Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Már nem aktuális, lezárt, és régóta nem frissülő témák gyűjtőhelye.
Lezárt
Avatar
paTKany
A 8. Aasu
A 8. Aasu
Hozzászólások: 800
Csatlakozott: 2003.07.16. 18:19
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Aasu residence

Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: paTKany » 2015.12.20. 13:05

"Haters gonna hate." ez a mém jellemzi legjobban ezt az évet. Készült kb. 20 verekedős hárem LN feldolgozás, úgyhogy volt alkalma bőven a sárdobálásra a fanyalgóknak. Szerencsére én annyira nem vagyok válogatós anime terén, úgyhogy nem zavartattam magam, néztem amit lehetett. A nyári Kuusen Madoushi Kouhosei no Kyoukan például kifejezetten szórakoztató volt azzal, hogy az MC végig oltotta a háremét így azok inkább egymással vitatkoztak, mint vele. Persze azért egyik verekedős hárem sem ért annyit, hogy az év animéje legyen, mert voltak sokkal jobb CUCCok is év közben:

Houkago no Pleaides
Csillagászat, asztrofizika, magical girl, és a Fantasista Doll után ismét egy anime amihez Ahn Anmi csinálta a dizájnt. Csupa-csupa olyan dolog ami releváns része az érdeklődési körömnek. Csak emiatt megérte megérni ezt az évet is. ::daisuki::
Azt mondjuk még nem tudom eldönteni, hogy ez-e a GAINAX eddigi legjobbja, mert a Puchi Puri Yuushi azért kemény ellenfél.

Sore ga Seiyuu
Az anime ami majdhogynem jobban érdekelte (a twitter üzenetek alapján) magukat a seiyuukat, mint a közönséget. Többen twittelték is közülük, hogy ők is szeretnének benne lenni és megjelenni anime formában. Amolyan bennfentes CUCC volt, bennfentes poénokkal, de én kifejezetten élveztem. Főleg a Horie Yui <-> "Yurie Hoi" oda-vissza henshin-t.

Show by ROCK!
Nem hazudtolta meg a címét, szállította a ROCK!-ot zenében és pózőrködésben egyaránt.

The Rolling Girls
Ritka alkalom az olyan amikor a road movie műfaja és az anime találkoznak, az meg még ritkább, hogy egy road anime ki is használja az animáció műfajában rejlő többletlehetőségeket. A rolling girls megtette.

Mikagura Gakuen Kumikyoku
Crazy lesbian high school girl on a rampage. Középiskolás akció-komédia az abszurdabb fajtából. Meg tudnék még nézni belőle egy-két plusz szezont, annyira képes volt lekötni Eruna féktelen optimizmusa.
Kép

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2307
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2015.12.20. 14:27

Az a nagy helyzet, hogy én komoly bajban vagyok, ami az évet illeti. Komolyabban, mint eddig valaha, szal, ha az előző 3 évet csapnivalóra (jó, talán a tavalyi annyira nem volt vészes) verdikteltem overall, akkor ez az év kábé "csapnivaló a negyedik hatványon" kategória, és nem arról van szó, hogy "nézd a járókeretes, kiöregedett animést" (nem egy olyan régebbi cuccot néztem idén, amik kisfiús rajongást váltottak ki belőlem), hanem arról, hogy egyszerűen idén nem készült SEMMI olyasmi, amire képes lettem volna 5-nél nagyobb pontszámot adni. Ami igen (az egyszem Non Non Biyori Repeat), az meg csak folytatás, azokat meg továbbra sem viszem bele az ilyen évértékelésekbe.

Szóval vagy az lesz, hogy idén a kispadra vonulok és kimaradok a játékból vagy megszavazom az Overlordot az év legjobbjának VAGY csalok és beszavazom az NNB Repeatet vagy az Owarimonogatarit (ami szintén egy, már bejáratott franchise "folytatása", szal...) AOTY-nak. The dilemma...

Nem, de most komolyan, '14-ben legalább voltak ilyenjeink, hogy Nozaki-kun, Parasyte, Ping Pong, amik egészen minőségi sorozatok voltak. Tavalyelőtt, sőt még előtte is akadt azért egy-két kiemelkedőbb darab, de ez az év számomra katasztrofális volt. A tendencia talán mintha változna most jövőre, szal a köv szezonból az egy szem kinézett Boku Dakéhez például nagyobb reményeket fűzök, ahogy nyáron lesz Amanchu is, úgyhogy hátha kicsit pozitívabban tudom jövő ilyenkorra szemlélni a dolgokat.

Avatar
Yuriko-chan
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1107
Csatlakozott: 2007.06.20. 08:55
Nem:
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Yuriko-chan » 2015.12.20. 15:10

Hány éve is nem írtam már ezekbe az évzáró topicokba? XD Hát idén se láttam túl sok animét, viszont van egy, ami egyértelmű és abszolút kedvencemmé vált 2015-ből, ez pedig:

Japan Animator Expo ep. 34 - Robot on the Road
http://animatorexpo.com/robotontheroad/

(Aztán persze vannak azok az idei movie-k, amik érdekelnek, de még nem elérhetőek a pórnép számára. Ha lesz köztük valami nagyon jó, majd utólag beírom ide.)

