Oldal: 1 / 8

Jigoku Shoujo

Elküldve: 2006.11.06. 14:48
Szerző: Mayer
Jigoku Shoujo - Hell Girl (ez a Hell girl úgy hangzik mint valami rossz marvel képregényhős :dirr: )

Bár 2005ös animéről van szó, én csak msot akadtam rá, és véleményem szerint egy igazi gyöngyszem (még nem láttam az utolsó részeket az első évadból de lassan az is meglesz :))

Aki esetleg betévedt ebbe a témába de nem ismerné:
Vajon ha létezne egy mód, hogy kapcsolatba léphess a halállal. Megtennéd? Tán egy portál az interneten, ahova beírva annak nevét, aki iránt mérhetetlen haragot érzel, elküldhetnéd a a pokol mélyére? Megtennéd? S a halál cserébe csupán a saját lelkedet kéri... hogy halálod után te is a pokolba jutsz majd... Megtennéd? Ugye egyszerűnek hangzik... mégsem az.

----------------------------------

A Zenét kiemelném, mert nagyon hozzátesz a nagybetűs HANGULAThoz. Nem bírja ki az ember h ne érezzen ellenszenvet vagy szimpátiát valaki iránt. Nem lehet csakúgy kívülállóként nézni. A történetben általában klisé esetekkel találkozunk (iskolai szivatás, zaklatás stb) de mégis, nagyon sokat dob rajta ez az egész PokolPortál dolog. (jujj de hülyén hangzik :))

Szóval... ki mit gondol? :)

Elküldve: 2006.11.06. 15:05
Szerző: Xelloss
Na igen... elgondolkodtat, hogy milyen ára lehet annak, ha bosszút akar állni az ember. Egyébként a szereplők valójában Enmá-val lépnek kapcsolatba. Az ő dolga, hogy áldozatai testközelből szembesüljenek azzal, amit másoknak okoztak, és persze azzal, amit ezért kaptak... persze nem elhanyagolható díjért...

Elküldve: 2006.11.06. 15:14
Szerző: Ynah
Hát én azt gondolom, hogy 1: a Marvel képregényhősök nem rosszak.

2 és etc : A Jigoku Shoujo meg egy nagyon jól sikerült anime, remélem,hogy a most indult második szezon is tartja majd az első színvonalát látványban és kicsit talán bővíti a kérdésfeltevéseket is.

A bosszú pedig valójában semmire nem jó a való életben, elpocsékolt idő, hogy az ember azzá fokozza le önmagát akit a másik emberben oly nagyon gyűlöl. :arrow: Nem az animére hanem idekintre vonatkozó mondat...

Enmát nagyon szeretem benne.

Elküldve: 2006.11.06. 15:18
Szerző: Xelloss
Nem fokozza le magát az ő szintjükre, mivel ebben az animében éppen arról van szó, hogy a szereplők csak azért tették azt, amit, mert nem maradt számukra más lehetőség(többnyire). Azt pedig teljesen meg tudom érteni, hogy nem akarták elengedni őket csak úgy. A módszer vitatható. De valamilyen szinten jogos, hogy tettek valamit a helyzet ellen.

Elküldve: 2006.11.06. 15:54
Szerző: Mayer
A Bosszú a valóságban valóban egy olyan dolog ami nehéz kérdés. Tulképp akkor ha bosszút állunk avval "lesüllyedünk" azok szintjére akiken bosszút állunk... ami nem jó. De kérdés: Vajon megéri-e kibírni azt h ne álljunk bosszút valakin? Megéri-e High and Mightynak lenni azt mondván: Márpedig akkorsem leszek olyan mint ő és nem sűllyedek le a szintjére, és a jó útján megyek tovább...

Az animében viszont az emberek kapnak egy lehetőséget. Hogy ténylegesen nem ők állnak bosszút... de mégis ők húzzák meg a fonalat mégis ők döntenek a másik sorsa fölött, szóval mégis ők a "bosszúállók"...

A Jigokutushin egy amolyan "megcsináljuk helyetted" dolog. Te állsz bosszút, de nemkell tartanod az egyéb "jogi" következményektől. Tiszta maradsz, csak a lelked mocskolod be.

De igazából vannak pillanatok az ember életében, amikor nemtud mást tenni. Amikor olyannyira szar minden, mert olyannyira elkeseredett, hogy pokolra küldene egy embert. Ezeken a pillanatokon elég nehéz túllépni.

