Anime/manga karaktertípusok

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1781
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: Surci » 2014.10.28. 17:49

Na gondoltam megér ez is egy topicot, ilyen még úgysincs. Itt lehet egyetérteni/vitatkozni arról, hogy kinek mi a véleménye egy adott anime karaktertípusról, esetleg kedvenc szereplője beletartozik-e egy-egy ilyen típusba, vagy sem (tsundere, yandere, pattogós Narutó-Luffy-féle shounen-főhős, darkosangsty bishounen főgonosz, stb...). Az ötlet innen indult:
A mordályos nyul írta:Ide írom, mert máshol nagyon offtopic lett volna. Surci emlegeti szívesen az autista életcsászárokat, ehhez lenne némi hozzáfűznivalóm.
Ajánlgattam én a megfelelő topicban egy könyvet a japán társadalomról, és abban volt egy rövidebb idevágó szakasz. Előre szólok, hogy majdnem egy fél éve olvastam a könyvet, és eléggé összetett, szóval semmiképpen nem tudom pontosan/megfelelően visszaadni a lényeget, de azért megpróbálkozom vele. Továbbra is ajánlom a könyvet azoknak, akik szeretnék szakszerűen és összefüggéseiben olvasni a jelenségről.

Tehát.
A japán irodalomban a jellemző főhős az unatkozó átlagember. A könyv leírja, hogy ez az unalom nem egyenlő az orosz irodalom-féle unalommal, az ideálokból való kiábrándultsággal, illetve hogy ez egyébként is jellemző a japán társadalomra. Ha azonban ezek az emberek találnak valamilyen közvetlen életcélt, akkor kimozdulnak ebből az állapotból.
Tehát emiatt úgy gondolom, hogy az autistaéletcsászár típus nem véletlenül lett az animékben is jellemző főszereplő. De hátha ennek (vagy inkább a teljes verziónak) az ismeretében máshogyan tekintetek majd ti is erre a karaktertípusra. Szeretni nem kell... de elfogadni lehet.
Titkos írta:Mondjuk ahogy én tapasztaltam, nem is feltétlenül azért utálják az "autista életcsászárokat" azok, akik utálják őket, mert olyanok, amilyenek (na ez eddig egy értelmes mondat volt... :dirr: ), hanem azért, mert onnantól nem fejlődnek semmit a legtöbb esetben. Szóval amit te is írsz, hogy "unatkozik, de ha talál egy életcélt, az kimozdítja ebből a fásultságából", az sok karakternél sajnos nem következik be és jöhetnek nekik angyalok az égből, természetfeletti superpower, stb-stb., sokszor továbbra is "zombulva" merednek bele a semmibe 20+ részen át, vagy éppen egy másik karakter vonszolja őket végig a sorozaton, miközben ők végigrinyálják a show-t. ^^"
Szal autista életcsászárok, avagy Ikari Shinji és klónjai. Lássuk:

Mordályos: Amiről te írsz, az véleményem szerint megáll a Light-Lulu féle karakterekre, de nem a Shinji-Yukiteru-Shuu féle karikra. Szerintem ennek a típusnak ennél prózaibb okai vannak a létezésre: a hasonló cipőben utazó tizenéves fandom otaku elemeit akarják ezzel megnyerni. Ezzel még nem lenne gond önmagában, ha sokszor

1. nem az lenne mint amit Titkos írt, hogy megmaradnak zombinak, max valami icipici fejlődéssel, miközben egy supporting karakter nyomja őket az egész animén át és közben megy az angst ezerrel, de ennek ellenére nekem szimpatizálnom kellene vele mint főhőssel, vagy legalább izgulni érte, a céljaiért, vagy valami.

2. Ott a másik, a Yukiteru- vagy Shuu-féle power-up, amikor az egyik percben még nyámnyila rinyagép hirtelen a semmiből (nem fokozatosan) egyszer csak átvált cool lazacsávóba. Hogyan, mitől? Akkor miért angstelt eddig? Akkor már inkább maradjon meg rinyagépnek, azért mégis hitelesebb valahol a dolog, ha már rendes karakterfejlődést nem tudtak írni neki. Pl. egy Shinji ezerszer hitelesebb nekem mint egy Yukiteru, ő legalább egészen a végéig nem hazudtolta meg magát.

Szal önmagában nem azzal van bajom, hogy létezik ez a klisé, hanem ahogyan az esetek legnagyobb részében kezelik, mert a gond ott van amikor nem tudnak nekik rendes jellemfejlődést írni. Amikor meglátok egy ilyen főszereplőt, már sejtem hogy gáz lesz a sorozattal, mert talán az egy Noeinen kívül nem nagyon találkoztam olyan cuccal, ahol rendesen van kezelve az ilyesmi.

És most lehet kezdeni arról vitatkozni, hogy Asuka tsundere-e vagy nem. Elárulom: NEM :dirr:
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2111
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2014.10.28. 19:09

Surci írta:Pl. egy Shinji ezerszer hitelesebb nekem mint egy Yukiteru
Az EoE-s fetrengését leszámítva +1, szal még ha sokszor lassította/gátolta is a sztori folyását, azért legtöbbször volt is neki mire angstelnie. Ettől függetlenül nem komálom túlságosan a csávót, de mint karakter, valahol azért érdekes.

Amúgy nekem azok a fajta karakterek jönnek leginkább be, akiket nem lehet pusztán két mondatban összefoglalni (surprise, surprise). Gondolok itt pölö Griffith-re a Berserkből, akinek, mint jóérzésű néző, sosem fogok megbocsátani, mégis a fanja vagyok a fickónak, mert egy lenyűgözően komplex karakter.
Aztán lehetne még mondani a LoGH fél gárdáját, élükön Yanggal (mert jobb volt, mint Reinhard, még ha őt is nagyon komálom), Reuenthallal és Obersteinnel, a teljes Oyasumi PunPun kasztot, Spike-ot, a Gankutsuou karizmatikus grófját, a Versailles no Bara Oscarját, a Ga-Rei: Zero Yomiját vagy a Juuni Kokuki Youkóját. És még lehetne sorolni, szal mindig kacagtató, mikor néha egy-két ember azzal jön, hogy animékben nincsenek komplex, jól kidolgozott jellemek.

