Boku dake ga Inai Machi

Egyes anime sorozatok, filmek, OVA-k megtárgyalása
Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2292
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Boku dake ga Inai Machi

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2016.03.20. 19:37

Nem to'om, nálam ezt a sorozatot már csak az eleje becsülete mentheti meg attól, hogy ne pontozzam kíméletlenül le. Jó, talán a "kíméletlen" nem a legszerencsésebb kifejezés, de mindenesetre az utolsó rész dönt afelől, hogy 5 vagy 6 e a vége (ha utóbbi, akkor nagy adag jóindulat is játszani fog azért mellette).

Eszméletlen, mennyire szétcsúszott így a végére, rengeteg mindent kihagytak a mangából (alaposan beleolvasgattam, Airit szinte KIÍRTÁK az animéből, hogy rohadjanak össze), rossz az egész kivitelezés, az arányok, meg egyáltalán üres az egész. Hiányzik az, ami az elején még megvolt.

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1845
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Boku dake ga Inai Machi

Hozzászólás Szerző: Surci » 2016.03.20. 22:55

Mondom, olyan mintha a 8. rész végén kvantumszikével vágták volna ketté ezt a sorozatot. Addig 10/10, remekül felépített, szimpatikus karakterek, a gyilkos kilétén is lehet agyalni, és bár voltak benne kissé fura húzások, mindezt teljesen feledtetni tudták a pozitívumai. Utána meg... Komolyan, mintha valami kliségyárost ültettek volna az író helyére, debilebnél debilebb, elcsépeltebbnél elcsépeltebb, illogikusabbnál illogikusabb jelenetek, rohanás, elcseszett karakterinterakciók...

Ez a mostani rész is olyan hülyeség volt hogy már tényleg nem tudok mit mondani rá. Oké, legyen kóma, rendben. Ezredik kliséként jöjjenek 15 év után látogatni az exosztálytársak (nagyon életszerű hogy 15 év után csak úgy beállít mindenki). Eleve Kayo mit keres ott, elvileg nem is a városban lakik már, vagy legalábbis nem ugyanabba az iskolába jár + WTF Hiromi??!?! De a legnagyobb baromságot már megint tanárbá csinálja: ugye nem nyírt ki senkit, nem gyilkos, nem bűnöző. Valahogy még ezt a kocsis húzást is megússza, nem gyanúsított. Erre nemhogy elhúzna a francba a városból, de ottmarad, kórházigazgató lesz, és megvárja hogy a gyerek akinek elmondta az egész tervet, felébredjen (most majd gondolom megpróbálja majd kicsinálni - evidens, hiszen eddig nem követett el semmit, gyanú árnyéka nem vetül rá, ha Satoru vádaskodni is kezdene, senkit nem érdekelne, hiszen nincsenek se halottak, se semmiféle bűncselekmény). Szal... ARGH. Airi sem hiszem hogy szerepelni fog, hiszen nem is ismer Satorut, jelenleg 13 éves lehet.

Biztos vagyok benne hogy az időhiány tett be ennek a cuccnak. vagy később kellett volna elkezdeni az adaptációt, vagy adni neki még minimum 4-5 epizódot. Egyszerűen kizárt hogy ezt a sok légbőlkapott fasságot így írta volna a mangaka, hiszen semmi köze nincs az első feléhez se hangulatban, se tartalmilag, se sehogy. Nem is tudok olyan animét mondani, ami egyik pillanatról a másikra ilyen orbitális módon szétesett volna. És hogy pont ez....
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Kayama
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 133
Csatlakozott: 2007.04.11. 17:32
Nem: Férfi

Re: Boku dake ga Inai Machi

Hozzászólás Szerző: Kayama » 2016.03.20. 23:37

Arra azért kíváncsi volnék, hogy a vízbe esve miért nem ugrott vissza Satoru az időben (tudom, "csak" :D ). Ráadásul a letartóztatása óta már akaratlagosan is tudta használni a képességet, persze amikor a leginkább szüksége volna rá, még csak eszébe sem jut.

Szerintem Airit még behozzák valahogy a képbe; én arra tippelek, hogy ő lesz majd a kórházi kiscsaj nővére. Egyszerűen nem hiszem el, hogy csak így eltüntetnék. Hát ki írta ezt össze?? :knife:

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2292
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Boku dake ga Inai Machi

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2016.03.21. 12:08

^Ahogy bele-beleolvastam a mangába, ott az jött le, hogy a kulcs Satoru emlékeihez Airi lett volna, amit már csak azért sem értek, mert ezen a worldline-on - ahogy Surci is írta - nem is ismerik egymást, totál idegenek egymásnak.

