×

Regisztráció

Anime: Hotaru no Haka

Hotaru no Haka © Nosaka Akiyuki • Studio Ghibli

Hotaru no Haka (movie, 1988)

火垂るの墓

Grave of the Fireflies

Szentjánosbogarak sírja

Hossz: 88 perc
Műfaj: dráma, történelmi, háború

Rendezte: Takahata Isao
Eredeti mű: Nosaka Akiyuki
Írta: Takahata Isao
Karakter dizájn: Kondo Yoshifumi
Zene: Mamiya Yoshio
Stúdió: Studio Ghibli

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (106 szavazat, átlag: 9.14, #29) részletek

Hotaru no Haka © Nosaka Akiyuki / Studio Ghibli
A második világháború vége felé Kobe városa sem kerülheti el a megsemmisítő bombázást. A 14 éves Seita, és 4 éves kishúga, Setsuko árván maradnak a porig rombolt városban, ahol senkire sem számíthatnak, csak önmagukra. Dacolva a körülményekkel, Seita mindent megtesz kishúgáért, ám a két gyereknek hamarosan szembe kell néznie a háború rideg valóságával. Éhezés, betegség, nyomor és kilátástalanság jut osztályrészül számukra a világban, ahol nem létezik többé emberség.

Takahata Isao filmje szomorú, megrázó film, mely leplezetlenül mutatja be a háború borzalmait a két gyerek tragikus sorsán keresztül: a kétségbeesést, éhezést, a bombázás félelmetességét, a halált, és az emberek érzéketlenségét a saját túlélésük érdekében.
Takahata nem sokkolni akarja a nézőt a háború képeivel, ehelyett mindvégig az érzelmeket helyezi előtérbe, méghozzá nagyon is valóságos és átérezhető módon. Fegyverek és harcok helyett a középpontban a háború következményeit elszenvedő emberek, gyerekek szomorú sorsa áll, ami a filmet országoktól és időtől független művé teszi, melyben az ellenség maga a háború.
Seita és Setsuko kiszolgáltatottsága és tehetetlensége mélyen átérezhető, szenvedésük ugyanolyan értelmetlen, mint a háború maga. Történetük jól példázza, hogy a háború legnagyobb áldozatai mindig az ártatlanok, a gyengék.

A film alapjául Nosaka Akiyuki azonos című félönéletrajzi regénye szolgált, melyben a háborút túlélő író háborús emlékeit, saját kishúgának elvesztését írta meg. A film szorosan követi a regény történetét, gazdag szimbólumrendszerével erőteljes érzelmeket kelt, és elgondolkodtat egyszerre.

A film külsőre is igazán szépen kidolgozott, a karakterek szépek és valósághűek, kifejezéseik, érzelmeik mindvégig reálisak. Az animáció minősége a film korához képest kimagasló, a helyszínek, a kameraperspektíva sok esetben szervesen alátámasztják, fokozzák a közvetített érzelmeket, ezzel is bizonyítva, hogy egyes esetekben animációval sokkal erőteljesebb hatás érhető el, mint akár élőszereplős filmekkel. Az önmagába záródó, körkörös felépítés révén a történet legelejétől érezhető a befejezés tragédiája, ami talán még megrázóbbá teszi a filmet.

Takahata filmje igen szomorú, drámai anime, melyet a fiatalabb korosztály kivételével mindenkinek ajánlott megtekinteni.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 10 (mestermű)
2002.07.27.
53448 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Hotaru no Haka © Nosaka Akiyuki • Studio Ghibli

Hozzászólások:
Nagyszerű, remek ismertető, igényes, választékosan megfogalmazott! A film megnézéséhez kellően meghozza a kedvet, mindenképpen dicséretet érdemel!
Az anime egy alapmű: mindenki, aki magát anime rajongónak nevezi egyéb más anime mellett ezzel szerezheti meg magának a tűzkeresztséget, vagyis legalább egyszer látni kell!
A magyar DVD kiadás nagyszerűre sikerült, a forgalmazó nyilván tisztában volt azzal, hogy erős filmhez nyúlt hozzá! A magyar szinkron hál' istennek közel olyan hatást keltett, mint az eredeti japán (legalább is az én esetemben). Itt is főleg Setsuko hangját találták el, Seita hangja talán túl komor volt - az eredetihez képest is - bár érthető, hogy miért döntött a szinkronrendező egy tapasztaltabb, idősebb szinkronhang mellett. Összességében *5-ös!
#1 | 2010.12.02. | írta: Dunpeal
Hozzászólás írásához jelentkezz be.