Nihon Chinbutsu 2020

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1114
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Nihon Chinbutsu 2020

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2020.07.10. 03:43

Akkor lássuk a medvét, mert erről aztán lehet beszélni. Tegnap megjelent Netflixen, egyből láthatóvá is vált az egész, beleértve a nyávogó nemzetközi videotékát is.

Azt érdemes előre leszögezni, hogy a sorozat Komatsu Sakyo 1973-as sci-fi regényén alapszik, ami a saját korában mesélte el, hogyan süllyedne el szépen a Japán-szigetvilág, és tette ezt társadalom- és politikakritikai élekkel, ami miatt elég népszerű lett hazájában is a mű. Masaaki Yuasa és társasága gondolt egyet, modernizálva adaptálta.

Ritkán van olyan, hogy 10 részes egy sorozat, de már az első 10 perc fel tud kúrni. Szerencsére nem a sorozat hibájából volt ez, hanem a hivatalos magyar felirat trehánysága miatt - ami szépen kitartott és okozott pár agyvérzés közeli pillanatot egészen a végééig. (Kontextusból kilógó sorok, összefüggéstelen mondatok, mindenki úgy tegezi egymást, mintha már az anyaméhben is disznót őriztek volna közösen, és ha éppen nem, akkor egyetlen mondaton belül váltja egymást a magázás és a tegezés, angolul maradt sorok, a japánok úgy beszélnek, mint akiknek sose rengett a lába alatt talaj, inkonzisztens helyesírás az idegen neveknél... Inkább nézzétek angolul. Valami borzadály.)

Az első 4 részről még azt mondom, hogy fogyasztható, nézhető, de igen sok kérdőjel volt bennem. Többek közt az, hogy ha Tokió lakossága közel 14 millió fő, Japán meg durván alig 150 millió... Hol a jó életben van mindenki? Az elején még látni random polgárokat, de ahogy megyünk nyugatra, mert a süllyedés miatt el kell hagyni a korábbi szükségtábort, úgy lesznek egyre kevesebben. Sőt, van egy teherautós, egy youtuber srác meg egy papi. Ez az össz népesség, akit látunk nagyjából a Biwa-tóig bezárólag, vagyis Közép-Japánig nagyjából 4 nap alatt. De oké, ez még nagyvárosokba való evakuálásokkal kimagyarázható.

Ami miatt kamioncsorda fogja a trágyát talicska helyett szállítani, az viszont az 5-6. részek, amiknekkábé semmi értelme nem volt. Van egy kultusz, egy halottlátó köré épült szekta, aminek a teljes jelenet sora nem akart összeállni. Mindenük megvolt, mégis creepy-k. A Walking Dead Terminuszát és a Kormányzó első faluját juttatta eszembe, hogy ezek vagy agymosodások, vagy embert fognak enni húsgyanánt. De nem, szó sincs ilyesmiről. Szerencsére. Helyette megkapjuk, hogy a papi morfiumfüggő, a bezárkozott, hikikomorivá lett család barátja itt nyílhat meg először, illetve itt szedik össze az egész megjóslóját, Onodera professzort. Ezen kívül csak elkaszált, elnagyolt és kiforratlan történetszálak kusza halmaza ez a két rész.

Majd jön két rész, ami megint nagyon erős, van olyan jó, mint az eleje, helyenként talán rá is ver. Ezekben a részekben következik be a cím szó szerint: Japán elsüllyed. Ugyancsak itt mélyítik el a Mutou család két gyermekének a jellemét, karakterét, az egymáshoz és a családhoz, barátaikhoz fűződő viszonyaikat.

Majd derült égből villámcsapásként tankerhajóval úszik be a szarhalom. Az utolsó két részben olyan szálak és fordulatok jönnek, amik érezhetően csak azért vannak, hogy acélbetétes bakanccsal rugdalják előre a sztorit, mert nem akarna menni magától. Egyik légból kapott WTF és hogyan követi a másikat, folyamatos a ködösítés, a "De miért?" felcsattanások pedig életvitellé válnak. Mindenki áldozatokat hoz,
SPOILER
amibe bele is halnak, kivéve az eddigre életben maradt gyerekek. Mert apuka meghalt a 2. rész végén, anyuka a 8. végén, a lány barátnője a 3. során, a papi és az összesen 3 részre szereplő Japánban élő jugosz csávó egyaránt a 6-ban, a hikikomori a 9. rész során, a 10. részben meg a youtuber.
Aztán megtudjuk, hogy mire volt a sorozat második felének a felhajtása is,
SPOILER
melyben a szektásoknál összeszedett tudós adatait kell a felhőbe felnyomni, mert 100 év múlva Japán újra kiemelkedik a tengerből. Addig meg nagyszámú csoport él külföldön és a távol-keleti Velencévé alakított úszó városoban, amit az oroszok, kínaiak és az amerikaiak építenek nekik. A dolog szép, a tálalás siralmas.
És megkapjuk a jól megérdemelt lezárást is, ami ezen a ponton katartikusnak kéne lennie, de valami elképesztően elcsépelt és erőltetett lett egy szülinapi Youtube-videóval és egy fél epizódot felölelő "ezek voltak az utóhatások" fejtegetésévél. Ez utóbbinál beindult a sallang gépezet, de jócskán.

Szóval, elég csapodár darab lett. Voltak jó pillanatai, de sajnos mindegyikre jutott egy nagyon rossz vagy kellemetlen, kínos is. Azon nem nagyon van mit meglepődni, hogy tiszta chill módra veszik azt, hogy "eh, földrengés volt", na de hogy a sorozatos tragédiák és veszteségek lecsapódásának alig van valami súlya, az azért erősen a "ne már"-kategória. Egy rakás kiforratlan és átgondolatlan pillanata volt, holott potenciál lett volna még benne. Sztoriban, látványra, társadalom- és politikakritikai szinten is, akár azzal, hogy rádiót hallgatnak, streamet és híreket néznek. De ezt nagyon kevésszer teszik, és akkor is pár hírt hallunk, ami a cselekményről szól, de nem ütköztetnek semmit. Egyet leszámítva az elején, amikor van egy fazon, aki szerint az egész süllyedés fake news, humbug és meg van erről győződve. Emellett azért Yuasa igyekezett nagyon kiaknázni a "felnőttséget",
SPOILER
mert a második részben a Mutou lány barinőjét majdnem megerőszakolják, az ötödik részben meg a szektavezérnő kefél a testőrével egyet, miközben az ifjak szívják a gandzsás cigit (a szekta olyan kemény fűtermesztő, hogy egy teljes dombon csak azt termesztenek másfél emberes magasságban) és buliznak egyet.
És akkor még nem említettem, hogy mindig minden pont időben vagy utolsó pillanatban vagy ne adj' isten mikor felmerülne az emberben kérdésnek, hogy "és ezzel mi lesz", bekövetkezik.

Erős 6 pontról indult, lehetett volna 7 is, de csak leesett 5 pontra.
"A vérfürdő a második legkimerítőbb tevékenység a futball után."
Kép
MAL || Biblioteca

Válasz küldése