Mondocon(ok)

Animés találkozók, programok, rendezvények.
Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 263
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Risa »

Legyetek erősek: a Ghiblit tényleg Dzsiblinek kell(ene) ejteni. :'D Az európai embernek ugyebár eszébe sem jutna a gh-t dzs-nek ejteni, és én is csak pár éve vettem észre egy Totoro-revaccsnál, hogy japánul leírva bizony Jiburi az a Ghibli. XD

Amit én a youtuberekkel kapcsolatban nem értek: hogy hogy lett erre igény? Én internetes keretek között akkor vagyok hajlandó megismerni egy ember magánvéleményét egy adott dologról, ha leírja. Ha leírja, én döntöm el, hogy mennyi időt szánok az elolvasására. Ha hülyeségeket ír, vagy idegesít a stílusa, csak átfutom, ha nem érdekel egy bekezdés, átugrom, ami meg érdekes, azon meg tudok hosszabban rágódni. Egy videó esetén meg kénytelen vagy megnézni az egészet, mert lehet, hogy pont azt a részt tekernéd át, amelyik érdekelt volna. Én erre nem vagyok hajlandó az időmet vesztegetni. Csodálom, hogy mások igen.
Avatar
Yuriko-chan
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1107
Csatlakozott: 2007.06.20. 08:55
Nem:
Tartózkodási hely: Pécs

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Yuriko-chan »

NEM "Dzsibli"! Olasz eredetű szó, és ha h ékelődik a g és e/i betűk közé, akkor azt gének kell ejteni, nem dzsének! (Ugyanígy van a c betűnél is, lásd cappuccino - "kapucsínó", gnocchi - "nyokki"!) *9 évig tanult olaszul, már nem tud semmit, de a kiejtést nem felejti* A japánok bénák, ha az angol is pocsékul megy nekik, pont olaszul tudnának? :lol:
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Risa írta: 2017.10.16. 08:44 hogy japánul leírva bizony Jiburi az a Ghibli
Ez transzliterációs jelenség, mikor az egyik írásrendszer hangjait akarjuk megfeleltetni egy másik írásrendszer hangjainak. Viszont az eredeti szó olasz eredetű, és aszerint kell kiejteni (Caproni Ca.309 Ghibli repülő után). Szóval Yuriko-channál a pont... Egy darabig. A "jiburi" ugyanis úgy lett, hogy az angolok valószínűleg tettek arra, hogy van egy "h" a "g" után, mert "dzsiblinek" ejtik, és a japánok (és Miyazaki is) ezt vették át az eredeti kiejtés helyett.
Ez ugyanaz a tipikus eset, mint amit nemrég egy román ismerősnek magyaráztam, hogy miért azt hallja mindig, hogy "Vlad Tepes" (Țepeș), és nem azt, hogy "Vlad Cepes": a románnak ugyanis van egy kis hurka a "T" alatt, ami módosítja a hangot, és a korábbi átvételeknél ezt a magyarban elhagytuk és toldalékjel nélkül írtuk le (ahogy sok mást is, így a spanyol hullámos n-ét sok helyen, vagy a lengyel ł/Ł betűket is, a 12. kiadás óta kötelező ezeket rendesen visszaadni írásban), és nem érvényesült az, amit eleve a helyesírásunk alkalmaztat a keleti nyelvekre és az oroszra, hogy kiejtés szerint kell átírni. Így aki olvasta a nevét, az T-vel szokta meg, rosszul rögzült a népekben. De ugyanilyen Łódź, amit sokan "lózz"-ként olvasnak, holott az "ludzs".
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Ricz 2017.10.16. 11:10-kor.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 263
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Risa »

Oké, én mindezzel tökéletesen tisztában vagyok, de szóeredet ide vagy oda, a Ghibli akkor is egy japán cég. Ők Jiburinek jegyezték be, és mint márkanév vagy cégnév, ez a "hivatalosan elismert kiejtés" (wikipédia). Szvsz ez se rosszabb annál, mint ahogy kb. bármelyik idegen eredetű szót felismerhetetlenné nyíltszótagoznak.
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Surci »

Risa írta: 2017.10.16. 08:44 Amit én a youtuberekkel kapcsolatban nem értek: hogy hogy lett erre igény? Én internetes keretek között akkor vagyok hajlandó megismerni egy ember magánvéleményét egy adott dologról, ha leírja.

OFF már itt, de arről dumáltunk a múltkor is. Igény onnan lett rá, hogy a mai tizenéves korosztály, aki az animék elsőszámú célcsoportja, már ilyen YT-celebeken szocializálódott. Szirmai, Pewdiepie, Critic, stb... után nem idegen tőlük az iyesmi. A mi korosztályunktól már sokszor igen, mert amikor mi kezdtük, nem volt még ez divat, akkoriban fórum, blogpost ment. Én sem szeretem ezt a vlogos véleménnyilvánítást, még csak nem is a hossza, hanem az egyoldalúsága miatt: egy blogpostnál, fórumkommentnél megvan a lehetőség hogy reflektálj, esetleg vitába szállj ha valamivel nem értesz egyet, míg ez a videósdi igencsak egyoldalú, főleg hogy sokszor szuggerálja is bele az emberbe hogy "miről mit kell(ene) gondolni", pláne ha egy vélemlényvezér(nek kikiáltott valaki) teszi. Persze lehet mondani, hogy a videó alá is lehet kommentelni, csak épp ez nem egyenértékű válasz, ha válaszvideót készítenél, az lenne pariban vele. Mondjuk úgy vagyok vele hogy ha ez a trend ma akkor legyen, csak ne beszéljen a Té Önjelölt Véleményvezír Elvtárs hülyeségeket, mert ezzel megvezeti a szaván csüggő derék fanjait :P Attisnál se bánnám ha a kövi videója előtt lenyomná mondjuk a Junchi listáján szereplő animéket, és csak utána folytatná a netcelebkedést, mert akkor lenne összehasonlítási alapja és a szezonos vackokon túlmutató, szélesebb látóköre, ergo valóban hiteles véleményt tudna mondani trendekről, egyebekről, mert a videói amúgy technikailag jók, csak aki nem 2-3 éve kavarodott a fandom közelébe, könnyen kiszúrja mikor mond hülyeségeket.

