Offtopic

Minden, ami nem illik máshova. A szabályok itt is érvényesek.
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Junchi »

(Én inkább arra lennék kíváncsi, mikor érjük már meg, hogy tulokos nem egy self-proclaimed fórumos szerepet játszik, hanem valamennyire saját magát adja, már legalábbis amennyire belefér az egy fórumos nick, illetve fél-anonimitás kereteibe.)

(Így, zárójelben van, ahogy ez is. Tessék irrelevánsnak és non-provokatívnak venni.)
Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 553
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Dodgers »

Titkos írta: 2018.05.26. 01:18 Az meg végképp érdekes, hogy ahhoz képest, hogy ez nem valami "We hate Japan!" fórum, hanem "AoiAnime", még nekem kell azért magyarázkodnom, hogy miért nem köpdösöm folyamatosan ezt a szubkultúrát, mikor ennyi erővel logikusabb lenne ezen a platformon mondjuk azt a kérdést feltenni, hogy te miért igen?
Ez az a kérdés ami amúgy engem is érdekelne, pontosabban az, hogy miért pont ez az a szubkultúra, aminél neki kell feszülni arra, hogy a szélsőséges eseteket úgy kell kezelni, mintha a világba kellene kiabálni azt, hogy IGEN, MI EZT AZ ABBERÁLT HOBBIT SZERETJÜK, és lassan testre kellene tetoválni az ezekről szóló cikkeket/fórumposztokat/satöbbit, miközben teszem azt a videojátékoknál simán elő lehetne venni a WoW kapcsán előforduló állatságokat és szeppukut lehetne elkövetni miattuk, vagy éppen a foci kapcsán tökön/nunán rúgást alkalmazni magunkon ahányszor a hülye szurkolók összeverekednek. A három eset közül egyedül az a különbség, hogy az animék Japánhoz kötődnek, és szerintem ahhoz már rég elmúlt 2008, hogy azon kelljen lovagolni egyfolytában még 2018-ban is, hogy mekkora egy horrifikus gyökérség az egész, pláne úgy, hogy MINDENRE rá lehetne ezt akasztani és effektíve semmit nem lehetne kedvelni, mert az idiótább/elvontabb illetők nem bírnak magukkal.

Ettől persze nyilvánvaló, hogy mint mindenben, az anime/manga iparnak is megvannak a maga megkérdőjelezhető pontjai és az illetői, akik lényegében szégyent hoznak a normálisabb emberek fejére, de ahogy egy fannak sem jó, ha az egész önképét egy rajongás tárgya köré építi fel, úgy szerintem azt is hülyeség elvárni, hogy a hobbi normálisabb kedvelőinek úton-útfélen ki kellene hangsúlyoznia hogy az egész hobbi szar és javarészt infantilis gyökerek vannak benne, mert ez az érme másik oldala, és ugyanott tart az egész. Ahogy szerintem az is simán megérthető, hogy vannak olyan emberek, akik igen, elismerik, hogy ez a hobbi sem mentes a hülyébb/sötétebb oldaltól, ettől függetlenül képesek külön kezelni azt a hobbi többi oldalától, ami képes szórakoztatást nyújtani, és ezen semilyen, klasszikus magyar "haha, az anime szar, ugye srácok" mentalitás nem változtat. Azt meg már főképp felesleges elvárni, hogy egy direkt a hobbinak szentelt fórum tagjai szálljanak bele a szeppukuba, mert felesleges és irreális.
Kép Kép
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Titkos írta: 2018.05.26. 01:18És akkor jönne a következő kérdésem: "De vége lesz ennek valaha?", mire gondolom a válasz: "Soha." XD Szóval ja, elismerem, most tényleg én voltam itt a főhülye, hogy egyáltalán "etettem őt". :dirr: XD Ignorálnom kéne az összes ilyen kifakadását, ahogy te is teszed, meg lassan mindenki más.
Jaja, és nyilván én tolom intenzíven magamat, miközben a te kommentjeid a 3x olyan hosszúak és felindultságtól teliek. :D Hát nem tudom, én pont fordítva érzem, hogy én etettem itt valakit pedig csak elmondtam, hogy szerintem baromira túlmisztifikálja ennek a csajnak a produkcióját, ugyanis egyáltalán nem hozhatna szégyent az animésekre.
Titkos írta: 2018.05.26. 01:18LOL, aha "fel kéne vállalnod, mint a csajnak", tehát (Ayla fentebbi postját idézve), nekem is egy "elpokémonosított" házban kéne élnem, meg ilyen gagyi, félig-meddig anime ihletésű produkciókkal kiállnom a nyilvánosság elé? Mert ha mindezt nem teszem, akkor "nem vagyok igazi fan", vagy mi? :D
Hol állítottam én ilyet? Képzeld, én leszarom, hogy te hogyan éled meg a fanságodat, csak annyit mondtam, hogy nehogy már dehumanizáld ezt a csajt azért, mert ő meg is éli a fanságát, és még csak nem is hülyült bele, hiszen (ahogy te is írtad) a produkciójából soha nem jöttél volna rá, hogy el van pokémonosítva a háza, de miután ezt megmondták neked, megjegyezted, hogy "ja, így már tényleg kurva gáz, hülye kaller, meg hasonlók". Mi a produkció? Ettől gázabb lett? Szerintem sem jobb, sem rosszabb nem lett ettől, hiszen most végső soron embert akarunk akasztani, vagy csak egy szar produkciót savazunk? A fandom meg annyit is ér, ha szétszedi az egyik ilyen animefant. A metálosok/hard rockerek valahogy túlélték ezt a bombát: https://www.youtube.com/watch?v=gAh9NRGNhUU ; az eurovíziós dalfesztivál mindig is az extremitásokról szólt, szinte kivétel nélkül giccset tolnak azok, akik ott fellépnek.
Titkos írta: 2018.05.26. 01:18Én meg ezt nem szeretném, mert egyrészt tudom, hogy nem igaz, másrészt mondd már meg, melyik ember örülne annak, ha negatívan sztereotipizálják a szubkultúráját?
Szerintem jelenleg az animeipar sztereotipizálja negatívan az animefanokat, ez a lány csak elhitte/megéli azt, amit tol ez a szubkult Japánban és előadja itt Japánon kívül. És én mindig csak ennyit állítottam, hogy a francba jutottunk ezzel oda, hogy én utálom a japánokat? Én nem tekintek Japánra úgy, hogy az egy nagy animés szubkultúra lenne, én csak azt gondolom, hogy veszélyesen meghatározó lett náluk az animeipar, mint ahogy Nyugaton a szar képregényfilmek: egy normálisan működő filmvilágban pár év alatt lecsengett volna ez az őrület, de most már ott tartunk, hogy 10-15 éve uralja a mozikat és sehol nem látszik a vége. Szerintem most már kifejezetten káros hatással van kultúrára Hollywood ezekkel a filmekkel és teljesen eljátssza a maradék hitelét. Na tessék, most akkor Nyugat-gyűlölő leszek ettől, amiért ezt is gondolom, "vagy mi XD"?
Titkos írta: 2018.05.26. 01:18te állítod, hogy mit szégyenkezünk, meg tagadunk, ilyen a fandom, vállaljuk fel, sőt, ünnepeljük a csajt, akinek már meg is volt ezzel a "coming outja"
Megint csak nem ezt állítottam, hanem azt, hogy ne rajta verd el a port, amikor felvállalja a fanságát. Hol írtam én olyat, hogy ünnepeljük meg? Nem, ne ünnepeljük meg, mert ebben semmi ünneplésre méltó nincsen. Hanem először is hagyd békén ezt a csajt, mint embert, mert valójában fingod sincs róla, hogy úgy viselkedik-e társaságban, mint kaller. Persze értem én, hogy védeni kell a fandom becsületét, és ha valaki gagyi produkciót csinál a világ valamelyik pontján rengeteg ember előtt, akkor nem szabadna neki elárulnia, hogy egyébként animefan. Elég sérülékeny fandom az (Ellentétben ezzel a lánnyal, ugyanis azzal, hogy ő fel meri vállalni bizonyítja, hogy rendben van önmagával. És ezt tisztelhetem benne függetlenül attól, hogy nem tetszik, amit csinál.), amelyik összeomlik attól a gondolattól, hogy az emberek rájöhetnek, hogy nem mindenki olyan "casual fan" a táborban, mint te. Az én szememben meg egyébként ő még mindig inkább tűnik casualabb fannak, mint extrém fannak, mert sokadszorra írom le, hogy szerintem egyáltalán nem olyan szélsőséges az, amit képvisel, mint sok animés túlkapás.
Titkos írta: 2018.05.26. 01:18"Nem sikerült célba juttatni"-> Lehet, hogy minket ez nem borít ki annyira, mint téged és ennyi a nagy titok?
Én azt tudom, hogy téged nem borít ki annyira, én csak annyit kértem, hogy valótlanságokat ne következtess belőle. Nevetséges, hogy én vérpisti leszek, de te nyugodtan túlmisztifikálhatsz engem szarráikszdézett oldalakon keresztül olyan jelzőkkel, hogy japán-hater. Amit kikérek magamnak, mert nettó fasság.

(Szerk.:
Titkos írta: 2018.05.26. 01:18Amúgy no offense, de van egy olyan érzésem, hogy te sem azért hívod hősnek, meg bátornak, mert annyira jó, hogy "ezt így felvállalja", hanem mert neked pont az a jó, ha ezt a fandomot valaki minél inkább jól lejáratja a világ szemében. Hiszen amúgy is egy gagyi, értéktelen szemét az egész, ugyebár... :P
No offense, de láthatóan nagyon élvezed, hogy egyetlen alkalmat sem hagysz ki arra, hogy engem valamiféle szőrös-gonosz szörnynek állíts be, aki otaku vért iszik. Képzeld, engem baromira nem zavar a pikácsus otthona, felőlem akármekkora otaku lehet, hanem őt mint előadóművészt vizsgálom. Mert tudod van az alkotás, mögötte egy szerző és a szerzőség mögött az ember. Ez három sík. Egy műalkotásból következtethetek arra, hogy az adott szerzőnek mi a hitvallása például a művészetről/véleménye a társadalomról stb, de ennél tovább én nem szoktam menni. Mert hiszen egy rossz ízlésű művész ember is lehet fantasztikus apuka/anyuka; a lényeg, hogy nem érdekel a pikácsuja. Te szenvtelenül nevezed hülyének ezt a lányt, én meg azt mondom, hogy ez gáz, és még gázabb, ha egy fandom reagál így. És főleg azért, mert mindeközben semmi olyat nem csinált, amit az animeipar ne haladott volna meg sokszorosan, csak egyetlen példa: lolicon. Fikarcnyit se tudnám védeni, ha a lolicont propagálta volna a dalában, de én most csak egy nagyon szar, gusztustalanul giccses produkciót látok, ami meggyőződésem szerint nagyon sokat emel át az animevilág gesztusaiból, külsőségeiből. Márpedig én ezt a jelenlegi animevilágot gáznak tartom, tehát valóban nem tetszik a csaj viselkedése, amit a színpadon képvisel. De akkor sem az otakukat vagy a japánokat fogom gyűlölni, hanem az otakukat kitermelő animeipart.)
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Eredetileg nem akartam már itt tovább folytatni ezt a témát, mert láthatóan minden tulokosnak írt válaszom csak olaj volt a tűzre. Viszont azóta aludtam a dologra egyet, le is nyugodtam, tartottam Surcival rögtönzött moderátori kupaktanácsot PM-ben, újra átolvastam a "moderátori kiskáté" című topicot és még tulokos postjainak is egy jó részét, ha nem is mind a háromszázvalahányat, de elég sokat úgy az elmúlt másfél/két évből, mióta csatlakozott. Mindezek fényében úgy döntöttem, hogy akkor én most mégis beleállnék ebbe a dologba, aztán meglátjuk, mi lesz.
tulokos írta: 2018.05.26. 09:17Jaja, és nyilván én tolom intenzíven magamat, miközben a te kommentjeid a 3x olyan hosszúak és felindultságtól teliek. :D
Igen, csak én most nem erről az egyetlen csörténkről beszéltem itt, hanem arról a folyamatos kötözködésről, amit te itt lassan másfél/két éve non-stop tolsz és amiből nekem pl. személy szerint már marhára elegem van, de ahogy látom itt a fentebbi postokat (meg ahogy visszaolvastam a korábbi postjaidra mások reakcióit), láthatóan nem csak nekem. Mert ha kizárólag engem zavarnál, hát ignorálnálak, vagy valami, de konkrétan legalább 4-5 embert meg tudnék innen nevezni a fórumról, aki így vagy úgy már jelét adta annak, hogy unja ezt a folyamatos Japán-animeipar-animefandom "szentháromságból" álló folyamatos köpködésedet, de még akik nem is postolnak annyira aktívan, vagy inkább rád hagyják a folyamatos észosztásodat, őket is sikerült már legalább úgy 1-2 alkalommal felidegelned. Szóval a jelenleg aktív fórumközösség durván felét érintő problémáról van már szó, ami ráadásul nem is két hete megy, hanem lassan két éve, ergo ezt már nem tudom annyival elintézni, mint a viccben, hogy "ha zavar, ne nézz oda!".

Mert mit is csinálsz te tulajdonképpen? Valami (csak számodra világos) erkölcsi piedesztálról szónokolsz arról folyamatosan, hogy mi az, ami "elfogadható művészet" és mi az, ami meg "otakuszenny". Olyan dolgokat kérsz számon pl. több animén, amiket azoknak egyszerűen nem lenne feladata teljesíteni, mert eleve nem abból a célból készültek és nem is annak a célközönségnek. Na, de mielőtt elmennénk nagyon az animék irányába, gyorsan leszögezem, hogy azzal, ha felidegel X vagy Y sorozat és ki akarod ezt az élményt írni magadból, alapvetően semmi baj nincs, pláne, hogy ilyet itt majd' mindenki csinált már, valószínűleg bármelyikünk össze tudna írni egy "TOP 10 legrosszabb anime" listát és meg is tudná indokolni, hogy az adott címek miért kerültek fel rá. Ami nálad a dolog "pikantériája" viszont, hogy te nem tudsz egy sorozatot pusztán csak úgy önmagáért fikázni, hanem rendre előkerül nálad a fanok és a fandom minősítgetése is. Természetesen jellemzően mindig negatív jelzőkkel társítva, pozitív fandom-példát kb. nem is nagyon láttunk még tőled felemlegetni, mindig csak arról megy a szöveg, hogy "hát igen, látjátok, itt van ez a beteg, lolicon, moe, gyerekes, stb. sorozat, ami jól jellemzi, hogy milyen a mai animefandom/amimeipar". Aztán innentől kezdve gyakorlatilag akármit reagálunk, kezdődik a kötözködés, mert ha ellentmondunk neked, mondván, hogy "azért ennél "kicsit" több ez a fandom...", akkor egyből jön az, amit most is műveltél, hogy "na mi van, nem vállalod fel azt, amiért rajongsz?" (értsd: mosolyogva kéne tűrnünk, ahogy te hatszázszor is lepöcegödrözöd az ember komplett hobbiját, sőt, még be is kéne állnunk melléd, veled együtt skandálni, hogy "igen, valóban egy moslék ez az egész, szégyelljük is magunkat, hogy nekünk ennek ellenére vagy ezzel együtt tetszik!") Persze ha meg valamelyiknél tényleg felvállaljuk, hogy bejön nekünk, ott sem ússzuk meg a balhét, mivel akkor meg egyből jön a majdhogynem személyeskedéssel kevert leszólásod. Ilyen volt pl. az, amikor te (számomra érthetetlen okokból kifolyólag) egy No Game No Life animefigurától vártál "művészi tartalmat", majd amikor Rui megemlített valami olyasmit, hogy már bocs, de neki tetszik, sőt, az ismerőseinek is, akkor arra visszaválaszoltad azt, hogy "az jó, de persze remélem, hogy nem komolyan tetszik nekik, szimplán csak szeretik gyűjteni a japán vackokat" (majd ha akarod, ezeket visszakereshetjük, de biztos vagyok benne, hogy így is pontosan emlékszel rá) Na, ez az a lesajnáló minősítgetés, amiből itt már mindenkinek elege van. Hogy ha valaki szereti ezt vagy azt az animét, figurát, akármit, akkor arról te már egyből ítéletet mondasz, hogy akkor ő bizony ilyen, meg amolyan... Vitázni tehát nem lehet normálisan ezekben a kérdésekben, hiszen ahogy itt most levezettem, akár beállunk mögéd, akár ellentmondunk neked, te mindig megtalálod a módját, hogy végül belénk köss. A másik ilyen dolog volt a fanság kérdése, mert azt is mindig úgy kezeled a beszélgetések során, ahogy az neked éppen kényelmes. Egyik pillanatban kikéred magadnak, hogy márpedig te nem vagy anime fan, te csupán animáció fan vagy, aminek ugye csak egy része az anime. Majd ha ezek után (tök jogosan, teszem hozzá) valaki esetleg meg meri jegyezni bármiről a témában, hogy egy 10-15-20 éve animéző, a fandomban benne lévő ember esetleg többet tud a témáról, mint te és talán neki van igaza, akkor meg besértődve már olyanokat mondogatsz, hogy "Igen? És ha nem vagyok animés, akkor mi van? Ide csak animés írhat???" és már szinte véleménycenzúrát kiáltasz. Megint csak jó kis 22-es csapdája, mert akármelyik oldalról közelítjük meg a dolgot, neked mindig lesz rá egy "kártyád", amit válaszul kijátszol, a lényeg, hogy a feszkó meglegyen. Ugye ilyesmi volt pl. az az eset, amikor ha jól emlékszem, egy conos kerekasztal kapcsán beszéltetek arról, hogy milyenek is a japán élőszereplős filmek, gáz-e a japánok színészi játéka, stb., mire az ottani leszólásaidra válaszul Surci megjegyezte, hogy azért ami nálunk esetleg furának tűnhet, azoknak azért Japánban megvan a maguk gyökere és pl. ez a "túljátszós" stílus a kabukiból jön, illetve felajánlotta neked, hogy ha esetleg szeretnél valami valós képet kapni a japán társadalomról (tudod, az ilyen direkt szenzációhajhász bulvárcikkek, meg YouTube-os cringe videógyűjteményeken túl...), akkor pl. olvasd el a Krizantém és kard című könyvet, mint alapművet a témában. Mire közölted, hogy nem kell ehhez semmiféle könyvet olvasni, mert te így is tudsz mindent, ami ahhoz kell, hogy jól leszóld. Aham.

