The Lord of the Rings

Írások, regények, kedvenc könyvek, könyvajánlók

Melyik faj lennél legszivesebben?

ember
6
22%
elf/tünde
15
56%
törp
0
0 szavazat
hobbit
4
15%
ork
2
7%
 
Szavazatok száma: 27

Avatar
AyaDid
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2003.10.20. 17:34
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: AyaDid » 2007.11.03. 22:04

matsuo-chan írta:én azt nem szeretem amikor egy személy megnézi a filmet és azt mondja h a LoTR hülyeség.. lehet h csak azért mondom ezt mert fantasy rajongo vagyok, de a LoTR nem hülyeség.
Szerintem ez még mindig a jobbik eset. Van aki a film megnézése nélkül állítja ezt. Lehet, hogy a "hülyeség" egy kicsit durva megfogalmazás, de azért vannak, akiknek nem jönnek be a fantasy dolgok. Meg azért meg kell hagyni, tényleg elég érdekes film, érdekes tálalásban, szóval meg tudom érteni, hogy sokaknak nem jön be. (Félreértés ne essék, én szeretem nagyon :dirr:).

Lassan, de biztosan eljutottam Völgyzugolyig... ^_^ Pár év elteltével mennyivel képes mást nyújtani egy könyv!...

A filmben nekem az vitte a pálmát, hogy Arwent minden részbe beleerőszakolják egy nyálas 5-10 percre, hogy növelje a nők arányát :dirr: Viccet félretéve egyrészt megértem, hogy próbálnak egy kicsit "javítani" a könyven (mellesleg nekem annyira nem tűnt fel, hogy nincs női túltengés, révén csak háborúról van szó); másrészt annyira irritál, hogy L.T. befutott ezzel a szerepével, és minden filmplakáton ott ugrabugrál sokkal nagyobban, mint Gimli pl.. Ok, ok, ez az üzlet, de akkor is :tard:
Odi et amo. Quare id faciam fortass requiris: nescio, sed fieri sentio et excrucior.

Avatar
matsuo-chan
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2007.01.20. 18:59
Tartózkodási hely: Drakula bácsi őshazája
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: matsuo-chan » 2007.11.07. 14:14

kedvez khaos :) kezdesz lenyügözni :P nem ismerek még ien jo ismeretekkel rendelkező lotr fan-t :) valoszinüleg megint igazad van :) én már nem emlékeztem h a könyvben máshogy van. amugy a lényeg az volt h egy gyenge kis vki győzte le azt akitől mindenki rettegett :) szoval csak ezt akartam kihangsulyozni

lehet el kéne megint olvassam a könyvet :D

ami L.T. -t illeti.. nos elfnek szép, de szinésznek sztem nem a legtehetségesebb.. csak 1 ujabb szép arc véleményem szerint.. amugy én se nagyon vettem észre h férfi tultengés van XD de az sztem annak köszönhető h a történet maga eléggé lekötött ahhoz h ne kelljen ien marhaságokon törjem a fejem h nemi eggyenlőség legyen a filmben XD
Kép

life is pain, get over it

Avatar
sodd
Profi
Profi
Hozzászólások: 281
Csatlakozott: 2003.06.03. 12:55
Tartózkodási hely: The Outback

Hozzászólás Szerző: sodd » 2007.11.27. 19:11

Khaos írta:Ha hallom a szót LotR-al kapcsolatban hogy félelf/féltünde az égnek áll a hajam. Persze a fordítás és a számtalan szerepjáték óta mindenki így hívja őket de az a nemzetség amit peredhilnek hívnak k!%=ra nem féltünde, annak jelentése szerint.
Az egész megérthető egyszerűen és pár pillanat alatt. A tündék bizonyos dolgokat birtokolnak, mondjuk inkább kapnak, amit mások nem. Ilyenek az örök élet és az, hogy haláluk után az öröklét termeibe távozik (vissza) a szellemük, és társaikkal együtt énekelnek tovább. Ha egy teremtmény születésétől kezdve birtokosa ezen ajándékoknak, akkor egyértelmű, hogy tünde.
Persze beszélhetünk egyéb mindenféle különbségekről, hogy a peredhileknek kisebb az ereje, tudatuk is más, és sorolhatnánk még, de akkor visszaemlékezhetünk arra, hogy a tündék történelme azért lett olyan amilyen (Melkoron és Szauronon kívül) mert ők maguk, vagyis nemzetségeik háborúztak is egymással, irigységből, bosszúból. Meg ha belegondolunk azokat a törzseket is embereknek hívjuk, akik a mai napig is megeszik az emberhúst, bőrüket hasítják és nyújtják, önmagukat saját szánt szándékkal feszítik meg, vagy éppen sámánista rituálékkal űzik a gonosz szellemeket és kérnek tanácsot valamely feljebb álló hatalomtól, pedig ők is körülbelül olyan távol állnak tőlünk, mint a peredhilek a szürke tündéktől, vagy éppen a száműzöttektől, akik az eldákkal vannak így. Ezeket hívják csűnyán rasszoknak. Jómagam még csak nem is emlékszem olyasmire, hogy a féltündének nevezettek felmenői között emberek voltak. (Amikor pedig történt olyan, hogy egy tünde nemzetséget alapított egy emberrel akkor mégsem történt fajszakadás, lásd az első kori Melian övön belüli országocska ahol egyenesen az úrnő szőtte össze a levet egy férfiúval.)