Azon sem kell csodálkozni, hogy igény van a megmondásra, sokan szeretik ha egy tótumfaktumnak kinevezett jóember megmondja nekik a véleményüket, addig se kell fárasztani magukat gondolkodással, önálló elemzéssel, netán postok fogalmazásával,hasonlókkal. Ez nem lenézés vagy ilyesmi, az emberek jó része tényleg így működik, nincs ez máshogy az animefandomban sem.

Szal megváltoztak a netes trendek (mi meg kivénhedtünk LOLOL).
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
iskariotes
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1173
Csatlakozott: 2007.04.11. 10:37
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Springfild, Evergreen Terrace 742

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: iskariotes »

Titkos írta: 2017.10.16. 01:20
iskariotes írta: 2017.10.15. 22:54 Továbbra is az a bajom, hogy van két olyan vendég akikről én sose hallottam, és akik sokak szerint anime elemzők(?) vagy youtuberek(?) - amúgy ki a fene lehet ez a Krisz a másik ipséről nem is beszélve. De problémának látom, hogy ez a műsorszám továbbra sem tart sehová. Magam részéről üdvözítőbbnek tartanám, ha a nagyszínpadon a szezonos animékről menne a duma a hablaty, a jelenlegi TeCső üdvöskékkel. Egy másik helyen egy másik időpontban pedig valami értelmesebb egyének beszélgetnének értelmes témákról. Vagy legalábbis nem magamutogatásra használnák fel az adott időt.
+1 Amúgy ez a "legalább egy youtuber mindenképp kell!" már lassan ilyen megszokott rendezvény-betegség, PlayIT-n is eleinte még csak ilyen marginális program volt, hogy a főszám PC/konzol játékok mellett meghívtak pár gamer-youtubert is, de aztán pár rendezvény eltelte után már ott jártunk, hogy a youtuberekkel való találkozás lett az egyik fő program, egy-másfél órás sorbanállások mentek azért, hogy mondjuk XY vendég két szót válthasson Pamkutyáékkal, illetve elkérhesse az aláírásukat, szal mintha "enyhe" egyensúlyeltolódást éreznék ebben. (Legalábbis a debreceni PlayIT már egy ideje főként erről szól, a pesti lehet jobb ilyen szempontból, azon még nem voltam.)
Ne félj itt sem jobb a helyzet. A fodrászom most 11 éves fia az apjával az összes TeCsős asztala előtt órákig voltak képesek várakozni, csakhogy megszerezzék az áhított autogramot. Ezenkívül a kis Dominik semmit sem csinált. A legtöbb játékhoz még túl fiatal, leginkább csak az SW-Marvel tengelyen mozog, de azért nem volt számára tiszta, hogy Vadernek milyen családi kapcsolatai vannak.

Másrészt, oké legyenek YT celebritánsok is, sőt gondolom a Con derékhada leginkább rájuk kíváncsiak. Mindössze nem tartanám ördögnek való gondolatnak egy "veterán" vagy "old school" etc elnevezésű beszélgetést sem, ahol nem a mainsraim lenne megcélozva.

Off:
A Genjutsu.hu-n ha jól látom a hírek 1-2 évesek, ha magyar nyelvű oldalt akarok nézegetni akkor manapság ezt szoktam használni: https://www.majinist.hu/
"A barát olyan ellenség, aki még nem támadott meg." /Madagaszkár pingvinjei - Kapitány/
"Semmit sem tenni könnyű - megbocsátani viszont nehéz." /Avatar az utolsó léghajlító - Aang/
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Titkos »

