×

Regisztráció

Anime: Omoide no Marnie

Omoide no Marnie © Joan G. Robinson • Studio Ghibli

Omoide no Marnie (movie, 2014)

思い出のマーニー

When Marnie Was There


Hossz: 130 perc
Műfaj: dráma, hétköznapi, fantasy

Rendezte: Yonebayashi Hiromasa
Eredeti mű: Joan G. Robinson
Írta: Yonebayashi Hiromasa, Niwa Keiko, Ando Masashi
Karakter dizájn: Ando Masashi
Zene: Muramatsu Takatsugu
Stúdió: Studio Ghibli

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (3 szavazat, átlag: 8.00) részletek

Omoide no Marnie © Joan G. Robinson / Studio Ghibli
Sasaki Anna 12 éves kislány, aki nevelőszüleivel él. Anna gyenge fizikumú, zárkózott lány, ismétlődő asztmarohamokkal és szorongással küzd, emiatt nem tud beilleszkedni hasonló korú, gondtalan társai közé. Orvosi javaslatra a kislányt a nevelőszülők a nyári szünetre vidékre küldik, egy kedves ismerős házaspár házába, azt remélve, hogy a környezetváltozás, a nyugalom és a friss levegő jót tesz a kislánynak testileg és lelkileg egyaránt. Anna kedvenc időtöltése a rajzolás, ezzel tölti hát a vakáció napjait a kis tengerparti faluban.
Egy nap Anna rábukkan egy hatalmas kastélyra, mely a mocsaras tengeri árapály-zónában épült, és láthatólag régóta elhagyatottan áll. Aztán kiderül, hogy a ház mégsem lakatlan. Anna meglepetésére itt lakik egy vele egykorú kislány, akinek a neve Marnie, és gyönyörű szőke haja és kék szeme van. Marnie kedvessége, ismerőssége rögtön magával ragadja Annát, és a két kislány hamarosan szoros barátságot köt. Marnie és a kastély tele van titkokkal, és Anna hamarosan egy különös világban találja magát valóság és fantázia határán, ahol drámai fordulatok során ismeri meg az igazságot Marnie-ról, és saját múltjáról.

A történet Joan G. Robinson angol írónő "When Marnie Was There" című gyerekregényét dolgozza fel, a Ghibli stúdiótól ismert magával ragadó elbeszélésmóddal.
A film hihetően mutatja be egy érzékeny kislány gondolatait, énkeresését és személyiségfejlődését. Olyan témákat érint, mint a család, a szeretet és a magány. A történetben a fantáziavilág és a realitás keveredik, de a fantáziavilág inkább csak érintőlegesen kerül elő, sokkal jobban dominál a reális, hétköznapi dráma. A film a múltat és jelent, a fantáziát és a valóságot ügyesen szövi össze egy megindító és szépen lezárt történetté, mely véleményem szerint az utóbbi évek egyik legjobb Ghibli filmje lett.
A stúdió ezúttal is csodás animációt produkált, az apró részletekig megrajzolt valósághű hátterek és a szép, kézi rajzolású karakterek tetszetős, klasszikus külsőt adnak a történethez.

Anna és Marnie története érzelmekkel teli, szívmelengető film, több, meglepően drámai fordulattal, ezúttal a megszokott Ghibli filmeknél talán egy fokkal felnőttesebb témával. Meglehet, nem mindenkit nyűgöz le egyformán, tekintve hogy nem annyira mozgalmas, akciódús, inkább hétköznapi történet, ahol az érzelmeken van a hangsúly. De akit szíven talál a témája, annak mindenképpen emlékezetes film lesz.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2016.12.19.
53619 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Omoide no Marnie © Joan G. Robinson • Studio Ghibli

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.