×

Regisztráció

Anime: Mahoraba ~Heartful days~

Mahoraba ~Heartful days~ © Square Enix / J.C. Staff

Mahoraba ~Heartful days~ (TV, 2005)

まほらば ~Heartful days~

Hossz: 26 rész
Műfaj: vígjáték, hétköznapi

Rendezte: Kimura Shinichiro
Írta: Kojima Akira
Karakter dizájn: Fujii Masahiro
Zene: Anne
Stúdió: Square Enix, J.C. Staff

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (19 szavazat, átlag: 8.47) részletek

Mahoraba ~Heartful days~ © Square Enix / J.C. Staff
Van egy csendes, átriumos egyszintes bérház Tokióban a felhőkarcolók között, amit megkímélt a XX. század, tulajdonosai sosem engedték lebontani vagy átalakítani. A hely neve Narutaki Sou, a jelenlegi tulajdonos és házmester pedig nem más, mint Aoba Kozue, egy kedves, önzetlen és szelíd 16 éves lány, aki számára a lakók boldogsága a legfontosabb. Történetünk elején Kozue-chan különösen izgatott, mert egy olyan új lakó fog beköltözni a Narutaki házba, akihez boldog gyermekkori emlékei kötődnek.
Shiratori Ryuushi 18 éves, feltett célja, hogy gyermekkönyv író és illusztrátor legyen, ezért Tokióba költözik, hogy a Sumeragi művészeti iskolában tanuljon grafikát. Shiratori-kun nem emlékszik, hogy gyermekkorában már eltöltött ott valamennyi időt azon a helyen, ahova költözni fog, ami a Narutaki Sou nevű hely. Arról meg végképp semmi sejtése sincs, hogy mi vár rá majd ottan.
Shiratori-kun első pozitív benyomásai (a gyönyörű zöld környezettel és a kedves és segítőkész házmesterlánnyal) mellé rövid időn belül kap egy nagy adag zuhanyt a valóságból, kiderül ugyanis, hogy Kozue-channak van egy súlyos problémája. Egy valamikor a múltban bekövetkezett sokk hatására kifejlődött benne 4 másik személyiség a domináns Kozue mellé. És ez csak az egyik fele a megpróbáltatásoknak, amiknek Shiratori elébe néz. Első ránézésre a Narutaki házban csupa flúgos ember lakik, és velük is dülőre kell majd jutnia valahogy.

A Narutaki Sou lakói:

0. lakás: a házmester lakása.
Aoba Kozueről az eddig leírtakon kívül érdemes tudni, hogy szereti az umeboshit és a haját leengedve viseli. Ha személyiséget váltott, akkor el kell aludnia ahhoz, hogy Kozue visszatérjen. Kozue-chan további személyiségei (megjelenési sorrendben):
- Akasaka Saki, egy nagyhangú vagány lány, haját lófarokban hordja. Shiratorit puhányként kezeli, és célja, hogy valamiféle erőt verjen bele. Saki-channak két gyenge pontja van, az egyik az, hogy nem bírja az italt, így az általa összegründolt bulikon mindig ő dől ki először, a másik gyenge pontját nem lövöm le, mert nagyon vicces, azt nézze meg mindenki maga.
- Kanazawa Nanako, egy 6 éves gyermek lelkével megáldott személyiség. Imádja a rajzolást és a meséket, igazán kiváló alany Shiratori kifárasztására, aki úgyis gyerekkönyveket akar majd csinálni. Nyilvánvaló tehát, hogy Nanako-chan nagyon odavan "Shiratori Onii-chan"-ért, és képes rajta hosszú órákat lógni, nem számít, hogy Shiratorinak közben házi feladatot kellene csinálnia, vagy ilyesmi.
- Midorikawa Chiyuri, haját oldalsó copfban hordja, szemüveges, cosplay-mániás, és fél a férfiaktól. Chiyuri-chan mindenkit átöltöztet a szerinte "korrekto" ruhába. Shiratorival szemben, viszont csak úgy tud megállni ájulás nélkül, ha Shiratori női parókát húz a fejére. Szerencsétlen Shiratori-kun Chiyuri-chan jelenlétében crossdressingre van kényszerítve. :)))
- Konno Natsume, Kozue legritkább állapota, haját kettős copfban hordja. Natsumét a többi lakó egyszerűen csak "ő"-nek hívja, mert sohase tudtak a bizalmába férkőzni. Natsume nagyon félénk és ügyesen kisiklik minden felé irányuló megfogási próbálkozásból. Shiratori-kun az első, aki tud vele beszélni, és ő tudja meg először Natsume nevét is. További speciális képességei Natsuménak különböző bűvésztrükkök bemutatása, illetve amikor boldog virágok nőnek a hajából és mindenfelé körülötte.

