Patlabor

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
neuhikari
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 45
Csatlakozott: 2006.05.29. 17:40
Tartózkodási hely: Budapest/Dreamland
Kapcsolat:

Patlabor

Hozzászólás Szerző: neuhikari » 2006.05.31. 18:28

hello egy újabb topicot csináltam

okultam az elözőből szal dióhéjban a sztori: 1980-as években járaunk közepén vagy végén fogalmam sincs de nem is ez a lényeg. szal 1980-as években meg alkotják a laborokat (gundam szerű nagy robotok amiket emberek irányítanak) amiket különböző nehéz fizikai munkákra alkalmaznak, de persze így megnövekszik a rablások száma szal a bűncselekmények száma. ezért létre hozzák a patlor laborokat (rendőrségi robotok, ebből jön a patlabor szó). és a rendőrség hírhedt 2-es egységének a mindennapjait meséli el a patlabor sorozat. Itt a emberszerű robotok nem az űrben hanem földön harcolnak és ezek csak egyszerű eszközök a rendőrség kezében. Itt máson fekszik a hangsúly, de nem lövök le semmit.

Na aki látta az mondja el a véleményét aki nem az meg remélem ez alapján meg fogja nézni a sorozatot.

Kedvencem Nora és Ingramja Aplhonso, na meg eprsze az a pasi aki a parancsokat osztogatja nekik a kapitány.

az anime nagyon jóra sikerült azt hiszem a sorozat 33 részes vagy ennél több nem tudom biztosan nem emléxem sorry! de én mindegyik részét megnéztem és élveztem. Végre nem gundam de azért van köze egy kicsit hozzá :cool: :lol:
Szerelemben háborúban mindent szabad
-Ezért nem tudom megnyerni egyiket sem

Avatar
Keshik
Profi
Profi
Hozzászólások: 205
Csatlakozott: 2004.03.18. 09:48
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Keshik » 2006.06.13. 11:46

Nos igen, egy kellemesen életszagú mekás anime. Nincs világmegmentés, háború, coolness faktor meg hsonlók. Egy rendőrségi egység mindennapjai. Bűnesetek, az állomány ételmérgezése stb. Hmm ... Mondjuk a második movie egészen akciüsra sikeredett, de még az tetszett a legjobban, bár a harmadik sem semmi. És persze hogy Gotou kapitány rulzik leginkább, annyira laza ... :mrgreen:
"Before we let euphoria
Convince us we are free,
Remind us how we used to feel
Before when life was real."

The Delgados- The light before we land

Avatar
Shinzo
Profi
Profi
Hozzászólások: 245
Csatlakozott: 2006.08.15. 22:37
Tartózkodási hely: Dark Zone
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Shinzo » 2006.08.22. 12:17

huu, nem is gondoltam volna hogy erről irt egyáltalán valaki, én tavaly véletlenül csöppentem bele külföldi tartozkodásom ideje alatt, de meg kell valljam annyira nem jött be.... nem rossz, de nagyon benne van az átlagkategóriában... itt nálunk meg egyáltalán nem is hallottam róla...

Avatar
KazukiFuse
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: 2005.11.14. 19:07
Tartózkodási hely: Miskolc
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: KazukiFuse » 2007.01.17. 21:22

Valaki elmondaná nekem, hogy miben különbözik a sorozat a filmektől? Mert utóbbiak még ha szintén korsak is, sokkal igényesebbnek tűnnek (olyan GITS, Jin-Roh, Akira szint) mint a sorozat. Fontos a sorozatot megnézni, ha movie-kat érteni akarom? Előre is köszi!

Avatar
Shinzo
Profi
Profi
Hozzászólások: 245
Csatlakozott: 2006.08.15. 22:37
Tartózkodási hely: Dark Zone
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Shinzo » 2007.03.08. 09:39

Hm... bár a moviekat nem láttam (sajnos), de a sorozatot mindenképp érdemes megnézni.