Egyébként a random fényképész huligánokat a mangában szintén Airi rendezi le és nem Yashiro, aminek sokkal több értelme ugyan nincs, de még mindig elfogadhatóbb lett volna és Airi részéről karakter hűbb lépés, mint amit mr. humanitárius produkált.

Az időutazásra meg innen már nem hiszem, hogy lesz bármiféle magyarázat, pedig nem is kellett volna nagyon megerőltetnie magát a mangakának. Elég lett volna valami olyasmi, mint ami a Butterfly Effectben is volt a naplóval - nyilván az is baromság, de ott akkor elhitte ezt az ember, hogy ez így működik, ennek ez a funkciója és ez alakíthatja a sztorit. Itt semmi nincs, csak egy kényelmes írói húzás, amit kénye-kedve szerint akkor vesz elő az alkotó, amikor a feneke éppen viszket hátul. Aztán lehet, ha lett is volna valami magyarázat Satoru képességeire, még azt is kihagyta volna az anime, elvégre azzal sem törte magát, hogy legalább egy mondatban elintézze, hogyan úszta meg az egész jeges kalandot MC-nk. (A mangában legalább benne volt, hogy valami random nő talált rá, aki hívta a mentőket.)

Avatar
Catrin
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1187
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Boku dake ga Inai Machi

Hozzászólás Szerző: Catrin » 2016.03.21. 16:59

Kár érte, bár én a röhejes mutermoment előtt sem voltam teljesen elájulva tőle, így nem is csalódtam akkorát. De azért egyetértek ezt a sok hülyeséget tényleg mellőzhették volna és kaphattunk volna pár résszel többet. Ettől függetlenül még mindig annyira szórakoztat és leköt, hogyha tetszik a vége, akkor kaphat tőlem egy jóindulatú 7-est. De majd meglátom, az 5-6 pont nálam is játszik még.

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2292
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Boku dake ga Inai Machi

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2016.03.24. 22:02

Ep12

Kép

Egyezzünk ki egy tüdőbeteg 5/10-ben, a gondolataimat meg egyelőre tartogatom a conos kerekasztalhoz.

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1845
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Boku dake ga Inai Machi

Hozzászólás Szerző: Surci » 2016.03.25. 16:18

Az elmúlt részek kritikán aluli színvonala után nem lepődtem meg a totál klisés END-en, azaz ep 12. hozta a papírformát -__-""" Eh... Nemtom érdemes-e több szót vesztegetni rá, mert nem nagyon van mire: inkoherens, baromságokkal teli klisés zárás (erről a nagy barátság-monológról komolyan a Cross Ange uccsó ep jutott az eszembe, pedig ha már valamit ahhoz a szutyokhoz lehet hasonlítani, ott irtó nagy gáz van...), szétbarmolt karakterek, elcseszett hangulat... Az a tanárbá-Satoru dialóg ott a tetőn akkora erőltetett beszélgetés volt, hogy rendesen éreztem ahogy csikorog az író tolla miközben körmöli ezt a sok marhaságot, aztán meg a nagy zuhanás, pffff....... A végén meg Airi, mer azé mégis legyen má benne, még csak véletlenül se ezerszer elkoptatott idétlen és felesleges hülyeség, mintha mentene bármit is... Legszívesebben akkora nullát adnék rá, hogy kilógna az Internetből, méghozzá kétszer áthúzva, de az első 8 rész erényeit figyelembe véve egy vérszegény 5-öst magam is megajánlok... Tekintve, hogy ep8-ig nálam 10/10 volt ez a sorozat, 4 rész alatt felére rontani, na ez azért figyelemreméltó teljesítmény.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
Kayama
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 133
Csatlakozott: 2007.04.11. 17:32
Nem: Férfi

Re: Boku dake ga Inai Machi

Hozzászólás Szerző: Kayama » 2016.03.26. 20:19

Onnantól, hogy Satoru benyögte Kenyáéknak, a gyilkos személyét, az egész végkifejletet ki lehetett találni. Ahhoz képest, hogy az elején még mindenkit gyanúba kevertek, hogy minél kuszább legyen a sztori, a végére jól elfogyott a fantázia.
Azért a kacsintós jelenet tetszett.
Vajon Hiromi és Kayo miért nem mentek soha együtt látogatni? Talán még közös jelenetük sem volt, pedig házasok. Az idegesítő kiscsaj meg egyáltalán hogy került a képbe? Satoru meg úgy pironkodott a jelenlétében, hogy öröm volt nézni. Erre behozzák Airit (naná, majd pont őt nem...) Hát, ezekre a kérdésekre már úgy tűnik sosem fogjuk megtudni a választ. :D

Amúgy érdekes, hogy olyan részletekre pl. figyeltek, hogy a Satoru mangájából készülő anime posztere mellett a Seikimatsu Occult Gakuin és a Senkou no Night Raid sorozatok plakátjai voltak kirakva (mindkettő 2010-es anime, amikor egyébként is játszódik az aktuális idősík).