YouTube-celebek témához: azért ezekben nagyrészt a "show"-n van a hangsúly. Szal egy leírt kritikát nem (vagy nagyon nehezen) tudsz úgy felépíteni, hogy visszatérő poénokat, más YouTuberek cameóit, bevágott mémeket, utalásokat, meg hasonlókat szőj bele, míg egy videónál mindez adja magát. :D Szal ezeket én sem valami komoly eszmefuttatás miatt szoktam nézni (bár a legjobbak képesek arra, hogy a "hülyéskedés" mellett el is gondolkoztassák az embert), hanem mert jellemzően az adott fazonnak van egy stílusa, humora, akármije, ami megfog és szórakoztató nézni. :D (Critic poénjai, VRPisti ragelése játékokon, stb. XD) Ráadásul míg egy herevasaló Berki Krisztiánt körülleng egyfajta "elérhetetlen TV-s celeb" érzés, addig egy YT-huszár sokkal közvetlenebbnek érződik, ilyen "egy sztár közülünk"-feelingű, emiatt sokkal jobban rájuk kapnak az emberek. Szóval én amúgy magát a jelenséget valamennyire értem, csak egyrészt túlsztárolják őket (mit tudom én, a Criticet én is bírom, de azért nem állnék sorba három óráig az aláírásáért, mert egy conon ennél jobb dolgom is akad, már ha van értelmes program), másrészt röhej, hogy komplett programokat rájuk építenek (mondóékra ez szerencsére nem jellemző, de mondom, PlayIT-n volt, hogy a fél délután aláírogatásra/fotózkodásra ment el, míg a színpadon, meg az egyéb termekben semmitmondó "töltelékprogik"futottak), harmadrészt meg "imádom", hogy a közönség sem szelektál, szóval egy koncepció nélküli, bohóckodó hülyegyereknek simán lehet ugyanannyi (ha nem több...) rajongója, mint egy, a videóiba ténylegesen sok energiát beleölő egyénnek. Sőt, ez néha egyetlen emberen belül is megtörténik, ez utóbbira pl. tökéletes példa Dancsó, aki úgy az első 1-2 YT-s éveiben még jól összeszedett, a magyar filmek baromságaira reflektáló kritikákat csinált, majd aztán valamilyen indíttatásból teljesen "elkurvult", dobta a teljes addigi dizájnját, filmek helyett meg ilyen baromságokat kezdett levideózni, mint hogy hogyan tölt ki pl. egy Facebookos, gagyi, "te milyen állat lennél?" meg hasonló "teszteket". Na, ekkor nem az történt, hogy a közönség mondjuk egy emberként elzárkózott volna előle és a feliratkozói több ezret estek volna vissza, hanem ugyanúgy (ha nem jobban) zabálták, mint korábban bármikor. Ugye itt jött be az, amit Surci írt, hogy sajnos addigra már körülötte is kialakult az a "kultusz", ami zombi módjára mindenképp élteti, bármit is csinál. Szal na, lehet itt egyik-másik TeCsőst fanolni, mondom, nekem is vannak szimpatikusak (btw, Pamkutyáék pl. nem is működnének más médiumban, mert IHM-szerű zeneparódiákat írásban ugye nem lehet csinálni... XD), csak egyrészt ahogy az animéknél, úgy náluk is valami minimális színvonalat azért a közönségnek el kéne várnia, ahelyett, hogy ész nélkül zabálják mindegyiket, másrészt ha már conokra hívják őket, ott is legyen valami céljuk, ne csak ilyen "eljöttem közétek, örüljetek!" (Pozitív példa, hogy mondóék pl. Atist a kerekasztalba rakták be, nem valami aláírós-pult mögé, szal oké, hogy aránylag kezdő, de így még mindig értelmesebben "használják", vagy pl. első PlayIT-n, ahol még láttam olyat, hogy XY gamer youtubert azért hívták el többek között, hogy a színpadon bárki összemérhesse vele játéktudását, csak aztán mintha ez is háttérbe szorult volna.)
Kép
Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 553
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Dodgers »

Risa írta: 2017.10.16. 08:44 Amit én a youtuberekkel kapcsolatban nem értek: hogy hogy lett erre igény?
Pont ez a fajta kérdés az, amire kétféleképpen lehet válaszolni annak függvényében, hogy a "szótári", vagy a valósághoz közelebb álló hozzáállásról van szó.

Ha az előbbit nézem, akkor az igény leginkább abból fakad, hogy a pusztán szöveges tartalomhoz képest az alkotó bele tudja vinni a személyiségét az általa közölt tartalomba olyan formában, amire a szöveges forma nem feltétlenül képes, és ez akkor jön ki a legjobban, ha az illetően van előadókészsége és akár karizmája ahhoz, hogy tényleg színt tudjon vinni a mondandóba, akár tömörebb formában is előadni azt ami szövegben több időbe telne. Most rá lehetne erre vágni azt, hogy a "lusta fiatalok még olvasni se tudnak, és kell nekik valami ami leköti a figyelmüket", de személy szerint jóval több külföldi YT-st nézek általánosságban mint magyart (sőt, magyart alig-alig), és amellett, hogy a gyakorlott arcokon tényleg érződik az a jótékony hatás amit a karrierjük alatt szereznek, vannak olyan esetek amikor valakinek inkább áll jobban a szóbeli/videós kifejezés a humora, vagy éppen a lényegre törő stílusa miatt, és ehhez még csak meme-ekkel meg miegyébbel se kell kitömni a videót.

Ha viszont az utóbbi szempontot nézem, akkor Titkos szépen körbeírta azt, amire én is utaltam volna - a "show" effektus. Az evidens, hogy a videós formátum hossza és multimédia volta miatt gyorsabban képes a figyelem kialakítására mint a szöveges médium, és ha ezt megfejeled egy ripacskódó, mémelő, cameo-kra támaszkodó stílussal amellett, hogy mindig és mindenkor naprakész vagy a legnépszerűbb cuccokat illetően (sőt, néha elég az ha viszonylag normálisan vagy naprakész, akkor is ha az előadókészséged nem a legjobb), akkor szinte garantált a népszerűség, és hát valljuk be, ez az egyszerűbb és járhatóbb út. Ha nem csak animés YT-sekről beszélünk, akkor nem véletlen, hogy pölö PewDiePie még ma is atom mód népszerű: mindig a legnépszerűbb és legfrissebb játékokkal foglalkozik, a viselkedése elég sokszor verdesi egy becukrozott 12 évesét, ráadásul kitermelt azóta rengeteg követőt is akik az ő stílusát tették majdhogynem szabvánnyá, és nem véletlen, hogy nem egy olyan hazai YT-s van, aki ezt a stílust erőlteti. És pölö Pew-nál sem hátrány, hogy a viselkedése mellett/ellenére kinézetre egyáltalán nem csúnya emberről van szó, amivel ki is meríti azt a pontot, amit Titkos is felhozott - ezek révén van neki egy emberközelibb, elérhetőbb kisugárzása, ami jellemző egyébként hiába húzható rá sok más YT-sre is, az így is tény marad, hogy az ilyesféle e-celebek mondhatni a 21. század sztárjai. Akik közelebb áll(ó)nak tűnnek az átlagemberhez, többször is adnak életjelet magukról, korban is közel állnak hozzád, és a közösségi média révén bármikor kommunikálhatsz velük, és olyan témákkal is foglalkoznak, amik téged, mint fiatalt érdekelnek. Az animés YT-sekre pedig ugyanígy áll ez, náluk is lényeges szempont, hogy a célközönségüktől egyáltalán, vagy nem sokkal öregebb emberekről van szó, akik mindig (vagy legalábbis gyakran) a legfrissebb cuccokkal foglalkoznak, a maguk módján viccesek is, és az sem utolsó szempont, hogy mint "véleményember" amolyan fegyverként is használható, ha valakinek nem tetszik egy olyan sorozat ami neked igen.
Kép Kép
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Junchi »