Egyébként tudja valaki, hogy időrendben mi hogy következik? Egy kis felsorolást nem bánnék... (megint rákaptam az ilyen tipusu animékra és be szeretném szerezni, csak nem tudom mennyi movie, sorozat vagy OVA készült pontosan belőle). Köszi előre is. :cool:

Avatar
anubys
Kamisama
Kamisama
Hozzászólások: 2548
Csatlakozott: 2005.08.16. 14:12
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: anubys » 2007.03.08. 14:47

Egyenlőre még egyiket sem láttam, bár be van tervezve, infot azért még adhatok. :cool:

Kidou Keisatsu Patlabor OVA 7 rész '88-'89 között
Kidou Keisatsu Patlabor Gekijouban Movie 1 rész '89
Kidou Keisatsu Patlabor TV 47 rész '89-'90 között
Kidou Keisatsu Patlabor OVA 16 rész '90-'92 között
Kidou Keisatsu Patlabor 2 the Movie Movie 1 rész '92
WXIII Kidou Keisatsu Patlabor Movie 1 rész 2002 (ez nekem kakukktojásnak tűnik)
Jelenleg nézem: Rebuild of EVA movies, Hellsing Ultimate

Avatar
Keshik
Profi
Profi
Hozzászólások: 205
Csatlakozott: 2004.03.18. 09:48
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Keshik » 2007.03.08. 16:40

anubys !

Az utolsó, a harmadik film azért tűnhet kakukktojásnak, mert az lényegében nem a Tokyo Metropoltan Police 2. Patlabor egységének kalandjairól szól, ők csak statiszták a sztori utolsó felvonásában, ugyanis az egy különálló trilerként is kezelhető.

Egyébként meg szerintem a filmek élvezhetők a sorozat által nyújtott előismeretek nélkül is. Bár tény, hogy élvezetesebb, ha az ember tisztában van a sorozatbeli eseményekkel.
"Before we let euphoria
Convince us we are free,
Remind us how we used to feel
Before when life was real."

The Delgados- The light before we land

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2014.10.06. 18:31

Mobile Police Patlabor TV (14 rész alapján)

Ha a mecha téma általánosságban nem is tartozik a kiemelten csábító műfajok közé, a real mecha azonban tud néha olyan jelenséget produkálni ami nekem is felkelti a figyelmem, a Patlabor pedig tökéletesen betöltölötte ezt az űrt papíron: egyrészt azért mert mind a címben szereplő Patlaborok, mind a hétköznapi életben használt Laborok annyira földhözragadtak hogy tökéletesen beleillenek a franchise realisztikus világába, másrészt a főszereplőként szolgáló szedett-vetett rendőrcsapat egytőlt-egyig hétköznapi figurákból áll, ki-ki a maga defektjeivel ahogy az ilyenkor elvárható. A franchiseról annyit tudni érdemes hogy ez a TV-s kivetülés egyfajta alternatív megközelítés és "univerzum" mint amit az Early Days OVA és az első két movie képviselt, bár az igazsághoz hozzátartozik hogy stílus szempontjából még az ED-t is a TV-hez lehetne sorolni a könnyed, humorosabb, csak időnként komolykodó megközelítés miatt, de mind a két "univerzumnak" közös jellemzője hogy az az Oshii áll mögöttük, aki a GitS fölött is bábáskodott. Ezt a kis kifejtést azért tartom érdemesnek megemlíteni, mert szerintem az legjobb Patlabor élményhez elég az első két moviet megnézni, az összes többi pedig csak felesleges töltelék, eddig a TV sorozatot is beleértve.

