Guilty Pleasure? What?

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
Hikari
AoiAnime szerkesztő
AoiAnime szerkesztő
Hozzászólások: 743
Csatlakozott: 2003.02.17. 19:05
Nem:
Tartózkodási hely: Norvégia
Kapcsolat:

Guilty Pleasure? What?

Hozzászólás Szerző: Hikari »

Mivel elég sokszor ütközöm bele ebbe a számomra újkeletű jelenségbe itt a fórumon is, ezért gondoltam, nyitok már egy témát, mert számomra ez továbbra is egy megválaszolatlan kérdés.
Továbbá az új 31 napos kihívásban is szerepel ilyen kérdés, tehát érdekelne már, hogy mégis hogyan kéne ezt értelmezni.
Nyilván az is benne van, hogy túlságosan autista vagyok ahhoz, hogy értelmezzek egy ilyen komplex dolgot, de számomra értelmezhetetlen, hogy ha valami nem tetszik, de mégis tetszik. Szóval azért nézek valamit, mert tetszik, de közben tudom, hogy rossz. De ha tetszik, szórakoztat, akkor miért is rossz? Nem lehet hogy mégis jó? Ha meg tényleg annyira szarnak találom, akkor az szimplán rossz, nem? Ha meg vannak benne jó elemek meg hibák is, akkor összességében egy közepes/nem kiemelkedő. esetleg csalódás lett, vagy adott anime nem élt a benne rejlő lehetőségekkel. De minek ez a köztes, skizofrén kategória?

Nekem ez a kérdés csak valamiféle beképzelt elitista hozzáállással értelmezhető, ami belőlem hiányzik. Szóval hogy a külvilág vagy a saját elitista gondolkodásom felé mutatott képbe nem fér bele ha nekem tetszik valami, ergó magamnak se vallom be, sőt, még fujjogok is, merthát hogy tetszhet már ez a szar, én csak azért nézem, mert ez rossz. De közben meg szórakoztat, de inkább bebújok az ágy alá, minthogy beismerjem: mégsem olyan királyi az ízlésem, mint ahogy az nekem/másnak elfogadható lenne.

Én úgy gondolom, felnőtt ember legyen már önmagával olyan szinten integritásban, hogy ne külső vagy képzelt mércéknek akarjon megfelelni, és ne inkább komolytalanná/nevetségessé degradálja saját ízlését, ahelyett hogy elfogadná azt. Ne külső korlátok közé akarjon beférni, amikor önmagát és ízlését definiálja, hanem belső tapasztalatai alapján definiálja a saját korlátait / tulajdonságait, és azt fel tudja vállalni nyugodt szívvel. Ez az önismeret/önelfogadás alapja, nem?

Edit; Esetleg egyszerűen arról van szó, hogy egyeseknek annyi ideje van, hogy azokat a sorozatokat is végignézik, amelyeket első résztől tényleg rossznak tartanak? De az sem magyarázat a pleasure kifejezésre. Ami rossz, az nem kaphat pozitív jelzőt.

Vélemények?

Tőlem rátérhetünk a téma boncolgatására a 6. kérdésnél is, ha akkor jobban témába vág, de most volt időm feltenni ezt a kérdést.
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Guilty Pleasure? What?

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Én még sose használtam ezt a fogalmat, de valahogy úgy képzelem, hogy olyan dolgokra értik mint például a cola és a mcdonaldsos sajtburi. Tudod, hogy junk food, tele van szeméttel, de könnyen lecsúszik bárkinél. Egy-egy ilyen "elérzékenyülés"/elcsábulás belefér egy elitista életébe is szerintem. Viszont azt én sem értem, hogy lehet ebből "kedvenc", mert az már tényleg paradoxon.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Guilty Pleasure? What?