A show-hoz és társaihoz: Ez így van egyébként, ahogy többen is mondtátok, hogy valami érthetetlen oknál fogva még az olyan kényes(nek vélt) témába is bele kell ezt az "elemet" fűzni, mint a kerekasztal. Én speciel ellenzem a dolgot, nem is szeretem (ezt a "jövő animéje" színdarabot is csak azért tűrtem meg, mert rövid percek alatt ledaráltuk, aztán mehettünk is tovább, egyébként a szövegnek nem volt sok értelme, a "poénok" meg...), de valamiért nagyon nyomatja Timi. Nem mondom, hogy legyen full SRS BSNS az egész, de a köztes-levezető dolgokat valahogy máshogy is meglehetne oldani. Persze lehet tényleg csak az van, amit Surci mond, és csak minket kéne innen kollektíve beutalni a legközelebbi szeretetotthonba, de nekem az ilyen bohóckodás, activity meg hasonlók nem nagyon vannak ínyemre - sem mint néző, sem mint szereplő.
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Surci »

Jan 13.-án lesz a téli Con, és látom hogy lesz Kerekasztal, de sem a résztvevőkről, sem a témákról nem látok infót. Lesz Aoi-s rezidensünk a mostanin, aki fel tudna homályosítani?

Magam részéről nemtom hogy leszek-e most, nagy valószínűséggel nem, de még az sem kizárt hogy mégis, előtte pár nappal fog eldőlni.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Surci írta: 2017.12.23. 14:36 Jan 13.-án lesz a téli Con, és látom hogy lesz Kerekasztal, de sem a résztvevőkről, sem a témákról nem látok infót. Lesz Aoi-s rezidensünk a mostanin, aki fel tudna homályosítani?
Nincs kitalálva még, hogy kik lesznek és mi lesz a téma. Elvileg a nyugati történelem megjelenése az animékben (Fate, Junketsu no Maria, Hellsing: Dawn, Schwarzesmarken, Dies Irae, a különféle Hashire Melos! címek, Tezuka Kleopátrája és a Kanashimi no Belladonna stb.), de még e is ingatag. Valszeg újév után fogjuk megtudni, de nekem ezek a legfrissebb infóim. Felállásra vannak ötletei Timinek, de még ebben sem biztos, hogy miképp válogasson. (És remélem, hogy nem megyünk bele a részletekbe, mert akkor instant történelemórát tolok le, mint ahogy azt szokásom.)
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Surci írta: 2017.12.23. 14:36 Jan 13.-án lesz a téli Con, és látom hogy lesz Kerekasztal, de sem a résztvevőkről, sem a témákról nem látok infót. Lesz Aoi-s rezidensünk a mostanin, aki fel tudna homályosítani?
Fress nyúz: Fő téma az európai kultúra az animékben, azon belül is kap egy szegmenst a magyar vonal. Ebből Timi nyakába zúdítottam kapásból a címeket és a vonatkozásokat. A négyszögletű, lábatlan és lap nélküli kerekasztal résztvevői közt lesz Daisetsu, 2 watchaholics blogos csaj (akiknek az oldalát nagyon nem bírom, mert minden szart képesek megjelentetni) és elvileg a békéscsabai klub vezetője. Utóbbi a kérdéses tag. Innen én leszek a "delegáció". És miután megfosztottak a szabadságomtól (azért jöttem haza, hogy pihenjek, nem azért, hogy kora reggeltől kezdve dolgozzak a lakáson, de bah, anyám zizzent ezen a téren, ha a fejébe vesz valamit, leszarja, hogy a másik mit akar, de újabban ugrálni tud, hogy legyél tekintettel a másikra... Nem baj, az "adósságokat" behajtjuk, idővel, előbb vagy utóbb.), szóval kellően zabos leszek alapjáraton.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Ricz írta: 2017.12.29. 17:11 Fress nyúz: Fő téma az európai kultúra az animékben, azon belül is kap egy szegmenst a magyar vonal. Ebből Timi nyakába zúdítottam kapásból a címeket és a vonatkozásokat.
Ez egy jó és hálás téma, sokat lehet róla beszélni, bár nagyon remélem, hogy normális címek kerülnek majd elő referenciák gyanánt és nem random hype cuccok, amibe bele lesz majd erőltetve-magyarázva az európai kultúrkör. (A Versailles no Bara például egy kiváló választás ide, de még lehetne folytatni a Berserkkel, a Gankutsuouval, a 2015-ös Lupinnal, vagy a World Masterpiece Theater sorozatokkal.) Mondjuk, ha Ricz gereblyézte össze a címeket, akkor valsz nincs mitől félni, de más esetben (Daisetsu) már lenne.