A tipikus otaku-pandering karaktertípusok viszont elég távol állnak az ízlésvilágomtól, kivéve talán a Kuudere, noha azért kivételek a többinél is akadnak, például a tsunderénél a Steins;Gate-es Makise Kurisu - a klisé tsuntsunjait leszámítva - egy nagyon jól megírt karakter, ahogy a yanderénél is akad egy-két szórakoztató szereplő, pölö én Yunón remekül szórakoztam. :D

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1781
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: Surci » 2014.10.29. 18:44

Hát én se vagyok oda a sablontípusokért, az egyedüli kivétel talán a tsundere, de abból is csak néhányan, mint Narusegawa Naru a Love Hinából, Sawachika Eri a School Rumble-ből vagy Asuka az Evangelionból (az újból, a régi az nem tsundere). Ők még olyanok hogy nem viszik túlzásba, főleg Eri-chan, ő igazi úrhölgy :vigyor: Amit már nem bírok, az a tsuntsuntsundere, amikor egy kedves szava nincs senkihez, és folyamatosan csak pattog, na az ilyeneket nagyon utálom.

Amit még egyszer megnéznék, az egy normálisan megírt yandere, mert eddig ilyet egyet se találtam. Yuno még elment volna, ha a "dere" oldala nem lett volna full retardált, de így...
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5785
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2014.11.12. 01:39

Amelyik típust a legjobban rühellem, az az irreálisan szemét antagonista, illetve ennek "alfaja", az, akinél a halála előtti utolsó másodpercekben szándékozik az alkotó lenyomni a néző torkán egy olyan szomorú gyermekkori (de legalábbis jó régi, még abból az időből való, amikor a karakter "tiszta" volt) flashbacket, aminek hatására azt reméli, hogy az eddig csupa ellenszenves dolgot majd egy varázsütésre megbocsátjuk neki, mert mit tudom én "jajj, hátha szegény Pistike anno rabszolga volt, akkor már minden érthető!" Hát nem, rohadtul nem, főleg az nem, amikor a gonosz annyira szemét, hogy nem csak a "jófiúkat" szívatja/öldösi, de még a saját embereit is. Ezt sosem értettem, ráadásul logikailag is hülyeség, hiszen hogyan lehetne ütőképes egy olyan brigád, ahol eleve a tagok nem bíznak egymásban, megpróbálják ott "megfúrni" a másikat, ahol csak tudják és akkor egy ilyen 7-8 tagú brigád "vezetői székében" egy olyan fazon ül, aki szintén ugyanezt csinálja, csak "magasabb szinten", mivel ő nem csak próbálkozik kicseszni a többiekkel, hanem ha mondjuk valamelyikük túlcukrozza a reggeli kávéját, helyből meg is öli. Ráadásul a többiek szeme láttára, hadd féljenek csak tőle, hiszen ez előbb-utóbb úgyis lázadást szít majd és az mindig nagy ötlet, ha a saját embereimet uszítom magam ellen. :dirr: Erre a típusra jó példa pl. a Fushigi Yuugi-s Nakago, vagy az Inu Yashás Naraku, akik kb. lélekben egymás ikrei is lehetnének. Mindkettő végig irreálisan mocsok, nem egy emberük emiatt ellenük is fordul, mégis annyira táposak, hogy nem hogy egészen a végéig legyőzni, de még csak kellemetlen helyzetbe hozni sem nagyon tudják őket hőseink. És persze mindkettőnél be is dobnak egy szánalmas húzást a legvégén a mangakák: Nakago a rég megölt anyját, Naraku meg Kikyou-t hiányolja, mielőtt véglegesen megsemmisítik őket. Mondanom sem kell, hogy semelyik megnyilvánulás nem váltott ki belőlem semmilyen érzelmi hatást, hiszen ha valaki már nem is tudom hány ember haláláért felelős és végigszemétkedi a teljes sorozatot, nem fog meghatni, hogy hiányzik neki anyuci, meg hogy rossz gyerekkora volt. (Megjegyzem, ez a húzás még talán működne, ha látnánk rá a sztori közben legalább utalásokat, hogy az ilyen köcsögöknek is van szíve, vagy esetleg a "kiirtok mindenkit a vérbe és enyém lesz az abszolút hatalom!" motiváción túl más is hajtja őket, de ilyen "utolsó pillanatban bedobott szánalomcsont" formában nálam teljesen hatástalan a dolog.)

"Meglepő módon" a fenti karaktertípus kvázi ellentéte pedig a legnagyobb kedvencem: amikor adott egy szereplő, akinek kb. olyan múltja van, amilyet az ellenségednek sem kívánnál, vagy ha nem is volt non-stop kín a múltbéli élete, de valami hatalmas trauma árnyékolja be, ám ennek ellenére nem hogy ezen felül tudott emelkedni és nem lett valami szánalmas emós, vagy bosszúszomjas antagonista, de még ezt a tragédiát/múltat fel is használja arra, hogy úgymond "ebből erőt merítve" másokon segítsen, ha pedig magafajta (de rossz oldalra tévedt) élettörténetű fazonnal kerül szembe, vele is megpróbálja megértetni "életfilozófiáját", hogy attól, hogy neked rossz volt, még nem kell másokkal is rosszat tenned, vagy hogy sosem késő tiszta lappal kezdeni. Persze ezek a karakterek is fegyverhez nyúlnak végső esetben, illetve sokszor őket is megkísérti múltjuk árnyéka, de jellemzően azért igyekeznek felesleges vérontás nélkül lerendezni a dolgokat. Hozzá kell tenni, hogy természetesen ők sem Jézus Krisztusok, sokszor a szerencsének, vagy egy másik szereplőnek köszönhetik, hogy nem harapnak fűbe félúton, de ennek ellenére töretlenül hisznek pacifista filozófiájukban, ami egyfajta tisztelettel is felruházza őket, még akkor is, ha épp szándékosan játsszák a hülyét. Erre a típusra a tökéletes példák Vash és Kenshin. (Utóbbiból szigorúan a manga-változat, mivel az animés egy "fillerkedő" és végül sehová sem jutó fazon, vagy ha az OVA-t nézzük, akkor egy emós szánalom, aki pont arra nem volt képes, ami a mangabeli énjének egyik legfőbb tulajdonsága: a megbocsátás. Másoknak és magának is.) Sajnos ez a kettő ezidáig az egyetlen példák is erre a típusra, akiket ismerek, de szívesen fogadok még ajánlásokat hasonló karakterekről! :D

