×

Regisztráció

Anime: Haikyuu!!

Haikyuu!! © Furudate Haruichi • Production I.G

Haikyuu!! (TV, 2014)

ハイキュー!!

Hossz: 25 rész
Műfaj: vígjáték, iskolai élet, sport, shounen

Rendezte: Mitsunaka Susumu
Eredeti mű: Furudate Haruichi
Írta: Kishimoto Taku
Karakter dizájn: Kishida Takuhiro
Zene: Hayashi Yuuki, Tachibana Asami
Stúdió: Production I.G

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (3 szavazat, átlag: 10.00, #1) részletek

Haikyuu!! © Furudate Haruichi / Production I.G
Mindenki más okból kezd el sportolni. Vannak, akik csak hobbi szinten űznek egy sportágat, mások viszont szeretnék versenyeken is megmérettetni magukat. Hinata Shouyou-nak viszont nem kisebb álma van, minthogy a legjobb röplabdás legyen az országban. Nem egy sportanime kezdődik azzal, hogy a főszereplő a legjobb akar lenni, de a Haikyuu!! egy nagyon fontos dologban kiemelkedik a műfajtársaitól. Végig az emberi mivoltában mutatja meg a sportágat, egyszer sem érződik, hogy istenek meccsét néznénk.

De előbb lássuk a történetet. Hinata az iskolából hazafele menet egy üzlet TV-jében látott röplabda edzést, ahol játszott egy alacsony srác, akit szimplán "Kis óriásnak" hívnak. Olyan szinten inspirálta a képessége, játékos tudása, hogy azonnal kereste a lehetőséget hol űzheti ezt a sportágat. Az iskolájában erre ugyan volt lehetősége, de nem vették annyira komolyan, mint Hinata szerette volna, ezért nem igazán volt lehetősége fejleszteni magát. Egy bajnokságra azért kijutott a csapat, ott találkozott Kageyama Tobióval, aki a csapatának legjobb játékosa volt. Habár Kageyama rettenetesen szidta a többieket egy-egy elvesztett labdamenet után, Hinatát mégis inspirálta. Pont azért, mert ő komolyan veszi a meccseket.

Eltelt néhány év, Hinata olyan középiskolát választott magának, ahol komolyan veszik a röplabdát, így kerül a Karasuno Középiskolába, ahol azonnal becsatlakozik a Röplabda klubba. Viszont mivel itt komolyan veszik a röplabdát, ezért itt jobban kijön Hinatának egy komoly hátránya. Méghozzá az, hogy rendkívül alacsony, csak 162 cm magas. Márpedig a röplabdában számít a magasság. Pont emiatt inspirálta az a bizonyos "Kis óriás", akit a TV-ben látott. Hogy ne legyen hátrány a magassága, Hinata megtanult nagyon magasra ugrani, olyannyira, hogy ez kikompenzálja a csapattársaival szembeni magasságkülönbséget. Ezzel lesz a csapat értékes tagja. Hinata nagy meglepettségére az edzőteremben összetalálkozik Kageyamával. Ő is a Karasuno középiskolába jár, és ő is a röplabda csapatot fogja erősíteni. Hinata ugyanis eltökélte magában azon a bizonyos meccsen, hogy egy nap legyőzi Kageyamát. Csak hát az élet úgy hozta, hogy riválisból csapattársak lettek.

Habár minden játékost megismerünk, mindenkinek van egyénisége, az anime mégis Hinatára és Kageyamára fókuszál. Ahogy fentebb írtam, az anime nagy előnye, hogy végig ember mivoltában mutatja be a röplabdát, és tehetséges játékosokat látunk, nem isteneket, ami sajnos bevett gyakorlat egy sportanimében. Amiben nagyon erős még az anime, az a humor. Bár a többi játékos is megéri a pénzét, a poénokat alapvetően Hinata és Kageyama közötti kapcsolat (inkább csapattársak, mint barátok) fogja megalapozni. Hiszen Kageyama Tobio sokkal megfontoltabb játékos, emellett lobbanékony, indulatos. Hinata vidám, oldott, naiv személyisége és beszólásai nem egyszer kihozzák a sodrából. De azért a többiek is szolgáltatnak bőven poénnal.
Amit gyenge pontnak tartok, az a zene. Az openingek és az endingek alapvetően nagyon jók, viszont az innerek nem maradtak meg bennem. Meghallgatva az OST CD-ket, oda jutottam magamban, hogy alapvetően jók a zenék, viszont inkább tűnnek egyszerű aláfestő zenének, mintsem hozzátegyenek az animéhez. A manga a mai napig fut, idén jön a negyedik évad az animéből. Készült még színdarab is a történetből, aminek érdekessége, hogy több színész is játszott korábban a Prince of Tennis musicalben. Például az a Tatsunari Kimura alakítja Kageyama Tobiót az első színdarabban, aki Kaidou Kaoru volt a Prince of Tennis-ben. Emellett két videojáték jelent meg Nintendo 3DS-re, valamint egy mobiljáték is játszható volt Japánban.

Az anime magasan ajánlott mindenkinek, hiszen minden szereplőnek van egyénisége, a sportágat is olyannak ismerhetjük meg, amilyen az valójában. Azt gondolom, hogy ez sokkal inkább inspirálhatja a nézőt arra, hogy kipróbálja magát az adott sportágban. A poénokon meg garantált a nevetés.
Írta: supermario4ever
supermario4ever értékelése: 10 (mestermű)
2019.03.09.
83792 olvasás

Ismertető értékelése:
4.33 (jó), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Haikyuu!! © Furudate Haruichi • Production I.G

Hozzászólások:
nagyon jo az anime meg az oldal is
#1 | 2024.03.09. | írta: david25
Hozzászólás írásához jelentkezz be.