×

Regisztráció

Anime: Starship Operators

Starship Operators © J.C. Staff

Starship Operators (TV, 2005)

スターシップ・オペレーターズ

Hossz: 13 rész
Műfaj: akció, dráma, sci-fi, háború

Rendezte: Watanabe Takashi
Írta: Tomizawa Yoshihiko
Karakter dizájn: Matsumoto Fumio
Zene: Kawai Kenji
Stúdió: J.C. Staff

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (20 szavazat, átlag: 8.20) részletek

Starship Operators © J.C. Staff
Végzős kadétok tartanak haza a Kibi nevű bolygóra, egy felsőkategóriás űrhajó, az Amateras fedélzetén. Ám még leszállás előtt megtudják, hogy a Galaktikus Királyság elfoglalta és megadásra kényszerítette anyabolygójukat. Miután a vezetők elhagyják a hajót, a kadétok elhatározzák, hogy nem hódolnak be és a "várólistára" került hajót megveszik, ezzel saját háborút indítva a Királyság ellen. A pénzt a Galaktikus Hírcsatorna biztosítja, mely ezáltal kizárólagos közvetítési jogot is kap. A legénységhez még csatlakozik Kibi kormányzója, és már indulhat is a halálos valóságshow, a háború élő egyenes adásban. A TV egyenesben adja a legénység mindannapjait, a csatákat pedig taktikai okoból csak felvételről, néhány kivételtől eltekintve.

A sorozat is elsősorban a legénység életének, taktikai megbeszélések és az egész politikai hátterének bemutatására korlátozódik. A harcok a fejlett fegyverek és jól kidolgozott taktikák miatt rövid ideig tartanak, de ettől még élvezetesek és látványosak. Továbbá nem követik a Star Wars féle hangos-lézer-fényes vonalat, vagyis itt az űrben nem terjed a hang, a lézersugár nem szakaszokban hanem egy hosszú sugárban terjed. Súlytalanság van, ami kihat az egyszerű lövöldözésekre is. Az űrhajók nem csak úgy felrobbannak, hanem előbb megolvad a páncél, megsérül egy fontos modul stb. és csak utána robban fel. Összefoglalva fizika szempontból roppant "reális" lett.

A karakterek jelleme is megfelelően kidolgozott, és a kezelőszemélyzet sincs elhanyagolva. Az érzelmekből is kijut minden: szerelem, szomorúság, gyász, irigység, intrika. Az ellenséges támadásokon kívül a történteket gyakran befolyásolják aktuális politikai helyzetek is, szövetséges és semleges államok, valamint a TV társaság döntései is. Gyakran érvényesül a "nézettségért bármit"-elv is.

Mindez hogy fért bele 13 részbe? Jelentem, jól. A nézőnek nincs olyan érzése, hogy valamit vagy valakit elhanyagoltak a sorozatban. Összeségében jól megkomponált darabnak tartom, olyan történetekkel, mely az űrhajókat leszámítva, akár ma is nyugodtan megtörténhetne. A zenéjéről nincs mit mondani. Minden darab illett a megfelelő jelenthez. Igazából ajánlom mindenkinek, aki kedvekli az űrsztorikat, a fordulatoktól sem mentes politikai krimiket, vagy csak éppen egy háborús drámára vágyik.
Írta: madfist
madfist értékelése: 8 (nagyon jó)
2006.05.20.
32595 olvasás

Ismertető értékelése:
4.00 (jó), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Starship Operators © J.C. Staff

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.