×

Regisztráció

Anime: Sousei no Aquarion

Sousei no Aquarion © Shoji Kawamori • SATELLITE

Sousei no Aquarion (TV, 2005)

創聖のアクエリオン

Hossz: 26 rész
Műfaj: akció, sci-fi, mecha, shounen

Rendezte: Shoji Kawamori
Írta: Shoji Kawamori
Karakter dizájn: Futoshi Fujikawa
Zene: Yoko Kanno
Stúdió: SATELLITE

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (16 szavazat, átlag: 8.00) részletek

Sousei no Aquarion © Shoji Kawamori / SATELLITE
A történet a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol egy külön nem említett természeti katasztrófa során az emberiség 2/3-a meghalt. Az új időszámítást is ettől az időponttól számítják: jelenleg a 11-dik esztendőben járunk az esemény óta. A katasztrófa során az Antarktisz jege eltűnt, és előbukkant a jég alól Atlantisz, amely 12.000 éve pusztult el, úgy tűnik nem véglegesen. Atlantiszt egy felsőbbrendű lényekből álló csoport, az Árnyangyalok csoportja lakja, akik sajnos nem túl barátságosak az emberiséghez, tulajdonképpen szabad prédának tekintik őket. Hatalmas robotszerű szerkezeteket és begyűjtő-hajókat küldenek ellenünk, amik az emberek biológiai energiáját (parma) gyűjtik be, de ez az emberek halálával jár. Árnyangyal volt Apollonius is, aki egy halandó nőbe szeretett bele 12.000 éve, és kettőjük szerelme volt az egyik oka Atlantisz pusztulásának.

Természetesen az emberiség nem nézi tétlenül az eseményeket, kifejlesztenek egy három repülő robotból álló csoportot (Vector Sol, Vector Luna és Vector Mars), amiket különböző pszihés képességekkel bíró fiatalok irányítanak (ők az elementek). A robotok külön-külön is harcképesek, de igazából abban van az erősségük, hogy össze tudnak kapcsolódni miközben az egyik element átveszi a vezető szerepet az immár hatalmas roboton, a másik kettő saját erejével tudja segíteni a harcokban. Ezt a szimbiotikus ember-gép kapcsolatot nevezik Mechanical Angel Aquarionak. Mivel pilótából több van, mit három, így a kombinációs lehetőségek megnőnek (mindenki más-más téren erősebb vagy gyengébb), sőt, ha változik a harci helyzet, akkor menet közben is lehet őket cserélni egy teleportációs technika segítségével. Hogy a helyzet érdekesebb legyen, a pilóták között ott van Apollonius és szerelme reinkarnációja is, bár jelenleg közöttük nem mondhatni, hogy dúl a szerelem... ;-)

A történet folyamán jónéhány szereplőt ismerhetünk meg kicsit jobban, félelmeiket, múltjukat és reményeiket. A sorozat nagy része a harcokról szól ill. a karizmatikus parancsnok által kitalált gyakorlatok végrehajtásáról, és persze a végén jöhet a nagy leszámolás. Van árulás, titkolózás, szerelem és néha egy kis bohóckodás is a történetben, szerintem ebből a szempontból egész jóra sikeredett.

Az animáció a kornak megfelelő (van ugyan egy rész, ahol ez nem igaz, de annak pont ez a jelentősége), a CG animációk jól beleolvadnak a kézzel rajzolt részek közé. A karakterek szépen rajzoltak, nincs semmi eltúlzott vonásuk sem, egészen emberiek.

Ami miatt mégis 8 pontot adok neki az, hogy nekem nagyon összeollózottnak tűnik a történet, a Neon Genesis Evangelion de még inkább az Argento Soma című sorozatokra hasonlít (legalábbis azok közül, amiket ismerek), bár azért nem feltűnően. A másik rossz pontot nálam a befejezés hozta, nem kifejezetten tetszett a megoldás (se nem tragikus, se nem happy end), de persze mindenki döntse el ezt maga. Mindenesetre nyugodt szívvel tudom ajánlani bárkinek ezt a sorozatot.
Írta: SuMMeR
SuMMeR értékelése: 8 (nagyon jó)
2006.02.22.
28698 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Sousei no Aquarion © Shoji Kawamori • SATELLITE

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.