Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Általánosságban az animékhez kapcsolódó témák.
Avatar
SaiyaGin
Profi
Profi
Hozzászólások: 230
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin »

Aria the Benedizione

A Crepuscolo után egy újabb film, ezúttal Aikával és Akirával a főszerepben. Kicsit felemás a véleményem róla. Egyrészt elég jól hozta a régi hangulatot, másrészt viszont a központi konfliktust kicsit erőltetettnek, vagy legalábbis túlnyújtottnak éreztem.
Az előző filmhez hasonlóan itt is jó volt újra látni a régi karaktereket, viszont továbbra is azt gondolom, hogy az új trióval nem nagyon tudnak mit kezdeni az alkotók (vagy nem is nagyon akarnak?), mintha csak azért szerepelnének, hogy velük érzékeltessék azt, hogy Akariék generációja immár felnőtt.
Leginkább azzal tudnám összefoglalni a Benedizionét, hogy bár semmiképpen nem tartozik abba a kategóriába, amikor egy stúdió előrángat valahonnan egy sikeres régi sorozatot, és készít hozzá egy olyan folytatást, aminek köze sincs az eredeti színvonalához, de mégis azt éreztem, hogy 13 évvel az Origination után némileg rókabőr jellege van egy újabb olyan Aria-történetnek, ami az eredeti két generációról szól. Azért ha lesz egy Akari-Alicia film, megnézem azt is. :vigyor: :drop:
Avatar
popovicsp07
Haladó
Haladó
Hozzászólások: 35
Csatlakozott: 2022.07.10. 22:25
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Maglód

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: popovicsp07 »

Régiek közül:
Pokémon Indigo League
Yu Yu Hakusho
Naruto

Szezonosak:
"Oshi no Ko"
Dead Mount Death Play
Dr. Stone: New World
Mashle
Tengoku Daimakyou
Tokyo Mew Mew New ♡ 2nd Season

Meg még ott a Nier, már ha ebben az életben folytatni fogják.
Avatar
Leara
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 573
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Leara »

Fumetsu no Anata e 1-2. évad

Kérem szépen, én aztán jól át lettem vágva, ugyanis teljesen abban a hitben éltem,
SPOILER
hogy ez egy fiúról és annak halhatatlan farkasáról szól :D. Valami Kino no Tabihoz hasonló utazgatós cuccra számítottam, hát mondanom se kell, hogy koppantam az első rész végén XD.
Na de előzetes várakozásaim ellenére azt kell mondanom, hogy az első évad igencsak lekötött, rég volt már, hogy valamiből akár 4-5 részt is megnézzek egymás után. Volt benne számomra jó pár emlékezetes karakter, valamint nagyon érdekes volt Fushi fejlődését figyelemmel követni. A kedvencem amúgy simán Parona lett. Szóval igen, a Marchos és Gugus arcok igencsak nézették magukat, mondjuk a drámára hamar érzéketlenné váltam, hisz várható,
SPOILER
hogy egy halhatatlan karakter mellett a többi szereplő idővel meghal. A Gugus résznél kicsit már zavart is, hogy kb. senki sem kapott happy endet, akit megismertünk.
Aztán jött a börtönszigetes ív és vele együtt a sorozat hanyatlása is. Itt eléggé átment a sorozat a shounenekhez hasonló tournament arcba, bár viszonylag hamar lezavarták itt a harcokat. Itt viszont már nem hogy nem voltak emlékezetesek a karakterek, de Tonari az elején kifejezetten ellenszenves is volt. Az már csak hab volt számomra a tortán,
SPOILER
hogy kiderült, hogy Paronát off screen kinyírta Hayase (oké, az animében volt róla plusz jelenet, igazából a mangában volt off screen). Baromi csalódott voltam emiatt, szerintem ennél több volt Parona karakterében, de majd nyavalygok még emiatt.
Sajnos a sorozat hanyatlása itt nem állt meg, a 2. évad lényegesen gyengébb részeket hozott, a szereplők meg sokkal rosszabbak és felejthetőbbek lettek. Először is itt van Bon, akinek ez a harsány karaktere más stílusú (értsd: bugyuta vígjáték) animében még elmenne, de itt egyszerűen teljesen kilógott az egész környezetből. Szerencsére később átment némi karakterfejlődésen, valamint stílust is váltott és voilá, máris sokkal elviselhetőbb lett :’). Na de ott volt Pocoa, akinek minden egyes megszólalásakor eret akartam magamon vágni… eleve utálom, amikor egy szereplő ebben a nyaa~ stílusban beszél, hozzá pedig még sikerül kiválasztani a legidegesítőbb hangot is. Eko még úgy láttam, hogy népszerű karakter, de számomra ő is totál felejthető. Az egydüli érdekes karakter Kahaku volt, de azért kedvencnek őt sem mondanám. Hol van ez a karakterfelhozatal az első évados Paronától, Piyorantól, Gugutól, stb.? És őszintén szólva igaz, hogy ez a második évad akciódúsabb lett, de szerintem baromira nem ez lenne ennek az erőssége, a nokkerek nem érdekesek. De amúgy is gyengesége ez a sorozatnak, hisz a legtöbb ellenfélről alig tudunk valamit, annak a szektának a tagjairól se derül ki semmi érdemleges, csak ott vannak, hogy legyenek Fushinak ellenségei is.

