×

Regisztráció

Anime: RahXephon

RahXephon © Yutaka Izubuchi • BONES

RahXephon (TV, 2002)

ラーゼフォン

Hossz: 26 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, mecha, pszichológiai, seinen

Rendezte: Yutaka Izubuchi
Eredeti mű: Yutaka Izubuchi
Írta: Chiaki J. Konaka, Takayama Fumihiko, Ohnogi Hiroshi, Okouchi Ichiro, Iso Mitsuo, Aikawa Shou, Enokido Yoji, Kiryu Yukari, Izubuchi Yutaka
Karakter dizájn: Akihiro Yamada
Zene: Ichiko Hashimoto
Stúdió: BONES

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
RahXephon Tagen Hensoukyoku (movie, 2003)

Értékelések: (43 szavazat, átlag: 8.23) részletek

RahXephon © Yutaka Izubuchi / BONES
2015, Tokió. 23 millió ember él itt, a világ többi része eltörlődött. Kamina Ayato unottan tölti mindennapjait, életét a művészet tölti ki: rajzol és fest. Egyik nap azonban a háború közepén találja magát. Repülők cirkálnak, tankok robbanak, míg ő reménytelenül próbál segítséget szerezni metróban ragadt osztálytársainak. A káoszban teljes nyugalommal jelenik meg Mishima Reika, egy lány, akit úgy tűnik, a fiú ismer. Ketten menekülnek az eleven pokolból, amikor Reika énekhangot hall, nem sokkal később pedig eltűnik. Ráadásul a kormány emberei is Ayatóra vadásznak, ami a metrónál közelharcig fajul. A fiút egy idegen nő menti meg, Shitow Haruka, aki rövid úton elintézi a fegyvereseket; akiknek vére - meglepő módon - kék. Haruka arra kéri Ayatót, tartson vele, és mindent elmond a kék vérről - mindent erről a világról. De váratlanul ismét felbukkan a semmiből Reika, Ayato pedig őt követi Haruka helyett. A metró ajtaja bezárul, és Ayato elindul az ébredés felé. Reikával - látszólag - kijutnak a szabadba, ahol egy hatalmas tojás lebeg. Újra felhangzik a korábbi ária, amitől Ayato összegörnyedve a földre zuhan. Ekkor Reika is énekelni kezd, a tojás felreped, hófehér szárny szabadul ki belőle. Hirtelen zavarosnak és bizarrnak tetszik az egész, Ayato egy humanoid gépben, a RahXephonban találja magát, és Haruka is ott lohol a nyomában. Mindennek tejébe kiderül, hogy az anyjának, Mayának a vére is kék. Végül Ayato és Haruka, a RahXephonnal kijut Tokyoból. A fiú addigi életét maga mögött hagyja, egy új veszi kezdetét.

2027, a világ, a Földön 6 milliárd ember él. Az Ayato által ismert világ elveszett, Tokió körül egy félgömb alakú fal terpeszkedik. A területet megszállta a Mu, egy idegen faj, az emberek pedig a befolyásuk alá kerültek. A Mu rátelepszik az emberekre, a vérük kékké változik, és ezen a szinten az emberek már képtelenek a Mu nélkül élni. Emlékeiket fokozatosan elveszítik, újakat kapnak, lassanként megszűnnek emberek lenni. A térséget borító falat Jupiterhez hasonló külseje miatt elnevezik Tokyo Jupiternek, a falon belül élő embereket pedig mulianoknak. Ayato eddigi ismeretei a világról nem voltak igazak.
A Tokyo Jupiteren kívüli világban a Mu-ellenes katonai szervezet, a TERRA próbálja meg a megszállókat elpusztítani, szórványos támadásaikat kivédeni - itt szolgál Shitow Haruka is. Ayato a RahXephonnal sikeresen veszi fel a harcot a Dolemek, a Mu támadói ellen; miközben a háttérben rengeteg szál mozog. De a harcok hamarosan háttérbe szorulnak, a szereplők jellemei, céljai, saját döntései kerülnek előtérbe - emiatt a sorozat sokszor lassabban halad az elején megszokottnál.

