×

Regisztráció

Anime: Basilisk: Kouga Ninpou Chou

Basilisk: Kouga Ninpou Chou © Yamada Futaroh • Gonzo

Basilisk: Kouga Ninpou Chou (TV, 2005)

バジリスク 甲賀忍法帖

Basilisk


Hossz: 24 rész
Műfaj: akció, dráma, történelmi, seinen

Rendezte: Kizaki Fumitomo
Eredeti mű: Yamada Futaroh
Írta: Muto Yasuyuki
Karakter dizájn: Chiba Michinori
Zene: Nakagawa Takashi
Stúdió: Gonzo

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (41 szavazat, átlag: 8.66) részletek

Basilisk: Kouga Ninpou Chou © Yamada Futaroh / Gonzo
A Basilisk egy valós történelmi eseményeken alapuló, misztikus ninja történet. A valós rész az, hogy a történelemben tényleg léteztek Koga és Iga ninják, ráadásul a ninjákat a legtöbb földesúr és shogun is üldözte. Persze van ellenpélda is, Tokugawa Ieyasu shogunátusa alatt az Iga tartománybeli ninják Hattori Hanzo vezetésével őt szolgálták (a sorozatban is szerepel ilyen néven egy férfi, de az már nem az alapító). Azért azt tudni illik, hogy például Iga tartományban olyan 70 különálló ninja klán létezett, így a sorozat is csak egy-egy falu (Koga: Manji Valley klánjának és az Iga: Hidden Tsuba klánjának) történetét meséli el.

A sorozat 1614-ben játszódik, Ieyashu már átadta a shoguni posztot fiának, Hidetadának, de még mindig jelentős hatalma van. Megpróbálja megvédeni fiának uralkodását a különböző frakciók befolyásolásától ezért eldönti, hogy szövetséget köt egy újabb ninja klánnal. A két említett klánt emiatt egy véres versenybe kényszeríti: 10-10 harcosukat kell megnevezniük, akik élet-halál harcban döntik el az elsőbbséget. Amelyik klán előbb végez az ellenfél 10 ninjájával, az győz. A szabály csak annyi, hogy májusban a megmaradt harcosoknak be kell mutatni a tekercseket a Sunpu kastélyban, amelyik klánból többen maradnak, azok győznek, és ezer éves dicsőség vár rájuk.

Eddig a pontig egy "szokványos" történet lehetne, de a sorozat érdekességét nem is az alaptörténet adja. Mindkét klánban magas fokra emelték ugyanis a harcművészetek használatát, attól se riadva vissza, hogy emiatt eltorzítsák magukat, megváltoztassák emberi mivoltukat. A 20 ninja, akik a tekercseken szerepelnek, mindegyikük valamilyen különleges képességgel bír, amikkel a harcokban egy átlagos emberrel szemben hatalmas előnyre tesznek szert, de az egymás elleni harcokban már nem ilyen egyszerű a helyzet. A különböző párbajok során aki egyszer győzedelmeskedik, nem biztos, hogy sikeres lesz a technikája egy másik párbajban. A két klán vezetője, két idős ember, ők lesznek az első párbaj résztvevői és áldozatai. Egykoron szerelmesek voltak de az klánok közti ellenségeskedés miatt le kellett mondaniuk egymásról. Halálukban viszont ismét egymást ölelték... Mindkettőjüknek van egy unokája, akik a klánok jövendő vezetői lesznek: az igabeli Oboro és a Kouga Gennosuke, akik fiatal koruk óta ismerik egymást. A két család a megbékélés jegyében már eltervezte házasságukat, ami a két fiatalnak se lett volna ellenére, sajnos az események ilyen fordulata miatt (mivel mindkettőjük neve szerepel a tekercseken), előre látható a történet tragikuma. A sorozat nagy részében a különböző párbajok a főszereplők, a tekercsen ennek folyományaként egyre nő azon ninják száma, akik nevét a saját vérükkel húzták át.

A történetről többet nem érdemes elmondani, aki például szerette a Ninja Scroll-t, az jól fog szórakozni ezen is, de azzal összevetve ez egy jóval sötétebb, jóval drámaibb sorozat, és aki boldog végkifejletre számít, az bele se kezdjen. A harcok naturális, véres mivolta miatt 16-os karikát tennék a filmre.
A karakterek szépen rajzoltak, de azért nekem nem mindegyik nyerte el a tetszésem, például Oboro teáscsészényi szeme szerintem felesleges (még ha a képessége a szeméhez kapcsolódik is). A harcok nagyon látványosak még ha elég hihetetlenek is, viszont gyakran este vagy esőben játszódik a történet, gyakran kellett a fényerőszabályzóhoz nyúlnom... A sorozat nekem nagyon tetszett, de én kevésbé szeretem a drámai végkifejleteket, így emiatt számomra "csak" 9 pontot ér, persze mindenféleképpen ajánlom megnézésre.
Írta: SuMMeR
SuMMeR értékelése: 9 (kitűnő)
2006.02.24.
37730 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Basilisk: Kouga Ninpou Chou © Yamada Futaroh • Gonzo

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.