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 547
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2015.12.20. 16:41

Nem tudom hogy korábbi animék folytatásai mennyire játszanak ebben a kérdésben, de akárhogy is, idén piszkosul könnyű dolgom van a választást illetően, hiszen a Non Non Biyori Repeat jött, látott, és tarolt, legfőképpen azért, mert éppenséggel többet adott annál, mint amennyire számítottam. Az elején ugyanis egy kissé furcsa volt a "Repeat" koncepció (az első sorozat egy évet ölelt fel, ez a "folytatás" pedig lényegében ugyanarról az évről szól megint, "csak" egy évadnyival több epizódot ad hozzá), de végső soron pont ez az, ami szerintem azzá tette a Repeat-et, ami. Vagyis egy olyan folytatássá, ami megtartotta az előd átfogóan aranyos és nagyon békés, olykor viszont kimondottan érzelmes hangulatát, de ezúttal több hangsúlyt fektetett mind az egyes szereplőkre, mind a köztük lévő kémiára (még olyan szereplőknél is, akik az első évadban nem kommunikáltak annyit egymással), így egy jobb, kerekebb, összetettebb inkarnáció született belőle, amely szvsz még az érzelmesebb pillanatival is felülmúlta az S1-ben látottakat. Már az első évadra is azt mondtam volna, hogy egy nagyon jó SoL képviselő, de a Repeat még annál is jobban viszi a prímet: annyira mindenképp hogy ezt a sorozatot tartsam az év legjobbjának, egyben a stílus egyik nagyon ajánlható képviselőjének. Egyúttal kézcsókomat küldöm a Silver Linknek és az összes partnerének amiért összerakták ezt a sorozatot, teljesen mértékben megérdemlik.

De hogy az "újoncok" közül is legyen egy kipécézett sorozat, ilyen szempontból talán a One Punch Man-t tartom a leginkább érdemesnek arra, hogy plecsnit kapjon, pláne ahhoz képest, hogy az első epizód még nem igazán nyűgözött le. Visszatekintve nem lenne *annyira* rosszabb mint a sorozat többi része, csupán arról van szó, hogy a sorozat igazán a második résztől kezdte jól kiteríteni a lapjait az első rész viszonylagos egyoldalúságához képest, ekkortól lett igazán a sorozat az, ami. Vagyis egyszerre egy jó értelemben hype-os és stílusos szuperhős sztori, ami egyszerre a műfaj általános megbökdösése is, ráadásul úgy lett "megverve" a maga furcsa (nem letaglózó, de kellemes) humorával és hasonlóan furcsa (nem "forradalmi", de ettől függetlenül jól passzoló) főszereplőjével, hogy közben a viszonylagos komolyságát is képes megfelelően kezelni, amivel teszem azt az anno ugyancsak hype-olt Kill La Kill-nek meggyűlt a baja anno (vagy akár az ugyancsak hype-alany AoT-nek, aminek a komolysága elég ritkán működött nálam). És habár akármennyire ízlésfüggő, akár "csodabogár" sorozatról van szó még így is, abban szerintem szinte mindenki egyetért, hogy a vizuális oldal vitán felül az idei év egyik legjobb (ha nem A legjobb) felhozatala: a Madhouse kis túlzással minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy egy alapvetően akció sztori megkapja a neki járó figyelmet és odafigyelést, ami a végeredményt tekintve meg is hálálja magát. Talán jobban, mint a sorozatot érintő felkapottság: az OPM is pontosan az a fajta "hype-olt" sorozat, aminek kapcsán röpködnek a szuperlavítuszok és a fanboyizmusok jobbról meg balról függetlenül attól, hogy miként vannak kifejezve, és aki esetleg háklis az ilyesmire, annak talán érdemes lesz óvatosan közelítenie a sorozathoz. Személy szerint alapvetően megérdemeltnek tartom a körülötte lévő hype-ot, de azért mégsem mondanám rá, hogy reformer lenne, vagy hogy a fikázók elhúzhatnak a búsba mert nem tudják mi a jó. Szvsz határozottan jó, de a 10/10-et így sem dobnám rá (az NNBR-re már annál inkább, egyre inkább hajlok afelé hogy a MAL-os 9-est átüssem 10-re).

Nem AotY, de ettül függetlenül a "jó értelemben futottak még" kategóriába beledobnám a Jojo's Bizarre Adventure: Stardust Crusaders második évadát (ez nálam jelenleg "A" Jojo, ami kiküszöböli az első két arc és az SC első felének a hiányosságait, mégha a végső harc lehetett volna jóval kevésbé asspull pozitív), illetve a Koufuku Graffiti/Joukamachi no Dandelion kettőst is amiknek közös jellemzője, hogy a maguk módján mind a kettő amolyan aranyoska "családos" SoL pár gyengébb résszel és az KG esetében "kajás" csavarral megfejelve. Illetve immel-ámmal, de bedobnám talán a Hibike! Euphonium-ot is, aminek kapcsán a yuri-is-meg-nem-is "románc" enyhén szólva vicces (és számomra nem annyira megnyerő) volt abból a szempontból, hogy a rajongók kis túlzással megfojtották volna az egyik srácot ha tönkre meri tenni a Szent Yurit, de attől függetlenül, hogy én és a KyoAni egy olyan párosítás, ami szökőévente egyszer működik, ahhoz képest jó pár kategóriával szolidabb sorozat kerekedett ki belőle mint azt vártam volna. Arról nem is szólva, hogy az OPM mellett ez a sorozat az, ami a vizualitásokat tekintve viszi a prímet az idei év felhozatalából.
Kép Kép

Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Tartózkodási hely: A semmi közepétől picit balra
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Rui-chan » 2015.12.20. 17:47