Hozzászólás Szerző: Surci »

Én ezt a szót azóta ismerem és használom amióta animék meg úgy általában internet-közelbe kerültem, nem gondoltam hogy van akinek ez nem tiszta, gomen. Btw semmiféle elitizmus (:P) nem vezette a kezemet amikor így tettem be a kérdések közé, egyszerűen csak rövidebb volt Scineram megfogalmazásánál.
Hikari írta:Szóval azért nézek valamit, mert tetszik, de közben tudom, hogy rossz. De ha tetszik, szórakoztat, akkor miért is rossz? Nem lehet hogy mégis jó?
Mondjuk van egy anime-manga film-könyv-akármi, amiben nem találsz semmi objektíve értékelhetőt. Nincs értelmes sztorija, tele van pakolva gagyi és átlátszó (ilyen-olyan) fanszervízzel, sablonos vagy kretén karakterekkel, látványra se valami nagy szám, szal öszességében egy átlag alatti, semmilyen vagy inkább szar cucc - és emiatt, ahogy a többi hasonlót, ezt is le lehetne írni, de valamiért az adott darab mégis megfogott és bár tudod hogy amúgy egy vacak, mégis marha jól elvoltál vele - és nem a baromságai ELLENÉRE, hanem ÉPP AZOK MIATT - ellenben a többi hasonlóval amik csalódások voltak és kerülöd őket nagy ívben. És erre nem jó szó hogy közepes vagy csalódás, mert akkor hol benne a pleasure?
Hikari írta:azokat a sorozatokat is végignézik, amelyeket első résztől tényleg rossznak tartanak?
Azok csak szimplán szar animék. És ha szar is egy anime az első 2-3 részben, még gondolhatja naivan a néző, hogy ha már látszik hogy ebből jó nem is fog kisülni, valami módon mégiscsak szórakoztató lehet, pl. olyan baromságok érkeznek benne hogy egy idő után már nem is érdekli a sztori, karakterek vagy hasonlók, csak röhögni akar a hülyébbnél hülyébb helyzeteken, nonszensz párbeszédeken, satöbbin (remek példa erre a Mayoiga). Pluszpont, amikor ezt a sok ökörséget még komolyan is akarják vetetni. De ez ugye lutri, sajnos gyakoribb hogy egy sorozat végig tartja a szimplán szar szintet a szórakoztatóan nyomi ("annyira szar hogy már jó") helyett. Ez utóbbi egy evolúciós lépcsőfok, nem minden vacak cucc tudja megugrani. :D De ez nem egyenlő a guilty pleasure-el.
Hikari írta:Nekem ez a kérdés csak valamiféle beképzelt elitista hozzáállással értelmezhető (...) inkább bebújok az ágy alá, minthogy beismerjem: mégsem olyan királyi az ízlésem, mint ahogy az nekem/másnak elfogadható lenne.
Nem lehet hogy túl sokat képzelsz te ebbe az "elitizmus" (LOL) kifejezésbe? :D Biztos vannak akik ezt tényleg komolyan is gondolják, de 20 év felett szvsz már tudni kéne ettől elvonatkoztatni, mert elég röhejes. Persze nem megy mindenkinek, ilyenekből lesznek otakuk például. :P Én pl. teljes mellszéllességgel vállalom és fanolom is (sőt, igyekszem propagálni :D ) guilty pleasure vackaimat, de azért tisztában vagyok azzal hogy nem ezek az animék krémjei.

Nem tudom segítettem-e.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Guilty Pleasure? What?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Nálam ez simán annyi, amelyiK cucc (szinte) csak és kizárólag az élvezhetőségben tűnik ki, mindEn másban viszont underwhelming. Valamiért úgy egészét tekintve élvezetes volt, lekötött, szórakoztatott (direkt vagy indirekt módon), de mIkor arra kerül a sor, hogy pontozzam, nem gondolkozok sokat a megaJánlott verdikten, a nagyobb pontszám eleve kizárva, mert lehet, hogy esetleg volt olyan élvezetes, mint a (feltételezhetően) többrétegű, válogatott értékeket hordozó, könnyen idézhető kedvenceim, de hogy ezek végül ugyanazon a ponton Osztozzanak? Elképzelni nem tudnám...!!!!!!!!
Avatar
Hikari
AoiAnime szerkesztő
AoiAnime szerkesztő
Hozzászólások: 743
Csatlakozott: 2003.02.17. 19:05
Nem:
Tartózkodási hely: Norvégia
Kapcsolat:

Re: Guilty Pleasure? What?