Szóval egyrészről érthető ha valaki azt teszi amit tesz... másik részről viszont elítélendő. Külsősként könnyű azt mondani h: Nem éri meg.

Elküldve: 2006.11.06. 16:00
Szerző: Xelloss
Erről van szó: kívülállóként könnyen beszél az ember. De, ha a te szüleid halnának bele abba, hogy tönkretett egy szomszéd, aki csak úgy tett, mintha jót akarna, könnyen elszakad valami az ember lelkében... és, ha valaki úgy érzi, nincs vesztenivalója, mi állíthatná meg, ha visszaüthetne? Még hibáztatni sem lehetne érte, legfeljebb azért, ahogyan tette.

Elküldve: 2006.11.06. 18:41
Szerző: Sephiroth
Most néztem meg az első részt. húúúúúúúúú
Vannak ennél elgondolkodtatóbb Animek, és vannak ennél ijesztőbbek is. De olyan, ami a kettőt kombinálja ennyire jól, nem sok van. Igencsak komoly morális és alkalmanként vallás-filozófiai húrokat pendít meg, de ugyanakkor emberi psziché leírás mesterfokon. Csak reménykedni tudok, hogy ezt a színvonalat 26 részen keresztűl tartani tudják, és nem sűllyed monotóniába és unalomba. Nagyon megfogott, nem is tudom mit mondjak rá....
Lain szteroidokon :)

Elküldve: 2006.11.06. 18:54
Szerző: anubys
Lehet, el kellene kezdenem, mert talán értékelhetőbb lenne a Futakomori is. :?

Elküldve: 2006.11.06. 18:59
Szerző: Edina-chan
Én ma néztem meg az első részét...jónak ígérkezik^^

Elküldve: 2006.11.06. 23:00
Szerző: Rage
Ma belenéztem a Jigoku Shoujo élőszereplős TV-sorozat első részébe, és meglepően jó, sőt, rulz. :p Nézze mindenki. :rozsaszintancoloelefant:

Elküldve: 2006.11.07. 00:58
Szerző: centurion
A sorozat felénél járok, most töltöm a többi részt. Hátborzongató. Szerintem sok esetben nagyon is érthető a döntés, hogy meghúzták a fonalat. Főleg, mivel az ember hirtelen haragjában és gyűlöletében szinte bármire képes. Habár érdekes, hogy úgy látom, mintha Ai sem lelné örömét a dologban. Az értelmén gondolkozik, halálakor megsirat egy embert, aki hozzá fordult, és a nyagyanyja utal rá, hogy kötelessége megtenni. Kiderül késöbb, hogy Enma Ai kicsoda valójában?

Elküldve: 2006.11.07. 09:33
Szerző: Xelloss
Nem siratja meg őket, bár tényleg elgondolkodik néha azon, amit tesz. Ami a kérdésedet illeti, ha végignézed, rá fogsz jönni. :wink:

Elküldve: 2006.11.07. 12:05
Szerző: Andro
Rage írta:Ma belenéztem a Jigoku Shoujo élőszereplős TV-sorozat első részébe, és meglepően jó, sőt, rulz. :p Nézze mindenki. :rozsaszintancoloelefant:
Honnan szedted le? :shock: Mert tudom hogy van belőle live és meg akarom nézni.

Elküldve: 2006.11.07. 18:12
Szerző: Rage
Fogalmam sincs, tesóm szedte valahonnan (imho érdemes a TokyoTosho-n keresgélni).

Elküldve: 2006.11.07. 19:35
Szerző: liache
youtube -on fentvan :]

részremről ami az animét illeti- gyönyörű...azt hiszem nem bántam meg h kép alapján ítéltem meg hogy megnézzem e vagy sem....
a történet egész jó-bár egy darabig kicsit olyan nyúlósnak tűnt a történet amig Hajime nem inditotta el a történetet...szal...elég fura...

spoiler
Ai miért gyújtotta fel a végén a templomot?
/spoiler

a futakomori grafikailag még szebb, és bár abból csak 2 részhez volt szerencsém, ismételten beleszerettem ebbe az animébe :] gyönyörű...de tényleg...valahogy annyira keserűen tudja ábrázolni az emberi bosszút...

