Maison Ikkoku

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
Kaen
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 401
Csatlakozott: 2004.09.02. 14:09
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kaen » 2004.12.27. 01:40

sztori meg komolyság tekintetében, mint többen megállapították, azért az IY még mindig többet mutat fel. azért én remélem, h még mindig inkább a Ranmához áll közelebb, mint az IY-hoz :roll: persze, nyilván mindegyik között vannak különbségek.
"Nem a dolgok lépnek be a tudatba, hanem az a mód, ahogyan hozzájuk viszonyulunk..."
Nietzsche

Avatar
AMD
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 80
Csatlakozott: 2004.01.18. 14:14
Tartózkodási hely: Over the hills and far away...
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: AMD » 2004.12.27. 09:35

Nem, a Ranmához egyátalán nem hasonlít. Nudly fórumán írtam róla, most nem akarom még1x "^^
http://lum.uw.hu/viewtopic.php?p=107#107
.: Failures of Society :.
#fosanime@IRCnet

Avatar
nOOdle
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 155
Csatlakozott: 2003.12.02. 17:19
Tartózkodási hely: DrEaMwOrLd ^.^
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: nOOdle » 2004.12.27. 13:47

A Ranmára max. a rajzstílusában hasonlít...
Godai ^.^
Kép Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6022
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2004.12.27. 19:09

nOOdle írta:A Ranmára max. a rajzstílusában hasonlít...
Godai ^.^
Itt most tényleg tisztára olyan fejet vág, mint Ranma-kun. :D
Kép

Avatar
MaKo
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1129
Csatlakozott: 2004.02.01. 21:35
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: MaKo » 2004.12.27. 22:44

Én -imho- Rumikoban a mangáit ezerszer jobban szerettem mint az animéit. IY-vel teljesen úgy voltam mint Kaen, egyszerűen már a második rész után ki lehetett találni hogy ajaj, ebből beza 100részes sorozat is lehet... A karakterei között IY-ben is imho annyira egyiket se tudtam megszeretni, hogy omg, tovább nézzem (Miroku nálam az IY értelme, és ott kifújt ^_^ Bár én átlagban bírom a monk karikat). A Ranmával kicsikét másképp vagyok, de az animét ott sem igazán tudtam tovább nézni, a manga viszont... na az nagyon tetszett. Nem tudom miért, talán mert ott még kevésbé tudtam az egészet komolyan venni (és imho eléggé zseniálisan kezeli a tust - már ha azzal rajzol, nem tudom de erre gyanakszom - Rumiko, a fejek amik a mangában vannak eszméletlenek ^^"""). Szóval mangában engem pl. nem zavart, hogy vontatott lenne a sztori, és ott sosem tudtam még megunni ^^. Animével már nem ez a helyzet... =/

(Hozzátenném, legjobb a "szakítás barlangja" manga fejezet, annál jobb Rumiko fejezetet én még nem láttam xDDD)

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6022
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2004.12.27. 23:48

Nekem az animével sincs komoly bajom (azon kívül, hogy befejezetlen :? ), de az nem vitás, hogy a manga jobb. És a "szakítás barlangja" nekem is tetszett (bár nekem melyik nem? :D ). :) A manga-beli fejekről meg csak annyit, hogy Shampoo vágott olyan fejeket, amikor morcos, vagy másnapos volt, hogy az valami hiperaranyos. :) ::jblush::
Kép

Avatar
nOOdle
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 155
Csatlakozott: 2003.12.02. 17:19
Tartózkodási hely: DrEaMwOrLd ^.^
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: nOOdle » 2004.12.28. 15:46

MaKo írta:(Hozzátenném, legjobb a "szakítás barlangja" manga fejezet, annál jobb Rumiko fejezetet én még nem láttam xDDD)
Az tényleg nagyon yoo volt ^.^
Titkos írta:Nekem az animével sincs komoly bajom (azon kívül, hogy befejezetlen :? )
:x_x: Yah; sajnos...Grrrr... :wevil:
Kép Kép

Avatar
Kurz Weber
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2006.05.26. 15:40