PS: Nekem az OP sokkal jobban tetszik a saját verziómban. :twisted:

Avatar
Junchi
Félisten
Félisten
Hozzászólások: 2292
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Boku dake ga Inai Machi

Hozzászólás Szerző: Junchi » 2016.03.31. 11:44

Na, csak összehoztam a Boku Dakés véleményemet, bár elöljáróban annyit, hogy a szöveg maga az "AA-ra fog előbb kikerülni" szellemében született, úgyhogy lesz egy-két számotokra talán kissé furcsa frázis benne (például szerintem itt senki sem mondaná úgy sem, hogy "ha nem tecet, mynek néztedd?", de most azokat nem szedegettem ki külön. A hossza Titkos-kaliberű, úgyhogy két napi hideg élelmet azért csomagoljon mindenki.

Őszintén szólva azt sem tudom, hol is kezdjem, annyi minden nem stimmelt ezzel a cuccal, viszont próbálván spórolni a saját időmön és energiámon (hogy ne csak valami „tl;dr, csinálj jobbat akkor” legyen a reakció a véleményemre), megkísérelem a lehetetlent és próbálom rövidre fogni. Spoilerek mindenütt, szóval csak óvatosan, most nem jelölgettem őket külön.

Nem is igazán tudom kiemelni A tényleges legnagyobb bűnét ennek a sorozatnak, esélyesebb lenne úgy beszélni róla, mint a nagyobb hibák legnagyobbjai, bár szándékomban állna azért valamiféle deduktív úton eljutni a konklúzióig.

Azt azért hangsúlyosnak tartanám kiemelni, hogy az ilyen „nem is igazán számít a sztori részéről ez meg az a hiányosság” szöveg meglehetősen foghíjas és nagyon nem állja meg a helyét. Szal nem, itt forgatókönyvről, rendezésről, sztoriról, dramaturgiáról, satöbbiről beszélünk, és az, ha valami durván kilóg az összképből, az nem feledhető kis baki/hiányosság/whatever – sokkal inkább plot hole, amatőr hiba vagy egyéb szúró alternatíva.

Kezdjük is mindjárt a rendezéssel. Eszméletlen ambivalens a fószer, akit a székbe ültettek, hogy dirigálja le ezt az animét. Az elején (AZ ELEJE, I mean, de erre még később visszatérek) mondjuk komolyan meg is lepett, hogy ugyanaz az ipse, aki a SAO-val is megáldotta a Világot, de aztán szépen-lassan kimutatta a foga fehérjét. Ambivalens, mert hangulatot és feszültséget legalább megtanult teremteni, ahogy történetmesélés fronton is szignifikáns fejlődést véltem felfedezni, viszont minden másban alsó B-kategória. Például nagyon könnyű volt kiszúrni azt a tényt, hogy emberünk egyszerűen vergődik. Nem tudja/nem képes eldönteni, hogy a Boku Dake tulajdonképpen mi akar lenni. Komoly(abb) karakterdráma valami sztorival? Meredekebb TV-s/filmes témákra (gyerekbántalmazás, családon belüli erőszak) alapozó mystery? Krimi-valami némi fantasztikummal? Egyáltalán ki a bánat perspektívájából látjuk ezt a sztorit? Egyszer Satoruéból, másszor a néző, mind third-partyéból… Aztán az idétlen hangulatváltásokat is nagyon tudtam NEM díjazni, ahogy a tényt, hogy sokszor kerülünk át egyik műfajból a másikba, legtöbbször érthetetlen módon. Miért? Szóval a rendezés katasztrofálisan rossz. Kész, erre nincs jobb szó. Folytathatnám a sort olyasmikkel is, minthogy alapvető kérdésekre sem hajlandó választ adni (Satoru hogyan is úszta meg az egész jeges kalandot? Nem, nem érdekel, mi van a mangában - az nem mentség az anime hibáira), de a pokol ezen a fronton már így is elég tág, szükségtelen tovább bővítenem.