Eddig tehát ott tartunk, hogy gyakorlatilag szinte lehetetlen veled normálisan vitázni, tökmindegy, hogy milyen nézőpontból közelítünk. De semmi baj, mondhatnánk, hogy hát ignoráljon téged az egész fórum, ha neked az esik jól, hogy heti/havi szinten animéseket/animeipart akarsz csesztetni, hát kik vagyunk mi, hogy beleszóljunk, nem igaz? (Ez egyébként egy fórumon nem egészen így működik, ha ilyenre vágysz, javaslom egy magánblog nyitását.) Nos, igazából ezt a megoldást is megpróbáltuk, gyakorlatilag két, személyre szabott topicot is kaptál, egyet itt az Off-részlegen belül, egyet meg a "zárt részlegben", ezek gyakorlatilag kizárólag miattad jöttek létre, afféle "ha tulokos hetente ki akarja majd magából írni, hogy épp milyen japán dologtól kapott hányingert, azt itt majd megteheti". Ez a két topic az "Anime: japán gagyi vagy értékhordozó médium + hatásai", valamint a zárt részlegen belül a "Kawaii-kultusz Japánban, hatásai az animére-mangára és a fandomra". Illetve azóta is történtek olyanok, hogy 1-1 animének kvázi azért kellett kizárólag topicot nyitni, mert te valamelyik random topicban "ráálltál". Ilyen volt pl. legutóbb a No Game No Life, ahol azon rugóztál nem is tudom hány poston át, hogy azért gáz az anime, mert nem ábrázolja reálisan az autistákat, Ricz meg ugye "ráharapott a baitedre" (mint én most itt az énekes csaj esetében...), aztán máris kénytelen voltam egy külön topicot nyitni az egésznek. Ezt csak arra fel mondom, hogy mielőtt azzal jönnél, hogy "hol a tolerancia?", vagy hogy itt micsoda véleménycenzúra van, jelzem, hogy gyakorlatilag majdhogynem a "komplexusod" alá dolgoztunk folyamatosan, de úgy tapasztalom, hogy ez egy hibás út volt, mivel minél jobban megadtuk neked a teret a fikázásaidhoz, te annál jobban "elszemtelenedtél" és csak még erősebben toltad a fikát a következő körben. Ráadásul az sem jött be, hogy ha bajod van, akkor ebben a két topicban éld ki magad (mi meg max majd nem járunk oda, mert már a könyökünkön jön ki az egész), mivel ennek ellenére is bele kellett keverned minden topicba ugyanezt a témát, legyen az conos kerekasztal, vagy random mangás topic, vagy valami egész más. Így egyre inkább az az érzésem, hogy te bizony itt "baitelsz", vagyis szándékosan hol ide, hol oda írsz be kisebb-nagyobb beszólásokat, hátha valaki végül ráharap és akkor tök jó, mert megvan a heti "ma is felhúztam egy animefan agyát" balhé, amit te láthatóan rendszeresen igényelsz. Hogy ezt trollkodásból csinálnád? Tudja a fene, még akár az is lehet, bár Junchival ellentétben én bizony meg vagyok arról győződve, hogy számodra ez nem valami felvett szerep, egyszerűen egyfajta erős modernitás-undorod van, hiszen épp az előbb közölted, hogy amikor nem az animefandomot fikázod, akkor a Marveles/DC-s képregényrajongókkal és az azokból készült filmekkel legalább annyi bajod van. Ergo én hiszek neked, viszont ezt a popkult-undort itt senkinek nem tisztje sem eltűrni, sem téged kikezelni belőle. Nem is értem amúgy, hogy magadat is szereted ennyire szívatni? Felmégy több olyan fórumra, ahol tudod, hogy rendszeresen arról diskurálnak az emberek, amitől te kiütést kapsz (mert ugye azzal kezdted itt rögtön, hogy "AA-ról már távoznom kellett", vahj' miért...), majd aztán még te sértődsz vérig, amikor a folyamatos pocskondiázásod és minősítgetésed hatására valaki végül neked ront. Ez kb. olyan, mintha mondjuk ateistaként különböző vallások fórumaira járnál fel, ahol közölnéd velük, hogy "az istenetek nem létezik, a vallásotok pedig egy infantilis, káros baromság", majd amikor a folyamatos (hónapokig, évekig tartó) kóstolgatásaid hatására végül mondjuk a keresztény fórumról távoznod kell, akkor átugranál mondjuk a buddhistákhoz és ott folytatnád ugyanazt. Mindezt úgy, hogy láthatóan magától az alaptémától is herótod van. Nem tudom, ha valamire én allergiás vagyok, akkor vagy a közelébe sem megyek, vagy eleve valami hater-fórumot keresek magamnak. Illetve pont így, ahogy az olvasásban haladtam a régitől az újabb postjaid felé, tűnt fel az is, hogy egyrészt egyre durvulsz, szal mintha egyre ordenárébb/kötekedőbb/agresszívabb módon nyilvánulnál meg minden ilyen "Miért szar Japán? Most újfent elmondom!" frázisodban, másrészt meg egyre képtelenebb párhuzamok alapján kevered bele most már tényleg minden témába ezt az otaku- és animeundort. Lassan tényleg ott tartunk, hogy Random fórumozó: "Esik az eső...", mire tulokos: "Hát igen, az a borzalmas animeipar tehet erről is!" és ezután meg már ismerjük a forgatókönyvet, hogy mi következik.

Tehát akkor ott tartunk, hogy vitázni nem lehet veled, plusz mindenféle random topicba baitelsz, ami egyrészt off, másrészt direkt feszültségkeltésre megy ki. Mindezen túl pedig ott van a számomra talán legzavaróbb probléma ezzel az egésszel: nem látom a végét. Gyakorlatilag 2 kérdésről lenne szó, amiket már hol én (többször is...), hol mások (pl. most Dodgers is) feltett neked, de ezekre te kb. úgy reagálsz, mintha a kérdések fel sem lettek volna téve, vagyis lazán elengeded őket a füled mellett. Ezek a következőek lennének:

1. Mi a célod ezzel? Úgy értem azzal, hogy folyamatosan baitelsz, kóstolgatsz itt embereket, pocskondiázod a hobbijukat és minősítgeted a személyüket? Neked ez a hobbid? Vagy addig akarod tolni ezt a dumát, amíg ilyen "ha sokat mondom, hátha elhiszik!"-mintát követve itt mindenki kiábrándul az animékből? Vagy mi? Mert így a fentiek fényében én max azt tudom elképzelni, hogy egyszerűen szeretsz animéseket csesztetni, illetve szimpla unaloműzésből csinálod. Csak persze ezt nyilván nem írhatod le így, mert ez kb. "felhívás banra", ezért értelemszerűen erre nem válaszolsz semmit. (A "bait" meg ugye azért kell, hogy utólag mindig mutogathass a másikra, hogy "dehát a vita nem is miattam mérgesedett el!", na ja, te "csak" kiraktál pár olyan "csalit", amikről pontosan tudtad, hogy valaki valamelyiket előbb-utóbb "bekapja" majd, mert senkinek nincs akkora birkatürelme, ami a végtelenségig kitart.)

2. Miféle reakciót vársz tőlünk? Állandóan úgy írogatsz ide, mintha minimum a Toei Animation hivatalos fóruma lennénk és az igazgatótanácsnak személyesen mondhatnád el, hogy min változtassanak az animéiken úgy, hogy azok már szerinted is "kulturálisan hasznosak" lehessenek. De közben ez csak egy magyar fanfórum, kb. 10-12 állandó taggal. Fel nem bírom fogni, miért pont minket pécéztél így ki (hacsak kizárásos alapon nem, úgy értve, hogy már minden más helyről sikeresen kirúgattad magad...) és ha már annyira a "műfaj megjavításán" dolgozol, akkor mondjuk miért nem a 4chan imageboardjaira jársz észt osztani? Ott aztán van mindenféle "elfajzott otakufertő", amit csak el tudsz képzelni, moe, lolik, tényleg bármi amit akarsz, őket pl. sokkal több értelme lenne "megtérítened". De nem, te helyette sikeresen kiszúrtad magadnak a kb. egyetlen olyan magyar fanfórumot, ami egyrészt még aktívan működik, másrészt ahol pont, hogy jellemzően objektív kritikával állnak hozzá az emberek az animéhez (tehát nincsenek bugyivillantós moelolis gifek az aláírásokban, nem azt tárgyaljuk ki egy topicban, hogy épp melyik waifura vertük ki aznap, stb...) és mégis itt kezdesz olyan fikaáradatot nyomni, mintha minimum minden egyes postunkért szégyellnünk kellene magunkat. Természetesen erre a kérdésre sem kaptunk tőled választ, itt meg azt gondolom, hogy azért nem, mert vagy az a válasz, hogy "Tökmindegy, hogyan reagáltok, a lényeg, hogy én kiírhassam magamból az aktuális fájdalmamat az animeiparral kapcsolatban." (mondom, erre kell magánblogot nyitni, az ideális ilyesmihez és senki sem fog beleszólni, hogy miről írsz, senki normáihoz nem kell magadat igazítanod) Vagy a másik: "Azt akarom, hogy jól felmenjen az agyvizetek, imádok animéseket hergelni." (csak ez meg ugye megint "ban pls!" helyzet lenne, ezt nyilván nem mondod be)

Szal erről annyit, hogy persze, van itt tolerancia, egy pontig próbálunk is tényleg mindent és mindenkit tolerálni, de azért ez nem úgy működik, hogy ha egyetlen felhasználóra már másik 4-5 felhasználó panaszkodik, akkor azt az egyet csakazértis körömszakadtáig védjük, mert "jajj, ne legyen már konfliktus!" (Pláne, hogy úgyis lesz, csak akkor pont te fogod heti/havi szinten "szállítani" nekünk...) Azt nem lehet a végtelenségig tolerálni, hogy egyrészt valaki folyamatosan a többi usert provokálja szándékosan, illetve azt sem, ha direkt egy adott hobbi/fandom legrosszabb oldalát hangsúlyozza ki (érezhetően csöppet sem objektíven, vagy elfogulatlanul) és tartja állandóan napirenden. Ha pedig valaki pozitívabb irányba vinné a beszélgetést, arra is egyből rárepüljön, mondván, hogy "vagy elfogadod ezt a tömény szart, sőt, örömmel megfürdesz benne, vagy megbuktál, mint fan". Azt az érvet meg gyorsan meg is cáfolnám (ha esetleg erre készülnél visszavágás gyanánt), hogy "hát igen, a mod nem tudott ellenem érdemileg érvelni, ezért moderátorként jól beolvasott inkább, meg személyeskedik", mert nem erről van szó, ez a táncdalfesztiválos téma már inkább csak ilyen "utolsó csepp" volt nálam a pályafutásod poharában. Persze lehet, hogy hiába keveredtél már balhéba itt szinte mindenkivel, szerinted akkor is mindenki más a hibás, nem pedig te, viszont akkor majd szavazunk, vagy máshogyan eldöntjük, nyilván nem egymagam fogok erről dönteni. Mindenesetre Surci volt szíves PM-ben emlékeztetni tegnapi beszélgetésünk során, hogy amikor vele balhéztál össze, akkor már sikerült begyűjtened egy moderátori figyelmeztetést tőle, úgyhogy így a fenti novellám fényében úgy döntöttem, hogy tőlem megkapod a második moderátori figyelmeztetést. Azt nem tudom, hogy hanyadik után jön a permaban, kb. 15 éve nem volt arra példa, hogy innen bárkit bannolni kellett volna, de még ez is kinézhet most neked. A többieket pedig (sima felhasználók, többi mod, Hikari) arra kérném, hogy (persze csak ha kedvük/energiájuk van hozzá) írják meg, hogy ők mit javasolnak erre a helyzetre, szerintük mi legyen, illetve, hogy ők ezt az egész eddigi "tulokos érát" hogyan élték meg, mi a véleményük róla. Én személy szerint bevallom, hogy már a bannolás mellett vagyok, mert egyszerűen elegem van és unalmas mindig újra és újra ugyanazt hallgatni tulokostól. Amúgy nem vagyok dühös, most tök nyugodtan írok, illetve eléggé megrágtam a témát az elmúlt 24-48 órában, csak tényleg nem látom értelmét annak, hogy miért lennék én, vagy bárki más köteles eltűrni a továbbiakban tulokos ámokfutását. Szólva lett neki többször is, hol mod, hol "sima user" által, jellemzően még neki állt feljebb. Ja és még valamit:
tulokos írta: 2018.05.26. 09:17No offense, de láthatóan nagyon élvezed, hogy egyetlen alkalmat sem hagysz ki arra, hogy engem valamiféle szőrös-gonosz szörnynek állíts be, aki otaku vért iszik.
1. Aha, én most ezt csináltam egy vagy két postban a jelenlegi vita során, te ellenben a fandommal/fanokkal csinálod ezt kb. másfél/két éve non-stop.

2. Semminek nem kell "beállítanom" téged, bárki rányomhat a felhasználói felületen a "tulokos postjainak mutatása" gombra és elolvasgathatja sorban a megnyilvánulásaidat. Volt itt már minden, "animeipar = sötét, alvilági tempó", vagy: "ja, mert a japán kultúra aztán nagyon bonyolult, meg a kisfaszom, amit mi nyugatiak nem érthetünk meg" és még sorolhatnám. Szerencsére amikor én és Surci modok lettünk, akkor a moderálási rendszert is úgy módosította Hikari, hogy nem tudunk beleszerkeszteni más postjába, postot törölni is csak jól megindokolt esetben, amit előtte Hikari is elbírál. Mit jelent ez? Azt, hogy ne félj, nem piszkáltunk bele, hacsak te most gyorsan visszamenőleg át nem írogatod a saját postjaidat (de ugye annak nyoma lesz, másrészt meg hogy is mondtad? "vállald fel önmagad!"), akkor tényleg bárki átnézheti őket, aztán levonhatja a következtetést.
Kép
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Ha már fel lett dobva, és van még 20 percem míg fújhatom a munkába indulás negédes himnuszát...
Titkos írta: 2018.05.28. 00:12 Azt nem tudom, hogy hanyadik után jön a permaban, kb. 15 éve nem volt arra példa, hogy innen bárkit bannolni kellett volna, de még ez is kinézhet most neked. A többieket pedig (sima felhasználók, többi mod, Hikari) arra kérném, hogy (persze csak ha kedvük/energiájuk van hozzá) írják meg, hogy ők mit javasolnak erre a helyzetre, szerintük mi legyen, illetve, hog ők ezt az egész eddigi "tulokos érát" hogyan élték meg, mi a véleményük róla. Én személy szerint bevallom, hogy már a bannolás mellett vagyok, mert egyszerűen elegem van és unalmas mindig újra és újra ugyanazt hallgatni tulokostól.
Konkrétumot nem mondanék megoldásra, tekintve a soktényezős mivoltját, ami részben függ a többi érintett válaszától is. Így csak annyit mondok, hogy ha összegzitek a tőlünk elhangzottakat, szűrjétek le a leírtakat, kitől mit vontatok le a helyzetre, és aztán legyen feldobva a labda, ha nem egyértelmű vagy "túl demokratikusan laissez-faire a moderátorokra".

