×

Regisztráció

Anime: Akira

Akira © Otomo Katsuhiro • Akira Comittee

Akira (movie, 1988)

アキラ

Hossz: 124 perc
Műfaj: akció, sci-fi, pszichológiai, thriller, seinen

Rendezte: Otomo Katsuhiro
Eredeti mű: Otomo Katsuhiro
Írta: Hashimoto Izo
Zene: Yamashiro Shoji
Stúdió: Akira Comittee

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (212 szavazat, átlag: 8.34) részletek

Akira © Otomo Katsuhiro / Akira Comittee
Az Akira Otomo Katsuhiro korszakalkotó cyberpunk animefilmje, mely forradalminak számító ötletekkel és képi elemekkel rémisztő látomást mutat be egy jövőbeli társadalomról, az evolúció és a szellemi képességek határainak kérdéseit feszegetve.

1988-ban egy hatalmas robbanás következtében Japán nagy része, és a főváros, Tokió is megsemmisült, majd kitört a 3. világháború. 31 évvel később, 2019-re a várost újjáépítették. Neo Tokió a polgárháborúk, az alvilág, terroristák, vallási fanatikusok, és a motoros bandák városa lett. Egy ilyen bandának a vezetője a 16 éves Kaneda is. Kaneda bandája, a Capsules harcban áll egy másik motoros csoporttal, akiket Clowns-nak hívnak. Rendszeres utcai összecsapások zajlanak a bandák között. Kaneda csapatának tagja a 15 éves Tetsuo Shima, akit - mivel ő a legfiatalabb - a banda többi tagja állandóan ugrat. Tetsuo ezért állandó bizonyítani akarással van tele. Egy alkalommal, amikor szintén túl sokat kockáztat, összeütközik egy különös gyerekkel, aki inkább néz ki öregembernek, mint kisfiúnak. A balesetet a gyerek sértetlenül megússza, Tetsuo viszont megsérül.
Ekkor a semmiből hirtelen fegyveresek tűnnek fel, és a fiút, és Tetsuot is magukkal viszik. Egy laborba szállítják, ahol mindenféle vizsgálatnak vetik alá, mivel az ottani tudós úgy véli, hogy köze lehet a misztérumhoz, amit Akirának hívnak. Amikor kiengedik, Tetsuo megváltozik: agresszív lesz, fájdalmai és szörnyű látomásai vannak. Közben kiderül, hogy ki is az az Akira, és a három különös gyerek, akiket szintén a laborban tartanak, és hogy milyen célokra használják fel őket a tudósok. Azt is megtudjuk, hogy egy ellenálló szervezet kémkedik a kísérletek után, melynek tagjai Kei, egy lány, aki megismerkedik Kanedával, és Ryu, a szervezet egy másik tagja. Ezen kívül ott van még egy tudós, aki minden emberi érték fölé helyezi a kísérleteit, és Shikishima ezredes, aki katonai kötelességének tartja megvédeni a várost.
De elszabadul a pokol: Tetsuo rájön, hogy újfajta képességekre tett szert. Egyetlen kézmozdulattal könnyedén tud embereket ölni. Végre megmutathatja Kanedának, és a világnak, mekkora ereje van, és senki nem tudja megállítani. Elindul arra, amerre egy tudat alatti hang hívja folyton: Akira felé! Kaneda, Kei, Ryu és a három különös gyerek ereje sem elég, hogy megállítsák. Amikor Tetsuo végre eléri a célját, és eljut Akiráig, kezdi elveszíteni uralmát saját teste felett. Megjelenik maga Akira is, és egy apokaliptikus végkifejletnek lehetünk szemtanúi.

Az Akira talán az egyik legismertebb anime. A manga változattól nagyon sokban eltér, erősen le van rövidítve a cselekmény. Az animáció korához képest nagyon magas színvonalú, a zenei aláfestés is igen jól eltalált. A történet érdekes, néhol félelmetes, és kétségbeejtően zavaros.
Katsuhiro Otomo 2000 oldalas mangája alapján készült, ezért a mondanivaló felét sem lehetett belesűríteni a filmbe. Mégis kitűnő akció-sci-fi anime lett a végeredmény, amely nagyban hozzájárult az anime Japánon kívül történő elterjedéséhez.
De a manga ismerete nélkül nagyon nehéz megérteni a film komplex hátterét. Ezért aki csak egy kitűnő, klasszikus anime filmre vágyik, annak elég megnézni a filmet. De ha valakit tényleg érdekel az Akira háttere, érdekes filozófiája és mondanivalója, az mindenképpen a mangát is olvassa el.
A film több helyen sokkoló, és véres jeleneteket tartalmaz, 16 év felettieknek ajánlott.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 9 (kitűnő)
2001.11.30.
29390 olvasás

Ismertető értékelése:
4.44 (jó), 9 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Akira © Otomo Katsuhiro • Akira Comittee

Hozzászólások:
Alapmű! Ennyi a mondanivalóm.
#1 | 2011.09.17. | írta: Andro
Hozzászólás írásához jelentkezz be.