×

Regisztráció

Anime: One Piece

One Piece © Fuji TV / Shueisha / Toei Animation

One Piece (TV, 1999)

ワンピース

Hossz: 341 rész
Műfaj: vígjáték, fantasy, kaland, shounen

Rendezte: Uda Konosuke
Írta: Oda Eiichiro
Karakter dizájn: Koizumi Noboru
Zene: Hamaguchi Shiro, Tanaka Kouhei
Stúdió: Fuji TV, Shueisha, Toei Animation

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (75 szavazat, átlag: 8.60) részletek

One Piece © Fuji TV / Shueisha / Toei Animation
Vizsgálatom alanya egy újabb japán gyöngyszem, amely már eddig is többszáz részt, jó néhány movie-t és töménytelen special-t szabadított a világra, és a sorozatnak még koránt sincs vége. Maga a cím valószínűleg a hazai animerajongók számára sem teljesen ismeretlen, egyrészt mert Eiichiro Oda eredeti mangáját a már Nyugaton is hozzáférhető Shonen Jump publikálja, másrészt pedig az animét a mai napig nagy sikerrel vetíti az egyik német kereskedelmi televízió. Ezen pedig nincs is mit csodálkozni, hiszen a sorozatban minden olyan elem megtalálható, ami a könnyed szórakozáshoz elengedhetetlen: remek karakterek, rendhagyó grafika és fordulatos cselekmény, melyben a vígjáték elemek mellett gyakran drámai részek is felbukkannak.

A történetről: Sok-sok éve, a hírhedt "Kalózkirály", Gold Roger kivégzésével legendás kincsének, a "One Piece"-nek rejtekhelye is sírba szállt. Utolsó szavai azonban kalózok és szerencsevadászok százait indították útnak ismeretlen óceánok felé a gazdagság, hatalom és dicsőség reményében. Ezzel kezdetét vette a Kalózok Kora. A legenda szerint a kincs valahol a Grand Line (egy hely, ahol a természet erői nem érvényesek és a tengerek mélyét óriási szörnyek uralják) mélyén rejtőzik, és aki megszerzi, Gold Roger méltó utódjává is válik.
Itt jön a képbe főhősünk, Monkey D. Luffy, akit gyermekkori ígérete hajt a One Piece és vele a "Kalózkirály" cím után. Persze nincs is fantasy főhős különleges képesség nélkül, ez alól Luffy sem kivétel. Ebben a világban ugyanis ún. "ördöggyümölcsök" léteznek, melyek elfogyasztásuk után különböző (harcokban hasznos)képességeket indukálnak megdézsmálójukon. Ezek egészen különbözőek lehetnek, az állattá, vagy valamilyen anyaggá (homok, füst) változástól az egészen extrém esetekig. Luffy teste például a Gum-gum gyümölcs jótékony hatásának köszönhetően élő gumiként funkcionál. De ha egy ilyen ember úszógumi nélkül a vízbe kerül...
Mindenekelőtt azonban hajót és legénységet kell találnia, ezzel kezdetét is veszi Luffy bonyodalmakkal és jónéhány "fejtöréssel" szegélyezett útja, miközben sorra csatlakoznak hozzá (na nem mindig önszántukból:) az érdekesnél-érdekesebb karakterek.
...az anime lelke ugyanis kétségtelenül a karakterfelhozatalban rejlik.Most mondhatánk, hogy ez a tulajdonság az animék jórészének sajátja, de itt fokozottan igaz! Minden szereplő egy teljesen külön világ, saját álmokkal, érzelmes (gyakran túlságosan is) és nemritkán tragikus múlttal, ami főképp a főszereplőknél bír majd nagy jelentőséggel és adja a sorozat egy-egy fejezetének alapját.Pont emiatt a változatosság miatt a legkülönbözőbb mentalitású emberek is megtalálják a hozzájuk illő karaktert, álljon az a jó, vagy a sötét oldal vonzásában. Apropó, érdemes a negatív szereplőkről is pár szót ejteni, mert némelyikük hihetetlenül nagy arc, ráadásul nem is mindig egyértelmű, hogy melyik oldalon állnak. Luffyéknak általában két csoportba tartozó ellennel gyűlik meg a bajuk:
- egyrészt a haditengerészet hajkurássza őket folyvást, (végül is ők a kalózok)nem utolsósorban a Luffy és Zorro fejére kitűzött szerény összegű vérdíj miatt. A parancsnokok nagyrésze elég érdekes figura (tessék csak Smokerre gondolni), a többi meg korrupt.
- másrészt pedig minden rendű és rangú kalózok is a nyomukban vannak, az utolsó padlópucolótól a Tengerek Hét Szamurájáig bezáróan. Ez utóbbi szintén érdekes srácok(és hölgyek)gyülekezete, közülük sokan szintén közelebbi kapcsolatba kerültek az "ördöggyümölcsökkel".