Személy szerint azokat az értelmes vitákat szeretem, amikor
- nem a saját farkába harap a kígyó, vagyis nem kell újra meg újra recitálni valamit;
- szét tud ágazni annak folytán, hogy egyik felet se köti le egy "érvnél" semmilyen moralitás, görcsös prekoncepció vagy emóció;
- van konklúziója, mindkét fél képes a saját pozícióból elmozdulásra.
Túl magas az igényem? Az, de nem feltétel, hogy mindhárom igaz legyen. Na most, én úgy érzem, hogy egyik sem valósult meg korábbi példákból kiindulva. Részint már csak a szememet forgatom rajta, és igyekszem minél kevesebbhez hozzábökni valamit, de a repetitív séma mellett eleve ez az erkölcsi piedesztál az, ami böki a csőrömet. Pontosabban, az előbbi böki, az utóbbi már szexualizálja is. Különösen azért, mert valahol ez a piedesztál már inkább hat templomi szószéknek, és az erkölcsi mérce a bigottság és a relatív józan ész közti vékony vörös határvonalnak. A minősítés meg enyhén szólva is lepereg, mert nincs bűnmentes ember, mindenkiben és mindenben van valami fogódzkodó, csak meg kell találni.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Csak gyorsan válaszolgatok, mert munkába indulok éppen:
Titkos írta: 2018.05.28. 00:12 1. Mi a célod ezzel? Úgy értem azzal, hogy folyamatosan baitelsz, kóstolgatsz itt embereket, pocskondiázod a hobbijukat és minősítgeted a személyüket? Neked ez a hobbid?
Először is ez nem baitelés (már csak azért sem mert az annyira modern jelenség), én mindig a véleményemet írom le, amikor pedig átcsúszok minősítésbe, az meg a rossz stílusom miatt van. Ja, igen, erre a szerep dologra, amit Junchi is felvetett. Én valóban fórumozóként működök itt, ahol az avatáromat tolom magam előtt. Vagyis szabadabban leírom azt, amit gondolok, és nem mérlegelem, hogy mennyire lesz megosztó az adott gondolat, ezért van az is, hogy én itt nem keresek barátokat, fórum talira sem mentem volna el stb. Szóval igen, félig-meddig szerepet töltök be itt.
Titkos írta: 2018.05.28. 00:122. Miféle reakciót vársz tőlünk? Állandóan úgy írogatsz ide, mintha minimum a Toei Animation hivatalos fóruma lennénk és az igazgatótanácsnak személyesen mondhatnád el, hogy min változtassanak az animéiken úgy, hogy azok már szerinted is "kulturálisan hasznosak" lehessenek. De közben ez csak egy magyar fanfórum, kb. 10-12 állandó taggal. Fel nem bírom fogni, miért pont minket pécéztél így ki (hacsak kizárásos alapon nem, úgy értve, hogy már minden más helyről sikeresen kirúgattad magad...)
Összesen csak az AA oldalán voltam regisztrálva, nem fórumoztam még sehol máshol (más témában sem fórumoztam még), és azért jöttem ide, mert ez tetszett leginkább, és főleg az AA után. Olyan értelemben valóban nem lehet velem vitatkozni, hogy nem fogtok tudni meggyőzni, amikor beleállok egy véleményembe, ez azért lehet frusztráló, mert valamiféle "konklúziót" és "közös nevezőt" vártok, hogy majd eldől ilyen vagy olyan irányba a kérdés. Szerintem ez nem alapfeltétele egy vitának. Nekem csak annyi a célom, hogy kerüljenek ütköztetésre az érvek, és akkor majd az _olvasó_ eldönti, hogy mit szűr le ebből, hogyan gondolja tovább stb. A probléma abból adódik, hogy ja, van egy idegesítő stílusom és közben én is fenn tudok akadni mások számomra irritáló stílusán. Ilyenkor pedig elmegy személyeskedésbe a történet és végeláthatatlan pontosítgatásokba. Ezek is valóban kellemetlenek, és megértem, ha ez is mindenkit zavar. Nekem sem esik jól belemenni ezekbe, csak éppen nem tudom szó nélkül hagyni: mert titeket a személyem zavar, engem meg egy absztraktabb dolog: amit az animeipar (és a fandom) képvisel. Vagyis tulajdonképpen egy vitát általában magamra veszek, míg mögöttetek egy szubkult áll. Ezt nem sajnáltatásképpen írom: valóban így jár az aki, animés oldalon fejtegeti, mennyire gáznak tartja az animéket. Nem fogok megváltozni és most már tényleg munkába kell mennem, úgyhogy belátva azt, hogy ez eddig csak indulatokat szült: magam is a bannolás mellett döntök, már csak azért is, hogy rövidre zárjam a történetet.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Vree
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 419
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Vree »

Titkos, te csak ne osztogass moderátori figyelmeztetőket olyan vitákban, ahol te vagy az egyik fő résztvevő.
Nem te írtál korábban a hatalmaskodó kolléganődről? És most íme, te csinálod ugyanazt...

(Eleve moderátor ne hoz(has!)son döntést olyan ügyben, ahol ő maga is érintett.)

Nekem határozottan szimpatikusabb volt tulokos az egész előbbi értelmetlen, hülye vitában, ahol te elég aljasul cikiztél egy csajt, aki mellesleg megcsinált egy világsikerű produkciót, mert bizgette az "otaku büszkeségedet" (feleslegesen, mert nyilvánvaló, hogy a laikusoknak le se esik a kapcsolódás).
Vadul szórva az "XD"-ket, amik annak a kifejeződései, hogy "tudom, hogy ez most túlzó és buta, amit benyögök, de egy emojival megúszom"

Nem is éreztem magam inklinálva, hogy belefolyjak, gondoltam, most Titkos/tulokos jól kiveszekszik magukat szokás szerint, de attól még haverok maradnak.
De erre te elkezdesz mod pozi fedezékéből fenyegetőzni? Méltatlan húzás, Titkos. Ne hozz magadra szégyent.

"Amúgy nem vagyok dühös, most tök nyugodtan írok"
De, az vagy. Érzelmileg érintett vagy.
Én is tök higgadtnak hiszem magam, valahányszor valamilyen nekem fontos téma mellett érvelek, hiszen végül is nem vesztem el a fejemet teljesen, igaz? De várjáá az még nem az, mintha elfogulatlan lennék. A valóság az, hogy te nem látod magadat kívülről, de a benne levésed miatt hajlamos vagy elfelejteni, hogy a saját véleményed nem a másoké.

Én, kívülről, nem látok semmi különbséget közted és tulokos között, sőt. Nekem határozottan szimpibb volt ő az egész beszélgetés alatt.
Nekem ez egy szokásos tolokos ÉS Titkos vita volt kívülről. És elsősorban tőled látom, hogy elszállsz ilyenkor, egyes más fórumozókat nem zavar, ha tolukos cinikus.

Az ilyen érveket, hogy "animéket le lehet húzni, de a rajongótábort? NA AZT NEM" nem is kéne méltatnom válaszra, annyira hipokrita "csakhogymondjakvalamit" érvek, hiszen te magad se ezek szerint élsz. Sőt, ha Titkosnak nem tetszik egy illető, egy tábor, ott aztán fenntartás és körülményeskedés nélkül őszinte brutalitással hallhatjuk mindig az ítéletét. xD

PERMAban szerintem ezért jár:
- többszörösen ismételt, nem rendeltetésszerű oldalhasználat, különösen ha az az oldal károsítását cálozza és az oldal életében való részt venni akarás nyilvánvalóan nem áll fenn. Például ismételt spammelés, mások accountjának elorozása, stb.
Megjegyzem: létezik mod voice és temp ban is, és ezeknek sorrendben meg kell előzniük egy olyan súlyos döntést, mint egy permaban.

Amiért NEM jár:
- másoknak nem tetsző vélemény - ideértve azt is, ha az oldal további 100%a nem osztja. Nem bannolható valaki azért, mert "nem illik bele a közösségbe". A közösségnek részei ugyanis: 1. a csöndes tagok, akik kimaradnak a vitából. 2. a lurkerek, akik csak olvassák az oldalt. 3. a múlt és jövőbeli tagok. Egy kisebb klikk NEM dönthet arról, hogy szerintük ki illik bele a közösségbe.
- moderátor személyes ellenszenv. A moderátor pozícióra érdemességnek feltétele, hogy az illető a személyes sérelmeit félre tudja tenni, ezt magában felismerni, ha kell, félreállni egy döntéshozataltól, ha elfogultságnak akár kis kockázata létezik.

ÉN nem tartom helyesnek, hogy egy törzs klikk (már ha valakit Titkos elő tud citálni, mert eddig őt magát hallottuk...) úgy dönt, hogy valaki "nem illik a közzösségbe" vagy hasonló.

Ha tulokos folyamatosan cinikus: és akkor mi van? Megértem, hogy ha Titkos esetleg magára veszi, de szerintem felnőtt vagy: tudd elviselni.

Én alapvetően szeretem, hogy az itteniek intelligensek, amivel vele jár bizonyos mértékű egó is.
Az is a társas élet része, hogy az ember néha elkényelmesedjen, bunkóvá váljon, rápirítsanak, veszekedés legyen, de egy kicsit utólag tanuljon/észhez térjen, én is kb ugyanezt eljátszottam sokszor. (És itt Titkosra, nem tulokosra célzok.)

De nem azért vagyunk felnőttek, hogy tudjuk, hogy ezek a társas élet velejárói, és nem keseredünk bele, nem vesszük magunkra, nem hozunk igazságtalan döntéseket?

"Az, hogy ő így éli meg a fanságát, az az ő dolga, ha mondjuk a helyi kiskocsmában adta volna elő ugyanezt a produkciót, valszeg semmi bajom nem lenne vele, csak ezt most mégis egy egész világ látta és fanként igenis zavarna, ha ebből most sok embernek az jönne le, hogy "na, minden animés ilyen hülye", mert egyszerűen tudom, hogy ez nem igaz, még akkor sem, ha nekünk is megvan a hazai Kallerünk és egyéb "érdekes arcaink"... XD"

Ez a beszólásod például sokkal bannolásra érdemesebbek tartom, illetve furának, hogy ez után azért akarsz bannolni, mert valaki "leszólja a rajongókat".

---
És utóirat: : )
- Titkost amúgy baromira bírom, a modora mellett is, és külön hálás vagyok neki, amiért az én hibáimat elnézi xD
- tulokossal "vitánknak" nem tulajdonítok jelentőséget, sőt úgy rémlik, még ő visszakozott.
(Itt is inkább az volt a probléma, hogy trollnak hitt és nem adott normális választ, nem a Japán-utálata, de remélem, hogy ez csak egyszeri idegesség volt.)
A cinizmusa nem zavar, talán mert én is gyakran lenéző/kritikus vagyok, ez a korral jár és a dolgok hátterének jobb ismeretével : )
Mellesleg tulokos érvelése általában tiszta és kellemes olvasni. Titkosé sokkal érzelmesebb és átgondolatlanabb.
- ha itt akarja kibeszélni, engem nem zavar. Elvileg egyetértek Titkossal, hogy nem mi vagyunk se a törzs hentai otakuk, se az anime döntőtanács, na de ha a főnököm bunkó, én is a havernak sírom el, nem azt várom, hogy majd ő bemenjen az irodába és elintézze nekem, csakhogy meghallgasson. Olyan nagy teher átugrani ezeket?
- szimpatikusabb lenne, ha Titkos a saját álláspontjával árasztaná el az oldalt, hogy a mitől-klasszak-az-otakuk képviselve legyen, nem közvetlen tulokosnak esne folyton neki.
Nemrég például vitám volt valakivel az "etikus-e a gyerekrajzfilmből gyártott pornórajz?" témában-persze megorrolt, de azért kifejtette, hogy ő milyen figyelmeztetések mögé rakja a kontentjét, meg hogy az animéket igazából nem is gyerekek nézik satöbbi, magyarul mondott valami indoklást, hogy miért érzi sértve magát, mi az álláspontja. Én azt javasolnám, hogy valahényszor Titkos úgy érzi, hogy oda kell szólnia to-nak, hogy "ájjmárle", írjon helyette egy hasábot arról, hogy mitől jó Japán vagy a fandom. :) Így arányosan lesz képviselve az álláspont az oldalon.
Avatar
Vree
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 419
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Vree »

tulokos írta: 2018.05.28. 05:59 Én valóban fórumozóként működök itt, ahol az avatáromat tolom magam előtt. Vagyis szabadabban leírom azt, amit gondolok, és nem mérlegelem, hogy mennyire lesz megosztó az adott gondolat, ezért van az is, hogy én itt nem keresek barátokat, fórum talira sem mentem volna el stb.
^Ezt mondjuk szerintem felesleges csinálni az életben, akkor most a barátaidnak hazudsz? :D Felteszem nem, csak a fogalmazás olyan, hogy én nem értem.
Szerintem nyugodtan vállalja fel az ember, amit gondol.Ha állandóan eltitkolja az énjét, akkor csak az lesz a vége, hogy az nem bír fejlődni (a kapott reakciók alapján), nem talál barátokat, akik szeretnék ezt az oldalt megismerni, és még a kommunikáció is nehezebb lesz, mert legyen valaki bármilyen komplex, nem-sztenderd, ha ezt nem teszi ki az ablakba, az csak még inkább összezavarja azokat, akik próbálják elemezni a gondolkodását, mondandóját.
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Surci »

tulokos írta: 2018.05.28. 05:59 titeket a személyem zavar, engem meg egy absztraktabb dolog: amit az animeipar (és a fandom) képvisel.
Ne magyarázd félre, mert nem a személyeddel van probléma, hanem azzal az absztrakcióval, amit az állandó (és képzelt) moralista szószékről való minősítgetés jelent, és amit egyedül TE képviselsz itt. Amíg egyes animékről-mangákról és egyebekről nyilvánítasz véleményt, senki nem áll beléd, max nem értenek egyet, dehát van ilyen. A gond ott kezdődik, hogy MINDEN EGYES ilyen "vita" a fandom, Japán, az animék és úgy általában a mások ízlésének minősítgetésébe torkollik, ami, ahogy Titki is mondta, egy idő után baromira unalmas és fárasztó lesz + ha valaki ezt egy animanga-rajongói fórumon nem meglepően magára veszi, akkor jön a személyeskedés és cirkuszolás. De úgy általában +1 Titkos kommentjére, nem akarom leírni ugyanazt még 1X, sztem aki nem vak vagy teljesen fogalmatlan, látja miről van szó.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20 Eleve moderátor ne hoz(has!)son döntést olyan ügyben, ahol ő maga is érintett.
A moderátornak egyrészt lehet véleménye egy vitában, másrészt pedig van egy feladatköre, aminek ha tetszik, ha nem, része a renitenskedők rendre utasítása is, ha egyszer nem veszik észre magukat. Itt ugyanis nem az a probléma, hogy Tulokos nem ért egyet Titkivel, hanem hogy már megint a minősítések osztogatásánál tartunk, amiből rendszerint ilyen flémek kerekednek ki. De ha ettől hitelesebb, akkor tessék, itt van tőlem is egy moderátori figyelmeztetés, újfent olyasmiért, amiről már nemegyszer elmondtuk, hogy lehetőség szerint kerülje az illető. Namost mivel felteszem nem szellemi fogyatékos, és a X-edik eset után tisztában van azzal hogy milyen irányba viszi el újra és újra a témát ezen a platformon, az X+1-edik esetet szándékos kötözködésnek kell minősítenünk. Nem olyan hűdenagy öröm ám nekünk sem hogy lassan ezt kell belengetni, pláne ezen a fórumon. Hivatkoztunk eleget a fórumközösség normáira is, ez alapján többször kérve hogy fejezze be Tulokos a kollektív moralista bélyegek osztogatását, amire az a válasz, hogy "én nem barátkozni jöttem ide, mitérdekel mit gondoltok rólam". Viszont ha valaki továbbra is csak azért jár ide mert mások provokálása a kedvenc időtöltése, és közben nem zavarja, hogy többszörösen ellentmondásba keveredik saját magával, és nyilvánvalóan már mindenkinek elege van belőle meg abból, hogy minden hozzászólása ugyanarra a (vak)vágányra fut ki, akkor az most már bant fog kapni, de nagyon. Próbáltuk rendezni ezt nem is egyszer, nem ment. A tolerancia meg nem arról szól hogy mindent a végtelenségig tolerálunk. Hiányzik ez?
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Vree írta: 2018.05.28. 17:20Nemrég például vitám volt valakivel az "etikus-e a gyerekrajzfilmből gyártott pornórajz?" témában-persze megorrolt, de azért kifejtette, hogy ő milyen figyelmeztetések mögé rakja a kontentjét, meg hogy az animéket igazából nem is gyerekek nézik satöbbi, magyarul mondott valami indoklást, hogy miért érzi sértve magát, mi az álláspontja. Én azt javasolnám, hogy valahényszor Titkos úgy érzi, hogy oda kell szólnia to-nak, hogy "ájjmárle", írjon helyette egy hasábot arról, hogy mitől jó Japán vagy a fandom. :) Így arányosan lesz képviselve az álláspont az oldalon.
Köszönöm, Vree, hogy megfogalmaztad azt, amit érzek most erről az egész szituációról, és különösen ezt a részt.
Én is mindig ezt várom, hogy majd egy másik álláspontot támasztanak fel az enyémmel szemben, de valamiért inkább leragadnak annál, hogy milyen fárasztó vagyok, és, hogy mennyi minősítés van a szavaimban, és nem veszik észre, hogy csak még fárasztóbb leszek, ha folyamatosan a saját érveim körül vagyok kénytelen pörögni, mert hiába térnek ki hosszasan a profilom megalkotására, közben alig dobnak fel újabb labdát, amin tovább lehetne lépni.
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
annarancs
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 664
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: annarancs »