Dodgers írta:De hogy az "újoncok" közül is legyen egy kipécézett sorozat, ilyen szempontból talán a One Punch Man-t tartom a leginkább érdemesnek arra, hogy plecsnit kapjon, pláne ahhoz képest, hogy az első epizód még nem igazán nyűgözött le. Visszatekintve nem lenne *annyira* rosszabb mint a sorozat többi része, csupán arról van szó, hogy a sorozat igazán a második résztől kezdte jól kiteríteni a lapjait az első rész viszonylagos egyoldalúságához képest, ekkortól lett igazán a sorozat az, ami. Vagyis egyszerre egy jó értelemben hype-os és stílusos szuperhős sztori, ami egyszerre a műfaj általános megbökdösése is, ráadásul úgy lett "megverve" a maga furcsa (nem letaglózó, de kellemes) humorával és hasonlóan furcsa (nem "forradalmi", de ettől függetlenül jól passzoló) főszereplőjével, hogy közben a viszonylagos komolyságát is képes megfelelően kezelni, amivel teszem azt az anno ugyancsak hype-olt Kill La Kill-nek meggyűlt a baja anno (vagy akár az ugyancsak hype-alany AoT-nek, aminek a komolysága elég ritkán működött nálam). És habár akármennyire ízlésfüggő, akár "csodabogár" sorozatról van szó még így is, abban szerintem szinte mindenki egyetért, hogy a vizuális oldal vitán felül az idei év egyik legjobb (ha nem A legjobb) felhozatala: a Madhouse kis túlzással minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy egy alapvetően akció sztori megkapja a neki járó figyelmet és odafigyelést, ami a végeredményt tekintve meg is hálálja magát. Talán jobban, mint a sorozatot érintő felkapottság: az OPM is pontosan az a fajta "hype-olt" sorozat, aminek kapcsán röpködnek a szuperlavítuszok és a fanboyizmusok jobbról meg balról függetlenül attól, hogy miként vannak kifejezve, és aki esetleg háklis az ilyesmire, annak talán érdemes lesz óvatosan közelítenie a sorozathoz. Személy szerint alapvetően megérdemeltnek tartom a körülötte lévő hype-ot, de azért mégsem mondanám rá, hogy reformer lenne, vagy hogy a fikázók elhúzhatnak a búsba mert nem tudják mi a jó. Szvsz határozottan jó, de a 10/10-et így sem dobnám rá (az NNBR-re már annál inkább, egyre inkább hajlok afelé hogy a MAL-os 9-est átüssem 10-re).
:goodpost:
Köszi, ezt loptam, mert kb. ugyan az a véleményem. :D Tök jól szórakozom rajta, betalált nálam ez a humor, illetve az odamondogatások a shounen, szuperhős cuccoknak szintén bejönnek. Az Offtopicban már tegnap kifejtettem, hogy valóban nem számít reform animének, inkább műfaj (esetleg klisé) kiforgatásnak hívnám, de azt nagyon jól csinálja. Az utolsó részt még nem néztem meg, az valamennyire változtathat az ítéletemen, bár kétlem, hogy annyira eltérő lenne.
Érdekes amúgy, mert az első rész engem sem nyűgözött le, gondoltam is rá, hogy hanyagolom, aztán csak megnéztem a következőt, amikor kijött. Egyedül azt sajnálom, hogy csak 12 részesre tervezték, nyugodtan mehetett volna a dupla évad.

Folytatások közül többet is kiemelnék, kezdve mindjárt Sidonia 2. évadával, ami hozta az első szintjét és még rá is rakott egy kicsit, bár ezt betudom Tsumugi megjelenésének, aki szvsz az egyik legjobb karakter creepy monszta kategóriában. Már csak azért is, mert gyakran ember szereplőknek nincs ennyire jól összerakott karaktere mint neki. A grafikát fikázhatják amennyire akarják, de még mindig inkább ezt nézem, mint mondjuk szögletes fejű amcsi rajzfilmfigurákat. ^^" Ezzel lehet egyedül vagyok, viszont ez a 3DCG stílus még passzol is a mangához, Nihei grafikája sem olyan részletes, már ha az ember ábrázolásokat nézzük.

A Noragami Aragoto is kellemes meglepetésnek bizonyult, ami betudható annak, hogy ez az évad a manga egyik legjobb arc-ját dolgozta fel. Kedvelhető karakterek, ahol komolynak kellett lennie, ott tényleg az volt, viszont a nyugisabb részek sem vettek el belőle semmit, kifejezetten jót tett, amikor hülyültek benne, oldották a feszültséget. A mangát egy ideje nem követem, de talán itt még fillerezés sem volt, plusz a végére sem hoztak be anime original történetszálat. Az utolsó rész még hátra van, az még ronthat rajta, ha valamivel belerondítanak, viszont reménykedek benne, hogy ezúttal békén hagyják. Az első évadnál határozottan jobb volt, szerintem belevághat az is, akinek annyira nem jött be az.

Mivel nekem szerencsém volt és az Anilogue keretén belül meglestem a Bakemono no Ko-t, egész estés film kategóriában itt van a helye. Hosoda filmjei közül nem a legjobb, a Toki wo Kakeru Shoujo és az Ookami Kodomo... még mindig jobban tetszik, azonban a filmben helyezett bizalmamat nem játszotta el.

