Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
supermario4ever
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2007.05.28. 05:40
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: supermario4ever » 2016.06.11. 22:04

Elég kevés az olyan sztori-orientált anime, amely 12-13 részes, és egyenletes "sebességgel", és minőségben viszi a történetet. Azt gondolom, hogy a Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu ezen kevesek közé tartozik. Bár megmondom őszintén, az elején nagyon nem értettem az egészet, csak a Hayashibara Megumi dal miatt kezdtem el nézni. Aztán megkértem egy japán kultúrában sokkal jártasabb barátomat, hogy magyarázza el, hogy mi ez az egész történet. Tőle hallottam először egyáltalán a rakugo mesterségről, és hogy van ez a dolog. A végén ellőtte azt a poént, hogy amíg a nyugatiaknak van stand up comedy, addig a keletieknek ez a "sit down comedy". Szükség is volt a magyarázatra, mert így nyert igazán értelmet a történet.

Az biztos, hogy több szempontból is érdekes a történet, már a két főszereplő srác kontrasztos jelleme is önmagában említésre méltó. Sukeroku már-már bohém személyiségével Yakumo merev, nehéz természete áll szemben. Mind a kettejüknek eléggé rossz soruk volt, amikor összetalálkoztak, a két különböző természet számomra azt mutatja, hogy különböző módon lehet a nehézségeket feldolgozni. Az meglepett, nem is láttam nagyon arra példát, hogy az 1. rész lényegében az egész történet végét mutatja meg.

SPOILER
Meglepett, hogy Yakumo nem tiltakozott, amikor Sukeroku lánya megvádolta, hogy ő ölte meg a szüleit. Ezek után azt gondoltam, hogy azt fogom látni a történetben, hogyan romlik meg a két srác kapcsolata, míg gyilkosság lesz a vége. Gyerekként találkoztak, aztán amikor felnőttek lettek, komolyan azt hittem, hogy tényleg ez lesz a vége. Aztán ahogy haladtunk egyre előrébb, láttam, hogy jó, Yakumo nehezen viseli Sukeroku túlzott lazaságát, de konkrétan gyűlöletet soha nem láttam a szemében.

Viszont a 10. rész komolyan megijesztett, amikor meghalt a mester, és Yakumo nemhogy nem ejt könnyet a temetésen, de utána milyen átéléssel meséli a Shimigami történetet, megint kezdtem gyanakodni, hogy csak gyilkos lesz, de aztán amikor több év után összetalálkoznak, és megint nem láttam utalást arra, hogy ő lenne a gyilkos, és aztán a 12. részben megtörtént az elkerülhetetlen. De nemhogy nem ölte meg Sukeroku-t és Miyokichi-t, hanem meg akarta menteni őket. Azt nem értem, hogy miért vállalta magára a lánya előtt a gyilkosságot, amikor pont, hogy meg akarta menteni őket? Csak egy magyarázatot tudok elképzelni, hogy bűntudata volna legbelül, hogy nem húzta fel őket. De nagy hatással volt rám az a jelenet.


Mivel nagy Hayashibara Megumi rajongó vagyok, külön figyeltem, hogy fog szinkronizálni. Az openingen megdöbbentem. Sok egyedi dala van, de ehhez hasonló még nem volt neki. Nagyon örülök, hogy 2016-ban is képes megújulni. Igaz, hogy maga az anime is megkívánta ezt a stílust, Shiina Ringót nagyon megtalálták ezzel a dallal, Hayashibara Megumi pedig hihetetlen élethűen visszaadta Miyokichi személyiségét. A szinkronizálás is érdekes volt számomra, ugye ő leggyakrabban harsány, erőteljes karakterek hangjait adta, és bár Megumi-samának is alapvetően erős hangja van, mégis mindig változtatott a hangján, de most a saját rendes hangján szinkronizálta Miyokichi-t. Szép munka volt, de korántsem éreztem dominánsnak. Egyrészt Miyokichi jelleme is teljesen más, hiszen itt ő az önsajnáltató, férfiakat köré bolondító nőszemély, már-már "végzet asszonya".

Avatar
scineram
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1477
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: scineram » 2016.07.03. 22:24

Én már ismertem a rakugót a zseniális Joshirakuból. Ami még ütősebb most, hogy ebből megtudtam, mennyire férfi műfajnak tartották a rakugót. Legalábbis remélem, ez a része valósághű.

Ami Kikuhiko bűntudatát illeti, szerintem azért hibáztatta magát, mert ő volt az, aki hármukat abba helyzetbe sodorta, nem konkrétan azért, mert nem bírta el őket. Ő Sukerokuval akart lenni, Miyokichi meg vele, és odautazása idézte elő a tragédiát.

Egyébként ha akkora Hayashibara fan vagy, akkor gondolom ezerrel nézted az Ushio & Torát is, és agyfaszt is kaptál Megumi performanszától! :lol:
Kép

Avatar
supermario4ever
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2007.05.28. 05:40
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: supermario4ever » 2016.07.25. 22:27

Nem ismerem az Ushio & Torát, az egyik legdurvább Hayashibara Megumi előadás, amit valaha hallottam az a Mahou no Princess: MInky Momo egyik dala volt, a "KImi wa Mahou no Shinjiru kai?" Az is nagyon kemény volt tőle. :D

De ON:

SPOILER
Végülis érthető, igazából sejthető volt, hogy baj lesz amikor megjelenik Kikuhiko, de főleg akkor, amikor Miyokichi. Ott már sejtettem, hogy értelmet fog kapni az anime címében a "shinjuu", és juszt is úgy lett. Ha létezik szép halál, akkor kettejüké az volt.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2287
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2016.08.29. 09:13

Ejj-ejj...