A többi nyűgömet spoilerben folytatom.
SPOILER
Nyilván már az első évadban is volt utalás arra, hogy a halott karakterek nem tűntek el, pl. amikor Gugu és March szelleme találkozott. Ettől függetlenül én reménykedtem abban, hogy nem az lesz, hogy Fushi idővel képes lesz őket feltámasztani, de… persze ez lett. Így már sokkal kevésbé lényeges, hogy mi történik 1-1 karakterrel, mert ha a szellemük ott marad, akkor kvázi ők is halhatatlanok. Na és itt a másik nyűgöm, hogy Parona nem volt köztük, ő nem maradt a „valóságban”, pedig a halálát elnézve simán lett volna oka maradni XD. Szóval a random második évados karakterek feltámadnak, akiknek a nevét se tudom, Parona meg nem? Hát mi ez már :D?

Piyoran visszatérése is csalódás volt. A halála óta kíváncsi voltam, hogy hogyan fog Fushi újra találkozni vele, erre bakker... egy ló :').
Igazából a 2. évad vége szerintem teljesen jó lezárás lett volna, de ugyebár már tudjuk, hogy lesz 3. évad (meg hát a manga is fut még),
SPOILER
azt pedig már mutatták, hogy az egy modernkori Japánra hajazó környezetben fog játszódni.
Ez nem különösebben vonz, de nyilván most már érdekel, hogy mi lesz ennek a vége, szóval valószínűleg maradok.

1. évad: 7(alá)/10
2. évad: 5/10
Avatar
Catrin
Hikikomori
Hikikomori
Hozzászólások: 1260
Csatlakozott: 2008.08.12. 11:00
Nem:
Tartózkodási hely: Hualian egyik szentélyében
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Catrin »

Érdekes olvasni az összefoglalódat, mert nekem a második évad pont hogy jobban tetszett (arra egyelőre hetest adtam, az elsőre hatot).
Az elsőben az eleje és a Gugu-arc nagyon jól működött, bár utóbbi is többször felidegesített a szemét húzásaival... De a szigetes-börtönös ív tényleg fárasztó hanyatlás volt, irritáló karakterekkel és még több shounen momenttel. Bár tbh Marchék sztorija sem lett a kedvencem, de ott még illeszkedő volt a dráma.

A második évad egybefüggő(bb) sztorija ezzel szemben sokkal értékelhetőbb volt nekem, részben azért, mert Bon karaktere a maga hülyeségeivel együtt érdekelt, egyáltalán nem bántam, hogy ennyire kitűnik (a változása ezért is emlékezetes); másrészt pedig Fushi fejlődése, az erejében rejlő lehetőségek és azok kiteljesedése is kellően izgalmas volt. Persze itt is jöttek túlzó hülyeségek, de pl. a shounen akció ebben az évadban érezhetően jobb lett (meg valahol több értelme is volt).

Az egész koncepció egyébként érdekes, a dráma is helyenként szépen működik, csak elég vegyes a karakterek felhozatala. A második évad végére jobb arcok maradtak meg/tértek vissza szvsz. Az pedig, hogy ilyen drasztikusan haladunk előre az időben jól is jön egy halhatatlanra kiélezett sztoriban, szóval kíváncsian várom a harmadik évadot. Persze simán lehet, hogy az még több sebből vérzik majd.

