×

Regisztráció

Anime: Kaze no Tani no Naushika

Kaze no Tani no Naushika © Miyazaki Hayao

Kaze no Tani no Naushika (movie, 1984)

風の谷のナウシカ

Nausicaa of the Valley of the Wind

Nauszika - A szél harcosai

Hossz: 116 perc
Műfaj: fantasy, kaland

Rendezte: Miyazaki Hayao
Eredeti mű: Miyazaki Hayao
Írta: Miyazaki Hayao
Zene: Hisaishi Joe

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (84 szavazat, átlag: 9.12, #35) részletek

Kaze no Tani no Naushika © Miyazaki Hayao
1000 évvel azután, hogy a Hét Napos Tűz megsemmisítette szinte az egész bolygó emberi lakosságát, a Földnek csak kis része maradt lakható az emberek számára. A tűz után a föld felszínét elborította hatalmas fáival Átokfölde, és a fái halálosan mérgező spórákat termelnek, melyben csak gigantikus méretű rovarok tudnak élni. A kis emberlakta területek folyamatosan fogyatkoznak, a válsághelyzetben a kis emberi városok közti háborúk is tizedelik a megmaradt emberi lakosságot.
A Szél Völgye egy békés kis emberi település, melynek hercegnője Nausicaa, a fiatal és életrevaló lány, aki a gyilkos erdők titkát keresi.
De a békés időknek vége szakad, ugyanis Torumekia katonaállam megszállja a területet. Vezetőjük, Kushana félelmetes eszközzel akar megsemmisítő csapást mérni Átokföldére, és a békés lakosságot arra kényszeríti, hogy álljanak mellé a küzdelemben. De az erdő ereje hatalmas, és eddig mindenkin bosszút állt, aki kezet emelt rá. Sikerül-e Nausicaa-nak megvédeni a népét, és meg tudja-e változtatni a Föld sorsát?

A Kaze no Tani no Nausicaa Miyazaki Hayao hosszú mangatörténetének alapján készült el, és Miyazaki egyik legjobb anime filmje.
A Miyazaki későbbi filmjeire oly jellemző jegyek, - mint az erős jellemű női főhős, a fantáziadús lények és tájak, a csodálatos repülési jelenetek - ebben a filmben jelentek meg először. A film még nem a Ghibli stúdió szárnyai alatt készült, hiszen azt csak egy évvel később alapították meg.
Változatos, valódi jellemmel rendelkező karakterek teszik reálissá a történetet, ahol jó és rossz nem határolható el egymástól egyértelműen. A megjelenő tájak igazán szépen kidolgozottak. A történet végig izgalmas jelenetekkel van tele, melyek a nézőt a kép elé szögezik.
A film a béke, és az egymás megértésének és tiszteletének fontosságát hangsúlyozza, mind ember és ember, mind pedig ember és természet között.
Az animáció az anime korához képest kiemelkedő minőségű, ma is bőven megállja a helyét. A karakterdizájn tetszetős. A háttérzene néha túlságosan dominál a jelenetek alatt, amit kis negatívumként említenék meg.

A film kötelező minden Miyazaki-rajongónak, és a kaland-fantasy kedvelőknek. Miyazaki többi filmje közül a Laputa: Castle in the Sky, és a Mononoke Hime hasonlít rá legjobban, és bár ezek későbbi alkotások, a Nausicaa is ugyanolyan kiforrott, és semmiben sem marad el Miyazaki későbbi, híresebb filmjeitől.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2005.05.15.
56454 olvasás

Ismertető értékelése:
3.00 (megfelelő), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kaze no Tani no Naushika © Miyazaki Hayao

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.