Az van, hogy ez tipikusan az a cucc, amiről üvölt, hogy minőségi, rengeteg munka és energia lett belefektetve és szakavatott emberek dolgoztak rajta, mégis valami nem stimmel itt összhatás szempontjából. Nézzük előbb a pozitívumokat: Megkülönböztetett jelleggel emelendő ki a seiyuuk istenes teljesítménye - az egyik legjobb, amit animében valaha is hallottam, ráadásul kimondottan örültem, hogy leginkább olyanokat válogattak össze, akik a 90-es és 2000-es évek elején voltak a legnépszerűbbek, legtöbbet foglalkoztatottak. Ishida Akira pölö újfent bizonyította, miért ő a kedvenc seiyuum gyak 2007 óta, szal amit itt leművelt, azért minimum valami díjban részesíteném, de mondom, a többiek is nagyon odatették magukat, bár néhol kimondottan nehéz volt elvonatkoztatnom, mikor Spike és Faye diskuráltak egymással, vagy mikor Rei csapta a szelet Kaworunak. :D

Egyébiránt az egész cucc baromi jól van felépítve (kisebb bukkanókkal, de erről mindjárt), remekül megoldották a rakugót központba helyező és az emberi kapcsolatokat adó jeleneteket (vagy ezek egymásba integrálását), a rendezésnek is voltak kimondottan jó húzásai, főleg rakugózás közben tetszett, mikor más-más szögből vagy enyhe vágásokkal oldották meg, hogy éppen melyik szereplőt is játssza el az egyes rakugo-történetből az adott karakter. A grafika-animáció top, a zenei anyag szintén rendben, a karakterek érdekesek, több-dimenziósak, a főhős Bon különösen zseniális. Látszólag minden klappol egy kiváló értékeléshez, de sajnos csak látszólag. A magam részéről voltak vele gondjaim, nézzük is őket!

1) Hiába a nagy adag profizmus, ha egyszerűen annyira stock mederben zajlik a cselekmény, hogy azt nehéz nem észrevenni. Konkrétan az van, hogy telik az idő, közben változnak, fejlődnek a karakterek, zajlanak a rakugók, de egyszerűen nincsenek benne kimondott hullámhegyek, amik kicsit feldobhatnák és potenciálisan kimozdíthatnák, kiemelhetnék a cselekményt. Állóvízszerű az egész, amin egyedül csak a 12. rész változtatott, ott viszont meg bedobtak mindent, amit csak lehetett. Nem gondoltam volna, hogy ezt mondom, de én hiányoltam egy kis hatásvadászatot menet közben, és nem pont arra vágytam, hogy kvázi végig áll a tó egy helyben, aztán hirtelen egy bazi nagy követ dobnak bele. Szal jó, meg minden, de így utólag visszatekintve elég nehéz elkülöníteni egymástól az egyes epizódokat, illetve külön kiemelni a cselekmény bizonyos pontjait.
2) Mi volt ez a szerelmi szál? JÉZUSOM! Nem tudom, de olyan érdekes elképzeléseik voltak helyenként a készítőknek, hogy csak lestem. Sokszor volt az egész megalapozatlan, máskor gagyi szappanoperákat idézett meg
SPOILER
(mikor Bon pont akkor ér vissza és oda a fesztiválos epizódban, mikor Miyokichi és Shin kissé jobban belemennek a dolgokba, külön lulz)
és egyáltalán olyan lyukas az egész, hogy az már fáj. Főleg a vége, mikor
SPOILER
Miyokichi ismét összetalálkozik Bonnal, mire utóbbi megcsókolja, holott előtte nem érzett igazán semmit iránta, ráadásul pont abban a jelenetben tisztázták a dolgokat. Szal... izé... Mi a fene? Igen, technikailag Bon miatt siklott ki az élete, de azért bűntudatot lehet máshogy is érezni vagy kifejezni.
Külön zavaró, hogy a Bon-Shin barátság kimondottan jól megírt szegmense a cuccnak (bár ezzel is voltak szubjektív gondjaim, mindjárt vissza is térek rá a 3)-as pontban), de a hetero-szál(ak)ra már valahogy nem maradt kellő szufla.
3) Csak a writingot nézve a Bon-Shin barátság a sorozat talán legerősebb része, a legfőbb mozgatórugó, a satöbbi. Tényleg remekül átjön az ő kölcsönös odafigyelésük a másikra, az erőmerítés a másikból, a motiváció, a támogatás, stuff. Ez a része rendben van, viszont az már kevésbé, hogy sokszor erőltetett fanservice irányokba lökdösték el a kapcsolatukat, amik nekem már erősen fujoshi-pandering szagúak voltak. Hagyjuk már az ilyeneket, hogy valahányszor huzamosabb ideig nem látják egymást, majd újra összefutnak, rögtön egymás nyakában kötnek ki, sokszor könnyek közepette. Meg ez, hogy Shin Bon ölébe hajtva alszik el, ráadásul még a klasszikus fülkipiszkálós jelenetet is odateszik mellé. Aztán volt még itt öltöztetés, még több egymás nyakába ugrás, meg hasonlók... MEHH, ez így direkt és olcsó fanservice, semmi több!

Szóval jah, tipikusan az az eset, mikor látványos hülyeségeken csúszik el egy amúgy tényleg nagyon minőségi és nem mindennapi anime. Így is maradandó élmény azért, illetőleg az év talán legjobb animéje (azért nem gondoltam volna, hogy pont a Deen stúdió lesz az, aki megmenti az animék becsületét), de nekem ez egy baráti 7/10-nél nem ér többet. Talán majd a második évad, bár félek, Yotarou nem lesz elég érdekes és komplex karakter ehhez. Mindegy, Bon még megvan, ahogy Konatsuban is látok potenciált.

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1844
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.01.14. 08:52

A mostani szezonban mindenképp nézni akarom az S2-t, így pótoltam a lemaradást. Megérte.

Mennyire hiányzott már egy ilyen minőségi anime... Junchi postjának első két bekezdését akár dettózhatnám is. Nagyon bejött:

- A látvány. Mind a karadizájnok, mind a hátterek, mind a színkezelés.
- A hitelesen ábrázolt történelmi-társadalmi környezet.
- Ide hoznám az építészetet is mind enteriőrök, mind a város épületeinek tekintetében: ahogy halad az idő, egyre inkább szorítják ki a tradicionális japán építési stílussal készült házakat a modern épületek.
- Seiyuu-k. Ide nem is tudom mit írjak, nincsenek szavak arra a profizmusra amit ebben összehoztak. Ishida Akira és Yamadera Kouichi tényleg kaphatnának valami különdíjat, azért teljes rakugo-előadásokat lenyomni direktbe, na az azért nem semmi, Megumi pedig egy istennő, és a szexizős hangját adta végig *__* Szal mondjuk a Monogatarikra sem lehet panasz ilyen téren, de ez azért egy más minőség.
- Karakterek: ritka elcseszett egy banda, de ezek olyan hétköznapi módon elcseszettek. Mind autentikusak, Kiku a legjobban megírt és nekem legszimpatikusabb karakter, akinek komplexusaiból egy pszichológiai doktori disszertációt simán össze lehetne hozni. Shin az önsorsrontás mintapéldája, Miyo meg...borzasztó önző, rettenetes anya, számító, minden rosszat el lehet róla mondani, csak azt nem hogy ne lenne elragadóan nőies. A kapcsolataikat is pont ezért éreztem hitelesnek, különösen a Kiku-Shin barátságot.