Amit még kedvelek az egészben, az a seiyuuk munkája: hogy mindegyiküknek el kell játszani Fushit is a saját karakterük mellett^^ (és ez részről részre csak eszkalálódott XD). Mókásak ezek a váltások benne.
Avatar
Leara
Sensei
Sensei
Hozzászólások: 573
Csatlakozott: 2017.02.11. 20:26
Nem:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Leara »

Catrin írta: 2023.05.09. 21:47 A második évad egybefüggő(bb) sztorija ezzel szemben sokkal értékelhetőbb volt nekem, részben azért, mert Bon karaktere a maga hülyeségeivel együtt érdekelt, egyáltalán nem bántam, hogy ennyire kitűnik (a változása ezért is emlékezetes);
Igen, ettől függetlenül Bont egyébként nem utáltam az elején se, csak nem éreztem odavalónak ezt a fajta (mind kinézetben, mint karakterben) túl harsány szereplőt, de már akkor is érződött, hogy amúgy jó ember, a karakterfejlődése után pedig kifejezetten szerethető lett. Csak a húga ne szólaljon meg :D. Kahaku meg kb. pont a fordítottja volt számomra,
SPOILER
az elején úgy tűnt, hogy ő végre kicsit különbözik az eddigi Hayase leszármazottaktól, de aztán ugyanolyan betegesen megszállottja lett Fushinak... persze a végén levő döntése azért elég önzetlen volt.
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

Sangokushi Dai Ichi, Ni, San trilógia

Totál véletlenül akadtam rá erre, de ami igazán meglepett: Feliratosan!

Említettem már jó párszor itt a fórumon is, mennyire elkötelezett híve vagyok a Luo Guanzhongnak tulajdonított, valós történelmi alapokon nyugvó Three Kingdoms regényciklusnak. (Bár ez egyfajta titkosi-művelet nálam, mert bár itt a három kötet a polcon, de még mindig nem jutottam el az abszolválásukig, aminek legfőbb oka a terjedelmes, 2000 oldalt kitevő papírmennyiség.) Innen már nem nehéz kitalálni, hogy kifejezetten vevő vagyok a legtöbb adaptációra, legyen az kínai élőszereplős sorozat (van is egy 90 részes monstrum, bár nagy hibája, hogy nem viszi végig a teljes történetet), film, játék (Shin-Sangoku Musou) színpadi feldolgozás vagy anime (amiből szintén volt már szerencsém párhoz, talán a '91-es Yokoyama Mitsuteru Sangokushi volt eddig a legmeggyőzőbb, még ha az is vérzett vagy ezer sebből). Szóval nah, ami a lányoknak Mo Xiang Tong Xiu, az nálam Luo Guanzhong és a Három királyság.

Ami ezt az iiiigencsak underwatched, a pince porlepte sötét zugából kihúzott trilógiát illeti: Nagy vonalakban elmondható, hogy részről-részre nő a színvonal - az első még igencsak nyögvenyelős és több ponton bűnös húzásokkal tagolt, addig a második már egész komoly hangvételű, a harmadikra pedig kifejezetten jól beérett a dolog, igaz, a látványosan nagyobb összecsapások, intrikák és karakterdrámák is főleg itt zajlanak, szóval valamelyest előnyösebb helyzetben vannak, bár az első film bűneire így sincs bocsánat, mind közül a legnagyobbra, a tempóra. Érdemes tudni a könyvről, hogy majdnem 100 év eseményeit dolgozza fel, bár azt megfigyeltem, hogy a legtöbb adaptáció általában két helyen fejezi be: Az egyik a 209-ben lezajlott Chi Bi (Red Cliff néven talán ismerős lehet pár embernek) és annak epilógusa (ami azért is érdekes, mert pont utána történik meg a Birodalom három részre szakadása), míg a másik a Wuzhang-síkságon történtek (234), elsősorban Zhuge Liang halála. Amit hittem: Ez a filmtrilógia Chi Biig jut el. Ami lett: Wuzhang.
A kezdet mindig ugyanaz: A 184-ben kirobbanó sárgaturbános lázadás leverése, Liu Bei és két fogadott fivérének szerepvállalása és az ő felemelkedésük, miközben a száz részre tagolt Kínában szép lassan beáll a regénycímben szereplő állapot. A probléma mindössze annyi, hogy ezt ugyan sikeresen belesűrítettem egyetlen mondatba, de a történet ennél messze többszálú és eposzi, rengeteg névvel, helyszínnel, csatával, eseménnyel, politikával, romantizálással, amit - és ez most már szent meggyőződésem - NEM lehet mozgóképen kifogásmentes formában visszaadni. Ennek a trilógiának az első felvonása brutál gyorsan halad, egyszerűen levegőt venni nem enged. Kevés az igazán látványos rendezői kísérletezés vagy bravúr, egyedül a viszonylag magas költségvetésre és a korabeli illusztrációkat kifejezetten ügyesen megidéző grafikára tud hagyatkozni.
A második és harmadik film egy fokkal jobbak ilyen szempontból, mert ott már enged különbséget tenni az átvezető jelenetek és a fontosabb kulcsmomentumok között, emiatt a karakterek valamivel jobban kirajzolódnak, ahogy az eseményeknek is van némi súlya, a harmadiknak pedig vannak kifejezetten jó momentumai is. Mindezen kapkodások és életlen megoldások ellenére(!) is csomó minden kimaradt: Karakterek, interakciók, csaták, szóval a kompromisszumos megoldásai ellenére sem sikerült visszaadni azt, ami a regény, ráadásul - ahogy fentebb már taglaltam - az utolsó ~46 év nem is lett feldolgozva. Slusszpoén: Mindhárom film 2,5 órás játékidejű, csak hogy még jobban érzékeltessem, mekkora horderejű műről van szó.

