Offtopic

Minden, ami nem illik máshova. A szabályok itt is érvényesek.
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Szinte egész nap ezen kattogott az agyam. És nem tudtam előbbre jutni. Már hallottam olyan összejövetelekről ahol meg van hívva egy AIDS-es csupán azért mert így izgi a buli úgy mond egy új fajta orosz rulettként. De ebbe így bele gondolva . . . hát nem is tudom. Az egy dolog, hogy ha valaki öngyilkosságot szeretne elkövetni millió egy oka lehet, de ez a megoldás? Számomra inkább tűnik egy marha buta és önző tevékenységnek, ahol a társadalomtól és az orvosoktól vesz el energiát csupán azért, hogy vele foglalkoznak. Oké persze sok ember aki valamiért ön magát bántja azért teszi, hogy fel hívja magára a figyelmét, de ez? Éveken át szenvedni és sok pénzt elkölteni a "gyógyulásra" eléggé abszurd a dolog. Persze vannak olyanok akik azt mondják, ők nem akarnak gyógyulni, de hát ugye a zuhanó repülőn soha nincs egy ateista sem. Szóval a halál kapujában már mindenki másképpen látja a dolgokat mint mondjuk amikor nagy fenn hangon bejelenti a döntéseit a barátai előtt. No mindegy.
Végül arra jutottam, hogy egyesek talán így protestálnak az extrém egészséges-welnness-bio-stb. kultusz ellen. Vagy csak túl komolyan veszik Tyler Durdent.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
Leara
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 573
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Leara »

Ha már alvaro kérte a bemutatkozásom után, hogy meséljek egy kicsit arról, hogy milyen is volt dramaturgként dolgozni, gondoltam miért is ne, pláne, hogy animéket is fordítottam anno (a D.Gray-man, a Deltora Quest bizonyos részeit + az FMA BH utolsó részét és a moziját is én csináltam).

Összességében szerettem ezzel foglalkozni, de karrierként tuti nem választanám. A szinkron rákfenéje szerintem az IDŐ (bár azt meg kell jegyeznem, hogy én ezt egyetem mellett csináltam, szóval nem voltam főállású fordító). Egy 20 perces sorozat esetén általában 4 részt kellett megcsinálni hetente (előfordul, hogy ennél többet, akkor már elkerülhetetlen, hogy több fordító dolgozzon rajta, mert a 4 rész az, amit még tényleg meg lehet csinálni egy hét alatt), 40 perces sorozatoknál pedig általában 2 részt kérnek. Nos, ez még egész jól is hangzik, de a fordítóra marad minden… nálam ez általában úgy nézett ki, hogy megcsináltam a nyersfordítást (arra nem nagyon van idő, hogy végig is nézd, amit fordítasz, nekem mázlim volt, hogy a DGM-t + az FMA-t már ismertem), aztán ezt ellenőrizni is kell és természetesen szájmozgáshoz igazítani… ha mást nem, legalább egy lektorra szerintem mindig szükség lenne, hisz még a legjobb fordító is hibázhat. Egyébként fel kell készülni, hogy ezek a melók simán belelógnak a hétvégékbe + a hosszú hétvégék is elmehetnek rá (pláne, ha mást is csinál mellette az ember).

Aztán belerondíthatnak a fordításba külső tényezők is: késik az anyag, esetleg más fordító munkáját veszi át az ember (feliratozásra pl. hozzám került az Amazing Race nem tudom hányadik évadja, kérdeztem is, hogy az előző fordító esetleg tudna-e küldeni egy listát arról, hogy mit mire fordított, de persze nem tudott... szóval nagyon mókás, amikor az X-edik évadnál te esetleg elkezded máshogy fordítani a dolgokat, aztán téged szid mindenki – mondjuk ilyen velem nem fordult elő, de biztos van rá példa). Aztán ott van, hogy minden hülyeségért a fordítót szidják… a mai napig is rengetegszer látom, hogy a béna címadásokat is a fordítók számlájára írják, pedig az pont a forgalmazó sara. De pl. ott volt a D.Gray-man Innocence nevű fegyvere, aminél szintén a forgalmazó kérésére maradt szó szerint ártatlanság, pedig tudtuk, hogy sokan ki fognak ezen bukni (bár ilyenkor egyébként vicces, amikor azzal jönnek, hogy angolul jobban hangzik… nem, nem hangzik jobban, de hiába érted, hogy mi a jelentése, ha nem az anyanyelved, valamiért nem buksz ki rajta annyira :D)… sőt, itt még az előhívását is a forgalmazó kérésére hagytuk úgy, hogy „aktiválódj” (legalábbis asszem végül ez lett). Jó, itt mondjuk szerintem még értelme is volt szó szerint hagyni, hiszen egy olyan sorozatnál, ami még mindig fut, sosem lehet tudni, hogy később nem derül-e ki, hogy minek az apropóján ez a neve, akkor pedig az ember simán bukhatja, ha ő kitalált valami mást rá, ami az elején úgy tűnt, hogy jobban illik oda :D.