Alapvetően a TV változat megközelítése nem lenne rossz hiszen az említett könnyedebb formula is jól áll a franchisenak és még működik is, csak az a baj hogy nem elég gyakran: ugyanúgy vannak kellemes és élvezetes részei mint csapnivalók és unalmasak, és a legfőbb gond az, hogy az epizodikus jelleg miatt a készítő stábbal elszaladt a ló és beledobáltak minden ötletet anélkül hogy végiggondolták volna annak minőségét, beleértve a szereplők kezelését. Tipikusan arról az esetről van szó amikor a szereplőgárda az "egyszerű, de kedvelhetőek" szellemben lettek volna megírva, és ebből annyi kerekedett ki hogy van itt figura a minőségi spektrum minden fokából. Goto, a csipet-csapat állandóan nyugodt de éles eszű kapitánya például simán az egyik legjobb szereplője a sorozatnak (a moviekban is kellemes arc), de az olyanok mint a fegyvermániás Ohta, vagy az amerikai Kanuka gyakorlatilag csak lábjegyzetek, és habár TV sorozat révén simán benne van a pakliban hogy fejlődhetnek ezek a szereplők, nem véletlenül vettem elő Ohtát és Kanukát. Velük már volt egy-két ilyen epizód kevés sikerrel, és ezen az se segít hogy az epizódikus jelleg ellenére sem igazán figyel oda az írógárda hogy valahogy-bárhogy előkészítsék a terepet a komolyabb karakter-centrikus részekhez (eddigi kedvencem az, amikor a sorozat előadja hogy Kanuka és a főszereplő Noa nem bírják egymást az egyik részben, és a rész végére úgy ér véget ez a súrlódás hogy addig jele se volt annak hogy bajuk lenne egymással, nem is szóltak egymáshoz szinte egy szót se a második rész óta), és bizony az is előfordul hogy némelyik szereplő folyamatosan hullámzik a kedvelhető és az idegesítő véglet között (pölö a főszereplő Noa). A sorozatot ellenére még nézni fogom egy ideig, de már most azt gondolom hogy átgondoltabban kellett volna összedobni, kiváltképp az első két movie után, amik sikeresen múlták felül a TV-vel hasonló hibákkal küszködő ED OVA-t is. Azokból az első movie jól ötvözi a könnyedebb vonalat a GitS-esebb komolykodással, míg a második inkább a GitS felé tolódik el de még mindig földhözragadtabb formában, és a TV sorozatnak eléggé össze kellene kapnia magát ahhoz hogy ne csak az első két movie miatt ne írjam le a franchiset. Az opening ugyan simán az egyik kedvenc "oldie" OP-m amit idén találtam, de ez még kevés a TV-s üdvösséghez.
Kép Kép

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2014.11.13. 18:25

Mobile Police Patlabor TV (36 rész után)

Egy bő két oldallal ezelőtt már írtam a franchise eme TV-s kivetüléséről és annak csetlő-botló természetéről az első 14 rész alapján, 22 résszel később pedig már ott tartok hogy egyszerűen nincs már lelkierőm keresztülnyargalni a maradék 11 részen, akármennyire nincs még most sem a bűnrossz kategóriában. Már annak idején is megfogalmazódott bennem ez az észrevétel, de most már végképp meggyőzödtem arról, hogy a sorozat tipikusan abban a nyavalyában szenved amikor egy anime-original címbe nem is igazán tudja az írógárda hogy mit és hogyan szeretne beleilleszteni, így szépen beledobálnak mindent ami eszükbe jut, a többi pedig majd úgy esik ahogy puffan. Papíron a formula nem lenne rossz hiszen a "karakter-centrikus epizódok + random esetekről szóló részek" kombója alapjában nem lenne rossz, csak hát az előbbinél az a gond hogy a karakterek egyrészt nem igazán összetettek és a jellemábrázolás bővítésére hivatott részek közül szinte semelyik se működik olyan szinten ami megváltás lenne a sorozatnak (amellet, hogy a gárda túlnyomó többsége vagy unszimpatikus, vagy idegesítő, vagy a kettő együttese), az utóbbinál pedig ott a probléma hogy csak nagyon kevés "filler" működik annyira hogy meglegyen a szórakoztatási/bevonási faktor. Az utóbbi szegmensnél már ez is komoly bibi, és ezt csak tetézi hogy a sorozat túlzottan sok "filler" epizódot mondhat magának, annyira hogy elég nagy szerepet is játszik abban hogy elment a kedvem a sorozat további nézésétől, attól függetlenül is hogy a 36. rész előtti 5-6 rész volt a Griffon arc, vagyis a sorozat azon pontja ahol a leginkább volt megfigyelhető a próbálkozás a jó sztori összepattintására (ami ezúttal sem sikerült maradéktalanul, igaz legalább ez a pár rész állt őszintén a legközelebb hozzá). A Griffon arc-ot már csak azért is hozom fel, mert a TV sorozat rendelkezik egy 16 részes OVA-val is, aminek az első pár része állítólag a Griffon arc másik felét takarja, és gyors belekukkantások után kiderült, hogy bizony erről van szó. Felmerül a költői kérdés ilyenkor hogy miért nem lehetett volna kipenderíteni jó pár fillert annak érdekében hogy az arc második fele beleférjen a TV-s adásba, de ezt félretéve most úgy vagyok a témával, hogy ezt az OVA kivetülést megpróbálom nem csak a Griffon arc második fele miatt megnézni, a TV-s sorozatot pedig határozatlan időre jegelem és egy nagyon-nagyon-nagyon gyenge 6/10-et adok.