Plusz még besuvasztom a Shingeki! Kyojin Chuugakkou-t is, nem csak polgárpukkasztás miatt, hanem tényleg jókat dőltem/dőlök rajta. XD Persze, ez is csak rajongói fejés és pénzlehúzás, de megmondom őszintén, nem érdekel. :D

Abban egyet kell értenem, hogy ez az év nem volt túl rózsás, azt hittem most is menni fog a 10+ anime szezononként, aztán nyáron bedőltem, egy csomót be se fejeztem. Egyikkel se sietek, mert nem hiszem, hogy itt megemlíteném bármelyiket is. 2016 eddig biztató, főleg a tavaszi szezon, aztán majd meglátjuk 1 év múlva mit fogok írni az aktuális topicba.

Szerk.: Huh, egy majdnem kimaradt. Totál összefolyt nekem a 2014 őszi és 2015 téli szezon, ezért azt hittem a Death Parade tavalyi volt. Még időben észrevettem a tévedésemet, szóval bepakolom ide. Egy, főleg a nőknek szánt fanservice résztől eltekintve szépen felépített sorozatot kaptunk és az sem volt olyan vészes. Tudjátok, inkább legyen 1 fölöslegesebb epizód az egész sorozatban, mint "1-2 normális és a többi kuka" felállás. A karakterek közül csak néhány volt részletesebben kidolgozva és az összefüggő szál se volt akkora durranás, ellenben az 1-1 részre jutó játék, valamint a morális töltés ellensúlyozott mindent. Sokan úgy vannak vele, az egy évad túl kevés volt, viszont én hajlok arra, hogy 25-26 rész már sok lett volna.
Kép

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6029
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2015.12.21. 13:52

"Haters gonna hate", vagy sem, én sem voltam túlzottan elragadtatva a mostani év animetermésétől. Ugyan az év vége felé a stúdiók elővették a jobbik eszüket és elkezdtek olyan cuccokat adaptálni, amik már ezt korábban is megérdemelték volna (One Punch Man, illetve Shingeki! Kyojin Chuugakkou), de nagy meglepetés sajnos nem érkezett idén. Így számomra is némileg WTF módon most azt mondom, hogy nekem az idei év animéje a Monster Musume no Iru Nichijou volt. Ugyan egy átlagos ecchi/hárem cucc, de pont a szörnylányos felállás kiemeli némileg a mocsárból, valamint a Dodgers által már korábban emlegetett "ártatlan hangulata" miatt (ami engem amúgy is az "alap" To Love Ru hangulatára emlékeztetett, szal nálam ez duplán bónusz XD) én megadom neki a "díjat". XD (Amúgy is szinte az eddig kijött összes fejezetet feldolgozták a mangából, szóval ha lesz is folytatása, arra várhatunk jó pár évet.)
Kép

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1192
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2015.12.22. 16:49

Idén tényleg vicc volt az animés felhozatal, de én kellemesen elvoltam vele. A sok rossz és középszerű cucc mellett, azért akadt pár jobb cím, de semmi eget rengető.

Számomra az év "legjobbjai":

Új címek közül

Beköltözött pár újabb 7 pontos a listámra:

- Death Parade - hangulatos darab.

- Ninja Slayer - uhh, ez lett az idei újak közül a személyes kedvencem, szintén a hangulata és a megvalósítása miatt, na és persze pont nekem való agyfasz, nehéz lenne nem imádnom. :D

- One Punch Man - jól összerakott, kellően érdekes és humoros cucc, talán tényleg ez lett idén az újak közül a legjobb.

(Filmek terén nem ájultam el sem a Hokusaitól, sem a Bakemono no kótól, aranyosak, ennyi.)


Régi címek közül:

- Fafner Exodus - a második fele gondoskodott róla, hogy ismét imádjam, és még az első felének keserű emlékeit is sikerült megszépítenie... A története szokásos fafneres lett: ergo idegesítően magic, lyukas és hullámzó, de annyira vonzó, családias és GYÖNYÖRŰ, hogy nem tudok haragudni rá! Még hátra van az utolsó rész, de megelőlegezek neki egy 8-ast. Arra is rájöttem, hogy simán nézném tovább ilyen végtelenített slice of life-ként is, annyira hiányozni fog.

- Mondhatnám, hogy az Owarimonogatari első 6 részének és a Drrr2 Tennek is egészen megörültem, de ezek már gyengébbek az eddig felsoroltaknál (ennyi erővel az új FSN-t sem utáltam... és stb.).

- Dragon Ball - bezony, ha valamit megválasztanék kizárólag csak a magam részére év animéjének, akkor ez lenne az, még úgyis, hogy az F movie nem egy nagy durranás (de szórakoztató) a Super pedig egyenesen szar, de akárhogy nézzük 2015 nálam erősen a DB jegyében telt. Elvégre befejeződött a Kai, amitől nem sajnáltam egy fangirl 9-est és tűkön ülve vártam az új bejelentett cuccait. Sőt még mindig tűkön ülve várom hétről-hétre az újabb részeket, annak ellenére, hogy nem tetszik, hogy elcseszett, hogy utálom... De mégis érdekel, mégis szeretem, mert a világa és a karakterei továbbra is vonzóak, ami nálam elég arra, hogy minőségétől függetlenül (nyilván túlzok) akármennyit meg tudjak nézni belőle, hát még ha új jelenetekről, új párbeszédekről van szó. Szóval jah, a szerelem vak. Ettől persze nem lesz ez jó anime (még egy ilyen gyenge anime-évben is sikerül a gyengébbek közt kullognia, csak hogy nagyon szépen fogalmazzak), amiért igazán kár, de nem bánkódom feleslegesen rajta, csak élvezem belőle, amit még lehet. A seiyuukat pl. még mindig imádom. Ha valami még nagyon motiváló a DB-vel kapcsolatban, akkor az az ő munkájuk. Annyira érződik, hogy élvezettel bújnak ismét ezeknek a karaktereknek a bőrébe, hogy elhivatottak... Biztos szép összegek vezérlik őket, de az eredményt nézve ez mindegy, még szerencse, hogy rajtuk nem spórol a Toei. (Vagy inkább az animátorokat és az írókat kéne jobban motiválni? :-P *költői*)