Hozzászólás Szerző: Kurz Weber » 2006.06.08. 19:53

Nálam eddig ez a manga/anime a kedvenc. Pont azért, mert hétköznapi, könnyebben belélem magam. Az eleje a mangának nagyon jó volt, a közepe kevésbé, a vége viszont szerintem nagyon szépre sikeredett (főleg az az oldal a kedvencem a mangában, amikor Godai elmereng Kozue kérdésén, hogy milyen nő az, akit végülis elvesz - az nagyon megható). Az ilyen típusú alkotásokat azért szeretem, mert sokban hasonlítok a főszereplőre (az abszolút über töketlen-szerencsétlen srác nulla reménnyel - pl Love Hina), csak nálam a befejezés még hiányzik. Szintén nagy pozitívum, hogy van korrekt normális befejezés. A két főszereplőt nagyon megszerettem, pedig nem igazán feltétlen egyediek, de a vérszívó hármas az nagyon nagy! Animében pedig a szinkronjuk még plusszba rátesz, főleg Yotsuyáé, de pl Ichinose röhögése is ott van :-))))) Az animében egy-két helyen lemaradt afelirat, még jó, hogy a manga alapján ki tudom következtetni, hogy mi lehetett ott.

Szóval, összegezve, ebben a mangában/animében van együtt leginkább minden, a Ranma pl vígjátéknak nagyon jó, az Inuyasha meg fantasynak, de valahogy nem tudok kikeveredni ebből a mondatből... szóval én ebben találtam meg legjobban a romantika/dráma/humor legmegfelelőbb egyedét (kezdem érezni a magyarórák hiányát... :-))) )

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2289
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2013.10.17. 12:22

Maison Ikkoku 1-54

Így túl a sorozat felén azt kell, hogy mondjam, a kezdeti lelkesedésem igencsak alábbhagyott. Eleve veszélyes dolog egy slice-of-life animének ekkora epizódszámmal zsonglőrködnie, lévén óhatatlanul is beeshet a monoton sztorivezetés vagy az "egy kaptafára megy az egész" pöcegödrök valamelyikébe. Sajnálatos módon a Maison felváltva "közlekedik" egyikből a másikba...

Mentené a menthetőt a cucc vígjáték oldala, de sajnos itt is van egy aprócska bökkenő: a mindenféle félreértésekből fakadó poénok továbbra is ütnek, viszont az, ahogy a főhőst darts-táblának, lábtörlőnek és kutyának használja/nézi mindenki, az egy idő után nem hogy fárasztó, de egyenesen idegesítő. Külön kiemelném az Ikkoku-kan három részeges, semmirekellő lakóját, akik olyan szinten tajparasztok, hogy az már bőven kiesik a vígjáték-zsáner halmazából. Szerencsétlen főhősünk persze nem sokat tesz ellenük, amit mondjuk nem nagyon értek, mert ha ez most a valóságban játszódna, akkor 1) a csávó már rég elköltözött volna, hiába van ott a csaj, akibe szerelmes, 2) leordította volna a fejüket, 3) fizikailag bántalmazta volna őket. Nem viccelek... az anime-történelem talán legnagyobb szemétláda mocska a Yotsuya-Ichinose-Akemi trió.

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6022
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2013.10.17. 13:47

Junchi írta:Nem viccelek... az anime-történelem talán legnagyobb szemétláda mocska a Yotsuya-Ichinose-Akemi trió.
Dehogyis, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az Ito Makoto. :D Btw, én egyelőre még csak röhögni tudtam a szemétkedéseiken, de tény, hogy nagyon keveset láttam még a sorozatból, lehet így 50+ részen túl majd engem is felidegesítenek. XD (Ja, amúgy persze, végülis semmi nem gátolja hősünket abban, hogy mondjuk új albérletet keressen, de ahogy eddig észrevettem, ez eléggé ilyen "viseld az élet megpróbáltatásait!" cucc, szóval picit hülyén venné ki magát. Ami a másik két opciót illeti: a fejleordítást azért nem egyszer alkalmazza, csak épp az sem hat rájuk, a súlyos testi sértésnek meg csúnya következményei lennének, mivel ez egy slice of life... XD))
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2289
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2013.10.17. 18:01

