Fate/Stay Night

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
Surci
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1609
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.11.10. 21:32

Ricz írta:
2017.11.10. 20:47
A 7 mester-szolga idézgetős dolog ugyanolyan hatalmi harc, mint a Trónok harcában a sereg verbuválás és a másik vára alá vagy a csatába vonulás.
De ha vége lesz a Trónok harcának, akkor nem kezdik el Királyok Csatája címen rebootolni ugyanolyan felállásban a szériát hatszor, csak épp más nevekkel. Attól még játszódhat Westeroson-Essoson akármilyen más sztori.
Ricz írta:
2017.11.10. 20:47
Mert ha emlékszel, az Ufo se tudott 14 emberrel rendesen dűlőre jutni. Ráfókuszáltak párakra, a többieket meg elengedték egy csipetnyi háttérjelenettel, hogy kik is ők. (...) Nulla: mennyit is foglalkoztak Kayneth motivációjával, Lancerrel, Lancelottal/Casterrel és a mesterével, mondjuk az Emiya-Einzbern, a Bársony-NagySanyi és a Tokiomi-Kirei párosokkal szemben? Összesen kaptak talán annyi játékidőt, mint az egyik páros egyedül.
Ehhez képest mégis működött a sztori, mert elég volt arra az 5-6 fontosabb karira rámenni (még az F/SN-UBW adaptációkban is), és a többiek is megkapták azt a szintű játékidőt, ami a sztoriban betöltött helyükhöz és a főszereplőkhöz való viszonyaik bemutatásához kellett, még ha nem is lettek minden ízükben kibontva. Működött? Naná. Na akkor most vesd össze ezt a mostani Apokriptával.
Ricz írta:
2017.11.10. 20:47
Ahhoz képest, hogy hosszról beszéltem, játékidőről, amit egy sorozat fel tud ölelni, sikerült ténylegesen irreleváns dolgokat felhozni. Különösen, hogy nem is soroltam őket egy ligába, tehát megint nem sikerült értelmezni a leírtakat. (...) A Fate-animéknek nincs. Ha úgy tetszik, az animeváltozatokhoz túl terebélyes a cucc, nem működőképes maradéktalanul.
Ezt én is mondhatnám, ugyanis elbeszéltünk egymás mellett, Na akkor fussunk neki még 1X. Tehát: nem véletlenül hagsúlyozom szinte az összes Sors/kommentemben, hogy ÉN ANIME-ONLY NÉZŐ VAGYOK, ergo az animéit tudom megítélni, hogy önmagukban működnek-e vagy sem. NEM TUDOM ÖSSZEVETNI FÉNYREGÉNNYEL, JÁTÉKKAL, VN-EL, SATÖBBIVEL, mert nem ismerem őket, nem olvastam, nem játszottam velük. Nem is akarom, nem is érdekel, és nem lehet elütni azzal egy ismétlem ADAPTÁCIÓ önmagában meglévő hibáit, hogy "nincs rá idő", merbezzeg a forrásban. Akkor adják ki DVD-verzióban a mangák-fényregények mellé extrának, vagy deklarálják hogy ezt csak az nézze aki ismeri a forrást mert csak az fogja érteni, a többinek felesleges. Nonszensz, ugye? Ahogyan A gyűrűk ura vagy a Trónok harca filmek elé se (csak) a könyv rajongóit várják. Akkor vegyenek fel még 24 epizódot, vagy vágják meg, rakják össze úgy a forgatókönyvet az alapanyagból, hogy anime-formában működőképes legyen. Ezért kapják a fizetésüket. Ezek alapján az F/0 ÖNMAGÁBAN működött, az SN/UBW so-so, a többi meg nem. Abban pedig igencsak releváns volt a CG példa, hogy egy sónen is tudja úgy pozicionálni magát, hogy legyenek benne kibontott jellemek, moráldilemmák, komolyanvehető tartalom és fejlődés, mindezt anélkül hogy belefulladna a saját maga teremtett edgy angst-tengerbe.