A szájíz kicsit keserű, de valahol nem bánom, hogy áldoztam időt erre az elásott trilógiára, mert az animés TK feldolgozások közül még ez volt talán a legjobban sikerült darab.

Verdikt:
Ichi Bu - 5/10
Ni Bu - 6/10
San Bu - 7/10
Avatar
SaiyaGin
Profi
Profi
Hozzászólások: 230
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin »

Gosho Aoyama's short stories

6 rövid történet a Detective Conan mangakájától, amelyek többsége nem kapcsolódik Conan világához. A többnyire könnyed, egyrészes sztorik változatosak, van köztük időutazós szerelmi történet, titkosügynök-paródia, és krimi-vígjáték is. Nagyon jól szórakoztam rajtuk, azoknak is ajánlom, akik nem nézik a Conant.
Avatar
GentleRain
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 181
Csatlakozott: 2022.07.08. 13:29
Nem:
Tartózkodási hely: Tata
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: GentleRain »

Jelenleg ezeket nézem:

Blood+
Douluo Dalu II: The Unrivaled Tang Sect (donghua)
Azure Legacy / The Demon Hunter (donghua)
"Ne gondoljuk, hogy valaki túlságosan tökéletes!"
Avatar
ZeroProcess
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2019.03.27. 21:45
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: ZeroProcess »

Hyouken no Majutsushi ga Sekai o Suberu

Már el is felejtettem, hogy múltkorában egy meme miatt végig néztem a sorozatot.

Röviden annyi a szitu, hogy egy fantasy világban háború dúl, ahol egy kisgyermek árva lesz, akit egy elit mágus osztag nevel fel, közben pedig velük együtt harcol a fronton. Sorozat a háború után veszi fel a fonalat, amikorra már a kisgyermek tini fiúvá cseperedett és megkezdi a tanulmányait egy mágikus akadémián. Jah és persze a fiú a világ legerősebb mágusa, amit titkol.

Hát igen a srác múltja érdekesebb, mint jelene, mely miatt előbbi érdekes karakter viszonyokkal, míg utóbbi szokásos mágus akadémiás klisékkel örvendezteti meg a nézőt. Jelenbeli eseményekre nem is nagyon pazarolnám a szót, van terrorista támadás, verseny stb. Ami igazából élvezhetővé teszi, az a főszereplő egy-két cool pillanata és a poénos jelenetek, amikből nem kevés van. Nem véletlenül futottam bele egy meme-be erről a cuccról.

Nem feltétlenül a karakterek összetett jellemek ebben a sorozatban, hanem a közöttük lévő viszony. Persze a főhős (akit mellesleg Ray-nek hívnak) túlzóan illedelmes és tisztelet tudó attitűdje miatt nem egy szokványos figura.

Az animáció átlagos alattinál semmikép nem nevezhető jobbnak, de az ED szám legalább jó.

Egynek elment. Maga a sztori nem nagy szám, kliséből sincs hiány, de azért van egy-két jól kitalált egyedi eleme, illetve kifejezetten poénos.


Tower of God

Az alapanyagot nem ismerem, de annyit tudok róla, hogy elég népszerű egy mű. Engem az előzetesek annyira nem fogtak meg azért se néztem meg eddig, de nemrég belebotlottam az évad végi csavart leíró spoiler-be és azután úgy voltam vele megnézem.