...és akkor most mindenki egyen meg egy Snickerst. :D Szerintem sem feltétlenül szükséges a ban, veszítene a sokszínűségéből a fórum, viszont egy kis odafigyelés, kompromisszum nem ártana mindkét fél részéről.
Eddig igyekeztem nem belefolyni ezekbe a vitákba (a legtöbb nem is érdekelt annyira, hogy hozzászóljak, meg valószínűleg új érvet sem tudtam volna felhozni egyik oldal mellett sem, most is elmondtak már lényegében mindent előttem -> Risa (izraeli produkció), Dodgers (főleg a hozzászólás második fele), Ricz (ideális vita), Vree (ellenérvek)), de a Boku no Hero Academia vélemény kapcsán már vagy kétszer is leírtam, majd ki is töröltem a saját álláspontomat. Azért nem reagáltam rá végül semmit, mert baitelésnek tűnt a bejegyzés (ráadásul konfliktuskerülő és lusta is vagyok), pedig akadt benne néhány gondolat, ami bennem fel sem merült idáig, így érdekes volt kicsit más szempontból megvizsgálni a sorozat világát és szereplőit.
Nem vagyok olyan pozícióban, hogy tanácsokat osztogassak, de tulokos, ha tudod, hogy sokan nem vevők a stílusodra (esetleg könnyen félreértenek), viszont szeretnél értelmesen vitázni, akkor próbálj meg egy kicsit kompromisszumot kötni. Én személy szerint akkor látom értelmét belemenni egy eszmecserébe, ha tudom, nem a falnak írom le a gondolataimat. Nem baj, ha különböznek a vélemények (unalmas és kontraproduktív is lenne, ha mindig mindenki egyetértene mindenben), de rossz úgy beszélgetni valakivel, ha az illető rugalmatlanul, makacsul ragaszkodik a saját igazához, nem fontolja meg mások érveit, végtelen köröket leírva mindent egy megállapításból/ra vezet le. Az sem hátrány, ha a témának megfelelő topicban folyik a beszélgetés (igen, ezt én sem tartom be mindig...).
Szerintem is túlreagálták kissé a dolgot a moderátorok. Muszáj tulokos minden Japánnal kapcsolatos megnyilvánulására ráugrani, és tovább szítani a kedélyeket? Azt elhiszem, hogy sokszor már nem lehet tovább ragozni egy témát, de nem kellene emiatt személyeskedésre átváltania egyik félnek sem.
tulokos írta:én itt nem keresek barátokat
Elnézést, tényleg elnézést, de erről nekem ez a Touken Ranbu [antropomorfizált kardfiús játék/anime, igazi japán produktum] karakter ("I don't intend on getting friendly.") ugrott be. xD
--------
Egyébként az izraeli eurovíziós produkciót hogy sikerült előbb összekapcsolni az animés szubkultúrával, mint a magyart?
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Kérdéses amúgy, hogy miután maga az érintett is olyanokat nyilatkozott itt fentebb, hogy "nem fogok megváltozni", "nem célom, hogy kompromisszum szülessen egy vitában, én az _olvasók_ miatt vitázom" (jelentsenek ezen rejtélyes "olvasók" akárkiket is...), illetve, hogy végül ő maga is a ban mellet dönt, szóval hogy mindezek után megéri-e még itt az "ördög ügyvédjét" játszva szerecsent mosdatni, illetve egy közös problémát elvinni megint abba az irányba, hogy "á, ez igazából itt senkit nem zavar Titkoson kívül, ő meg most csak előkapta a bankalapácsot dühében, de amúgy nincs itt semmi látnivaló", de legyen hát, elvégre mondtam, hogy most beleállok ebbe, sőt, én kértem, hogy nyilatkozzatok minél többen erről a helyzetről, ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy nyilván lesz olyan, aki velem nem ért egyet.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20Titkos, te csak ne osztogass moderátori figyelmeztetőket olyan vitákban, ahol te vagy az egyik fő résztvevő.
Lehet, hogy mondasz valamit és inkább már jóval korábban ki kellett volna osztanom neki a figyelmeztetést, mondjuk amikor Surcit, vagy valaki mást idegelt fel, de hát én is tűrtem, ameddig bírtam. De amúgy ezzel is az a gond, hogy 22-es csapdája:

-ha kiosztom a figyelmeztetést olyan helyzetben, amiben nem vagyok érintett -> "Mit szólsz bele? Közöd?"
-ha kiosztom olyan helyzetben, ahol én vagyok az egyik vitázó fél -> "Nem reális, hiszen elborítja agyadat a düh!"
-ha csak úgy "random" adok neki egy figyelmeztetést, akkor meg -> "Dehát ezt most mire fel, nem is csinált semmit!"

Pedig tényleg nem érzek már dühöt, inkább egyfajta fásult unalmat, hogy "basszus, tényleg még mindig ez megy?"
Vree írta: 2018.05.28. 17:20Nem te írtál korábban a hatalmaskodó kolléganődről? És most íme, te csinálod ugyanazt...
Nyugodtan írj konkrét neveket, gondolom Mufurcra célzol. Ő itt sosem volt mod, Animaxon volt az, de ott is érdekes rendszerben, mivel nem úgy ment, hogy "Mufurc (a moderátor)", hanem volt egy közös "mod nick", amin több ember osztozott, ezt passzolgatták egymásnak, ergo meg lehetett azt csinálni, hogy ha mondjuk Muffin vitázott valakivel, akkor átlogolt a "mod nickre", ahol mint "kívülálló moderátor" jól megmondta a frankót, postot törölt, bannolt, akármi, majd "visszavedlett" sima Mufurccá és jót röhögött a végeredményen. Ja, meg szó nélkül töröltek postokat, pusztán azért, mert nem jött be nekik a tartalmuk, plusz ilyenkor még dobtak PM-ben is egy "moderátori fenyítő postot" az érintettnek, csak hogy még teljesebb legyen a terror. Ezt most nem akarnám sorolni, csak írtám pár példát, mert szerintem sem a stílusunk, sem az itteni moderálási rendszer nem említhető egy lapon azzal, amit ők ott használtak.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20(Eleve moderátor ne hoz(has!)son döntést olyan ügyben, ahol ő maga is érintett.)
De ha meg akkor hozok döntést, amikor nem vagyok érintett, akkor lásd a fenti példákat, leírtam, hogy abba meg miért lehet ugyanúgy belekötni.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20Nekem határozottan szimpatikusabb volt tulokos az egész előbbi értelmetlen, hülye vitában, ahol te elég aljasul cikiztél egy csajt, aki mellesleg megcsinált egy világsikerű produkciót, mert bizgette az "otaku büszkeségedet" (feleslegesen, mert nyilvánvaló, hogy a laikusoknak le se esik a kapcsolódás).
Btw, úgy látom, többeknek az jött le, hogy én valami komplett szellemi fogyatékosnak gondolom a csajt, szóval leírom már a rend kedvéért, hogy emberként értelemszerűen nyilván nem ismerem, biztos tök jó óvónéni ("MÁR MEGINT LESZÓLJA!" -> nem, iskariotes írta, hogy ez a munkája, olvassatok vissza), viszont amit itt "zene" címen produkált, az szerintem továbbra is egy infantilizmus-fesztivál, a postom pedig pont arról szólt, hogy számomra a fandom elsősorban pont nem az. Akkor ebből hogy lehet azt kihozni, hogy "leszólom a fandomot"?
Vree írta: 2018.05.28. 17:20Vadul szórva az "XD"-ket, amik annak a kifejeződései, hogy "tudom, hogy ez most túlzó és buta, amit benyögök, de egy emojival megúszom"
Jaja, vettem észre, hogy ez az XD-zés zavarja tulokost, már írta korábban, hogy szerinte én ettől "gyerekesnek tűnök", vagy mi (Surcit meg a korábbi vitájukban lepszichopatázta...), úgyhogy a kedvetekért az előző postban sem volt már "XD", valszeg most ebben sem lesz, csak hogy komolyan lehessen venni a dolgot.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20Nem is éreztem magam inklinálva, hogy belefolyjak, gondoltam, most Titkos/tulokos jól kiveszekszik magukat szokás szerint, de attól még haverok maradnak.
Mondjuk ez egyrészt nem úgy működik, hogy "amiért egy fórumra járunk, automatikusan haverok vagyunk", másrészt meg ő pont itt fejtegette már többször is, hogy "nem azért jöttem ide, hogy barátokat szerezzek", na pl. az én személyemben ez nem is sikerült neki.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20De erre te elkezdesz mod pozi fedezékéből fenyegetőzni? Méltatlan húzás, Titkos. Ne hozz magadra szégyent.
Tekintve, hogy rangilag itt mod vagyok, nem tudok "nem modként" postolni dolgokat (max ha bevezetnénk itt is a fentebb említett, Animaxos "hol mod vagyok, hol nem" rendszert, amire nem vágynék), viszont pont azért kérem ki a fórumközösség véleményét is, mert valóban előfordulhat, hogy csak X vagy Y mod agya durran el valakire és amúgy nincs vele semmi gond. (Bár ahogy fentebb taglaltam, én ezt most rohadtul nem így érzem...)
Vree írta: 2018.05.28. 17:20A valóság az, hogy te nem látod magadat kívülről, de a benne levésed miatt hajlamos vagy elfelejteni, hogy a saját véleményed nem a másoké.
És akkor itt fentebb pl. Junchi, Dodgers, vagy Ricz kommentjeit gondolom én írtam, miután feltörtem az accountjukat, csak, hogy "támogatást" és "felhatalmazást" szerezzek a saját véleményemhez, mi? Btw, Dodgers teljesen jól és közérthetően leírta két bekezdésben tulokos ámokfutásának jellemzőit, én csak azért írtam utólag még hozzá egy kisregényt, hogy tényleg senki ne mondja, hogy csak úgy hirtelen haragból rátámadtam tulokosra, illetve pont azért, mert nyilván ha egy mod mondja, hogy unja már ezt, az mégis más, mintha akármelyik "mezei user". (Értsd: azt kevésbé tudja tulokos annyival félresöpörni, mint te is most ezt, hogy "á, hadd veszekedjenek, majd lenyugszanak" -> aha, ő meg folytatja tovább az "otaku-szívatás" nevű népi játékot...)
Vree írta: 2018.05.28. 17:20Én, kívülről, nem látok semmi különbséget közted és tulokos között, sőt. Nekem határozottan szimpibb volt ő az egész beszélgetés alatt.
Nekem ez egy szokásos tolokos ÉS Titkos vita volt kívülről. És elsősorban tőled látom, hogy elszállsz ilyenkor, egyes más fórumozókat nem zavar, ha tolukos cinikus.
Megint csak azt tudom mondani, hogy akkor nézd meg a fent említett emberek postjait, vagy akár most Surciét. Ezekből egyikből sem az jön le, hogy "más fórumozókat ez nem zavar". Azt persze én sem mondtam, hogy itt minden egyes fórumozó tulokos bannolását/megregulázását/akármilyen szankcionálását kívánja, de épp ezért csináljuk ezt itt most nyilvánosan, hogy szavazzuk meg, aztán majd kiderül, ha mondjuk 10 emberből 8 a ban mellett szavaz, akkor meg a kisebbségnek kell elviselnie, hogy ez történik, hiába mondják, hogy őket mondjuk tulokos személy szerint nem zavarja, mert közben a másik 8 ember meg heveny agyérgörcsöt kap lassan a postjaitól. Amúgy nem mintha én sosem értettem volna egyet vele semmiben (lásd Vaják téma), csak nálam is az van, hogy már bőven a negatív irányba billen a mérleg, ha arról kell döntenem, hogy most "menjen vagy maradjon". Meg tényleg, azok után, hogy ő maga ismerte itt el a fenti dolgokat, miért kéne valami illúzió miatt abban a hitben élnem, hogy "á, rendes srác ő, igazából nem akart rosszat, biztos képes változni, csak én reagálom túl..."?
Vree írta: 2018.05.28. 17:20Az ilyen érveket, hogy "animéket le lehet húzni, de a rajongótábort? NA AZT NEM" nem is kéne méltatnom válaszra, annyira hipokrita "csakhogymondjakvalamit" érvek, hiszen te magad se ezek szerint élsz. Sőt, ha Titkosnak nem tetszik egy illető, egy tábor, ott aztán fenntartás és körülményeskedés nélkül őszinte brutalitással hallhatjuk mindig az ítéletét. xD
Lehet, csak éppen sosem emlékszem magamtól olyan postokra, amik arról szóltak, hogy "ha XY ezt szereti, akkor az ilyen meg olyan...", vagy hogy ez vagy az az anime/fan az egész fandomot reprezentálja. Hol szóltam le pl. iskariotest, amikor leírta, hogy ő kedveli a Narutót? Sehol. Nekimentem Junchinak amiatt, hogy neki tetszett a Bake, sőt a további Monogatari darabok is? Soha. Igen, magukba az animékbe valóban rendesen bele tudok szállni, de az emberekbe mikor? Amikor mégis 1-1 fant emelek ki, az is általában arról szól, hogy "na, ő a kirívó példa, ilyenek ne legyetek lehetőleg, de szerencsére nem az egész fandom ilyen" (ide tartozott pl. a Kalleres példálózásom). Csoportokat/táborokat meg pláne ritkán szoktam kollektíven leszólni, most itt a "4chanozásomra", meg ilyesmikre gondolsz? De ha ez ilyen zavaró, majd visszább veszek, megpróbálok ezekről is leszokni.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20 PERMAban szerintem ezért jár:
- többszörösen ismételt, nem rendeltetésszerű oldalhasználat, különösen ha az az oldal károsítását cálozza és az oldal életében való részt venni akarás nyilvánvalóan nem áll fenn. Például ismételt spammelés, mások accountjának elorozása, stb.
Btw, ez már valóban részben lehet, hogy belemagyarázás tőlem, de a "nem akarok barátokat és csak ilyen "just because!" alapon generálom a vitákat" hozzáállás szerintem simán megáll itt, még ha tény is, hogy nem technikailag "bántja" a fórumot, tehát valóban nem rabol accountot, nem spamel.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20Megjegyzem: létezik mod voice és temp ban is, és ezeknek sorrendben meg kell előzniük egy olyan súlyos döntést, mint egy permaban.
Ez a "mod voice" gondolom a moderátori figyelmeztetés, abból most gyűjtötte be a harmadikat. Egyet kapott Surcitól kb. fél éve, egyet most tőlem, illetve most Surci megismételte, amint látod, az első és második figyelmeztetése között jó sok idő eltelt, tehát nem az történt, hogy "hirtelen felindulásból rászálltak a modok", vagy bármi, de ahogy már írtam, egyszer mindenki türelme elfogy. Amúgy megkérdeztem Surcit, elvileg az a hivatalos megegyezés, hogy két figyelmeztetés után már mehet a ban. Nyilván ezekért a figyelmeztetésekért is "meg kell dolgozni" úgymond, tehát nem dobáljuk rá boldog-boldogtalanra, csak mert épp rossz napunk van.