És még valami: vannak show-k amiknek ez a darkoskodás jól áll, meg vannak amiknek nem. Szigorúan a sónennél maradva: a Dezsnyótnak jól áll, az SN-nek meg nem, mert a hárembaromságaival komolyanvehetetlenné teszik. Az F/0-nak jól áll, a Code Geassnak meg nem állna (mármint ha annál többet akarnának benne komolykodni). A Shingekinek jól áll, az Apokriptának meg nem. <--- továbbra is Sors/ANIMÉKRŐL beszélek, nem pedig a VN-ről és egyebekről.
Ricz írta:
2017.11.10. 20:47
De hogy komolyanvehetetlen, darkoskodás és edgy-ség, sikerült a Konpeki no Kantai-t totál figyelmen kívül hagynod a felsorolásból.
Mivel életemben nem hallottam róla, ergo nem írtam/hasonlítottam hozzá semmit.
Ricz írta:
2017.11.10. 20:47
Elárulom, hogy az Illya is komolykodik
LOL, na az aztán nagyon XDDDD Tiszta F/0, vagy akkor már Madoka, csak hogy stílszerűek legyünk. :D
Ricz írta:
2017.11.10. 20:47
az alaprecepten változtatott azzal, hogy nincs szolga (=kevesebb szereplő) és jobban fókuszáltabb tud lenni
Mégse kell bele szolgaidézés a szokott módon, és még fókuszálni is tudnak? Mik vannak... Ennek ellenére --->

Ricz írta:
2017.11.10. 20:47
ugyanúgy ízig-vérig Fate, mert minden más ott van attól még ugyanúgy.
Hja, csak komolykodás nélkül, amit nemtom hogy sikerült neked abba a lolishowba belelátni. Csak mert nem vegytiszta comedy, még nem lesz "komoly", sőt ha vannak részei amik kilógnak belőle, azok pont a KOMOLY baromságai, aka 3rei flessbekk OMGSRS Siróval ésatöbbi. Nem attól lesz valami ízigvérig Fate hogy mindent elvisz a retardált melodráma és pszeudo-moralizálás, miközben nagy kétségbeesetten nézünk ki a fejünkből és nyivákol mindenki hogy fúúdeszar a világ, hanem hogy az adott és már ismert univerzum eszközeit miképpen használják fel benne.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Ricz
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 406
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Ricz » 2017.11.13. 10:10

Surci írta:
2017.11.10. 21:32
De ha vége lesz a Trónok harcának, akkor nem kezdik el Királyok Csatája címen rebootolni ugyanolyan felállásban a szériát hatszor, csak épp más nevekkel. Attól még játszódhat Westeroson-Essoson akármilyen más sztori.
Megszoktam, hogy "A Tűz és Jég dalát" egyszerűen csak "Trónok harcázom", szóval ott a megnevezést benéztem. Ha kapcsolódást akarunk, akkor a helyesebb A Gyűrűk Ura/A babó/Szilmarilok vonalat követni.

Egyébként a megállapítás annyiban hülyeség, hogy sosem rebootolták a Fate-t, hanem új idővonalakat kapott, vagy alternatív/párhuzamos valóságokat, amikre folyamatosan van utalás, nem az Illya szopta ki a kisujjából. Mindegyik egymásnak a spin-offja (kivétel, amikor folytatása, lásd Zero-Maradéjek/Hollow Ataraxia; Apocrypha-Strange Fake-Epic of Remnant 1. fejezet; Extra/Extra CCC - Extella stb.), ami news flash, akkor is annak számít, ha a "mi lett volna, ha..." kérdéssel játszik el. Ráadásul a Fate csak egy aluniverzum, mert a Tsukihime és a Kara no Kyoukai szereplői is rendre feltűnnek.
SPOILER
Pl.: a Fate/Extránál majd kérdéses lesz Berserker, aki a játék egyik route-ján Arcuied Brunestud. Illetve a Kyoukai két nyomozója is megjelenik a templomban, ők a mentési és fejlesztési pontok. Ugyanakkor a kék hajú (franc se tudja a nevét) nyomoz eredetileg Lev után a Clock Tower 2015 novellában, ami a Fate/Grand Order előzménye.

