Animék személyes/önkényes értelmezése

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
Kdanni
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 531
Csatlakozott: 2010.09.01. 17:58
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Kdanni » 2015.01.12. 11:47

Az Alulértékelt / Túlértékelt Animek topic mindig is nagyon pörgött, nem is csoda, az alternatív címe lehetne "Én majd megmondom, miért van másoknak ilyen szörnyű ízlése". Viszont arra nem emlékszem írt-e valaki olyan hozzászólását, amiben beismeri, hogy ő alá- vagy túlbecsül valamit. Akartam egy ilyet írni, amiben leírom én miért értékelem túl a FLCL-t, de közben rájöttem, hogy nem túlértékelem, hanem én úgy értelmezem, hogy abban az értelmezésben tényleg van olyan jó a FLCL. (És ugye nem lehet, hogy én értékeljek valamit túl, csak az lehet, hogy mások nem tudják megfelelően értelmezni a dolgot. :dirr:)

Nem akarok ráerőltetni senkire se egy értelmezést, de szeretném elmondani, hogy mit látok egy olyan műben, amiről valaki el sem tudja képzelni egyesek miért tudják végig nézni egyáltalán. Most pont a nosztalgiázások közepette kerültek elő olyan sérelmek, amik szerintem ebből fakadnak.(Edit: már nem aktuális a most, egy ideig piszkozatként feküdt ez a hozzászólás.) És itt nem az itteni véleményeket akarom támadni, hanem néhol még igazolni is szeretném őket. Például: az elvakult fan görcsök esete, hogy nem képesek megérteni, ha valaki nem a fanficek és fanartok rózsaszín fellegében értelmez valamit, sőt esetleg az a valaki értékrendjét befolyásolják olyan apróságok, hogy el kell tartania magát és a családját, vagy éppen a doktori disszertációját írja, stb..

Az önkényes értelmezést azért tettem bele a címbe, mert már engem is ért támadás mikor a közvéleménytől eltérő dolgot fedeztem fel a műbe, konkrétan ilyen címszó alatt, hogy ez belemagyarázás, és hasonlóak. Néha ilyenkor többen rám ugrottak, és úgy éreztem valami önző, önkényes dolgot tettem, a pejoratív értelmével együtt.
Mostanra, önkényesen, megállapítottam, hogy a belemagyarázással nincs semmi gond, sőt ha az ember nem agyhalottként néz meg valamit akkor lehetetlen, hogy ne magyarázzon bele pár dolgot a saját meglátásai alapján.

Legyen ennyi téma bevezetése, és jöjjön egy kis konkrétum:
FLCL
Egyszer azt mertem írni, hogy az FLCL-nek sok a mondanivalója. Jól megkaptam, hogy a FLCL nem is mond semmit én csak belemagyarázok olyan dolgokat, amit az alkotók nem is úgy gondoltak. OK, de én nem azt írtam, hogy az FLCL sokat mond hanem, hogy a FLCL-nek sok a mondanivalója, hogy azt sikerül-e elmondania vagy sem az hogy jön ide?

Egy biztos, a FLCL magja a pubertás kor hormonzavaros időszakáról szól. Ezt nagyon jól vissza adja, mind az alap motívumokkal, (Naota szarva stb. :lol:), mind a karakter interakciókkal, és többnyire a beazonosítható dolgok eköré épülnek. :) A kevésbé vagy egyáltalán nem értelmezhető dolgok meg jól visszaadják annak az érzetét, mikor a hormonok elöntik az ember agyát, és azt se tudja mi van.

Ezen kívül oda van dobálva minden lehetséges motívum minden más témakörben, az ember akaratlanul is elkezd gondolkozni miért van az ott, és esetleg még valami rendszert is elkel kezd keresni a dolgok mögött. Kit érdekel, hogy a készítők se tudják miért raktak oda valamit, lehet pont azért, hogy a néző megtornáztassa kicsit az agyát.

A zene nagyon jó, még ha egy the Pillows reklám is az egész. :)

Innentől minden az értelmezés kérdése: vagy nagy erőkkel inkonzisztenciát, és egyéb szépséghibát keres az ember, amit fog is találni, hiszen ezek adják meg a hangulatát az őrült egyvelegnek. A fő zenei témában a "Crazy" igencsak nagy hangsúlyt kap, és ez a sunshine előtt megtörik kicsit a dolog. Annak kell az ember fejébe visszhangoznia, hogy őrület, és így is kéne értelmezni a dolgot szerintem.

Szóval szerintem igenis mély, és sok mondanivalót tartalmaz az FLCL, ha te azt odaképzeled. De az embernek nem lehet képzelő ereje? Azt nem lehet értékelni, hogy valami megalapozza azt, hogy elkezdj filozofálni azon, vajon mit jelenthet egy robot angyali ábrázolása?

