×

Regisztráció

Anime: Kaze no Yojimbo

Kaze no Yojimbo © Kurosawa Akira • Studio Pierrot

Kaze no Yojimbo (TV, 2001)

旋風の用心棒

Bodyguard of the Wind


Hossz: 25 rész
Műfaj: akció, krimi

Rendezte: Date Hayato
Eredeti mű: Kurosawa Akira
Írta: Sumizawa Katsuyuki
Karakter dizájn: Itou Takeshi
Zene: Saito Tsuneyoshi
Stúdió: Studio Pierrot

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (8 szavazat, átlag: 8.75) részletek

Kaze no Yojimbo © Kurosawa Akira / Studio Pierrot
Ezt az animét Akira Kurosawa 1961-es Yojimbo című filmje alapján készítették. A filmet sajnos nem láttam, így nem tudom megítélni, hogy mennyire követték azt.
A történet kezdetén egy idegen érkezik meg japán egyik kisvárosába, rögtön felkavarva a port a látszólag csendes településen. Az első pillantásra a béke szigetének tűnő kisváros azonban valójában két banda harcának színtere. Az egyik bandát a városka vezetője és az idősebb, tősgyökeres lakosok támogatják, míg a másikat a fiatalabbak, újabb lakosok. Ebbe a veszélyes helyzetbe csöppen bele az idegen, Kodama Jôji (George). Először a Tanokura Shusaku vezette helyi csoporthoz csatlakozik, mint yojimbo (testőr), hamarosan azonban a nagyvárosból jött Sirogane testvérek által vezetett másik csoporthoz pártol át. A két csoporton és Jôjin kivül meg kell még említeni szálloda vezetőjét Araki Sanaét, a Tonbo nevű étterem vezetőjét és a helyi rendőrörs vezetőjét, akik első pillantásra pártatlannak tűnnek. Később azonban kiderül, hogy a kisvárosban nincs olyan, aki ne tartozna valamelyik oldalhoz. Mindenkit összeköti azonban egy mindannyiuk sorsát meghatározó esemény, ami a kisvárosban történt 15 évvel korábban. 15 éve tűnt el a város melletti vasútvonalról egy arannyal megrakott titkos vasúti szerelvény. Látszólag senki nem tudja mi lett vele, vagy hogy egyáltalán létezett valaha, a színfalak mögött azonban hatalmas hajsza, küzdelem folyik a soha meg nem nevezett kincsért.

A sorozat tipikus kriminek mondható. Az alkotók mesterien vezetik a történet fonalát, egy pillanatra sem hagyják leülni. Talán egyetlen töltelék epizód sincs benne, minden egyes résznek megvan a fontos szerepe, mégha elsőre nem is tűnik úgy. S ezzel sikerül elérniük, hogy kivételesen izaglmas legyen a történet. A legeslegutolsó rész utolsó percéig maradnak előttünk titkok, homályos részek. Az alkotók nem árulnak el előre semmit, így csak növelik a feszültséget. Azt javaslom mindenkinek, aki belevág, hogy szerezzen meg minden részt mielőtt elkezdi nézni, mert ha egyszer nekikezd, akkor nagyon várni fogja a következő részt.
A sorozat animációjáról semmi különöset nem tudok mondani, nem különösebben kiemelkedő, de nem is rossz. Én leginkább átlagosnak nevezném. A zenéje viszont nagyon tetszik, tökéletesen segíti történetet a feszültség felépítésében.
Az animét a fiatalabbak kivételével mindenkinek tudnám ajánlani, krimik kedvelőeinek pedig szerintem egyenesen kötelező. A fiataloknak a néhol erőszakosabb, véresebb jelenetek miatt nem javaslom csupán.
Írta: enpet
enpet értékelése: 10 (mestermű)
2005.03.29.
28303 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kaze no Yojimbo © Kurosawa Akira • Studio Pierrot

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.