Oké, mi a helyzet a forgatókönyvvel? Eh, legalább olyan amatőr, mint a rendezés. Látszik, hogy az elején még konzisztens terveik voltak a dolgokat illetően, de aztán a közepére abszolút kicsúszott a kezükből a gyeplő, a végére meg már csak arra lettem figyelmes, hogy egyre több kérdőjel formálódik a fejemben. Ezt hogy? Miért pont így? Mi ennek az értelme? Amin a leginkább kiborultam, az az, hogy TELE az egész anime ilyen eszméletlenül kényelmes, a sztorit végső soron majdnem taccsra vágó megoldásokkal, ami a 20. ilyen után már enyhén szólva is baromira kiakasztott. Valahányszor zsákutcába vagy esetleg fordulóponthoz ér a sztori vagy a karakterek, mindig jön valami kretén deus-ex-machina, amivel aztán kényelmesen folyhat tovább a dolog, de amúgy, ha belegondol az ember, semmi értelmük nincs. Legkedvencebb példám a „váltsuk meg Kayo anyját” subplot, mikor a nagymamát a semmiből előhozzák és ott helyben le is zárják az egészet. Másik, mikor kiderül, hogy a tanár bácsi PONT ugyanabban a buszban tárolja a cuccait, ahová Kayót is bújtatták, de lehetne még folytatni a sort a random, értelmet abszolút nélkülöző időugrásokkal, a végén a kómából felébredésből, mikor protokoll összegyűjtünk minden szereplőt for the sake of retardness vagy a másik két lány megmentése fél epizódban.

Szóval jah, a fos screenplay mágnesként vonszolja magával az ugyancsak tüdőbeteg rendezést, ami az epizódok folyásával konstans vált egyre kínosabba. Külön bosszantó és dühítő a tény, hogy maga az elképzelés, a felvázolt szituáció és a satöbbi az elején még nagyon rendben volt. Igen, ez egy kimondottan jó és minőségi sorozat volt az első 4-5 epizódban, csak aztán történet ez+az. Abszolút hab a tortán viszont Satoru képessége, amiről nem tudunk meg semmit. Itt is találkoztam olyan mentőszövegekkel, hogy „mert ez nem is lényeges az anime szempontjából, meg blablabla”, tőlük kérdezném is mindjárt: Ugyan miért is nem lényeges? EZ adja azt, hogy egyáltalán lehessen történetről beszélni a Boku Dake kapcsán, mi az, hogy nem kell rá magyarázat? És most nem arról beszélek, hogy OMG, adjunk rá valami tudományos (lol) magyarázatot vagy valami, nem; egyszerűen egy szabályt, egy szisztémát vártam volna, ami alapján működik Satoru képessége. A Pillangóhatásban a naplónak sem volt igazán sok értelme, de legalább megvolt a szisztémája, a néző elhitte, hogy igen, ez a film szempontjából elfogadható módszer. Itt még csak próbálkozni sem próbálkoztak, Satorunak volt ez a képessége, mert csak. Legolcsóbb plot device ever, jól hallom? Jól.

Karakterfronton megint csak alulképzett megoldásokkal találkozunk. Satoru még úgy ahogy elment, a fejlődését valamennyire jól megoldották, az anyuka szintén egész korrekt, viszont a többieknél sem a karakterizáció nem stimmelt, sem az, hogy tulajdonképpen úgy alle zusammen mi is a szerepük ebben a sztoriban. Kayónál például elég nehéz nem észrevenni, hogy miután megmentették, gyakorlatilag kitörlődött az animéből. Előtte sem volt nagy szám karakter (még akkor sem, ha az Istennő szinkronizálta), de utána elég látványosan ledegradálták háttérszereplőnek, leszámítva, mikor kellett épp az NTR-jelenethez. Airi abszolút pointless szereplő (sajnos, pedig tudom, hogy a mangában ennél azért többet kapott), Yashirót képtelenség komolyan venni (egyáltalán mi volt a motivációja ennek a figurának?), Kenya 11 éves létére elemezgeti a többi karaktert, pszichológiából diplomamunka-gyanús írást rejteget valahol és inkább tűnik úgy, mintha korban dupla annyi lenne, úgyhogy FAIL a köbön, Kayo anyja meg szót sem érdemel, tipikusan evil for the sake of evil karakter, de persze jajszegény, hát neki sem volt ám könnyű sora. A végén külön röhögtem, mikor Yashirót is kis híján megváltják ott a tetőn. Azt is külön bírtam, hogy mindenből olyan nagy eseményt csinált az anime, mikor végül lelepleződött a tag, mikor boldog-boldogtalannak leesett már a cucc felénél, hogy voltaképp ő a hunyó.