Nem leszek amúgy, de majd visszanézem a felvételt mindenképp.
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Junchi írta: 2017.12.29. 18:27
Ricz írta: 2017.12.29. 17:11 Fress nyúz: Fő téma az európai kultúra az animékben, azon belül is kap egy szegmenst a magyar vonal. Ebből Timi nyakába zúdítottam kapásból a címeket és a vonatkozásokat.
Ez egy jó és hálás téma, sokat lehet róla beszélni, bár nagyon remélem, hogy normális címek kerülnek majd elő referenciák gyanánt és nem random hype cuccok, amibe bele lesz majd erőltetve-magyarázva az európai kultúrkör. (A Versailles no Bara például egy kiváló választás ide, de még lehetne folytatni a Berserkkel, a Gankutsuouval, a 2015-ös Lupinnal, vagy a World Masterpiece Theater sorozatokkal.) Mondjuk, ha Ricz gereblyézte össze a címeket, akkor valsz nincs mitől félni, de más esetben (Daisetsu) már lenne.

Nem leszek amúgy, de majd visszanézem a felvételt mindenképp.
Olyan címeket említettem, mint a Fate-széria (temérdek történelmi és mitikus alak, akik gyakorta utalgatnak a sztorijaikra), a Strike Witches (aminek a "története" lényegében a világháborús pilóták anekdotáiból áll össze, az európai fronton harcolnak és a 2. évad nagyja Olaszországban játszódott), First Squad (megjelent a szláv kommunista világkép, a túlvilág, teuton lovagok, akik alatt beszakadt a jég egy 1200-as évekbeli ütközetben), Junketsu no Maria (boszorkányüldözések és eretnekégetések a középkorban), Christopher Columbo (idealista életrajzi darab), Robin Hood és Moero Arthur (Anglia történelméből), Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal (Skandinávia élővilága), Sanzoku Musume no Ronja (Astrid Lindgren regényéből, középkori Skandinávia banditái), Vickie a viking (szükséges mondani, hogy miről szól?), a Berserk az európai középkoron alapszik, a Mahoutsukai no Yome (a fantasy alapja voltaképp az összeurópai folklór és sok ilyen lény jelenik meg benne), a Tekkamen wo Oe-t (Három muskétás és Vasálarcos sztori), és ezeket csak fejből. De jó, hogy emlékeztettél a World Masterpiece szériára is.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Ezt a témát vétek lenne csak a felhasznált európai irodalom és történelem felől megközelíteni, sőt, szerintem valójában nagyobb részben az animációról kellene szólnia.

Tényleg csak röviden vegyük a Studio Ghiblit, ami megint csak megkerülhetetlen, mert eleve attól sikeresek, hogy úgy tudták a "japánságot" bemutatni a világnak, hogy közben folyamatosan érintkeztek az európai ízléssel. Ennek a stúdiónak van egy könnyen felismerhető stílusa, amely rengeteget nyúl elsősorban az impresszionizmushoz és a szürrealizmushoz. Van például egy kisfilmjük, az Iblard Jikan, amely tulajdonképpen egy tisztelgés e két stílus előtt. Vagy itt van Takahata, aki a "sketch-like" rajzolást követte az utolsó filmjeiben, mégpedig Frédéric Back nyomán haladva, és zárójelben megjegyzem, hogy az sem véletlen, hogy Takahata francia irodalmat tanult az egyetemen. Én speciel leszarom a többi nagyobb stúdiót, de biztos vagyok benne, hogy érdemes lenne körüljárni azokat is ebből a szempontból.

Illetve meg kell említenem az egyik nagy személyes kedvencemet, Kurosaka Keitát, aki egy évtizedig rajzolgatta a Midori-kot. És Hieronymus Bosch lehetett az egyértelműen, aki megihlette őt.

(Szerk.: La maison en petits cubes; Franz Kafka’s A Country Doctor ; A Well-Ordered Restaurant)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tulokos 2017.12.30. 11:19-kor.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Ricz írta: 2017.12.30. 00:21 Mahoutsukai no Yome (a fantasy alapja voltaképp az összeurópai folklór és sok ilyen lény jelenik meg benne)
Egyetlen epizódot nem láttam ugyan belőle, de nekem a Mahoutsukai inkább tűnik echte kelta mitológiára építő fogásnak.

A címek meg teljesen rendben vannak, bár arra kíváncsi leszek, hogy a többiek mit tudnak majd ezekhez hozzátenni, ahogy az új vendégekre is úgy általában.
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Ricz »

tulokos írta: 2017.12.30. 07:59Tényleg csak röviden vegyük a Studio Ghiblit, ami megint csak megkerülhetetlen, mert eleve attól sikeresek, hogy úgy tudták a "japánságot" bemutatni a világnak, hogy közben folyamatosan érintkeztek az európai ízléssel. Ennek a stúdiónak van egy könnyen felismerhető stílusa, amely rengeteget nyúl elsősorban az impresszionizmushoz és a szürrealizmushoz. Van például egy kisfilmjük, az Iblard Jikan, amely tulajdonképpen egy tisztelgés e két stílus előtt. Vagy itt van Takahata, aki a "sketch-like" rajzolást követte az utolsó filmjeiben, mégpedig Frédéric Back nyomán haladva, és zárójelben megjegyzem, hogy az sem véletlen, hogy Takahata francia irodalmat tanult az egyetemen. Én speciel leszarom a többi nagyobb stúdiót, de biztos vagyok benne, hogy érdemes lenne körüljárni azokat is ebből a szempontból.

Illetve meg kell említenem az egyik nagy személyes kedvencemet, Kurosaka Keitát, aki egy évtizedig rajzolgatta a Midori-kot. És Hieronymus Bosch lehetett az egyértelműen, aki megihlette őt.