Konkrétumokra már abszolút nem emlékszem, így vitázni nem fogok tudni, de nem is akarok, mert elvileg ez pont az a topic lenne, ahol nem számít mások véleménye. :P

Ezt a topicot önkényesen fogom még használni más művek olyan értelmezésének a megosztására, amit nyilvánosan eddig nem mertem csak úgy leírni akárhova, de itt jól kontextusba van helyezve miért is írok le belemagyarázásokat.
"I'm Lovely and Charming but I Summon Death"
-MAL profilom- -blogom-

Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: alvaro » 2015.01.12. 18:24

Jó kezdeményezés! Ha nem probléma, egyszer-egyszer még én is beszállhatok. Na nem hiszem, hogy nagyon gyakori lenne, de előfordulhat!

(Egyébként én kedvelem a FLCL-t, azt hiszem. Legalábbis amikor néztem, nagyon bejött. Nem kerestem benne a mélységet pedig. A hangulata viszont megfogott. Néha nagyon jól esik az ilyen összefüggéstelenség, egészen inspiráló bír lenni megfelelő helyzetben!)

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1848
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Surci » 2015.01.12. 23:58

Kdanni írta:szerintem igenis mély, és sok mondanivalót tartalmaz az XY anime, ha te azt odaképzeled
LOL

Namost ez a topic annak a tipikus esete amikor egy fan elkezd belemagyarázni mindenfélét a kedvenc animéibe, hátha attól mélyebb lesz, holott objektíve tekintve nem tartalmazza az adott anime ezeket az elemeket. Tisztára mint a másik Gainax-nagyágyú, az Evangelion. Ott is csak random volt a szimbolika, egyszerűen coolfaktor alapján dobáltak bele mindent mert azt gondolták hogy ez misztikus meg jól néz ki, aztán a fanok meg nyomták utána ezerrel a belemagyarázást, hogy micsoda mondanivaló van mögötte, holott épp hogy SEMMI alapja nem volt az egésznek - erre voltam jó példa magam is NGE-fanatik koromban. Aztán amikor vagy 2 éve megint megnéztem, már csak röhögtem az egészen. Ettől persze nem rossz az anime maga, csak felesleges belelátni olyasmit, ami nincs benne. Vagy akkor ennyi erővel az EL is az animuk csúcsa, abba is rengeteg edgy tinédzser látta bele a világmegváltást, a mély társadalomábrázolást és a hihetetlen lélektani drámákat, de objektíve tekintve nem volt több annál, ami.

Persze értem én, hogy ez egy szubjektív topic, és nem is akarom elvenni a kedvedet a postolástól, szal nem támadólag írom ezt, csak érdekes megközelítés. Pl. egyiknagykedvencanimu Dezsnyótba is bele lehet magyarázni kismillió dolgot, pl. Ryuk és az alma (a bibliai bűnbeesés) vagy amikor L megtörli Light lábát (Jézus motívum), de ezek egyszerűen hülyeségek, se a készítőnek nem volt ez a szándéka, sem az egész sztorihoz nem tesznek hozzá szimbolizmusban, egyszerű látványelemek, csak a fanok nagyon ki tudják forgatni - feleslegesen. Namindegy, lehet hogy én vagyok már csak túl kritikus, kiégett vén animefan, hogy nem tudok belemenni ezekbe úgy mint a hőskorban... :D
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Kdanni
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 531
Csatlakozott: 2010.09.01. 17:58
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Kdanni » 2015.01.13. 01:26

Wut?
Az irónia nem túl jó barátod az biztos.
"I'm Lovely and Charming but I Summon Death"
-MAL profilom- -blogom-

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6028
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2015.01.13. 06:09

Szerintem jó ez a topic, ha jól értem, pont az a lényege, hogy itt végre fanboykodhat az ember mindenféle korlát nélkül és olyan szinten az egekbe ajnározhatja X vagy Y kedvencét, amennyire nem szégyelli. XD Mondjuk tőlem sok "és a hatodik percben egyértelmű a Nietzsche-párhuzam!" postot nem nagyon fogtok látni, mert eleve nem nagyon nézek olyan cuccokat, amik ilyen stílusúak, illetve mert azért a túlzott "szarráelemzés" nálam már sokszor az alap sorozat/film élményét teszi tönkre, ellenben ez nem fog abban megakadályozni, hogy mondjuk leírjam, hogy Rumikót mekkora istencsászárnak (pardon, császárnőnek XD) tartom, aki egymaga alapozott meg több, ma már "standard" módon használt/bejáratott animés stílust (ezáltal a maga módján részben ugyanúgy hozzájárulva a manga/anime egészének alakulásához, mint anno mondjuk Tezuka...hah, take that, Miyazaki! :dirr: ), vagy éppen szívesen mesélek majd arról, hogy a TTGL-ben az egész "soha ne add fel!"-mondanivaló milyen szinten túl van pörgetve és mégis ettől lesz az egész baromi zseniális, stb-stb. Csak egyelőre megvárom, hogy él-e a topic egyáltalán egy hétig, mert úgy látom, már most ellentéteket szült. XD

Surci: Ezt amúgy valahogy úgy kell felfogni, hogy ami 10-15 éve ment keresztül kasul minden fórumon (sőt, néha megy még ma is, lásd Usteam, Addicts, stb. :dirr:), addig itt egyetlen topicra korlátozódik és legalább "előre szóltak", hogy "fanboyism incoming!". XD Hogy van-e értelme? Nos, az számomra is kérdéses. XD Hogy ettől jobban érezzük-e magunkat? HÁ' MINTÁLLAT!!!!! XDDD
Kép

