×

Regisztráció

Anime: Perfect Blue

Perfect Blue © Madhouse / Rex Entertainment

Perfect Blue (movie, 1997)

パーフェクト・ブルー

Hossz: 83 perc
Műfaj: dráma, pszichológiai, thriller, felnőtteknek

Rendezte: Kon Satoshi
Írta: Takeuchi Yoshikazu
Zene: Ikumi Masahiro
Stúdió: Madhouse, Rex Entertainment

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (79 szavazat, átlag: 8.59) részletek

Perfect Blue © Madhouse / Rex Entertainment
Mima a "Cham!" nevű lány-együttes tagja. Az együttesnek egy kisebb, de kemény rajongótábora van, akik szeretik Mima-t, aki az énekes. De Mima ki akarja próbálni, hogy megállja-e a helyét egy komolyabb szerepben is, ezért úgy dönt, hogy feladja énekes-karrierjét, és színészként próbálja ki tehetségét. Egy szabadtéri koncert alakalmával bejelenti az együttes Mima távozását, amelyet a közönség nem fogad nagy lelkesedéssel. De az együttes karrierje Mima nélkül is tovább folytatódik. Csakhogy egy megszállott rajongója nem hajlandó tudomásul venni a dolgot, és Mima kénytelen megtapasztalni, hogy ha cserben hagyja a rajongóit, az felettébb fájdalmas lehet számára: Egy faxot kap, amiben egy ismeretlen egyén árulónak nevezi, majd később egy levélbomba is előkerül, de célt téveszt. De a legaggasztóbb dolog Mima számára egy internetes honlap, a "Mima's Room", ahol valaki Mima életének legapróbb részleteit írja le nap mint nap, mintha csak éjjel-nappal őt figyelné...

A film kicsit lassan kezdődik, de később a nézőt a képernyő elé szögezi. Ez egy valódi pszicho-thriller, csavaros történettel, és meglehetősen erőszakos jelenetekkel. A sztori során apránként bepillantást nyerhetünk Mima lekivilágába. Egy fiatal lány lelkébe, aki többet vállal, mint amennyit lelkileg elbírna, és igazán nincs, aki támogatná. Egy őrült próbálja elkapni, különféle rémisztő látomásai vannak, és egyre több gyilkosság történik a környéken. Ráadásul a film világa igen kemény megpróbáltatás a számára, sok megalázó helyzetben kell részt vennie, és nem biztos benne, hogy jól döntött, amikor belevágott az álma megvalósításába.
A film különlegességét az adja, ahogy bemutatja a főszereplő elméjének lépésről lépésre történő összeomlását, és a nézőt magával vonja ebbe a félelmetes világba. A néző maga is belekerül Mima látomásaiba, ami miatt sokan érthetetlennek titulálják a filmet. Hát az biztos, hogy a történet igazán csavaros, és a befejezés mindenki számára meglepő lehet.
A Perfect Blue ritkaságnak számít az anime világában: Egy pszicho-thriller, ami közben az embernek futkos a hátán a hideg, és végig nem tudjuk, hogy egyáltalán mi történik. Több jelenetnél nem lehet tudni, hogy valóság, Mima szerepe, vagy a fantáziája szülte képekkel van-e dolgunk. A befejezés szinte csattanós, a másodszori megnézés pedig kötelező, hogy megértsünk minden részletet.

A karakterdizájn meglehetősen egyszerű, de reális a képi megjelentés. Ez egyeseket lehet, hogy zavar, de szerintem egy ilyen történetben nem igazán lesz időd ezen filozofálni. Azonban az animáció minőségére senki sem panaszkodhat: A hátterek jól kidolgozottak, részletesek, és élesek.

A film több helyen tartalmaz erőszakos, illetve szexuális tartalmú jeleneteket, tehát a felnőtt közönség számára készült.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2002.12.25.
32471 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Perfect Blue © Madhouse / Rex Entertainment

Hozzászólások:
Zseniális alkotás. A napokban végre le tudtam szedni és meg tudtam nézni. A film vége után percekig csak ültem egy helyben, és néztem ki a fejemből. Nagyon magával ragadó anime-movie, ahol a néző sokszor nem tudja, mi is történik, a végére mégis összeáll a kép. A végén a csattanó nagyot ütött, mivel végig azt hittem, egy másik személy a zaklató. A karakterdizájn szerintem tipikusan megfelel az akkori kornak, nem túl szép, de nem is csúnya. Inkább egyszerű. Végülis, maga a történet a fontos, nem? Mima lelkivilágának bemutatása mesterien sikerült, és talán pont emiatt lett az egyik kedvencem.
#3 | 2011.12.04. | írta: Andro
Pedig a filmet már "megidézték" korábban. És ezért már megvették a megfilmesítési jogokat, de még hír sincs róla.
#2 | 2010.08.10. | írta: Ridley44Lev
Zseniális! Azon csodálkozom, hogy holywoodi filmesek még nem núylták legy egy az egyben.
#1 | 2010.08.07. | írta: Wayne Gace
Hozzászólás írásához jelentkezz be.