(Szerk.: La maison en petits cubes; Franz Kafka’s A Country Doctor ; A Well-Ordered Restaurant)
Ez mondjuk szintén jó, bár én a művészeti irányzatokat nem venném európainak, hiába itteni a nagy irányzatok 90%-a. Ez túl egyértelmű dominancia valamely téren, és ebben a tekintetben visszanyúlhatunk az animáció hőskoráig, amikor a Disney és más kisebb cégek (mint akiké a Félix is, most így a stúdió nem ugrik be) rajzstílusa volt a meghatározó és mondhatni, kizárólagos (míg ugyanekkor a filmművészetben a német expresszionizmus dominált). Viszont, amit aláírok, hogy az ilyen különleges animációkat megemlíthetjük, és mellé még A Traveller's Diary-t, a Bavel no Hont, a Glass Oceant és másokat is. Csak hát, a művészeti irányzatokkal való megjegyzést is oda kéne biggyeszteni.

Na, de mondtál azért olyan aspektust, amit érdemes lesz felhozni (és életemben először, jegyzettel készülök a kerekasztalra - még ha egy sajtcetli is a címek miatt). Szóval már megérte előre benyomni a témát.
Junchi írta: 2017.12.30. 09:15Egyetlen epizódot nem láttam ugyan belőle, de nekem a Mahoutsukai inkább tűnik echte kelta mitológiára építő fogásnak.
Angolszász, hogy pontos legyek, mert eléggé összemosódott a kelta gyökerű és a szász-germán hiedelemvilág és folklór a Brit-szigeteken. A tündérek noha nem gonoszak, mert a cseh és a szudétai német az még a húst lecsócsálja a csontjaidról, miközben aranyosnak láttatja magát, de küllemre semmiben se különbözik a szigetországi tündérektől.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Ricz írta: 2017.12.30. 13:51Ez mondjuk szintén jó, bár én a művészeti irányzatokat nem venném európainak, hiába itteni a nagy irányzatok 90%-a. Ez túl egyértelmű dominancia valamely téren, és ebben a tekintetben visszanyúlhatunk az animáció hőskoráig, amikor a Disney és más kisebb cégek (mint akiké a Félix is, most így a stúdió nem ugrik be) rajzstílusa volt a meghatározó és mondhatni, kizárólagos (míg ugyanekkor a filmművészetben a német expresszionizmus dominált). Viszont, amit aláírok, hogy az ilyen különleges animációkat megemlíthetjük, és mellé még A Traveller's Diary-t, a Bavel no Hont, a Glass Oceant és másokat is. Csak hát, a művészeti irányzatokkal való megjegyzést is oda kéne biggyeszteni.
Ha tényleg beszélni akarsz ezekről, akkor szerintem meg kellene beszélned a házigazdával, hogy vetítsen ki képeket, mert ezt mutatni is kell, úgy érdemes. Illetve nem írnék fel annyi címet, mert úgysem jegyzi meg senki. Ezért is írtam csak a Ghibli egyik rövid filmjét, amelyben tisztán kivehetőek az impresszionizmus jegyei, és amely irányzatról meg el lehet mondani, hogy egyébként nagy hatással van a Ghibli stílusára. Vagy ugye ott van az expresszionizmus és kis kubizmus a La Maison en Petits Cubes animációban, amit meg azért nem hagynék ki, mert azért mégiscsak elvitt egy Oscart.

Aztán persze bele lehetne menni abba, hogy a sok különböző kis különleges animációs technikákat megmutogasd, így például Ryu Katot, aki olajfestékkel dolgozik, vagy ezt a csajt, aki üvegre festeget, bár közel sem ilyen szinten. De az a baj, hogy egyrészt időd se lenne rá, másrészt a felénél már aludni fognak a nézők. (Mindenképp válogasd be a Madoka sorozatot, amely megidéz egy csomó van Gogh és Dalí művet, és fel fognak ébredni, mert ezt még a legegyszerűbb animefan is ismeri.) Úgyhogy én nem félnék attól, hogy nagy művészeti irányzatokat megemlítsek, mert körülbelül erre lesz esélyed. :)
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Risa
Profi
Profi
Hozzászólások: 263
Csatlakozott: 2017.06.23. 20:01
Tartózkodási hely: 井戸の底

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Risa »

Valószínűleg nincs a radarotokon, és inkább a magyar vonatkozás miatt jutott eszembe, de az Oushitsu Kyoushi Heine az Osztrák-Magyar Monarchiában játszódik, és vannak benne olyan kikacsintások, hogy Dobos-torta, meg ilyen képek, hogy:

Kép

Ja és Oroszországot Oroszkokunak hívták benne.

Illetve a Shoukoku no Altairben most egy alternatív Erdély is volt, egy Zsigmond nevű fejedelemmel, és annak Margit nevű lányával.
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Na, most, hogy a Miyazaki téma megvolt, áttérnék a másikra, ami itt felmerült múltkor, mégpedig a japán filmekkel kapcsolatban, egészen pontosan ehhez szeretném hozzátenni a véleményem.

Mindenekelőtt el kell mondjam, hogy nem akarom védeni a Krisz srácot, mert szerintem is tenyérbemászó hülyegyereket tolt, viszont érdemes kicsit jobban megvizsgálni, hogy hogyan pattant ki a vita. Mondott, amit mondott, és aztán jött a lány, és kijelentett egy olyat, hogy "most tökmindegy, hogy animációs, vagy élőszereplős", Nyugaton van egy alapvető meg nem értés a japán színjátszással kapcsolatban, majd ezután még finoman le is osztotta a szerepeket, gyakorlatilag belehelyezte Kriszt egy véleménybe azzal, hogy "azt fogod gondolni, hogy hú, szarok a japán színészek". A srác meg elkezdett butaságokat beszélni, holott csak annyit kellett volna mondania, hogy ne mossuk össze az OMGDORAMÁT és minden más japán filmet. Ugyanis ez a dorama, és ebből a definícióból következik a következő szabály: MINDEN japán dorama szemét szar, és nem minden japán színész rossz, de MINDEN japán színész hitvány előadást nyújt egy doramában. Valamint ha észrevesszük a dorama és az anime kapcsolatát, akkor közelebb jutunk annak megértéséhez is, hogy valami nem stimmel az utóbbival.