Ó, igen, a Deltora Questnél meg azt szívtuk meg, hogy az eredeti regénysorozat nálunk is megjelent, viszont akkoriban kb. lehetetlenség volt beszerezni, hogy abból vehessük át a magyar elnevezéseket. Azt hiszem, talán az első két kötet végül meglett valahonnan, azokat tudtuk ellenőrizni, de (szerencsére) nem volt annyira felkapott nálunk a sorozat, hogy sokakat zavarjon, ha az animében valaminek más lett a fordítása. Aztán valamikor tavaly vagy tavalyelőtt néztem, hogy a Könyvudvarban most már párszáz forintért hozzávágják az emberhez az összes kötetet XD.
Egyébként a szinkronnál sokszor előjön az, hogy alapból azért rosszak, mert a fordítások is azok (ezzel szakmabeliek is jönnek, pedig én gyakrabban találkozom olyan panasszal, hogy a nézőknek szimplán csak nem tetszik 1-1 hang, de igen, valóban elő szoktak fordulni durva félrefordítások). Persze könnyű szidni a fordítókat, de azzal általában nem szoktak foglalkozni, hogy rövid idő alatt kell megcsinálniuk 1-1 részt, ráadásul nem túl jó fizetésért (de komolyan, megélni nem nagyon lehet belőle… vagy baromi sokat vállalsz be, de akkor nem árt, ha gyors is vagy, vagy maradsz a kevesebb, de minőségi melónál, amiből viszont megélni tuti nem fogsz :D).

Egyébként örülök, hogy egy időben ez is az életem része volt, szerettem csinálni és nem bánom, hogy foglalkoztam vele. Ha a fizu jobb lenne, talán elgondolkodtam volna azon, hogy főállásban is csináljam, de azt hiszem, nekem jobban fekszenek a változatosabb melók :D.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe, ha valakit még érdekel valami, nyugodtan kérdezzen, mert simán lehet, hogy elsiklottam olyasmi felett, ami érdekes lehet mások számára :D (egyébként csináltam feliratokat + hangalámondást is, szóval még azokról is tudok valamennyit mesélni, de talán kevésbé érdekesek).

Meg mondom, ezek az én tapasztalataim, biztos vannak olyan fordítók, akik sokkal gyorsabban haladnak nálam és simán megélnek belőle :D.
Avatar
alvaro
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1050
Csatlakozott: 2007.05.09. 09:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: gyászmenet
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: alvaro »

Leara írta: 2017.02.14. 13:25 Meg mondom, ezek az én tapasztalataim, biztos vannak olyan fordítók, akik sokkal gyorsabban haladnak nálam és simán megélnek belőle :D.
Na az nem én lennék :drop: másfél hete fordítom A Sírrabló és a Halál Angyala aktuális 4. fejezetét (mondjuk fordított irányban, mert magyarul írok, csak hát a nemzetközi közösségnek hogy dobjam be úgy?) és még hol a vége... :drop:

Egyébként köszönöm, némi tanulság van benne, és nem ismeretlen probémákat feszegetsz. Az mondjuk sokkoló, hogy ajakszinkront is kell csinálni, de persze, hogyne. De akkor is ijesztő :D
Avatar
ViharTáncos
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1553
Csatlakozott: 2010.08.07. 14:34
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: ViharTáncos »

Elnézést hogy egy kicsit régebbi cikket hozok de a egyik srác új kávé fözőre hasonlitó Loli tamagochi vidije után kicsit tébláboltam egy picit e téma körül. Valahogy azt veszem ki az ilyen és ehhez hasonlatos cikkekből hogy Japár társadalom ha nem látható modon de beteg. De ezt betegséget képtelen önmagában diagnosztizálni és rendre hibás kezelés mellett dönt. Vagy inkább az elmaradott s zárkozott teljesítmény orientált társadalmi nézeteik huzzák be őket a csőbe. Érdekes egy kérdés kör főleg ha nem is ilyen formában , de itthon is vannak hasonló gondok.

http://hvg.hu/gazdasag/20161222_gyereks ... an_kormany

Ja igen és a kávé föző :

https://www.youtube.com/watch?v=pNxsJSvPtYQ
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Sok ilyen és ehhez hasonló cikket találni a neten, talán ez az egyik legdurvább:

https://www.indy100.com/article/we-knew ... ow-7372921

(Fiúk, azt hiszem, azonnal Japánba kéne utaznunk segítséget nyújtani... :lol: )
ViharTáncos írta: 2017.02.14. 17:05Valahogy azt veszem ki az ilyen és ehhez hasonlatos cikkekből hogy Japár társadalom ha nem látható modon de beteg.
Egyetértek, hasonlóan érzem, de hozzátenném, hogy nagyon is jól láthatóak a tünetei: erről is írtunk a zárt topicban.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
ViharTáncos
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1553
Csatlakozott: 2010.08.07. 14:34
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: ViharTáncos »

tulokos írta: 2017.02.14. 19:59 Sok ilyen és ehhez hasonló cikket találni a neten, talán ez az egyik legdurvább:

https://www.indy100.com/article/we-knew ... ow-7372921

(Fiúk, azt hiszem, azonnal Japánba kéne utaznunk segítséget nyújtani... :lol: )
ViharTáncos írta: 2017.02.14. 17:05Valahogy azt veszem ki az ilyen és ehhez hasonlatos cikkekből hogy Japár társadalom ha nem látható modon de beteg.
Egyetértek, hasonlóan érzem, de hozzátenném, hogy nagyon is jól láthatóak a tünetei: erről is írtunk a zárt topicban.
Hogy képzeled el a "segitség nyújtás" végrehajtását ? ^^
A ha az zárt topicban van soha meg nem találom a több oldalas esszé között akkor marad ennyiben.
Ja cikket megnéztem érdekes.
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Surci »

Leara, csak 1 kérdés: japánból vagy angolból fordítottál?