Menti a menthetőt a vizuális kivitelezés, ami az általános A1-standardekkel mérve egészen pazar (pláne a manga artworkjéhez képest), a hangulatot adó muzsikák és a seiyuu-gárda, bár ez így tipikusan a „csinos külső, rothadó belső” című esettanulmány, de annyi baj legyen, az átlag OMGHYPE cuccoknál sokszor még ez a kecsegtető arány sincs meg.

All in all, az van, hogy a Boku Dake az egyik legnagyobb wasted potential, amivel anime címszó alatt valaha is találkoztam. Nem gyakori, mikor egy-egy stuff a felénél vagy háromnegyedénél egyszerűen kifullad, de itt konkrétan az van, hogy a kezdeti magas minőségű, lehetőségekkel kecsegtető sorozat egy szörnyen amatőr és béna klisékupaccá nőtte ki végül magát, amire bár megérte időt fordítani, de a zavaró tény, miszerint lehetett volna sokkal jobb is, ott lebeg azért a szemem előtt. Vacilláltam a 4 és 5 pont között, de végül az utóbbi mellett döntöttem – ennyi azért volt benne, bár, ha nagyon őszinte akarnék lenni, inkább lenne ez 4,5.

Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6025
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Boku dake ga Inai Machi

Hozzászólás Szerző: Titkos » 2016.04.01. 01:50

Surci írta:Biztos vagyok benne hogy az időhiány tett be ennek a cuccnak. vagy később kellett volna elkezdeni az adaptációt, vagy adni neki még minimum 4-5 epizódot. Egyszerűen kizárt hogy ezt a sok légbőlkapott fasságot így írta volna a mangaka, hiszen semmi köze nincs az első feléhez se hangulatban, se tartalmilag, se sehogy. Nem is tudok olyan animét mondani, ami egyik pillanatról a másikra ilyen orbitális módon szétesett volna. És hogy pont ez....
Egyébként a mangát olvassa valaki? Azért kérdezem, mert nekem ugye közöm nincs a cucchoz, de mivel írjátok, hogy gyanúsan csak a második felében/a vége felé lett totális csőd, nem lehet, hogy ott kezdett el "anime only" cuccá válni és a manga vagy még most is fut, vagy legalábbis máshogyan lett vége? Csak azért kérdezem, mert egyrészt ez sok mindent megmagyarázna, másrészt ha kiderülne, hogy igaz, akkor én lehet, hogy spórolok magamnak egy megőrülést és majd eleve a mangával kezdem és fejezem is be ezt a franchiset.
Kép

sm4e86
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2016.06.08. 19:54
Nem: Férfi

Re: Boku dake ga Inai Machi

Hozzászólás Szerző: sm4e86 » 2016.06.10. 07:33

Én most néztem végig az animét (egyszerre akartam, mert olyan nehéz kivárni az egy hetet a következő részig. ^^'). Megmondom őszintén, hogy meg vagyok lepve, hogy ennyi negatív véleményt lehet olvasni az animéről. Több helyen is kritizálták, viszont olyan kritikákat, amikre azt gondolom, hogy érdemes reagálni, csak itt olvastam.

Kétségtelen, hogy tényleg hagyott fehér foltokat az anime, ennek ellenére jobbnak gondolom összességében a művet. Először is, a "fehér foltok" egy részére azt gondolom, hogy lehet logikus magyarázatot találni, még akkor is, ha erről konkrétan nem volt szó az animében. Ezeket úgy kezeltem, hogy hagy nyitott kérdéseket az anime, hogy elgondolkodtassa a nézőt. Például a kómából 15 év után felébredt Satoru-t hirtelen meglátogatják az osztálytársai. Szerintem teljesen logikus, hiszen tudták róla, hogy bajban van, és ha szerették, miért is ne tudhatnák róla folyamatosan, hogy mi a helyzet vele? Végül annak örömére, hogy felépült, meglátogatták. Kayo párkapcsolata tényleg logikai baki volt. Aztán az autóbaleset részre is lehet magyarázatot találni, még úgy is, hogy nem olvastunk a mangát. Mint túlélési ösztön, gyorsan kiszabadult a kocsiból, felúszott. Nagyon rossz voltam biológiából, de olyan magyarázatot tudok adni arra, hogy kómába esett, hogy a szabadulása közben úgy megterhelte magát, hogy sokkhatásként érte a szervezetét, hozzá jön az is, hogy jeges volt a víz is. Az, hogy miért 15 év után tért magához, arra azt lehet mondani, hogy így tudta megakadályozni, hogy az anyját megöljék. Azt már nagyobb logikátlanságnak gondolom, hogy amikor rátaláltak a gyerek Satoru-ra, a jeges víznél, akkor miért nem intézkedtek? Miért nem jártak utána, hogy mi történt, és akkor miért nem tettek feljelentést?