És akkor még hadd ne említsem azt, hogy Epic of Remnant 3. fejezete, Shimosa egy alternatív világból idézi meg Miyamoto Musahsit, ahol ő nőnek született, és a végén megküzd azzal, akit mi - már a régi játékosok, anime-only nézők, stb. - Sasaki Koujirou-ként ismernek. Sasakiról, aki egyébként is inkább folklórszereplő, mintsem történelmi, mivel egy embernek több olyan tettet tulajdonítanak, amit el sem követett, pedig kiderül, hogy *dobpergés* ő a mi világunk MIyamoto Musashija.
Surci írta:
2017.11.10. 21:32
mi a sztoriban betöltött helyükhöz és a főszereplőkhöz való viszonyaik bemutatásához kellett, még ha nem is lettek minden ízükben kibontva. Működött? Naná. Na akkor most vesd össze ezt a mostani Apokriptával.
Szo-szo, mert az UBW pont, hogy szükségtelenül el volt nyújtva, főleg azzal, hogy az elején csinálnak egy 2x1 órás epizódot, ami egymás alternatív nézőpontja, az alap felállás szerint meg az első 2-3 részt öleli fel, és belekóstol a 4. részbe is, miközben Shirou Rin randizós része például durván hízott a fanszervíztől, és különösebb célt nem szolgált, jelentősége nem volt, lényegest nem tudtunk meg, tehát ki lehetett volna nyugodtan vágni, és egy klisés megoldással elkönyvelni montázs formájában, hogy jól ment a randi.
Amúgy most írtam meg a cikket róla (nem voltam vele kedves), és észrevettem valamit, ami elkerülte a figyelmem. A rendezés. A Zerót ugye Ei Aoki rendezte, aki azért tett le komoly műveket az asztalra (Kara no Kyoukai 1. és a Mirai fejezet, Hourou Musuko), jó néhány vitatható mellett (pl. Aldnoah S1-S2, GaRei:Zero). Az UBW-t pedig Miura Takahiro, akinek szintén egy Kyoukai cím a legkomolyabb a listáján. Viszont egyikük se könyvelhet el komoly katasztrófát, mint az Apokripta rendezője. Kicsit érdekes, hogy a legfrissebb munkája ebben a pozícióban az emberkínzásra alkalmas Charlotte (ami addig lassúzik és nem tudja miről szóljon, hogy kifut a saját műsoridejéből). Ezt a tényezőt, mármint a rendezőt nem pedzegettük különösebben.
Surci írta:
2017.11.10. 21:32
[...]és nem lehet elütni azzal egy ismétlem ADAPTÁCIÓ önmagában meglévő hibáit, hogy "nincs rá idő", merbezzeg a forrásban [...] Nonszensz, ugye? Ahogyan A gyűrűk ura vagy a Trónok harca filmek elé se (csak) a könyv rajongóit várják.
Viszont azt is be kell látnod, hogy az is nonszensz, amit te papolsz. Igen, az adaptáció álljon meg a lábán, de ehhez az kell, hogy az adaptáció is tudja mit kell csináljon az eredeti anyagával. Hiányzott vajon A gyűrűk urából mondjuk Bombadil Toma vagy még egy pár jelenetsor? Nem, mert így is elég rettentő hosszúra nyúlt már az alapverzió is, nemhogy a rendezői változat. Viszont bejátszott olyat, ami csak pár oldal volt a forrásműben. Na már most, ez hiányzik úgy általánosan és en bloc minden animeadaptációból: akármelyiket nézem, nincs az, hogy bármelyik is messzire merészkedett volna az eredetitől, a változtatások minimálisak (olyan szolgalelkű másolatai sokszor az eredetinek, mint Gus Van Sant Psycho remake-je). És kilyukadunk oda, hogy rendezés. Meg oda, hogy a Sors/0 és az UBW 1 órás résszel nyitott, kettő legyet ütött egyetlen csapásra. Ideje is volt, és a tényleges lényeges köröket lefutotta az alatt (arról nem beszélve, hogy a Zerót fel lehetett dolgozni annyi időből bőven és pontosan, addig az UBW-n már ténylegesen látszik, hogy gondolkodtak, mi kell bele és hogyan az alapanyagból). Kábé az Apokripta első felének a harmadát kukázni lehet, mert időhúzás olyan szereplőkön, akik egyébként is hamar elkukázásra vagy a jelentéktelenség mocsarába kerülnek.
A CG meg úgy releváns példa, hogy annak alig van sztorija, és nem dolgozták fel semmiből. Teljesen szűz ötletként pottyant a képernyőre, és nagyon érződik rajta, hogy a sztori igazából koncepció formájában volt meg, de nem tudták megoldani, hogyan tűnjön valóban lázadásnak az egész hacacáré, úgyhogy a kidolgozandó köztes részeket egyszerűen kihagyták, a többit meg kitöltötték azzal, amit mondtál. Egyébiránt a CG történetét fel tudod írni egy nagyobb posztitre.
Surci írta:
2017.11.10. 21:32
LOL, na az aztán nagyon XDDDD Tiszta F/0, vagy akkor már Madoka, csak hogy stílszerűek legyünk.
Na a Madoka a másik shitfeszt. 3 rész valamicske történet, majd 8 rész olyan picsahiszti, hogy baltával szeletelnéd a szereplőket a sushiba, 1 résznyi "hű az anyja, ez az utolsó rész, alkossunk valamit sebtiben". Nagyon komoly cucc, a mahou shoujo cuccok Black Rock Shootere: egy dark, angst-filled, hisztériafesztiválozó médiahack, ami azzal akar komolynak látszani, hogy szolgaian utalgat és épít a Faustra, csak épp a kivitelezése bukik el a saját taknyán. Szóval csak téged tudlak rá idézni:
...nemtom hogy sikerült neked abba a lolishowba belelátni.
De legalább tudom már, mit jelent neked a komoly: egy fejhez vágott filozófiai kézikönyvnél nem kevesebbet. Mert az Illya úgy komoly (merthogy ennek a szónak is vannak árnyalatai, és nem csak 50), hogy a saját műfajához, a klasszikus mahou shoujohoz (80-as évek vége, 90-es évek eleje) mérten, mivel ez a zsáner képezi az egész magvát. Fate + Cardcaptor Sakura = Prillya.