Reagálnék az utolsó 3 pontra:
Junchi írta:egyszerűen annyira stock mederben zajlik a cselekmény, hogy azt nehéz nem észrevenni. (...) nincsenek benne kimondott hullámhegyek, amik kicsit feldobhatnák és potenciálisan kimozdíthatnák, kiemelhetnék a cselekményt.
Nekem őszintén szólva nem is hiányzott, hogy nem dobtak be semmi hűdeváratlan fordulatot egész a legvégéig (majd erre kitérek). Emellett voltak azért itt nagyobb jelenetek, pl. a két barát közös színházi fellépése, ahol Bon hatalmas sikerrel adta elő Kikunosuke szerepét, vagy ide jön a shinigamis performance, de Shin utolsó előadása is a megtért semmirekellőről. Hogy a hétköznapi életükben nem voltak nagy twistek... hát nekem valahogy attól volt hihető. Pl. Shin és a Mester veszekedését is lehetett volna továbbdrámázni, vagy Kiku & Miyo búcsúját is (bár az iszonyú szép jelenet képileg), de ha a kapottnál is több lenne bennük a hatásvadászat, az már a hitelesség rovására menne.

- Fujoshi-bait: Nemtom, engem egyáltalán nem zavart, ennyi belefér, ráadásul nincs is túltolva. Ja és ha már BL, én nem éreztem annak Kiku Shinnel való kapcsolatát. Ezt el lehetne ragozni sokáig, de valahol úgy érzem, hogy Kiku elcseszett önértékelése sokkal fontosabb forrása ennek a kapcsolatnak, ill a többi hiányának, mint bármilyen szexuális vonal.

- a szerelmi szál. Uh. Engem 2 dolog zavart, és egyik sem az hogy a love-szál hihetetlen lenne, mert abszolút nem az. Hanem 1. Megalapozatlan, egyik részről a másikra kerüle elő Miyo semmiből jövő vonzalma Kiku felé, 2. OMG azok a szappanoperába illő véletlenek, amiket írtál. A fesztiválos még so-so, de a 12. rész vége az ajjajjj.... na nekem pont hogy az még jobban kilógott a sztoriból.
SPOILER
A szereplők reakciói nagyrészt okésak (talán Kiku csókja nem, de ide bele lehet magyarázni sokmindent, viszont a többiek teljesen magukat adták), de az a teljesen plot-device ízű baleset ebben az animében így előadva baromira hiteltelen. Egyedül ezt rónám fel ennek a cuccnak, mert ez lett volna a csúcspont, erre az amatőr writing teljesen hazavágta az egészet -_- Nem is tudom mit lehetett volna ezzel kezdeni, mert rendezésileg kihozták belőle amit lehetett... talán átírni valami autóbalesetre vagy nemtom...


Ill. ami kissé fura volt még, az az utolsó rész, amikor kapásból 10 év telik el, azt hittem Yotarou útját fogjuk végigkövetni a mesterré válásig.

De ennek ellenére ezt egy 8/10-nél nem fogom alább adni, simán a tavalyi év (talán az elmúlt 3 év) legminőségibb animéje.

S2EP1 - mert rögtön megnéztem utána ezt is. Konatsu-ról nem szólnék egyenlőre semmit, kíváncsi vagyok ezek után mire fog kifutni az ő szála, és bízom a karakterében, meg Kikuban is, mert Yotarou az S1 uccsó része meg ez alapján valami iszonyúan idegesítő. -__- Különösen ha összevetjük Shin karakterével, aki egy bohém, nemtörődöm fazon volt, ellenben Yo szó szerint egy hülyegyerek 30+ évesen... Szal azért 10 év eltelt hogy odakavarodott, ha az alapjellemét ha nem is kellene levetnie, de értelmes FELNŐTT megnyilvánulásai lehetnének néha. Az is zavar hogy az arcmimikájában is ezt a kretén vonalat hozzák (igen, a szája rajzolása sokszor akaratlanul is Genshiken Kuchiki pofázmányát juttatja eszembe -__- na vajon miért nem bírtam azt az idiótát?), ráadásul az orra felett neki is ott van ugyanaz a kis izé mint Shinnek, és ugye eleve az ő stílusát viszi a rakugo-ban, de karakterként olyan, mint valami Shin-karikatúra. És Seki Tomokazu kezd az agyamra menni (1. epizódnál járunk), pedig csak túl jól hozza a szerepet.

Azért bizakodó vagyok, csak túl hirtelen volt a váltás az első évad után.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1185
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.01.14. 18:58

Surci írta:
2017.01.14. 08:52
- Fujoshi-bait: Nemtom, engem egyáltalán nem zavart, ennyi belefér, ráadásul nincs is túltolva. Ja és ha már BL, én nem éreztem annak Kiku Shinnel való kapcsolatát. Ezt el lehetne ragozni sokáig, de valahol úgy érzem, hogy Kiku elcseszett önértékelése sokkal fontosabb forrása ennek a kapcsolatnak, ill a többi hiányának, mint bármilyen szexuális vonal.
Ezzel nagyrészt egyetértek, sok értelme nincs is ragozni, de a fujók által belelátott BL szerintem ebből is gyökerezhet, nem csak a szexualitásból. Én is pl. simán úgy voltam vele, hogy ez több puszta barátságnál, hogy Kiku inkább szerelmes Shinbe, mint nem, vagy sokkal jobban kötődik, nem átlagosan, nem is szimplán testvériesen, lehet inkább lelki társként? A lényeg a vonzódás, látszólag vonzódott hozzá, de nem feltétlen szexuálisan (arra utalás, vagy bait jelen van, de ez a sztori és a jellemek szempontjából másodlagos), viszont a nőkhöz nem vonzódott, vagyis szimplán az ilyen kapcsolat/szerelem nem éltette. Shinbe pedig belemagyarázható, hogy biszex jellem... amilyen laza és tapizós vagy csak nagyon nagy bromancer. XD

Jah, és ami azt a balesetet illeti... engem nagyon bosszantott. Tényleg más megoldás kellett volna, nem ennyire színpadias és irreális.


