The Lord of the Rings

Írások, regények, kedvenc könyvek, könyvajánlók

Melyik faj lennél legszivesebben?

ember
6
22%
elf/tünde
15
56%
törp
0
0 szavazat
hobbit
4
15%
ork
2
7%
 
Szavazatok száma: 27

Avatar
matsuo-chan
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2007.01.20. 18:59
Tartózkodási hely: Drakula bácsi őshazája
Kapcsolat:

The Lord of the Rings

Hozzászólás Szerző: matsuo-chan »

azt hiszem h Tolkien bácsi barátunk legjobb könyve megérdemel 1 topicot. véleményem szerint mestermű. életem legjobb fantasy müve amit olvastam, láttam, hallottam, tapasztaltam stb :P lehetne még fokozni.

szoval kedves mindenki, ide kérem a véleményeteket :) gyüljetek LoTR fanok :D
Kép

life is pain, get over it
Avatar
Ronja
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 188
Csatlakozott: 2005.10.03. 11:50
Nem:
Tartózkodási hely: Vadon
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Ronja »

Nekem a kedvenc könyvem. Szerintem csodálatos. *.*
Nem is tudom, hogy melyik faj lennék szívesen, mind tetszik valamiért. Talán én amolyan keverék lennék^^" De ha mégis választani kellene, akkor tünde.
"I believe in miracles... They happen every day"
Avatar
shizu
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 119
Csatlakozott: 2007.09.14. 14:37
Nem:
Tartózkodási hely: mindig úton...

Hozzászólás Szerző: shizu »

Az egyetlen könyv, amit - bár nagyon szerettem - nem hiszem, hogy mégegyszer végigolvasnék. Tényleg nagyon tud az öreg, meg nem semmi, amiket megalkotott a saját fantáziájából és tudásából, de nekem olykor már túl részletes és hosszú volt az a sok leírás a legendákról, családfákról, meg ilyenekről. De tényleg az egyik legjobb könyv, amit eddig olvastam. És nem mellesleg, az eddigi egyetlen, aminek a filmváltozata számomra ugyanolyan élvezhető volt, mint a könyv. És ebben volt az egyetlen jelenet, ami nekem filmvásznon jobban átjött, mint a lapokon.
Avatar
Ayla
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2074
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Hozzászólás Szerző: Ayla »

O_o shizu ...

Énisszeressem LotR-t :D Csak a tájleírást nemigazán az sokvolt :dirr:

És félelf lennék :cool: de olyanról nemhallunk :dirr:

A filmekkel szvsz gáz van, mert aki nemolvast a könyvet annak eléggé katyvasz. Bár ott legalább átjön a tájkép meg az ilyesmi és tényleg minden tőlük telhetőt kihoztak a jelmezekből ill a helyszínekből. Új Zélad láv :D
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?
Avatar
shizu
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 119
Csatlakozott: 2007.09.14. 14:37
Nem:
Tartózkodási hely: mindig úton...

Hozzászólás Szerző: shizu »

Aki érteni akarja a filmet, olvassa el előbb a könyvet :wink: Egyébként tényleg igazad van, előzetes infó nélkül nem igazán érthető, de a könyv ismeretével együtt szerintem nagyon jó, mert az esetleg unalmasabb részeket kihagyva tökéletesen visszaadja a könyv hangulatát, meg a főbb történéseket, sőt, a mondanivalót is, ami azért ritkaság. Nekem arra nagyon jó, hogy újranézzem, ha szeretném mégegyszer átélni a történetet. (egy HP-film esetében ugyanez nem lenne elmondható sajnos...)
Avatar
matsuo-chan
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2007.01.20. 18:59
Tartózkodási hely: Drakula bácsi őshazája
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: matsuo-chan »