Az eddigi 13 rész alapján a sztori faék egyszerű. Adott egy fantasy szerű világban egy torony, amit sokan meg akarnak mászni, hogy saját vágyaikat beteljesítsék. De a toronyba nem mindenki léphet be, illetve ha nem lenne elég, hogy megmászása közel lehetetlen és halálos feladat, még előtte vmi érthetetlen módon a tornyot megmászni akarókat különféle próbák elé állítják, amik akár halálosak is lehetnek. No ennek a toronynak vág neki a főszereplő srác Baam, hogy megtaláljon egy lányt ki kedves volt hozzá és aki faképnél hagyta.

A főhős ezen motivációja pedig számomra ellentmondásosan működött. Hiszen így az anime nem foglalkozott azzal, hogy rávegyen érdekeljen maga a torony és hogy mi lehet odafent. Így pedig nem is érdekelt, holott központi eleme lenne a cuccnak.

Amellett pedig, hogy nem kelt érdeklődést a világ és annak elemei iránt, még a megismert dolgok egy része is átgondolatlannak tűnik. Lásd a már említett próbákat, mik létjogosultsága elég feleslegesnek tűnik. De pl a technológiai szint is elég fura, igencsak modern dolgok vannak a toronyban, de közben az azt megmászók meg csak karddal és egyéb primitív fegyverekkel küzdenek.
Mellesleg, ha egy dungeon szintjein végig menni irdatlan nehéz, akkor az emberek logikusan csapatokba tömörülnek, hogy sikerüljön az akadályok leküzdése. Itt meg úgy ugrik neki a kalandnak, hogy majd egyedül megy végig és a próbák egy jó része is inkább egymás ellen uszítja a torony megmászóit, mintsem fordítva. Pont emiatt kicsit furán jön ki, hogy az évad végére - kis spoiler - de egy csapatba tömörülnek az emberek.

Na de most már rátérnék a pozitívumokra, mert azért vannak azok is. A karakterek motivációi érdekesek, köztük lévő interakciók pedig szórakoztatóak, melyek amúgy az anime fő humor forrásai is. Kivétel a főszereplő Baam, ő elég sótlan egy alak, amnéziás, csak egy csaj után lohol és vmiért igencsak erős. Mind emiatt ő volt az egyik legkevésbé érdekes és szimpatikus karakter. A másik véglet Zahard hercegnői, kiket a legjobban bírtam a sorozatból.

Az animáció jó volt és ez a rendhagyó látványvilág nekem nagyobb bejött. Kár, hogy az egyedi vizuálhoz az aláfestések és az OP-ED páros sem ért fel.

Nem bántam meg a ráfordított időt, de nem is estem hanyatt tőle. Ha lesz folytatása, akkor egyetlen dolog miatt fogom nézni, méghozzá, hogy lássam azaz unszimpatikus csaj miként fog remélhetőleg szenvedni a tetteiért.

A sztori és a világ egyelőre érdektelen és unalmas, viszont a karakterek érdekesek, illetve kedvelhetőek, a köztük lévő interakciók pedig szórakoztatóak. Szóval egy kikapcsolódásnak jó volt, de arra nem volt elég, hogy rávegyen az alap műre.


Suzume

Meg is feledkeztem erről is írni pár gondolatot, holott tavasszal néztem a moziban. Én azért szoktam moziba járni, de még így is ez volt az első alkalom, hogy animét néztem meg ott. Köszönhetően annak, hogy vagy nem vagy lehetetlen időpontban szoktak egy-egy anime filmet adni a vidéki mozikban. Meg is lepett, hogy a Suzume-t minden nap több időpontban játszották. Annak pedig külön örültem, hogy felirattal játszották és nem kapott magyar szinkront.

Maga a film felülmúlta az elvárásaimat, hiszen már felkészültem arra, hogy ez vmi giccsbe hajló romantikus cucc lesz. Ehhez képest egy könnyed kalandfilmet kaptam, ahol a főszereplő páros végig járja Japánt, hogy bizonyos ajtókat becsukjon elkerülve ezzel a katasztrófákat. Nekem tetszett az ajtók földrengésére adott magyarázata, illetve szimbolikus jelentésük is.

Persze azért van egy semmit mondó romantikus szál, amit néha próbál erőltetni az anime teljesen feleslegesen.

