×

Regisztráció

Anime: Noein - Mou Hitori no Kimi he

Noein - Mou Hitori no Kimi he © Akane Kazuki • Satelight

Noein - Mou Hitori no Kimi he (TV, 2005)

ノエイン もうひとりの君へ

Noein - To your other self


Hossz: 24 rész
Műfaj: akció, romantikus, dráma, fantasy, kaland, sci-fi, pszichológiai

Rendezte: Akane Kazuki
Eredeti mű: Akane Kazuki
Írta: Akane Kazuki, Oonogi Hiroshi
Karakter dizájn: Kishida Takahiro
Zene: Nanase Hikaru
Stúdió: Satelight

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (30 szavazat, átlag: 8.77) részletek

Noein - Mou Hitori no Kimi he © Akane Kazuki / Satelight
Lacrima lepusztult, tönkretett világát időről időre feldúlják egy másik dimenzióból, Shangri-lából érkező szörnyetegek. A két dimenzió közt dúló háború a vége felé jár, és Lacrima vesztésre áll. Egyetlen reményük Shangri-la megállítására egy bizonyos "sárkány-torque", amit különleges képességekkel rendelkező lacrimai harcosok keresnek az idő és tér minden zugában.

Kaminogi Haruka egy 12 éves, talpraesett kislány, átlagos élettel, átlagos problémákkal (elvált szülők), átlagos barátokkal: a vagány Isami, a fiús Ai, a kissé fura, de aranyos Miho és a családi problémákkal küszködő Yuu, aki a rá nehezedő szülői nyomás és kilátástalan élete miatt súlyos depresszióba zuhant. Egy este a kis csapatot a városban szellemjárásról terjedő pletykák arra késztetik, hogy "szellemvadászatra" menjenek, ám valami ismeretlen dolog megtámadja őket. Amint észreveszi, hogy a valami őt üldözi, Haruka elszakad a többiektől, hogy aztán rádöbbenjen, már ismeri az üldözőt - egy furcsa, fekete köpenyes, fehér hajú férfi, aki nem sokkal azelőtt jelent meg előtte, és a "sárkány-torque"-ot akarta. A Haruka védelmére érkező Yuu kérdésére, hogy kicsoda, az alak így felel: "Te magad vagyok."

Mint kiderül, a "sárkány-torque" maga Haruka, a fekete köpenyes férfi, Karasu, pedig nem más, mint Yuu 15 évvel idősebb verziója, egy másik dimenzióból. Karasu küldetése az, hogy Lacrimába vigye Harukát, hogy felhasználják a Shangri-la elleni küzdelemben. Azonban ahogy múlt, jelen és jövő összeér, és a munkába személyes érzések is keverednek, Karasu rádöbben, hogy újra kell gondolnia mindent, amiért eddig harcolt.

A történet első hallásra talán egyszerűnek és gyerekesnek tűnhet, de meg lehet nyugodni: egyáltalán nem az. A Noein a 2005-ös év talán legkülönlegesebb animéje volt: egyedi, minden megszokott anime-stílustól eltérő, esetenként egészen szürreális rajzstílusa és animációja már önmagában kiemeli a többi anime közül, a témája és eszközei pedig minden, csak nem hétköznapi és megszokott. A történet nem egyszerűen "időutazós" - alapja az egymással "rezonáló" téridők közti bonyolult kapcsolat, így fontos szerepet játszik benne a kvantumfizika és az ahhoz kapcsolódó filozófia, leginkább a "sokvilág-interpretáció" (mely szerint a világ végtelen sok, párhuzamosan létező univerzumból áll), Niels Bohr koppenhágai értelmezése és Schrödinger elmélete (melyek szerint a világegyetemet valószínűségek láncolata építi fel, és megfigyelők, esetünkben Haruka, határozzák meg egy-egy esemény bekövetkeztét).

Ezeknek a jelentése emberi szinten sokkal érthetőbb: múlt, jelen és jövő kapcsolata, választások, döntések és következmények, amelyek felépítik egy ember életét. Mindezen felül pedig a kérdés: egy végtelen mennyiségű univerzumokba szétágazó, előre nem meghatározott jövőket hozó, bizonytalan világban, mi ad biztos pontot? Mi az, ami meghatározza az egyént és a helyét a világban? A Noein erre a kérdésre keres (és talál) választ.

De senki se ijedjen meg (vagy kezdjen el reménykedni), a Noein minden, csak nem száraz, köldöknézegetős vagy pozőr, írója és rendezője, Akane Kazuki, tudja, hogyan kell vegyíteni a tartalmat a szórakozással. A Noein hangulatában, de még egyes karakterek és történeti elemek terén is hasonlóságot mutat a szintén Akane által írt és rendezett Vision of Escaflowne sorozattal - voltaképpen olyan, mintha az Escaflowne sötétebb, karcosabb testvére lenne. De persze emellett egy teljesen önálló, eredeti alkotás, sokszínű és érdekes szereplőgárdával és egy történettel, amelyben a harcok, a barátságok és az ébredező, ártatlan szerelmek ugyanolyan fontosak, mint a kvantumfizikai elméletek.

Persze tökéletes anime nincsen, a Noeinnek is megvannak a maga hibái. A különleges rajzstílusok nem mindig jönnek be, és a szereplők néha elég rondák tudnak lenni. A történet ritmusa nem a legjobb: egyes részleteken feleslegesen sokáig időzik, míg más részleteken átsiet; több olyan elem is van benne, ami később nem kerül felhasználásra, és kérdések, melyekre végül nem kapunk választ. Yuu Ikari Shinjit megszégyenítő depressziója néha már kifejezetten idegesítővé teszi a karaktert (igaz, a sorozat felére végre összekapja magát), Karasu meglehetősen szegényes szókincse pedig (általában az "én", "megvédem" és "Harukát" szavakat ismételgeti, különböző kombinációkban) pedig egy idő után elég fárasztó. (És, bár ez nem az anime hibája, a Shinsen-féle fansub nagyon rossz, főleg a korai részekben. Itt hívnám fel mindenki figyelmét, hogy Karasuék dimenziójának neve Lacrima, egy latin szó, nem pedig La'Cryma... a La'Cryma Christi egy JRock együttes.)

De persze a Noeinnek jó oldalai is vannak, amik, a történet érzelmi erejével együtt, feledtetik, szinte elsöprik a hibáit. A fura karakterdizájnok általában jól működnek, az animáció pedig lenyűgöző tud lenni, főleg a harcok közben. A zene kiváló, a seiyuuk pedig mind hatalmasat alakítanak (külön felhívnám a figyelmet Kudou Harukára, akinek a Noein Harukája a második hangszínészi szerepe, a Karasut alakító Nakai Kazuyára, és Suzumura Kenichire, aki eddigi szerepeitől gyökeresen eltérően, itt egy teljesen őrült karaktert alakít). A szereplők olyan sokfélék, hogy mindenki találhat magának kedvére valót, akinek aztán drukkolhat, aggódhat érte és együttérezhet vele, ahogy végigbotladozik ezen a különleges történeten, melynek egyes elemei ismerősök lehetnek ugyan, de az egésze mégis egyedi és megragadó, a mondanivalója pedig nagyon szép és nagyon emberi.
Írta: mufurc
mufurc értékelése: 8 (nagyon jó)
2006.06.18.
31211 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Noein - Mou Hitori no Kimi he © Akane Kazuki • Satelight

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.