Rakugo 2, ep. 2
(ide is, ne csak addictsra nyögjek)
Yota már visszafogottabb volt, és remélem ez lesz a lényeg: egyre kevésbé ripacs és irritáló személyiséggé és színvonalasabb előadóvá válni... De valamennyire biztos megőrzi majd ezt a gyökér stílusát is, nehéz lesz vele teljesen kibékülni. Sekivel viszont nincs bajom, szerintem teljesen jól alakítja, bosszantó, mert annak kell lennie, más kérdés, hogy kaphattunk volna kevésbé idióta főhőst is. -.-

Kikuék fekvős jelenete volt amúgy az igazi! Apja helyett apja Konatsunak, és mégis ez a feszültség. Marhajó. Sokkal érdekesebbek, és várom, hogy Yota is egyre értelmesebben jelenjen meg a közelükben.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2287
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.01.14. 19:04

Surci írta:
2017.01.14. 08:52
- Fujoshi-bait: Nemtom, engem egyáltalán nem zavart, ennyi belefér, ráadásul nincs is túltolva. Ja és ha már BL, én nem éreztem annak Kiku Shinnel való kapcsolatát. Ezt el lehetne ragozni sokáig, de valahol úgy érzem, hogy Kiku elcseszett önértékelése sokkal fontosabb forrása ennek a kapcsolatnak, ill a többi hiányának, mint bármilyen szexuális vonal.
Ja, ezt azóta átbeszéltem két női ismimmel is MAL-on, ott az egyikük felvetett egy olyasmit, hogy Bon lehet tudat alatt valóban többet érzett Shin iránt, mint barátság, csak ez nem tűnt külön föl neki, amit még egy elfogadható magyarázatnak tartok, de azt továbbra is állítom és emellett kitartok, hogy kevésbé direkt módon, de ugyanígy működött volna mindez, elég lett volna ehhez csak a közös gondolataikra és interakcióikra támaszkodni és akkor nem kellett volna öltöztetni, meg fület piszkálni... >_____> (És most megint nem arról van szó, hogy "fúj, BL-bait", ha Shin és Bon nők lettek volna, ugyanúgy felszóltam volna ellene, mert ez nem az az anime, nem az a tónus és nem az a stílus.)

A 8/10 gondolata amúgy azóta nálam is többször felvetődött, de aztán mindig lebeszélem róla magam, pláne, mikor eszembe jut, mikre adtam még a Shouwán kívül 7-et (NGE, Planetes, Paranoia Agent, Rainbow, etc.), ezeket látva pedig mindig megnyugszom.

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1844
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.01.15. 16:12

Catrin írta:a fujók által belelátott BL szerintem ebből is gyökerezhet, nem csak a szexualitásból. Én is pl. simán úgy voltam vele, hogy ez több puszta barátságnál, hogy Kiku inkább szerelmes Shinbe, mint nem, vagy sokkal jobban kötődik, nem átlagosan, nem is szimplán testvériesen, lehet inkább lelki társként? A lényeg a vonzódás, látszólag vonzódott hozzá, de nem feltétlen szexuálisan
Kicsit OFF, és nem is igazán neked szól, de leírnám, mert ide is kapcsolódik: sose értettem hogy ezt a "több mint átlag barátság"-dolgot miért mindig szexuális vagy szerelmi irányba akarják eltolni legtöbben - és nemcsak ennél a cuccnál. Mintha nem léteznének másmilyen komplikált érzelmi függések: lelki társ, egyetlen személy akit bizalmába fogad valaki, legjobb barát+bajtárs egy közös célért való küzdelemben, pótlék, akármi. Ennyi erővel Griff szerelmes Gatts-ba, Reinhard meg Kircheis-ba... Ugyan már. (Ezért rühellem a "Homura szerelmes Madokába"-baromságot is). A Rakugo esetében a bait-része talán tolná ebbe az irányba az erre vevő nézőket, viszont a kapcsolatuk lényege szerintem abszolút nem ilyen jellegű: Kiku kizárólagos bizalma és kötődése Shin irányába, ami onnan jött hogy inspirációt adott neki, megértette és elfogadta a nyavajáit, nem követelt tőle semmit, és egész életében mellette volt, ezek egy Kiku-féle introvertált személyiségnél nagyon fontosak.
Catrin írta:Shinbe pedig belemagyarázható, hogy biszex jellem... amilyen laza és tapizós vagy csak nagyon nagy bromancer. XD
Simán az utóbbi. Ez a fajta bait messze nem volt olyan, ami komolyan BL-re utalna. Szal az hogy egy genki fazon megöleli a legjobb barátját vagy a nyakába ugrik, szerintem természetes. Oké, a fülhúzgálás-satöbbi már fanszeríz, de szvsz nem kell minden testi kontaktusról azonnal szexuális töltetre asszociálni (épp tegnap húztam fel magam a F/GO-n, ahol a csaj meg a gyerek első talikor kezet fognak, de már irulpirulás és szerelem van 2 perc ismeretség után, mer "jajjvalaki hozzámért"). Totál más, mint amit amit 1-2 screenshoton a YoI-ről láttam: ott teljesen világos hogy van egy BL-es uke-seme felállás és ehhez adják a fanszervíz-jeleneteket. Nyilván nem mozgok annyira otthonosan a témában mint egy fujoshi, de azért túlvagyok már kb 100 kötet CLAMP-mangán, meg jópár olyan cuccon is ahol tolják 1-2 mellékkari között a BL-fanszervízt, szal el lehet dönteni mi az ami csak bait de lényegileg semmi, és mi az ami ténylegesen BL-vonal. És nem azért mert fúj homik vagy mittomén (top kakkoi CLAMP-karakter Seishirou világosan beleesik ebbe, a kapcsolata Subaruval is abszolút BL), csak szvsz semmiféle szexuális vagy hasonló része nincs Shin-ék kapcsolatának, ill. eddigi tapasztalataim alapján itt semmi ilyesmit nem éreztem.

Ezért nem adok fujo-véleményre BL-vonalakál, ahogy yurifan-véleményre se leszbizésnél, szeretnek mindent belelátni, azt is ami nincs ott.