Jól tudjuk, hogy a japán filmművészetnek megvannak a kiemelkedően fontos alkotásai (Yasujiro Ozu: Tokiói történet (1953); Akira Kurosawa: A testőr (1961), Káosz (1985); Masaki Kobayashi: Harakiri (1962); Yoji Yamada: Az alkonyat harcosa (2002); Takashi Miike: 13 bérgyilkos (2010)), ezek sajátosan japán filmek, de mégsem szorongunk a szégyentől, hanem a "hozzá nem értő nyugati szemünkkel" is tudjuk értékelni, ahogy Ang Lee és Zhang Yimou megszerettette velünk a kínai wuxia filmeket. És azt is jól tudjuk, hogy például ez sokkal közelebb áll ehhez, mint az előbb felsorolt japán filmekhez. Nagyon szép dolog a japán kultúra féltése, de azt nem a "ZS" kategórián kellene gyakorolni. Krisz sok hülyeséget beszélt, és én sem ülnék le vele egy asztalhoz sört inni, de ne csináljunk úgy, mintha nem értenénk, hogy mire gondolt. Minden jó ízlésű ember, legyen az japán vagy európai, érzi, hogy súlyos szakadék van egy dorama és például Yasujiro Ozu munkái között. Csak ezt ugye nem coolos kimondani egy animés kerekasztalnál, hanem mennyivel egyszerűbb lebunkózni a másikat azzal, hogy nem veszi észre a másik kultúrát. Ó, mert ilyenkor érdekes módon megjelenik ez a kultúraféltés, ami ugye abban is segít, hogy egy lolicontól inkább büszkén elfordulhassunk, jelezve, hogy ez csak egy sajátos szépségideál...

Továbbá felmerül annak a kérdése is, hogy ha valóban mindent be lehet védeni azzal, hogy csak egy meg nem értett kultúra, akkor mi a helyzet velünk, akik itt ülünk egy animés kerekasztalnál, Magyarországon? Ugye erre az a válasz, hogy semmi, le vagyunk szarva, mert nem nekünk készülnek, hanem hazai piacra. Oké, ebben van valami, de ez valójában a kérdésnek a kikerülése, hiszen most itt vagyunk, megtörtént velünk a globalizáció, tehát hozzájutottunk az animékhez. Valamit kezdenünk kellene vele, netán értékelnünk, mert bennünk a felvilágosodás pedig azt diktálja, hogy ne fogadjunk el kritika nélkül mindent. Tételezzük fel, hogy igaza van a lánynak, amikor azt mondja, hogy azért tartja rossznak Krisz a japán színészeket, mert nem érti a japán filmművészetet. Akkor ezt akár meg is fordíthatnánk, hisz ugyanennyibe telne feltételezni, hogy eszerint a gondolat szerint, aki élvezni tudja az OMGDORAMÁT, az bizony mély ismerője a japánságnak. Megérti azt a mély tradíciókban gyökerező sajátos japán színjátszást, és ezért tudja élvezni és értékelni. Félek, hogy nem így van. Hanem pontosan azért kajálják, mert a nyugati szenny a japán szennyel ugyanúgy rezonál bennük (fent példaként hozott Power Rangers és Attack on Titan). Komolyan, mintha egy japán kerekasztalnál arról beszélnének, hogy a Barátok közt a magyar kultúra legjavából táplálkozik, és akinek nem tetszenek a látottak ebben a sorozatban, az valójában egy szegény szerencsétlen, aki nem tudja mélyen átérezni a magyarságot. Tudjuk, hogy ez nem így van, bármennyire is jól esne, ha a japcsik így védenének minket.

Végül pedig: mindettől függetlenül nem mondhatjuk el azt, hogy a japán színészek rosszak? Ami szerintem is egyébként buta kijelentés. Viszont hipotetikusan: valóban ki merjük tehát jelenteni, hogy minden egyes kultúra egyenlő lépcsőfokon áll? Nem lehet, hogy a nyugati filmgyártás magasabb fokon áll - a rengeteg hibája ellenére - például Bollywoodhoz vagy a japánhoz képest?
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Surci »

Továbbra is arról van szó, hogy ezen túljátszott, melodramatikus elemek a japán színjátszásban gyökereznek. Ezt nyugatiként lehet szeretni vagy nemszeretni, giccsesnek vagy hatásvadásznak tartani, de ha valaki ettől nem bír elvonatkoztatni, akkor azt sem fogja megérteni, miért élnek ezekkel olyan gyakran animék, filmek, doramák, stb... esetében. Ettől még lehet az adott mű zseniális alkotás vagy retek hulladék, a gond ott van, hogy a Krisz gyerek leragadt annál, hogy "ezek szarul vannak megírva és a színészek is szarul játszanak" mert számára ezek a reakciók nem hitelesek, és egyszerűen meg se hallotta Jigoku érveit. "Nem, nem másmilyen!". LOL hatalmas érv... -__-