ami pedig a fonal elszakítását illeti....ti azért cserébe hogy legyen boldog pillanatod, azért feláldoznád a lelkedet, hogy halálod után örökre a pokolban szenvedjen? az hogy a pokolba küldted az ellenfeledet, miért biztosítaná, hogy más ellenfeled nem lesz?
néhány esetben emiatt kicsit indokolatlannak találtam ezt a fajta bosszút...

btw a liveaction nekem is tetszett, és bár Raw-ban láttam, egy csomó mindent értettem :angel:

Elküldve: 2006.11.08. 08:31
Szerző: Sephiroth
Felmerült bennem egy gondolat a megéri / van e értelme így a bosszúnak (és bárhogyan van e értelme) témakörben, még a legelső rész kapcsán (a msodik valahogy nem volt akkora hatással rám). Van ugye az "öngyilkosság" jelenet, ami sztem nem csak bennem idézte fel szinte hajszálpontosan a Lain hasonló jelenetét. Namost a helyzet az, hogy jó lenne tudni, vajon a japán hitrendszer hogyan áll a kérdéshez. Legjobb tudomásom szerint ott az emberek nagy része buddhista, ők meg nem igen foglalkoznak a bűn koncepciójával, max karmikus adósság szinten, és bár az intró elötti rész utal erre, a pokol késöbbi megjelenítése és szimbólumrendszere sztem inkább a sintoista ősvallásba illik bele. Mert ugye ha a keresztény vallást vennénk, (ami azért szintén ismert arrafelé) akkor egyértelmű lenne a dolog, így viszont nem tudom biztosan, de a következő fogalmazódott meg bennem:
A lány gyakorlatilag önyilkos akart lenni, mikor megjelent hívására a "pokoli kislány" (nem tudtam megállni, fordítóinkat ismerve a magyar címe biztos ez lenne :D ) Aztán ez az epizód törlődött. Ha a sorozat keresztény legendakörben játszódna, az azt jelentené, hogy a lány egyébként is a pokolba kerűlne, tehát igazából nem veszít semmit a szalag kioldásával sőt: végigélheti az életét, ráadásúl boldogan, megszabadúlva valamitől, ami az egész életét romba tudta volna dönteni (ha japánban valakinek "gondjai vannak a középiskolába való jelentkezéssel" hát, az gyakorlatilag halott.). Úgyhogy, ha a Sintóizmus hasonlóan vélekedik, akkor az első részben tökéletesen meg tudom érteni a lányt, sőt, igazából nyert az egésszel.

Elküldve: 2006.11.08. 10:14
Szerző: Tiara
Sephiroth írta: A lány gyakorlatilag önyilkos akart lenni, mikor megjelent hívására a "pokoli kislány" (nem tudtam megállni, fordítóinkat ismerve a magyar címe biztos ez lenne :D ) Aztán ez az epizód törlődött. Ha a sorozat keresztény legendakörben játszódna, az azt jelentené, hogy a lány egyébként is a pokolba kerűlne, tehát igazából nem veszít semmit a szalag kioldásával sőt: végigélheti az életét, ráadásúl boldogan, megszabadúlva valamitől, ami az egész életét romba tudta volna dönteni (ha japánban valakinek "gondjai vannak a középiskolába való jelentkezéssel" hát, az gyakorlatilag halott.). Úgyhogy, ha a Sintóizmus hasonlóan vélekedik, akkor az első részben tökéletesen meg tudom érteni a lányt, sőt, igazából nyert az egésszel.
Pontosan erre gondoltam én is. Azonban volt néhány ilyen bosszú-dolog amit nem nagyon értettem. Pl. a baseball-os srác erőlködhetett volna még egy kicsit, hogy bebizonyítsa saját ártatlanságát, ő azonban elintézte annyival, hogy "nem vallod be? akkor menj a pokolra!" :shock: Ezt egy kicsit elhamarkodottnak találtam, hiszen ha nagyon akarja, talált volna módot rá hogy fényt derítsen az igazságra. De ha ez nem is sikerül, végső megoldásként még mindig ott van a voodoo-baba.

(Megj.: nem tudom miért spoilerezted ki, elvégre ez csak az első rész, de azért így hagytam. Az első részek amúgy sem hoznak túl sok meglepetést.)