Btw a fentieket az első sorozat alapján gondolom, de a mostani új openingnél kicsit elbizonytalanodtam, azért volt egy nehezen félremagyarázható hint... Szvsz addig nem fogjuk megtudni, míg Kiku ki nem mondja vagy legalábbis nem utal egyértelműen arra, hogy ezt ő miként élte meg, de ha nem lesz ilyesmi, akkor tartom amit fentebb leírtam

EP2: Mintha Yo nem lenne önmaga így, hogy kevésbé ripacs, túl hirtelen váltás. :D Konatsunál remélem meg lesz magarázva mi az alapja ennek a nagy haragtartásnak, felnőtt már, elvileg tudnia kellene kezelni a valóságot (lehet hogy Kiku nem mondott el neki mindent? bár nem hiszem hogy erről van szó...). Azért ha szerette is az apját, annyira jó élete nem volt a szüleivel. Kövi ep-et jobban várom, a prológus alapján balhé lesz :D Remélem nem az a vén kéjenc-képű fazon vagy a feketeinges bájgúnár lesz a gyerek apja... -_- .

Ps:
Junchi írta:A 8/10 gondolata amúgy azóta nálam is többször felvetődött, de aztán mindig lebeszélem róla magam, pláne, mikor eszembe jut, mikre adtam még a Shouwán kívül 7-et
Én pont emiatt nem tartom soknak a 8-at. Legutóbb pl. a Kizu-ra dobtam 7-est, ami szvsz meg is áll and stuff, de azért a Shouwa finoman szólva se játszik azzal egy ligában... Nálam a 8-as már a minőségi cucc/vagy nagyon bejövős szórakozás fokozata.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1185
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.01.15. 17:11

Surci írta:
2017.01.15. 16:12
sose értettem hogy ezt a "több mint átlag barátság"-dolgot miért mindig szexuális vagy szerelmi irányba akarják eltolni legtöbben
Mert hiány van belőle, úgy kell vadászni animékben a jó romantikát az erre kiéhezett (főként) lányok pedig a legkisebb utalásnak is örülnek/azt is tovább szövik. A cucc ilyenkor adja a csajszik alá a lovat: jobban kötődnek, jól néznek ki együtt, fanservice is van. Persze fel kell ismerni hol van alapja és hol csak teljes fantázia az egész. (Gondolj csak az én Terra e...-s KeithxMatsuka párosomra, ahol szó sincs szerelemről, én még is beleremélem a többletet a kapcsolatukba, mert van többlet, csak nem úgy... de ha úgy lenne, talán az lenne a teljes kiteljesedés és ez motivál a kombinálásban? Ugye, hogy neked eszedbe sem jut róluk ilyesmi?:D Btw én mondjuk a ReinhardxKirchit és Yangot nem értem... náluk pl. sosem láttam bele ilyesmit, maximum hülyülés szintjéig, mert széppasik, de ne máár). Kikuéknál nagyon szoros az ábrázolás (és tessék új OP...XD), így ez lazán működik, a nők nagyon nem bánnák, ha erről is szólna, de lényegében tényleg nem erről szól. A szerelem pedig szerintem nem feltétlen jár együtt a szexualitással (annál sokkal több féle lehet - jó ez már nagyon erős: pontosabban olyan fogalmakat is behelyettesítek rá, amiket nem kéne, ezért beszélünk el egymás mellett?), de ez még nekem is zavaros téma, lehet csak túl kombinálom, vagy egyre gondolunk, csak másképp fogalmazzuk meg.
Surci írta:Totál más, mint amit amit 1-2 screenshoton a YoI-ről láttam: ott teljesen világos hogy van egy BL-es uke-seme felállás és ehhez adják a fanszervíz-jeleneteket.
Tudom ez téged most totál nem érdekel (a példa amúgy jó), csak a saját boldogításom miatt írom, hogy bár elsőre valóban így festett a ViktorxYuuri, de hamar kiderült, hogy szó sincs uke és seme felállásról (sőt BL klisékről sem), lazán felcserélhetőek, és annyira természetesek, ami örömteli. :D
Surci írta:(lehet hogy Kiku nem mondott el neki mindent? bár nem hiszem hogy erről van szó...).
Nekem rémlik ilyesmi az első évadból, de ti néztétek Ákossal most végig, szóval nyilatkozzatok. Szerintem nem mondta el rendesen neki vagy ferdített, mert az volt a lényeg, hogy megszállottan hibáztatja magát. Vagy rosszul emlékszem? Mondjuk hülyén fest, hogy ennyi év után is még ez legyen köztük a helyzet, de nem elképzelhetetlen. (Bár szerintem Konatsu is csak morog, valójában nem hibáztatja őt.)

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1185
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.01.28. 01:11

Hé', mé' duplázom?! :shock:

4. részről röviden:

- Konatsu rakugója, uhhh, elképesztő, Kobayashi Yuu rendkívülit alakított!
- Yota eddig ebben a részben volt a legszimpibb/értelmesebb, és mintha a vinnyogást is mellőzte volna!!? O_O
- a kisfiú édes!!!!
- Kiku dettó. :3
- Jé, most megint volt idő OP-ED-re. (nagyon tetszik ez az OP is!)

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1844
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.01.30. 09:41

Rakugo S2 Ep 3-4.

Jó ez a sorozat továbbra is, de valahogy nem látom, hova akarna kilyukadni ez a mostani évad. És csak én vagyok az egyetlen akit zavarnak ezek a nagy időbeli ugrások? Oké hogy az első felében is volt hogy több év eltelt egyik-másik epizód között, de közben láthattuk a szereplők fejlődését, életük-kapcsolataik alakulását, Kiku vívódásait, satöbbi. Itt meg már cirka 15 !!!! év telt el azóta hogy Yota beállított Kikuhoz... és ahhoz képest még mindig semmi. És nemcsak arról van szó, hogy a semmiből alátették a profi rakugo-performer szintet, hanem hogy a szereplők kapcsolata is ugyanott tart, mint 15 évvel ezelőtt. Szal mi az hogy Konatsu még mindig adja a cuncirét Kiku felé (szerintem is csak megjátzás amúgy...), ellenben Yotával 20 éves koruktól együtt élnek, erre ugyanúgy áll hozzá mint amikor megismerkedtek?

Ez a házasságosdi is WTF... Konatsu semmi ilyesmit nem érez Yota felé, ill. utóbbinak is max ilyen "kiállok a a nővérem mellett"-szerű megnyilvánulása ez a lagzizás, de egyrészt én vártam volna hogy valami kémia vagy romantika alakuljon és max a végén emiatt jöjjenek össze, vagy ha nem, akkor mi a fenének a házasság? Nem a századelőn élnek már hogy az egyedülálló anyakép olyan ismeretlen lenne, és nem úgy tűnik hogy Konatsu ezek után akarna bármit is (főleg nem közös gyereket) Yotától. Szal olyan érthetetlen ez nekem, lehetnének sima lakótársak-barátok is, aztán a későbbiekben meg hátha...

