Chainsaw Man

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2426
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2022.10.11. 18:38

(Nyitottam neki threadet.)
ep1

Ami jó volt:
- Szinte képkocka-pontosan követi a mangát (annak első fejezetét dolgozta fel a rész), de nem lelketlen klónozásról van szó, hanem tényleg látszik, hogy próbálnak az alapanyaghoz hűek maradni. A végéig tartson ki ez a fajta mentalitás, ha kérhetem.
- Denji hangja telitalálat. Persze bele kell még jönnie, de a manga alatt végig valami hasonló hangot képzeltem a szövegei alá.
- Cenzúra nuku, bár kicsit talán túl is lőttek a célon, szóval akinek (a manga nélkül) egy eszetlen gore-festnek érződne az első rész, azt simán megtudnám érteni.
- Nem kenyerem az ilyesmi, de Pochita tök cuki.

Ami kevésbé:
- A CG. Éreztem, hogy nem ússzuk meg, aztán az első leakek után a félelmem csak tovább nőtt. Nem nézett ki szükségszerűen rosszul vagy túlzóan feltűnőnek, de azért meglettem volna nélküle.
- Makima hangja túl fiatal. Nem tudom, hogy később mélyít-e rajta a seiyuu vagy annyiban hagyja, de ő castingra valahogy nagyon félrement.
- Az opening képileg WIN, zeneileg viszont... Maybe I'm just getting old.

Az anime 12 epizódos lesz, tippre (mivel a manga alapból gyors tempót diktál) a Katana Man arc végéig jutnak el, ami pont a manga fele, szóval egy második 12 részes turnussal fel is lehetne dolgozni az egészet, épp csak az a kérdés, arra mikor kerül sor.

Avatar
annarancs
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 624
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: annarancs » 2022.10.12. 01:06

Junchi írta:A CG. Éreztem, hogy nem ússzuk meg, aztán az első leakek után a félelmem csak tovább nőtt.
Kellett etetni a CG devilt... :slight_smile:
Makima hangja szerintem egyáltalán nem rossz. Eredetileg én is mást képzeltem el neki (mondjuk Noto Mamikót vagy Hayami Saorit), de ez az alig 2 perc alapján egyelőre elégedett vagyok Kusunoki Tomori játékával is. Kellemes a hangja, ugyanakkor (talán pont amiatt, mert nem rá számítottam) egészen picit nyugtalanító is, ami szvsz illik a karakterhez.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2426
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2022.10.12. 06:56

annarancs írta:
2022.10.12. 01:06
Kellemes a hangja, ugyanakkor (talán pont amiatt, mert nem rá számítottam) egészen picit nyugtalanító is, ami szvsz illik a karakterhez.
Amivel nincs is gond, egyedül a hangmagasság az, ami sehogy sem Makimás. Mondom, egyszerűen túl fiatalnak érződik hozzá, meg nem is igazán mélyít a hanghordozásán.

Btw, ha már seiyuuk: Aki még bizonyosan furcsa lesz elsőre, az Aki (pun intended, hehe). Szóval nekem ő az első pillanattól kezdve Sakurai Takahiro, szinte készpénznek vettem, hogy őt castingolják majd.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2426
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2022.10.18. 21:02

Ep 2

Nem semmi a pacing, szinte el is érkeztünk az első kötet végéhez(!), de ennél sokkal fontosabb: Kihagytak egy fejezetet. Mondjuk, hogy nem volt valami fontos (Denji "első" akciója), Muscle Devilt meg felteszem, senki nem sírja vissza. DE! Kicsit parázok, hogy mit fognak még kihagyni? Szóval ezen az apropón már semmi nem garantálja, hogy ezt nem játsszák el később még párszor, ráadásul ennél lényegesebb dolgokkal. A helyzet ott válik még inkább zavaróvá, hogy előzetesen azt nyilatkozták mindenféle sajtótájékoztatókon, meg fesztiválokon, hogy mangahű adaptációt kaptunk, és hát nem kellett sok, hogy bohócot csináljanak magukból...

