van rá egy ötösöm, hogy valami hasonló érveléseket olvashatott, méghozzá fullkomoly köntösben tálalva.
Titkosnak jó volt tehát a megérzése, annyit viszont hozzáteszek, hogy a tumblr, de még a Twitter is néha kifejezetten "érdekes" tud lenni, azokon néha már ijesztő hogy egyesek miként tudnak kardoskodni valami ellen vagy mellett a lehető legkomolyabb hangnemben, pláne ha még valaki SJW (social justice warrior) is a tetejébe.
Kép Kép

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1012
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2016.01.23. 23:09

*No ezt is végre elolvastam.*

Ez a feminizmus jó dolog meg minden, csak szerintem teljesen mást értünk ez alatt mi itt Európában és megint mást ott Japánban. Ugye az animéket és magákat alapból a japán piacra szánják nem pedig Amerikába és ide, így az a cél hogy az ottani ízlést kielégítsék. Könnyen eltudom képzelni, hogy mi egyes "üzeneteket" másképpen értékelünk mint egy japán. Másrészt ami még az eszembe jutott, hogy az egy izgalmas kérdés, hogy vajon mivel lehet jobban elősegíteni ezt a kérdést? Esetleg úgy, hogy egy alapvetően férfiak által dominált sztoriba tesznek bele erős és független nőket (mint például az IY vagy az FMA)? Vagy esetleg az e a jobb módszer, hogy egy alapvetően nők által dominált sztoriban tesznek bele gyenge és függő nőket, mint ahogyan azt látható a Nanaban. Jó természetesen aláírom, hogy az általam felsorolt sorozatok nem egymás riválisai, vagyis inkább alapvetően más olvasó közönséget céloznak meg velük, de a női szereplők által mégis összefüggnek. Magam részéről nagyon szívesen meghallgatnék egy olyan beszélgetést ahol mondjuk Ikeda Riyoko, Yazawa Ai, Takeshi Rumiko és Arakawa Hiromu vennének részt és a téma ez lenne, hogy mennyire lennének hasonló és különböző véleményeken. Amúgy ajánlom ezt: http://globalvoices.atlatszo.hu/2015/12 ... -a-noknek/
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2016.01.24. 10:32

iskariotes írta:Könnyen eltudom képzelni, hogy mi egyes "üzeneteket" másképpen értékelünk mint egy japán.
DIS! :goodpost: Sőt, elég valószínű, hogy elég sok üzenetet másképp, vagy legalábbis más színben értékelünk mi, mint ők.
Kép

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1781
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Hozzászólás Szerző: Surci » 2016.03.23. 14:19

Mivel újabb acsívmentet unlokkoltam "Shinkai Makoto completed" néven, így kénytelen vagyok feltenni a kérdést: csak én érzem ezt a fazont marhára túlértékeltnek? Félreértés ne essék, nem lefikázni akarom, mert azt el kell ismerni, hogy a mozjai nagyon szépek grafikai téren, és hogy hangulatot teremteni azt tud, de sajnos csak egy bizonyos hangulatot, mégpedig melankolikusat. Szerintem ezt maga is így érzi, mert az ÖSSZES műve erre a kaptafára van felhúzva, aztán vagy talál hozzá megfelelő karaktereket mint a Kotonohában, vagy nem, és akkor az egészet egy totál pointless műdrámának érzi a néző. Történetet írni egyáltalán nem tud, karaktereket se nagyon, csak ezt az angsty-fajtát... Persze tudom, hogy japán közönségnek készíti a cuccait, ők pedig oda-vissza vannak az ilyen melodrámákért, de hogy a nyugati fandom is ennyire el legyen tőle ájulva, az már számomra kissé érthetetlen. A másik pedig, hogy minden hype-cikkben azt a motívumot emelik ki tőle, ami a Kenshin OVA óta irritál az ilyen cuccokban: attól komoly és DEEP egy animu, hogy folyamatosan rinyálnak benne, mindenki szomorú, az álmok és az ígéretek nem teljesülhetnek mer csak (*insert random nagyon átlátszó plot device here*) és ez milyen rossz, stb stb... Ráadásul ha nem lenne mindenkinek világos, még a narrációban is igyekszenek minél többször kihangsúlyozni, hogy itt mindenkinek hűűűdeszar. Btw azért a Kotonoha a kedvencem tőle, ott a látvány mellé egy hétköznapi történetet társít, és azt normálisan át is tudja adni, kissé melankolikus végkifejlettel ugyan, viszont legalább érthetően és szépen. De még a Hoshi no Ou Kodomo is sokkal-sokkal értelmesebb mint a Kumo no Mukou vagy az általam nagyon nem kedvelt Byosoku 5cm. Szal Shinkai... Idén is lesz egy mozija, a trailer alapján megint hozza a fenti formulát, és persze azt is megnézem, de remélem most olyan témát választ amit el is bír.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1071
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Kapcsolat:

Re: Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2016.03.23. 21:10

Bezony eléggé túlértékelt Shinkai bácsi. Mondjuk én jóban vagyok vele és sokszor szeretem a hangulatát, amit mondjuk szintén a zseniális látványvilágnak köszönhet. De a történeteire erősen húzom a számat és közel sem sztárolom úgy, mint mások (egyszerűen nem szeretek ilyen szenvedős, idiótán cselekvő karaktereket nézni). Azért elvagyok vele. Pl. az új filmjét várom, omg az a borító is mennyire jól néz ki, az alapszitu is cuki. Fenébe, hogy tuti ezt is elbassdepizi. ::argh::

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1012
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2016.03.23. 22:17

Most a látvány világ dicséretét hanyagolom mert úgy gondolom az nem szorul megvédésre az úgy ahogyan van csodálatos Shinkai alkotásainál. Nekem speciel bejönnek az ilyen típusú történetek és filmek, de hát ez az én dolgom. De valóban a rendező gyakorlatilag mindegyik filmjében ugyan azt a csontot rágja körül csak néha más szögből mutatja be. Ha Makoto ténylegesen nagy rendezővé akar válni akkor előbb vagy utóbb virítania kell valami egészen mást, ami még nyomokban sem emlékeztet a mostani alkotásaira. De hát persze simán lehet, hogy az egész életét eltölti ebben a kellemes langymeleg pocsolyába.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2111
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2016.03.24. 17:13

Did someone say... Shinkai Makoto?

A magam részéről már többször is anti-promóztam az ürgét, félig nyers filmográfiája több szidalmat kapott tőlem, mint a standard sáunen-fájt cuccok és még folytathatnám a leoltó szavak göngyölését.

Mondjuk, ha megtanulna végre karaktereket írni, túllépne a "szerelem = OMG, DE MISZTIKUS" és "szentimentalizmus = legrulzabb dolog a világon, neked meg fuck you, I'm SHINKAI MAKOTO" felfogásain, akkor még egy decens direktor is lehetne, de így... Pedig a Hoshi no Koe témája kimondottan erős volt, csak arra meg kellett volna több idő és keret, a She and Her Cat enyhe, de jófajta szürrealizmusa is bővebb játékidőért kiáltott, illetve a Kotonoha no Niwa is elment szódával, viszont a Kumo és az 5 cm "into the trash it goes" kategória. Hoshi wo Ou Kodomót még nem láttam, talán egyszer arra is sort kerítek.

Avatar
scineram
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1465
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Alulértékelt / Túlértékelt Animek

Hozzászólás Szerző: scineram » 2016.03.24. 22:37

Surci írta:Mivel újabb acsívmentet unlokkoltam "Shinkai Makoto completed" néven, így kénytelen vagyok feltenni a kérdést: csak én érzem ezt a fazont marhára túlértékeltnek? Félreértés ne essék, nem lefikázni akarom, mert azt el kell ismerni, hogy a mozjai nagyon szépek grafikai téren, és hogy hangulatot teremteni azt tud, de sajnos csak egy bizonyos hangulatot, mégpedig melankolikusat.
Ugyan nekem még hiánycikk ez az acsívment, de az eddig megtekintettekből hasonló következtetést vontam le. Ezzel kábé olyasmi lehet, mint a SHAFT stílus. Valakinek kurvára bejön, valaki inkább azonnal átkapcsolna a Bajnokok Ligájára.
Személy szerint azon röhögtem legnagyobbat, mikor a Kotonoha no Niwa előtt nyilatkozott:
ANN írta:Shinkai wrote on his website that this is the first time he is making a "love" story — in the traditional Japanese meaning of the word. He added that there were words long before there were characters to write them in this world. The Japanese language during the era when it had no written form is known as "Yamato kotoba." The language during this time had its own pronunciations, before the importation of kanji characters from China.

At the time, "love" was written as "lonely sadness" (koi). Moreover, according to Shinkai, the modern concept of "love" (ai) was imported from the West. While his new Kotonoha no Niwa film is set in the modern era, it will be about koi in the original "lonely sadness" meaning — of longing for someone in solitude, as opposed to the modern meaning.
LOL, valóban először csinálja a klasszikus értelemben minden eddigi filmje óta. :lol:
Kép

Válasz küldése