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1848
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Surci » 2015.01.13. 07:45

Félre ne értsetek, dehogy szült ellentéteket, sőt. Nincs nekem ezzel a topiccal semmi bajom, ha valaki szeretne ezerrel fankodni, akkor hajrá :D
Kdanni írta:Wut?
Az irónia nem túl jó barátod az biztos.
Nem tudom eldönteni, hogy az FLCL-es post, meg úgy ez az egész topic csak vicc-e, vagy komolyan gondoltad. De nem az én véleményem itt a mérvadó, meg mindegy is, mert amúgy is írtad hogy ezt alapból egy szubjektív topicnak nyitottad. Amúgy ha az egész csak egy poén akkor én is tudok remek, másfél oldalas kőkeményen komoly eszmefuttatásokat írkálni a Love Hináról vagy a Golden Boyról :D
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Kdanni
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 531
Csatlakozott: 2010.09.01. 17:58
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Kdanni » 2015.01.13. 11:19

Nem értem ezt a fanboykodással való dobálozást, ha az lennék már az említett topicban kikeltem volna magamból. Szerintem ha valaki át lát az ironikus túlzásokon,akkor itt objektíven leírtam, én mit látok az FLCL-ben.

És szerintem alkotások személyes értelmezése egy általános dolog.

Következőnek írok valamiről, ami az én értelmezésemben rosszabb mint az átlag vélemény, hogy elszakadjunk a fanboykodástol.

(Btw. az a ti értelmezésetek, hogy nem kell mást keresni egy műben mint amit az alkotók odaszántak. Nekem ez OK.)
"I'm Lovely and Charming but I Summon Death"
-MAL profilom- -blogom-

Avatar
Hikari
AoiAnime szerkesztő
AoiAnime szerkesztő
Hozzászólások: 741
Csatlakozott: 2003.02.17. 19:05
Nem:
Tartózkodási hely: Norvégia
Kapcsolat:

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Hikari » 2015.01.13. 17:56

http://www.flclw.com/history/interview- ... tsurumaki/
"Could you explain the mecha bursting from Naota’s head in FLCL?
KT: I use a giant robot being created from the brain to represent FLCL coming from my brain. The robot ravages the town around him, and the more intensely I worked on FLCL the more I destroyed the peaceful atmosphere of Gainax."

Amúgy gyanítom sokszor a rendezők / egyéb interjúztatott személyek random válaszokat találnak ki a feltett kérdésekre is. :)

Egyébként nekem valahogy természetes, hogy az ember személyesen és önkényesen értelmezi a dolgokat amiket lát, végülis valami - legyen az anime, zene, vagy akár egy kép - amiatt tetszik, hogy valamiféle személyes kapcsolatunk alakul ki vele...

Ami az NGE-t illeti meg nem értem, miért kevesebb attól, hogy a szimbólumokat az érdekesség kedvéért rakták bele. Szerintem ez ad hozzá egy pluszt, egy érdekes körítést.
(Amúgy azóta pár játék és a moviek nyomán a stáb még tovább gondolta a koncepciót, és már olyan háttértörténetet rittyentettek köré, hogy én se vagyok nagyon képben vele, sokkal jobban meg van magyarázva Adam és Lilith származása, First Ancestral Race és egyéb fogalmak kerültek elő, amik az én nge oldalam születésekor még az éterben sem voltak, egész űrodüsszeiát gyártottak köré. Akit érdekel, itt olvasgathat: http://evangelion.wikia.com/wiki/Main_Page)

Én a nagy pálfordulásokat furcsának tartom animék terén is, nekem azóta is tetszik az NGE, újranézve tele van nosztalgiával az akkori érzelmeimről, és a drámát és karakterábrázolást benne azóta sem tartom rosszabbnak. Ha most látnám először, akkor is tetszene, mert egyszerűen szeretem ezt a műfajt.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2298
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2015.01.13. 18:36

Nálam a Lain és az Utena lenne olyan, hogy oldalakat is simán összetudnék firkantani róluk, az éppen aktuális hangulati állapotomtól függetlenül. Persze azokban is lenne belemagyarázás (nyilván és valsz nem is kevés), de ugye ez is a szórakozás egyik formája, szal nem bánnám a dolgot. :3

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1848
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Surci » 2015.01.13. 19:32