A linkelt cikkekhez: a népességfogyás az egész fejlett világban probléma, és az okok + követkemények is ugyanazok, csak Japánban ez is szembetűnőbb, mint minden más. Tulajdonképpen nincs nagyobb gond ott sem mint más posztmodern társadalmakban, pl. a cikkben említett 1.4-es termékenységi ráta pont ugyanannyi mint a magyar vagy a német. Ez civilizációs jelenség, a jólét individualizálja a társadalmakat. A fő gond az elöregedés, hogy egyre kevesebb aktívnak kell(ene) egyre több inaktívat és öreget eltartania, ami értelemszerűen nem fog működni. És azok a programok sem, amikkel ezeket a jelenségeket kezelni kívánják, hiszen ezek a jóléti programok épp a jelenség kiváltó okai.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Az 1.4-es termékenységi ráta valóban nem sajátosan japán probléma, viszont a felmérésnek ez a része már különösen megdöbbentő:

"According to the Japan Times, a new survey of Japanese people ages 18 to 34 found that 70 percent of unmarried men and 60 percent of unmarried women are not in a relationship. It gets worse: Around 42 percent of men and 44.2 percent of women admitted that they were virgins."

Szóval az egy dolog, hogy gyereket nem akarnak vállalni, de ebből már az derül ki, hogy egyáltalán nem is igénylik a társas kapcsolatokat; beletörődtek, hogy egyedül élik le az életüket, és inkább virtuális világokba menekülnek...
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Leara írta: 2017.02.14. 13:25Egyébként örülök, hogy egy időben ez is az életem része volt, szerettem csinálni és nem bánom, hogy foglalkoztam vele. Ha a fizu jobb lenne, talán elgondolkodtam volna azon, hogy főállásban is csináljam, de azt hiszem, nekem jobban fekszenek a változatosabb melók :D.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe, ha valakit még érdekel valami, nyugodtan kérdezzen, mert simán lehet, hogy elsiklottam olyasmi felett, ami érdekes lehet mások számára :D (egyébként csináltam feliratokat + hangalámondást is, szóval még azokról is tudok valamennyit mesélni, de talán kevésbé érdekesek).

Meg mondom, ezek az én tapasztalataim, biztos vannak olyan fordítók, akik sokkal gyorsabban haladnak nálam és simán megélnek belőle :D.
Amennyire (hivatásos fordítóismerőstől) én tudom, karakterszámra fizetik őket. Én is csináltam ezt tavaly félévig majdhogynem az AXN Hungary-nek, csak annyi különbséggel, hogy a már meglévő szinkronszöveget kellett a felirat formájába önteni, a szokásos megkötésekkel (max. 2 sor, 36/36 karakterrel), amihez hozzájött az az apró finomság, hogy mindezt halláskárosultaknak, vagyis a "(SÓHAJT)", "(ORDÍT)", "OROSZUL:" meg ilyen nyalánkságok befigyeltek, ami miatt gyakorlatilag nem egy körmondatot majdhogynem tőmondattá redukáltam. Volt, hogy komplett jelenetet fordítottam újra, mert olyan "top" volt a szöveg, vagy amit külföldi nyelvekről nem fordított le, azt a lengyel feliratból pótolni és lefordítani. 3 évad, adáspercenként mért fizetéssel... nem volt rossz buli, de a határidők... Jesszus: minden héten 5 részt, és volt olyan ahol átfedés volt, és megugrott 8-ra. Megoldottuk, nem mondom, de elég durván kicentizve tudtam leadni mindig, mert a kellő program minden volt, csak felhasználóbarát nem. Ha jól ment, 5-6 óra alatt megvoltam, átlag 8, de a nagyon gázosoknál a 12 se volt ritka (és 40-45 perces részekkel dolgoztam, tegyük hozzá). De ez is annak volt köszönhető, hogy a megkívánt program minden volt, csak felhasználóbarát nem -- az időm nagyjában a programmal szívóztam :knife: . Mellette pedig eleinte volt egy 4 órás melóm, a vége felé meg azt otthagytam egy 8 órásért.

Szóval, nekem elég vegyes a hivatalos szférával a tapasztalatom. Most már inkább tartalékos vagyok, ha esetleg valaki kiesne egy időre, át tudjam venni tőle pár részre. De még egyszer, így, nem. Csak ha munkanélküli leszek, mert akkor lesz időm szórakozni megint azzal a progival.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Japán népesség: Az ország maga túlnépesedett. Egész egyszerűen többen élnek ott mint amennyit maga az ország eltudd tartani. Tehát az, hogy csökken az ország lakossága az valahol egy természetes folyamat. A probléma természetesen az, hogy a fiatalok nem igénylik a társas kapcsolatokat, de ez egy másik és mélyebb probléma. Természetesen meglehetne oldani a problémát, ha és amennyiben a szociális hálót felszámolnák. Ezzel egyrészt irdatlan pénzt szabadítanának fel amit bármi másra is el lehetne költeni (hadsereg önvédelmi erőre, gazdaság, oktatás, kutatás-fejlesztés stb). Másrészt az emberek "kényszerből" szülnének gyerekeket pont ahogyan teszik ezt Latin-Amerika, Afrikában vagy Hindusztáni kultúrkörbe tartozó országokban. Természetesen oda kell figyelni, hogy az országban eközben ne legyen politikai instabilitás mert akkor az emberek nem szülnek vagy legalábbis kevesebbet mint amennyit tudnának.

