×

Regisztráció

Anime: Oritsu Uchuugun - Honneamise no Tsubasa

Oritsu Uchuugun - Honneamise no Tsubasa © Yamaga Hiroyuki • Gainax

Oritsu Uchuugun - Honneamise no Tsubasa (movie, 1987)

王立宇宙軍 オネアミスの翼

Wings of Honneamise


Hossz: 125 perc
Műfaj: akció, dráma, sci-fi

Rendezte: Yamaga Hiroyuki
Írta: Yamaga Hiroyuki
Karakter dizájn: Sadamoto Yoshiyuki
Zene: Sakamoto Ryuichi
Stúdió: Gainax

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (16 szavazat, átlag: 8.19) részletek

Oritsu Uchuugun - Honneamise no Tsubasa © Yamaga Hiroyuki / Gainax
Ez a történet egy másik világ első űrutazásáról szól. A helyszín nem a Föld, de mégis minden ismerős lehet, hiszen az emberek azért csak emberek maradnak. A technika fejlettsége alapján nagyjából az 1950-es éveknek megfelelő időszakban járhat a történet világa. Ennek megfelelően megtalálunk minden számunkra ismerős tárgyat, de mégis minden valahogy másmilyen mint amilyennek megszoktuk. Bicikli, autó, motor, vonat, TV, telefon, repülő, pénz, kártyajáték, ruhák, vallás, szent könyv, szokások, országok, és még megannyi apróság, de ezek olyan mértékig kidolgozottak, hogy tényleg egy mienktől eltérően fejlődött bolygó életét mutatják be.

Ezen a világon követhetjük nyomon kimondhatatlan nevű főszereplőnk életét, aki mint álmodozó, repülni szeretett volna, de éppen álmodozó mivolta miatt a jegyei nem tették ezt lehetővé. Így a légierő helyett neki csak az "űrerő" maradt, amely akkortájt inkább csak papíron létezik, a tagjai pedig nem túlzottan lelkesek, kifejezetten utálják az értelmetlen munkájukat, leszámítva néhány tudóst akik viszont szintén az álmaikat kergetik. Miután megismerkedik egy mélyen vallásos lánnyal, a főszereplő úgy dönt, ezután komolyan veszi az egész űrutazás témát, és pont ekkor indul be igazán a program, így jelentkezik űrhajósnak. A történet folyamán nyomon követhetjük az űrhajó fejlesztését, valamint az ezáltal felkavart bel- és külpolitikai helyzetet illetve a programban résztvevők reagálását a közhangulatra. Más szóval tipikusan valódi a világ, nem megy minden simán, főleg az emberi oldalról, hiszen egy hidegháborús helyzetben a programnak országon belül és kívül rengeteg bírálója akad. Természetesen nem meglepetés hogy mindennek ellenére sikerrel jár a csapat.

Mivel régi animéről van szó, gyakorlatilag lehetetlen igazán jó minőségben megszerezni, de ennek ellenére látszik, hogy a készítők a történet és a világ kidolgozottsága mellett ügyeltek a grafikára is. Még talán ma is, a repülős jelenetek vagy a rakéta kilövése lélegzetelállítónak mondható. Mégis lehet hogy nem nyeri el mindenki tetszését, mivel kevesebb akció és több elmélkedés található benne, de számomra éppen emiatt számít máig a kedvencek közé.
Írta: Althego
Althego értékelése: 9 (kitűnő)
2005.12.11.
54794 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Oritsu Uchuugun - Honneamise no Tsubasa © Yamaga Hiroyuki • Gainax

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.