A temporal ban valóban lehet megoldás, lehet egy másik esetben én is ezt használnám először, pl. ha mondjuk arról lenne szó, hogy esetleg egy általában rendes, kedves user átmenetileg felidegeli magát valamin és elkezdi lekurvaanyaázni a vitapartnerét, vagy hasonló, mert ilyenkor tényleg lehet mondani, hogy "oké, akkor neked most egy hét pihenő, addig hátha lehiggadsz". Tulokosnál ennek viszont azért nem látom sok értelmét, mert egyrészt megint csak ő is a ban mellett szavazott, másrészt meg ezek a fikázások nála ritkán voltak felindulásból adódóak, egyszerűen elkezdte a köpködést, ha olyanja volt, sokszor magától is, mindenféle külső provokáció nélkül. (Mert oké, rákenhető most erre a jelenlegi vitára, hogy Ayla meg én "felingereltük", de akkor mi a helyzet azokkal az esetekkel, amikor annyira nyomta a "die, anime, DIEEEE!"-stílust, hogy komplett külön topicokat kellett neki létrehoznunk, mint "fikabarlangot"? Egy csomószor volt, hogy mi ott nem is írtunk, ő ennek ellenére hetente keresett valami videót, cikket, majd postolta ki oda, afféle "látjátok feleim, mik vagyunk?" duma kíséretében. (Vagyis hogy mi mik vagyunk, mert azt mindig leszögezte, hogy ő véletlenül sem animés, köze nincs a szubkulthoz, épp csak ha ezt mi is kimondtuk, akkor meg ezen sértődött meg.)

Szal na, valahogy én is úgy éreztem, amit ő utólag ki is jelentett most itt ezzel a "nem fogok megváltozni" szöveggel, hogy várhatunk akármeddig, büntethetjük akárhogy, ő bizony már "így marad", ezért jöttem egyből a permaban javaslatával, mert akkor meg minek húzzuk tovább, ami amúgy is elkerülhetetlen? (Az ő szemszögéből sem lenne sok értelme annak, hogy "na jó, most csak egy temporal ban", majd utána, mivel úgysem bír magával, "oké, akkor most meg perma!")
Vree írta: 2018.05.28. 17:20 Amiért NEM jár:
- másoknak nem tetsző vélemény - ideértve azt is, ha az oldal további 100%a nem osztja. Nem bannolható valaki azért, mert "nem illik bele a közösségbe". A közösségnek részei ugyanis: 1. a csöndes tagok, akik kimaradnak a vitából. 2. a lurkerek, akik csak olvassák az oldalt. 3. a múlt és jövőbeli tagok. Egy kisebb klikk NEM dönthet arról, hogy szerintük ki illik bele a közösségbe.
Azért valóban nem, ha "nem illik bele", ellenben ha nyíltan és direkt provokálja a többit... Amúgy akiket most itt leírtál, azokkal egyrészt nekem sincs semmi bajom, másrészt tulokos ezen egyik kategóriába sem tartozik.

"Aki kimarad a vitából" -> Egy ilyen embert miért akarnék bannolni? Pont, amiért nincs kedve beleszállni 1-1 "balhéba"?

"Akik csak olvasók"- > Az ilyet meg ha akarnám, sem tudnám bannolni, hiszen ha nem ír semmit, nem is szeghet szabályt. (Esetleg ha tényleg kiderül valakiről, hogy bár ide sosem írt, de elkezdte feltörögetni más accountját, vagy hasonló.)

"Múlt és jövőbeli tagok" -> Ez meg kb. az előző kategória. Jövőbeli tagot nem tudok bannolni, hiszen amit még nem írt le, az még kvázi nem történt meg, ez meg nem a Különvélemény című film, hogy "már arról is tudunk, aki még csak elköveti majd a bűncselekményt és előre-bannolunk". Múltbéli tagot meg szintén minek bannolni? Egyrészt feltehetően azért "múltbéli", mert már nem jár ide, másrészt ha jár is, ez nem érv, hogy "kibannollak, mert régóta ide jársz," vagy nem is értem, ezt most hogy gondoltad. De ja, jól mondod, múltbéli "vendettákra" sem használható, tehát én pl. nem kezdek el most itt lobbizni, hogy "bannoljuk kérem Mufurcot, mert anno a 15 éves énemnek csúnyákat mondott", mert hülyeség, igazságtalanság és nem is releváns már. De ha már itt tartunk, jelenbeli "vendettára" ugyanúgy nem használható, ezért is hangsúlyoztam ki, hogy ez most nem arról szól, hogy "Titkost felhergelte egy random felhasználó, ő meg sértettségében most jól kibannolja", még örültem is, hogy tulokos nem ezzel jött, mert mondtam is neki, hogy semmi értelme, ehhez képest te most teljesen ebből a szemszögből vizsgálod az egészet.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20- moderátor személyes ellenszenv. A moderátor pozícióra érdemességnek feltétele, hogy az illető a személyes sérelmeit félre tudja tenni, ezt magában felismerni, ha kell, félreállni egy döntéshozataltól, ha elfogultságnak akár kis kockázata létezik.
Így is van, ezért is csináltam ezt így "közszemlén", hogy nyugodtan szóljanak bele a többiek is, sosem lehet tudni, még az is kiderülhet, hogy engem kell gumiszobába rakni, mert csak én hülyültem meg, bár mondom, nem hinném, hogy ez esetben most ez áll fenn. Személyes ellenszenv miatt meg csak úgy persze, hogy nem bannolunk, te is szeretsz kóstolgatni pl. engem (van, amikor meg én téged), de ez egy egyéni szoc probléma, amíg nem kezded el a teljes fórumközösséget, animefandomot leszólogatni, addig én ezt ahogy mondod, felnőtt emberként elviselem.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20ÉN nem tartom helyesnek, hogy egy törzs klikk (már ha valakit Titkos elő tud citálni, mert eddig őt magát hallottuk...) úgy dönt, hogy valaki "nem illik a közzösségbe" vagy hasonló.
Btw, eddigi postok alapján akik úgymond "tulokos ellen szavaztak": én, Surci, Junchi, Dodgers, Ricz. Egyenlőre ennyit tudtam "előcitálni", mondhatnék még további 2-3 nevet legalább, de ők még nem nyilatkoztak itt, emiatt nem akarok olyanokat is belekeverni, akik úgymond a "nagy balhéból" kimaradnának.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20Ha tulokos folyamatosan cinikus: és akkor mi van? Megértem, hogy ha Titkos esetleg magára veszi, de szerintem felnőtt vagy: tudd elviselni.
Én simán, csak amikor egy értelmetlen, folytonos (ahogy Ricz mondta: saját farkába harapó) spirálban valaki újra és újra "belekóstol" itt a közösség különböző tagjaiba, meg azt a hobbit becsmérli folyamatosan, amiről ez a fórum elvileg szólna...nos, ott azért elfogy a türelem. Más dolog cinikusnak lenni, illetve direkt kötekedni.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20 Én alapvetően szeretem, hogy az itteniek intelligensek, amivel vele jár bizonyos mértékű egó is.
Az is a társas élet része, hogy az ember néha elkényelmesedjen, bunkóvá váljon, rápirítsanak, veszekedés legyen, de egy kicsit utólag tanuljon/észhez térjen, én is kb ugyanezt eljátszottam sokszor. (És itt Titkosra, nem tulokosra célzok.)

De nem azért vagyunk felnőttek, hogy tudjuk, hogy ezek a társas élet velejárói, és nem keseredünk bele, nem vesszük magunkra, nem hozunk igazságtalan döntéseket?
Ezek általánosságok és senkinek nem ezekkel a dolgokkal volt itt baja. Btw, egyébként meg a modok sem érinthetetlenek (ettől is különbözünk az Animax fórum rendszerétől), tehát ha úgy érzed, hogy valóban már bunkó lettem, mert "elkényelmesedtem" és sorozatosan paraszt stílusban írogatok, borzolom a többiek idegeit, akármi, akkor nyugodtan beszélhetünk arról is, hogy engem kell-e eltávolítani, vagy legalábbis a mod rangomat elvenni, vagy bármi. (Sőt, bárki más is nyugodtan szóljon most, még csak azt sem mondom, hogy "vagy hallgasson örökre".) Persze nyilván ennek nem örülnék, csak jelzem, hogy itt erre is van lehetőség, benne van a kiskátéban ez is.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20 "Az, hogy ő így éli meg a fanságát, az az ő dolga, ha mondjuk a helyi kiskocsmában adta volna elő ugyanezt a produkciót, valszeg semmi bajom nem lenne vele, csak ezt most mégis egy egész világ látta és fanként igenis zavarna, ha ebből most sok embernek az jönne le, hogy "na, minden animés ilyen hülye", mert egyszerűen tudom, hogy ez nem igaz, még akkor sem, ha nekünk is megvan a hazai Kallerünk és egyéb "érdekes arcaink"... XD"

Ez a beszólásod például sokkal bannolásra érdemesebbek tartom, illetve furának, hogy ez után azért akarsz bannolni, mert valaki "leszólja a rajongókat".
Akkor esetleg kérvényezd az én bannolásomat is, de előtte még gyorsan leírom, hogy én ezt hogy értettem, hogy most már tényleg mindenki számára világos legyen:

Nem örülök annak, ha az átlagember az "animés" szó hallatán ilyen kotkodácsoló produkcióra, vagy "Mr MÁV-man"-re asszociál, mert ők egyáltalán nem a fandom hiteles reprezentációi, hanem szélsőséges, a "biciklit bőven túltoló" fazonok és jó esetben minden ilyenre jut 5-6 normális fan. (Itt értelemszerűen a csajnál a produkciót "pontoztam", Kallernél lehet egyedül rám kenni, hogy "emberileg bántom", de nála meg maradjunk annyiban, hogy más animésektől bőven sok infót gyűjtöttem róla össze korábban és messze nem azért ellenszenves, mert szeret mindenhová kalauzruhában menni. De ezt most itt nem tárgyalnám ki, mert egy ember magánéleti hülyeségei tényleg nem publikus fórumtéma. Csak gondoltam leírom már, mielőtt előjön a "lol, Titkos első látásra bélyegzi meg X-et, meg Y-t!")
Vree írta: 2018.05.28. 17:20 ---
És utóirat: : )
- Titkost amúgy baromira bírom, a modora mellett is, és külön hálás vagyok neki, amiért az én hibáimat elnézi xD
Ezt jó hallani, de látod, ez is csak azt mutatja, hogy ilyen "X meg Y nem a legjobb barátok" ürügyből még önálló formában nem lesz ban, mondom, azon "dolgozni kell" az illetőnek.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20 - tulokossal "vitánknak" nem tulajdonítok jelentőséget, sőt úgy rémlik, még ő visszakozott.
(Itt is inkább az volt a probléma, hogy trollnak hitt és nem adott normális választ, nem a Japán-utálata, de remélem, hogy ez csak egyszeri idegesség volt.)
Az egyébként azon kevés tulokos-viták egyike volt, ahol pont nem ő, hanem te "hívtad ki", ugye valami olyasmit írtál, hogy "fú, na erről a mangáról kíváncsi leszek tulokos véleményére!", ergo ott úgy voltam vele, hogy meg is érdemled, ha esetleg összevesztek.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20A cinizmusa nem zavar, talán mert én is gyakran lenéző/kritikus vagyok, ez a korral jár és a dolgok hátterének jobb ismeretével : )
Sem engem, sem az itt megszólalókat nem a cinizmusa zavarta elsősorban.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20Mellesleg tulokos érvelése általában tiszta és kellemes olvasni. Titkosé sokkal érzelmesebb és átgondolatlanabb.
Igen, beismerem, az valóban a hibám, hogy sokszor érzelemből érvelek, na de ezért van két relatíve különböző mentalitású modunk is (plusz Pati harmadiknak, csak ő eléggé inaktív), hogy Surci ott van, mint "hidegfejű üzletember", én meg itt vagyok "pszichológusnak", mikor melyik hozzáállást kívánja az adott helyzet. Na most még láthatóan Surcinak is elege van már, pedig ő lenne az, aki hidegebb fejjel tudja átlátni a dolgokat.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20 - ha itt akarja kibeszélni, engem nem zavar. Elvileg egyetértek Titkossal, hogy nem mi vagyunk se a törzs hentai otakuk, se az anime döntőtanács, na de ha a főnököm bunkó, én is a havernak sírom el, nem azt várom, hogy majd ő bemenjen az irodába és elintézze nekem, csakhogy meghallgasson. Olyan nagy teher átugrani ezeket?
Ez nem "kibeszélés", a fórumközösséget kértem, hogy döntsünk arról, hogy mi legyen, sőt, még tulokos is megkapta a lehetőséget a védekezésre, hiszen jelenleg még ki sincs bannolva. Mert a másik megoldás megint az "Animax fórum", vagyis hogy van 2-3 mod afféle "vének tanácsa" stílusban, akik a másik 8-10 ember feje fölött döntenek el mindent. Ez jobb lenne? Szerintem nem. Értelmesebb topicot meg nem találtam ennek a témának, nyilván nem fogok külön nyitni egy "Bannoljuk-e ki tulokost? Igen - Nem" szavazással ellátott külön topciot (bár még lehet, ha igény lenne rá, de hátha anélkül is tudunk véleményt nyilvánítani, illetve szavazatokat számolni), minden más jelenleg létező topicban pedig valszeg off lenne a téma. Ezt a főnökös-beosztottas példát meg nem igazán értem, hiszen nem az volt, hogy "Hikari vagy Surci, bannoljátok már ki, mert engem is zavar, de én nem merem/akarom", hanem pont azt mondtam, hogy "jó, akkor most ebbe beleállok", valakinek el kellett vinni a balhét, majd leszek én a "szemét mod" ebben az esetben, ha ez cserébe nyugalmat hoz a fórumnak. Személyesen nem bannolom, mert egyrészt előbb meg kell beszélnünk, másrészt ban-joga csak Hikarinak van, tehát technikailag én senkit, soha, sehogyan nem tudok bannolni. (Multicéges hierarchia alapon meg szerintem csak ne működjön a fórum, az a való életben is kikészítő.)
Vree írta: 2018.05.28. 17:20- szimpatikusabb lenne, ha Titkos a saját álláspontjával árasztaná el az oldalt, hogy a mitől-klasszak-az-otakuk képviselve legyen, nem közvetlen tulokosnak esne folyton neki.
Ez nem rossz ötlet, csakhogy én ezt már csinálom egy ideje, javaslom pl. a Keijo és Killing Bites topicok teljes átolvasását, csak hogy friss példákat hozzak. Ez két olyan (amúgy az "univerzális fandom" szemében megvetendő, lenézett, de legalábbis semleges) sorozat, amiknek külön topicot nyitottam és írogattam is beléjük serényen. A szöveg pedig nem köpködés volt, hanem épp pozitív példák arra, hogy hogyan lehet még egy alapvetően B-kategóriás, úgymond nem "Oscar-gyanús" animéből is kihozni a maximumot, hogy legalább szórakoztató, élvezhető legyen. Ezekkel a topicokkal azt értem el, hogy pl. Dodgers a KB-t csak miattam kezdte el és azt mondta, hogy tök kellemes csalódás volt neki is, sőt, a Keijo esetében pedig még Junchit is rá tudtuk venni, pedig ő aztán főleg inkább az animék úgymond "művészibb vonalát" kedveli, ennek ellenére ez is simán lecsúszott neki egynek. (Megjegyzem, ha már itt "moralitás", meg "művészkedés": ő pl. rendszerint a tartalmasabb sorozatokat kedveli, a szemetebbeket meg kíméletlenül kaszálja, de valahogy mégis képes ezt közben úgy tenni, hogy pl. a KB-hoz is annyit írt csak be, hogy "na, hát a postok alapján asszem ez sem az én animém lesz", de ettől még nem minősítgetett engem vagy Dodgerst, így ez egyáltalán nem sértett, sőt, még jót is vigyorogtam rajta, amolyan "tipikusan Junchis" komment volt. Szal lehet ezt a "a művészibb animékhez vonzódom" dolgot is csinálni, anélkül, hogy közben valami elefántcsonttoronyból írogatnánk és épp csak le nem parasztoznánk a többi embert.) Vagy kissé korábbra visszamenve, ilyen volt pl. a JoJo's Bizarre Adventure (külföldön mainstream cím, itthon rohadtul nem), amitől kissé én is tartottam, mert nagyon Hokuto no Ken szaga volt (amitől meg nekem van herótom, ettől még nem köpdöstem le Surcit, amikor bevallotta, hogy neki tetszett), de tök kellemes csalódás volt és utána arról is írtam egy szép kis ajánlót. (Most ugyan S2-nél szünetelek, de ha majd újra lesz időm animézni, ezt akarom elsőnek folytatni.)