Ezeken túl ilyen "futottak még" kategóriák:

-A legtöbb háremanime főhőse halálra idegesít. Pedig őket legalább próbálják néha szerethetőre írni, de jellemzően három kategóriába kerülnek:

a, A férfiatlan lúzer, aki akár nő is lehetne, ezen túl pedig kb. nincs semmilyen személyisége, szereplése annyiban merül ki, hogy mindig pont a megfelelő szavakat adja a rendező a szájába, amik legyenek bár akármennyire minimalisták és jellegtelenek is, pont elegek ahhoz, hogy az aktuális háremtag belé szeressen. Innentől majd a csaj védi meg őt, neki csak félnie és jajgatnia kell. (Kivéve, ha nagyritkán kap valami asspull-jellegű powerupot, amikor a fanok már nagyon húzzák a szájuk, hogy mennyire egy rakás szerencsétlenség az egész karakter.) Amúgy az, hogy femininek, még annyira tán nem is zavarna, de a probléma ott kezdődik, hogy ha bárki azt kéri tőled, hogy jellemezd az ilyen típusú karaktert pár mondatban, rájössz, hogy képtelenség. Nincs semmilyen olyan tulajdonságuk, ami belőlük fakadna, az összes dolog, ami eszedbe jut róluk, az valami interakció ezzel vagy azzal a hölgyeménnyel, pl. hogy "ja, emlékszem, amikor pont úgy esett rá a csajra, hogy megfogta a mellét, mire az lekevert neki egy nagyot". Ezekből van egy millió (kb. a "háremhősök" 90%-a ebből a kategóriából kerül ki), aki most így elsőre beugrott, az az Asobi ni iko yo!-s szemüveges srác, akit alien nekomimik, valamint kommandós csajok védenek, mert magában fél perc alatt ledarálódna. XD

b, Az előző ellentéte, a túltápolt Gary Stu és/vagy a seggfej. Itt a készítők próbálkoztak azzal, hogy tököt adjanak a szereplőnek, de azt úgy "túlhúzták", hogy lopótök lett belőle ( :lol: ), így átestek a ló túlsó oldalára és sikeresen létrehoztak egy olyan főszereplőt, aki állandó szükségét érzi annak, hogy arcozzon, az összes férfikarakterrel péniszösszeméregetős versenyt játszik (tökmindegy, hogy ők ezt akarják-e, vagy sem XD) és persze az összes női karakter, aki csak létezik a sorozatban, az tutira beleszeret két részen belül, mivel annyira "karizmatikus és határozott", hogy nem lehet neki ellenállni! A valóságban ez inkább csak irreális túltápolás, aminek köszönhetően bármilyen problémát játszi könnyedséggel elhárít, mindig neki lesz igaza, olyanokra gondol, amikre mások nem (amik persze nem nagy felfedezések, emiatt a teljes stábot "le kell hülyíteni" arra a szintre, ami mellett Gary Stu már okosnak tűnik majd), olyan ellenfeleket nyom le, amiket előtte soha senki és miközben mindent végrehajtja, talán még meg sem izzad. XD (Ha ez mind kevés, esetleg még pluszba kiderülhet, hogy ő a kiválasztott, akire eddig egy egész világ várt és már 5000 éves tekercsek is említést tesznek róla, vagy valami hasonló sületlenség.) Értelemszerűen azonosulni is nehéz vele, mert ez ugyanolyan normális embertől idegen viselkedésű "lény", mint az a-pontos töketlen, csak ez meg már inkább félisten. XD Ezen "faj" ékes példája mindenki hőn szeretett Kirito-kunja (lol XD), de az Isekai...-ban szereplő Kenshi is komoly rivális (ez utóbbi ráadásul még el is játssza, hogy ő semmit nem vesz észre abból, hogy egy egész világ istenként imádja... XDDD).

c, A "perverzség mestere". Még talán ez a koncepció a legműködőképesebb és talán ez adja vissza leginkább, hogy milyen is lehet egy 14 év körüli srác, főleg, ha szexi nőkkel veszik körbe, akik állandóan ledobják körülötte a ruhájukat. XD Itt alapvetően egy olyan karit képzeljetek el, aki azért rendelkezik férfias jellemvonásokkal, de ugyanakkor nem egy tápállat, valamint sokszor még csinál is valamit, vagyis ha a csajoknak is kell megmenteni, legalább ő is "közreműködik" ebben. XD Igazából ez a fajta szinte már talán megfelelő is lenne egy ilyen sztorihoz, de sajnos ott szúrják el a jellemét, hogy ahhoz képest, hogy a női nem nagy imádójának írják le, aki már alig várja, hogy szexelhessen, ha végre felajánlkoznak neki a nők, teljesen beijed. Így az egész karakter hiteltelenné válik. XD (Megjegyzem, hogy ezt a típust megcsinálták jól az Urusei Yatsurában: az abban főszerepet kapó Ataru aztán soha nem tökölt, ha nő közelébe került, jellemzően vagy valaki más zavarta meg, vagy a csajról derült ki, hogy igazából átverés az egész és nem akar semmit úgy a sráctól, de attól ő még folyamatosan próbálkozott mindig. XD Sajnos hozzá hasonló karit talán azóta sem láttam főszerepben, legalábbis nem egy háremanime közepén.)