Elküldve: 2006.11.08. 10:28
Szerző: Andro
liache írta:youtube -on fentvan :]


btw a liveaction nekem is tetszett, és bár Raw-ban láttam, egy csomó mindent értettem :angel:
Akkor jó, inkább ott keresem, mivel net hiányában nem tudok tölteni. Suliban meg nem tudok annyi ideig netezni, hogy 300-400 megákat leszedjek. Engem nem zavar ha raw, legalább kicsit gyakorlok, miután most egy rakás mindent raw-ban kapok meg. Amúgy ha nem bonyolult a sztori, akkor a képsorok alapján össze lehet rakni miről van szó. Sokszor én is ezt csinálom, ha nem értem a szöveget.

Elküldve: 2006.11.08. 10:53
Szerző: Xelloss
Megpróbálhatta volna, de mint azt láthattad, senki nem hitt (volna) neki, így nem sok lehetősége maradt, főleg, mivel rá akarta kenni az egészet. Mivel neki nem volt a olyan hírneve, nem tisztelték úgy, mint a másikat, ezért nem is tartották megbízhatónak. Nem meglepő, hogy nem is próbálkozott sokáig.

Elküldve: 2006.11.08. 16:26
Szerző: nOOdle
Eddig 2részt láttam csak belőle, de mindenképpen tovább nézem én is! ^_^ /+ a zenéje is nagyon bejön! *___*/

Elküldve: 2006.11.13. 18:34
Szerző: centurion
Tegnap néztem meg az utolsó részt. Nem semmi volt. Lehet szidni Ait, hogy miért olyan, amilyen, de a helyében én is kicsit bezakkantam volna, és elvállaltam volna a munkát.
Nem tudja valaki, hogy esetleg hol lehet a Futakomorihoz magyar feliratot leszedni? Az animeaddictson csak az első részhez van.

Elküldve: 2006.11.13. 19:41
Szerző: Mayer
Futakomori 3. része szerintem az eddigi egyik legszomorúbb :cry:

SPOILER
Amikor a srác leesik a két ház közé... egyszerűen olyan váratlanul ért, és annyira ledöbbentett :cry: szomorúúúúú...
SPOILER END

Elküldve: 2006.11.14. 11:58
Szerző: Andro
Affene! Youtube-on nincs fenn a live, pedig engem inkább most az izgat, mint az anime.

Elküldve: 2006.11.15. 16:40
Szerző: Vree
Nos...nem mondanám, hogy a kedvenc animém...A szereplők tettét megérteni meg tudtam, de elfogadni nem, és így drukkolni sem volt igazán kinek...

Az meg szerintem meglehetősen álságos, ahogy a "rossz" szereplő eltűnése által minden megoldódik. Pl. mi lett volna ha az első részben kiderül a lányról hogy ha szemét is volt de nem ő vette el a pénzt? Mi lesz ha megint valaki szekálni fogja a hőst - őt is a pokolra küldi? Az anyjával továbbra se fog semmit megbeszélni, az igazgató továbbra se fog bízni benne (bizony...). Emma meg ahogy a neve mutatja tényleg olyan mint egy démon - amikor az emberek a leggyengébbek, legsebezhetőek, akkor fordulnak hozzá, és elkeseredésükben önmagukat is kárhozatra ítélik...
A "jó" szereplőkkel meg nem igazán tudtam azonosulni - többségükben gyáva, gerinctelen alakok, akik inkább választják a kárhozatot semhogy kiálljanak magukért, és úgy képzelem, a problémáik nem érhettek véget azáltal, hogy egyvalakit hibáztattak miattuk. Ráadásul a valóságban ezt én úgy képzelem, hogy nem csupa "rossz" ember esne áldozatul a webszájtnak - mivel a szereplők sokszor csak félig ismert embereket küldenek a pokolra.

Elküldve: 2006.11.15. 17:24
Szerző: centurion
Nem is csak rosz emberek estek áldozatul. Volt, akinek a bűne túlzott kedvessége volt. Akadt olyan, aki végül úgy döntött, hogy nem teszi meg, de a korábban pokolra küldendő személy megkérte, hogy húzza meg a piros madzagot. Így végül inkább a lány lett áldozat, aki fellépett az oldalra.
Ami pedig Ennma Ait érint, ez is csak egy munka. Ráadásul ő sem jó kedvéből csinálja már évszázadok óta.