Most erre persze lehetne mondani, hogy "oké, de ezek csak animék, hol van itt a fandom, vagy a japán/otaku-kultúra?", nos, az az igazság, hogy én régen sem ezeket elemezgettem elsősorban, hanem szinte kizárólag a rajzfilmjeiket/képregényeiket. Persze nem tagadom, hogy ha valaki mondjuk beleássa magát a japán néplélekbe, akkor az animék/mangák fognak neki adni egy bizonyos többletjelentést, de szerintem ezek nélkül is kiválóan lehet szórakozni a sorozataikon. Természetesen az ilyen fogalmak, mint "lolicon", megvoltak, de ez is inkább a fandomhoz köthető dolog, nem feltétlenül a japán mindennapi élethez, illetve ezzel is csak azért "kellett" úgymond kényszerűen megismerkednem, mivel amikor már 10 animéből 9 lolikról szól, önkéntelenül is szembejönnek az emberrel az ehhez tartozó fogalmak. Aztán szerencsére javult maguknak az animéknek is a helyzete és bár a moeshow-k nem tűntek el, de legalább már visszaszorultak, ha van is valami fanservice cucc, az is próbál másfelé is nyitni, így már kevésbé érzem azt, hogy lolikkal árasztanak el és pont ezért igyekeztem a köpködésükről is leszokni, mivel kis mértékben ha nem is kedvelem, de tolerálom. Szóval sajnos azt továbbra se' várjátok tőlem, hogy majd én hozom itt a pozitívumokat a japán mindennapi életből, a fandomból talán már inkább, de ott is sokszor inkább csak a hazai fandommal vagyok tisztában. Ja, apropó! Ha sikerül kijutnom conra, általában ott is leírom utólag, hogy milyen pozitív cosplay/karaoke/akármi élményem volt, tehát mondhatjuk, hogy a "lol, láttam Kallert megint!!444" vélemények mellé azért a pozitívumokat is bőven odarakom. (Előbbit pedig igyekszem most már abbahagyni, mert tudom, hogy hosszútávon hallgatva legalább olyan kurvaunalmas, mint tulokos sokadik szószéki beszéde.) Úgyhogy na, japán kulturális hírekből sajnos nem én vagyok a megfelelő személy, de speciel pl. iskariotes rendületlenül szállítja a főoldalra hol a hazai, hol egyéb híreket, tehát mondhatnám, hogy "erre is van egy emberünk". Én cserébe ígérem, hogy továbbra is szállítom majd minden megnézett animéről/elolvasott mangáról a kivesézős tl;dr-jeimet a szokásos "titkosos stílusban", mert én meg ehhez értek, már ha igény van rá.
Vree írta: 2018.05.28. 17:20 Nemrég például vitám volt valakivel az "etikus-e a gyerekrajzfilmből gyártott pornórajz?" témában-persze megorrolt, de azért kifejtette, hogy ő milyen figyelmeztetések mögé rakja a kontentjét, meg hogy az animéket igazából nem is gyerekek nézik satöbbi, magyarul mondott valami indoklást, hogy miért érzi sértve magát, mi az álláspontja. Én azt javasolnám, hogy valahényszor Titkos úgy érzi, hogy oda kell szólnia to-nak, hogy "ájjmárle", írjon helyette egy hasábot arról, hogy mitől jó Japán vagy a fandom. :) Így arányosan lesz képviselve az álláspont az oldalon.
Csak ezzel az a gond, hogy egyrészt kvázi "elbeszélnénk egymás mellett", mert "tulokos fröcsög, Titkos meg dicsér", de a két téma ugye nem találkozik (és nem is találkozhat, hiszen tulokos azóta azt is közölte, hogy neki egy vitában nem fontos a többé-kevésbé közös konszenzus, csak az, hogy "az _olvasók_ majd utólag kiértékelik"), másrészt meg tényleg ne haragudjon már meg senki, de miért kéne nekem azért felvennem egy "plusz heppet", mert valaki másnak meg van egy arra "inverz heppje"? Én tulokosnál is csodáltam, hogy ő mennyi időt, energiát képes abba ölni, hogy ezeket a különböző fikacikkeket/videókat előkeresse, majd kielemezze, aztán még vitázzon is vele másokról, én viszont ezt ebben a formában nem szeretném, mert ahogy itt az előző bekezdésben írtam, egyrészt engem inkább maga az anime/manga érdekel, a fandom is bejöhet, de csak érintőlegesen/ritkán (leginkább akkor szoktam őket elővenni, ha kötődnek az adott animéhez valamilyen módon, pl. most említettem ezt a "bitchigózást" a Darling topicban), de jellemzően én inkább magával a produktummal foglalkozom elsősorban, hogy abban milyen a látvány/zene/karik/történet kvartett, ellentétben tulokossal, aki ugye írta, hogy nála valami "művészeti alkotás -> mondanivaló -> mögötte lévő művész" síkok működnek, ami még szintén nem lenne gond, ha ő ebből mindig nem azt hozta volna ki, hogy "beteg alkotás -> beteg mondanivaló -> beteg művész keze által készítve -> beteg rajongóknak". Egyébként van egy sokkal jobb ötletem arra, ha tulokos mégis maradna végül: egyszerűen megpróbálom majd tényleg ignorálni, egy postjára sem reagálni, meg ilyesmi, mivel úgyis tudom, hogy végül mindig hová fut majd ki a dolog. Csak azt nem tudom, hogy akkor mit csináljak, mint ennél az Aylás esetnél, hogy beszélgettünk ketten/többen, mire ő direkt így quote-olva a mi hozzászólásainkat, megint elkezdte az észosztást, hogy mi csak ne biráljuk az előadást, mert nem vagyunk igazi fanok, meg mit tudom én... Ilyenkor azért már tényleg nehéz totálisan süketnek tettetnie magát az embernek, ha effektíve így "kihívják". Másrészt meg akkor megy tovább a buli másokkal is, tulokosnak meg végül majd nyithatjuk a "Csápospornó hatásai a japán pornóiparra", meg a "Lolicon - szerelmem egy óvodás" című topicokat, hiszen ki tudja, lehet legközelebb majd azokat kívánja kielemezni és hát nekünk ugye a tolerancia jegyében mindent el kell tűrnünk.
Surci írta: 2018.05.28. 18:16Nem olyan hűdenagy öröm ám nekünk sem hogy lassan ezt kell belengetni, pláne ezen a fórumon.
Ez meg a másik. Láttatok már tőlem eleget olyan postokat, amiken látszott, hogy tényleg élveztem megírni őket, vagy az egész helyzetet, nem hinném, hogy ezen most ne látszana, hogy igazából ilyen "a francnak sem hiányzott ez az egész, de most már tényleg kezdenem kell vele valamit..."-szellemben írtam.
annarancs írta: 2018.05.28. 20:28Egyébként az izraeli eurovíziós produkciót hogy sikerült előbb összekapcsolni az animés szubkultúrával, mint a magyart?
Na jó, de ez pl. engem személy szerint nem sért, ezzel a klasszikus anime-pózzal felőlem bárhol reprezentálhatja a fandomot bárki. :lol:
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Titkos 2018.05.29. 03:55-kor.
Kép
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Surci »

Titkos írta: 2018.05.28. 21:06Ez a "mod voice" gondolom a moderátori figyelmeztetés, abból most gyűjtötte be a harmadikat. Egyet kapott Surcitól kb. fél éve, egyet most tőlem, illetve most Surci megismételte
Én ezt inkább helyzetfüggővé teszem, mert nem darabra, hanem adott szitura szólnak ezek a figyelmeztetések, szal az én mostani figyelmeztetésem csak amolyan nyomatékosítása a tiédnek, jelezén hogy vitán kívülállóként és modként azért én is érzékelem, mi is itt a probléma.

Amúgy Surcinak egy szava nincs amikor animékről és azok tartalmáról postol Tulokos, akár negatívan, akár pozitívan, lásd az NGNL topicot, FLCLt, Boku no Pico Académiát meg a többit, függetlenül attól hogy egyetért-e vele vagy sem. Kifejezetten az állandó morálpapolás és az emberek-fanok-japánok-akármik ebből eredő folytonos megbélyegzése nyom fel agyilag - meg a fórumerek jó részét is, különösen hogy úgy egymilliószor jeleztük már, hogy ezt fejezze be, vagy ha nagyon ezen akar pörögni, akkor a direkt neki létrehozott dühöngőbe vigye át. Mert ez viszont nemegy embert zavar, sért és irritál, ami már moderátori terület.

Én a múltkori óta alapvetően próbálom elkerülni ezeket a témákat, pont a mod-énem miatt, de attól még nem vagyok se vak, se hülye hogy ne lássam, mire megy ki a dolog: direkt provokáció és baitelés.
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
annarancs
Veterán
Veterán
Hozzászólások: 664
Csatlakozott: 2016.09.03. 00:45
Nem:
Tartózkodási hely: a danmei pokolban

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: annarancs »

Titkos, egy-két helyen kicsit félreértelmezted szerintem Vree hozzászólását (vagy én értettem félre néhány bekezdését):
Vree írta:A közösségnek részei ugyanis: 1. a csöndes tagok, akik kimaradnak a vitából. 2. a lurkerek, akik csak olvassák az oldalt. 3. a múlt és jövőbeli tagok. Egy kisebb klikk NEM dönthet arról, hogy szerintük ki illik bele a közösségbe.
Itt szerintem arra gondolt, hogy a kisebb klikk (tehát akik aktívan fórumoznak, vitáznak is) nem képviseli egyértelműen az egész közösség (a klikk + az összes többi [regisztrált] felhasználó, bónuszként még a fiók nélküli olvasók (mondjuk őket én már nem venném bele a közösségbe)) véleményét.
Vree írta:...ha a főnököm bunkó, én is a havernak sírom el, nem azt várom, hogy majd ő bemenjen az irodába és elintézze nekem, csakhogy meghallgasson. Olyan nagy teher átugrani ezeket?
Az én értelmezésemben [tulokosra kivetítve]: tulokosnak nem tetszik az animeipar. Leírja ezt az általa látogatott animés fórumon a nembarátainak. Ezt nem azért teszi, mert a fórumtagoktól várja, hogy változtassanak Japánon, hanem simán jólesik neki olyanokkal megosztania ezt, akik reményei szerint megértik a problémáját.
Surci írta:Boku no Pico Académiát
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Titkos írta: 2018.05.28. 21:06szóval hogy mindezek után megéri-e még itt az "ördög ügyvédjét" játszva szerecsent mosdatni, illetve egy közös problémát elvinni megint abba az irányba, hogy "á, ez igazából itt senkit nem zavar Titkoson kívül, ő meg most csak előkapta a bankalapácsot dühében, de amúgy nincs itt semmi látnivaló", de legyen hát, elvégre mondtam, hogy most beleállok ebbe, sőt, én kértem, hogy nyilatkozzatok minél többen erről a helyzetről, ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy nyilván lesz olyan, aki velem nem ért egyet.
Valóban semmi értelme nincsen. Volt szerencsém látni ezt a másik oldalról, amikor Patkányról volt szó: tudom, hogy most égnek a vonalak és nagyon felfokozott a helyzet. :roll: Vree kommentjét még egyszer köszönöm, bár egyedül ezt nem látja a háttérből, hogy nem lehet maradásom, mert valóban nem kerestem a kompromisszumokat.

Mindenesetre muris ez a görcsösség, és hogy ezek után komolyan azt hiszed Titkos, hogy számít még az újabb megahosszú írásod: ha nem bannoltok ki, akkor is ez lesz az utolsó kommentem. Ezt megígérhetem. Ennyi önbecsülésem nekem is van, még ha nem is hiszed.

Végül:
Titkos írta: 2018.05.28. 21:06Személyesen nem bannolom, mert egyrészt előbb meg kell beszélnünk, másrészt ban-joga csak Hikarinak van, tehát technikailag én senkit, soha, sehogyan nem tudok bannolni. (Multicéges hierarchia alapon meg szerintem csak ne működjön a fórum, az a való életben is kikészítő.)
Márpedig örülnék neki, ha Hikari csak erre az egy pillanatra megadná neked a jogot, és te bannolhatnál ki, mert ekkora akarást díjazni kell. :drop:
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Titkos »

annarancs írta: 2018.05.28. 21:49
Vree írta:A közösségnek részei ugyanis: 1. a csöndes tagok, akik kimaradnak a vitából. 2. a lurkerek, akik csak olvassák az oldalt. 3. a múlt és jövőbeli tagok. Egy kisebb klikk NEM dönthet arról, hogy szerintük ki illik bele a közösségbe.
Itt szerintem arra gondolt, hogy a kisebb klikk (tehát akik aktívan fórumoznak, vitáznak is) nem képviseli egyértelműen az egész közösség (a klikk + az összes többi [regisztrált] felhasználó, bónuszként még a fiók nélküli olvasók (mondjuk őket én már nem venném bele a közösségbe)) véleményét.
Jogos, így már értem. De egyébként igen, ebben igaza is van, erre írtam, hogy ha van rá igény, csinálhatunk akár szavazást is a dologból (mármint olyan topicosat, választható opciókkal) és akkor aki esetleg nem nem akar ebbe a témába novellányi méretben belemenni, vagy nem meri névvel együtt vállalni a véleményét, de egy "igen - nem" gombra már hajlandó lenne rányomni, annak ez megoldás lehet és ebbe akkor a "csöndesek", illetve a "read-only" módosok is beletartozhatnak, hiszen csak egy gombot kell megnyomni. (Ezt én inkább azért nem preferálom, mert ezt viszont úgymond "el lehet csalni", másodnickek regizésével újra szavazni, vagy simán jön valami troll, aki itt sem volt az elmúlt másfél évben, de brahiból rányom valamelyik opcióra... Szóval én inkább ezért preferálnám ezt a topicos megbeszélést, mert itt tudom, hogy tényleg a fórum aktív magja szavaz, nem randomjóska, aki esetleg tegnap keveredett ide, de azért rányom a gombra, mert "miért ne?") Ez a múltbéli/jövőbeli felhasználók dolog viszont ebből a szemszögből már neccesebb, mert aki még csak jönni fog, azt ugye nem tudom megkérdezni a jelenlegi helyzetről... A múltbéli meg majdnem ugyanez, mert valszeg oka van annak, ha már régóta nem jár ide, ergo elég érdekes lenne, ha ő már így szinte "ex-fanként" döntené el jelenleg is ide járó, aktív emberek sorsát. Példa:

Titkos: Megli, tudom, hogy már legalább tíz éve nem láttunk errefelé, meg úgy animés fronton sehol máshol sem, de másfél éve jött egy tulokos nevű fazon Aoi Animére és hát régen te is tag voltál ott, úgyhogy addig nem tudjuk eldönteni, hogy bannolhatjuk-e, amíg nem szavazol te is...

Meglivorn:....

Szal na, ez így eléggé WTF lenne és most a "Meglivorn" helyébe nyugodtan helyettesítse be bárki az olyan tagokat, akik úgy 5-10 éve nem adtak itt magukról életjelet. Másrészt mivel az egész "tulokos problémával" sem találkoztak (hiszen eleve már azelőtt inaktívak lettek, hogy ő egyáltalán felbukkant volna), nem is tudom, hogy lehetne tőlük elvárni, hogy ilyesmiről döntsenek. Oké, max végigolvassák most gyorsan a háromszázvalahány postját, de na....