És ha már 2015.... ugyan közel sem az év animéi, de a Steins;Gate sikeresen gondoskodott róla, hogy az ő hájpolásáról se feledkezzek meg, dec. 31-én pedig érkezik már az új Macrossból is (elő)epizód, ami szintén felcsigáz. Azt talán mondanom sem kell, hogy mindkettőtől tartok, de hát a kedvenc címek, azok kedvenc címek.... :D

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1851
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Surci » 2015.12.23. 00:06

Úgy látom nem én vagyok az egyetlen aki nincs elragadtatva az idei évtől... Voltak korrekt sorozatok, de ezek legtöbbje folytatás, vagy valamilyen módon kapcsolódik egy, már meglévő cucchoz. Szal original animék esetében finoman szólva is minősíthetetlenül gyengén teljesített ez az esztendő. Na de lássuk:

Dodgers verdiktje helytálló a One Punch Mannal kapcsolatban, viszont nem osztom azt a véleményt, hogy megérdemelt lenne az az iszonyat hype ami körülötte forog. Mondom ezt úgy, hogy original sorozatok közül valóban ez a legjobb az idén, ami szépen jelzi, milyen gyatra egy évünk volt. Mert ha jobban megnézzük, azért ez sem egy "igazi" sorozat, mert igazából csak egy nagy geg az egész, a sztorija az kábé nulla, a karakterei közül egyedül Saitamát és Genost lehet kiemelni, a többinek a nevére se nagyon emlékszem, és ők sem azok a hűdebonyolult karakterek, csak poén ahogy előadják magukat. Szal a humora tényleg üt, a klisék kifigurázása is bejön, és persze a megvalósításra a világon semmi panasz nem lehet (főleg az animáció, e téren verhetetlen, idei kedvenc fight-jelenetem az 5. ep-ben bemutatott Genos vs. Saitama "edzőmeccs), de ezen kívül mást nem nagyon prezentál, ez meg azért elég kevés ahhoz hogy az "év animéje" címet besöpörhesse... mégis ennek kell adnom, mert egyszerűen nincs más -__-"""

Ez alól egyetlen cím képez kivételt az original cuccok közül, mégpedig a Kagewani, de ez a cucc szerintem nem is igazi "sorozat" a szó hagyományos értelmében... Mert van ugyan egy átívelő plotja a háttérben, meg persze a főszereplő személye össze is köti a sztorit, de igazából minden egyes epizód egy külön történet, és annyira furcsa, szürreális és hangulatos alkotás, hogy nem is maga a sztori itt a lényeg, hanem ahogyan ezt az egészet kezelik és előadják. Részenként 8 perc horror a szó leghagyományosabb értelmében - animében. És működik. Egy rész még hátravan ugyan, de ez volt az év egyik legkellemesebb meglepetése, úgyhogy a különdíjat szó nélkül besöpörte nálam, ha rendes epizódhosszak lettek volna még a fődíjat is nekiadnám, annyira betalált.

Azért megemlítem a folytatásokat is, a Sidonia S2 simán überelte az első szezont, a DRRR2 - Ten már neccesebb, de teljesen vállalható folytatás és várom a januárban startoló DRRR2 - Ketsu-t is. A Shingeki Chuugakkou meg szintén különdíjas "új vígjáték"-kategóriában, de ebbe tudom hogy kőkeményen belejátszik az hogy hatalmas fanja vagyok az eredeti sorozatnak.

Valamint mozik közül kiemelném a Psycho Pass Movie-t, amelyben újra Urobuchi felelt a sztoriért, és ez meg is látszott rajta, mert bár hibái azért ennek a cuccnak, jóval vállalhatóbb mint a nélküle készített 2. évad. Remélhetőleg a valamikor elkészülő folytatásban szintén részt fog vállalni.

Remélem hogy 2016 ennél tartalmasabb lesz animék terén, bár ezt a mostani, szinte a föld alá ásott lécet nem lesz nehéz megugrani. De nem kiabálom el, a téli szezon egyenlőre az idén kikövezett úton halad... -_-
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 547
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2015.12.23. 03:11