Egyelőre ennyi jut eszembe. Illetve még annyi, hogy a befejezés tényleg nem volt szerencsés, majdnem "shinjuu" feelingje volt a dolognak. Klisés, de a dramaturgiai hatása megvan, ezt be kell látni. Azzal egyetértek veletek, hogy ez a "nem ölte meg, mert tudja a jövőjét" dolog is tényleg eléggé rossz húzás volt, mert ez mit számít? Nyugodtan megölhette volna kómás állapotában, hiszen nem számít, hogy tudja a jövőjét, ha már nem él. Ennek ellenére azt gondolom, amit írtam az elején, hogy azáltal, hogy úgy néztem az animét, hogy szándékosan hagy nyitott kérdéseket, sokkal jobban bejött, és én megszavazok neki egy 9 pontot. 10 lenne, ha nem lennének benne logikai bakik, és a befejezés nem lett volna klisés.

Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1845
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Boku dake ga Inai Machi

Hozzászólás Szerző: Surci » 2016.06.10. 22:19

sm4e86 írta:Megmondom őszintén, hogy meg vagyok lepve, hogy ennyi negatív véleményt lehet olvasni az animéről. Több helyen is kritizálták, viszont olyan kritikákat, amikre azt gondolom, hogy érdemes reagálni, csak itt olvastam.
Ha visszaolvasol a topicban, úgy a 6-8. részig mindenki tök lelkes volt, itt örömködtünk hogy véééégre egy sorozat, ami tényleg jó, érdekes, van benne potenciál, és nemcsak azért nézzük, hogy valami szezonos is legyen a currently watching-listánkon, ami épp egy fokkal kevésbé szar, mint az éppen aktuális többi vacak.

Őszintén szólva bennem az irgalmatlan csalódás dolgozott - és dolgozik a mai napig, ha erre az animére gondolok. Junchi fenti tirádáját részben tudom dettózni (egyébként szerintem benne is ez munkált amikor a fenti postot pötyögte, objektív hibák ide vagy oda, nagyjából tudom mikor csúszik meg az ujja a billentyűzeten érzelmi alapon :D), részben viszont voltak olyan momentek amik nem zavartak - de szigorúan csak a 8. rész legvégéig, onnan jött a nagy zuhanás... Karakterfronton Kayo szvsz bőven jó volt úgy, ahogy tálalták, Satoru, Sachiko és Airi szintén, Kenya ugyan MEHWTF, de más fő karik pedig nem is nagyon voltak. Én a buszos kis kalandot is élveztem, elvégre nem dokumentumfilmet nézünk, ennyi simán belefér. A rendezéssel elnéző voltam, mert bár magam is éreztem a hirtelen váltásokat, a feszültségkeltő jelenetek nagyon jól működtek, valamint a Kayo+Satoru, Anyuka+Satoru és az Airis jelenetek marha jól sikerültek. Egész egyszerűen volt lelke ennek az animének addig - de utána mindennek vége lett mint a botnak. Miért?

1. Az egész cucc gerince a Satoru-Kayo kapcsolat volt a múltban, valamint az Satoru-Airi konnekció a jelenben, ezeket kilőtték úgy, hogy a helyükbe semmit nem hoztak. Behozzák a két másik gyereket, de szinte a semmiből, nincsenek felépítve, a zárásuk is marha klisés.
2. Semmi katarzis Kayo vonalának végén, ellenben egy iszonyat szánalmas plot twisttel kezdik mentegetni az egyik leggyökerebb animekaraktert ever. -_-"""
3. Borzasztó olcsó és irreális húzásokkal nyomják végig az utolsó 3 ep-ben Satoru és Yashiro vonalát. De annyira, hogy egyszerűen nem lehet nem észrevenni, egy Zs-kategóriás amerikai krimiben is gáz lenne.