Hikari írta:Ami az NGE-t illeti meg nem értem, miért kevesebb attól, hogy a szimbólumokat az érdekesség kedvéért rakták bele. Szerintem ez ad hozzá egy pluszt, egy érdekes körítést.
Nem lesz semmivel sem kevesebb, max a belemagyarázásoknak nem lesz akkora alapja. Az Evangélium alapvetően egy pszichológiai anime, minden más csak körítés körültte, így a mechák, az angyalok, a bibliai hivatkozások meg egyebek, csak éppen ezek nem alkotnak olyan szimbólumrendszert, mint pl. az Utenában, és ha az angyalokat nem "angyalnak" hívnák hanem bazi nagy szörnyeknek, a végső fegyver meg nem Longinus Lándzsája lenne hanem valami sugármeghajtású dárda, akkor sem lenne kevesebb tőle a cucc, éppen azért, mert ezeknek nincs benne olyan jelentősége, hogy olyan sokat számítson a végkimenetel szempontjából. Az EoE már neccesebb, mert ott konkrétan ezekre alapulva indul be az egész világvége-dolog, de a sorozat szempontjából kevésbé releváns.
Hikari írta:Én a nagy pálfordulásokat furcsának tartom animék terén is, nekem azóta is tetszik az NGE
Nekem is, sőt, a nosztalgiafaktor meg csak rátesz a dologra. Nekem konkrétan a legelső animém volt (DBZ-t meg hasonlókat nem számítom annak, azt nem animeként nézte senki), és igen, be kell valljam pont emiatt a nagy "szimbólumos" körítés miatt szippantott be tiniként mint az állat, nyomtuk ezerrel az ezen alapuló nagy világmegváltó szövegeket, "hűmicsoda utalások, ez tényleg benne van a Jelenések Könyvében, NAGYON DURVA EZ AZ ANIME!!!4". Máig egyik kedvencem, csak amikor már idősebb fejjel újranéztem, azért szemet szúrt az amit anno (LOL ANNO) nyilatkoztak a készítők, hogy nincs konkrét értelme a szimbolizmusnak ebben az animében, csak a coolfaktor miatt kerültek bele - ezért nem is állnak össze teljesen.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Hikari
AoiAnime szerkesztő
AoiAnime szerkesztő
Hozzászólások: 741
Csatlakozott: 2003.02.17. 19:05
Nem:
Tartózkodási hely: Norvégia
Kapcsolat:

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Hikari » 2015.01.13. 20:19

Surci írta:amikor már idősebb fejjel újranéztem, azért szemet szúrt az amit anno (LOL ANNO) nyilatkoztak a készítők, hogy nincs konkrét értelme a szimbolizmusnak ebben az animében, csak a coolfaktor miatt kerültek bele - ezért nem is állnak össze teljesen.
Hát igen, de mentségükre legyen mondva, a Japán kultúra már csak ilyen mindent beszippantó-beolvasztó fajta, és ugye a nyugati dolgok nekik mindig is túl érdekesek voltak. És hát valljuk be, működött a dolog, sikeres lett a cucc itt is, ott is. :)

Amúgy ez az emlegetett Death Note lábmosás jelenet tényleg valami elborult fan kitalációja? Mert akkor simán lenyűgözőnek tartom az emberek fantáziáját, meg hogy mennyire találó dolgokat tudnak belelátni mindenhova...

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1848
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Surci » 2015.01.13. 20:51

Hikari írta:Amúgy ez az emlegetett Death Note lábmosás jelenet tényleg valami elborult fan kitalációja?
Nem is egy emberé, egymástól függetlenül több helyen is láttam mindenféle fórumokon és blogokon anno, amikor kijött az ominózus 25. rész. :)
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6028
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2015.01.14. 03:05