Avatar
Surci
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1609
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Fate/Stay Night

Hozzászólás Szerző: Surci » 2017.11.13. 16:44

Ricz írta:
2017.11.13. 10:10
Egyébként a megállapítás annyiban hülyeség, hogy sosem rebootolták a Fate-t
Akkor értsd jól: sokadjára is a 7 master-7 classMaido formulát szedik elő UGYANÚGY, ami egy idő után elég uncsi, úgy meg pláne hogy láthatóan nem tudnak vele mit kezdeni a sónenfájton túl, de azt meg már ezerszer láttuk.

Ricz írta:
2017.11.13. 10:10
Szo-szo, mert az UBW pont, hogy szükségtelenül el volt nyújtva

Lehet hogy belefért volna kevesebbe, ahogy az SN is, de ettől még megálltak önmagukban, mert a fontosabb karikra rákoncentráltak, a kevésbé fontosabbak pedig megkapták azt az időt a képernyőn, amennyi nekik szükséges. A rendezésen már lehetne vitatkozni, pláne az UBW esetén, Viszont ennek ellenére önmagában is elfogadható volt mindkét anime, még ha maradandót nem is alkottak, vagy a forrástól túlzottan (háremfasságok, otakupan személyiségű női szereplők, stb...) nem is tudtak vagy akartak elrugaszkodni. Ergo nézhető volt maga a végeredmény a forrás ismerete nélkül is, mert lehetett látni merre tart és mit akarnak kihozni belőle, hibák ide vagy oda. Az meg hogy ezt ilyen körítéssel komolyan venni mennyire lehet, más kérdés (nekem nem sikerült).

Ricz írta:
2017.11.13. 10:10
Viszont azt is be kell látnod, hogy az is nonszensz, amit te papolsz. Igen, az adaptáció álljon meg a lábán, de ehhez az kell, hogy az adaptáció is tudja mit kell csináljon az eredeti anyagával. Hiányzott vajon A gyűrűk urából mondjuk Bombadil Toma vagy még egy pár jelenetsor? Nem


És nem azért mert így is hosszú maga a film, hanem mert kimaradt egy-két olyan epizód ami a világon semmit hozzá nem tett az eredetihez sem.

Ricz írta:
2017.11.13. 10:10
ez hiányzik úgy általánosan és en bloc minden animeadaptációból: akármelyiket nézem, nincs az, hogy bármelyik is messzire merészkedett volna az eredetitől, a változtatások minimálisak


Ami hiba, és ez nem menti fel az adott adaptáció készítőit, mert megint ott tartunk, amire az előző postomban rámutattam: vagy megáll a forrás nélkül is, vagy egy szar anime. Vagy pedig deklarálják, hogy ez a játék fanjainak készült promóanyag, és akkor nem fogok pampogni, mert abban benne van hogy az eredeti ismerete nélkül értelmezhetetlen. Ennél többet nem tudok ehhez hozzáfűzni, lévén vannak olyan adaptációk is, amik mernek módosítani az alapanyagon annak szolgai másolása nélkül, lásd Kőkapu, Berserk vagy a Kiseiyuu, hogy csak ismertebbeket hozzak, és hogy a GiTS mozi-manga kapcsolatáról ne is beszéljek. És nem kötelező átírni a forgatókönyet (de lehet, ha ettől jobb lesz a végeredmény), csak a felesleges dolgokat vágják már ki ha látják hogy nem jönki az epizódszám.

Ricz írta:
2017.11.13. 10:10
De legalább tudom már, mit jelent neked a komoly: egy fejhez vágott filozófiai kézikönyvnél nem kevesebbet.

