×

Regisztráció

Anime: Gantz

Gantz © Oku Hiroya • Gonzo

Gantz (TV, 2004)

ガンツ

Hossz: 26 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, pszichológiai, természetfeletti, horror, felnőtteknek, seinen

Rendezte: Itano Ichiro
Eredeti mű: Oku Hiroya
Írta: Sogo Masashi, Togawa Seishi
Karakter dizájn: Onda Naoyuki
Zene: Togawa Natsuki
Stúdió: Gonzo

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (84 szavazat, átlag: 7.73) részletek

Gantz © Oku Hiroya / Gonzo
Kurono Kei középiskolás fiú, aki a saját önző világában él, és megveti az egész társadalmat. Mindennel elégedetlen, és senkiért nem tenne semmit. Egy átlagosan rossz iskolai nap után a metróra vár, amikor egy ittas hajléktalan a sínekre esik. A várakozók közül senki nem siet a segítségére, csak nézik. Aztán egy fekete hajú, magas fiatalember leugrik a sínre, hogy megmentse az embert. A fiú nem más, mint Katou Masaru, Kei gyerekkori barátja. Kei ugyan meglepődik, de láthatólag ez sem érdekli különösebben. Ám Katou felismeri őt, és a segítségét kéri, Kei tehát bosszúsan segít barátjának. Nagy nehezen megmentik a férfit, ám nekik nincs idejük kimászni a sínekről. Futni kezdenek, de a vonat nem áll meg...
Ám abban a pillanatban, amikor a két fiút elgázolja a vonat, ahelyett hogy meghalnának, egy üres lakás nappalijában találják magukat, valahol Tokióban, néhány másik, szintén értetlenkedő emberrel együtt. A szoba közepén pedig egy nagy fekete gömb áll.
Mint kiderül, a két fiú nagyon csúnya "játék" részévé vált: A gömb GANTZ névre hallgat, és az általa összegyűjtött emberek feladatot kapnak: földönkívülieket kell megsemmisíteniük. Ráadásul ehhez fegyvereket és harci ruházatot is kapnak. A "körök" végén pedig a szerencsés túlélők pontokat gyűjthetnek.
Természetesen ez nagyon bután hangzik, és különbenis: hőseink lélegeznek, dobog a szívük. hogy lennének halottak, és miért kellene elhinni ezt a földönkívüli-sztorit? Azonban nagyon hamar rá kell jönniük, hogy véresen komoly a játék, és brutális harc veszi kezdetét, mely igen sok áldozatot követel. Amiből nem lehet kiszállni, vagy elmenekülni, csak harcolni a túlélésért, újra és újra...

A sorozat egy egészen hosszú, máig nem befejezett manga alapján készült.
Fontos megjegyezni, hogy a sorozat (a mangához hasonlóan) igen brutális, nagyon sok durva, véres és erőszakos, valamint szexjeleneteket is tartalmaz. Épp emiatt létezik belőle egy vágatlan, és egy vágott verzió. A vágott verziót azonban nem ajánlanám senkinek, ugyanis a kivágott jelenetekkel együtt sok kulcsfontosságú esemény is kikerült a sorozatból, és így a történet teljesen összefüggéstelennek tűnik. A vágatlan verziót viszont CSAK erős idegzetű, véres-brutális horrorhoz szokott, 18 év feletti nézőknek ajánlom. A sorozat helyenként betegesen erőszakos, néha egészen gonosz humorral vegyítve.

Az anime alapötlete egyáltalán nem szokványos, és a vélemények erősen megoszlanak a sorozatról. Alapvetően kétféleképpen lehet értékelni ezt az animét: Vagy egy durva kritika a mai társadalomról, filozófia az emberi természetről, az életről és halálról, vagy pedig egy öncélúan durva, ötletesen és meglepően kegyetlen sorozat, különösebb értelem nélkül. Hogy ki melyik verziót látja benne, és hogy az neki tetszik-e vagy sem, mindenki maga dönti el.
Az biztos, hogy egyáltalán nem sablonos anime a GANTZ. Maguk a karakterek mondhatók a sorozat erősségének, ugyanis annak ellenére, hogy tucatszám hullanak az emberek, nagyon is karakterorientált sorozat. A szereplők elég életszerűek, és úgy általában mindegyikük rendelkezik valami emberi problémával. Néhányukat elég alaposan meg is ismerjük, de mint kiderül, ez nem feltétlenül előny. Jó tanács: Ne válassz kedvenc szereplőt!

A sorozat két részletből áll, név szerint First Stage (első 11 rész), és Second Stage. Véleményem szerint a sorozat első fele még újszerűen hatott, furcsa, sokkoló-drámai légkörével, szokatlan történetével és karaktereivel, és a véres és szexuális tartalmú jelenetek is teljesen indokolt esetekben voltak jelen. Ám a sorozat második felében már túlságosan sok szexjelenet és brutalitás volt, illetve a vége felé több filozófiát próbált a néző felé közvetíteni, mint amennyit ez a műfaj elbírt volna. Ráadásul szinte egyáltalán nem kapunk választ a kérdéseinkre. Így a sorozat második fele lefelé húzta az értékelésemet.

Az akciójelenetek izgalmasak, sok helyen találunk számítógépes 3D grafikát. A karakterek sok esetben nagyon egyszerűen vannak megrajzolva, máskor viszont esztétikusak. Vagyis a rajzok minősége igen változó.

Összegezve a GANTZ jó alapötlettel rendelkező akció-horror anime, aki bírja az ilyesmit, vagy valami újszerűre vágyik, nézzen bele. De mind az anime, mind a manga verzió csak 18 év felettieknek való, és azoknak, akiket nem zavar az igen részletesen ábrázolt képi brutalitás.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 6 (megfelelő)
2005.03.19.
28499 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 4 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Gantz © Oku Hiroya • Gonzo

Hozzászólások:
Nagyon jó sorozat bosszantóan emberi karakterekkel...
#1 | 2009.01.25. | írta: Drowned Carcass
Hozzászólás írásához jelentkezz be.