Szal az 1-2 pontot még értem is, ez a hármas viszont még így is necces szerintem. Ennél a szavazós megoldásnál meg jelenleg én jobbat nem tudok, most lehet megint én leszek az intoleráns, meg ilyenek, de akinek még ez is túl megterhelő, annak sajnos tényleg el kell viselnie, hogy úgymond "a feje felett dönt a klikk", mert a "klikk" legalább nyilatkozott, ő meg nem.
annarancs írta: 2018.05.28. 21:49
Vree írta:...ha a főnököm bunkó, én is a havernak sírom el, nem azt várom, hogy majd ő bemenjen az irodába és elintézze nekem, csakhogy meghallgasson. Olyan nagy teher átugrani ezeket?
Az én értelmezésemben [tulokosra kivetítve]: tulokosnak nem tetszik az animeipar. Leírja ezt az általa látogatott animés fórumon a nembarátainak. Ezt nem azért teszi, mert a fórumtagoktól várja, hogy változtassanak Japánon, hanem simán jólesik neki olyanokkal megosztania ezt, akik reményei szerint megértik a problémáját.
Oké, csak akkor nem kéne mindig minősítgetni az embereket is, meg valahogy ezt a "nem tetszik az animeipar" nézetet majdnem látens-személyeskedés irányba elvinni. Kapott erre külön topicokat, ott nyugodtan kiélheti magát, ahogy Surci is írta, én is már úgy vagyok vele, hogy tényleg próbálom úgymond "nem felvenni a kesztyűt" ilyenkor, arról már tényleg nem mi tehetünk, ha tulokos ezeket a témákat rendre kiviszi a "dühöngőn" kívülre is. (Amúgy ja, most épp a HeroAcát ekézi, meg hogy melyik kari az undorító benne, de mondom, ez engem sem izgat, amíg nem megint ott tartunk majd, hogy "szerintem aki Tsuyut bírja, az minimum ízlésficamos", vagy valami hasonló...) De egyébként meg ezért tettem fel neki sokadjára ezeket a kérdéseket, amiket itt végül kb. úgy-ahogy megválaszolt, mert engem is ez érdekelt, hogy tőlünk voltaképpen mit vár az ilyen postjaira? Megértést? Közös fikázást? Esetleg ellenvéleményt? Ez sosem derült ki számomra, most is itt azt írja, hogy "kevés labdát dobtatok fel", na ja, mert ha meg feldobtunk bármit, abból a "labdából" ő "kézigránátot" csinált és már dobta is vissza hozzánk... Illetve én némileg kételkedek abban, hogy erre a tulokosból áradó extrém animeipar-gyűlöletre tényleg egy animés fanfórum-e a legmegfelelőbb felület és nem mondjuk inkább egy animés-hater fórum, de ez már csak a magánvéleményem.
tulokos írta: 2018.05.28. 22:06Mindenesetre muris ez a görcsösség, és hogy ezek után komolyan azt hiszed Titkos, hogy számít még az újabb megahosszú írásod: ha nem bannoltok ki, akkor is ez lesz az utolsó kommentem. Ezt megígérhetem. Ennyi önbecsülésem nekem is van, még ha nem is hiszed.
Az főleg Vreenek ment, mert írt pár olyan dolgot, amit én erős csúsztatásnak éreztem (pl. ezt az Animax - Aoi fórum moderálási párhuzamot) és azokra nem bírtam ki, hogy ne reagáljak (ugye az én gyakori hibám...), ennyi.
tulokos írta: 2018.05.28. 22:06 Márpedig örülnék neki, ha Hikari csak erre az egy pillanatra megadná neked a jogot, és te bannolhatnál ki, mert ekkora akarást díjazni kell. :drop:
De én nem kérek ilyen jogot, nagyon jó az, hogy ilyen joga csak a főadminnak van és nem is habzó szájjal akarom élvezni moderátori jogomat, hogy "fúúú, ez az, megnyomom a ban gombot, mindjárt, mindjárt!!444", egyszerűen nyugalmat akarok, illetve hogy egy bizonyos személy ne azt éreztesse velem heti szinten, hogy én majdhogynem "mocskos" és "alávaló" vagyok, amiért élvezni merem egy random ország rajzfilmjeit, meg azt sem, hogy úgy érezzem, hogy már a nézésükkel is valami "maffiaipart" támogatok.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Titkos 2018.05.28. 22:27-kor.
Kép
Avatar
Dodgers
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 553
Csatlakozott: 2011.03.07. 09:00
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Dodgers »

Ha már fölkerült a ban-nem ban kérdése, nálam leginkább a "nem azért vagyok itt hogy barátokat szerezzek" hozzáállás az, ami az előbbi felé billentené a mérleget a nap végén, de egyelőre mégsem billenteném egyik oldal felé se. Részben persze azért, mert közel nincs jogom ténylegesen döntést hozni a kérdés fölött, hanem azért, mert rögtön más színezetet kapna a szituáció, ha az idézőjeles mentalitás nem lenne jelen, mert mindentől függetlenül megértem, hogy honnan ered tulokos hozzáállása az anime/manga ipar felé, révén 7-10 évvel ezelőtt az én véleményem sem volt radikálisan eltérőbb. Csak annyi eltérés volt, hogy a (számomra) kivételt képező cuccokra több figyelmet fordítottam, de emlékeim szerint egyszer sem vetettem oda senkinek, hogy hogyan kedvelheti ezt vagy azt a nyilvánvalóan nem művészi értékű cuccot, vagy utalgattam arra, hogy "miért osztod ezt vagy azt az egyént, ahelyett hogy belátnád hogy szó szerint az egész ipart a furcsább, és/vagy gyengébb produkciókat felmutató egyének képviselik" és akármennyire fellengzősen hangzik, de azóta benőtt a fejem lágya. Azt most sem tagadom, hogy vannak az iparnak problémái anno és most is, de az idő múlásával fokozatosan jutottam el oda, hogy a lehetőségekhez mérten minél eltérőbb ígéretű és látszatú cuccoknak adjak esélyt, ennek fényében pedig akármennyire is értem meg tulokos álláspontját amúgy a mai napig, a kvázi ki-ha-én-nem stílusban előadva erősen idézi egy rég lejárt lemez újra és újra és újra elővételét, az pedig most is meglep, hogy most, ebben a szituációban sincs ráhajlás arra, hogy "oké, lehet kissé vehemens voltam pár alkalommal", hanem még mindig megy a csökönyösség, a "nem kellenek barátok". Ennyi erővel én is odavethetném, hogy én meg nem azért logolok be szökőévente egyszer, hogy egy tízéves lemezt lássak pörögni még egyszer egy elég visszás stílusban előadva a moralitás zászlaja alatt, ráadásul úgy, hogy az x-edik alkalommal sem esik le, hogy miért nem tetszik több embernek. De nem teszem, mert egyrészt szeretném azt hinni hogy van tartásom, másrészt nálam rég elmúlt az a korszak, amikor az anime/manga ipar inkább a gyökerebb/rosszabb oldaláról szólt, ahelyett hogy megtaláljam azokat a címeit, amiket érdemes megtapasztalni, akár még írni is róluk.

Mindentől függetlenül továbbra is hajlanék arra (vagy inkább szeretném) hogy tulokos részéről legalább egy kicsit kevésbé "edgy" hozzáállás lenne jelen, mert amúgy látszik, hogy tud olvasmányosabb kommenteket írni és ki tudja nyilvánítani a maga, a hobbi iránt kevésbé elkötelezett hozzáállását, viszont ha a csökönyösség továbbra is fennmarad, akkor már inkább fog hajlani a bizonyos, b-vel kezdődő hárombetűs szóra. És az eddigi sorokat nem személyeskedésnek szántam, mert mondom, szívem szerint a ban-t lehetőleg még nem vetném be, de ja, nagyon sok múlik az attitűdön, és igen, kicsit bosszant, hogy még MINDIG ez okozza a galibák 70-80 százalékát.

(közben látom a legújabb kommentedet szánod az utolsónak, ennek fényében pedig még inkább kihangsúlyozom, hogy ezzel a poszttal neked akartam jót)
Kép Kép
Avatar
Vree
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 419
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Vree »

Köszi anna, kettővel kevesebb dolog, amit magyarázgatnom kell. :D Így is elég hosszú a lista. Titkos rendes, de valamiért 2-3 próbálkozás kell, hogy regisztráljon egy-egy annyira nem újszerű más nézőpont.

Én szeretném, ha tolukos asszisztálna még egy kicsit a saját védőbeszédéhez, nem csak őérte, de mindannyiunkért.
Avatar
Vree
Törzskommentelő
Törzskommentelő
Hozzászólások: 419
Csatlakozott: 2006.03.06. 18:21
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Vree »

"ha van rá igény, csinálhatunk akár szavazást is a dologból"
Aranyos ez az engedékenység, csak ennek nem engedményként kellene felmerülnie, hanem evidenciaként, hogy 1 db Titkos Surcival meg egy vague szabályzattal NE kezdjen bannal fenyegetőzni, amit elvileg nincs is joga adni.

tulokos, kérlek legalább addig maradj, amíg kifejtem, amúgy is nehéz futam lesz megértetni :D
Titkosnak, remélem tekinthetem magamnak barátnak, aki nem ellene, hanem hanem jó szándékból és ballépés megelőzése céljából igyekszik közbeszólni és alternatívát kínálni :D
(Elnézést, de még éjfélig dolgozom, és sokat kell gépelni, folyt köv)
Avatar
Titkos
Grafomán
Grafomán
Hozzászólások: 6174
Csatlakozott: 2003.04.20. 12:27
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Titkos »

Vree írta: 2018.05.28. 22:39 "ha van rá igény, csinálhatunk akár szavazást is a dologból"
Aranyos ez az engedékenység, csak ennek nem engedményként kellene felmerülnie, hanem evidenciaként, hogy 1 db Titkos Surcival meg egy vague szabályzattal NE kezdjen bannal fenyegetőzni, amit elvileg nincs is joga adni.
Én úgy gondoltam, hogy az még mindig korrektebb, ha leírom, hogy én személy szerint miért bannolnám, majd a többieket is megkérdezem, hátha kiderül, hogy tényleg csak én reagálok itt túl valamit és amúgy senkinek semmi baja tulokossal, bár azóta nem épp ez derült ki, sőt, ilyen intenzív védőügyvéd-szerepet itt csak te vállaltál fel és nem hinném, hogy azért, mert Surci vagy én annyira ijesztőek vagyunk, hogy a többiek meg sem mernek mukkanni. Szal ennél szerintem sokkal "brutálisabb" lett volna, ha csak úgy nyitok randomba egy "TULOKOS BANNOLÁSA! IGEN VAGY NEM? SZAVAZZON ÖN IS MÉG MA!" topicot, a többiek meg csak néznének, hogy "WTF, ez most egyáltalán miért és honnan?" A másik meg, hogy bár bannolni technikailag nem tudunk, véleményünk talán lehet a témáról, ugyanúgy, ahogy bárki másnak. Az meg nem modfüggő, ha valakit megkérdezünk, hogy "te kibannolnád-e XY-t?" Persze értem, hogy így tényleg szarul jön le, mert mégis csak mi vagyunk a modok, ergo minden postunk más hangszínnek érződik, mintha egy normál felhasználó írja, de eddig még mit is csináltunk pontosan? Közöltük Surcival, hogy mi személy szerint bannolnánk, majd elkezdtük megkérdezni a többieket is. Ez az a rohadt nagy "önkényuralom"? Btw, a szabályzatot amúgy Surci írta, Hikari meg jóváhagyta, szerintem nem annyira "vague", egyszerű, józan ész alapú, de ezt majd esetleg megbeszélitek, hogy neked mi nem tetszik benne, vagy mit szeretnél átírni. (Meg közben ránézve a topic címére, most látom, hogy az is benne van, hogy "a fórumközösség és az adminisztrátor által elfogadva", ergo amikor 2016 decemberében ezt megírtuk, akkor azért próbáltunk minél több, akkoriban aktív felhasználót bevonni, hogy nekik is megfelel-e, vagy ők mit változtatnának rajta, elvileg te is köztük voltál. Akkor nem zavart, sem azóta másfél éven át, most hirtelen mégis?) Amúgy ez is megint olyan, hogy ha magunktól döntünk -> "rohadt önkényeskedő kiskirályok!", ha megkérdezzük a többieket is és velük együtt -> "haha, nagy a pofátok, mert felhatalmazást kaptatok a fandomtól!" Sehogy nem lesz jó. Btw, mondom, ettől még készséggel nyithatunk majd egy szavazásos topicot, csak aztán ne az legyen, hogy tulokos vagy te regiztek 3-3 friss nicket, aztán "jé, máris 6+ szavazat arra, hogy tulokos maradhat, mondtuk mi, hogy csak Surci meg Titkos túlozzák el a dolgot!"
Vree írta: 2018.05.28. 22:39 tulokos, kérlek legalább addig maradj, amíg kifejtem, amúgy is nehéz futam lesz megértetni :D
Titkosnak, remélem tekinthetem magamnak barátnak, aki nem ellene, hanem hanem jó szándékból és ballépés megelőzése céljából igyekszik közbeszólni és alternatívát kínálni :D
(Elnézést, de még éjfélig dolgozom, és sokat kell gépelni, folyt köv)
Amúgy persze, nyitottak vagyunk mindenre (btw, ezért is preferáltam inkább ezt a magyarázós megoldást, nem pedig a szimpla gombnyomogatóst), meg nem is kell most mindenkinek annyira sietnie ezzel a véleményezéssel, mintha menne a vonatunk. Még Hikari nem is nyilatkozott, márpedig a végső szó nyilván az övé lesz, aztán várok még, hátha akar még valaki postolni ide, stb. Nyilván egy másfél éves problémánál már belefér 2-3 nap a megoldásra. Viszont azt el kell mondanom, hogy (megint csak Dodgersre hivatkozva) valahogy ott fogyott el nekem is minden toleranciám ebben a témában, amikor megláttam, hogy tulokos továbbra is ezt a makacs stílust tolja, sőt, még megtoldotta ezzel a "én nem barátkozni jöttem ide" szöveggel, amit kissé csúnyábban úgy is lehetne értelmezni, hogy "igazából pont leszarom, hogy ki mit gondol rólam, a lényeg, hogy én szabadon fröcsöghessek kedvemre". Az is érdekes, hogy te próbálod itt maradásra, meg védőbeszéd-írásra rávenni, holott én úgy vagyok vele, hogy ha neki ennyire fontos ez, hogy már önként ki is lépett, akkor hadd menjen. Nekünk is jobb, igazából ahogy mondtam, nem szívesen bannolok, gyakorlatilag ha többet nem jár ide kötekedni, a probléma kvázi ugyanúgy megoldódik.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Titkos 2018.05.29. 04:40-kor.
Kép
Avatar
Ricz
Fórumfüggő
Fórumfüggő
Hozzászólások: 1158
Csatlakozott: 2016.12.24. 01:12
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: sajnos a Föld nevű bolygón
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Ricz »