shizu írta:Az egyetlen könyv, amit - bár nagyon szerettem - nem hiszem, hogy mégegyszer végigolvasnék. Tényleg nagyon tud az öreg, meg nem semmi, amiket megalkotott a saját fantáziájából és tudásából, de nekem olykor már túl részletes és hosszú volt az a sok leírás a legendákról, családfákról, meg ilyenekről. De tényleg az egyik legjobb könyv, amit eddig olvastam. És nem mellesleg, az eddigi egyetlen, aminek a filmváltozata számomra ugyanolyan élvezhető volt, mint a könyv. És ebben volt az egyetlen jelenet, ami nekem filmvásznon jobban átjött, mint a lapokon.
nah hallod nagyon örvendek h vannak ien emberek akik értékelik a szépet :) sztem is naon kemény tolkien bácsi fantázia világa. én ebből irtam 12ik végén a szakdolimat angolbol :) és csak mégjobban megszerettem. nem semmi azért h kitalált nemtom hány nyelvet, nyelvtannal mindennel együtt, meg fajokat és a történelmüket is jo részletesen. sztem fantasztikus. 1es számu kedvenc minden területen.

amugy ayu-chan, vannak féltündék. már nem emlékszek pontosan, h mennyit beszél roluk a könyv, de tuti vannak. az orkok is tündék voltak vmikor ha jol emlékszem. már nagyon régen olvastam a könyvet. már nagyon hiányzik egy kis igazi fantasy. a filmet amugy meg min 5x láttam :D annyira szuper. a bővitett változat is szuper jo.
Kép

life is pain, get over it
Avatar
Mariko
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2362
Csatlakozott: 2006.11.25. 10:48
Nem:
Tartózkodási hely: Sound Horizon Kingdom
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Mariko »

A Gyűrűk Urát én is szeressem, meg a Hobbitot is, de a Szilmarilok elolvasására a mai napig nem bírtam rávenni magamat.

Ha választanom kéne azt hiszem hobbit lennék... vagy ember... nem tudom eldönteni.
Kép
Avatar
matsuo-chan
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2007.01.20. 18:59
Tartózkodási hely: Drakula bácsi őshazája
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: matsuo-chan »

Mariko írta:A Gyűrűk Urát én is szeressem, meg a Hobbitot is, de a Szilmarilok elolvasására a mai napig nem bírtam rávenni magamat.

Ha választanom kéne azt hiszem hobbit lennék... vagy ember... nem tudom eldönteni.
ember már vagy :D legyél inkább hobbit :P amugy a Hobbitot még nem olvastam végig, de folyamatban van :D a Szilmarilokat pedig megkaptam egyszer.. de nem volt türelmem elolvasni. majd egyszer vmikor ha egint kézhez kapom..
Kép

life is pain, get over it
Avatar
AyaDid
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2003.10.20. 17:34
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: AyaDid »

Vannak féltündék, Elrond is, ha jól emlékszem.

Nekem Tolkien munkái közül messze a Szilmarilok vitte a pálmát, egyik kedvenc könyvem is lett, bár kell hozzú egyfajta hangulat, meg kell hagyni ^^.
Épp most olvasom újra a LOTR-t magyarul, és most még jobban tetszik, mint anno (3-szor olvastam, utoljára úgy 3 éve). Valahogy most ebben a rohanó életben nagyon igénylem ezt a lassított cselekményt, leírásokat. Anno az első 200 oldal hihetetlenül irritált, most viszont már kezdem sajnálni, hogy vége. Most ebben a hobbit-népben van valami, ami magával ragad. Pedig régen nem annyira vonzottak.
A film megtalálta az egyensúlyt. Hál' Istennek nem részletezték a könyv elejét és végét (az filmben nagyon nem jött volna ki jól), de azért nem is ugrották át, megteremtették vele azt a keretet és lényeget, amire csak most jöttem rá a trilógia újramegnézésével. Mégpedig, hogy a legfőbb hangsúly a hobbitokon van végig. Hogy a kis emberek nyugodt kis közösségét hogy kavarhatják fel a nagyok, és a hosszú kaland után mennyire jó bezárni az ajtót "Hazaértem".