Bár azt azért nyomatékosan hozzáteszem hogy abban a hatosban hatalmasat nyom a latba hogy a sorozat által elképzelt real-robot kép üdítően földhözragadt (annak minden "részeg, szerelmi csalódásban szenvedő, mechát vezető építőmunkás randalírozik" jellegű bájával együtt), vannak azért őszintén kellemesebb epizódjai is, illetve Kenji Kawai jó munkát végzett a zenei fronton (az első opening pedig továbbra is ott van a szeren a maga módján), ugyanakkor abban a hatosban az is ott van, hogy az első két movie kategóriákkal jobbra sikerült. Annyira hogy lassan azt gondolom hogy tényleg csak ez a két movie a franchise valóban jó pontja.

Yama no Susume S2 (3 rész alapján)

Ebbe puszta kíváncsiságból kukkantottam bele annak ellenére is, hogy az "aranyos kislányok csinálnak aranyos dolgokat" jellegű címek általában nem az eseteim, a YnS viszont egy olyan címnek látszik amely kivételt tud képezni és meg tud majd nyerni magának. Persze aranyosnak aranyosak a lányok és ártatlannak ártatlanok is, de kimondottan javára válik a sorozatnak, hogy az "aranyos dolog" amit művelnek az bizony hegymászás és a hegyek iránti rajongás, olyan módon hogy a dolgok informatívabb oldaláról van szó ahelyett hogy csak afféle alibiként lenne jelen és a fő attrakció a lányok marhulása lenne, és tényleg az jön le hogy a téma szeretete köré épül fel a "sztori". Nem mondom hogy olyan szinten nyert meg magának eddig mint teszem azt tavalyról a Non Non Biyori és pölö a szereplőgárda sem annyira markáns még, de ha képes lesz tartani ezt a színvonalat és attitűdöt, azzal már bőven elégedett leszek.
Kép Kép

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 545
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2014.12.02. 14:25