Ha keresünk féltündéket, akkor másfelé kereshetnénk őket a térképen, méghozzá a másodkorban egy középföldétől nyugatra eső kontinensen amit Númenornak hívtak. Az ottaniak 500 évet éltek, le is vagyon írva hogy maguk a valák ajándéka volt ez, és minden tekintetben emelkedettebbek voltak az embereknél (hogy a tündéknél nem azt az mutatja meg, hogy őket is irigységük vezette zátonyra) akik már akkor is léteztek törzsies valójukban kezdetleges kultúrájukkal, és döntési képességeikkel, miszerint "jók" vagy "rosszak" lesznek. És lettek is rosszak szépszerével, és Melkor oldalára álltak, és onnantól kezdve végig megtartották ezen felosztott státuszukat Szauron, Melkor kiscsicskása bukásáig.

Na befejeztem a prédikációt, mindenki (le)épülésére. Remélem tanultunk pár új dolgot a sztoriból, és remélem nem volt sok kihagyott rész illetve hiba, de ha valaki jobban tud az majd kijavít...

U.i.: A törpöket és a hobbitokat is történelmileg is nagyon szépen meg lehet ismerni a (bizonyos kiadványokban elérhető) harmadik kötet után csatolt Függelékek című írássorozatban ahol gyakorlatilag minden történelmi tudnivaló fajok és nemzetségek szerint rendezve van, sok más hasznos holmival együtt...
hmm, azért jó lesz a helyére tenni néhány dolgot, hiszen sok a tévedés/félreértelmezés abban, amit írtál...

A féltünde (halfelven) kifejezést Tolkien gyakran használja (pl Elronddal kapcsolatban), nem a fordítók tevékenységének köszönhető. Az persze már más tészta, hogy te nem szereted ezt a szót, mert más fantasy világokban megismert féltündékhez kapcsolod. De hiba lenne az egyes fantasy történetek azonos nevű lényeit összevetni/összehasonlítani egymással, gondolj csak bele, mennyire különbözik egy ork a Gyűrűk Urából egy Warcraft-os, ADND-s vagy mondjuk Warhammerből származó orktól. Persze mindenhonnan Tolkientől jött az ötlet és az ihlet, de akármerről nézzük is, Tolkiennél a peredhil a féltünde sinda megfelelője.

Teljesen félreérted a féltündék szerepét, ők nem külön faj vagy rassz, ahogy azt írod, az pedig, hogy "Jómagam még csak nem is emlékszem olyasmire, hogy a féltündének nevezettek felmenői között emberek voltak", egyszerűen butaság.
Féltündék éppen azok, akik ember és tünde kapcsolatából születtek, és ezek leszármazói, akik a feltündék két "vérvonalának" egyesülése óta (Luthien és Beren, meg Tuor és Idril Celebrindal gyermekei) megválaszthatják hogy az emberek vagy a tündék sorsát akarják magukénak.
Természeresen nem Melian, Doriath úrnője "szűrte össze a levet" egy emberrel (ő egy tündével tette meg ugyanezt, hiszen ő maga nem tünde, hanem maia), hanem a leánya, Luthien Tinuviel.