Surci írta:Dodgers verdiktje helytálló a One Punch Mannal kapcsolatban, viszont nem osztom azt a véleményt, hogy megérdemelt lenne az az iszonyat hype ami körülötte forog. Mondom ezt úgy, hogy original sorozatok közül valóban ez a legjobb az idén, ami szépen jelzi, milyen gyatra egy évünk volt. Mert ha jobban megnézzük, azért ez sem egy "igazi" sorozat, mert igazából csak egy nagy geg az egész, a sztorija az kábé nulla, a karakterei közül egyedül Saitamát és Genost lehet kiemelni, a többinek a nevére se nagyon emlékszem, és ők sem azok a hűdebonyolult karakterek, csak poén ahogy előadják magukat. Szal a humora tényleg üt, a klisék kifigurázása is bejön, és persze a megvalósításra a világon semmi panasz nem lehet (főleg az animáció, e téren verhetetlen, idei kedvenc fight-jelenetem az 5. ep-ben bemutatott Genos vs. Saitama "edzőmeccs), de ezen kívül mást nem nagyon prezentál, ez meg azért elég kevés ahhoz hogy az "év animéje" címet besöpörhesse... mégis ennek kell adnom, mert egyszerűen nincs más -__-"""
Részben pontosan emiatt szólt arról az utolsó két mondatom az OPM-el kapcsolatban, hogy mennyire nem reformer és nem is 10/10-es cucc: külön kiemelném a "poén ahogy előadják magukat" részt, mert ez az egész animére kihúzva az, ami legalábbis ezt az évadot azzá teszi, ami. Az még így is elég erősen érződik persze, hogy az alapműnek csupán egy szelete volt még feldolgozva, és még lenne bőven hová vinni a sztorit, de már most egy olyan sajátosan összerakott franchise képét adja, amit a magam részéről nem tudok nem kimondottan kedvelni, függetlenül attól hogy még így sem feltétlen "egész" sorozat. Nem véletlenül hoztam fel egyébként a KLK-t és az AoT-t, mert hiába lennének azok "teljesebb" sorozatok és szintén zenész hype alapanyagok, ha egyszer a végeredmény olyasmi volt, amit illetően az OPM kevesebből hozott ki többet mint a másik kettő, még annak tudatában is hogy "technikailag" többet adnának a sztori szempontjából (hogy konkrétabb legyek: a KLK-nál sokkal kompetensebben kezelte a humor+komolykodás kettősét, az AoT pedig elég kevésszer tudott rávenni arra, hogy annyira komolyan vegyem mint amennyire azt szerette volna). Az persze ettől függetlenül is áll, hogy AotY-re felterjeszteni egy kicsit kacifántos dolog, de ettől függetlenül is egy mindenképpen szóra érdemes stuffról van szó szerintem, bár azt azért hozzáteszem, hogy nem véletlenül írtam először az NNBR-ről, és miért nem tudtam megállni azt, hogy ne szúrjam be a pontozási "dilemmát" egy másik animéről szóló bekezdésbe.


Titkos: jó hogy felhoztad a Monster Musume-t, annyira biztos voltam benne hogy nem hagytam ki az idei évi szórásból, hogy csak sikerült megfeledkeznem róla, pedig simán mehetett volna a "jó értelemben futottak még" kategóriába. :)
Kép Kép

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1851
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Surci » 2015.12.23. 09:11

Ez már eléggé OFF, vagy legalábbis a Túl/alulértékelt anyimuk-topic témája lenne, de azért reagálok:
Dodgers írta:már most egy olyan sajátosan összerakott franchise képét adja, amit a magam részéről nem tudok nem kimondottan kedvelni, függetlenül attól hogy még így sem feltétlen "egész" sorozat
Ezzel nem tudok vitatkozni, lévén hogy magam is határozottan jónak tartom ezt a cuccot (bár fannak azért nem nevezném magam), de egyszerűen annyira érződik rajta még mindig, hogy egy hülyeségnek indult az egész, és nem tud - vagy szerintem nem is akar - a webcomicos gyökereitől elszakadni. És igen, itt jön be a másik, mégpedig a komolyanvehetőség kérdése, mert én ha megszakadnék se tudnám egy pillanatig sem komolyan venni. Egyetlen jelenetét sem. Ráadásul nem is érzem azt hogy egyáltalán a sorozat készítői bármilyen mértékben komolyan akarnák vetetni ezt az egészet.

A felhozott két hasonlatból (KlK és Shingeki) talán csak az elsőt érzem vállalható összehasonlítási alapnak, mert az is főként túljátszott klisékből építkezett, és bár a SERIOUS részeit valóban nem volt egyszerű komolyan venni, az OPM-nál egyértelműen azt érzem mint a Tiger&Bunny esetében: hogy még a komolynak vagy meghatónak szánt jelenetek is direkt egyfajta fricskaként vannak olyanra írva, amilyenre, éppen ezért nem is úgy jön át, mintha VALÓBAN komolyan gondolták volna. Szal azért eléggé röhejes amikor hőseink szarráverve fekszenek egy totál idióta halszörny (LOL) vagy orrszarvúbogárszörny (GIGALOL) előtt, azok meg kb. Hokuto no ken-es pofával és szöveggel osztják az észt, aztán megjelenik Saitama halál unott képpel, benyög valami marhaságot, ezek után meg már mindenki tudja hogy mi következik... De ugyanígy említhetném a Hero-főhadiszállásos jeleneteket vagy Saitama dialógusait Genossal: eleve a főszereplő nem izgatja magát miattuk egyáltalán, a többi, szintén 99%-ban comic relief karakter meg csak hab a tortán. És szerintem ez pont így jó, így működik, de ebbe bármiféle SERIOUS komolyságot belevinni szerintem hatalmas hiba lenne, úgy csapná agyon az egészet, mint Saitama a főellenségeket.