Hozzászólás Szerző: Hikari »

Surci írta:Nem lehet hogy túl sokat képzelsz te ebbe az "elitizmus" (LOL) kifejezésbe? :D
Nemtom, én szinte kizárólag poénból/irónikusan szoktam használni, de ahogy láttam már más főleg külföldi oldalakon-fórumokon, van aki komolyan valami elit réteg tagjának gondolja magát. Na jó, magyar fórumokon is azért...

Na most az elmondottak alapján akkor elvileg minden anime GP, ami 10-es skálán 4-től 6-ig terjed? Nekem ezek inkább gyengék-közepesek.
Amúgy persze, elméletileg értem, hogy valami aannyira rossz, hogy már jó, csak gyakorlatban nem találkoztam ilyennel / nem bírtam még ilyet végignézni. Nálam max olyan anime volt, ami annyira rossz, hogy rossz :p
Na mindegy, még mindig nem vagyok meggyőzve, hogy van létjogosultsága a kifejezésnek, de majd ha elérkezünk a 6. kérdéshez, és többen írtok ilyen animét, talán megvilágosodom.
Mayoiga nálam 1. rész után kiesett, mert egy nonszensz szemét.
Avatar
Rui-chan
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1644
Csatlakozott: 2009.06.08. 13:10
Nem:
Kapcsolat:

Re: Guilty Pleasure? What?

Hozzászólás Szerző: Rui-chan »

Szoktam használni ezt a fogalmat, de magam sem tudom a pontos definícióját. Részemről ez úgy szokott működni, hogy objektíve nézve bizony megvannak az adott sorozat hibái, amiket kár lenne tagadni, viszont lekötött. Szóval valami ilyesmit kéne elképzelni: annyira nem ájultam el tőle, de szórakoztatott. Amúgy párszor már olvastam, hogy ha valami tetszett, akkor azt ne bűnként fogja fel az ember, hanem csak simán élvezze. :vigyor:

Btw, az előző kihívásban is volt ilyen, "Egy anime/manga amit szégyellsz, hogy tetszett" kérdésként futott. :D Ezt csak most vettem észre, nem direkt halogattam a figyelem felhívást.
Kép
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Guilty Pleasure? What?

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Rui-chan írta:Btw, az előző kihívásban is volt ilyen, "Egy anime/manga amit szégyellsz, hogy tetszett" kérdésként futott. :D Ezt csak most vettem észre, nem direkt halogattam a figyelem felhívást.
Aha, tényleg benne van ez a "szégyen" érzet dolog is! :D Vagyis olyan cucc is lehet a "bűnös élvezet", amit az ember nem szívesen nézne meg családdal és/vagy barátokkal közösen, hanem valahova inkább elbujdosik vele és levetíti magának; csakis az "élvezetekért". :lol:
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 553
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Guilty Pleasure? What?

Hozzászólás Szerző: Dodgers »

Guilty Pleasure szerintem az, amire magyarul rá lehet azt mondani, hogy "olyan rossz, hogy az már jó", függetlenül attól, hogy az a bizonyos jó miből származik. GP lehet olyasmi, mint például a Mars of Destruction - egy anime, ami szvsz bárminemű objektív/szubjektív mércével nézve akkora 1-est érdemelne mint az ólajtó, de mégis olyan akaratlanul viccesen van összedobálva az egész, hogy a "tényleges" minőségéhez képest lényegesen szórakoztatóbbá válik. De szerintem lehet például GP a Cross Ange is: valamivel kompetensebben van összedobva még a CG is benne, de a sztoriírást-világábrázolást illetően Dunát lehetne rekeszteni azzal a kifogás-áradattal, amit a jelképes fejéhez vágni, de ezek a hiányosságok/hülyeségek egy idő után annyira besűrűsödnek, hogy még nézni is vicces a maga módján, és esetleg még írásban-szóban ízeire szedni, közben pedig jót nevetgélni rajta. Még az is lehet DP, ha esetleg egy sorozat/film olyan szintű tirpák humorral bír, ami az átlagosnál nagyobb gyakorisággal veri ki a biztosítékot a vele próbálkozóknál, de az egyszeri emberfia mégis viccesnek találja és nevet rajta, még akkor is ha tudja, hogy amúgy milyen stílusú/indíttatású a humor.