Viszont van itt még valami, ami a 2. ep (Kona-Kiku "ágyjelenete") óta motoszkál bennem, de most kezdett el igazán zavarni: 5 év eltelt, és még mindig nem tudjuk, ki a gyerek apja. Yota sem, aki a nevelőapja. De senki nincs a képben, márpedig az ilyen cuccoknál nem szokták az ilyesmit csak úgy annyiban hagyni, hogy valami egyéjszakás kalandból összejött és HELO - de itt talán az lenne a legjobb. Mert nagyon-nagyon remélem hogy nem arra fog kifutni a dolog hogy a kissrác Kikué, mert akkor rohadt ideges leszek. -__-

Egyébként továbbra is vannak tetszetős momentek, az összes rakugo marhajó, Konatsu-é az óvodában szintén zseniális volt, és Yota & yakuzafőnök-fazon közötti kis balhé is bejött. Úgyhogy várom az új részeket, csak valamerre mozdulhatna már a sztori.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1185
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.01.30. 13:53

Surci írta:
2017.01.30. 09:41
Mert nagyon-nagyon remélem hogy nem arra fog kifutni a dolog hogy a kissrác Kikué, mert akkor rohadt ideges leszek. -__-
Pont ezt beszéltük a minap addictson is... sajnos én tartok ettől, mint extrától pedig nagyon nem hiányozna, Kikuhoz totál nem illene és stb. (kvázi a lánya!!). Jobban örülnék, ha inkább tisztázná a Shinhez fűződő kapcsolatát (amit ne olyannal erősítsünk már meg, hogy unokát csinált neki, mert az agybajXDXD). Várom, hogy Kiku a sorozat végén meghal, és hogy tisztázódik Shinék hogyan is haltak meg, mert az előző évadban az a jelenet elég túlzó és kínos... Persze ez nem függ össze azzal, hogy ki a gyerek apja... de ugye miért lenne ekkora titok, ha nem lenne benne pont ez a wtf (de legyen csak annyi, hogy a jakuza főnök volt vagy valami... még az is jó lenne, ha mégis valahogy valamikor Yotával jött össze, ok, ez kizárt, azt vállalná...XD)

De eddig dettó érzem, hogy nem halad a cucc, csak időt ugrik, amit mondjuk én még nem bánok, szeretem a slice of life-jukat. Ez még csak a 4. rész, Yota már normálisabb, az "öregedéseiket" szeretem, kivéve Konatsu és Yota kapcsolatát. Utóbbinál szintén dettózom, hogy miért nem írt hozzájuk inkább románcot? Díjaztam volna. Mindegy, rakugo fejlődés még biztosan lesz.

Avatar
Akosss
Profi
Profi
Hozzászólások: 310
Csatlakozott: 2016.10.22. 00:54
Nem: Férfi

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Akosss » 2017.02.02. 15:22

Bennem fel sem merült az a gondolat, hogy a kis Shin-chan Kikué lenne, meg ahogy nézegettem a külföldi fórumokat, ott sem igazán írtak róla, csak magyarhonban van az embereknek ilyen rossz előérzetük? :D Én reménykedem benne, hogy a jakuzafőnök a gyerek apja valóban, csak olyan furán volt megjelenítve az a jelenet a 3. részben, hogy elbizonytalanítják vele az embert azzal, hogy nem jelentik ki biztosra. De Kikutól egyszerűen nem tudom elképzelni, még részegen se. Hatalmas pofáraesés lenne, ha aztán tényleg így történne, mert ez ilyen Usagi Drop 2.0. :drop:

Egyébként a 4. rész nagyon tetszett, az első 3 rész is tetszetős volt, de annyira nem jöttek be, mint az első évad részei, de ez már hozta azt a színvonalat, amibe beleszerettem. Nagyon remélem, hogy lassan visszakerül a fókusz Kiku-ra és az igazi múltra, remélem nem húzzák a haláláig az igazságot. Valahogy klisés is lenne, hogy csak a halálos ágyán tudná kinyögni az igazat, plusz személy szerint jobban örülnék, ha ez az évad nagyrészben még mindig az ő lelki világával foglalkozna, meg hogy ő hogyan látja a dolgokat, elvégre az első évadot szinte teljes egészében az ő szemszögéből követhettük végig, ami most eltűnt. Nincs nagyobb bajom Yotáékkal, de nem tud különösebben érdekelni sem, hogy ők mit csinálnak, mert láthatóan nem fejlődik a kapcsolatuk. Ha kialakulóban lenne a köztük lévő szerelmi szál, ahogy írtátok, akkor oké, de így nem igazán.

+ az időugrások. Ja, engem is zavarnak, mert tényleg nincs semmiféle fejlődés a kapcsolatokban. :drop: Na és hány éves már Kiku? Hogy-hogy él még Matsuda-san? Már kb. a 80-at tapossa, de sofőrködik még mindig? :D A végén még talán azt is láthatjuk, hogy a kis Shin-chanból shinuchi lesz és felveszi a Yakumo nevet.

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1185
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.02.04. 09:32

Tegnap már fáradt voltam reagálni, pedig nem kicsit ütött Kiku rakugójának a vége!
Ákos aa-n írta:ÚRISTEN!! Az 5. rész vége!!!!!!! Libabőr... Erre vártam. !heart
Egyrészt EZ, mert nagyon hatásos volt, és már kellett végre VALAMI, másrészt viszont: mi a rák? Nem, még nem halhat meg! De most már rohadtul érdekelnek Kiku valós érzelmei Miyokichit és Shint illetően, tényleg jól összezavarnak, ami egyrészt nem baj, másrészt viszont Konatsu fókusza az ore no itoshinál megint a gyerekötletet juttatta a fejembe, pedig milyen jó lenne csak túlgondolni az egészet!

És Yamadera hangja, úristen, de szexi volt!!!

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2287
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.02.06. 22:17

Ep5

DAT utolsó 5 perc, édesjóanyám, MESTERI directing! Simán kárpótolva lettem az eddigi epizódok lagymatagsága és túltolt Yotaroufestje után, bár igaz, kicsit zavaros még a dolog (az egész Miyokichire történő reflekt, meg hogy mi is történt pontosan, már ami ezt az egész metaforikus helyzetet illeti, de jah, gondolom ez a következő részből vagy később kiderül). Egyébként meg Kiku 99%, hogy nem halt meg.