A végére pedig két ellenpélda, avagy "háremhősök jól megírva":

1. Masaki Tenchi, a Tenchi Muyo!-ból (szigorúan az OVA-béli!). Pont annyira kedves, határozott, vagy akár kemény, amennyire a helyzet éppen megkívánja, de sosem arcozik feleslegesen, nem él vissza az erejével, nem tekinti egyből "kihívásnak", ha egy férfi hozzászól és mégis végig emberi.

2. Aono Tsukune a Rosario to Vampire-ből. (Szigorúan a mangabéli, az animés kb. egy kiherélt School Days-es Makoto-klón.) Na, ő megmutatta, mivé lehet az ember, ha nem csak ül és várja, hogy majd a nők intézzenek el neki mindent, még akkor sem, ha azok a nők nem is emberek. XD Miután normálisan megírt sztori arcokkal érthetővé válik a nézőnek, hogy miért is vonzódik hozzá ez vagy az a csaj, elkezdődik egy akkora "shounen-tápolás" (de jó értelemben), ami során nem csak a háreme, de még a nézők elismerését is kivívja. A vámpírerő, amit használ, nem teljesen veszélytelen és nem is mindig az ő emberi szervezetéhez van kitalálva, így akadnak problémái (tehát nem egy Kirito, aki röhögve kapja a tápot), de tökösen bevállalja akár a kockázatos erőt is, ha ezzel magát, vagy szeretteit védelmezheti. (10 kötet után leverte a Bleach-ből "Aizent", ha ez nem cool, akkor nem tudom, mi az! XDDD)

-És ha már így a fétisek felé kanyarodtunk, végezetül még beírom ide (ha eddig nem lett volna egyértelmű... XD), hogy imádom a nekomimi karaktereket, csak sajnos őket is nagyon ritkán írják meg jól, ugyanis félreértik: nem attól lesz egy karakter nekomimi, hogy macskafüleket adunk rájuk (még ha a nevük ezt is sugallná), hanem ha jellemben is kicsit "cicásítjuk" őket és kitalálunk egy aranyos, de közben kacér, rafinált, szabad szellemű karaktert. Ez van, ahol bejön (pl. a Bakemonogataris Black Hanekawa esetében, akit bizony úgy eltaláltak, mint öt másikat sem... XD), máskor viszont a füleken túl igazából egy tök sótlan karaktert kapunk (szintén Asobi ni iku yo!, ahol hiába a teljes "űr-neko" stáb, egy rész után dobtam).
Kép

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1781
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: Surci » 2014.11.12. 12:39

Nakago-val kapcsolatban hasonló sablont éreztem én is, és nem is tudtam sajnálni, inkább a fejem fogtam hogy "na ne, már megint a rossz gyerekkor". Naraku viszont egy tényleg GONOSZ entitás volt, úgy is született, és olyan sokat nem is angstelt Kikyo-n, főleg hogy ki is nyírta. Mondjuk az IY végét nem láttam mert csak a sorozat végéig ismerem a sztorit (azt is a mangából főként, az animéből láttam vagy 50 részt).

A háremanimékhez annyit, hogy mostanában fut még a rendkívül szánalmas, de régebben szinte minden ilyen cuccban ellőtt "lányallergia" című baromság? Amikor előkerült, abban a pillanatban dobtam a sorozatot. És igen, nagyon szépen levezetted ezeket a karaktertípusokat, én se bírom egyiket se. És ha már perverz, akkor ebben a király Nakabayashi Yoshitaka a He is my masterből, na ő tényleg perverz cosplaymániás kukkoló, és végre egy olyan férfi karakter egy háremcuccban, aki nem béna! :vigyor:

Akit én még említenék a "jobb" háremhősök közül, az Morisato Keiichi az OMG-ből és Urashima Keitaro a Love Hinából. Na nem mintha olyan hű de eredeti karakterek lennének, sőt bőven klisék ők is, de Keiichi legalább nem béna, és neki ugye adott is a waifuja is, nem is nagyon kacsingat ki másfelé, míg Keitaro hiába egy béna nyomorék, neki legalább tényleg jó szíve van és minden lánynak segít nagyon sok mindenben, így érthető is hogy azok is megkedvelik a végére akik addig nem bírták. Mondjuk én LH-fanként ha akarnék se tudnék rosszat mondani erre a cuccra :D
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5785
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2014.11.13. 02:38