Elég ráhagyó voltam a témában, de látom, hogy ez a fekáliacunami még a 2011-es tohokui földrengést követőtől is rosszabb, ráadásul ismételten saját farkába harapott a kígyó. Leírtam, hogy az örökös központi témamag zavar, meg az olyan szubjektív fogalmak köré szőtt szószéki bigottizmus, mint az erkölcs és a moralizmus, ami mellett nem kevés az amúgy derogáló kifejezés a fandomra, amivel egyébként összemos mindenkit, a perifériától a pokol legmélyebb bugyráig (saját magával egyetemben, akár mennyire rúgkapál ellene egy képzeletbeli magaslatról), ahogy azt tette a XX. század folyamán számos retorika. Avagy a "leszarom, mert nekem nagybetűs VÉLEMÉNYEM van"-féle mentalitás. És igazából nem lenne sok baj vele, ha nem ez lenne az egyedüli és kizárólagos téma, ahogy azt Surci és Titkos is felhozta:
Surci írta: 2018.05.28. 18:16 [...]nem a személyeddel van probléma, hanem azzal az absztrakcióval, amit az állandó (és képzelt) moralista szószékről való minősítgetés jelent, és amit egyedül TE képviselsz itt. Amíg egyes animékről-mangákról és egyebekről nyilvánítasz véleményt, senki nem áll beléd, max nem értenek egyet, dehát van ilyen. A gond ott kezdődik, hogy MINDEN EGYES ilyen "vita" a fandom, Japán, az animék és úgy általában a mások ízlésének minősítgetésébe torkollik[...]
Titkos írta: 2018.05.28. 00:12 Mert mit is csinálsz te tulajdonképpen? Valami (csak számodra világos) erkölcsi piedesztálról szónokolsz arról folyamatosan, hogy mi az, ami "elfogadható művészet" és mi az, ami meg "otakuszenny". Olyan dolgokat kérsz számon pl. több animén, amiket azoknak egyszerűen nem lenne feladata teljesíteni, mert eleve nem abból a célból készültek és nem is annak a célközönségnek. Na, de mielőtt elmennénk nagyon az animék irányába, gyorsan leszögezem, hogy azzal, ha felidegel X vagy Y sorozat és ki akarod ezt az élményt írni magadból, alapvetően semmi baj nincs, pláne, hogy ilyet itt majd' mindenki csinált már, valószínűleg bármelyikünk össze tudna írni egy "TOP 10 legrosszabb anime" listát és meg is tudná indokolni, hogy az adott címek miért kerültek fel rá. Ami nálad a dolog "pikantériája" viszont, hogy te nem tudsz egy sorozatot pusztán csak úgy önmagáért fikázni, hanem rendre előkerül nálad a fanok és a fandom minősítgetése is. Természetesen jellemzően mindig negatív jelzőkkel társítva, pozitív fandom-példát kb. nem is nagyon láttunk még tőled felemlegetni, mindig csak arról megy a szöveg, hogy "hát igen, látjátok, itt van ez a beteg, lolicon, moe, gyerekes, stb. sorozat, ami jól jellemzi, hogy milyen a mai animefandom/amimeipar". Aztán innentől kezdve gyakorlatilag akármit reagálunk, kezdődik a kötözködés, mert ha ellentmondunk neked, mondván, hogy "azért ennél "kicsit" több ez a fandom...", akkor egyből jön az, amit most is műveltél, hogy "na mi van, nem vállalod fel azt, amiért rajongsz?" (értsd: mosolyogva kéne tűrnünk, ahogy te hatszázszor is lepöcegödrözöd az ember komplett hobbiját, sőt, még be is kéne állnunk melléd, veled együtt skandálni, hogy "igen, valóban egy moslék ez az egész, szégyelljük is magunkat, hogy nekünk ennek ellenére vagy ezzel együtt tetszik!")
Most viszont nyomatékosítom is, ez a forrása. És akkor ezt megtoldom azzal az "aprócska" ténnyel és levezetéssel, amit egyikük se mondott, hogy a két kapott homokozóban is egy hónap leforgása alatt 3x sikerült ugyanazt a vitát elindítani teljesen az elejéről. Személyesebbe váltok az egyszerűség kedvéért, és akkor a saját részemet mondom csak: megadtam mindent, ami a tieddel szembeni álláspontnak megfelel - a faktumokat, hogy mi miért van, sőt, azt is, hogy nem egyedi, mert a nyugati kultúrában ugyanazokat a folyamatokat, jelenségeket találod meg, a különbség pedig abból adódik, hogy ráfókuszálsz egy témára szemellenzősen, és csak azt látod, meg egy gazdasági tényező, hogy egy belföldi piacra termelő gazdaságról beszélünk, ami nem foglalkozik a globális statisztikákkal és kimutatásokkal. Igen, az egy álláspont volt a tieddel szemben. Egy alapvetően immorális, objektívabb szemléletből, amely tisztában van azzal, hogy nem a világ lett rosszabb hely, hanem a hírközlés lett jobb. Ezzel szemben te a spektrum totál ellentétes oldalát vártad folyamatosan egy olyan közegtől, amely túllépett már rég azon a korszakán, hogy minden kizárólag csak jó lehet ebben a témakörben, és inkább tónusban semlegeset képvisel. Ahogy te magad is mondtad:
tulokos írta: 2018.05.28. 18:59 Én is mindig ezt várom, hogy majd egy másik álláspontot támasztanak fel az enyémmel szemben...
Csak neked a másik inkább a "szöges ellentétet" jelentette, mintsem ténylegesen másikat. Miután ezt nem kaptad meg, gyakorlatilag mondhatjuk, hogy konstans rájátszottál erre. Mint egy gyerek, aki nem elégszik meg az elismerő, dicsérő szavakkal, ő jutalomcsokit vagy fejsimit akar, mert neki egyedül az számít kiengesztelésül, egyenértékűnek, és ha nem kapja meg, addig hozza fel, amíg az agyára nem megy másoknak, vagy szimplán a könnyebbik utat választva, kiveri érte a hisztit.
Hogy mi a jó, az itt mindenkinek egyéni és főleg emocionális, mintsem észérvvel indokolható. Kapcsolódik preferenciához, érdeklődéshez, egzotikumnak tartáshoz, vagy szimplán olyan komfortérzetet képes adni, amit az egyéni kívánalomnak nem feltétlen teremt meg a kellő formában a nyugati kultúra. De ha engem kérdezel, a leginkább "a közös téma okán könnyedén kielégíthető szocializációs Maslow-i létszükséglet".

Most nem azért, de alapvetően ha már sikerült felismerni Annarancsnak hála, hogy a kompromisszumkészség teljesen hiányzott a vitakultúrádból, akkor ez után kerek-perec kimondom, hogy azt várom, hogy mellőzd ezt a témamagot, a rá való visszatérést és a jelzős szerkezeteket, és az erőltetett moralista és erkölcshuszár-piedesztált (a gyerekpéldánál maradva "kvázi-hiszti eszközöket"). Mert ezek azok, amikkel gyakorlatilag folyton-folyvást szítod a feszültséget. A csak egy nótát fújó zenészt bizony rohadt hamar kipenderítik bármely zenekarból. Azt a meglátásod megértem, hogy "itt nem keresel barátokat", ha nem ez a célod. De attól még egy közösségben vagy, ha önkéntes kívülállóként is, de benne, és tekintettel kell legyél rájuk is, mert ha barátokat nem is keresel, ellenszenvezőket piszok könnyen nyerhetsz. Mindkét moderátori figyelmeztetésnek pedig ez a célja, hogy vedd észre ezt a problémát, és változtass ezen, amíg nem késő a persona non grata állapothoz. De ebből a megjegyzésedből:
tulokos írta: 2018.05.28. 22:06 Mindenesetre muris ez a görcsösség, és hogy ezek után komolyan azt hiszed Titkos, hogy számít még az újabb megahosszú írásod: ha nem bannoltok ki, akkor is ez lesz az utolsó kommentem. Ezt megígérhetem. Ennyi önbecsülésem nekem is van, még ha nem is hiszed.
Ebből mindent kiolvasok, csak azt nem, hogy erre hajlandó lennél. Helyette előkerült a szekrényből a fene nagy egó és megerősítetted azt, amit az attitűdödről megfogalmaztam.
"Egy dolog irracionalitása nem kérdőjelezi meg a létét, csak leírja az állapotát." (Friedrich Nietzsche)
Avatar
Surci
Fanatikus
Fanatikus
Hozzászólások: 1879
Csatlakozott: 2004.03.05. 18:42
Tartózkodási hely: SkyEye Corporation

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Surci »

Vree írta: 2018.05.28. 22:39 "ha van rá igény, csinálhatunk akár szavazást is a dologból"
Aranyos ez az engedékenység, csak ennek nem engedményként kellene felmerülnie, hanem evidenciaként, hogy 1 db Titkos Surcival meg egy vague szabályzattal NE kezdjen bannal fenyegetőzni, amit elvileg nincs is joga adni.
Nagyon belemenni nem akarok ebbe, mert úgy látom Tulokos a távozás mellett döntött a szembenézés helyett, ezért így vagy úgy, de remélhetőleg okafogyottá válik a téma. Viszont a fenti kétsorosra azért reagálnék:

Titkossal SOHA nem moderátori szerepkörben vagyunk jelen itt, hanem mint a fórum tagjai. Ha van is MOD-közlemény, azok leginkább arról szólnak hogy melyik post hová lett átpakolva és hogy hol folytassunk egy adott témát. Csakhogy:

Van egy fórumszabályzat és egy kiskáté, ami alapján a moderátor eljárhat, és vannak esetek amikor el is kell járnia. Ne hidd hogy olyan hatalmas öröm ezzel foglalkozni, pláne hogy azt hinné az ember, hogy elvileg ez itt egy felnőttekkel teli fórum, és mindenkiben van annyi belátás hogy észreveszi magát, meg azt hogy meddig vevők a többiek a dolgaira, és mikor húzza ezeket túl. Namost amikor célzásokból, kijelentésekből, kérésekből, sőt konkrét moderátori felszólítások után sem képes valaki változtatni a sokakat zavaró viselkedésén, sőt deklaráltan célja ezt folytatni, akkor egy modnak meddig kell ezt elnéznie? Mert akkor meg az lesz a gond hogy "ménem végzi a dolgát a moderátor?4?!". Nem túl meglepő módon az elmúlt 2 évben ezen cirkuszok 100%-a egy ember körül koncentrálódott, pedig kisezer olyan téma van ami megosztja az itteni brancsot, legyen az egy-egy anime-manga, a fandom heyzete vagy az animeipar általános megítélése. De érdekes módon sose volt belőle cirkusz, csak egyvalakinél. Ezek után asszem mindenki le tudja vonni a konzekvenciákat.

Btw ha a mod-jogosultságokkal kapcsolatban bárkinek hozzáfűznivalója lenne akkor várjuk szíves észrevételeit, mert ha a vague szabályzat, két moderátor meg egy állandó, direkt feszültségforrásokat generáló és magáról minden kérést vagy figyelmeztetést folyamatosan lepergető user nem elég a bannal "fenyegetőzéshez", akkor kíváncsi lennék hogy ugyan mi...?
今度こそ... 決着をつけてやる! - This time... I'll end it all!
-----------------------------------------------------------------
Kép
MAL
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Egy utolsó böffentés részemről is, nem akarom tovább feszegetni a már rég berúgott ajtót, meg annak idején képviseltem már a saját álláspontomat a téma kapcsán, abba a hibába meg nem akarok beleesni, amibe tulokosnak rendre sikerül: az önismétlésbe.

Számomra egy dolog van csak igazán, amit abszolút nem értek az itteni szereplése kapcsán, nevezetesen ez a mérhetetlen önellentmondás. Nettó 24-ben ekézi a szubkultúrát, a fandomot, alkalomadtán konkrét személyeket, eseményeket, ami éppen jön, vagy csak bejelez neki a radar, egyetemes kultúra-ellenpólusról, erkölcsi fertőről, megrontásról, hanyatlásról, anyám térdekalácsáról beszél... immár sokadjára. Ergo? Komolyabban veszi az egészet, mint itt mindenki más együttvéve. Egyszerűen nem tudom, hogy lehet a popkultúra (nem véletlenül szerepel a "pop" szó előtte, csak úgy mellékesen) mellékzöngéjét, mint az animézést ennyire komolyan venni, ekkora SRS BSNS-t keríteni köré. Soha az életben nem szolgáltak ezek semmi más célt (régen, meg ma sem), alapvető szórakoztató-médium, egy potenciális hobbi, amit lehet az átlagosnál kicsit komolyabban venni, vagy árnyalgatni benne ezt-azt (én is így teszek egyébként, nem véletlenül vagyok még mindig a nyeregben), de ennél nagyobb feneket szerintem abszolút felesleges keríteni neki. Igen, vannak pincelakók, hikikomorik, meg egyéb, társadalmilag nem túl hasznos egyének, de az ok-okozati összefüggésben az ok maga sosem csak az animékre (vagy bármilyen másik szubkultra) vezethető vissza, más tényezők is vannak ám, bőséggel. Az ilyesféle didaktikus, társadalomépítő, kultúraszépítő, erkölcsre nevelő dolgokat és szerepeket teljesen felesleges egy olyan médiumra ráhúzni, és attól kikövetelni, aminek - mondom - soha nem is volt, és soha nem is lesz ez feladata.

Röviden.
Avatar
tulokos
Profi
Profi
Hozzászólások: 318
Csatlakozott: 2016.09.04. 18:11
Nem: Férfi

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: tulokos »

Én is visszaolvasgattam az itteni szereplésemet. Kétségtelen, hogy minden témában a saját negatív álláspontomat képviseltem az animevilággal szemben. Ugyanakkor szerintem nem nagyképűség, ha azt mondom, hogy változatos témákban és sokféle szemszögből körbejártam ezt az álláspontot, és mindannyiszor érvekkel próbáltam alátámasztani a vélt igazamat.

Amikor pedig a kompromisszum hiányáról beszélek, akkor nem a viták kimenetelére gondolok, ugyanis tényleg nem az volt a célom, hogy meggyőzzem azt, akivel éppen vitában állok. Nekem bőven elég az, ha kifejti mindenki az álláspontját és ütközteti, ahol lehet. Abban viszont hibás vagyok, hogy teret engedtem az olyan vitáknak, mint amilyen most ez a titkosféle, vagy, hogy éppen azért nem jöttek létre viták, mert - ahogy Annarancs esetében történt - végül inkább nem mertek vitába szállni velem. Mert bár tudtam, hogy "észosztó" és cinikus a stílusom, nem érdekelt. Megérdemeltem, hogy magányos farkassá váltam, mert nem tettem azért, hogy ez ne így legyen.

Ugyanakkor van az éremnek egy másik oldala is. Azt gondolom, hogy nagyon sok esetben nem is volt lehetőségem kilépni ebből a magányos farkas szerepből, hanem bele voltam kényszerítve, ugyanis rengetegszer éreztem a felesleges rosszindulatot, azt, hogy már eleve leosztják nekem az japánhater szerepet, ahogy azt Titkos is tette legutóbb, mert nagyon hamar elfogytak az érvei. Illetve itt van pár gyöngyszem, amelyeket csak úgy véletlenül kihalásztam:

"Btw, mondom, ettől még készséggel nyithatunk majd egy szavazásos topicot, csak aztán ne az legyen, hogy tulokos vagy te regiztek 3-3 friss nicket, aztán "jé, máris 6+ szavazat arra, hogy tulokos maradhat, mondtuk mi, hogy csak Surci meg Titkos túlozzák el a dolgot!"

Mit jelent ez? Azt, hogy ne félj, nem piszkáltunk bele, hacsak te most gyorsan visszamenőleg át nem írogatod a saját postjaidat (de ugye annak nyoma lesz, másrészt meg hogy is mondtad?

Fel nem bírom fogni, miért pont minket pécéztél így ki (hacsak kizárásos alapon nem, úgy értve, hogy már minden más helyről sikeresen kirúgattad magad...)"


Szóval az egy dolog, hogy rengeteg félremagyarázást leírt Titkos a korábbi postjaim kapcsán, de ez valami eszméletlen, hogy még költ is ilyeneket. Ez tömény, sugárzó rosszindulat, hogy még a rólam alkotott kicsinyes feltételezéseit is ideböffenti. És ezt nem csak ebben a vitában éreztem, és aztán ezekre mindig reagáltam valamit, és általában úgy, hogy azt magam is szégyellem. (Valamint ettől kétségtelenül egyre inkább befeszültem, és ennek például Vree itta meg a levét a mangás topikban.) És most ezekért a sorokért nem bírtam megállni, hogy ne válaszoljak még egyszer, mert annyira nemtelen az egész, és aztán ebből kéne "tanulnom" és szembe nem nézésnek tekintik, amikor nem vagyok hajlandó ezt tűrni... :drop:
"Mi az, amit megismerhetünk? Avagy miről tudhatjuk biztosan, hogy ismerjük, vagy miről tudhatjuk bizonyosan, hogy tudjuk, hogy ismerjük, ha ugyan egyáltalán megismerhető. Vagy lehetséges, hogy egyszerűen elfelejtettük és nem merjük bevallani?"
Avatar
Catrin
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1260
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Offtopic

Hozzászólás Szerző: Catrin »

Jesszus, mi a szar volt itt már megint?

1. A mostani vitát illetően Vreevel értek egyet, kivételesen tulokos álláspontja volt befogadhatóbb és Titkosé a hisztisebb, de annyira lájtosnak látszott, hogy nem gondoltam, hogy pont ez fog ilyen konklúzióba kifutni.

2. Persze az már kicsit sem lep meg, hogy egyszer egy ilyen "vita" végül ide kerekedett, mert tulokos nézetei ezen a fórumon már tényleg unalomig ismétlődtek, szóval értem, hogy másokat fáraszt és bosszant a megnyilvánulása. De azért a másik oldal is pont annyira túlreagálja őt, mint amennyire ő nyomatja az anit-animebizniszt. Tényleg az a legnagyobb kár, hogy etetitek egymást.

3. Tulokos érezhetően dettó belefáradva a dologba már kétszer is kérte a banját. Ezek után tényleg kellenek még ezek a plusz hozzátevő és okoskodó posztok (like me)?

4. Hogy egyet értek-e amúgy ezzel? Részemről mindegy, mert engem nem zavart ennyire, csak néha fárasztott, de (talán egy YoI esetet kivéve, amit még valahol élveztem is) sosem éreztem késztetést vitatkozni vele. Viszont látom, hogy a fórumozók többsége nem tudja őt így tolerálni/boccs, leszarni, amit nagy részt tényleg a viselkedésének köszönhet (amiből fejlődött ellene az érzékenyebb lelkűekben a rosszindulat, elkönyvelés stb), és az is igaz, hogy röhejes ilyen ciklikusan ezt a mentalitást a "végtelenségig" itt tűrni. Még ha értem is, hogy mi a célja az itteni "nyomot/gondolatot hagyok itt 1-2 olvasónak" mentalitásával, csak ne tolnád/toltad volna tényleg mindig önismételve (és valóban önellentmondva) túl.
De nem billenteni jöttem ide ezt a nevetséges mérleget (mert mondom, perpill most pont nem láttam én okát ellene így fellázadni).

5. Az egész bannolásról amúgy, ami most talán úgy fest, hogy bekövetkezik gonoszul az jut eszembe, hogy (szerencsétlenül lelépett/háttérbe húzódó) Patkány (aki többek között az én nem túl kedves megnyilvánulásaim miatt is szarul érezhette magát a részben saját maga, részben a TulokosxSurci vita által generált "hadjárat" alatt), most majd szívhatja a szivart, és foghatja a fejét, hogy "b*szátok meg 2 év kellett, hogy bannoljátok, gyerekek"... BOCS
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Catrin 2018.05.29. 18:45-kor.
Válasz küldése