Avatar
scineram
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1477
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: scineram » 2017.02.18. 23:12

7. Bassza meg. Az igazság...

Fáj. A valóság: gyors, és kegyetlen. Nem melankólikus zuhanás az örökkévalóságba kedvesünkkel, miután egy drága baráttól költői búcsút vettünk. Mocskos. Véres. Mert a vér már csak ilyen, mindent összekoszol.

Az emlékeket pedig megszépíti az idő. És a hazugság. Hogy az igazság ne fájjon.
Kép

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1844
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.02.21. 16:21

Ep 7.

OMG legjobb epizód a szezonból eddig! Az előző részben megint nem történt semmi, hogy ez a mostani az egész eddigi langyosvíz-évadért kárpótolhasson. Eleve az a jelenet a kórház udvarán 1. micsoda őszi színek AWWW *____* gyönyörű! 2. Kiku szövege arról, hogy nincs már több rakugo a lelkében amit előadhatna, innentől kezdve minden értelmetlen és felesleges, mert ez volt a mindene, és tudta hogy egyszer el fog jönni ez a pillanat. Nem tudom ezek után lesz-e még egy utolsó utáni előadása... de nem is tudom, kellene-e. Ha igen, akkor valamivel nagyon fel kell vezetni, mert most tényleg azt érzem hogy Kikuból kiégett az előadóművész.

A másik meg az igazság, na az ÜTÖTT. Így már világos, miért volt olyan bénára megírva az a baleset. Ráadásul megint Kiku szív mások hülyesége miatt, pont ő, aki semmiről nem tehet. Konával meg kissé gondban vagyok. Érthetőnek tartom amit tett, akkor is ha gyerek, mert világos hogy utálta az anyját, aki erre rá is szolgált, az apját meg szerette - csak épp a jelen, felnőtt karakterét valahogy nem tudták eddig annyira megkedveltetni, hogy elnézzem azt a sok csesztetést, amit Kiku tőle kapott az évek alatt (pedig vártam volna, és várom továbbra is, nem írok le még senkit és semmit ebben a sorozatban, ezek után meg pláne).

Ja és jó volt újra Shin rakugóját hallani az archívumból.

És még egy, ezt már az első etapban se értettem: mi a francot akart Miyo Shintől? Hogy majd eltartja? LOL ja, pont ő, aki még a csúcson se tudta még magát se eltartani, ha Kiku nincs, ünnepelt előadóként dobják ki az albérletből is. Majd biztos tud pénzelni egy nőt meg egy gyereket azután hogy kirakták az egyesületből. Nem is szerette, nem tetszett neki... fogalmam nincs honnan jött ez, még csak "elveszem a barátodat, ha én nem kellettem"-féle bosszú se játszott, mert Shin már előbb elmondta hogy abbahagyja a rakugót, szal mindenképp más útra lépett mint Kiku. Na nem mintha OOC lenne, mert mind Shin, mind Miyo élete másból sem állt, minthogy önorsrontó baromságokat műveltek, de ahhoz képest hogy Miyonak megvolt ez a "kell egy terv akkorra, mire kiöregszem"-féle anyagias oldala, erre pont Shint találta meg... Mondjuk beleillik kiváló döntéseinek sorozatába.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Leara
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 481
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Leara » 2017.02.22. 13:09

A 7. rész valóban nagyszerű volt, vissza is kellett néznem azt a bizonyos jelenetet, hogy "tejóégmivoltez". Kikut pedig ha lehet, még jobban bírom, mint eddig.
Surci írta:
2017.02.21. 16:21
Ep 7.
És még egy, ezt már az első etapban se értettem: mi a francot akart Miyo Shintől?
Miyokichi karaktere nekem továbbra is rejtély. Oké, a főszereplő trio közötti kapcsolat amúgy sem egyszerű, de Miyokichi adja még mindig a legtöbb fejtörést. Mondjuk épp ezért a legkevésbé szimpatikus karakter számomra a sorozatban (már csak azért is, ahogy Shinnel és a lányával bánt).

Avatar
Akosss
Profi
Profi
Hozzászólások: 310
Csatlakozott: 2016.10.22. 00:54
Nem: Férfi

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Akosss » 2017.03.03. 23:15

9. rész

I'm... speechless. Ez minden résszel egyre zseniálisabb. Bravó.

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1185
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.03.03. 23:34

Brutálisan jó volt! Az OP-ban megint vöröslött Shin szeme, így vártam az eksönt, és AtyaÉG!!!!

Kérek még! Amúgy most úgy értelmeztem, hogy Miyokichit azért féli, mert elvett tőle tényleg mindent: Shin-sant és az ő rakugóját, felborította az életüket... (de magát okolja, amiért a nő azt tette amit) Shin szavaira pedig már nagyon durván ki volt éhezve... (őt pedig azért féli, mert tudja, hogy magával ragadja, de Kiku még mindig fél a haláltól) Kérek még!

A fürdős jelenet AWWWW!

Avatar
Akosss
Profi
Profi
Hozzászólások: 310
Csatlakozott: 2016.10.22. 00:54
Nem: Férfi

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Akosss » 2017.03.03. 23:47

Igen, most én is így vagyok, főleg úgy, hogy lemaradtam, úgyhogy most 4 rész csúszott le egyszerre és olyan rossz, hogy nincs több. :knife: A fürdős jelenetet én is dettózom külön, annyira szeretem ezt az egész bagázst, hiányozni fognak. Már Yotaroval is kibékéltem egy ideje, minden ripacsságával meg idegesítő dolgával együtt egy nagyon jópofa, kedvelhető karakternek tartom. Csak egy valamit sajnálok, mégpedig hogy Konatsuval nem jöttek össze és valószínűleg már nem is fognak, pedig adnak nekik szép jeleneteket... :c

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2287
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.03.11. 10:11

Egy újabb remek rész, több komponensében is erős, de nekem a legjobban a "kezdet és vég" jellege jött be, ami számos ponton volt tetten érhető: egyrészt ugye a színház leégése (= Yakumo rakugójának vége), aztán Yotarou és Konatsu gyereke (most, ha shippelném őket, biztos nagyobb lenne az örömöm), a végén pedig az őszinte párbeszéd Yakumo és Konatsu között (+ hogy a csaj is szeretne a tanítványa lenni), ami szintén egy jófajta zárása (és kezdete) ennek a szálnak.