Persze röviden rá lehetne vágni erre azt, hogy "minden GP-nek számít, amit nem elsősorban a szerinted valós erényei miatt kedvelsz", de például Hikari felvetette, hogy a 4-6/10-es tartomány guilty pleasure-nek számít-e, és az szerintem nem egy jó definíció erre a fogalomra. A 4-es, esetleg 5-ös még lehet szerintem, de ott is lényeges külömbség, hogy az adott stuff mennyire "offenzíven" fedi le azt az értékelést: nem mindegy, hogy egy cucc amúgy nem lenne idézőjelesen "bosszantó", és az alacsony pontszám ellenére sem zavar különösebb vizet, vagy esetleg azért kapott olyan alacsony pontszámot, mert egy olyan rakás matéria, amiről az ember egész bekezdéseket tudna naphosszat gyártani nagy felindulásában. A két véglet között pedig az utóbbi szokta kitermelni a GP-ket, hiszen ilyenkor már van akkora eltérés az adott cím valós és "ironikus" érdemei között, hogy már lehet bűnös élvezetről beszélni.

(mondjuk a tulokos által is emlegetett GP-változat is létezik, de ilyenkor kvázi minden GP-nek számít amit egy nagyobb társadalmi csoport nem néz jó szemmel ilyen-olyan okok miatt: kapásból az összes anime bűnös élvezetnek számít tizenéves kor fölött, hiszen "feenőőtt ember nem néz mesét" ugye)
Kép Kép
Avatar
scineram
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1540
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Guilty Pleasure? What?

Hozzászólás Szerző: scineram »

Na látom, amíg távol voltam jól kitárgyaltátok a kérdésemet. :D Surci és Junchi egyébként igen jól megragadták, mire is gondoltam. Csak annyit tennék még hozzá, hogy valódi szarságokat akarok! Nem érdekelnek az ilyen bullshit válaszok, mint hogy nyilvánosan vállalhatatlan műfajú lolicon yurifest a cucc. Legyen tényleg rossz!

Szar, inkozisztens animáció. Undorító CG. Gagyi karakterdizájnok. Amatőr rendezés. Ostoba, vagy menet közben elbarmolt sztori. Ostoba szövegkönyv, pongyola dialógus. Lapos, klisés karakterek.

A második kérdésemhez pedig úgy viszonyul, hogy ott igazi kedvenceket akarok látni. Amiket a legjobbnak tartotok egyébként, de semmi sem tökéletes! :lol: A harmadikat dobtátok. Utólag belegondolva nem igazán jött át, amit akartam. De most már én sem vagyok biztos benne, miként is lett volna jó.
Rui-chan írta:Btw, az előző kihívásban is volt ilyen, "Egy anime/manga amit szégyellsz, hogy tetszett" kérdésként futott. :D Ezt csak most vettem észre, nem direkt halogattam a figyelem felhívást.
Maximálisan nem erre gondoltam. Anno el is utasítottam a válaszadást. A mostani kérdésnek nincs köze a szégyenhez, csak a saját véleményre vonatkozik.
Kép
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Guilty Pleasure? What?

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Szerintem ez mindenkinél máshol húzódik meg és ez független az adott sorozat/film minőségétől. Lehet, hogy valaki helyből vadbaramoságnak tartja az összes zombi henteléses alkotást, aztán egyszer csak jön egy szögesdróttal áttekert baseballütő és hirtelenjében az egész sorozat érdekessé válik, bár nincs az isten, hogy ő ezt bevallja bárkinek, hogy nézi azt a sorozatot.

Az "olyan rossz, hogy már jó" szvsz az egy másik kategória, szerintem erre a legjobb példa a Gangnam Style. Senki sem azért nézte meg mert zeneileg vagy képi világa olyan jó lett volna.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Válasz küldése