A Shingeki meg egyértelműen az a kategória, ami nálam a nagyon kevés valóban komolyanvehető shounen közé tartozik. Sokszor a titánok kinézetét és ostoba viselkedését szokták felhozni mint ellenérvet, és tény hogy voltak benne vicces fizimiskájú óriások, de azért bőven nem mindegyik tartozott ebbe a kategóriába, voltak köztük nagyon groteszkek és félelmetesek is, a shifterek pedig egyértelműen intelligens és brutális ellenfelek (főleg Anna) - mangóból most nem akarok spoilerezni, de aki csak az anyimut ismeri azt fogják meglepetések érni a 2. évadban. Emellett külön értékeltem hogy nem rombolták le az szvsz eléggé működő dark hangulatot mindenféle idétlenséggel (túltolt vicceskedés és idióta fanszervíz, ami az ilyen shounenek jó részét agyon is üti feelingben). Van egy kidolgozott világa, történelme, fejlődő karakterei, sötét hangulata - igen, tudom, erre mindig az a válasz hogy az hatásvadászat, de ennél a cuccnál nem nagyon érdekel - és minden tekintetben igazi és eredeti sorozat, szal kissé furcsa volt bármiféle analógiaként említeni az érzésem szerint önmagát semmilyen szinten komolyanvetetni nem akaró OPM-el... Tucatszám lehetne sorolni a magukat túl komolyan vevő, ám a saját maguk által felállított lécet megugrani nem képes shouneneket, épp ezért kivétel nálam a Shingeki (és a DN), mert ezeknek hibáik ellenére is sikerült megőrizni a feelingjüket, és nem váltak úgymond önmaguk paródiájává, ahogy pl. a SAO, EL, Bűnös korona vagy a Kenshin OVA. Namost az OPM eleve egy paródiának lett megírva, úgyhogy max más fight-vígjátékokhoz vagy paródiákhoz tudnám hasonlítani, a fentiekhez még attól függetlenül sem, hogy mennyire jön be a komolyanvehetőség, ami az OPM-nél szvsz semennyire nem játszik.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2307
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2015.12.23. 11:12

Az Anpanmant eleinte én is terveztem nézni (ha nem is valami nagy elánnal), de mostanra eljutottam oda, hogy egyáltalán nem érdekel az egész. Nem, ennek nincs köze a fanbase-hez (még ha - elnézést a kifejezésért, de - kibaszott irritálóak is a véres szájú fanbolyhói), egyszerűen nem motivál semmi abban, hogy ezt nekem feltétlen látnom kellene. Sem a szereplők, sem a humora, sem semmije.

Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 547
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Dodgers » 2015.12.23. 17:39

Surci -> Az előző kommentedhez hasonlóan a "mostanival" szemben sincs ellenvetésem alapjában véve, de a OPM komolyságát illetően nem véletlenül tettem hozzá a "viszonylagos" szócskát anno, mert ha úgy vesszük, akkor tényleg nem lenne sok minden benne amit komolyan lehetne venni, legalábbis hagyományos értelemben nem. Ahogy te is írtad, látszik rajta hogy egy hülyeségnek indult az egész, amit még az utolsó részekben is határozottan tetten érhető, de szerintem egy bizonyos fajta komolykodás mégiscsak van benne, mégha ennek a túlnyomó része inkább csak arra korlátozódik, hogy átjöjjön a kúlság, na meg arra, hogy ezzel kapcsolatban Saitama hozza a kontrasztot a puszta jelenlétével is. A hetedik-kilencedik rész környékén már voltak olyan pillanatok, ahol a "legitimebb" komolyság jelei mutatkoztak szerintem (például azzal kapcsolatban, hogy Saitama miféle szuperhős az erején kívül), de azért úgy erős 85-90 százalékban még mindig a "kúlos komolyság" volt előtérben, és ebből a szempontból a KLK találóbb példa. Az AoT bedobása mint példa tényleg furcsa lehetett a hype-faktor behozása ellenére is, de ha lehet így mondani, ezt inkább amolyan személyesebb példának szántam, és inkább azzal kapcsolatban hoztam fel azt, hogy szerintem az OPM kevesebből hozott ki többet: az egy dolog, hogy az AoT papíron többet nyújt mint az OPM a legitimebb komolyságával és a konkrétabban belőtt világával, az viszont egy másik, hogy az AoT nagyon kevésszer volt hatásos nálam, pláne ahhoz mérten hogy mennyire szeretett volna komoly lenni. Az említett titán dizájnok például túlontúl sokszor hatottak viccesnek és bugyutának semmint ijesztően groteszknek, és a komolyabb jelenetek túlnyomó része is olyan volt, ami inkább jött le amolyan bele-az-arcodba-a-SZENVEDÉSSELnek semmint igazán hatásos drámának, annak ellenére, hogy elviekben "grandiózusabbak" lennének az AoT szereplői. Abban mindenképpen egyetértek, hogy az AoT azért ügyelt arra, hogy a maga módján egy földhözragadt sztori legyen (pölö "comif relief" pillanatok relatív hiánya), de a nap végén ez keveset ért, ha egyszer szinte végig egy "aha, oké" hozzáállással néztem végig, ami miatt pölö az elhalálozások se értek sokat. Ehhez képest az OPM "kúlos komolysága" az első rész bicegős kezdése után határozottan megfogott, és akármennyire hangzik furcsának, de az említett hetedik-kilencedik rész körüli Saitamás "komolyság" is jobban hatott annak ellenére, hogy a szó hagyományosabb értelmében nem volt porondra téve, és papíron messze elmaradna ahhoz képest, amit az AoT akart letenni az asztalra.