Hikari írta:Én a nagy pálfordulásokat furcsának tartom animék terén is, nekem azóta is tetszik az NGE, újranézve tele van nosztalgiával az akkori érzelmeimről, és a drámát és karakterábrázolást benne azóta sem tartom rosszabbnak. Ha most látnám először, akkor is tetszene, mert egyszerűen szeretem ezt a műfajt.
Amúgy ezeket én is. Ha jól emlékszem, egyszer pont Junchival beszéltünk erről, ő azt mondta, hogy változik az ember ízlése idővel, meg sokszor egy újranézés eléggé más megvilágításba tud helyezni 1-1 sorozatot, főleg, ha a két megnézés között eltelik úgy 5-10 év. Ezt nem is vitatom, de ettől még tényleg furcsa, hogy ha valaki nagyon fanol valamit, majd később úgy lefikázza, mint mondjuk én a Narutót. :dirr: Volt persze nekem is 1-2 olyan animém, ami így X év múlva már jóval kevésbé "ütött", de ezek eleve régen sem voltak a "nagy kedvenc" kategória, mindössze olyan "okés" sorozatoknak tartottam őket, aztán 5-10 évvel később újranézve sajnos már ezt a szintet sem sikerült megütniük. ^^" XD Viszont ezután sem húztam le őket a vérbe, csak mondtam, hogy "na ja, ma már nem igen nézném végig". ^^" Viszont a nagy kedvencek kvázi tényleg "örökké élnek". :D Mondjuk leginkább azért, mert engem jellemzően a karakterek/hangulat szokott megfogni 1-1 animében, szal míg egy sztori "elévülhet", addig ez a másik két dolog már nehezebben. XD A Ranmát (vagyis úgy alle zusammen a Rumiko cuccokat) pl. nem csak viccből hoztam fel itt fentebb, úgy alakult, hogy egyik haver (aki egyébként szökőévente egyszer néz animét) pont ezt kezdte el és jól le is osztotta, hogy "igazából ez nem szól másról, mint arról, hogy sok hülye próbál okoskodni, illetve, hogy szinte már direkt értik félre egymást minden pillanatban". Ezzel úgy voltam, hogy oké, sajnálom, hogy nem jött be neki, dehát lelke rajta. Aztán amikor az egyik részben nem értett valamit, leszedtem az adott epizódot én is, hogy megnézzem és bár kissé aggódtam, hogy így tíz év után hogyan fog rám hatni, de jelentem, a formula még mindig kifogástalanul működik. XD Mondjuk a grafikája (az emberek által legtöbbet ostorozott pont) ma már valóban még szembetűnőbb, viszont ettől eltekintve a zenék, karakterek, poénok még mindig bőven elviszik a hátukon az egészet. XD (Pedig igazából ez még egy gyengébb filler rész volt.) Ugyanez igaz az Urusei Yatsurára, ami meg annak ellenére (vagy épp azért), hogy szintén egy ilyen vígjátéksorozat lenne, néha meglepően komoly, atmoszférikus pillanatokkal operál. (Ha, take that, Bakemonogatari! :dirr:...Jó, lassan leállok ezekkel. XD) Szóval igen, összefoglalva én is furcsállom, amikor nagy fanok pár év leforgása alatt a leghabzószájúbb haterekké változnak, szinte szégyellve, hogy XY sorozatot valaha szerették. (Ja, a fenti haveros sztorinak a teljesség kedvéért amúgy az lett a vége, hogy ezt a fenti megállapítását még az ötödik szezon körül írta, azóta viszont lenyomta az egész sorozatot és már az OVA-t/Movie-kat nézi, szóval nagyon "szenvedhet tőle", ha ilyen iramban falja, a 161 epizódot lenyomta egy hét alatt kb., a véleményét meg azóta már ő is módosította arra, hogy: "bár a karakterek még mindig olyanok, amilyenek, a sorozatot nézem, mert érdekes kalandokba keverednek". Haha, feel the Rumic Power! :lol: )
Surci írta:
Hikari írta:Amúgy ez az emlegetett Death Note lábmosás jelenet tényleg valami elborult fan kitalációja?
Nem is egy emberé, egymástól függetlenül több helyen is láttam mindenféle fórumokon és blogokon anno, amikor kijött az ominózus 25. rész. :)
Ne nagyon röhögjetek, de amúgy első nézéskor nekem is átfutott az agyamon a Jézusos-lábmosós párhuzam. XD Egyszerűen azért, mert amúgy annyira out of place az egész jelenet, hogy nem igazán láttam semmi egyéb értelmét. (Még úgy sem, hogy csak egy anime original betoldásról beszélünk, ami valszeg mindössze a yaoi fangirlöket hivatott kielégíteni.)
Kép

Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel » 2015.01.14. 09:27

És nekem is Jézusos lábmosás ugrott be... szal ömm... ha csak nem tudtok más tippet, hogy valaki hol és mikor mossa meg másnak a lábát, akkor nincs szerintem nagyon más megoldás. (Annak a valószínűsége, hogy "Hé de vicces lenne, ha minden különösebb ok, szimbólum és evokáció nélkül mosassuk meg L-lel Light lábait" szerintem szignifikánsan kisebb, mint "Hé, poén kedvéért ha már isten komplexusos a főhős tegyünk bele egy nem túl átgondolt keresztény szimbolikát amit a yaoi fanok is megesznek.")

BTW FlCl: Nekem anno nagyon bejött. Aláírom, nem minden pontján, de egyrészt tetszett a meta humor. (Meta humoron még mindig nagyon tudok röhögni, lásd pl. most néztük Nodame Cantabilet barátnőmmel, és hangosan felröhögtem, amikor miután németül megbeszélte a férfi főhős a német/osztrák hegedűművésszel, hogy mindeketten tudnak németül és így tarthatnák az egész próbát németül megjelent egy nagy doboz a sarokban, ami jelzi, hogy "Műsorunkat mostantól kezdve japán szinkronnal folytatjuk".) Másrészt bizonyos randomságok is jól néztek ki (lásd pl. a fent említett angyal-robot talán naplemente), plusz önmagában a koncepció is annyira random, hogy nekem az már jó. (Földönkívüli keresi az elveszett kb. földönkívüli félistent, és mindeközben egy gitárral és egy robogóval hadakozik. Glorious.) Nyilván ha ezt a koncepciót mondjuk 26-50 részben vitték volna képernyőre akkor nagy valószínűséggel előbb unom meg, de ez az asszem 6 rész pont elég volt, hogy szórakozzak ilyesmin. Mindezt az igen erős soundtrack tökéletesen húzta alá.

A kamasz/felnőtté válás teóriát anno én is olvastam, de igazából ezt bármilyen történetre rá lehet húzni, ahol egy reluctant hero tinédzser van a középpontban, aki a végére össze szedi magát. Az FlCl pedig volt annyira random, hogy lehessen plusz példákat mondani mellé bizonyságnak.