Leara-nek meg köszönöm a beszámolót. Az oks, hogy lefordítod a szöveget, de gondolom nem a te kézírásodat adják oda a színésznek (vagy igen?). Magát a szöveget egy erre külön létre hozott progiba kell beírnod vagy az másnak a feladata vagy ez így hogy?
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Junchi »

iskariotes írta: 2017.02.14. 23:28 A probléma természetesen az, hogy a fiatalok nem igénylik a társas kapcsolatokat, de ez egy másik és mélyebb probléma.
Igen, a kutya valóban itt van elásva szerintem is, sőt nem is nagyon érdekli őket még a szex sem, nemhogy egy konkrét párkapcsolat gondolata, ráadásul ez nem csak az otaku/hikikomori közösségre igaz, hanem egy általános probléma (amit a statok is igazolnak). Hiába na, ők (a társadalom, sőt maga Japán) lélekben mindig is egy el/bezárkózott nép lesznek, ami egy ponton túl még nem lenne gond, a probléma ott kezdődik, mikor a jótékonyabb nyugati megoldások láttán is vállat vonogatnak.
Avatar
ViharTáncos
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1553
Csatlakozott: 2010.08.07. 14:34
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: ViharTáncos »

Junchi írta: 2017.02.15. 07:57
Igen, a kutya valóban itt van elásva szerintem is, sőt nem is nagyon érdekli őket még a szex sem, nemhogy egy konkrét párkapcsolat gondolata, ráadásul ez nem csak az otaku/hikikomori közösségre igaz, hanem egy általános probléma (amit a statok is igazolnak). Hiába na, ők (a társadalom, sőt maga Japán) lélekben mindig is egy el/bezárkózott nép lesznek, ami egy ponton túl még nem lenne gond, a probléma ott kezdődik, mikor a jótékonyabb nyugati megoldások láttán is vállat vonogatnak.
Bár jelen helyzetben ez elég fals megközelités de rájuk tényleg ráférne ha felpörgetnék a migrációs politikájukat (a hivatalos uton történőt persze). Nem hiszem hogy jelen helyzetben lenne bármilyen más jellegű megoldás, mert ahogy elnézem a mostani intézkedéseiket az is egyre inkább a bezárkozást célozza. A másik probléma hogy ez egy társadalmi bomba is egyben a szociális ellátó rendszer nem sokáig fogja birni a terhelést az egyre zsugorodó munka erő miatt. (nem mintha itthon nem lenne hasonló probléma.)

Ami aggasztó volt számomra (a vicces jellege mellett) s pont emiatt néztem kicsit körbe az a Loli Tamagochi szerű pót cselekvések és hasonló társaik.
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: tulokos »

ViharTáncos írta: 2017.02.15. 08:43Ami aggasztó volt számomra (a vicces jellege mellett) s pont emiatt néztem kicsit körbe az a Loli Tamagochi szerű pót cselekvések és hasonló társaik.
Pontosan, és ami még aggasztóbb, vagy hát relevánsabb számunkra, hogy nagyrészt ugye az animés szubkultúra szolgálja ki ezeket a pótcselekvéseket.
Junchi írta: 2017.02.15. 07:57sőt nem is nagyon érdekli őket még a szex sem
Nem tudom, ezt azért nem merném így kijelenteni. Biztosan foglalkoztatja őket a dolog, hiszen elképesztően sokféle perverzió burjánzik arrafelé. Inkább arról van szó, hogy ezt is inkább magányosan/elfojtva oldják meg; rájöttek, hogy a lolis játékszerek nem pofáznak vissza és kellően cukik.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Leara
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 573
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Leara »

Surci írta: 2017.02.14. 21:36 Leara, csak 1 kérdés: japánból vagy angolból fordítottál?
Is-is, a DGM-t és az FMA-t japánul kaptam, a Deltorát pedig angolul.
Ricz írta: 2017.02.14. 22:16 Amennyire (hivatásos fordítóismerőstől) én tudom, karakterszámra fizetik őket.
Hm, szerintem változó, legalábbis nekem úgy rémlik, hogy feliratnál is percre fizettek. Milyen programot kellett használnod? Én Subtitle Workshoppal dolgoztam, azzal nem volt gond. Az egyetlen szívás az volt, amikor az AXN átállt valami más rendszerre a vetítésnél és az csak akkor tudta kezelni a feliratot, ha a kettő között volt X tizedmásodpercnyi szünet... na mondom, szuper, az én mezei lejátszóm simán kezeli a rövidebb szünetet is, egy TV csatornáé meg nem :D. Ez mondjuk hosszabb szövegeknél, hadarós szereplőknél volt szívás, meg talán még akkor, ha egymás szavába vágtak.
iskariotes írta: 2017.02.14. 23:28 Leara-nek meg köszönöm a beszámolót. Az oks, hogy lefordítod a szöveget, de gondolom nem a te kézírásodat adják oda a színésznek (vagy igen?). Magát a szöveget egy erre külön létre hozott progiba kell beírnod vagy az másnak a feladata vagy ez így hogy?
Nem, simán Wordben dolgoztunk. Küldött a stúdió egy sablont, ami egy egyszerű táblázat. Az első rubrikába megy a szereplő neve (vagy a time code, ha felirat van ott), a másodikba a számozás (ez az, amit a végén érdemes megcsinálni... gondolom egyszerűbb, ha mondjuk azt mondhatja a rendező, hogy a 113-ast újra :D), a harmadikba írtuk azokat a rövidítéseket, ami alapján a rendező majd tudja, hogy milyen helyzetben beszél a szereplő (pl. h - háttal, kk - képernyőn kívül, ekk - elején képernyőn kívül, stb), a negyedikbe meg ment maga a szöveg (amikben / jellel jelöljük, ha tart egy kis szünetet a szereplő... amúgy meg ennél is vigyázni kell, hogy a szünet lehetőleg magyarul is értelmesen jöjjön ki, ne pedig a mondat valami random részénél XD).