Egyébként meg Makima hangját kezdem megszokni (jót tesz neki, hogy többet beszél), Akitól féltem, hogy ez a Literalwho majd elcseszi valahogy, de nem, teljesen oké, ahogy Power is.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2426
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2022.10.20. 09:46

Áthoztam ide.
Dodgers írta:
2022.10.19. 15:14
(főleg a waifuing frontján, néha-néha már átcsap egy ironikus "basszus, bár én tudnék így rápörögni valamire" reakcióba a részemről)
Én ezt egyedül Makima kapcsán tartom igencsak túlzónak, értem ezalatt azt, hogy nála a haterek és a fanboyok kábé ugyanannyira irritálóak. Az utóbbiakat nem nagyon kell részletezni, főleg azokat nem, akik öniróniát nem ismerve woof woofoznak (tartás, büszkeség... valami?), meg néha olyan headcanonjaik vannak, hogy csak lesek, hogy ezt mégis honnan a fakkból szedték.
A túlzott hate-et ugyanakkor szintén nem tudom hová tenni, ami persze legtöbbször a moral lovagoktól jön, akik még mindig képtelenek felfogni, hogy egy karakter igenis lehet jól megírt, akár még szimpatikus is(!), függetlenül az azonosulásra/egyetértésre nem feltétlenül alkalmas tetteitől. Nálam pont ezért lett kiemelkedő karakter (noha távolról sem a kedvencem): Jól működik, mint érdekes, rétegelt female villain, ugyanakkor nincs olyan karaktere ennek a mangának, akinek ne ártott volna valamilyen módon.

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 552
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2022.10.27. 14:57

Waifuing terén igen, leginkább Makimára gondoltam, de biztos vagyok benne, hogy Himeno/Kobeni/Reze/többiek is át fognak majd futni a waifuzási futószalagon, ami mondjuk annyiban megérdemelt, hogy amennyire kevesebbet szerepelnek Makimához képest, a kidolgozottságukat mégis sikerült annyira szolidra megírni, hogy tényleg érdekesek/kedvelhetőek legyenek, legfeljebb szvsz azt kívánja az ember, hogy kaphattak volna több műsoridőt. Mégha mondjuk az is biztos, hogy nem fognak majd akkora felháborodásokat csinálni, mint amit Makima fog, ha eljut az adaptáció a sztori utolsó etapjáig. Mert amúgy biztos, hogy sokan vissza fognak hőkölni a karaktertől a mostani közegre jellemző felháborodós stílusban, még annak ellenére is, hogy Fujimoto jól rakott össze egy olyan női szereplőt, akit még ha nem is talál szimpatikusnak az ember (Team Himeno btw), meg tudja érteni, hogy Denji miért esett bele annyira, és miért vette készpénznek azt a személyiségét, amit a fejében elképzelt róla. Irónia nélkül jól megírt waifubait, akinek tényleg van egy big boss kisugárzása, és még ha a sztori nem is ásta bele annyira a múltjába, mint amennyire szerettem volna, attól még hellyel-közzel érthető, hogy miért lett az a szereplő, aki a 2000-es éveket idézi, ha az őt övező rajongás eszementségét nézi az ember.

Megnéztem időközben a második részt, és ha az első rész után azt mondtam, hogy dupla résszel kellett volna nyitni, akkor most még inkább azt mondom. Amennyire papíron jól összefoglalja az első rész tartalma a sztori milyenségét (= vérbélerőszak csekk, Denji életfelfogásának körbeírása csekk, érzéketlen-komor hangulat csekk), önmagában szerintem így sem adja meg igazán azt a benyomást, amiből egy "elsőbálos" néző be tudná lőni magának, hogy mire számíthat. Ahhoz a második rész szerintem van annyira low-key tempójú és karakter interakcióra fókuszáló, hogy egyrészt jobban le tudná ülepíteni az emberben az első etapban látottakat, másrészt jobban át tudná adni, hogy hiába tűnik egy szimpla trancsír flicknek a cucc, ennél sokkal korrektebbről lenne szó. Így is vannak mondjuk jó páran, akik pölö nem néznek ki sokat Denji karakteréből, de ő neki is jobbat tett volna szerintem a dupla nyitás, mert addigra szerintem jobban leszűrhető, hogy nem felületesen írt srácról van szó, hanem olyanról, akivel annyira kicseszett az élet, hogy már a kevéssel is beérné, mint számára jó élet. Plusz adaptáció ügyileg is szerintem jobb volt a 2. rész a hangulat kiemelése és a pacing szempontjából, zeneileg úgyszintén (kicsit Akira Yamaokás is volt szerintem az OST), Ai Faruz pedig tökéletes szerintem Powernek, szóval jó úton halad az adaptáció per pill.
Kép Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2426
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2022.11.02. 16:32