A fajokhoz: a törpöket a LOTRból annyira nem ismerni meg, Gimli rulzz ^^. Emberek azok emberek, nem titok, hogy pont emberi volta miatt a kedvenc szereplőm Boromir. Az orkok ocsmányok, de velük mindig elfog valami sajnálat... hogy hajdanán ők is tündék voltak, most meg a tündék ölik őket... a hobbitok szerintem tipikus falusi emberekre emlékeztetnek, és emiatt közel állnak a szívemhez (bár igaz, hogy a falumbéli falusiaktól meg a hideg kiráz...^^"""). A tündéket kedvelem a legkevésbé. Túlságosan is felsőbbrendűek, beképzeltek, és minden más népet lenéznek.
Ettől függetlenül, ha választanom kellene, lehet a tündeséget választanám, de valószínű magányos farkasként tengetném az életem, nem közösségben. De átgondolva... mi értelme a szépségnek és az örök létnek, ha egyedül tölti az ember? Inkább akkor maradok a hobbit létnél...
Odi et amo. Quare id faciam fortass requiris: nescio, sed fieri sentio et excrucior.
Avatar
Khaos
Profi
Profi
Hozzászólások: 217
Csatlakozott: 2007.09.30. 22:36
Tartózkodási hely: Debrecen
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Khaos »

Ha hallom a szót LotR-al kapcsolatban hogy félelf/féltünde az égnek áll a hajam. Persze a fordítás és a számtalan szerepjáték óta mindenki így hívja őket de az a nemzetség amit peredhilnek hívnak k!%=ra nem féltünde, annak jelentése szerint.
Az egész megérthető egyszerűen és pár pillanat alatt. A tündék bizonyos dolgokat birtokolnak, mondjuk inkább kapnak, amit mások nem. Ilyenek az örök élet és az, hogy haláluk után az öröklét termeibe távozik (vissza) a szellemük, és társaikkal együtt énekelnek tovább. Ha egy teremtmény születésétől kezdve birtokosa ezen ajándékoknak, akkor egyértelmű, hogy tünde.
Persze beszélhetünk egyéb mindenféle különbségekről, hogy a peredhileknek kisebb az ereje, tudatuk is más, és sorolhatnánk még, de akkor visszaemlékezhetünk arra, hogy a tündék történelme azért lett olyan amilyen (Melkoron és Szauronon kívül) mert ők maguk, vagyis nemzetségeik háborúztak is egymással, irigységből, bosszúból. Meg ha belegondolunk azokat a törzseket is embereknek hívjuk, akik a mai napig is megeszik az emberhúst, bőrüket hasítják és nyújtják, önmagukat saját szánt szándékkal feszítik meg, vagy éppen sámánista rituálékkal űzik a gonosz szellemeket és kérnek tanácsot valamely feljebb álló hatalomtól, pedig ők is körülbelül olyan távol állnak tőlünk, mint a peredhilek a szürke tündéktől, vagy éppen a száműzöttektől, akik az eldákkal vannak így. Ezeket hívják csűnyán rasszoknak. Jómagam még csak nem is emlékszem olyasmire, hogy a féltündének nevezettek felmenői között emberek voltak. (Amikor pedig történt olyan, hogy egy tünde nemzetséget alapított egy emberrel akkor mégsem történt fajszakadás, lásd az első kori Melian övön belüli országocska ahol egyenesen az úrnő szőtte össze a levet egy férfiúval.)

Ha keresünk féltündéket, akkor másfelé kereshetnénk őket a térképen, méghozzá a másodkorban egy középföldétől nyugatra eső kontinensen amit Númenornak hívtak. Az ottaniak 500 évet éltek, le is vagyon írva hogy maguk a valák ajándéka volt ez, és minden tekintetben emelkedettebbek voltak az embereknél (hogy a tündéknél nem azt az mutatja meg, hogy őket is irigységük vezette zátonyra) akik már akkor is léteztek törzsies valójukban kezdetleges kultúrájukkal, és döntési képességeikkel, miszerint "jók" vagy "rosszak" lesznek. És lettek is rosszak szépszerével, és Melkor oldalára álltak, és onnantól kezdve végig megtartották ezen felosztott státuszukat Szauron, Melkor kiscsicskása bukásáig.