A japánok reprodukciója témához meg annyit, hogy erről az jutott eszembe, amit egyik ismerősöm mesélt. Kb. egy évet töltött Japánban és az egyetemen több japán ismerőse is lett, akikkel néha elment ide-oda. Na, egyszer ment velük egy pár is, akikről mindenki tudta, hogy együtt járnak, de ők folyton csak barátként hivatkoztak egymásra. Természetesen se kézfogás, se puszi nyilvánosan, sőt, ha nem volt muszáj, nem is ültek egymás mellé. Szóval nem tudom, ha ennyire nem tudják (vagy nem illik) megélni a szerelmet, akkor nem csodálkozom, hogy nem sok jóra számíthatnak :D. Jó, nem azt mondom, hogy én szívesen látom, ahogy a metrón velem szemben ülők/állók nyilvánosan felfalják egymást, de azért egy bizonyos fokig nem árt kimutatni, hogy kötődnek egymáshoz :D. Így kicsit olyan, mintha ez valami szégyellnivaló dolog lenne, szóval simán el tudom képzelni, hogy sokaknak kimarad mindenféle tapasztalat az életéből, aztán minél idősebb, annál nehezebb lesz.
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Leara írta: 2017.02.15. 10:39Milyen programot kellett használnod? Én Subtitle Workshoppal dolgoztam, azzal nem volt gond. Az egyetlen szívás az volt, amikor az AXN átállt valami más rendszerre a vetítésnél és az csak akkor tudta kezelni a feliratot, ha a kettő között volt X tizedmásodpercnyi szünet... na mondom, szuper, az én mezei lejátszóm simán kezeli a rövidebb szünetet is, egy TV csatornáé meg nem :D. Ez mondjuk hosszabb szövegeknél, hadarós szereplőknél volt szívás, meg talán még akkor, ha egymás szavába vágtak.
Szintén Subtitle Workshop, abból is a 6.0b verzió. Csak olyan gondjaim voltak vele, hogy teljesen fordítva van a szövegkezelés, mint minden más program esetében: Shift+Enter ugrik az új sorra (Aegiben ez simán Enter), és magába a feliratsorba új sort az Enterrel adsz hozzá (ami másutt pont a sortörés kombója: Shift+Enter). Ez nagyon erősen olyan pillanat, mint mikor valaki lengyelül tanul: amit ők "sz"-nek írnak, azt "s"-nek ejtjük, és amit "s"-ként írnak, azt "sz"-nek kell ejteni. Nem is az, hogy mihez szokott az ember, csak ezt a különcutasságot vagy megszokja az ember, vagy nem. A másik ilyen az időzítés, ami nekem még fanfordítás terén is gyakorlatilag a halálom. Csak míg mondjuk Aegisubba betöltöm a videó- és a hangsávot, és a hangot spektrumképként kapom, és azon kattintással jelölöm ki a sor végét-elejét gyakorlatilag bárhol pár pillanat alatt, SW-ben ugyanez úgy nézett ki, hogy ment a videó, pörgött a számláló, sasoltam és füleltem, hogy mikor indul majd az effekt. Annyi könnyítés volt, hogy a sorokat a lengyel/román alapra tudtuk tenni, de gyakran kihagytak komplett jelenetsorokat, ahol nem iratozták fel, hogy mi történik, vagy épp mit kéne hallaniuk. És ez rabolta leginkább az időmet, meg "a 36/36 karakterbe hogy faragjalak be" címzetű móka, főleg mikor nem volt hova tömöríteni már a szöveget. A videókezelése meg csak hab volt a tortán, mert sose lehetett tudni mikor a vezérlőgombok sorát vette alapul a gyorsbillentyűzéshez, mikor a szövegdobozt, és nagyon az se segített az elején, hogy melyik gomb melyik, mert csak ömlesztve volt. Az "előző sorra ugrást" és a "videó elejére ugrást" pl. frankón össze lehetett keverni, olyan nüansznyi a különbség az ikonjai közt. Az "időeltolás" is valami fura néven volt a menü egyik zugában.

