×

Regisztráció

Anime: Yakitate!! Japan

Yakitate!! Japan © Sunrise

Yakitate!! Japan (TV, 2004)

焼きたて!!ジャぱん

Hossz: 69 rész
Műfaj: vígjáték, hétköznapi

Rendezte: Yasunao Aoki
Írta: Takashi Hashiguchi
Karakter dizájn: Yoshihito Hishinuma, Hiromi Maesawa, Atsuo Tobe
Zene: Hashiguchi Takashi
Stúdió: Sunrise

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (16 szavazat, átlag: 8.88, #80) részletek

Yakitate!! Japan © Sunrise
Amíg Yoh Asakura javában hajszolja a Sámánkirály szellemét, Monkey D. Luffy pedig valahol a Grand Line-on hajóz, addig egy fiú Japánban sokkal hétköznapibb dolgokkal van elfoglalva. Nincs pihenés, nincs megállás, hiszen magasztos a cél: Japán saját nemzeti kenyerének előállítása!

Egy anime, ami a kenyérsütésről szól? A témaválasztás alapján számíthatnánk hétköznapi drámára vagy oktatófilmre is, de ezúttal nem talált! A Yakitate!! Japan ugyanis egy humoros eposz, ahol a szereplők az álmaikért harcolnak, versenyeken vesznek részt és új technikákat sajátítanak el, csak nem éppen harcosok, varázslók vagy profi játékosok, hanem igazi, vérbeli pékek módjára. A címben szereplő "Japan" szójáték a japán "pan" (kenyér) szóra - ez lenne az a bizonyos "japán kenyér", ami kiszorítja majd a rizst és amit a világ nevezetes kenyérfajtáival fogják egy lapon emlegetni, és aminek megalkotása hősünk, Azuma Kazuma legnagyobb álma.
A hasonló történetek hősei rendszerint rendelkeznek valamilyen különleges képességgel. Azuma esetében ez a kivételesen meleg kezei, amik különösen alkalmasak a tésztagyúrásra. Franciaországban az ilyen tenyereket "Napkezeknek" nevezik, és még a nagy mesterek között is ritkának számítanak, Azumának tehát minden oka megvan a bizakodásra. Hősünk ugyan a maga módján zseniális pék, de a pékszakmában kezdetben még annyira zöldfülű, hogy a legegyszerűbb péksütemény elkészítését sem ismeri. Bármikor képes viszont egy újfajta "Ja-pan"-t feltalálni, ami kapásból felülmúlja a mesterek alkotásait is.

További főszereplők (akikhez aztán később számos további csatlakozik):

Kawachi Kyosuke, pattanásos és bizony-bizony néha igen komisz ifjonc, Azuma riválisa (legalábbis kezdetben). Rendkívül jártas a kenyerek ismeretében Azumáéhoz hasonló, bár kisebb erejű "napkesztyű" erőt használ.

Azusagawa Tsukino, az ügyeletes "cuki kislány" a Pantasia üzletlánc tulajdonosának, Azusagawa Sadano-nak az unokája, az ő jóvoltából kapnak a fiúk állást a Pantasianál, és a továbbiakban is gyakran gondoskodik róluk. Lévén a Pantasia egyik lehetséges örököse (két hiperambíciózus nővére mellett), kicsit sok felelősség szakadt rá, de végig megőrzi kedvességét és bájosságát.

Matsushiro Ken, az afrofrizurás menedzser, aki mindent tud, amit kenyérről tudni érdemes, és persze mindig készen áll újabb leckéket adni a tanítványainak, különösen Kawachinak.

Egyéb jelentős szereplők: Meister Kirisaki, a Pantasia fő menedzser-igazgatója fura madárember-szerű szerelésben, Ryo Kuroyanagi, a Pantasia-központ feje, rendszerint ő pontozza (le) a szereplők alkotásait, Kai Suwabara, egy "szamuráj pék", aki a halálos katana útját adta fel az életadó kenyéréért, és akivel a szereplők rendszeresen összefutnak különféle versenyeken, Kageto Kinoshita, aki Azumáék mellett a bolt negyedik alkalmazottja. Valahogy mindig úgy alakul, hogy Kageto végzi el az összes minkát, míg a többiek a versenyzéssel vannak elfoglalva...

A történet kezdetben Azuma és társai boldogulásának útját követi, és végül a Pantasia és riválisa, a St. Pierre közti élethalálharcba torkollik. A fontosabb szereplőkhöz természetesen háttértörténet is jár, ami megvilágítja személyiségüket és ambícióikat.
A főcímdal igazán remek hangulatot teremt, bár amúgy csak ugyanaz a pár zene van a történethez. Akik ismerik a szinkronszínésznő Kobayashi Yumiko-t, itt most férfi főszerepben is megcsodálhatják. Erőszak és durva beszéd sosem fordul elő, tehát családi körben való megtekintésre is alkalmas.

Végezetül azt mondanám, hogy aki ilyen szokatlan témát ennyi humorral és szakértelemmel tud megvalósítani, az minden elismerést megérdemel. Sütésre fel!
Írta: Vree
Vree értékelése: 10 (mestermű)
2005.11.26.
37433 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Yakitate!! Japan © Sunrise

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.