Surci írta:Nakago-val kapcsolatban hasonló sablont éreztem én is, és nem is tudtam sajnálni, inkább a fejem fogtam hogy "na ne, már megint a rossz gyerekkor". Naraku viszont egy tényleg GONOSZ entitás volt, úgy is született, és olyan sokat nem is angstelt Kikyo-n, főleg hogy ki is nyírta. Mondjuk az IY végét nem láttam mert csak a sorozat végéig ismerem a sztorit (azt is a mangából főként, az animéből láttam vagy 50 részt).
Na, akkor mutatom, mi volt a legvégén: erre és erre gondolok. Oké, szerencsére ez sehol sincs a Nakagós "jajj, sajnáljatok már meg!" flashbackhez képest (csalódtam is volna Rumikóban, ha Narakunál bejátszik egy hasonlót), de azért egy olyan szereplőtől, aki végig mindenkivel köcsög volt és szemernyi jóérzést sem táplált senki irányt, kissé röhejes, hogy halála előtt még gyorsan bemondja, hogy "jajj, én csak Kikyou szívét akartam elnyerni, de sajnos úgy látom, még a túlvilágon sem lehetek vele, mert nem oda megyek, ahová ő". Öhm...lol? :-P Mondjuk ha csak szó nélkül eltűnt volna a semmiben, még akkor is utálnám, mert ez az "utolsó pillanatban bejátszott szörnyű gyermekkor" húzás csak az érem egyik oldala, a másik, amiket felsoroltam, hogy eleve nem bírom az ilyen szinten szemét gonoszokat.
Surci írta:A háremanimékhez annyit, hogy mostanában fut még a rendkívül szánalmas, de régebben szinte minden ilyen cuccban ellőtt "lányallergia" című baromság? Amikor előkerült, abban a pillanatban dobtam a sorozatot.
Szerencsére mostanában relatíve kevés ilyet látni (sőt, én igazából a régebbi sorozatokban sem találkoztam túl sok ilyennel, hála az égnek, teszem hozzá XD), de igazad van, erről az "alfajról" megfeledkeztem. XD Aki egyébként azonnal beugrott, amikor ezt írtad, az a Girls Bravo "üdvöskéje", akit frankón kiütések leptek el ha egy nő megölelte, vagy hasonló közelségbe került hozzá. És hogy még idiótább legyen az egész koncepció, kitaláltak a srácnak egy "nagy riválist", akinek meg "férfi-allergiája" volt. XD Ez utóbbi már végképp röhejesen jött le, mármint a készítők szerint mégis hogyan kellett volna a palinak lereagálnia, amikor mondjuk izmos fazonok másztak rá? XD Örülnie neki? XD Ennyi erővel minden hetero férfi "férfiallergiás". XD
Surci írta:És igen, nagyon szépen levezetted ezeket a karaktertípusokat, én se bírom egyiket se. És ha már perverz, akkor ebben a király Nakabayashi Yoshitaka a He is my masterből, na ő tényleg perverz cosplaymániás kukkoló, és végre egy olyan férfi karakter egy háremcuccban, aki nem béna! :vigyor:
Na, az ő kalandjaiba még egyszer tuti belenézek majd, mert legendákat meséltek a húzásairól. XD
Surci írta:Akit én még említenék a "jobb" háremhősök közül, az Morisato Keiichi az OMG-ből és Urashima Keitaro a Love Hinából. Na nem mintha olyan hű de eredeti karakterek lennének, sőt bőven klisék ők is, de Keiichi legalább nem béna, és neki ugye adott is a waifuja is, nem is nagyon kacsingat ki másfelé, míg Keitaro hiába egy béna nyomorék, neki legalább tényleg jó szíve van és minden lánynak segít nagyon sok mindenben, így érthető is hogy azok is megkedvelik a végére akik addig nem bírták. Mondjuk én LH-fanként ha akarnék se tudnék rosszat mondani erre a cuccra :D
Előbbit én is bírtam, sőt, ő még csak esetlennek sem volt mondható, egyszerűen csak istennők csatája közben más sem tudna ennél tökösebben viselkedni. XD Emellett motort vezet, ami már alapból cool és egyéb olyan tulajdonságai is voltak, amik bőven kiemelték a "lúzerségből". És igen, az is tetszett, hogy az OMG úgy volt "hárem", hogy igazából a többi csaj nem is a főhősnek, hanem az olvasónak voltak ott, mivel az már az elejétől kezdve látszott, hogy úgyis Belldandyval fognak összejönni. (Sőt, Skuldnak még bele is írtak egy korban hozzáillőbb "pasit" a történetbe és mintha rémlene, hogy Urdnak meg Peorthnak is lett volna valamilyen kapcsolata más férfiakkal, bár lehet náluk már inkább comic relief-módon ment a dolog, hogy mondjuk Keichi egyik haverja beleszeretett Peorthba és ezzel poénkodtak egy darabig, meg ilyenek. XD)

Keitaro - Hmm, hát nála azért már rezeg a léc szerintem, de még pont "határon belül van". Őt már azért gyepálták a csajok rendesen, meg nem egy ilyen "jajj, ne haragudj, véletlenül meztelenül rád nyitottam!" esete volt (ami után ismét csak ruházás következett), de még épp el lehetett viselni, mert legalább tényleg szerethető volt. XD Viszont mintha a Love Hina sikere után kezdtek volna gombamódra szaporodni azok a háremhősök, akik mintha Keitarót tekintették volna "prototípusnak" és egy még "lúzeresítettebb" formában, de az ő stílusát másolták le. Plusz itt már azért a "hárem-faktor" is erősebben jelen volt, Narun kívül pl. Motoko és Shinobu szintén szerelmesek lettek belé.
Kép

Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel » 2014.11.13. 07:02

Titkos írta:..."jajj, ne haragudj, véletlenül meztelenül rád nyitottam!" esete volt (ami után ismét csak ruházás következett)...
I see what you did there.
Kép

Avatar
Kdanni
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 531
Csatlakozott: 2010.09.01. 17:58
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: Kdanni » 2014.11.13. 13:21

Cruel Angel írta:
Titkos írta:..."jajj, ne haragudj, véletlenül meztelenül rád nyitottam!" esete volt (ami után ismét csak ruházás következett)...
I see what you did there.
Szerencsére mostanában ez egyre elterjedtebb, és a szende hárem hölgyek néha néha szembe találjak magukat főhősünk legnemesebb szervével, és a klasszikus repülő mosdó lavór helyet, szégyenkezve elfordulnak, és kapunk egy extra adag service-t, amikor elkezdenek fantáziálni a dologról.