Mobile Police Patlabor: The New Files

Avagy a TV sorozat OVA-ja, és ugyancsak avagy a "Dodgers próbálkozása a Patlabor franchise-al" című hadjárat vége ha feleslegesen epikus méretűre akarnám felfújni a dolgot. A TV sorozat nagy részéről már körmöltem egy nem túlzottan pozitív élménybeszámolót a 155-ös oldalon, és az alapján talán érthető hogy nem ültem le kicsattanó lelkesedéssel az OVA elé, ám ahhoz képest egy moderáltan pozitívabb benyomással álltam fel előle, már ami az első négy rész utáni részeket illeti. Az első négy részben ugyanis a Griffon arc második fele zajlódik le, és habár már annak idején sem értettem hogy ezt miért nem lehetett volna beilleszteni a TV sorozatba, azon ez nem változtat hogy kvázi ugyanaz a benyomásom az arc második feléről mint az elsőröl: volt benne potenciál és a komolyabb sztoriírás tekintetében talán a legerősebb próbálkozás, de ez a próbálkozás mégsem volt elég erős ahhoz hogy számottevő, vagy akár tartós mértékben javítson a sztori/szereplők helyzetén, az pedig egyáltalán nem segít hogy az arc-nak csak úgy vége van bármiféle jelentősebb konklúzió vagy eredmény nélkül. Ez mondjuk nem egy új dolog hiszen az arc első fele pontosan ezzel a beütéssel ért véget, csak most annyi a külömbség hogy *ezt* szánták az arc befejezésének, és személy szerint Utsumi-t sem tartom különösebben érdekes antagonistának (különcnek különc a lelkem, de van annyira sekélyes az egész sorozat hogy a nap végén ugyanolyan kihasználatlan legyen mint a szereplők túlnyomó többsége). A maradék 12 részen keresztül ugyan elvileg ugyanaz a "filler" megy mint amiből a TV sorozatban szerintem túl sok volt, de most történt annyi javulás hogy a túlnyomó részükkel le lehetett volna cserélni a TV-s fillereket, mert annyit legalább el tudtak érni hogy valamelyest szórakoztatóak legyenek a megnyerőbb/abszurdabb jellegnek köszönhetően, mégha a sorozat komolyabb/szereplők szempontjából mélyebb oldalához ezek sem tudnak teljes mértékben hozzájárulni. És akármennyire soványnak is hangzik ez, de a TV színvonalához képest már ez is egy lépés a jó irányba.

Összegzésként a 6/10 felső részébe helyezném az OVA-t szemben a TV sorozat (elég) alsó részéhez, de összességében nem változtat a véleményemen a franchise TV-s univerzumát (és az Early Days OVA-t) illetően: koncepció szintjén jó ötlet lett volna ez a komolytalanabb, bohókásabb stílus, de süt az egészről hogy az írógárdának halvány fogalma nem volt arról hogy úgy igazán mit akartak volna kezdeni ezzel az iránnyal, ami egyrészt a túl sok "filler" epizódon csapódik le, másrést azon hogy a sorozat humora (és a szereplők) túlontúl sokszor "bugyután bugyuta/rossz értelemben csökönyös" a megnyerően bugyuta helyett, a komolyabb részek pedig túlontúl sokszor szenvednek egyrészt "elvileg lenne itt fejlődés, de visszaállítunk mindent mer' azért" jellegű szindrómában, másrészt ha meg is marad, akkor sem teszi szinte semelyik szereplőt sem megnyerőbbé vagy akár mélyebbé. Nem egyszer pötyögtem azt be ebbe a fórumba hogy az első két movie az egyetlen jó pontja a franchise-nak nálam, de amolyan konklúziós formában, másképpen fogalmazva mégiscsak megteszem: számomra a Patlabor csak az első két movie-ból áll, a többi része pedig egy elbukott próbálkozás egy könnyedebb megközelítés szándékából, amivel lehet próbálkozni ha kíváncsi az ember, de különösebben pozitív elvárásokkal leülni elé szerintem nem érdemes.
Kép Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2289
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2016.08.18. 07:35

Korábban már próbálkoztam a TV-s verziójával, de gyors úton dobásra került, köszönhetően a mai szemmel nézve szörnyen out-of-date jellegének, meg úgy általában véve is inkább volt erőltetett és sótlan az egész. Pár hete viszont megtudtam, hogy van egy alternatív feldolgozása is, szintén anime formában, ráadásul nem 70+ rész, hanem csak 7 + 2 film, így kaptam is az alkalmon, adva neki még egy esélyt. Na, de melyik animéről van szó? A Mobile Police Patlaborról. (Ezúttal csak röviden, olyan nagy terjedelemben amúgy sem lehet erről a cuccról írni.)

Early Days OVA

Az egész Patit úgy kell igazából elképzelni, mint egy lexikoni mecha-oldschool kvintesszencia. Összefüggő történet nuku, rettenetesen epizodikus az egész (ami formátum továbbra sem a szívem csücske...) és nem is veszi igazán komolyan magát, a karakterek is inkább csak jópofák, semmint komplex vagy mély jellemek (tisztelet a maroknyi kivételnek), de a mecha zsáner fricskázása és a japán rendőrség kifigurázása azért egészen jól megy neki. :D Egyébiránt semmi kiemelkedően jó, semmi kiemelkedően rossz - az az igazi, baráti 6/10, ami ilyenkor szívből jön.