A tündék egyébként nem az "öröklét termeibe" távoznak haláluk után, (és főleg nem "visszatérnek" oda) az ő sorsuk mindig Arda sorsával van összekötve, azaz addig léteznek, amíg a világ létezik. Az csak egy dolog, hogy legtöbben a hallhatatlanföldön maradnak miután középföldén erőszakos halált haltak, de aki akar, bármikor szabadon visszatérhet (így tett pl Glorfindel)

A numenori emberek sem tekinthetők semmiképpen féltündéknek. Először is csak a királyaik rendelkeznek olyan hosszú élettel, mint amit említesz. De ők is emberek, mert az ősük, Elros (Elrond testvére) az emberlétet választotta. Egyébként azért élnek hosszabb életet, mint a középföldi emberek, mert Numenor szigete jóval közelebb van hallhatatlanföldhöz. A numenoriaknak Morgothhoz igazán semmi közük, hacsak nem annyi, hogy azért kapták "jutalmul" a kiváltságos helyzetüket a szigeten, mert őseik (más embernépekkel ellentétben) Morgoth ellen harcoltak, mielőtt Morgoth végleg száműzve nem lett a világból. A bukásuk nagy részben a saját ostobaságuk és irígységük, kis részben pedig Sauron ügyködése miatt következett be.
(Morgoth-ot pedig senki sem nevezi Melkornak sem középföldén sem a túlparton, ahhoz túl sok disznóságot követett el :D )

Remélem ezzel sikerült pontosítanom a dolgokat.

Ui: a törpök eredetét valóban meg lehet ismerni, hiszen ők Illuvatar "fogadott gyermekei", de hogy a hobbitokat milyen kecske rúgta a világra, az nincs leírva még a Tolkien szakadt jegyzeteit, bevásárlólistáit és használt szalvétáit is kimerítően kielemző kiadványokban sem. :D
AyaDid írta:A filmben nekem az vitte a pálmát, hogy Arwent minden részbe beleerőszakolják egy nyálas 5-10 percre, hogy növelje a nők arányát :dirr: Viccet félretéve egyrészt megértem, hogy próbálnak egy kicsit "javítani" a könyven (mellesleg nekem annyira nem tűnt fel, hogy nincs női túltengés, révén csak háborúról van szó); másrészt annyira irritál, hogy L.T. befutott ezzel a szerepével, és minden filmplakáton ott ugrabugrál sokkal nagyobban, mint Gimli pl.. Ok, ok, ez az üzlet, de akkor is :tard:
Persze, a könyvhöz képest tényleg zavaró, hogy Arwent beleerőltették a filmekbe és főszerepet kapott, de egyszerűen annyira bele van merevedve a filmgyártás a saját kliséibe, hogy konkrét, az arcunkba tolt szerelmi szál nélkül a film nem lett volna eladható (vagy legalábbis a producerek nem merték kipróbálni :D ). Ugyanezért kellett nagy csata (és mindegyik részben nagyobb), meg "főellenfél" minden rész végére.
Egyébként a "szerelmi szál" az eredeti regényben is benne van, csak éppen el van rejtve, de nekem pontosan ez a "fű alatti" jellege tetszett, hogy a végére összeáll a kép az addig érthetetlen dolgokból (mit keres Aragorn Arwen mellett Völgyzugolyban, miről beszélt Galadrielnek, amikor azt mondta, hogy sokáig őrizted amire a legjobban vágyok, de nem a tiéd hogy nekem add, minek ad neki Galadriel egy nyilvánvalóan női ékszert, meg hogy miért volt olyan fatökű Éowynnel, stb).

A filmekről az a véleményem, hogy az első az nagyszerű, majdnem tökéletes (ha a Glorfindel-Arwen csere, meg Arwen monológja a folyónál nem lenne, azt mondanám tökéletes).
A második rész talán a (viszonylagosan) legrosszabb, túlságosan értelmetelül és fölösleges új szálakat felütve tér el az eredetitől. Mégis jobb, mint a legtöbb könyv-adaptáció még így is.
A harmadik rész számomra jobb, mint a második, nagyon jó, de mégsem olyan jó, mint az első. (Mindegyik esetben a bővített változatra gondolok, a plusz jelenetek nélkül a 2. és 3. rész nem is mindenhol érthető annak, aki nem ismeri a történetet.)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára sodd 2007.11.27. 21:54-kor.
"... the smoking caves, the Gods who eat mountains, the flying dragons, the rivers of gold, the LEOPARD QUEEN..."

Avatar
Khaos
Profi
Profi
Hozzászólások: 217
Csatlakozott: 2007.09.30. 22:36
Tartózkodási hely: Debrecen
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Khaos » 2007.11.27. 22:30

Nalássátok. Mondtam én hogy valakit meg az zavar hogy én nem tudom jól a dolgokat, és kijavít...