Titkos írta:Btw, én egyelőre még csak röhögni tudtam a szemétkedéseiken, de tény, hogy nagyon keveset láttam még a sorozatból, lehet így 50+ részen túl majd engem is felidegesítenek. XD
Az elején még engem is mulattatott a dolog, de mostanra már ott tartunk, hogy konkrétan az életét teszik tönkre - nem hagyják tanulni, a melóhelyén szándékosan leégetik, sőt még lopnak is tőle. Godai pedig az a felsőoktatásban résztvevő, kissé szerencsétlen, de alapvetően normális srác, akivel könnyedén lehet azonosulni, ezért is tud sokszor kiakasztani a már említett trió.
Titkos írta:(Ja, amúgy persze, végülis semmi nem gátolja hősünket abban, hogy mondjuk új albérletet keressen, de ahogy eddig észrevettem, ez eléggé ilyen "viseld az élet megpróbáltatásait!" cucc, szóval picit hülyén venné ki magát.
Pedig volt már egy olyan szakasz, hogy egy félreértés miatt elköltözött, épp csak egy, még az Ikkoku-kannál is szörnyűbb helyre. :D

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6022
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2013.10.17. 18:09

Junchi írta:Az elején még engem is mulattatott a dolog, de mostanra már ott tartunk, hogy konkrétan az életét teszik tönkre - nem hagyják tanulni, a melóhelyén szándékosan leégetik, sőt még lopnak is tőle. Godai pedig az a felsőoktatásban résztvevő, kissé szerencsétlen, de alapvetően normális srác, akivel könnyedén lehet azonosulni, ezért is tud sokszor kiakasztani a már említett trió.
Szó se róla, ez így már elég gázul hangzik, de majd meglátom, hogy nézés közben hogy fog nekem az egész viselkedésük lecsapódni. (Az a gond, hogy Rumiko cuccokból még közel 100 résznyi UY is megnézésre vár, ami azért mégis közelebb áll a szívemhez, mint a MI. XD)
Junchi írta:Pedig volt már egy olyan szakasz, hogy egy félreértés miatt elköltözött, épp csak egy, még az Ikkoku-kannál is szörnyűbb helyre. :D
Mondjuk kissé ez is a tűrést erősíti, vagyis: "Tűrd el ezt a szar helyet, ahol élsz, mert ha mégis megpróbálsz kitörni onnan, meglásd, rosszabb lesz neked, és még vissza is sírod a végén a régi helyedet!"
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2289
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2013.11.03. 09:47

Most szándékosan húztok, ugye? :vigyor: A belső énem amúgy mamut-méretű trainwrecket sejt, némi lezáratlanság-esszenciával.

Btw Maison Ikkoku:

Asszem ez lesz a harmadik MI-s témájú hsz-em, ami nem is csoda, lévén piszkosul hosszú sorozat, pedig nem is olyan nagyon rég megfogadtam, hogy nem fogok olyan cuccokba belekezdeni, amik hosszabbak, mint 52 rész. Nincs nekem azokhoz már türelmem. Ennek ellenére tessék!

Lényeg a lényeg, a csapnivaló közepe után most megint nagyon jó ez a sorozat. Persze Rumiko sokszor nem tudja, hogy mit is akar kezdeni a sztorival + baromi sok az üresjárat és ismétlés, viszont egész jól visszaadja Godai karakterét. Szegény srác mint ember, kvázi teljesen reménytelen, harmadrangú fősuli, kuncsorgás egy kis részmunkáért, pocsék kégli, lóvé nuku, a nő, akit szeret, számára elérhetetlen és még a szomszédai is tajparasztok (bár azóta kissé vissza lettek fogva, hála a jó égnek). Ennek ellenére sosem vágja ki az angst-parádét, ül be a sarokba, hogy szénnéemózza magát, hanem folyamatosan igyekszik tenni azért, hogy kilábaljon a jelenlegi helyzetéből. Nagyon szimpatikus karakter, könnyű azonosulni vele, úgyhogy már csak miatta is megéri nézni a sorozatot, illetőleg azt talán még hozzátenném, hogy a humor ismét az eredeti színvonalon operál, aminek külön örülök.

