Fafner

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Fafner

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel » 2015.01.25. 22:45

Ritka pillanat, új topik ebben az alfórumban.

Mivel ahhoz képest, hogy én utoljára foglalkoztam ezzel az animével (mármint az eredet sorozattal), az egy egész szép kis franchiseá nőtte ki magát. Így viszont kiválóan körbekérdezősködnék (feltételezem Catrin fog válaszolni XD), hogy mi a helyzet a franchise-zal?

Az első sorozatot olyan 10 éve láttam pont, akkor közepesen jól tetszett (ellentétben az OVA-val, ami viszont a maga kb. 20 perces szösszenetével szívfacsaró volt és így örökre belopta magát a szívembe XD), viszont sem a filmet nem láttam, sem nem tudok semmit az aktuálisan futó sorozatról.

Így a konkrétabb kérdésem:
Az Exodus fogyasztásához mennyire kell képben lenni? Kell egy újranézést csinálni a rég sorozatból? Kell a filmet is megnézni, mielőtt belevágok?

bónusz kérdés: Mivel az OVA-t is elég rég láttam, szerintetek ha leülök barátnőmmel megnézni a sorozatot, aki még nem látta, hogy érdemes nézni? Előbb a régi sorozat, aztán a hozzá képest korábban játszódó OVA, vagy fordítva, ezáltal az utóbbi viszont leszpojlerez-e bármi komolyat?

ps.: Ide írom, ha már nyitottam egy topikot a franchisenak: Nekem annyira nem jött be az Exodus openingje, vagy legalábbis a Shangri-la szintjét nem tudja megütni epikusságban.
Kép

Avatar
Catrin
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 787
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Kapcsolat:

Re: Fafner

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2015.01.26. 00:07

Igazából, ha nagyvonalakban emlékszel az első sorozatra, főként a befejezésére (esetleg az alap problémára, a harcoló felekre, a főhősökreXD), akkor nem szükséges újrázni az Exodushoz. Viszont a movie megnézése ajánlott, mivel a film a sorozat folytatása (2-3 évvel később játszódik talán?), az Exodus pedig a film folytatása (2 évvel később játszódik a filmnél). Ez olyan szempontból is fontos, hogy a sorozat végén az egyik karakter nem tér vissza a többiekkel, míg az Exodusban ismét szerepel, ergo a movie azt meséli el, hogyan is kerül vissza a szigetre... ;)

Az ellenfélre, tehát szumma a festum-kérdésre sem megfelelően kidolgozott hátteret, sem elfogadhatóbb zárást nem kaptunk az eddigi cuccokban és csak reménykedhetünk, hogy az új sorozat a maga 13 részével kielégítőbb lesz. Az első sorozat teljes (megmaradt) karakter gárdája szerepel az újban is, a főhősök ugyanazok. Behoztak persze új arcokat is, sok új gyerek pilótát is, akik vagy feláldozhatók lesznek vagy utánpótlás vagy díszlet. De ez mindegy, lényeg, hogy az egész franchise sajnos a lyukai miatt még úgy is "kínai“ maradhat, ha az ember ismeri és szereti. Persze lehet az új évad is önmagában élvezetes, ha nem szeretnénk magyarázatokat kapni a felmerülő wtf-ekre, ami a szűz és a „régen láttam, de nem emlékszem“ nézőknél hatványozottabban jelentkezhet. Az persze tény, hogy nagy tudomány nem kell a sok mecha-sablon megemésztéséhez.

Az OVA, ha jól emlékszem semmi olyat nem lőtt le, amitől az első sorozat (vagy akár a többi cucc) veszítene az élvezetéből. Szóval kezdhetitek azzal, egyedül a sorozat első részének idill-képe tompulhat (nem mintha sokáig tartana), és lehet, hogy az OVA önmagában pl. a barátnődnek nem ütne annyira, mint nálad a sorozat/világa ismeretében (de ki tudja, nekem pl. a sorozathoz képest gyengébb volt).

Anno mikor kijött a film megnéztem előtte ezt az összefoglalót: http://myanimelist.net/anime/9494/Souky ... ian_Memory A Fafner zenéire vágták össze a sorozatot, hangulatos, végül annyira sok kérdés merült fel bennem alatta, hogy újráztam rendesen az egészet. De, ha amúgy is megnéznéd a barátnőddel az első szériát (és miért ne tennéd?!:P), akkor no problem. Minden tiszta lesz, utána hajrá a filmhez és az exodushoz!^^

És akkor már leírom én is ide: az új op valóban nem üt úgy mint a Shangri-la, de már most nagyon tetszik. Az ending nekem jobban fáj... eléggé nulla és nem csak a korábbihoz képest, hanem önmagában is.

Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Re: Fafner

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel » 2015.01.26. 07:29

Köszi a kielégítő válaszokat. :3
Kép

Avatar
Catrin
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 787
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Kapcsolat:

Re: Fafner

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2015.04.03. 14:15

Nah, nem tudom azóta nézted-e, de ha nem, hát... nem ajánlom. Bőven elég az embernek az első sorozat. Talán, ha egyszer tényleg kreálnak hozzá valami értelmes folytatást vagy befejezést, akkor annak fényében be lehet vállalni az Exodus megtekintését, csak, hogy ne maradjon ki a palettából (pár karakter moment és az OP jó).

Szóval szumma az új évad: felesleges és értelmetlen, nem igazán értem miért vállalták ezt be... még átvezetőnek se volt jó egy értelmesebb folytatáshoz (arra ott volt a movie). Ezt elbaltázták. Na megyek bosszankodom még rajta magamban egy darabig. Ennyi.

Szerk. na azóta úgy látom megy tovább 26 részesre, de ez nem javít az eddigieken... Kíváncsian várom javul-e. Nehéz elhinni, de ne legyen igazam.

Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Re: Fafner

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel » 2015.04.05. 16:20

@catrin: Hát egyelőre odáig jottunk, hogy megnéztük barátnőmmel a régi sorozat első részét és megállapítottuk, hogy majd megnézzük hamarosan. ... Mindenesetre ez így amit írtál kicsit lelombozott.
Kép

Avatar
scineram
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1440
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Fafner

Hozzászólás Szerző: scineram » 2015.04.06. 15:58

Ez is olyan régi sorozat, melynek kicsi de kiatrtó rajongóratábora maradt, én viszont nem láttam. Mostanáig. Gondoltam ugyanis januárban az Exodus rajta kapcsán, hogy meg kellene nézni az eredetit és folytatásait. Be is daráltam őket gyorsan, és habár lelki sebett nem ejtett, de valamennyire megszerettem, főleg a karaktereket. Az se volt baj, hogy pár régi motorost újra hallhattam. Amit hiányoltam, az a tényleg kerek lezárás, bár az új sorozat nyomán ez nem volt meglepő. Remélem, az Exodus végére eljutunk odáig.
Kép

Válasz küldése