Mindezek mellett magát a sorozatot most már egy olyan 8 éve, hogy utoljára láthattam, bár talán négyszer is újranéztem az azt megelőző 4-5 évben. Valljuk be őszintén szerintem akkor sem tartottam a "mindenható királyságnak", hanem valaminek ami borzasztó jól keveri az akciót, vígjátékot, drámát és egy érdekes hangulatot (amit a látvány és a zene hoz össze), mindezt viszonylag rövidre szabva, hogy egy hosszú délután alatt is lenyelhető. Valószínűleg magamtól nem nézném újra, de ha pl. barátnőm felvetné, hogy itt ez a cucc, nézzük meg semmi kifogásom nem lenne ellene.

BTW NGE: Öö... én kb. pont addig voltam Eva fan ameddig nem láttam egy 13 éve. XD Úgy ültem le, hogy Hikari oldalát meg az internetet addigra már n+1-szer átrágtam. Tudtam, hogy egy sorozat, ami praktikusan a világ végéről és depresszióról szól és ezt vártam. Végre, oh yeah. ... Aztán hihetetlen módon az első kb. 10 rész alatt szépen megkedveltem a szereplőket (leszámítva Asukát... depresszív, magába forduló tinédzszer énem nem tudott mit kezdeni egy tsunderével XD), és hát így elkezdtem nekik drukkolni, hiába tudtam előre, hogy mi lesz. Így viszont abszolút dühös voltam a cuccra. Mindezek ellenére nagyon optimistán néztem a rebuild filmek elé, hátha most végre lesz valami. ... Nos öö... emlékeztek, amikor bejelentették, hogy évente egy akár kettő film fog kijönni, és így lesz összesen 4 film, ami újra gondolja az egész franchiset? Egy pár hete realizáltam, hogy ez a bejelentés az kb. akkor lehetett amikor én utoljára FlCl-t láttam. ... És egyelőre még csak 3 filmnél tartunk. =_=)
Kép

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1848
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Surci » 2015.01.15. 14:09

Na most vettem észre hogy magam is a "belemagyarázás" bűnébe estem :vigyor: Mégpedig a Code Geass kapcsán, már ha lehet ezt belemagyarázásnak nevezni. A Sunrise hivatalos CG DataBook-jában Lulut halottnak nyilvánítják, míg én a topicjában jópár kommenten keresztül fejtegettem, hogy miért nem az. De nem, nem tudják beadni azt hogy halott, egyszerűen annyira szembemegy a Geass működésének egész logikájával, hogy akkor az egész sorozat meg a Geass működési elve is mehet a kukába, mind az 50 epizóddal együtt.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6028
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2015.01.15. 15:18

Surci írta:Na most vettem észre hogy magam is a "belemagyarázás" bűnébe estem :vigyor: Mégpedig a Code Geass kapcsán, már ha lehet ezt belemagyarázásnak nevezni. A Sunrise hivatalos CG DataBook-jában Lulut halottnak nyilvánítják, míg én a topicjában jópár kommenten keresztül fejtegettem, hogy miért nem az. De nem, nem tudják beadni azt hogy halott, egyszerűen annyira szembemegy a Geass működésének egész logikájával, hogy akkor az egész sorozat meg a Geass működési elve is mehet a kukába, mind az 50 epizóddal együtt.
Jaja, emlékszem, ezt pont ott beszéltük veled. XD Amúgy igen, ez kiváló ontopic téma (ha már "személyes értelmezés" a címe), ugyanis én ezt nem hibának fogtam fel, mindössze csak úgy, hogy "Lulu, a brit herceg", mint személy, tisztség, ilyesmi valóban "meghalt", de maga az ember nem, csak mostantól "Hiroko Satoshi, a random japán földműves" néven él tovább. :D XD (Csak fel ne tűnjön senkinek, hogy kevésbé van vágott szeme, ráadásul néha furcsán világít... :lol: )
Kép

Avatar
Péter
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 767
Csatlakozott: 2010.07.17. 14:29
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Péter » 2015.01.21. 20:26

Személy szerint, én nagyon nem szeretem a belemagyarázást, amikor a delíriumba esett fannok, elkezdenek egy animét, olyan tulajdonságokkal felruházni, amik valójában benne sincsenek. Vagy ha benne is vannak, de közel sem olyan komplex és átgondolt formában, mint ahogy azt ők állítják.

Persze a sötét mellett, ennek is van egy fényes oldala. Mert a fan elmélkedéssel, odáig nincs semmi baj, amíg arról szól a dolog, hogy az illető, hozzáteszi a saját gondolatait, az adott animéhez. Hisz miért ne tehetné? Az értelmesebb animéknek, valahol épp az a céljuk, hogy gondolatokat közvetítsenek, és gondolatokat ébresszenek. A probléma azzal van, amikor a fan, ezeket az elméleteket, elkezdi a kánon részének tekinteni, és körmeszakadtáig ragaszkodik, a saját vélt igazához.