Avatar
sodd
Profi
Profi
Hozzászólások: 281
Csatlakozott: 2003.06.03. 12:55
Tartózkodási hely: The Outback

Hozzászólás Szerző: sodd » 2007.11.27. 23:01

Khaos írta:Nalássátok. Mondtam én hogy valakit meg az zavar hogy én nem tudom jól a dolgokat, és kijavít...
Csak pontosítottam egy kicsit, remélem nem baj...

De ha már ennyire beleássuk magunkat a történetbe, és látom te is szereted kivesézgetni a dolgokat, feldobok egy kérdést: Kicsoda Bombadil Toma?
(az "Ő bizony Bombadil Toma", "Ő a Gazda" és a "drogos hippi" válaszokon túl, persze :) ) Érdekes találgatásokat hallottam már ezzel kapcsolatban, és mindig jó olyasmiről vitatkozni, amire tényleges válasz nincs is :))
"... the smoking caves, the Gods who eat mountains, the flying dragons, the rivers of gold, the LEOPARD QUEEN..."

Avatar
SoonDead
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 471
Csatlakozott: 2006.05.19. 12:12
Tartózkodási hely: Legott
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: SoonDead » 2007.11.28. 00:09

Khaos írta:Ööö... Most mondjam?

Totál bocs de Éowyn totálisan nem öli meg a boszorkányurat. Még csak meg sem üti/felé se vág. A gyík fejét leüti aztán a lidérc egy csapással porrá zúzza a pajzsát és eltöri a karját. Aztán amikor fölé tornyosul, hogy beleépítse a földbe akkor Trufa leszúrja, és igen a lidérc ettől a szúrástól hal meg. Éowyn kardjától meg se halhatott volna, mert csak óidőkben készült fegyver érhetett hozzá egyáltalán...
És Éowyn kardja meg sajnos csak a filmhez készült műanyag modell volt?
Nem akarok kötözködni, de Éowyn totálisan MEGÖLI a boszorkányurat. Ne érts félre én is olvastam régen a könyvet, engem is zavart a filmben, hogy ez mi a fene, de amikor utánnanéztem, kiderült a szörnyű igazság:

Idézet a könyvből (angolul):

But suddenly he too stumbled forward with a cry of bitter pain, and his stroke went wide, driving into the ground. Merry's sword had stabbed him from behind, shearing through the black mantle, and passing up beneath the hauberk had pierced the sinew behind his mighty knee.
'Éowyn! Éowyn!' cried Merry. Then tottering, struggling up, with her last strength she drove her sword between crown and mantle, as the great shoulders bowed before her. The sword broke sparkling into many shards. The crown rolled away with a clang. Éowyn fell forward upon her fallen foe. But lo! the mantle and the hauberk were empty. Bla bla bla bla....


Tehát, Trufa térdhajlaton(?) szúrja a boszorkányurat, aki ettől egy kicsit megroskad, miközben Éowyn meg föltápászkodik és fejbeszúrja őt. És ezután esik rá Éowyn az ellenfelére (érdekes is lenne, hogy amúgy mit álldogált volna ott eddig, ha nem ő lenne az előző mondat alanya).

Nem tudom, hogy Göncz Árpi mennyi pipafüvet pöfögtetett el fordítás közben, és értem én, hogy nem tűnik neki föl, hogy a mondatnak változik az alanya, de azért, hogy ne zavarja egy sex change operation az azért kicsit durva. Szóval FAIL. Éowyné mégis a frag.
sodd írta:De ha már ennyire beleássuk magunkat a történetbe, és látom te is szereted kivesézgetni a dolgokat, feldobok egy kérdést: Kicsoda Bombadil Toma?
(az "Ő bizony Bombadil Toma", "Ő a Gazda" és a "drogos hippi" válaszokon túl, persze :) ) Érdekes találgatásokat hallottam már ezzel kapcsolatban, és mindig jó olyasmiről vitatkozni, amire tényleges válasz nincs is :))
Hűha, hát izé... Az hogy felvetül annak az ötlete a tanácsban egyáltalán, hogy lepasszolják a gyűrűt Bombadilnak akinek se serege se bármilyen erődítménye nincs (hacsak az öregerdőt nem tekintjük ezek közül az egyiknek) már arra enged következtetni, hogy hasonlóan hatalmas (ha nem hatalmasabb) mint Szauron (aki mondjuk eléggé meggyengült mióta megfosztották a gyűrűjétől, viszont azóta is kuporgatja az erejét Bombadil viszont nem), és sokkal erősebb mint Gandalf vagy Szarumán.
Ha tippelnem kéne akkor valami harmad, vagy negyedrangú Vala aki átjött középföldére a nőjével mert jó környéknek látszott.
Kép