De ez a rányitós dolog kiirthatatlan, ebben a szezonban is van belőle:
https://kdanni.files.wordpress.com/2014 ... 688758.jpg
És ezután persze még a loli is lesmárolja főhősünket:
https://kdanni.files.wordpress.com/2014 ... 031461.jpg
"I'm Lovely and Charming but I Summon Death"
-MAL profilom- -blogom-

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1781
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: Surci » 2014.11.14. 14:27

Titkos: Keitaróval kapcsolatban egyetértünk, nekem is amolyan "bénagyerek-háremhős"-prototípusnak tűnik, mert ilyet azelőtt nem nagyon láttam. Lehet hogy voltak, csak nem volt annyira gyakori hogy belefussak. Persze bénacsávók voltak, de 2000 előttről nem emlékszem konkrétan ERRE A TÍPUSÚ "bénavagyok-mellreesek-felrúgnak a csajok-de mégis mindbelémszeret"-háremhősre, utána meg tényleg tucatszámra jöttek szinte minden szezonban. Szal lehet hogy pont ezért nem rühellem őt, míg ezt a típust egyébként nagyon. AMG-ből én csak az anime-verziókat ismerem, de abból az összeset láttam, és abban Peorth nem szerepelt túl sokat, csak egy pár részt, amikor Keiichire hajtott. Így Skuld pasijáról sem tudok nyilatkozni, mindenesetre remélem hogy a mangóban tényleg írtak egy hozzá való srácot, szegényt úgyis mindig szekálták hogy kicsi és nem elég nőies XD

Főgonoszokkal kapcsolatban annyit, hogy nagyon unalmas már, amikor megjelenik egy titokzatos, lehetőleg feketébe öltözött figura, akinek arczán a világ fájdalma az alap kifejezés. Súlyosbító tényező ha a felbukkanási helye fenyőfa teteje-háztető-villanypózna (ROTFLOL) + "a nekem már minden mindegy, de azért jól elpusztítom a világot"-hanghordozás. *ásít* A legjobb az amikor ezeket valami hú-de komolyanvehető ellenségként (tragikus múlt esetén - 90%-ban játszik -antihősként) akarják eladni, mert ettől csak még szánalmasabb-nevetségesebb lesz az egész karakter - és számomra, akinek nagyon fontos a jó antagonista, az anime is.
Titkos írta:
Surci írta:És igen, nagyon szépen levezetted ezeket a karaktertípusokat, én se bírom egyiket se. És ha már perverz, akkor ebben a király Nakabayashi Yoshitaka a He is my masterből, na ő tényleg perverz cosplaymániás kukkoló, és végre egy olyan férfi karakter egy háremcuccban, aki nem béna! :vigyor:
Na, az ő kalandjaiba még egyszer tuti belenézek majd, mert legendákat meséltek a húzásairól. XD
Ha nem szereted a sablon háremhősöket, akkor Yoshitaka neked is be fog jönni, ezt garantálhatom. :D
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2014.11.14. 20:47

Titkos írta: Sajnos ez a kettő ezidáig az egyetlen példák is erre a típusra, akiket ismerek, de szívesen fogadok még ajánlásokat hasonló karakterekről! :D
Jó, nem 100%-ig illik rájuk a leírás, de azért az Elric testvérek elég közel állnak ehhez, nem?
Titkos írta:Ezen "faj" ékes példája mindenki hőn szeretett Kirito-kunja (lol XD), de az Isekai...-ban szereplő Kenshi is komoly rivális (ez utóbbi ráadásul még el is játssza, hogy ő semmit nem vesz észre abból, hogy egy egész világ istenként imádja... XDDD).
Nem, Kenshi olyan szinten tökéletes, hogy még teljesen szerény és naívan kedves is. Oh, egyem a kicsi szívét... ja, nem, fúj, vigyétek innen!! De amúgy ő tényleg csak részben illik ide, mert tényleg nem arcozik, ő csak úgy simán "arc".
Titkos írta:Igazából ez a fajta szinte már talán megfelelő is lenne egy ilyen sztorihoz, de sajnos ott szúrják el a jellemét, hogy ahhoz képest, hogy a női nem nagy imádójának írják le, aki már alig várja, hogy szexelhessen, ha végre felajánlkoznak neki a nők, teljesen beijed. Így az egész karakter hiteltelenné válik. XD
No, hát mégis az első lenne neki, megijed, hogy nem tud majd teljesíteni, és a stressztől ellankad. Illetve biztos bevillan, hogy hát neki lekonyult állapotban fedett a csücsök, amiről olyan japán városi babona terjeng, hogy az valami szégyellnivaló rendellenesség. :hammer:
Titkos írta:2. Aono Tsukune a Rosario to Vampire-ből. (Szigorúan a mangabéli, az animés kb. egy kiherélt School Days-es Makoto-klón.)

Mondjuk sok személyisége neki sincs, szegénynek, de tény, hogy még mindig normálisabb, mint az átlag. :D (Csípem a RtV mangát :) )
Kép

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2015.11.24. 16:27

Tudományos kutatások igazolták, miért vonzó a tsundere.
http://www.tofugu.com/2015/11/24/tsundere-meaning/

A francos mindenit, eddig mindent rosszul csináltam! :hammer:


"(…) lassan, csak beosztva,
Szerelmünk árát ez fokozza,
S hálónk könnyebben fogja meg:
Előbb remény, mely hízeleg
Önérzetének is titokban;
Majd kétséggel gyötörjük el
S féltéssel szítjuk újra fel,
Másként gyönyörtől jóllakottan,
Ravasz rabunk, könnyen lehet,
Széttörné a bilincseket."
[Puskin: Anyegin]
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5785
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2015.11.24. 20:46

A mordályos nyul írta:Tudományos kutatások igazolták, miért vonzó a tsundere.
http://www.tofugu.com/2015/11/24/tsundere-meaning/
Az egészet nem olvastam most végig, inkább csak átfutottam (bárki is írta, még nálam is keményebb tl;dr-re képes... XD), de ez azért fájt:
Comiket organizer Koichi Ichikawa calls Lum from 1978’s Urusei Yatsura the first tsundere character in manga.
Wow, a Comiket szervezője tökhülye! :D Na, de most komolyan, ha Surci múltkor azon bukott ki, hogy az NGE-s Asukát miért kategorizálják sokan tsunderének (btw Surci, itt a cikkben a TOP 10-be is beválasztották! :dirr: XD), akkor végképp érdekelne, hogy Lum hogy kerül a képbe. Képzeljetek el egy olyan csajt, aki folyamatosan a főhősön lóg, cukin "Darling"-nak nevezi, vele alszik, szexuális felhívásokat is intéz felé és egyedül csak akkor bünteti meg, ha másik csajnak csapja épp a szelet. (Tehát az egyetlen negatív megnyilvánulása hősünk felé is valójában túláradó szeretetéből adódik.) Tényleg érdekelne, hogy Koichi szerint a fentiek közül melyik jellemző a tsunderére, mert vagy a tsundere fogalmával nincs tisztában, vagy csak Lumot nem ismeri. (Btw, mivel gondolom itt rajtam kívül nem sokan nézték az UY-t, gyakorlatilag képzeljétek el a most nyáron futó Monster Musume Miia-ját, csak kigyófarok nélkül és többé-kevésbé megkapjátok Lumot. Az a csaj is hol volt tsundere? Direkt behozták végül a fejetlen "lovast", mert olyan igazán tsundere csaj odáig nem is volt a brigádban, talán a kentaur, de ő is csak mérsékelten. XD)
Kép

