×

Regisztráció

Anime: Kara no Kyoukai

Kara no Kyoukai © Nasu Kinoko • ufotable

Kara no Kyoukai (movie, 2007)

空の境界

Garden of Sinners, Boundary of Emptiness


Hossz: 8 mozifilm
Műfaj: dráma, fantasy, thriller, pszichológiai, természetfeletti, felnőtteknek, seinen

Rendezte: Aoki Ei, Hirao Takayuki, Miura Takahiro, Nonaka Takuya, Obunai Mitsuru, Takiguchi Teiichi, Takizawa Shinsuke
Eredeti mű: Nasu Kinoko
Írta: Nasu Kinoko, Type-MOON
Karakter dizájn: Takeuchi Takashi
Zene: Kajiura Yuki
Stúdió: ufotable

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

Kara no Kyoukai © Nasu Kinoko / ufotable
Kokutou Mikiya utolsó évét kezdi a gimnáziumban, amikor az évnyitón egy titokzatos, kimonóba öltözött lányt vél felismerni a tömegben, ezért úgy dönt, bemutatkozik neki. A szépség neve Ryougi Shiki, és mint kiderül, Mikiya osztálytársa lesz ebben az évben. Shiki meglehetősen hideg és magának való személyiség, és folyton úgy tűnik, mintha titkolna valamit, ám az együtt töltött napok-hetek után kezd megnyílni Mikiya felé. Végül randit beszélnek meg, ám a találka érdekes fordulatot vesz: mintha Shiki lenne nem önmaga, fesztelen és jókedvű, ám valamiért mégis veszélyes érzést kelt a fiúban... Végül felfedi ennek okát: ő Shiki másik, skizofrén személyisége, aki mindenben szöges ellentéte annak a lánynak (még nemben is), akit eddig Mikiya ismert.

Közben a várost titokzatos és véres gyilkosságsorozat tartja rettegésben. A fiú nagybátyja nyomozó, és elhinti neki, hogy az egyik tett helyszínén az ő iskolájukra utaló nyomot találtak, valamint úgy tűnik, a tettes megsérült. Másnap ebéd közben felhozza a dolgot Shikinek, akit láthatóan feszélyez a téma, ráadásul az egyik karja be van fáslizva... Végül figyelmezteti a fiút, hogy nem kellene ilyen dolgokba ütnie az orrát, ha nem akar a következő híradóban áldozatként szerepelni. Mikiya egyre jobban aggódik Shikiért, ezért elhatározza hogy szemmel fogja tartani iskola után. Éjjel, a szakadó esőben a Ryougi-klán háza körüli bambuszligetet járva hirtelen belebotlik a lányba, aki egy frissen megölt áldozat felett áll véres ruhában, és révült tekintettel figyelmezteti barátját: vigyázzon, mert szörnyű előérzetei könnyen borzalmas valósággá válhatnak...

A Ryougi-család ősi, spirituális hatalommal rendelkező klán, akik manapság már csak gazdag birtokosként élik a felső tízezer mindennapi életét tradicionális birtokukon. A család örököse azonban továbbra is az alapján kerül kiválasztásra, mennyiben birtokolja a különleges erőt, amely a másik, erősebb személyiség létrehozásán alapul, így lett Shiki akaratlanul is befutó bátyja helyett, akiben nincs meg ez a képesség. Ám a lány képtelen kordában tartani másik, mesterségesen kialakított gyilkos énjét, sőt, mivel tisztában van annak létezésével, paradox módon kötődik is hozzá, bármennyire elítéli és ellenzi annak tetteit. Miután Mikiya szemtanúja volt a bambuszligetben elkövetett gyilkosságnak, napi rutinjává lesz az itteni megfigyelés, de továbbra sem hisz benne hogy a lány lenne az elkövető, míg egy éjjel Shiki rá nem támad. Menekülés közben a liget körüli autóútra érnek, ám ekkor Shiki kijelenti, hogy képtelen tovább így létezni, és egy közeledő autó elé veti magát...

Két év telik el az öngyilkossági kísérlet után, mely végül nem járt sikerrel. Shiki gyilkos énje eltűnt, ám felébredve kiderül, hogy halálközeli kómában lebegve új képességre tett szert: a Halál Észlelésének Misztikus Szemeire. Ezzel a dolgok "életvonalait" látja, és ez nemcsak személyekre vagy tárgyakra vonatkozik, hanem MINDEN létezőre, legyen az absztrakt fogalom, varázslat, vagy akár egy jövőbeli esemény, és ezen vonalakat szétszakítva vagy elvágva bármit meg tud semmisíteni. Új hatalmának megismerésében segítségére lesz egy Aozaki Touko nevezetű hölgy, aki először rehabilitációs specialistaként mutatkozik be, de hamarosan kiderül: több mint aminek mondja magát, valamint Mikiya, aki azóta leérettségizett és dolgozni kezdett, ám két éven keresztül folyamatosan látogatta a kómában fekvő lányt.

A történet itt kezdődik, és valahogy úgy lehetne körülírni, mint Shiki útját a "nemlétből" a létezés felé. Főszereplőnk ugyanis új személyiséget keres magának, mert a másik meghalt autóbalesetben, így a megmaradt női énjének már nincs kihez viszonyítania magát, emiatt úgy érzi hogy nem "él", nincs "létérzéke". Így megpróbálja az elveszett pszichopata gyilkos énje személyiségét, vágyait, érzéseit utánozni - ami viszont a jelenlegi énjétől idegen... Azaz finoman szólva is ambivalens viszonyban áll saját magával. A pszichológiai töltet érdekesen és hangsúlyosan van prezentálva Shiki vívódásain keresztül, amihez rengeteget hozzátesz Sakamoto Maaya karrierjének talán legprofibb alakítása.

A Kara no Kyoukai a Fate/- és Tsukihime-univerzumokat jegyző Nasu Kinoko light novel-sorozata, melyet 8, egyenként 50-110 perces mozit tartalmazó filmsorozatban dolgoztak fel. A megvalósításért az UFOtable csapata felel, és csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni: hihetetlen látvány, 11/10-es animáció, fénykép részletességű hátterek, az OST-ről pedig Yuki Kajiura gondoskodik. Az urban fantasy és a misztikus-sötét hangulatú animék szerelmeseinek valamint thriller-rajongóknak kihagyhatatlan: fényárban úszó üzleti negyedek, a külvárosi vasútvonalak és viaduktok, sötét sikátorok, éjszakai fények és neonok adják a hátteret a durván meganimált harcoknak, drámai eseményeknek és érdekfeszítő nyomozásoknak, de van még itt bambuszliget, shinto-szentély, elhagyatott raktárépületek - és sok vér. Az anime rendkívül sok véres és erőszakos jelenetet tartalmaz, de nemcsak ezek okán, hanem tartalmi szempontok miatt is inkább felnőtt közönségnek ajánlom. Végül kis segítség a kronológiához, érdemesebb így nézni, mint kiadási sorrendben:

1. Ep02 Murder Study Part 1
2. Ep04 Void Shrine
3. Ep03 Remaining Sense of Pain
4. Ep01 Overlooking View
5. Ep05 Paradox Spiral
6. Ep06 Oblivion Recorder
7. Ep07 Murder Study Part 2
8. Mirai Fukuin
Írta: Surci
Surci értékelése: 8 (nagyon jó)
2017.01.08.
36373 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kara no Kyoukai © Nasu Kinoko • ufotable

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.