A történet lépésenként építi fel a karaktereket: Ayatót, Harukát, a TERRA legénységét, a Föld Szövetség és a Bahbem Alapítvány embereit, Reikát, Mayát és Quont, aki Haruka mellett a másik fontos női szereplő az animében.
Az eseményekbe később belefolyik a Vermillion terv is a Bahbem Alapítvány jóvoltából; ami egyfajta válaszpontként tekinthető a sorozat első és második fele között. A végkifejlet misztikus és monumentális, a világ jövője forog kockán.
A központi alak Ayato, aki egy új és ismeretlen világba kerül - egy másik ismeretlenből. Meg kell tanulnia újra élni, elhinni mindazt, amit mondanak neki, elfogadni az igazságot. Kezdetben folyamatosan az eddig otthonának hitt világ felé vágyik, holott tudja, hogy az már nem az, aminek azelőtt gondolta - de a szerettei mégis odahúzzák. Végig menekül a világból, a képektől, azoktól a dolgoktól, amelyeket képtelen elfogadni. Ez viszont nem megoldás - erre fokozatosan ő maga is rájön. Eleinte mindent magáért tesz, aztán később - az emlékek és titkok kibontakozásával - a törődés, mások megvédeni akarása előbbrevaló lesz ennél, cselekvő figura lesz. Az anime kezdetén még csak egy átlagos kamasz, a végére igazi felnőtt lesz - életrevaló, erős érzelmekkel.
És a RahXephon sem egyszerűen gép - különleges kapcsolata van Ayatóval, ő az egyetlen, aki tudja vezetni. A fejleményekkel a RahXephonról is egyre több dolog derül ki.
Ayato körül négy fontos nőalak formálódik, akiket a készítők nagyon ötletesen alkottak meg és kapcsoltak a történet egyik alapját adó zenéhez. Sakamoto Maaya (Reika) adja elő a főcímdalt és a mozifilm zárószámát, Kuwashima Houko (Quon) és Hisakawa Aya (Haruka) az animében énekelnek; Hashimoto Ichiko (Maya) pedig a sorozat záródaláért felelős, aminek mellesleg a zenéjét is írta. Ők azok, akik Ayato sorsát, döntéseit meghatározzák, független, komplex személyiségek.

Az anime fogalmi alaptémái a hangok, a zene, az idő, az ellentétek; emberi viszonylatban nézve pedig a vigyázni és védeni akarás, a személyiség, az elfogadás, és elsősorban az emlékek. A kezdetben vízióknak vagy álmoknak tűnő képek jelentős hatással lesznek Ayato tetteire és karakterére is. Az emberi kapcsolatok szépen vannak ábrázolva, a szereplők kidolgozottak. A helyes-helytelen, igazság-hazugság erősen öszefonódik, az animében rengeteg szimbólumot és a prekolumbián kultúra néhány elemét is használták.

A sorozat főleg a karakterek személyiségét fejti ki, a történet sok vonalon halad; míg a mozifilm inkább Ayato és Haruka kapcsolatára összpontosít. Tulajdonképp a film a sorozat összevágása, átlakított, kiegészített jelenetekkel és átírt dialógusokkal - ezért több sorozatbeli mellékszereplő fel sem tűnik. Az OVA pedig teljes egészében Quonról szól.

A grafika élő, tiszta, realisztikus, erősen kontrasztos, a harcjelenetek látványosak, a Dolemek is jól meg lettek alkotva. A képi ábrázolásra jellemző a durvaság, a szélsőséges érzelmek megnyilvánulása.

A sorozat több szerkezeti és történetvezetési hasonlóságot mutat a Neon Genesis Evangelionnal, mégis eltérőek. A RahXephon egy tartalmas és elgondolkodtató anime, főleg a komolyabb dráma kedvelőinek.
Írta: Midoo
2005.12.16.
53618 olvasás

Ismertető értékelése:
4.25 (jó), 4 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

RahXephon © Yutaka Izubuchi • BONES

Hozzászólások:
Hol tudom meg nézni végig magya felirattal?
#1 | 2021.12.30. | írta: Khenny27
Hozzászólás írásához jelentkezz be.