Na befejeztem a prédikációt, mindenki (le)épülésére. Remélem tanultunk pár új dolgot a sztoriból, és remélem nem volt sok kihagyott rész illetve hiba, de ha valaki jobban tud az majd kijavít...

U.i.: A törpöket és a hobbitokat is történelmileg is nagyon szépen meg lehet ismerni a (bizonyos kiadványokban elérhető) harmadik kötet után csatolt Függelékek című írássorozatban ahol gyakorlatilag minden történelmi tudnivaló fajok és nemzetségek szerint rendezve van, sok más hasznos holmival együtt...
Avatar
Narumi
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1388
Csatlakozott: 2004.05.04. 14:36

Hozzászólás Szerző: Narumi »

Nsná, hogy tünde lennék, az olyan cool. ^^ Meg ha szerepjátszok néhanapján, akkor is mindig tündével vagyok. :P

Könyvről meg annyit... Első két könyvet elolvastam (az elsőt asszem háromszor is), a harmadikra még mindig nem volt erőm. Nehezen emészthető stílusú, és mindig elmegy az erőm tőle... ^^
Kép
心在るが故にお前のすべてを欲する
"Because I have a heart, I lust for all that you are"
Avatar
matsuo-chan
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2007.01.20. 18:59
Tartózkodási hely: Drakula bácsi őshazája
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: matsuo-chan »

tyűűha ... elismerésem Khaos. köszi a részletes bemutatást a tündérkől :D én személy szerint nem tudtam ezeket a cuccokat. és azt se tudtam h vannak olyanok mint te akik ennyit és ien részletesen tudnak, v inkább megjegyeztek a tündékről.
Kép

life is pain, get over it
Avatar
Mariko
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2362
Csatlakozott: 2006.11.25. 10:48
Nem:
Tartózkodási hely: Sound Horizon Kingdom
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Mariko »

matsuo-chan írta:ember már vagy :D legyél inkább hobbit :P amugy a Hobbitot még nem olvastam végig, de folyamatban van :D a Szilmarilokat pedig megkaptam egyszer.. de nem volt türelmem elolvasni. majd egyszer vmikor ha egint kézhez kapom..
OK nem vitatkozom :D akkor hobbit leszek :D

Hú Khaos, te aztán jó mélyen beleástad magad a témába.
Kép
Avatar
Ayla
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2074
Csatlakozott: 2007.02.18. 16:59
Tartózkodási hely: sehol és mindenhol

Hozzászólás Szerző: Ayla »

nemsemmi.

Barátném/padtársném beszél tündéül is ha jóltudom. Elég sokat informálódok tőle ^^''
Shotaaa!! Lolííí! Shotaa!! Lolíí!! Sho- LOLI! :D He. | hol vagy, Pantalaimon?
Avatar
anubys
Kamisama
Kamisama
Hozzászólások: 2548
Csatlakozott: 2005.08.16. 14:12
Nem: Férfi

Hozzászólás Szerző: anubys »

Nyugodtan meg lehet kövezni, de nekem nem a LOTR a kedvenc fantasy könyvem. Inkább Dragonlance párti vagyok, de hogy magyart is említsek, a Sötét zarándok az, amit évről évre újból (többször is) elolvasok, és soha nem unom meg. Az abszolút favorit. (És milyen filmet lehetne csinálni belőle !!!) :wevil:
Jelenleg nézem: Rebuild of EVA movies, Hellsing Ultimate
Avatar
Rii
Profi
Profi
Hozzászólások: 263
Csatlakozott: 2007.06.18. 09:47
Tartózkodási hely: szobám
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Rii »