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2015.11.24. 21:00

Pedig akkor a kedvenc részemről le is maradtál :D
Tofugu írta:Have you ever wished Siri treated you like crap? Or do you want the voice on your GPS to criticize your mistakes? Then you’re in luck! (and also insane)
Titkos írta:akkor végképp érdekelne, hogy Lum hogy kerül a képbe
Vagy az első fejezetre kell gondolni, vagy pedig meg kell nézni, hogy milyen női szereplők voltak 1978 előtt, mangában. Ha csupa Yamato Nadeshiko, akkor Lum igazi éles váltás lehetett. De hátha erre jön egy retrószakember és felvilágosít minket.
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5785
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2015.11.24. 21:12

A mordályos nyul írta:Pedig akkor a kedvenc részemről le is maradtál :D
Tofugu írta:Have you ever wished Siri treated you like crap? Or do you want the voice on your GPS to criticize your mistakes? Then you’re in luck! (and also insane)
LOL. :D Ezt tényleg nem láttam, ellenben azt igen, amikor arról vallottak férfiak, hogy szerintük a kolléganőjük a munkahelyen tsundere irányukba... :D "Kedvencem" volt, amikor írja, hogy az általában erős női kollégája szemében egy napon könnyeket látott, aztán hozzáteszi, hogy "még sosem láttam azelőtt deredere módban", én meg magamban: "Öt perce hívták, hogy az anyja életét vesztette, de tök jó, hogy te ebbe így beleszövöd a hülye kis otaku fantáziádat és azzal magyarázod, hogy igazából csak most lett a csaj deredere. :roll: " (Jó, tudom, ez már félig ilyen saját fanfic, de tényleg azon gondolkodtam, hogy vajon ezekből a "real life tsundere tapasztalatokból" mennyi volt a valós és hányat képzeltek ők annak otaku-aggyal? :dirr:)
Kép

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1781
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: Surci » 2015.11.26. 09:53

Titkos írta:Wow, a Comiket szervezője tökhülye! Na, de most komolyan, ha Surci múltkor azon bukott ki, hogy az NGE-s Asukát miért kategorizálják sokan tsunderének (btw Surci, itt a cikkben a TOP 10-be is beválasztották! XD)
Sajnálom, de ezen mindig ki tudok akadni. Ugyanis a tsunderének pont az a lényege, hogy egyrészt szerelmes, vagy legalábbis vonzódik ahhoz, aki felé tsuntsun, másrészt meg van egy deredere oldala, amit ha ritkán is, de megmutat a választottjának (később azért egyre gyakrabban). Ez hol jellemző Asukára (sorozatbeli Asuka Souryuu Langley-ről beszélek, nem erről a mostani sabloncuciréről)? Sehol. Shinjibe nem szerelmes, nem is vonzódik hozzá, sőt, utálja, rühelli, lenézi is megveti, ahogy egy béna balfasz gyereket lenézhet egy jó csaj. Soha egyetlen dere-pillanata nincs felé, és ez nem is változik. Asuka Kajihoz vonzódik, mert ő egy laza, menő férfi, olyan típus, aki egy ilyen csajnak alapból bejön. Itt akkor hol is van a tsundere?

Tényleg arról van szó, hogy minden karaktert próbálnak belenyomni valami idióta otaku-sablonszerepbe, csak mert van egy-két olyan tulajdonságuk, ami ráhúzható erre a típusra - meg egymillió másik, ami miatt nem. -_-"""
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 5785
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2015.11.26. 12:27

Surci írta:Sajnálom, de ezen mindig ki tudok akadni. Ugyanis a tsunderének pont az a lényege, hogy egyrészt szerelmes, vagy legalábbis vonzódik ahhoz, aki felé tsuntsun, másrészt meg van egy deredere oldala, amit ha ritkán is, de megmutat a választottjának (később azért egyre gyakrabban). Ez hol jellemző Asukára (sorozatbeli Asuka Souryuu Langley-ről beszélek, nem erről a mostani sabloncuciréről)? Sehol. Shinjibe nem szerelmes, nem is vonzódik hozzá, sőt, utálja, rühelli, lenézi is megveti, ahogy egy béna balfasz gyereket lenézhet egy jó csaj. Soha egyetlen dere-pillanata nincs felé, és ez nem is változik. Asuka Kajihoz vonzódik, mert ő egy laza, menő férfi, olyan típus, aki egy ilyen csajnak alapból bejön. Itt akkor hol is van a tsundere?
No problem, én amúgy megértem (csak azon röhögtem, hogy itt sem "úsztad meg" XD), pláne így, hogy most már Lumot is belekeverték a dologba, csak nála meg fordított a helyzet: a szinte 100%-ban "dere" csajról állítják, hogy tsundere. :D Nem tudom, ha valaki szerelmes egy másik emberbe és azt nem is szégyelli kimutatni, én azt normális embernek, nem pedig tsunderének nevezném, dehát ki szerint mi... :D
Surci írta:Tényleg arról van szó, hogy minden karaktert próbálnak belenyomni valami idióta otaku-sablonszerepbe, csak mert van egy-két olyan tulajdonságuk, ami ráhúzható erre a típusra - meg egymillió másik, ami miatt nem. -_-"""
Amúgy ja, csak jó lenne, ha legalább ilyen 20-30 éves "klasszikus" karikat békén hagynának ezzel a hülyeségükkel, akik nem kizárt, hogy hamarabb születtek meg, mint az ilyen "trope"-ok.
Kép

Avatar
A mordályos nyul
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1889
Csatlakozott: 2006.11.12. 11:53
Nem:
Tartózkodási hely: Kő alatt

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: A mordályos nyul » 2015.11.26. 12:57

Attól hogy egy trope mikor született meg, még lehetett korábbi képviselője. Például Helga Pataki sem otakusztereotípiából született, és csak Phoebe és a néző tudja, hogy van dere oldala is.