1. lakás: Tamami Chanohata
Tamami-chan élete csodagyerekként indult, szupertehetséges mind szellemi mind fizikai vonalon. De Tamamit sem a sport sem a tudományok nem érdeklik. Tamami érdeklődésének tárgya nem más, mint Kozue-chan, és az, hogy Kozue-chan mindig boldog legyen. Amellett, hogy a Kozue legjobb barátnője és a vele szomszédos lakásban lakik, osztálytársa és padszomszédja is egyben. A többi lakóval, de különösen Shiratorival (akire féltékeny is valamennyire) szemben néha kifejezetten gonosz tud lenni, természetadta tehetségével ismeri fel bárkinek a gyenge pontjait, és amint lehetőséget érzékel, nevetve lecsap. Digitális kamerája elől senki nem menekülhet, mindenkiről van valami kompromittáló fotója. Tamami az iskolai okkult klub tagja, és mint ilyen, van speciális képessége amivel , Karnov-ot tudja megidézni a maga oldalára.

2. lakás: Shiratori Ryuushi
A főszereplő gyerekkönyvíró aspiráns. Nem lesz egyszerű dolga a Narutaki házban, már az első napon kinevezik a többi lakók az ő lakását az állandó éjszakai bulizóhelynek. De minden elszenvedett megpróbáltatásért kárpótolja őt Kozue-chan mosolya.

3. lakás: Momono Megumi
Momono-san 20 éves. Egy évet járt egyetemre, de megunta. Ezért aztán folyamatosan a Narutaki házban tartózkodik. (Vajon honnan van pénze a lakásbérletre???) Mivel semmi dolga, ezért mindig kitalál valamit a saját maga és a többiek szórakoztatására. Shiratori-kun ezekben a mókákban általában a "szenvedő fél" szerepet kapja. Momono speciális képessége az, hogy gyakorlatilag bármennyi sört képes elfogyasztani, nagyüzemi ivó.

4. lakás: üres

5. lakás: Kurosaki Sayoko és Kurosaki Asami
Sayoko egyedül "neveli" a lányát, Asamit, de a valóságban ez gyakran inkább fordítva van. Sayoko nagyon fiatalon, jóformán még gyerekként szökött el otthonról a szeretőjével, és nem sokkal utána egyedül maradt Asamival. Sayoko és Asami nagyon szegények (annyira, hogy semmilyen bútor nincs a lakásukban, csak papírdobozok), az egyetlen munkájuk az, hogy művirágokat raknak össze, de Sayoko még ehhez sem ért! Igyekszik minduntalan kibújni a munka alól, vagy spontán elalszik közben. Egyszóval Sayokora nyugodtan ki lehetne tenni az "életre alkalmatlan" táblát. Bár látszólag sanyarú a sorsa Asaminak (12 éves), mégis mindig kirobbanóan optimista, és nagyon szereti az anyját, annak minden gyengesége ellenére.

6. lakás: Yukio Haibara és Ryuusei Johnny
Haibara egy közönyös arcú író. Énje annyira eltávolodott a való világtól, hogy ő maga soha nem szólal meg. Helyette a kezére állandó jelleggel felhúzott kutya kesztyűbáb, Johnny az, aki a kommunikációt folytatja a külvilággal.

A Mahoraba ~Heartful Days~ egy könnyed, vidám történet egy furcsa házról, ahol csupa-csupa excentrikus ember él, akiknek az ismeretségi köre (=a mellékszereplők) is egytől-egyig hibbantakból áll. A történet folyamán megismerkedhetünk Shiratori padtársaival és a tanárnőjével, Asami osztálytársaival, Sayoko múltjának a szereplőivel és Tamami klubvezetőjével is, aki mellesleg az egyik legextrémebb karakter a sorozatban.
A Mahoraba nem az a fajta vígjáték, amit az ember hangos hahotázással néz végig, sokkal inkább egy olyan, ami egy állandó szívmelengető mosolyt csal az arcunkra, miközben Shiratori-kun szerencsétlenkedéseit követjük figyelemmel. Ajánlom mindenkinek, aki egy kis mosolyra vágyik, életkortól függetlenül.
Végezetül még egy érdekességre hívnám fel a figyelmet az animével kapcsolatban. Akira Kojima, a manga alkotója sokszor keveri a hagyományos és a 4-koma rajzolási módot. Ezt a megoldást megpróbálták átvenni az animében is. A legtöbb részben van egy-egy "animációs 4-koma" blokk, nagyon érdekes megoldás.
Írta: paTKany
paTKany értékelése: 8 (nagyon jó)
2005.08.24.
37441 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Mahoraba ~Heartful days~ © Square Enix / J.C. Staff

Hozzászólások:
Nagyon jó anime, megérdemli a magas pontszámot. :) Tetszik, hogy mindenki egy egyéniség, és ha nagyon elengedik magukat, akkor teljesen felborul a ház addigi nyugalma, és szegény Shiratori-kun élete is. :D
#1 | 2016.06.23. | írta: supermario4ever
Hozzászólás írásához jelentkezz be.