Movie 1

Kicsit darkul/komolyodik a dolog, ami érződik a grafikán és a visszafogottságon is, de alapjaiban véve azért hasonló a felépítése, mint az ED OVA-nak. Komolyabb mondanivalók is előkerülnek már, mint a "Hová tart az emberiség?" cö örökös dilemma (ugye eleve a nem túl távoli jövőben játszódik az egész, rendőrségi mechákkal, meg etc, szal eléggé adja magát a dolog), illetve a gép és ember viszonya, szal Oshii (ezt még nem is említettem, de a Patlabor is az ő keze munkája) ismét talált magának egy játszóteret. Egyébként pedig a szokásos "sorozatból film" felfogás az egész, szal technikailag akár az ED OVA nyolcadik epizódjának is felfogható. 7(aláalá)/10

Movie 2

Na, ez viszont már abszolút más, mint az előzőek. Jóvalta komolyabb és sötétebb, egy rendkívül súlyos military-dráma, rengeteg mondanivaló és háborús filózás és... egyszerűen túlságosan erőlködik ahhoz, hogy úgy igazán rajongani tudjak érte. Ez abból is látszik, hogy már csak címében viseli a Patlabor nevet, egyébként az egész cuccban csak az elején, meg a legvégén van valamiféle mechára utaló jel (ott is inkább szétszedik, szétlövik, meg fölrobbantják őket), ráadásul eszméletlenül lassú az egész. Igen, én továbbra is szeretem a kissé lassabb, komótosabb seinen cuccokat, de itt valahogy nagyon elnyúzottnak éreztem helyenként a tempót.

Mindezektől függetlenül az egész Patlabor franchise legjobbja (legalábbis kétlem, hogy a sorozat akár csak nyomokban is feltudna hozzá érni), a helyenként erőlködésbe átcsapó dolgait leszámítva is egy újabb olyan cím, amire azért érdemes odafigyelni. Oshii keze nyoma itt érhető tetten a leginkább, felvonultatva az összes stíluselemet, ami meghatározza/ta a rendező munkásságát (a tükröződések ezúttal külön taroltak nálam). Ha pedig ez még mindig nem lenne elég, ott a film látványvilága, ami - nem túlzok - az egyik legjobb, amit animében valaha is láttam. (Keressétek a THORA-féle 720p BD-rip verzsönt.) Eszméletlenül részletes grafika, folyamatos animáció, meg egyáltalán a város ábrázolása önmagában felér egy "urban scenery porn"-nal. Aztán látunk itt még hangulatos hóesést, robbanásokat, tankokat, helikoptereket, meg kábé mindenféle létező military szarságot, mind-mind eszméletlen részletgazdag megjelenítéssel. Military otakuknak ez a film egész egyszerűen kötelező; még engem is tök lenyűgöztek ezek a dolgok, pedig alapból nem vagyok nagy rajongója az ilyesminek. Ehhez adjuk még hozzá a decens sztorit, a többnyire azért fajsúlyos háborús filozofálgatást és a tényt, hogy az eredeti főszereplőpárost ebben a filmben majdnem teljesen nyugdíjazták és a tőlük sokkal érdekesebb Gotoh-Shinobu párosra koncentrált a sztori, ami nekem kimondottan szimpatikus húzás volt. Egyelőre 7(fölé)/10, ami lehet egy jövőbeli revaccs alkalmával felkúszik majd 8-ra is. Kicsit egyébként szúrja a szemem, hogy végső soron ugyanaz a score kerül beírásra MAL-on, mint amit az első filmnek is adtam, de közben megértem magam, szal nah, voltak itt azért ilyen-olyan gondok. (Egyébként meg az angol szövege [a THORA-féle változat] valami brutálisan hardcore volt helyenként, bár ez leginkább a military szakzsargon szinte folyamatos használata és a sokszor igencsak terjedelmes mondatok miatt lehetett.)

Válasz küldése