×

Regisztráció

Anime: Koukaku Kidoutai

Koukaku Kidoutai © Shirow Masamune • Bandai Visual / Production I.G

Koukaku Kidoutai (movie, 1995)

攻殻機動隊

Ghost in the Shell

Ghost in the Shell - Páncélba zárt szellem

Hossz: 82 perc
Műfaj: akció, sci-fi, pszichológiai, seinen

Rendezte: Oshii Mamoru
Eredeti mű: Shirow Masamune
Írta: Ito Kazunori
Karakter dizájn: Okiura Hiroyuki
Zene: Kawai Kenji
Stúdió: Bandai Visual, Production I.G

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Koukaku Kidoutai Stand Alone Complex (TV, 2002)
Koukaku Kidoutai Stand Alone Complex 2nd GIG (TV, 2004)
Innocence Ghost in the Shell (movie, 2004)
Koukaku Kidoutai STAND ALONE COMPLEX Solid State Society (movie, 2006)

Értékelések: (244 szavazat, átlag: 9.05, #43) részletek

Koukaku Kidoutai © Shirow Masamune / Bandai Visual / Production I.G
Nem túl messze a jövőben járunk, ahol a nemzeteket városállamok és megaszövetkezetek váltják fel, és a világot egy kiterjedt számítógéphálózat köti össze. A cyborg-technika igen magas szinten áll, az emberektől szinte megkülönböztethetetlen cyborgok élnek a városokban, és dolgoznak a munkahelyeken. E világ Japánjában létezik egy szervezet, a 9-es szekció, amelynek feladata a cyber-bűnözők kézre kerítése.
Motoko Kusanagi őrnagy, és partnere, Batou mindketten cyborgok, és a 9-es szekciónál egy hírhedt hackerre, a Puppet Master-re vadásznak. A Puppet Master onnan kapta a nevet, hogy képes az emberek elméjébe behatolni, és hamis emlékeket beléjük táplálni, ezáltal mint élettelen bábukat a markában tartva, saját céljaira használhatja fel őket. Mint később kiderül, a Puppet Master nem is igazán egy személy, hanem egy céltudatosan kifejlesztett, de később irányíthatatlanná vált, saját öntudatára ébredt Mesterséges Intelligencia-program, melynek fedőneve 2501. A Puppet Master egy még lélek nélküli cyborg-tetstet felhasználva kapcsolatba lép a 9-es szekcióval. Kusanagi őrnagy pedig elhatározza, hogy kapcsolatot létesít a programmal, amely láthatólag valamiért őt szemelte ki magának...

A Ghost in the Shell egy sötét cyberpunk sztori, amely Masamune Shirow mangája alapján készült. A film sokak számára etalon az animék között, valószínűleg egy sokak által ismert és kedvelt film, amely az Akira mellett nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az anime nyugaton is ismert médium legyen.
A film lenyűgöző és egyben veszélyes látomást mutat be, melyben a kiterjedt információs hálózat mindent összeköt a világon. A Ghost in the Shell információközpontú világában az emberi test eszközzé válik, mely mesterségesen is pótolható. A filmben levő filozófia szerteágazó és eredeti, kérdései között szerepel az emberi elme és a test elhatárolódása, a tudatmanipuláció, az evolúció kiterjesztése az emberi tudatra, az emberség és az elembertelenedés egy lehetséges jövőbeli társadalomban.

A komplex, filozofikus történet nagyon szép animációval és aprólékosan kidolgozott, realisztikus hátterekkel párosul. A Ghost in the Shell megfontoltan kidolgozott, komoly, remek hangulatú anime film, melyet az eredeti ötletek, a grafikai megvalósítás, és a mondanivaló mindenképp a legjobb animék közé emelnek.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 10 (mestermű)
2002.11.11.
56205 olvasás

Ismertető értékelése:
4.83 (kiváló), 6 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Koukaku Kidoutai © Shirow Masamune • Bandai Visual / Production I.G

Hozzászólások:
Abszolút klasszikus. Az itt megpendített húroknak immár három évadnyi sorozat és egy további mozi film zengi tovább hamisítatlan eszméit, hangulatát. A képek, hangok és történet által életre hívott hangulat örök, és megismételhetetlen. A mondanivaló valós, és minden évvel egyre aktuálisabb. A stílus hibátlan. Kevés az olyan történet, legyen az anime, vagy bármi más, ami összetettségében, scifi valóságában, történeti, és audio-vizuális kidolgozottságában megközelíthetné ezt a mesterművet. Ha egyszer megnézed, és ráérzel, hangulata, és tanulságai örökre ott fognak zizegni agyad rejtett zugaiban.
#1 | 2012.02.22. | írta: osehi
Hozzászólás írásához jelentkezz be.