ÓÓóóriási tévedés, látszik nem ment át amit mondok: nem attól KOMOLY vagy inkább komolyanvehető számomra egy anime, hogy minden darkosedgy és az összes szereplő szájából folynak a mélyfilós dumák, amikhez látványos (és legtöbbször random)szimbolika szolgáltatja a hátteret - az ilyesmi kivételes esetekben működik csak, egyébként saját magát teszi nevetségessé, épp a napokban postoltam egy ilyen animéről, ami majd beszart a saját KOMOLYSÁGA alatt, a végeredmény meg értékelhetetlen hulladék. Szal nekem komoly(an vehető) anime a Dezsnyót, a Psycho-Pass, a Berserk vagy a Haibane Renmei (és természetesen a Madoka :P) - de ugyanúgy komolyan tudom venni az Escát, a Kőkaput, az FMA-t, a Geass-t vagy a Gundam Seedet is, holott az utóbbiak közül egyik sem valami hűűdeDARK edgefest, csak épp a sztori, a karik meg az egész koncepció működik annyira, hogy el is tudja hitetni velem: ennek itt tétje van. Namost az Illyában mutass már nekem egy olyan szitut a (hálistennek elég kevés) "komoly" momentumai közül, amikor ezt lehetett érezni, hogy az egyik leszbilollert itt bezony kicsontozzák és az életbe nem kel fel többet, vagy végleg lecsonkolják, visszavonhatatlan lelki törést szenved, stb... naugye. Biztos van aki azzal a dizájnnal meg ilyen körítésel-felvezetéssel ezt is komolyan tudja venni, annak hajrá. Eleve az egésznek nem is célja ez a fajta Sors-féle darkos faszkodás, mert egy lolifanszervíz fájtshow és ezt tudja is magáról, ezért becsülöm többre az összes Fate/SRS-nél.

Ricz írta:
2017.11.13. 10:10
Mert az Illya úgy komoly,hogy a saját műfajához, a klasszikus mahou shoujohoz mérten, mivel ez a zsáner képezi az egész magvát.
A zsánere lehet hogy mahou shoujo, de hogy a saját műfajához mérten semennyire nem komoly az is fix. A klasszik Sailor Moon is "komolyabb" volt ennél, a többiben meg hasonló mértékben elegyedtek a comedy-SOL-dráma elemek, és sosem az utóbbi javára. A Wedding Peach-ben, KKJ-ben vagy Rayearth-ban is van annyi "komolyság" mint az Illyában, sőt még a Slayersben is, aztán mégse a nagy drámaiság az első ami eszébe jut róla az embernek. Nem, az Illya semennyire nem komoly, nem is akar az lenni, és nem is áll jól neki amikor néhanapján ezzel próbálkozik. A Madokát direkt nem írom ide, annak max a kerete mahou shoujo, lényegét tekintve nem az.

Ricz írta:
2017.11.13. 10:10
CG meg úgy releváns példa, hogy annak alig van sztorija (...) a CG történetét fel tudod írni egy nagyobb posztitre.
Ezt most hadd ne minősítsem, mert ennyi erővel az összes OMFG Grálháború sztorija rámenne egy nyalókáspálcikára. A többi meg sima parasztvakítás: EJHA MECSODA EREDETI KONSZEPÖN mer' történelmi-mitológiai utalások, ettől lesz TARTALMAS mer csak az érti és fogja fel maradéktalanul, aki a leguccsó senki szolga helyét is vágja a mitológiában!!44 :P közben meg az egész koncepció egyszerű mint a faék - és huszadjára már unalmas is.

A madokás bekezdést szintén skipelném, mivel tudom hogy nem kedveled ezt az animét, nekem meg a kedvencem, de annyit közbevetnék, hogy ha már a Faustra való utalgást nehezményezed (ami egyébként rohadtul működik benne, csak épp a szellemiségét kellene figyelni, nem konkrétan a művet, mert sosem hirdette magát a Faust direkt animeadaptációjaként), érdekes módon a Sors-vackokban nem zavarnak a mindenféle töris-mitikus utalások, amik nélkül méginkább retardsónen-színvonalra süllyedne az összes - és láthatóan hogy sokszor még azzal együtt is. A kivitelezésével pedig egyetlen probléma van, hogy 5-6 epizóddal rövidebb a kelleténél, de ez itt már OFFtopic. Megértem hogy valakinek nem jön be, nem vagyunk egyformák.

ps.: picsahiszti az amit Saber leművelt a F/0 ÖSSZES epizódjában. -__-
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Válasz küldése