(természetesen) tünde lennék, és úgy látom /nem meglepő módón/ nem csak én vagyok így vele. :D
------
van olyan, aki ork lenne? :D XD
The time has come to say goodbye
The sun is setting in the sky
The truth’s turned out to be a lie
It’s over, over
Hum yourself a lullaby
This is the end but baby don’t you cry
Avatar
matsuo-chan
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2007.01.20. 18:59
Tartózkodási hely: Drakula bácsi őshazája
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: matsuo-chan »

nem tudom XD csak azért raktam be, mert gondoltam talán lesznek sötétebb természetű emberek :P akik majd orkok lennének inkább mint gyönyörű és bölcs tündék :D
Kép

life is pain, get over it
Avatar
Khaos
Profi
Profi
Hozzászólások: 217
Csatlakozott: 2007.09.30. 22:36
Tartózkodási hely: Debrecen
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Khaos »

Bocsánat, én még nem is adtam véleményt. Hoppá :dirr:

Én siimán törp lennék. 500 év fölé hajló életidő a legjobb sörök és borok, a leginkább alkotásokat becsülő népség. Egyértelmű, hogy íj- és számszeríjkészítő mesterként élném le az életemet, és ha csata van akkor a legdurvább művemmel osztanám a halált (persze orkokról meg trollokról van szó, azokért meg nem kár) :sniper: :troll:
Avatar
Ronja
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 188
Csatlakozott: 2005.10.03. 11:50
Nem:
Tartózkodási hely: Vadon
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Ronja »

off: a dragonlance-t én is nagyon szeretem még *-*
"I believe in miracles... They happen every day"
Avatar
matsuo-chan
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2007.01.20. 18:59
Tartózkodási hely: Drakula bácsi őshazája
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: matsuo-chan »

nekem a törpöknél a mithrill teccik :D az naon cool lehet.
Kép

life is pain, get over it
Avatar
Kiharu
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 183
Csatlakozott: 2007.06.26. 18:21
Tartózkodási hely: Pécs, Szombathely

Hozzászólás Szerző: Kiharu »

Én az embert választottam. A törp asszony szőrös és szakállas, a hobbitok szintúgy szőrüsek, viszont felettébb tetszik az életfelfogásuk. Elf nem lennék, kecsesek és szépek, viszon nem értékelik az apró dolgokat. Egy szempillantás nekik egy emberélet, eltörpül az évszázadok hosszúsága mellett. Az emberek sokkal intenzívebben élik meg a világot, hisz nincs sok idejük benne. Elfként nem bírnám elviselni a gondolatot, hogy számomra alig telik egy egy kis idő, de a világ teljesen megváltozik. Mindent túlélni szörnyű lehet. Ork pedig alapból nem lennék, fúj.
Embernek lenni jó. ^^ Viszont más kérdés, hogy élnék e egy ilyen sokszínű világban. A válasz: perszehogy. ^^
Avatar
Aqualuna
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 148
Csatlakozott: 2007.07.15. 17:05
Nem:
Tartózkodási hely: Nem a vízben, nem is a Holdon...

Hozzászólás Szerző: Aqualuna »

Az elfek igenis értékelik az apró dolgokat, méghozzá a természet olyan szépségeit, amelyeket egy ember nem is vesz észre, vagy felfogni nem képes.
Engem a természettel való kapcsolatuk, egységük az, ami a legjobban megfog.

Egyébként Tolkien világa - a Gyűrűk Ura külön is, meg egészben is az egész - annyira egyedi és összehasonlíthatatlan, nem sok hasonlóan eredeti fantasy regényt lehet találni.