Sajnos nagyon sok ilyet láttam már, és (mily meglepő) ha ilyenkor elköveted azt a "hibát", hogy mersz egyet nem érteni, akkor valahogy sohasem érvekkel, és példákkal jönnek elő, hanem nyílt, vagy burkolt személyeskedéssel. A legrosszabb pedig az, amikor egyes értelmesebb rajongókat is, belevisz ebbe a debil közösség azzal, hogy addig sulykolják neki a "nem értetted a lényegét" és a "nézd végig még egyszer" című frázisokat, amíg szerencsétlen tényleg elhiszi, hogy benne van a hiba, amiért ő ezeket nem látja. Aztán addig erőlteti magára a dolgot, míg a végén ő is elkezdi majd "látni" azt, amit látni akar.

Másik témához hozzászólva, az ember ízlése, nyilván változik. Idővel átértékelődnek benne, bizonyos dolgok, és ha úgy esik, akár még utólag meg is változtathatja a véleményét, mondjuk egy rewatch, vagy egy spontán "eszmélés" után. A teljes pálfordulások viszont, tényleg érdekesek, amikor a "10/10, világ legjobb animéje!!!4!" kikiáltásokból, hirtelen "1/10, szar" lesz.
Kép

Avatar
scineram
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1477
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: scineram » 2015.04.06. 16:30

Nem kifejezetten konkrét esetről, hanem az egész témáról szólnék.

Az alkotók létrehoznak egy művet. Inenntől kezdve az már nincs a kezükben, hanem a közönségé. Minden egyes néző feladata a tapasztaltakat értelmezni. Így az szükségképpen csak személyes lehet, amelyet persze mások véleménye befolyásolhat. Nincs olyan, hogy a készítők szándéka, ők halottak.

Például teljesen legitim felismerni a keresztény motívumot a Death Note lábmosásában. Hogy Ohba és Obata egyáltalán hallotak-e róla és gondoltak-e rá, az teljesen irreleváns (elég nyilvánvalóan igen).

Másik nagyon jó példa: ha újra akarjátok értelmezni magatokban az egész rühellt Guilty Crownt.
Kép

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1848
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: Surci » 2016.08.12. 00:04

A mostani Madoka-topicbeli ámokfutásom után úgy érzem, meg kell követnem a topicnyitó úriembert, amiért anno eléggé nekiugrottam. Persze a szokásos lemez: "énkedvencanimum: korszakalkotó zsenialitás, ráadásul csak ÉN látom át minden részletében!!!44" - "tekedvencanimud: hja, lehet hogy annyira nem rossz de nemkéne mindent belemagyarázni".

Én is szeretem adni a higgadt, objektív kritikust, de amikor előkerül valamelyik kedvencem, sok éves tapasztalat ide vagy oda, ugyanúgy elkap a gépszíj mint akármelyik fant. Úgyhogy sajnálom. Azért annyit hozzátennék, hogy az ott leírt dolgok csupán a saját agyszüleményeim, és nem hivatalos kánon, nem baj ha valaki nem ért vele egyet - bár próbáltam nem nagyon elrugaszkodni.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1103
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Animék személyes/önkényes értelmezése

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2018.04.09. 21:54

Angel’s Egg

Amikor Junchi a hétvégén rákérdezett, hogy miért adtam 10 pontot erre a filmre, leginkább csak hebegtem. Azóta kicsit átgondoltam a filmet és egy kicsit másmilyen magyarázatot adok rá, mint a legtöbb helyen olvasható elemzések ezzel a művel kapcsolatosan.

A legtöbb elemzés abból a tézisből indul ki, hogy Oshii ezzel a filmjével tesz hitet az új vallása mellett a keresztyénség mellett. Nem vonom kétségbe azt, hogy a rendező az új hitével foglalkozik, csak szerintem ez nem megvallása annak.

Hitt megtalálása
A film elején egy gépezet száll le a felszínre. A rendező ekkor találkozott először a hittel (itt és a továbbiakban a hitt egyenlő lesz a Bibliával, a keresztyén vallással/hagyományokkal). Mivel ő alapvetően egy buddhista-sintoista kultúrkörben nőt fel így nem meglepő, hogy az egész eszmerendszer számára bizarr, idegen, félelmetes, talán értelmezhetetlen és valahol felfoghatatlan is volt.

Hitt védelme
Oshii miután megtalálta a hitét, onnantól kezdve védelmezte azt. Azt szokták mondani, hogy amikor egy ember a szívébe fogadja Jézust és vagy megkeresztelkedik akkor újjá születik. Oshii számára a világ kihalt és érdektelenek hatot a hite megtalálása után. A kis lány a filmben még csak nem is eszik (pontosabban egyszer mintha lekvárt majszolna), de leginkább vizet kortyolgat. Lehet azt is mondani, hogy átvitt értelemben az életvízét issza, de azt is lehet gondolni, hogy őt már csak ennyi köti az árnyvilághoz.
A „halászok” megjelenésére én két választ tudok adni.
1, Hitt keresők. Ez a tipikus válasz. Ők megpróbáljak a hitet befogni, akár erőszakkal is. Vannak emberek, akik bár vallásos életet élnek, mégis tudják a szívükben, hogy ők még nem adták át a szívüket a Megváltónak. Már pedig aki nem adja át az a gyehenna tűzén fog elégni. Ezért sokan egyre agresszívabban és mohóbban akarják elérni azt, hogy békesség költözzön az ő szívükbe és ezért a célért semmi sem drága vagy szent. Az anyagi javak folyamatosan roncsolódnak, de ez sem a halászokat, sem lányt, sem pedig a fiút nem érdekli.
2, Hitetlenek. Ezek az emberek a vágyaikat, álmaikat kergetik teljesen haszontalanul. Árnyakra vetik magukat, illúziókra fecsérelik minden erejüket, miközben a fontos dolgokról elfelejtkeznek vagy éppen azokat áldozzák fel egy fantazmagóriáért.