Titkos, amint mondtam fentebb, ha az a saját idejében forradalminak számított , hogy Lum nem 100%-ban megalázkodó a sráccal szemben, hanem szükség esetén igenis elpáholja, akkor visszanézve számíthat tsunderének, még akkor is, ha a mai sorból durván kilóg. Azért a gyepálás fontos elemnek tűnik nekem is, pedig én még annyira se ismerem, mint az a comicetes pacák, pedig lehet ő is csak felületesen.

Én egyébként elsősorban a Why is Tsundere Attractive? rész miatt linkeltem, az elég rövid, szerintem érdemes elolvasni.
Kép

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1012
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Anime/manga karaktertípusok

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2015.12.22. 17:38

A mordályos nyul írta:Vagy az első fejezetre kell gondolni, vagy pedig meg kell nézni, hogy milyen női szereplők voltak 1978 előtt, mangában. Ha csupa Yamato Nadeshiko, akkor Lum igazi éles váltás lehetett. De hátha erre jön egy retrószakember és felvilágosít minket.
Bár nem tartom magamat olyan nagy retró szakértőnek, azért nem hagyott nyugodni a dolog és utána olvastam. Bár csupán ez az én megállapításom, remélem elfogadjátok.
A II. Világ Háború után induló modern manga első nagy sorozatai alapvetően fiúknak/férfiaknak készültek. Ezekben a sorozatokban a női karakterek erősen háttérbe voltak szorítva. Ha fel is bukkant egy-egy női szereplő, ő nagy eséllyel valamely férfi szereplő családtagja (tipikusan anyja vagy lány testvére). Itt lehet mondjuk gondolni nyugodtan a hazánkban is vetített Árva testvérekre (Anju to Zushiōmaru). Aktívan harcoló női karaktert nem is lehet mondani, talán Cyborg 009-es Françoise Arnoult lehet, de ő is erősen visszafogta magát a harcokban. Tehát az 1950-es és 1960-as években a shonen magakban a nők leginkább a konfuciánusi értékrendet testesítették meg.
A shojo manga bár már Tezuka is rajzolt ilyen típusú képregényt, 1969-ig mérsékelten volt jelen a piacon, ha mégis volt ilyen alkotás azt férfiak rajzolták nőknek. Tehát a fiatal lányok idősebb pasiktól kaptak útmutatást ahhoz, hogy hogyan is kell látni és megélni az élet nagy és bonyolult helyzeteit. Ezen a helyzeten változtatott aztán Magnificent 24s csoport ahol zömmel 1949-ben született női mangakák léptek be a placcra. A fiatal lányok/nők akik már egy szabadabb, felvilágosultabb rendszerben nőttek bele akiket pont elkapott 1968-as világon átsöprő lázadás hulláma és akiket elért a szexuális forradalom. Nos ők új alapokra helyezték a shojo mangakat. Az ő hősnőik igazi feminista amazonok voltak az 1950-es és 1960-as években látott karakterekhez képest. Ezek a heroinák tért és időt meghódítva mindenhol jelen voltak, ha kellett akkor harcoltak, de közben nyíltan és őszintén beszéltek érzelmeikről/gondolataikról. A két leghíresebb alkotás innen természetesen a Berusaiyu no Bara és a They Were Eleven. A lányok nem csak otthon varrogattak és várták haza apjukat/férjüket/szerelmüket/testvérüket hanem aktívan formálták sorsukat, sőt volt hogy a szerelemben is kezdeményezőnként léptek fel.
Természetesen a shojo mangak új hulláma nyomott hagyott a shonen mangakon is. Az 1970-es évek végére és az 1980-as évek elejére a nők szerepe megváltozott a fiúknak szóló alkotásokban. Itt is kiléptek - szó szerint - az otthoni közegükből és aktívan kezdtek hozzá állni az életükhöz. Ebből a korból a legismertebb női karakter Toriyama Dr. Slumpjáb Ariéja. Ebbe a közegben jelent meg egy női mangaka Rumiko és hozta magával Lumot. Lum az előtte lévő shonenekben szereplő női karakterekhez képest iszonyatosan önálló és független csaj. Mondjuk a mai szemmel nem tűnik olyan nagyon tsunderésnek a szereplő, csak hát az elődei annyival "gyengébbek" voltak érzelem kimutatás téren, hogy ez a fajta karakter új színt vagy mondhatjuk új alapokra helyezte a shonen mangak női szereplőit. Továbbra is megtartott magának sok mindent a régebbi női karakterből csak egy kicsit eltolt pár hangsúlyt a személyiségén. Természetesen, ha innen kellene kiindulnunk akkor mamár rengeteg női karaktert kellene tsunderének hívni akiket nem isgondulunk feltétlenül annak így pl: Sakurát a Narutoból vagy Bulmát/ChiChi-t a DB-ből. Ez a neo-konfuciánuszi női modell aztán a '80-as években egyre nagyobb teret nyert magának és végül a shonenen belül olyan radikálisan új karaktereket termelt ki magából, mint pl..: a teljesen felfegyverzett, független Motoko Kuszanagit a GitS.ből.
Remélem valamelyest sikerült előbbre vinnem a dolgot.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Válasz küldése