Ep 4

Nekem kifejezetten bejövős ez az élőszereplős filmeket idéző rendezés, ami bevallottan (via interjú) cél is volt és szerintem baromi jól passzol ehhez a cucchoz. Persze lehet mondani, hogy valahol valami közben meg elveszett belőle, ami "CSM", de én sosem voltam az "adaptálás = klónozás" híve, itt meg tök esztétikusan adja vissza az anime tulképp ugyanazt, amit a manga. Érdemes visszanézni például Aki reggeli rutinos jelenetét, ami durván sok frame-ből áll, végig konzisztens és egyszerűen jó nézni, van egy olyan hangulata, amit ezek a slice-of-life részek a mangában nem adtak így át.

(Más: próbáltam elvegyülni kicsit a MAL-os CSM anime threadekben az elmúlt hetekben, de... Ó te jóságos szent habakkuk! Most vagy én szakadtam szinte teljesen el az anime communityktől, mint olyanoktól az elmúlt években vagy megint csak a szokásos legalja réteg szabadult rá az éppen népszerű cuccra esete áll fenn, de van egy érzésem, hogy ezt inkább nem erőltetem tovább, illetve újfent bebizonyosodott számomra, hogy a manga-olvasók úgy általában egy jóval kultiváltabb réteg, mint az anime-nézők vagy nem tudom, lehet csak igazságtalan/szigorú vagyok, de ettől függetlenül is úgy érzem, a pokol több körét is sikerült megtapasztalnom.)

Avatar
Ayla
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2047
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Ayla » 2022.11.03. 23:58

Junchi írta:
2022.11.02. 16:32

(Más: próbáltam elvegyülni kicsit a MAL-os CSM anime threadekben az elmúlt hetekben, de... Ó te jóságos szent habakkuk! Most vagy én szakadtam szinte teljesen el az anime communityktől, mint olyanoktól az elmúlt években vagy megint csak a szokásos legalja réteg szabadult rá az éppen népszerű cuccra esete áll fenn, de van egy érzésem, hogy ezt inkább nem erőltetem tovább, illetve újfent bebizonyosodott számomra, hogy a manga-olvasók úgy általában egy jóval kultiváltabb réteg, mint az anime-nézők vagy nem tudom, lehet csak igazságtalan/szigorú vagyok, de ettől függetlenül is úgy érzem, a pokol több körét is sikerült megtapasztalnom.)
Ez, ha kifejezetten a Chainsaw Manről szól, akkor ide folytasd, ha nem, akkor offba, de mindenesetre nagyon érdekel ez mi akar lenni :D

Amúgy, én is nekifogtam ennek, pedig nem volt tervben, de páromat bezúzta a hype és már a manga felén is túl van, így azt mondtam legyen.

Jó. De nekem erős 8/10 egyelőre.

Értem én, hogy a főhős egy nagyon egyszerű ember (lol) de ez sokszor nagyon lerombolja a hangulatát (ami morbid és erős) a darabnak, és csinál belőle agyatlan vérengzős klisé animét.

Várom mi lesz.
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2426
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2022.11.04. 07:13

Ayla írta:
2022.11.03. 23:58
Ez, ha kifejezetten a Chainsaw Manről szól, akkor ide folytasd, ha nem, akkor offba, de mindenesetre nagyon érdekel ez mi akar lenni :D
Kultúrsokk némi rage-dzsel. (Vagy rage némi kultúrsokkal?)
A zárójelbe helyezés nem a véletlen műve, de ha már magyarázni kell a bizonyítványt: A MAL-os tevékenységem általában annyi szokott lenni, hogy jelölöm, amit éppen láttam/olvastam, ránézek ismerősök profiljaira, meg válaszolok a kommentekre/PM-re, ha van. A többi dolga (főleg a community) nem nagyon érdekel, DE most mégis kivételt tettem azzal, hogy elmerültem kicsit a CSM anime részlegében. Amit kaptam végül: memelord tizenéveseket, értelmes mondatokat generálni képtelen usereket, csomó zs-kategóriás trollkodást, waifuzást, és persze egy csomó "anime-szakértőt" a maguk kb. 20 látott kínai meséjével. Ennek adtam hangot. Pontosabban szólva annak, ahogy meglepődtem azon, hogy meglepődök.