Hitt megkísértése
Akinek van hite azt a sátán mindennap megkísérti és az Úr mindennap próbára teszi. Néha meg nehéz eldönteni, hogy egyiket másiakt melyikük állítja fel. De annyi bizonyos, hogy a legerősebb próbatételek nem az olyan pitiáner dolgokban mutatkoznak meg, hogy a buszon átadod-e a helyed az öreg bottal közlekedő embernek vagy sem. Nem. A legveszedelmesebbek ennél sokkolta kifinomultabbak vagy kegyetlenebbek. A filmben sokkal inkább egy kifinomult próbát mutat be Oshii.
A lány megismerkedik a fiúval. Valahol sorsszerű mindez. A fiú az egyetlen, aki tudomást vesz a lányról. Érdeklődik iránta. Beszélget vele. Követi. Védelmezi. Sokáig nem is nagyon értjük, hogy mire megy ki a játék, mire fel van az egész. De a végén minden a helyére kerül.

Hitt elvesztése
Oshii elbukik a próbán/kísértésen. A legféltettebb kincsét - a hitét – oda adta egy kvázi idegenek, aki azt eltörte. És itt számomra megint csak két felé bomlik a válaszok lehetősége:
1, Mint miden friss megtért attól fél, hogy kiderül a hite mindösszesen egy máz, amit az alkalom miatt került rá.
Van egy klasszikus példa: Egy ember egy komoly műtét miatt kórházba kerül. Miközben várja, hogy a műtőbe tolják ezt mondja a nővérnek: Ha sikerül a műtét akkor a templomunkba 100 száll gyertyát gyújtok az Urnak ajánlva azokat. Miután a műtét sikerrel jár és a beteg már felébred ezt mondja a nővérnek: Hála a Teremtőnek, hogy nem lett semmi baj. Ha haza megyek 50 száll gyertyát fogok gyújtani. Pár nap elteltével, kitűzik a haza menetele napját ekkor újfent megszólal: Hála az Égnek! Ha haza megyek akkor 25 száll gyertyát fogok gyújtani. Az utolsó napon, amikor várja a leleteket és hogy végre elindulhasson búcsúzol ezt mondja a nővérnek: Ha haza érek, akkor 5 száll gyertyát fogok gyújtani a templomba. Erre a nővér: Csak vigyázzon, hogy mire haza ér abból ötből ne maradjon egy se.
A kis példa arra, hogy megmutassa sokszor az emberen a vallás vagy a hitt csupán máz vagy jelen esetben egy vékonyka héj. Ameddig a leányka féltve őrizve magánál szorította és semmilyen próbát nem kellett kiállnia jól bírta a strapát, ahogyan megpróbáltatás érte elbukott.
2, Nincs is Isten. Vannak hívek akik egy percre sem kételkednek a hitükben és abban, amiben hisznek. Mások viszont folyamatosan kétségekkel és viaskodásokkal élik meg a hitüket. Mi van, ha nincs Isten? Mi van, ha csupán a némasághoz imádkozik az ember évtizedeken át? Mi van, ahol lennie kellene valaminek ott nincs semmi? És mi a jobb az embernek? Tudni ezekre a kérdésekre a választ vagy tudatlanul élni, de legalább hittben?

Magamrészéről hajlok arra, hogy Oshii-t az utóbbi érintette meg. Vagy legalábbis olyasmi. Rádöbbent arra, hogy a hit nem tud mindig pontos válaszokat adni. Ez nem buddhizmus, hogy ha valaki elvonul a világtól és meditál akkor megtalálja azt a mit keres. Ez nem sintoizmus, ahol különböző rituálék segítik a hitt megélését. Itt harcolni kell nap nap után és néha szembe kell néznie az Úr szavával aki mindennap üzen a Biblián keresztül. Néha bátorít, néha segít, de van, hogy úgy leteremti az embert, hogy arról koldul.

Az űrhajó végül elment a bárkáról és ott maradt a fiú, aki szerintem ekkor már Oshii volt. Azt már csak az életmű további részleteiből tudjuk, hogy a keresztyénségtől nem fordult el. De ez a film a hitbéli gyötrődést mutat be, amit ritkán mutatnak be a rendezők. Mert ez egy nagyon személyes és nagyon nehezen elmondható belső probléma. Nem csodálom, hogy Oshii ezt így mondta el a világnak és nem valami szájba rágós módon.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Válasz küldése