Szóval így értem a "nem épp felhasználóbarát" kifejezést. Kismilliárd ötletem van, hogyan lehetne ezt a programot jobbá, kezelhetőbbé tenni, csak ha megnézzük mikor frissült utoljára (2013 november végén), akkor a fejlesztését nyugodtan "halott ügynek" nevezhetjük.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

ViharTáncos írta: 2017.02.15. 08:43 Bár jelen helyzetben ez elég fals megközelités de rájuk tényleg ráférne ha felpörgetnék a migrációs politikájukat (a hivatalos uton történőt persze). Nem hiszem hogy jelen helyzetben lenne bármilyen más jellegű megoldás, mert ahogy elnézem a mostani intézkedéseiket az is egyre inkább a bezárkozást célozza. A másik probléma hogy ez egy társadalmi bomba is egyben a szociális ellátó rendszer nem sokáig fogja birni a terhelést az egyre zsugorodó munka erő miatt. (nem mintha itthon nem lenne hasonló probléma.)
Szemlátomást Japán még a hivatalos menekülteket sem fogadja be. De hogy a japánok mennyire nem komálnak másokat az is jól mutatja, hogy még azok a koreai menekültek sem kaptak állampolgárságot, akik még a Koreai Háború ideje alatt menekültek az országba (de nyugi a gyerekeik sem és még azok gyerekei sem). Többen azt vetik fel, hogy a zömmel Brazíliában élő japán kolóniából kellene vissza csalogatni az ó-hazába. Bár rögtön rá a válasz, hogy azok már nem is igazi japánok (pl.: kicsit kreolabb a bőrük, több köztük a keresztyén stb.) szóval nem kellenek.
Leara írta: 2017.02.15. 10:39 A japánok reprodukciója témához meg annyit, hogy erről az jutott eszembe, amit egyik ismerősöm mesélt. Kb. egy évet töltött Japánban és az egyetemen több japán ismerőse is lett, akikkel néha elment ide-oda. Na, egyszer ment velük egy pár is, akikről mindenki tudta, hogy együtt járnak, de ők folyton csak barátként hivatkoztak egymásra. Természetesen se kézfogás, se puszi nyilvánosan, sőt, ha nem volt muszáj, nem is ültek egymás mellé. Szóval nem tudom, ha ennyire nem tudják (vagy nem illik) megélni a szerelmet, akkor nem csodálkozom, hogy nem sok jóra számíthatnak :D
Gondolom nem akarták zavarba hozni a többieket, nem akartak dicsekedni a saját boldogságukkal azok előtt, akiknek nincs párjuk. Bár mondjuk valahol a japán fiatalokat is meg lehet érteni. Magam részéről négy fő okot látok a dolgok mögött:
1, Aput nagyon kevés alkalommal látták. A gyerek napjának nagy részét iskolában tölti, amikor haza megy "csak az anyja" várja, apja pedig jó későn megy haza így minőségi időt nem tudd a gyerekével eltölteni. Talán jogosan merül fel bennük a kérdés, ők is ezt szeretnék megadni a gyereküknek?
2, Egy japán eleve sokat dolgozik, de ott simán elvárják, hogy az ember dolgozzon akár halálra dolgozza magát. Tehát a sok munkaidő megöli a szabadidőt, amit az ember a szociális hálójának az építésére fordíthatna.
3, A legtöbb házaspár nem él nemi életet főleg, ha már a kis trónörökös megszületett. A házastársak ilyen irányú igényeiket nem a párjával intézi el. Gondolom ez is probléma lehet, hogy ugyan minek vegyen valakit feleségül vagy menjen férjhez, ha alig fog vele érintkezni.
4, Társadalmi nyomás. Itthon sem könnyű, de gondolom Japánban még inkább él az a kép, hogy 25 éves korodra legkésőbb legyen feleséged, de ha nő vagy akkor 25 éves korodban már minimum egy gyereket lekel gyártanod. Ez elég sok embernél komoly stressz lehet, amit talán ez miatt sem tudnak sikeresen abszolválni.

Köszönöm a válaszodat Leara.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
scineram
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1540
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: scineram »

iskariotes írta: 2017.02.14. 23:28Japán népesség: Az ország maga túlnépesedett. Egész egyszerűen többen élnek ott mint amennyit maga az ország eltudd tartani. Tehát az, hogy csökken az ország lakossága az valahol egy természetes folyamat.
Ez nonszensz. Nem éhen halnak a japánok, se az erópaiak. Lehet persze természetes folyamat, és akár pozitív is a magas népsűrűséget tekintve, de nem a túlnépesedés az oka.
ViharTáncos írta: 2017.02.15. 08:43Bár jelen helyzetben ez elég fals megközelités de rájuk tényleg ráférne ha felpörgetnék a migrációs politikájukat (a hivatalos uton történőt persze).
Másfélszer annyian vannak, mint a fritzek. A túlnépesedés szerintem is talán túl erős szó, de nem jöhetne jól némi népességfogyás? Különös tekintettel az automatizációra és munkaerőpiaci hatásaira. A szociális rendszer persze probléma lesz, de a végtelen szaporulat nem megoldás egyáltalán, hanem piramisjáték.
Most döntsd el, hogy túlnépesedettek, vagy nem! :lol: De tényleg, miért hiányozna a japóknak egy Köln, Párizs, Orlando, vagy Lyon? Talán ők kezelik legjobb ezt a menekültügyet.

Egyébként a waifu gépben tükröződő társadalmi problémákkal kapcsolatban egyetértek.
Kép
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

^^ Már az 1930-as években azt fogalmazták meg, hogy az ország túlnépesedett pedig akkor még csak 60 millióan voltak. Természetesen nem arra gondolok, hogy a japán Tescoban nincs elég rizs. Inkább úgy értettem, hogy az ország kevés szántófölddel rendelkezik, valamint egy tengerpart mentén húzódó vékony sávban él a népesség nagy része, ami nem egészséges.