Nem operál sok karakterrel a cucc, de sajnos a főszereplő Suzume nem egy pozitív jellem: felelőtlen, meggondolatlan, önző tini lány akivel nehéz szimpatizálni. Ellentétben a nevelő anyjával, akit az ember nem tud nem kedvelni és nem megérteni. Kétségtelen sok lemondással járhatott Suzume-t felnevelni és szerintem a film legjobb része mikor Suzume és nevelő anyja közt lezajlik egy rendkívül feszültségekkel teli veszekedés erről. Azonban ennél a témánál a pár keresés szempontjából kicsit túl negatívan áll hozzá a film ehhez. Való igaz egyedül álló anyának nehezebb társat találni, de valljuk be van különbség aközött, hogy a saját vagy örökbefogadott gyerekkel teszi ezt egy nő. Hiszen előbbi esetén lehet olyan negatív olvasata a dolognak, hogy egy felelőtlen nőről van szó, aki csak felcsináltatta magát, míg utóbbi esetén ilyesféle negatív olvasata nincs a dolognak. Szóval Suzume nevelő anyja nem a legrosszabb helyzetben volt.

A látvány pazar, mely miatt megérte moziban nézni. Bár zenei fronton nem maradandó.

A rendező korábbi munkái eddig elkerültek, egy kivételével, ugyanis a Csillaghajsza az egyetlen amit korábban láttam tőle. Így pedig a Suzume és a Csillaghajsza alapján csak a látvány miatt mondanám kiemelkedőnek az alkotásait, más miatt egyelőre nem tudnám megmondani, mitől nagy szám a csávó.

Egyszeri könnyed kalandfilmnek tökéletes.


Sonny Boy

Egy ideje szemeztem vele a rendhagyó látványa miatt, noha azt már elfelejtettem, hogy miről is fog szólni az anime, így végül nulla előismerettel vágtam bele.

A történet lényegében annyi, hogy egy tucat középiskolás diák különböző osztályokból egyik pillanatról a másikba átkerül az iskola épületével együtt egy másik virágra, melynek megvannak a maga szabályai. Nem tudni miért történt mindez, nem tudni mi van az iskola épületén túl és azt sem tudni mik ezen világ szabályai. Azt pedig végképp nem tudni, hogyan lehet visszajutni a mi világunkba.

Az anime ezen tanulókat követi nyomon, miként verbuválódnak egy egységgé a túlélés és a hazajutás érdekében. Ez idő alatt pedig egyre jobban megismerjük őket és eme világot. Csakhogy a sorozat nem követi a tipikus utat melyet az alap felállás után elvárnánk. Így viszont kénytelen vagyok kicsit spoilerezni, ugyanis az eddig leírtak csak az első felére igaz. Ugyanis a második fele azt mutatja be, ha a hazajutás mint cél értelmetlenné válik. Ennél többet nem is spoilereznék legyen elég annyi, hogy az utolsó fele az elvontabb része az animének, jobban mer kísérletezni - rá is vett, hogy jobban elgondolkozzak a látottakon -, miközben a vége felé haladva egyre inkább nyomasztóvá válik a Sonny Boy.

Nem minden pillanatát értettem az animének. Azonban szerintem az anime alapjába véve párhuzamba állítható az iskolai léttel, a ballagással és az azt követő életszakasszal, hiszen
SPOILER
rákényszerülünk, hogy egy közösséget alkossunk, megismerjük egymást iskolás éveink alatt, hogy teljesítsük közös célunkat, a ballagást. Mely után e közösség felbomlik és mindenki megy amerre lát. És ezt látjuk a részek alatt a másik világba került diákok képében, annyi különbséggel, hogy nem a közös cél elérése miatt oszlik fel a kialakult közösség, hanem pont ellenkezőleg, annak beteljesítésének elmaradása miatt.

Ha nem is feltétlen összetettek vagy egyediek a karakterek, de az biztos, hogy emberiek. Az elején a hihetetlen enerváltságával unszimpatikus főszereplő srác is változik olyan irányba annyit, hogy a végére azért el tudtam őt fogadni.

Vizuálisan számomra mindenképp magával ragadó és tetszetős. Ellentétben az aláfestésekkel vagy az OP-ED párossal, amikre már most nem emlékszem.

Egy érdekes, helyenként lassú, helyenként elvont, de elgondolkodtató anime, amit nem maradandó és nem biztos, hogy mindenki ugyan úgy fogunk értelmezni.


Kidou Senshi Gundam: Suisei no Majo - Prologue

A Gundam szériákkal kb annyira vagyok képben, hogy egyszer olvastam a Mondo-ban az univerzumhoz kapcsolódó cikkeket, melyekből annyi maradt meg, sok sorozatot megélt széria, ami háborús mechás cucc. A szerteágazó sorozatok/filmek pedig eddig távol tartottak a Gundam-tól, de nemrég modern háborús animét akartam nézni és a Mercury-s szériáról sok pozitívumot hallottam, továbbá, hogy egyáltalán nem kell hozzá semmilyen Gundam előismeret. Ezek alapján pedig belevágtam.