Avatar
Khaos
Profi
Profi
Hozzászólások: 217
Csatlakozott: 2007.09.30. 22:36
Tartózkodási hely: Debrecen
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Khaos » 2007.11.28. 09:06

Mindaz, hogy Éowyn mégis beleszúrta a kardot oda ahol a feje lett volna a szerencsétlen nazgulnak annyit tett mintha a kardot egy ipari darálóba nyomta volna, mert attól hogy ő meg akarta ütni, és talált, a sebzés dobását automatikusan elrontotta, a kard meg megadta magát - mondjuk így. Nem sikerülhetett, mivel a szerencsétlent tényleg csak előző korokbeli kardok sebezhették meg.
Ahogy ezt a szövegkörnyezetben említi Tolkien bácsi is.

Avatar
Meglivorn
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 376
Csatlakozott: 2003.07.27. 15:14
Tartózkodási hely: Jurai... (bárcsak. Magyarország)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Meglivorn » 2007.11.28. 11:11

So passed the sword of the Barrow-downs, work of Westernesse. But glad would he have been to know its fate who wrought it slowly long ago in the North-kingdom when the Dúnedain were young, and chief among their foes was the dread realm of Angmar and its sorcerer king. No other blade, not though mightier hands had wielded it, would have dealt that foe a wound so bitter, cleaving the undead flesh, breaking the spell that knit his unseen sinews to his will.
Pár oldallal később, kiemelés tőlem.

Bombadil pedig maia, ahogy pl. Gandalf(Olorin), vagy Sauron maga. Nem tisztázott, ha jól emlékszem valamelyik "sajtcetli könyvből" akkor Yavanna egyik maiája.

Avatar
Khaos
Profi
Profi
Hozzászólások: 217
Csatlakozott: 2007.09.30. 22:36
Tartózkodási hely: Debrecen
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Khaos » 2007.11.28. 15:05

SoonDead írta:... The sword broke sparkling into many shards...
Mondjuk egyébként az idézett mondatok között ez is ott volt, csak a cselekmény után ezt már nem vetted figyelembe.

Avatar
SoonDead
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 471
Csatlakozott: 2006.05.19. 12:12
Tartózkodási hely: Legott
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: SoonDead » 2007.11.28. 20:41

Én simán úgy vettem le, hogy Trufa szúrásától csak elvesztette a baromi nagy emberfeletti hatalmát és így már Éowyn be tudta végezni, de hát mindegy biztosan jobban tudjátok csak egyszer olvastam a könyvet és nem sokat rágódtam a problémán, csak azt hittem találtam valami érdekeset.
(Meg így már érthető, hogy miért van ennyi különbség ennél a jelenetnél a filmben és a magyar könyvben)

Ne akartam én Trufától elvenni a glóriát, csak hát
Khaos írta:...Még csak meg sem üti/felé se vág. A gyík fejét leüti aztán a lidérc egy csapással porrá zúzza a pajzsát és eltöri a karját. Aztán amikor fölé tornyosul, hogy beleépítse a földbe akkor Trufa leszúrja, és igen a lidérc ettől a szúrástól hal meg. Éowyn kardjától meg se halhatott volna, mert csak óidőkben készült fegyver érhetett hozzá egyáltalán...
ez azért így nem volt igaz.
Kép

Avatar
Khaos
Profi
Profi
Hozzászólások: 217
Csatlakozott: 2007.09.30. 22:36
Tartózkodási hely: Debrecen
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Khaos » 2007.11.28. 21:19

Mind a két oldalnak respect. Asszem lezárható :D

Avatar
IloveRenji
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1575
Csatlakozott: 2005.10.24. 21:06
Nem:
Tartózkodási hely: Pt.Pleasant Beach Arcade (lélekben ottmaradtam)
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: IloveRenji » 2007.11.29. 11:24