Természetesen minden ország maga dönti el, hogy milyen bevándorlás politikát favorizál. Magam részéről úgy gondolom, hogy a világ 3. legnagyobb gazdaságú országa, valamivel nagyobb empátiát tanúsíthatna a menekültek irányában.
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
LeSpookySkeleton
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 43
Csatlakozott: 2016.05.06. 18:05
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: LeSpookySkeleton »

Próbálom újra aktivizálni magam, hiányzott a fórum, kár, hogy haldoklik a formátum. A facebookon és más közösségi oldalakon fullasztónak találom a kommentelést. A családi meg ilyen-olyan képekkel felvértezve az oldaladon nem tudod kiereszteni magadból kendőzetlenül amit gondolsz, a szégyenérzet béklyóba zár minden jóérzésű embert. A 4chant minden nap böngészem, viszont ott a komoly párbeszéd elég ritkás. A fórum, ez az ősi állatfaj talán az aranyközépút a két szélsőséges forma között. Felveszel egy tartós identitást, a nicknevet, viszont ez nem azonosul azzal az emberrel akit minden nap lát a családod és ismer a közértből a zöldséget áruló néni, nem érzi magán az ember a társadalom és a Nagy Testvér sosem pihenő szemét.
SPOILER
Kép
Avatar
ViharTáncos
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1553
Csatlakozott: 2010.08.07. 14:34
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: ViharTáncos »

Érdekes nálam nem válik külön ez a 2 dolog (mármint a való élettel) viszont nem is tudok olyan erősen belemenni animés témákba mint az oldalt látogatok többi része. (részint azért mert max gamer, gazdasági vagy zenei műfaj érdekel és nem tudok megjegyezni túl jól műveket vagy címeket pl. állandóan csekkolnom kell valamit hogy láttam e már) Sokszor sajnos emiatt ha van egy jó izű beszélgetés a partvonalrol vagyok kénytelen figyelni mert nem tudok hozzá szolni. ^^

Viszont az is igaz hogy egyre kevesebb az aktiv forumozo szinte minden oldalon. Ami szomorú mert én is jobb szeretek ilyen formában beszélgetni. :/(fészre én sem vagyok hajlandó irogatni az egy szemét domb számomra vagy egy link könyvjelző tár funkciót lát el)
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Surci »

A fórumformátummak esze ágában sincs a haldoklás, él és virul, csak ma már nem mindenki ilyen felületen éli ki közléskényszerét - ami nem is gond. Így ez a forma megmarad a visszakereshető és tartalmas eszmecseréknek, a szemetelés meg mehet a pörgő és 1-2 nap alatt eltűnő képtáblákra és Fészre, legalább előszűri a fórumos kommentelőket.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Hát nem tudom, sajnos én is úgy látom, hogy a fórum, mint formátum, általánosan döglődik. Én ezt persze sajnálom, mert egyrészt bármikor többre tartom akármilyen Faszbúknál, másrészt meg régimódi/retrós is vagyok (tehát már csak ezért is a fórumra "kell" szavaznom... XDDD), de egyszerűen mindenhol "nyírják ki" az ilyen jellegű felületeket, sőt, sokan még régimódinak is tartják az egészet. Pl. lassan egy hónapja, hogy az IMDB úgy döntött, bezárja a teljes fórumát. Bevallom, nekem hiányzik, jó volt ott olvasgatni a topicokat, egyrészt, mert nem vagyok akkora filmbuzi, hogy állandóan azt nézegessem, hogy mondjuk a Warcraft film termelt-e végül akkora bevételt, hogy megérje nekik egy folytatást csinálni, ellenben IMDB-n tele volt ilyen emberekkel a fórum, másrészt meg mivel oda jórészt amcsik jártak, vicces volt látnom, hogy sokszor mennyire másképp viszonyulnak 1-1 filmhez. (Pl. a nálunk simán kultstátuszban leledző Ford Fairlane náluk egy ilyen "csúfos bukás" volt, amit szinte annyira ciki szeretni, mint manapság mondjuk az Adam Sandler filmeket. XD) Na, a lényeg, hogy amikor bejelentették, hogy bezár a bazár és ezt több híroldal is lehozta, kicsit beleolvasgattam a kommentekbe ezen hírek alatt, gondoltam, hogy ha más nem, akkor majd pár nosztalgiázó biztos lesz, aki sírni fog miatta. Nos, meglepődve tapasztaltam, hogy még csak ilyeneket sem találtam, szinte egy emberként volt mindenki azon a véleményen, hogy "nem kár érte, egy kalap szar volt már így is az egész", majd az ilyen mondatok elég hamar átcsaptak általános fórum-ekézésbe is, aztán máris ott tartottunk, hogy egyáltalán az ilyen fórumok/messageboardok minek léteznek még a Facebook, a Tumblr, a Twitter, meg a mit tudom én még micsodák korában? A csúcs talán az a fazon volt, aki megjegyezte, hogy "mennyire gáz, hogy IMDB-nél még lapozni kellett az oldalakat, amikor megcsinálhatták volna úgy is, mint a Facebookot, hogy csak tekersz lefelé és sosincs vége". Attól tartok, az ürge akkor látott először fórumot, legalábbis kíváncsi lennék rá, hogy ilyen ömlesztett-tekerős megvalósításban ő hogyan tudna egy különböző topicokkal üzemelő fórumot átláthatóvá, illetve visszakereshetővé tenni. (Speciel a Faszbúk egyik legnagyobb hibájának tartom, hogy kis túlzással minden két napnál régebbi post örökre eltűnik róla.)