A legszembeötlőbb eleme az animének a megvalósítása, ugyanis mind animációban, mind aláfestésekben kiemelkedő egy darab. E prológus az érdekes, drámai, véres és talán még vmelyest sokkoló mivoltával meg vett kilóra. Csakhogy a további részek tükrében (már amennyit láttam eddig a sorozatból) ez felvezetés jól megvezetett engem. Ugyanis elhitette velem, hogy egy komoly, véres küzdelmeket nem mellőző sorozattal lesz dolgom. Holott a folytatásban nagyrészt csak annyi van eddig (most kezdtem bele a 2. évadba), hogy majdnem minden részeben az irritáló főszereplő csajt a suliban kihívják egy nem életre-halálra menő a mecha párbajra, amit folyton a ő nyer meg.

Mint felvezető remek, hiszen kedvet ad a folytatásra, azonban félrevezető, mert a sorozat nem feltétlen olyan, mint amilyen e rész alapján várnánk.
Kép
Avatar
Junchi
Koffein Kondenzátor
Koffein Kondenzátor
Hozzászólások: 2524
Csatlakozott: 2007.06.23. 14:28
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: Azuchi

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: Junchi »

ZeroProcess írta: 2023.07.12. 21:34 a Csillaghajsza az egyetlen amit korábban láttam tőle.
Pedig az még az általános Shinkai-mércéhez képest is borzasztó, legalábbis azt még a rendező rajongói sem szokták túlzottan magasztalni.

Kimi no na Wát csekkold, az még a vállalhatóbb rendezései közé tartozik.
Avatar
GentleRain
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 181
Csatlakozott: 2022.07.08. 13:29
Nem:
Tartózkodási hely: Tata
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: GentleRain »

Junchi írta: 2023.07.14. 20:33
ZeroProcess írta: 2023.07.12. 21:34 a Csillaghajsza az egyetlen amit korábban láttam tőle.
Pedig az még az általános Shinkai-mércéhez képest is borzasztó, legalábbis azt még a rendező rajongói sem szokták túlzottan magasztalni.

Kimi no na Wát csekkold, az még a vállalhatóbb rendezései közé tartozik.
Nálam pont a Kimi no na Wa tette be a kaput. Addig is maximum a Kotonoha no Niwa tetszett Shinkai művei közül, de a többit egyszerűen képtelen voltam élvezni. A Másodpercenként 3 centimétert háromszor kezdtem el, de sosem tudtam végigszenvedni. A Kimi no na Wa meg... nos, nem tudtam eldönteni, hogy a rendező minek szánta a filmet. Romantikusnak? Felnövéstörténetnek? Fantasynak? Mert mindenből van benne valami, csak éppen nem szól semmiről. A vége meg olyan, mintha elunta volna és kész, nem zárta volna le. A Suzumét már nem is vállaltam be, mert több Shinkai Makoto csalódás után nem akartam újabb két órát elpocsékolni az életemből.
A Csillaghajsza meg... hát, ott sem tudni, mire gondolt a költő, mert bár egyszer végigszenvedhető, de kb. két perccel utána már nem tudtam volna megmondani, miről szólt.
"Ne gondoljuk, hogy valaki túlságosan tökéletes!"
Avatar
ZeroProcess
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2019.03.27. 21:45
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: ZeroProcess »

Junchi írta: 2023.07.14. 20:33 Kimi no na Wát csekkold, az még a vállalhatóbb rendezései közé tartozik.
Terveztem, hogy majd a korábbi műveiből párat bepótolok valamikor. Szal akkor majd erre is sort kerítek.
Kép
Avatar
SaiyaGin
Profi
Profi
Hozzászólások: 230
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin »

Aria the Animation rewatch: most még jobban tetszett, mint amikor először láttam. A másik két sorozatot is meg fogom majd nézni újra.
Avatar
ZeroProcess
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 172
Csatlakozott: 2019.03.27. 21:45
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: ZeroProcess »

Koutetsujou no Kabaneri Movie 3: Unato Kessen

Valamelyik nap miután kedvem támadt, végig is néztem újból a sorozatot egyben bepótoltam ezt a folytatást is, amiről meg is feledkeztem, hogy létezik. Maga a sorozat minden hibája ellenére még mindig jó és noha le sem tagadhatóak az AoT-os áthallások, amiket egyesek felróttak anno neki, azok szerintem nem váltak a Kabaneri hátrányára. Igazából egy szintet képvisel az AoT-tal, egyik sem jobb a másiknál. Pedig a Kabaneri le is körözhette volna a titános kalandot, ha a készítők nem lövik lábon magukat azzal, hogy csak 12 részesre csinálják az animét. Ugyanis az első kb 7 epizód még a kisebb átgondolatlanságokkal együtt is bitang jó, csak kár, hogy az évad második felét, Biba lázadását összecsapták. Holott az egy hosszabb átívelő szálnak megfelelő lett volna, mely közben meg más kisebb események (mint pl e filmé) is helyett kaphattak volna egy 24 epizódos etapban.