Khaos írta:Nem akarlak szivatni meg semmi, de néha dühítő, hogy mennyire elferdítik a dolgokat a filmesek.
En egyenesen ellenem szant nyilt tamadasnak vettem a filmet, ha mar arrogancia :dirr:
Nem vagyok az a tipus aki sokszor olvassa ugyanazt a konyvet, de ezt kiskoromban nagyon sokszor "kuldtem"..es imadtam, ambar a memoriamon mindig kifogott a sok csaladfa meg nev meg minden..de sebaj..a film, meg sztem nagyon rossz volt..leginkabb is nem a konyvrol szolt..hanem Peter Jackson's Own Lord of the Rings, amivel nem lenne gond, csakhat..nem az en egyik kedvenc konyvem. Es most nem is a technikai megoldasokat akarom ocsarolni, mert igenyesnek igenyesnek nez ki (bar abba nem megyek bele, h en nem igy kepzeltem el pl Aragorn-t, es nekem Viggo Mortensen nem volt eleg jo, nem volt eleg vitez, de ez nagyon imho) hanem, h olyan dolgok lettek belerakva, aminek koze nincs a konyvhoz..es ezt soha nem ertettem, mertha meg kihagyunk dolgokat (Bombadil Toma nelkul lehet elni, az nem volt para) de h belerakni tok mast, meg megvaltoztatni dolgokat..az kicsit-nagyon gaz (Glorfindel meghal Helm szurdoknal, wtf, vaddisznoszeru lenyek tamadnak Aragornekra, baratsagtalan entek stb)..es plane egy olyan konyvvel, aminek hatalmas fandomja volt mar a film elott..meg az 1 film csak-csak, leginkabb a 2 es 3 "utott" negativan. Es most elolvastam angolul is, es csak meg lettem erositve a nagy utalatomban :3
szerk: amugy total egyetertek sodd-dal a filmek minoseget tekintve..marmint melyik jo, melyik nem..

Avatar
matsuo-chan
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2007.01.20. 18:59
Tartózkodási hely: Drakula bácsi őshazája
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: matsuo-chan » 2007.11.29. 12:05

tyüüha.. ugy tünik veszélyes területre eveztem amikor ezt a topicot megnyitottam. ha már megnyitottam leaglább annyira kéne értsek az egész témához mint ti itt mind. nah de sebaj. legalább tanulok kicsit. csak azért ne vitázzatok tul sokat :D mindenki más szemszögböl látja az egyébként is complex story-t, és azért sem kell leszidni a másikat h az másképp emlékszik az amugyis hosszu történetre :D Tolkien bácsi biztos nem várja el h minden részletre pontosan emlékezzünk :P
Kép

life is pain, get over it

Avatar
HellRaiseR
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 366
Csatlakozott: 2006.01.20. 20:05
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: főváros
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: HellRaiseR » 2007.12.19. 22:24

matsuo-chan írta:Tolkien bácsi biztos nem várja el h minden részletre pontosan emlékezzünk :P
Hát, már biztos nem..
Kép
Az Ördög a részletekben rejlik...
,,We're trapped in the belly of this horrible machine...and the machine is bleeding to death."

Avatar
Khaos
Profi
Profi
Hozzászólások: 217
Csatlakozott: 2007.09.30. 22:36
Tartózkodási hely: Debrecen
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Khaos » 2007.12.20. 13:16

Egyébként meg egy kultúrális jellegű könyvben ami főleg az ő műveit jellemzi le is van írva, hogy Tolkien nem is akart mindent leírni, mert azt akarta, hogy legyen ami ihletet ad másoknak, és legyen terük ahol alkotni lehet.

Avatar
AyaDid
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2003.10.20. 17:34
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: AyaDid » 2007.12.22. 19:34

Lehet Tolkien kicsit tulbonyolitotta a dolgokat... xD bocsi, nem hagyhattam ki, biztos van olyan, aki ismeri xD

http://youtube.com/watch?v=JnUvw1rzziE&feature=related
Odi et amo. Quare id faciam fortass requiris: nescio, sed fieri sentio et excrucior.