Szal na, sajnos úgy néz ki, hogy erre ma már tényleg nincs igény nagy mértékben, sőt, még mi vagyunk a hülyék, ha ilyesmire vágyunk, hogy nosztalgiából visszaolvasunk akár 10+ éves postokat is. Persze lehet mondani, hogy "nem baj, legalább megszűri a sok hülyét, akinek a Faszbúk elég, az menjen oda", csak éppen ez nem olyan, mint a "Meki vs Burger King", ahol azért mindkettőnek megvan a maga masszív fantábora, hanem egyre inkább ilyen "diavetítő vs tv" harcnak néz ki... :(
Kép
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Surci »

Felesleges temetni ezt a formátumot, mert tapasztalatom szerint egy idő után az ember kinő az FB-ből és hasonlókból, és ha tematikus témában akar értelmes eszmecserét folytatni, nem marad más mint a fórum vagy a Reddit (ami meg a régesrégi levlist-forma). Ha az egyik bezár, mint most az IMDB-n, vagy eleve egy újonnan nyíló oldal nem indít fórumot, mondván hogy elég a Fész, akkor az oda látogatók közül az ilyen kommunikációs formát igénylők keresnek mellette-helyette más alternatívát, pl. már létező fórumot.

Btw nem feltétlenül a nosztalgiafaggotry miatt jó ha visszakereshetőek adott postok, hanem mert így továbblinkelhetőek, és nem kell még egyszer leírni ugyanazt. FB-n meg hasonlókon ez nehezen megoldható.
Titkos írta: 2017.03.10. 23:11szinte egy emberként volt mindenki azon a véleményen, hogy "nem kár érte, egy kalap szar volt már így is az egész", majd az ilyen mondatok elég hamar átcsaptak általános fórum-ekézésbe is
Én ugyan nem jártam oda, ezért nem is ismerem, de ha nincs egy fórum rendesen karbantartva-moderálva és elszabadulnak a hülyék, akkor tényleg tökmindegy hogy Fészen, 4rákon vagy a fórumon tarolnak az idióták, mert mindenhogy megöli a rendes diskurzust. Szal animés fórumból is tudunk mondani nem egyet (és nemcsak magyart), ahol pont emiatt semmivel sem magasabb a színvonal, mint egy tinikkel kitömött random FB-csoportban.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
Leara
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 573
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Leara »

Surci írta: 2017.03.10. 23:28 Én ugyan nem jártam oda, ezért nem is ismerem, de ha nincs egy fórum rendesen karbantartva-moderálva és elszabadulnak a hülyék, akkor tényleg tökmindegy hogy Fészen, 4rákon vagy a fórumon tarolnak az idióták, mert mindenhogy megöli a rendes diskurzust. Szal animés fórumból is tudunk mondani nem egyet (és nemcsak magyart), ahol pont emiatt semmivel sem magasabb a színvonal, mint egy tinikkel kitömött random FB-csoportban.
Hiába nem jártál oda, eltaláltad, hogy milyen volt imdb fórumon a helyzet. Én nagyon szerettem olvasgatni, mindig lehetett érdekes témákat találni 1-1 filmnél... főleg akkor, ha nem valami felkapottabb darabról, vagy esetleg régebbi, már lecsengett filmről volt szó. Ha viszont valami mostani mainstream film oldalára tévedtél, akkor egy katasztrófa volt az egész. Trollok troll hátán, ugyanaz a topic megnyitva 50 különféle címen, egy rakás "csak szerintem bla bla bla" téma, és rengeteg "ez a film csak a hülyéknek tetszik" diskurzus... szóval ja, nem vagyok biztos abban, hogy az imdb-n túl jól működött volna a moderálás, valószínűleg már nem érdekelte őket. Azt viszont még mindig nem hiszem el, hogy ne lett volna rá igény, mert pl. a futó sorozatok fórumai elég jól pörögtek (én egyébként Titkossal ellentétben a bezárás bejelentése után találkoztam elég sok "ne zárjon be; ajánljatok másik fórumot" és hasonló beszélgetéssel).
Avatar
scineram
Fórummániás
Fórummániás
Hozzászólások: 1540
Csatlakozott: 2006.05.30. 13:43
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Green Hell
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: scineram »

Surcival kell egyet értsek. A közösségi média nagy előnye, hogy elvitt sok hulladékot. Mert pontosan arra való, hogy oda szemeteljenek. Ha elvonja az idióták idejét és figyelmét, akkor már jól jártak a tematikus oldalak. Azokon márpedig én nem látok visszaesést, pontosan azért, mert az igényesebb tematikus csoportosulásokra éppen a közösségi hálók alkalmatlanabbak. Továbbra is kellően élénk akár az ANN vagy a MAL, mint nagy nemzetközi aggregátorok. Nem ismerem a mi számainkat, de volt egy leülés 2010 környékén, ahonnan látványosan visszatornáztuk magunkat, bár azt nem tudom, most rosszabbak vagyunk-e, mint 10 éve. Más témákban sem látok nagyon problémát, mint mondjuk a HUP vagy Arstechnica. A blogok, híroldalak kommentszekcióiba ugyanúgy megmondják az emberek a véleményüket, mint valaha.
Ami jelentős szerepet játszhat, hogy mennyire látszik egy főoldalról a kapcsolódó fórumok megléte, aktivitása. Például a HUP-on prominensen ott virítanak legfelül az aktív topikok, az bevonzza az embereket. Amíg tehát vannak témák, amik köré közösségek szerveződnek érdeklődési kör alapján, szerintem nem kell aggódnunk.
Kép
Válasz küldése