Tehát már semmi nincs benne, ami az elején megfogott, viszont egyre gagyibb dobásokat tolnak be, így jóhogy sokkal inkább szemet szúr minden olyan hiányossága, ami felett addig nagyvonalúan elsiklottunk. Simán elnéztem volna neki, ha karakter- és hangulat-vonalon hozza az első kétharmad színvonalát, rendezés vagy szar writing ide vagy oda (ez utóbbi messze neccesebb, gondolom animu-original. Gondolkodtam hogy belenézek a mangába, de annyira felnyomott hogy inkább hagytam az egészet...).
sm4e86 írta:Először is, a "fehér foltok" egy részére azt gondolom, hogy lehet logikus magyarázatot találni, még akkor is, ha erről konkrétan nem volt szó az animében.
Hát az a baj hogy nemnagyon, mert ami konkrétan érdekelne, mondjuk Satoru időutazó képessége, arról egy szó nem esik. Így is megbékéltem vele mint plot device, de ha mondjuk úgy hozzák ki hogy ez Satoru lelkiismeretéből generálódik, mert anno nem tett semmit a 3 gyerekért, és így vezekel tudat alatt vagy valami, az +1 lett volna. Vagy a másik: mennek az egyértelmű hintek, hogy tanárbá a gyilkos, viszont annál intelligensebb sztorinak gondoltam, hogy tényleg erre fusson ki a dolog. Egyébként azért nem is gondoltam rá , mert ugye az egész alapfelütés onnan indul, hogy Satoru anyuka meglát egy fazont az első részben a parkolóban, aki el akar rabolni egy kislányt, de mivel észreveszi hogy figyelik, eláll a tervétől, viszont tudja hogy felismerték, Sachikonak is beugrik hogy látta már valahol - csakhogy a fazon marhára nem úgy néz ki, mint a múltbeli, vagy akár a jelenben élő Yashiro, nem is hasonlít rá. Aztán a motiváció teljes hiánya: kéjgyilkos volt, vagy csak egy pszichopata, vagy egyáltalán miért tette amit tett? Aztán a teljesen logikátlan húzások: elmondják hogy Hiromi azért kerülhetett az áldozatok közé mert lánynak hitte első ránézésre... Első ránézésre tényleg annak tűnik, de a fazon az osztályfőnöke basszus! Az autós monológ Satorunak: semmit nem csinált még, de lebuktatja saját magát... evidens, minden wannabe gyilkos ezt tenné, nem húzna el másik városba ahol senki nem gyanakszik rá... A monológ a tetőn dettó. Ez a kóma-dolog nemkicsit WTF, de oké, legyen, csak a végjáték, ami következik a kórházban, ráadásul úgy, ahogy az egész meg van játszva, na az nem illik ehhez a cucchoz szvsz. Tanárbácsi nagy vallomása tizenévek után... Még Kayo párkapcsolata volt a legkevesebb, érthető hogy nem fog tizenévekig várni egy kómás srácra, de hogy miért pont Hiromi? Eleve teljesen életszerűtlen volt hogy mindenki csak úgy megjelenik, a végén persze még Airi is, akihez jelenleg aztán végképp nincs köze Satorunak... Eh.

Az értékelésedet persze maximálisan tiszteletben tartom, csak talán így érthetőbb, miért is írtuk azt, amit.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL

Avatar
supermario4ever
Gyakorlott
Gyakorlott
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2007.05.28. 05:40
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Boku dake ga Inai Machi

Hozzászólás Szerző: supermario4ever » 2016.06.10. 23:27

Helyénvalónak tartom ezt a véleményt is, ezért gondolom azt, hogy legalább 24 részesnek kellett volna lennie az animének, mert sokkal több mindent el lehetett volna mondani, magyarázatot lehet adni dolgokra.

Én is belefutottam jónéhány 12-13 részes animébe, ami jól indult, de aztán kisiklott a kétharmadától, mert a forgatókönyvíró rájön, hogy hoppá, csak 12 részes az anime, a 0-ás mellette csak egy légypiszok, és hirtelen elkezdenek rohanni. A régi animéket azért is lehet általánosságban jobbnak mondani, mert a '90-es években, de még az ezredforduló után is, a 24-26 részes animék voltak az általánosak, és azokban azért sokkal több mindent ki lehetett fejteni. Egy ilyen karakter- és történet-orientált anime esetében pedig különösen veszélyes röviden értekezni róla anime formájában, mert a történet hosszától függően ugyan, de képtelenség normális történetet 12 részben elbeszélni. Azt értem, hogy változnak a trendek több anime kell rövidebb történettel, de ez erősen a minőség rovására megy. Pont Hayashibara Megumi beszélt arról nemrég, hogy mennyire bosszantja őt, hogy az ügynökségek már a seiyuu-kat is szinte futószalagon dobják ki, lévén, hogy jóval több anime lett, és celebet csinálnak mindenkiből. Hát ha valaki, akkor ő aztán tudja mit beszél, rendesen megdolgozott azokért a sikerekért is elismerésekért, ami járt neki. De visszatérve az animére (nagyjából), akármennyire a piac és a trendek diktálnak, azt gondolom, hogy valamilyen kompromisszumra lenne szükség, hogy a történet-orientált (elsősorban Slice of Life, de biztos több stílust is fel lehet sorolni) animéknek legalább 24 részesnek kell lenni, és akkor több lenne a minőségi anime, ebben biztos vagyok. A Bakuman. szériákat és az Utawarerumono: Itsuwari no Kamen-t milyen szépen megcsinálták 25 részesre! Ugyanígy kéne a hasonlóan komoly történetű animék esetében is.