Így viszont az első évad zárására oda jutottunk, hogy a történet szállak lezárásra kerültek és nem maradt semmilyen várakozást keltő esemény, kérdés amiből egy folytatást ki lehetne bontani.Ezzel a készítők is tisztában vannak, hiszen e filmmel biztonsági játékot játszottak. Összehoztak a korábbiakhoz kapcsolódó de valamelyest önálló történetet, aminek van eleje és vége. Csak épp magát a szériát nem lendíti előre, lévén nincsenek utalások vagy apró történések, de még olyan új karakterek sem kerültek a képbe akiket egy esetleges kövi filmben/évadban szerepeltetni lehetne.

Na de miről szól a film? Hát az Unato csatáról ahogy a címe is mondja, melyben az emberek Unato-t foglalják vissza a kabane-ktől és ebben segítkezik az Acél erőd és legénysége vagyis főhőseink. Ergo egy szimpla epizód, ami amúgy jó és ahol a showt Mumei viszi el. Imádnivaló és rendkívül aranyos ebben a filmben. Kifejezetten meglepett, hogy -kis spoiler- a film végén Mumei lett a kezdeményező abban, hogy új szintre emelje kapcsolatát Ikoma-val.

A megvalósítás még mindig magas színvonalú.

Akik bírták a sorozatot és vagy Mumei fanok, azoknak mindenképp érdemes megnézni.
Kép
Avatar
SaiyaGin
Profi
Profi
Hozzászólások: 230
Csatlakozott: 2018.10.25. 19:50
Nem: Férfi
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: SaiyaGin »

Mob Psycho 100 S3

Nagyon tetszett, leginkább az, hogy bár elméletileg shounenfight anime, talán a harcoknál is nagyobb figyelmet kapott a szereplők lelkivilága, jellemfejlődése (persze a harcjelenetek nagyszerű animációja se negatívum). További előnye, hogy 36 rész alatt egy teljes, lezárt történetet kaptunk. Azoknak is ajánlom, akiknek az elmúlt évek hype-olt shounenfight sorozatai nem jöttek be.
(Viszont a sorozat nézése közben rájöttem, hogy egy csomó mellékszereplőre már alig emlékszem, egyszer újra meg kellene majd nézem az első két szezont.)
Avatar
GentleRain
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 181
Csatlakozott: 2022.07.08. 13:29
Nem:
Tartózkodási hely: Tata
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: GentleRain »

Jelenleg ezeket (van köztük donghua is):

The Great Ruler (donghua)
Douluo Dalu 2: Jueshi Tangmen (donghua)
Swallowed Star (donghua)
Bokura no Ameiro Protocol
Mahoutsukai no Yome Season 2 Part 2
Kamonohashi Ron no Kidan Suiri
"Ne gondoljuk, hogy valaki túlságosan tökéletes!"
Avatar
GentleRain
Szakértő
Szakértő
Hozzászólások: 181
Csatlakozott: 2022.07.08. 13:29
Nem:
Tartózkodási hely: Tata
Kapcsolat:

Re: Animeajánló, milyen animét nézel mostanában?

Hozzászólás Szerző: GentleRain »

Kanon (2002)

Igen, sokan mondják, hogy a másik verzió sokkal jobb, de mivel ezt választották nekem egy animés kihívásra, ezt nézem. A grafika szerintem kifejezetten bájos, a történet érdekesnek tűnik és elég lassan halad ahhoz, hogy ne kapkodjam ide-oda a fejem. Kíváncsi leszek a végére, a nagy titokra, meg Yuuichi kapcsolatára az öt lánnyal. Az opening kellemes, az ending is, a játékot ugyan nem ismerem, de ez nem tart vissza.
Ha tetszeni fog, akkor a 2006-os verzióra is ráizzítom majd magam idővel.
"Ne gondoljuk, hogy valaki túlságosan tökéletes!"
Válasz küldése