Na még annyit, hogy bárki, aki ebben a témában (kulturális különbségek és kifejezésmódok Japán és a Nyugat között) megszólalásra adja a fejét, először olvassa már el a legalapvetőbb és mai napig legismertebb összefoglalót, a kulturális antropológia máig egyik mérföldkövének számító Krizantém és kardot, ami pontosan ennek a Nyugattól mindenben különböző kulturális háttérnek az összefoglalását és gyökereit tartalmazza és igyekszik magyarázatot adni a miértekre. A legelső bekezdés így kezdődik: "Japán volt a legidegenebb ellenség, akivel az Egyesült Államok valaha is totális háborút vívott. Egyetlen más jelentős ellenféllel vívott háború sem tette szükségessé, hogy ennyire eltérő viselkedési és gondolkodási szokásokat kelljen számításba venni." Nyugatiként szeretjük azt hinni hogy az egész világnak mi vagyunk a zsinórmérték, de rajtunk kívül van 6 milliárd másik ember, aki nem rendelkezik a mi nyugati gyökereinkkel. Ezt egy kézlegyintéssel elintézni igencsak nagymértékű arroganciára vall, ahogy a kultúrák ezen alapon történő rangsorolása is - mondom ezt úgy, hogy a kultúrrelativizmus abszolút nem az én asztalom.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Surci írta: 2018.01.01. 23:40Továbbra is arról van szó, hogy ezen túljátszott, melodramatikus elemek a japán színjátszásban gyökereznek.
Akkor a lényegre térve: szerintem nevetséges japán kultúrát emlegetni a mai "túljátszott" és "melodramatikus" animékkel és a belőlük készült doramákkal kapcsolatban, és elsősorban valóban azért, mert giccsesek. De nem attól giccsesek, mert nyugati szemmel nézve ilyen lenne a japán színjátszás, hanem mert eltorzítja a japán színjátszást és merchandise-t (ez a másik feltétele a giccs fogalmának) csinál belőle. Illetve azért sem értem, hogy lehet "meg nem értett japán kultúráról" beszélni az animék kapcsán, amikor a világon milliók játszanak például mmo játékokat, amelyekben a karakterek általában egytől egyig úgy néznek ki és úgy is viselkednek, mintha animéből léptek volna ki. Elképesztő mennyire populáris és nagy hatású lett az animevilág. Minden popkultúrát ismerő ember tudja, hogy az animés mémek mindenhol ott vannak már, és csak mostanában kezdtek háttérbe szorulni az amerikai képregényfilmek miatt. Továbbá az animék mindig is kilógtak a japán kultúrából, egy hatalmas lépést jelentettek inkább a Nyugat felé, de most már ott tartunk, hogy "győzött" és teljesen eltespedt. Valójában nekünk is szól, és mindenkinek, mert pont olyan üres és könnyen csúszik, ahogy a fogyasztók szeretik.

A "hatásvadászat", "giccs" és a hasonló fogalmak nem a japán kultúra ellen szólnak, hanem éppen a rajta élősködő (nyugati szemléletű) marketing és média működéséről, vagyis jelenleg éppen az animéktől és doramáktól kell félteni a japán kultúrát. (Például említettem Yimou Zhangot, aki egy fantasztikus kínai rendező, aztán nemrég csinálta ezt a foskupacot. Minden benne volt, ami jellemző erre a rendezőre, és mégsem működött, mert csak külsőségeiben emlékeztetett rá és valójában teljesen kiüresedett, helyette Matt Damont kaptunk.) És ezeket még csak nem is én mondom, sőt, könyveket sem kell ehhez elolvasni, hogy megértsük, elég, ha végiggondoljuk, hogy például miken szokott problémázni Miyazaki, akiről talán feltételezhetjük, hogy egyébként érti a japán embert, amikor otakukról beszél. Ó, igen, és én tudom, hogy ez nem csak Japánban van így, hanem mindenhol ez a tendencia, viszont itt történetesen oda lett hazudva egy tabusítás más kultúrára hivatkozva.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Na, én kihagytam egészében a cont. A kerekasztal miatt mentem volna, de sikerült úgy elaludnom, hogy egyetlen értelmes járattal se értem volna be kezdésre. Úgyhogy, felhasítottam megint a téridő-kontinuumot és párhuzamos világok közti dimenziószövetet, és egy alternatív valóságbeli énemet delegáltam oda. Aki kint volt, az mondja meg, hogy mit alkotott a jegyzeteimből.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Junchi »

^Furcsálltam is, mikor Caték lőttek twitterre egy-két képet, volt köztük egy kerekasztalos is, és azon tanakodtam, hol a bánatban lehetsz, de akkor ez megmagyaráz mindent.

Egyébként a kérdést akkor én is intézném: Milyen volt a Con? Ja, és még valami: Volt kint Yang Wenli figura? :3
Avatar
Catrin
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1260
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Mondocon(ok)

Hozzászólás Szerző: Catrin »

Nem volt még Wenli, a con kellemesen telt.
A kerekasztal jól indult, bár Timi azt hitte a Basiliskről, hogy adták itthon, attól tartok a Ninja Scroll filmmel keverhette, de senki sem akarta kijavítani (na jó, Daisetsu próbálkozott, de végül maradt az itthon adták konklúzió)... Úgy tűnt nem időznek eleget a diákon pedig jó válogatást hoztatok össze. Ama mindig jófej, bár a Termál Rómát sajna sikerült fordítva elmesélnie, az új lány is több fronton műveltnek tűnt. Aztán passz, mert léptünk zenekvízre. Kár a pontatlanságokért, mert hangulatilag jobban bejött nekem ez a kerekasztal, mint pár korábbi. Legalábbis fél óra alapján, nem tudom később mennyire rázódtak bele.
Válasz küldése