×

Regisztráció

Anime: B: The Beginning

B: The Beginning © Production I.G

B: The Beginning (ONA, 2018)

Perfect Bones


Hossz: 12 rész
Műfaj: akció, dráma, fantasy, krimi, thriller, természetfeletti, felnőtteknek, seinen

Rendezte: Kazuto Nakazawa, Yoshiki Yamakawa
Írta: Katsuya Ishida
Karakter dizájn: Kazuto Nakazawa
Zene: Yoshihiro Ike
Stúdió: Production I.G

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések:
Nincs elég szavazat.

B: The Beginning © Production I.G
A Netflix még 2016 elején jelentette be, hogy megszerezte a Production I.G animációs stúdió készülőfélben lévő B: The Beginning TV-animesorozatának online videómegosztási jogait, és az elkészültét követően 190 országban fogja egy időben elérhetővé tenni a Netflix Original Series kategóriába sorolt, angolul Perfect Bones címet viselő animesorozatot. A bemutató dátuma később áttolódott 2017-re, végül pedig csak 2018 tavaszára sikerült teljesen befejezni a sorozatot.

Az események helyszínéül az 1960-as évek Dél-Olaszországát idéző Cremona királysága szolgál. Itt ismerkedünk meg a két férfi főszereplővel: Kokuval, egy természetfeletti képességek birtokában lévő fiatallal, aki a tőle elszakított párját keresi, miközben a 'B gyilkos' (angolul Killer B(ee), vagyis Gyilkos Méh) néven pszichopata bűnelkövetőket tesz el láb alól, valamint Keith Kazama Flickkel, a 7 éves irodai száműzetés után ismét aktív állományba helyezett sztárnyomozóval, aki az említett 'B gyilkos' mellett a húgát megcsonkító sorozatgyilkost is kézre akarja keríteni. Kettejük múltja és sorsa szorosan összefonódik, miközben megpróbálnak felgöngyölíteni egy több évszázadra visszanyúló összeesküvést, amiben segítségükre lesz Lily, a tűzrőlpattant rendőrnő is.

Ha egy szóban szeretném összefoglalni a Production I.G animációs stúdió animesorozatának történetét, akkor a 'szövevényes' lenne az, ami leginkább jellemezné a cselekményt. A sztori úgy indít, mint bármely másik krimi: egy kegyetlen kettős gyilkossággal, ahol az áldozatok maguk is pszichopata őrültek. Ez, majd ezt követően a rendőrök bemutatása és a nyomozás megkezdése máris megteremtik a komor és nyomasztó alaphangulatot. A készítők azonban nem elégedtek meg egy hagyományos krimi-drámával, így már a második részben behozzák a természetfeletti vonalat, amiben helyet kapnak az ősi szárnyas istenségek újraklónozott változatai, a hozzájuk köthető prófécia beteljesítése, egy titkos kormányszervezet melynek tagjai szintén különleges képességekkel rendelkeznek, és akkor még nem is említettem a zseniális sorozatgyilkost, aki minden rossz okozója és minden szálat ő mozgat a háttérből - de ki az, aki őt mozgatja? A sorozat ezt a két történetszálat, tehát a rendőrség oldaláról a sorozatgyilkos utáni nyomozást valamint a természetfeletti lények / génmódosított emberek harcát mutatja be, de a hangsúly egyértelműen a rendőrös szál felé tolódik el.

Ez elsősorban a karaktereknek köszönhető. Keith Kazama Flick karaktere egy tényleg jól felépített nyomozó, sokkal emberibb és szerethetőbb, mint akikkel általában találkozni szoktunk ebben a szerepkörben. Könnyen követhető és logikus a gondolkodása, munkájából adódóan kellően pesszimista a természete, egyes reakciói fergetegesek, a múltját pedig csak fokozatosan ismerjük meg, így végig érdekes tud maradni. Lilyről ugyancsak nem tudok rosszat mondani, egy üde színfoltja a szereplőgárdának, aki bár az idő nagy részében a komikus tartalmat szolgáltatja, nélküle azonban az egész sorozat jóval szürkébb és unalmasabb lenne. A többi rendőr nem kap annyi szerepet, de mindenkinek megvannak a sajátos jellemvonásaik, amik szórakoztatóvá, és ezáltal kedvelhetővé teszik őket.
Ennek szöges ellentétei a természetfeletti szál szereplői. A 'B gyilkos' Kokunak szintén megismerjük a származását és a múltját - ami őszintén szólva egy elég ócska sablon - de a srácot egyedül az mozgatja, hogy megtalálja a barátnőjét, míg a lány zokogva várja, hogy megmentse őt a "fekete szárnyas bagoly" hercege - és ez a plátói románc sajnos nem valami érdekfeszítő. Aztán itt vannak a Market Maker nevű titkos szervezet bohócsminkes tagjai, akikről alig tudunk meg valamit, mindannyian csak névtelen tucatellenfelek, akik szárnyas hősünk útját állják, de maguk sem tudják, hogy miért. Ezek a karakterek tehát mindannyian gyenge sablonok, amit ellensúlyoz, hogy a történetnek ez a fele jóval részletesebb és mozgalmasabb, mint a rendőrök nyomozása, tele látványos harcokkal és váratlan fordulatokkal. A fontosságát jól tükrözi a befejezés, ahol Kokuék sorsát épphogy csak megemlítik.

Technikailag kiemelkedően jól teljesít a sorozat. A rajzolás elsőrangú, a környezet ábrázolása és a hátterek különösen szépek, emellett a karakterek megjelenése és az animációjuk is rendkívül részletes. És ha már az animációnál tartunk, külön említést érdemelnek a természetfeletti képességekkel vívott csaták, amik gyorsak, izgalmasak, és bitang látványosak. Különösen a gördeszkás üldözés és a tó közepén zajló leszámolás a harmadik részben. Az egyetlen, ami belerondít az összképbe, a CG-autók alkalmazása, de ez a költséghatékony megoldás már általánosnak számít az animékben, nincs mit tenni ellenük. Amire általában nem szoktam kitérni, itt viszont fontos szerepet kap, az a zenei aláfestés. A sorozatban végig ugyanaz a három-négy szomorkás dallam ismétlődik csak, de ezek olyan tökéletesen illeszkednek az eseményekhez és teremtik meg a drámai hangulatot, hogy minden alkalommal egy élmény volt hallgatni őket. Ugyanez igaz Marty Friedman - The Perfect World című endingjére, ami szintén egy kiváló választás volt az epizódok lezárásához.

Összességében, sokat vállaltak a készítők, és valószínűleg túl sok elemet, szereplőt és fordulatot zsúfoltak bele egy mindössze 12 részes sorozatba, ami azt eredményezte, hogy a végére akadt nem egy erőltetett belemagyarázás. Ennek ellenére egy kerek, minden fontos szálat lezáró befejezést kaptak a nézők, miközben maradt hely egy folytatásnak is. Akinek tetszett a Psycho-Pass, a Terror in Resonance vagy a Death Note, az mindenképpen adjon egy esélyt ennek is.
Írta: OJsan
OJsan értékelése: 8 (nagyon jó)
2018.03.15.
36492 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

B: The Beginning © Production I.G

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.