De hogy konkrétan az animére is reagáljak, szerintem azért vallott színt a tanár, mert azt hitte, hogy Satoru, ha nem is jött rá, de gyanakszik rá. De ez is olyan, hogy nem derül ki az animéből, csak saját gondolat. Azt már sokkal nagyobb logikai bakinak tartom, hogy végül a rendőrség kezére került. Miért, amikor nem is történt gyilkosság? A tetőn beszélgetős jelenet tényleg klisés volt. Figyelmesen elolvastam a hozzászólásokat, én is inkább az anime utolsó részeit kritizáltam, mert a 8. részig tényleg, szobrot lehetne faragni a BokuMachi-ból, hogy kérem szépen, ezt így kell csinálni. Nekem, mint Nintendo rajongónak a 2. rész különösen tetszett, hiszen videojátékokról beszéltek, és a Nintendót külön megemlítették. Nem mellesleg ekkor elgondolkodtam azon, hogy több Nintendós utalás is van az animében, mert a főszereplő srác keresztneve megegyezik a tavaly elhunyt Nintendo elnök-vezérigazgatójával, Iwata Satoru-val, meg volt egy Hiro (aki ugye Hiromi) és egy Kazu nevű srác, akik Tanaka Hirokazu-t juttatták eszembe, aki írt néhány emblematikus zenét Nintendo játékokhoz. Először azt hittem, hogy a Nintendo titkon támogatja az animét, aztán láttam, hogy nem volt szó többször játékokról, így el is vetettem ezt a vicces elképzelést. Többet tényleg nem tudok írni az animéről, mert olyan mélységekig (még) nem értek a dolgokhoz, mint rendezés, forgatókönyv, amiről tudtam, arról megmondtam a véleményemet, úgy, hogy tiszteletben tartom mindenki másét is.

wwhite
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 115
Csatlakozott: 2013.01.03. 22:02
Nem: Férfi

Re: Boku dake ga Inai Machi

Hozzászólás Szerző: wwhite » 2016.06.26. 11:27

Titkos írta:
Junchi írta:Aki nem nézi ezt a cuccot, az milyen mentséggel tud szolgálni?
A végét vártam, hogy azután is ilyen bőszen ajánlgatjátok-e majd, mert láttam én már olyan animét, ami a feléig tök jó volt, utána meg olyan szépen félrecsúszott, hogy végül már inkább "eltiltottátok" tőle az embert.
Ez a két fenti gondolat jól megfogalmazza, miért is álltam neki, de miért csak most. És közben jól lespoilereztem magamnak kb. a poénok felét azzal, hogy "csak néhány" postot kedvcsinálónak elolvastam... -____- Mindegy. Én is meg akartam várni, hogy vajon a végén is lesz-e olyan jó, de 3-4 rész után bőven van olyan érdekes, hogy még 2x ennyit hozzácsapjak, még ha esik is a színvonal. A super sentai utalásokért külön piros pont.

EDIT: Naszóval...wow. Szerintem már minden elhangzott előttem, hogy mik is itt a gondok (az ugye megvolt, hogy az evil
SPOILER
tanár bácsi
evil? mert hát evil mód néz, és persze a hanghordozása is megváltozik, amikor lelepleződik, a szemeit is ilyen evil görcsbe tudja vágni, gáh), de szerintem már a hatodik résznél elkezdődtek a gondok (avagy Airi mintha nem mérné fel valójában, hogy éppen bűnpártolást követ el; vagy épp az, hogy Kayo-channak aztán kb. semmi személyisége nem fejlődik ki azon kívül, hogy ebédre kap két arckifejezést + "mekkora egy tökfej vagy, Satoru"). Tök jó koncepció-elemek vannak az elején, de ha ez suspense, akkor annak nem elég penetráns, kriminek nyilván nem elég fordulatos, és kicsit olyan érzésem van, mintha nem gondolták volna végig ezt az anime készítői sem, mi lesz ezzel a cuccal. Kár érte. :(

Avatar
XXSephirothXX
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 7
Csatlakozott: 2018.08.19. 22:43
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Boku dake ga Inai Machi

Hozzászólás Szerző: XXSephirothXX » 2018.08.20. 14:37

Nekem kimondottan tetszet az anime. Egy kis Slice of life, Schoollife, időutazás témával vegyítve. Tudom ajánlani mindenkinek. :D

Válasz küldése