Ejj, de nehéz lesz ezt a sorozatot pontozni a végén...

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6022
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2013.11.03. 16:33

Ja, amúgy Rumikóra 99%-ban mindig is ez volt a jellemző. :D A karakterek és a humor rulzanak nála, a sztori meg "csak úgy van". XD (Na jó, pl. az Inu Yashában speciel a történetre is eléggé odatette magát, legalábbis önmagához képest, de még így is sokan beszóltak rá, hogy önismétlő, egy idő után unalmas, stb.)
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2289
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2013.11.18. 16:31

Maison Ikkoku ende

Ha egy metaforával kellene élnem, akkor azt mondanám, ez az anime olyan, akár a golyó, mely vígan gurul a vízszintes felületen, majd útja felénél egy kisebb völgybe ér, amiről persze kiderül, hogy mégsem olyan kicsi, de szerencsére marad annyi energiája, hogy épp kiér a túloldalon és ismét folytatja útját, majd a 96. kilométerkőnél megáll.

A fenti analógiát kissé leegyszerűsítve: a sorozat első és harmadik harmada kiváló, a középső harmad fájdalmasan vérszegény. Ott látszott meg leginkább, hogy Rumiko kezd kifogyni az ötletekből, sorra jöttek az üres, "egy lépést előre, kettőt hátra" epizódok, amik gyakran fillernek is kevésnek bizonyultak. A poénok mennyisége ugyan nem, de a minőségük jócskán megcsappant. Egy ponton még a dobás gondolata is felmerült; nem nagyon láttam már reményt arra, hogy az általános színvonal ismét visszatérjen. Mázli, hogy az anime végül nem engem igazolt.

Ezt a rendkívül kellemetlen minőségingadozást leszámítva amúgy nincsen semmilyen súlyosabb bűne a cuccnak - amik még zavartak/rontottak az összképen, azok inkább kisebb kaliberű vagy 100%-ban szubjektív elemek. Mondjuk sokáig úgy tűnt, Rumiko nem tud majd mit kezdeni a sztorival és a végére kisiklik minden (vagy nem lesz az egészből semmi), de aztán - hála a jó égnek - nem így történt. Külön plusz pont a remek szerelmi szálért. Az Inuyashában látott csapnivaló huzavona után nem számítottam rá, hogy futja majd normális, már-már hiteles románcra, ám a Godai×Kyouko páros nagyon a szívemhez nőtt, főleg az utolsó epizódokban (noha a szokásos féltékenységi jelenetcsokor és sértődés-fest azért itt is tetten érhetőek voltak).

A karakterek szintén nagyon szerethetőek, leszámítva a három irritáló patkányt, akik sokszor keményen elvetették a sulykot, még ha volt is egy-két poén jelenetük. Kedvencnek mindenféleképpen Godait jelölném meg - még a legkilátástalanabb helyzetben sem ült be a sarokba, hogy sajnáltassa magát, sűrű önmarcangolások közepette, hanem próbálta túltenni magát a keserű dolgokon és újra, meg újra talpra állni. Le a kalappal előtte. A sok angstgép gyökér MC igazán példát vehetne róla. A másik kedvencem a fő szerelmi rivális, Mitaka edző volt - rajta röhögtem a legtöbbet és amit a seiyuuja néha levágott, az egész egyszerűen felejthetetlen. xDD Örültem, hogy végül egymásra találtak Asunával, noha a közöttük lévő kémia nem volt valami jelentős.

A külcsín szintén rendben van. Az anime egyébként is abból az időből való, mikor Deenék még tudták, mit is jelentett az „animálni” kifejezés és nem csináltak magukból bohócot minden második adaptációjukkal. A zenék között pedig volt egy-két kimondottan emlékezetes dallam.

Legutóbb a Planetes kapcsán voltam úgy, hogy vacillálnom kellett a 7 és 8 pont között. Akkor lefelé billent végül a mérleg, így a fairplay megkívánja, hogy ezúttal a jobbik pontszám mellett tegyem le a lantot, azaz 8/10 a végső verdikt. Ajánlom azoknak, akik nem idegenkednek a SoL műfajtól és a közel 100 epizódra rúgó hosszúságától.

Válasz küldése