Mondanám még a legvégét is, de ez valahogy túl egyértelmű és direkt lenne, ráadásul pont úgy ábrázolták, hogy a "halál kapuját" még nem lépte át, csak a feléje vezető útra került, Sukeroku megjelenése meg valami jel, hogy oda végső soron ő "kíséri el". Aztán lehet mégse, bár most nehéz lesz kivárni a jövő hetet.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2287
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2017.03.18. 18:03

Ep11

Megmondom őszintén, kissé tanácstalan vagyok most. Szal azt érzem, ez az epizód egyszerre volt nagyon szép, megható, megindító és lélekemelő, de közben megtámogatva jó nagy adag zavarossággal, értelmetlenséggel és furcsasággal.

Nem arról van szó, szeretem, ha a karakterek bizonyos dolgokat betudnak söpörni a lelki szőnyegük alá és kimondott szavak nélkül túllépni azokon, de nem ennek az epizódnak kellett volna az egész Kiku-Suke-Miyo szálat lezárnia, a múltat felhoznia és megválaszolni bizonyos kérdéseket? Csak mert épp ezek lettek most kispórolva. Magyarázni persze lehetne azzal, hogy Konatsu amnéziájának mintájára a nézőket is szándékosan hagyta ugyanebben a gödörben, csak ezzel épp az a baj, hogy ezt kizárólag akkor fogadnám el, ha Konatsu perspektívájából láttuk volna az évad többi részét, ami viszont egyáltalán nem így van. Marad a purgatórium = túllépés az élő világban történt dolgainkon, a poszt-megbánás szférája, ahol a halott csak... halott.

Ezeken felül is voltak érdekes elképzelések ebben a részben, például mi volt az a mangás bevágás Kiku utolsó rakugója, meg a színpadra lépés előtt? Az mire kellett? A másik, hogy Matsuda miért lett végül is csónakos? Egyáltalán mit jelentett ez a "nem tudunk átkelni a folyón a Paradicsomba, mert nincs meg rá a zs" dolog, de Kikunak igen? Gondoltam esetleg arra, hogy mivel Miyóék nem természetes halált haltak, ezért nekik még "bűnhődniük" kell kicsit vagy még addig ott lenni, míg el nem telik annyi, amennyi az átkeléshez szükséges (vagy dunno, mert pölö Kiku rakugo előadásán is volt nem is egy idősebb statiszta).

Az a gond, hogy eddig, ami csak metafora szintjén létezett (a túlvilág), az ebben az epizódban totálisan teret nyert és elég nehéz elvonatkoztatni, ezért is mondom, hogy kimondottan zavaros, ami ebben az epizódban zajlott. Eh, piszok nehéz lesz ezt az animét értékelni a végén, bár ezzel már az első szezon kapcsán is így voltam.

Avatar
Akosss
Profi
Profi
Hozzászólások: 310
Csatlakozott: 2016.10.22. 00:54
Nem: Férfi

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Akosss » 2017.03.18. 19:08

Junchi írta:
2017.03.18. 18:03
Megmondom őszintén, kissé tanácstalan vagyok most. Szal azt érzem, ez az epizód egyszerre volt nagyon szép, megható, megindító és lélekemelő, de közben megtámogatva jó nagy adag zavarossággal, értelmetlenséggel és furcsasággal.
^Ez!

(Ezt egy AA-s tagnak írtam válaszként, de itt is megállja a helyét.)
Nem mondanám, hogy csalódott vagyok, mert ezt az évadot is imádtam és az 4-5. résztől csak úgy szárnyalt az anime, jobbnál jobb részek, izgalom, remek jelenetek és párbeszédek, imádnivaló családi pillanatok... viszont az előző évad során felmerült kérdések, amiknek válaszaira vártam, megválaszolatlanul maradtak és erősen kétlem, hogy az utolsó részben megkapom őket. Számomra ez a rész egyébként még így is tökéletes volt, mert úgy gondolom, hogy a válaszokat nem most kellett volna megkapnunk, nem hiányzott a konfliktusok kezelése és lezárása a részből. Azaz de, hiányzott, mert korábban nem kaptam meg, így azt hittem, hogy most fognak előkerülni, de tévedtem. Viszont abból a szempontból nem hiányzott, hogy szerintem nem lett volna ettől erősebb a befejezése, pont így, ilyen kellemes hangnemben képzelném el ennek az animének a lezárását, úgy, hogy a kérdéseimre még valamikor jóval hamarabb választ kapok. Mert még mindig össze vagyok zavarodva, még mindig nem értem és valószínűleg nem is fogom érteni a trió közötti kapcsolatot. Ez a befejezés azért is tetszett, mert realisztikus is, hogy hiába vannak megoldatlan konfliktusok, ennyi év után már mindhárman lezárták magukban a dolgot és készek túllépni rajta - kár, hogy mi nézők viszont ezt nem tudjuk megtenni, mert nem vagyunk teljesen részesei ennek a folyamatnak. Kicsit úgy érzem, hogy az írónő szépen behozta ezt a bonyolult érzelmi hálót, de aztán nem igazán tudott mit kezdeni vele és elbagatellizálta útközben. De az is lehet, hogy nem is akarta és így érezte jónak, csak mi nem értjük, mert olyan "japános".

Az átkelős dologgal kapcsolatban meg én is ugyanerre gondoltam, kicsit hülyén venné ki magát, ha ténylegesen szószerint pénz kéne a folyón átkeléshez. Még arra gondoltam, hogy amíg nem rendeztek el mindent (Konatsu), addig nem mehetnek tovább.

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1185
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2017.03.19. 09:49

Jaja, piszkosul hangulatos volt a 11. rész, de könnyű megoldás is. Attól tartok így jártunk. Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy a 12. rész mit fog ehhez hozzátenni, próbál-e valamit konkretizálni. Leginkább az érdekel, kimondják-e, hogy Kiku unokát csinált Shinéknek és, hogy miként eshetett ez meg (attól tartok Konatsu belezúgott)... Vagy a mangaka úgy volt vele, hogy látszik az, és a nézőre bízza miként magyarázza magának... Szívatnak anyám STOP Engem is fiam, de nekem jól esik...

A hármast illetően egyébként végig a ShinxKikut preferáltam, amire a csónakos jelenet jótékonyan hat, de nem igazán erősítette meg.

Válasz küldése