A filmről én is azt mondtam - pláne második nézés után - hogy kivételesen sikerült nem feltűnően rosszabbul megcsinálni, mint a könyv. Ezt úgy értem, mielőtt a film rajongói megköveznek, hogy a legtöbb esetben egy bármilyen könyvből csinált filmnél (műfajtól függetlenül) igenis feltűnik, hogy nem közelíti meg a könyvet.
Avatar
Khaos
Profi
Profi
Hozzászólások: 217
Csatlakozott: 2007.09.30. 22:36
Tartózkodási hely: Debrecen
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Khaos »

Aqualuna írta:A filmről én is azt mondtam - pláne második nézés után - hogy kivételesen sikerült nem feltűnően rosszabbul megcsinálni, mint a könyv. Ezt úgy értem, mielőtt a film rajongói megköveznek, hogy a legtöbb esetben egy bármilyen könyvből csinált filmnél (műfajtól függetlenül) igenis feltűnik, hogy nem közelíti meg a könyvet.
Egyetértek.
A film rajongói nagy általánosságban pedig azokból kerülnek ki, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy Tündék, Orkok meg a többiek nem a film óta/okán lettek kitalálva. Róluk meg asszem ez volt a legszebb amit mondhattam.

Tudom, tudom arrogáns b@lf@sz vagyok...
Avatar
matsuo-chan
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2007.01.20. 18:59
Tartózkodási hely: Drakula bácsi őshazája
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: matsuo-chan »

nem hinném h ez arrogancia Khaos. én azt nem szeretem amikor egy személy megnézi a filmet és azt mondja h a LoTR hülyeség.. lehet h csak azért mondom ezt mert fantasy rajongo vagyok, de a LoTR nem hülyeség. sztem elég sok értékelendő dolog van benne. kezdve a fajok és kulturájuk leirásátol egészen a karakterek jellemzéséig, valamint elég sok a morális tanulság is benne.

nekem az egyik kedvenc részem az, amikor Eowyn megöli a lidérc királyt. naon faxa h pont 1 nő öli meg. idézet: "lidérc: engem emberfia nem ölhet meg" , "eowyn: én nem vagyok senki fia" (nem pontos, de kb igy van)

mielőtt megkérdezitek, ebben az a tanulság h néha a leggyengébb öli meg a legerősebbet.. az Élet néha furcsa dolgokat csinál :) de ez benne az érdekes
Kép

life is pain, get over it
Avatar
Khaos
Profi
Profi
Hozzászólások: 217
Csatlakozott: 2007.09.30. 22:36
Tartózkodási hely: Debrecen
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Khaos »

Ööö... Most mondjam?

Totál bocs de Éowyn totálisan nem öli meg a boszorkányurat. Még csak meg sem üti/felé se vág. A gyík fejét leüti aztán a lidérc egy csapással porrá zúzza a pajzsát és eltöri a karját. Aztán amikor fölé tornyosul, hogy beleépítse a földbe akkor Trufa leszúrja, és igen a lidérc ettől a szúrástól hal meg. Éowyn kardjától meg se halhatott volna, mert csak óidőkben készült fegyver érhetett hozzá egyáltalán...

Nem akarlak szivatni meg semmi, de néha dühítő, hogy mennyire elferdítik a dolgokat a filmesek. Kérdem én, miért vették el Trufától a glóriát és miért nem volt elég Éowyn dramaturgikus helyzetében az, hogy egyáltalán ki mert állni azon szellem ellen amitől még az elfek is fostak (és ami gyakorlatilag annyira megijesztette a király leghűbb lovagjait - akik pár perccel azelőtt a többtízszeres túlerőbe is belerohantak az oldalán - hogy simán elkotrótak amikor a király bajba került...

(Meg ott vannak a mümakok is akikből sose hoztak annyit szerencsétlen haradiak, amennyit meg tényleg hoztak azokat meg Ithiliában a Gondori hegyivadászok mind a folyóba vezették. Azt a trófeát miért nem tudták bemutatni, hogy éreztessék a tényleges tevékenységeket a jók oldalán? Mert így totál úgy tűnik, hogy a vadászok féltek volna bármit is tenni...)
Válasz küldése