Az továbbra is áll, hogy alapjáraton nem lenne sok hasonlóság közte és az OPM között, de ahogy mondtam, az OPM kevesebbje inkább hatott többnek a szememben annak minden marháskodásával és kúlosságával körülvéve, és részben erre is gondoltam, mikor azt írtam hogy az OPM hype-ja megérdemeltnek érződött, mégha talán egy kicsit másabb értelemben is. Nem egy mélyenszántó stuff az biztos, és még véletlenül sem dobnám rá a 10/10-et (a vérpistike rajongóknak pedig személyesen küldöm a páros lábat az ülepre, ha belekötnek egy "fikázóba"), de van, amikor az embernek egy elviekben soványabb, hülyéskedős sorozat többet tud érni mint egy ugyancsak elviekben combosabb és grandiózusabb cím, és az OPM ennek akár a díszpintye is lehetne, mert szvsz nagyon jól vitelezte ki azt, amit el akart érni, a sztori jelenlegi állásától függetlenül. Annyi "hátrány" van ebben mondjuk, hogy még így is egy valamelyest ízlésfüggő sorozatról van szó (és az első rész nem is feltétlen a legjobb prezentációja a sorozatnak), de yeah, lásd az előző mondatot.
Kép Kép

Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Tartózkodási hely: A semmi közepétől picit balra
Kapcsolat:

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Rui-chan » 2015.12.23. 19:41

Hm, most már tényleg úgy érzem magam, mintha kvázi egy barlangban élnék. ^^" De azt hiszem nem is bánom, hogy kimaradok a hype balhékból.

OPM hype hullámából is csak tumblr mutatott egy szeletet. Valaki, akit követek reblogolt egy képet, amin az IMDB egyik top listája volt és az átlag pontja magasabban állt, mint a GoT-é. Ki is akadtak ezen egy csomóan. XD
Kép

Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1110
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: iskariotes » 2016.01.04. 20:43

Mivel a 2015-ös esztendő volt az első olyan évem amikor aktuális szezonból is néztem sorozatokat, így nem tudom megítélni, hogy milyen is volt az előző szezonokhoz képest.
Első körben meg kell említenem a Ghost in the Shell Arise Alternative Architecture-t ami bár nem a legfényesebb ékköve a GitS univerzumnak, de mivel elégé régi és bensőséges a kapcsolatom a franchisezal így ezt ide teszem. Bár maga a cucc nem szolgálna rá arra, hogy itt legyen.
A nyári szezonból számomra Gate: Jieitai Kanochi nite, Kaku Tatakaeri jelölőm, számomra nagyon tetszik az egész világ felépítése, illetve a mi saját világunk reagálása az eseményekre. Ha olyan animét kell mondani aminek nincs valamilyen előzménye, akkor ez az.
Az őszi szezonból magasan sőt úgy gondolom az egész évet figyelembe véve nálam az év animéje a Young Black Jack lett. Nagyon jól hozta azt amit egy ilyen sorozattól elvárható. Szép grafika, jó történet, némi törivel megsegítve szóval ez vitte el a pálmát.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/

Avatar
Cruel Angel
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2036
Csatlakozott: 2003.11.17. 14:33
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Két hely között valahol / e két hely Mennyország s Pokol

Re: Mi(k) volt(ak) számodra a 2015. év animéje(i)

Hozzászólás Szerző: Cruel Angel » 2016.01.05. 21:36

Elsőre azért nem írtam eddig mert azon a véleményen voltam, hogy tulajdonképpen semmi jó nem volt az évben, amit írhatnék. Ám azóta rájöttem, hogy tudok azért néhányat, csak főleg az év elejéről.
Tehát, első körben az év koronázatlan királya Szidónia lovagjai második évad. Igen a cucc egy folytatás szezon, a grafika továbbra is kicsit béna CG, időnként idegesítő a random hárem klisékkel, de egyrészt az átívelő történet szerintem egész érdekes, másrészt Tsumugi is best character.

A következők azok előző évből átnyúltak: Sors/Maradj Éj - Határtalan Kard Művek, Parazyta és végül az Áprilisi kis hazugságod. UBW sok sebből vérzik (ennyi karddal? nem meglepő :v ), ugyanakkor ha másként nem, tech demóként gond nélkül megállja a helyét, hogy mit lehet manapság TVs büdzséből animációban, látványban kihozni. Kiseijuu pedig jól van megírva, összerakva, megrendezve na. (és Migi is second best character. Kérek egy slice of life crossover animét amiben Tsumugival lakik egy lakásban. Halljátok készítők ott a világ másik felén ahol nem beszélítek ezt a nyelvet és egyébként is ez írva van? Erre van igény! :dirr:) Végül a Shigatsu az tulajdonképpen egy jól felépített szabvány hatásvadász mű-melódráma, ala Clannad. Sajnos én viszont vevő vagyok az ilyesmire. Also szép. Mármint a látvány a pasztelszineivel. Emellett nekem ez bár átlógó sorozat 2014-ből, de számomra abszolút 2015-ös, mivel nekem volt szerencsém csak most ősszel látni.

Különdíj: Digitálisszörny Kaland Trinek jár, mert amellett, hogy megpendítette a nosztalgia húrjaim még egész jó is volt... az a négy rész... amely önmagában tökre nem állja meg a helyét... és messze van még a másik 5×4es csomag.

Különdíj2: Új Kezdeti D Film - Legenda filmek: Bár a még csak kettő film ment le a három Initial D manga eleje újra feldolgozásból, de én mind a kettőt 2015-ben néztem meg, és hát rendben voltak, hozták azt a hangulatot amit az ember ettől elvár, de ennyi. Talán a '98-as First Stage kicsit bővebb és így több karakter fejlődési lehetőséget biztosít, viszont ezekben nem néznek ki gázul a kocsik. Melyek hát nem elhanyagolhatóak, ha egy autós sorozatról van szó.
Kép

Lezárt