A szereplőkről tényleg csak néhány szóban:

Monkey D Luffy: komolyan egy idióta, (mellesleg nagyon naiv is, szerintem neki van a világon a legkawaibb értetlenkedő arckifejezése :) állandóan a többiek idegeire megy, tekintélye mint kapitánynak meg valahol az abszolút nulla fok alatt van. De ha a barátai bajban vannak, senki és semmi sem állhat az útjában.

Lorenor Zorro (Roronoa Zoro): az egyik legcoolabb karakter, a kardok mestere. Különleges képessége nincs, van helyette különleges technikája, egyszerre ugyanis három kardot forgat. Nagyon maximalista, különböző szadista tréningekkel edzi magát, aminek következtében vagy alszik, vagy ájultan hever valahol :) Gyakran jár külön utakon saját álma után.

Nami: isten áldotta tehetsége van a térképrajzoláshoz, egyébiránt a hajó navigátora és a fiúk életének vaskezű irányítója. Legalább olyan hidegvérű, mint Zorro, és egy kicsit pénzmániás (sorozatosak is köztük az összeütközések :). Sötét múltja terhét hordozza magával, amiről azonban senki sem tud.

Sanji: a hajó mesterszakácsa és a női nem (különösen Nami) nagy hódolója. Kitűnő harcos, foglalkozása miatt csak a lábát használja, de így is életveszélyes. Ha éppen nem főz, általában Luffyt próbálja minden eszközzel távol tartani a hűtőtől - változó sikerrel.

Lyssop (Ussop): legalább annyit hazudik, mint amilyen gyáva, ez utóbbit azonban megbocsáthatjuk neki, hisz különleges képességek híján csak a találékonyságában(és gyors lábában :) bízhat. Legalább annyira elmebeteg, mint Luffy, ők ketten, Chopperrel kiegészülve a hajó mókamesterei, akik még az ellenséggel is képesek táncra kelni.

Chopper: orvosi képzettséggel rendelkező rénszarvas, hatalmas félig ember-félig szarvas szörnnyé tud változni, ezért fiatal korában mind a fajtársai, mind az emberek üldözték. Normál állapotban elég félénk, és nagyon aranyos, mint egy plüssfigura. Saját készítésű piruláival tudja upgrade-elni átváltozásait.

A történet tehát erősen karakterorientált, melyben főként a vígjáték elemek dominálnak, egy élvezhető és viszonylag kliséktől mentes story-val, nem zavaró, de nem is kiemelkedő zenei aláfestéssel és egy erősen retro, nem túlságosan részletgazdag, de mindenképp stílusos grafikai megvalósítással. Negatívumként említhetném, hogy a sorozat néha kissé vontatottá válik, ( bár én szeretem a tíz részen át húzódó epikus összecsapásokat) és egy idő után idegesítőek lehetnek Luffy "nyerni-fogok-mert-vannak-barátaim" megnyilvánulásai. Végül a jelentős terjedelme miatt nem az egy délutános szórakozást keresőknek ajánlott, de aki egyszer megtapasztalja a jellegzetes One Piece feelinget, az többet garantáltan nem tudja abbahagyni.
Tartalmazhat csúnya beszédet, vért és erőszakot, de azért én mindenkinek ajánlom!
Írta: Jude
Jude értékelése: 9 (kitűnő)
2005.03.25.
32439 olvasás

Ismertető értékelése:
4.25 (jó), 4 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

One Piece © Fuji TV / Shueisha / Toei Animation

Hozzászólások:
Azt hozzá kell tenni hogy vann még aki később csatlakozik hozzájup , mint pl: Niko Robin , Franki és a lehújabb társuk Brook az élő csontváz ( azt hiszem így kell írni a nevét ) >D
#1 | 2009.07.11. | írta: low94
Hozzászólás írásához jelentkezz be.