Avatar
matsuo-chan
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2007.01.20. 18:59
Tartózkodási hely: Drakula bácsi őshazája
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: matsuo-chan » 2007.12.22. 23:38

hát nekem ez nagyon fájt.. poénosnak poénos, csak éppen az zavar h egy profi irodalmi művet aláztak le egy kicsit.. lehet tulreagálom, nem tom... de sztem a részletek érdekesek voltak, a történet pedig nagyon klassz.
Kép

life is pain, get over it

Avatar
DDv
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2007.11.29. 14:11
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Göd

Hozzászólás Szerző: DDv » 2007.12.23. 10:49

Nekem tetszett a videó (meg a könyv is). Szerintem nem megalázó, legfeljebb gúnyos. Nem kell ennyire magadra venni a dolgot. ;)
Kép

Avatar
Mariko
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2362
Csatlakozott: 2006.11.25. 10:48
Nem:
Tartózkodási hely: Sound Horizon Kingdom
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Mariko » 2007.12.23. 13:14

Már ismertem ezt a videót, de sokadjára is jót derültem rajta. :mrgreen:
Kép

Avatar
matsuo-chan
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2007.01.20. 18:59
Tartózkodási hely: Drakula bácsi őshazája
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: matsuo-chan » 2007.12.23. 14:04

DDv írta:Nekem tetszett a videó (meg a könyv is). Szerintem nem megalázó, legfeljebb gúnyos. Nem kell ennyire magadra venni a dolgot. ;)
nem vettem magamra, csak tudod azért nem kis dolog volt megirni egy ien könyvet.. és nem szeretem az olyan embereket akik semmibe veszik évek munkáit
Kép

life is pain, get over it

Avatar
AyaDid
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2003.10.20. 17:34
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: AyaDid » 2007.12.24. 18:25

Nem veszik semmibe az evek munkait... a kritikat meg el kell fogadni, ha valaki ilyen formaba olti az meg otletessegre vall... En spec. nagyon szeretem a LOTR-t, de nem itelem el azt, aki csinalta ezt a videot, mert "van benne valami"...
Odi et amo. Quare id faciam fortass requiris: nescio, sed fieri sentio et excrucior.

Avatar
matsuo-chan
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2007.01.20. 18:59
Tartózkodási hely: Drakula bácsi őshazája
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: matsuo-chan » 2007.12.25. 11:23

most nem azért h beléd kössek v vmi, de ien erővel bármit ki lehet poénkodni.. nem mintha nem lenne humorérzékem, csak ha vmit szeretek és értékelek, akkor nem tűröm h lekicsinyeljék
Kép

life is pain, get over it

Avatar
DDv
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2007.11.29. 14:11
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Göd

Hozzászólás Szerző: DDv » 2007.12.25. 18:19

matsuo-chan írta:most nem azért h beléd kössek v vmi, de ien erővel bármit ki lehet poénkodni..
Pontosan. Bármit.
Kép

Avatar
AyaDid
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2003.10.20. 17:34
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: AyaDid » 2007.12.26. 15:30

most nem azért h beléd kössek v vmi, de ien erővel bármit ki lehet poénkodni..
Nem kotsz belem, mert en nem is allitottam, hogy mast nem lehetne kipoenkoni. :roll: es nem csak ki LEHET, hanem ki IS poenkodnak. Nem csak a LOTR van a vilagon, minden mashoz fuznek kritikat/ironiat nevezzuk aminek akarjuk. De a velemenyem az hogy aki ruhelli a LOTR-t az nem keres ra youtubeon, ergo akik szavaztak es 4/5-os atlagot hoztak ki, azok valoszinu olyanok, akik szeretik a LOTR-t, es nem reagaltak tul a videot.
Wazz, ha tudom hogy ez van be se teszem a linket. :roll:

Wikin is utana lehet nezni, hogy anno milyen kritikakkal illettek a konyvet, a himsovinizmustol kezdve mindenen at; most amiatt mert en szeretem, nem fogom az osszes negatvi kritikat a kukaba dobni, mert erdekel, masok mit gondolnak.
Odi et amo. Quare id faciam fortass requiris: nescio, sed fieri sentio et excrucior.

Avatar
Khaos
Profi
Profi
Hozzászólások: 217
Csatlakozott: 2007.09.30. 22:36
Tartózkodási hely: Debrecen
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Khaos » 2007.12.26. 18:34

Szeretem az építő jellegű vitát gyerekek. :popcorn&fotel:
Ezen kívül azért jómagam nem is annyira a könyvben lát igazi kedvencet hanem a számunkra hagyott lehetőségekben. Jómagam kicsi sztorija a nyegyedkor nyitányán játszódik és a becs/kincs/kalandvágyó játékosaim egy kicsiny kompániában kalandoznak el az egykor volt tóváros romjaihoz, mint az új nemzedékek első hódítói...

Válasz küldése