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 552
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2022.11.04. 19:15

Junchi írta:
2022.11.02. 16:32
(Más: próbáltam elvegyülni kicsit a MAL-os CSM anime threadekben az elmúlt hetekben, de... Ó te jóságos szent habakkuk! Most vagy én szakadtam szinte teljesen el az anime communityktől, mint olyanoktól az elmúlt években vagy megint csak a szokásos legalja réteg szabadult rá az éppen népszerű cuccra esete áll fenn, de van egy érzésem, hogy ezt inkább nem erőltetem tovább, illetve újfent bebizonyosodott számomra, hogy a manga-olvasók úgy általában egy jóval kultiváltabb réteg, mint az anime-nézők vagy nem tudom, lehet csak igazságtalan/szigorú vagyok, de ettől függetlenül is úgy érzem, a pokol több körét is sikerült megtapasztalnom.)
Ilyen szempontból szerintem semmi különös nincs a CSM háza táján, pont annyira vannak tele idiótákkal és véleményformálás terén rövidnadrágokkal a threadek minden oldalon, mint ahogy az egy nagyon népszerűvé-mainstreammé vált cuccnál benne van a pakliban. A CSM-nél mondjuk eleve az bejátszik, hogy a shounen fanbase-k rendszerint amúgy sem a minőségről híresültek el, és ez most is egy szorzó tényezőt képvisel, akárcsak a waifu warlordok egy Makima kaliberű karakter meglétével, vagy azok az "elemzők", akik frame-ről frame-re léptetik az részeket, hogy találjanak olyasmi, amivel lehet gotchát játszani.

Ayla írta:
2022.11.03. 23:58
Értem én, hogy a főhős egy nagyon egyszerű ember (lol) de ez sokszor nagyon lerombolja a hangulatát (ami morbid és erős) a darabnak, és csinál belőle agyatlan vérengzős klisé animét.
Denjinek lesz majd fejlődése a sztori előrehaladtával, de szerintem nem baj, hogy Fujimoto ennyire egyszerűnek lőtte be a karakterét az elején. Egyrészt jól van tálalva, hogy miért olyan amilyen (beleértve olyan jeleket it, amikről érezhető, hogy nem csak egy thug), másrészt a sztori nem ritkán fogja pecegetni azt, hogy *tényleg* annyi kéne a teljes élethez, amennyit ő hisz, harmadrészt pedig van annyira összetettebb/drámaibb a többi szereplő háttérsztorija, hogy azokhoz jó kontraszt legyen Denji élete. De a CSM-et amúgy is érdemesebb picit lazábban kezelni, mint azt az ember gondolná, mert nekem pölö a 90-es/kora 2000-es cuccok ugrottak be arról, hogy mennyire tartja a writing egy fedél alatt a szereplők goofy-dorky, látszólag illúzióromboló pillanatait a komorabb/nihilebb/depresszívebb gondolataikkal.
Kép Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2426
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Chainsaw Man

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2022.11.05. 12:11

Dodgers írta:
2022.11.04. 19:15
Egyrészt jól van tálalva, hogy miért olyan amilyen
Egyébként abszolút. A magam részéről totál megértem Denji helyzetét, hogy miért elég neki annyi az élettől, hogy ehet, aludhat, meg esetleg score-t érhet el egy lánynál. Szóval itt már a legelején nyomatékosítja Fujimoto, milyen fucked up helyzetből is indul az ő karaktere, pláne, hogy ennek már gyerekkora óta a részese. Engem aztán igazán nem szoktak érdekelni ezek a shounen protagonisták (még az egykori sónen fanboy korszakomban sem), mert a legtöbbjük általában az "én akarok lenni 'x' dologban az első", meg "megvédek mindenkit!!" című ultraklisékben fetreng, ami persze, nyilván kell a célkorosztálynak, mint iránymutató, de engem Denji pont azért győzött meg, mert a legtöbb ilyen közhelytől azért mentes.

Válasz küldése