×

Regisztráció

Anime: Yu-Gi-Oh!

Yu-Gi-Oh! © Takahashi Kazuki • Toei Animation

Yu-Gi-Oh! (TV, 1998)

遊☆戯☆王

Hossz: 27 rész
Műfaj: akció, vígjáték, fantasy, kaland, természetfeletti

Rendezte: Sugishima Kunihisa
Eredeti mű: Takahashi Kazuki
Karakter dizájn: Himeno Michi, Araki Shingo
Zene: Hayama Takeshi
Stúdió: Toei Animation

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Yu-Gi-Oh! Duel Monsters (TV, 2000)
Yu-Gi-Oh! Duel Monster GX (TV, 2004)

Értékelések: (51 szavazat, átlag: 6.98) részletek

Yu-Gi-Oh! © Takahashi Kazuki / Toei Animation
A sorozat teljesen független hasonló nevű társától, a Japánon kívül sokkal ismertebb Yu-Gi-Oh! Duel Monsters-től. Szokás tévesen a Duel Monsters nulladik évadjának is nevezni, valójában azonban inkább az ismert történet egy alternatív elbeszélése, pontosabban a Duel Monsters az eredeti Yu-Gi-Oh! alternatív újrakezdése.

Mutou Yugi, egy félénk középiskolás fiú nagyapja, Sugoroku játékboltjában talál egy ősi, egyiptomi műkincset, az ezeréves ("sennen") kirakót. A kirakó rendkívül különleges, ugyanis egy misztikus átok lengi körül. Az azt felszínre hozó expedíció tagjai mind szörnyet haltak, s az áll rajta, hogy aki kirakja, hatalmat nyer a sötétség felett. Yugi ezt úgy értelmezi, hogy a kirakó teljesíteni fogja egy kívánságát, ezért éjt nappallá téve mindent elkövet, hogy darabjaiból összeállítsa azt. Osztálytársa, a visszahúzodottsága miatt őt gyakran sértegető Jounouchi Katsuya azonban ellop belőle egy darabot, s így a megfeszített munkán túl is komoly viszontagságokat kell kiállnia, hogy tervét véghezvigye. Végül sikerrel jár, s minden jóra fordul: ő kiáll Jounouchiért, aki pedig visszaszerzi neki a hiányzó darabot. A kirakás pillanatában a jóslat beteljesedik. Egy ismeretlen szellem szállja meg Yugit, aki bajban mindig a segítségére siet, s az őt vagy barátjait bántó embereket egy úgynevezett sötét játszmára ("yami no game") kényszeríti. Az ilyen játszmák valójában az adott ember lelkének mérlegelésére szolgálnak, s azokat, akik a vereséget nem bírják elviselni, és azt a szabályok megszegésével próbálják elkerülni, a szellem megbünteti és halálra rémiszti. Yugi azonban ebből semmit sem érzékel, és azt hiszi, a kívánsága beteljesült, ugyanis a kirakónak köszönhetően végre barátokra lelt...

A legnagyobb eltérés a Yu-Gi-Oh! és a Duel Monsters között egyértelműen a sorozatban feltűnő "játékok" milyensége. Az ismert kártyajáték a Yu-Gi-Oh!-ban is megjelenik, de csak egy a többi közül, és az elénk tárt szabályai még a Duelist Kingdoméhoz képest is sokkal kezdetlegesebbek. Általában véve a történet sokkal "komolyabb" és erőszakközpontúbb, mint a Duel Monstersben. A szerző, Takahashi Kazuki úgy nyilatkozott, hogy eredetileg egy játékokon alapuló mangát akart készíteni, s közben jött rá, a kártyajátékot tartalmazó részek milyen különösen népszerűek. A manga folytatása és a "felújított" sorozat, így már ezt helyezi egyértelműen a középpontba.

Az ismert szereplők nagy része: Yugi, Jounouchi, Anzu, Honda, Bakura és Kaiba; valamint az ezeréves ikonok a Yu-Gi-Oh!-ban is megtalálhatók. Sőt, a Yugi-Kaiba ellentét is, mely ezúttal is Kaiba kedvenc és legerősebb kártyájának, a Blue-Eyes White Dragonnak megszerzése végett bontakozik ki. Valamint a sorozat tartalmaz egy a Duel Monsters-beli Memory World-höz hasonló szerepjátékot Yugiék és Bakura között. Különbség azonban, hogy ez az rpg nem egyiptomi környezetben játszódik; az, hogy Yugiék állandó kis csapatához tartozik még egy lány, Nosaka Miho; s hogy a sorozat legtöbb része a Duel Monstersszel ellentétben nem összefüggő. Érdekesség még, hogy a Duel Monsters néhol támaszkodik a sorozatra. Visszaemlékezésekben láthatunk olyan jeleneteket, melyek ott nem, csak itt történtek meg.

A grafika eltér a Duel Monstersben megszokottól. Egyszerűbb és élénkebb, de csúnyának továbbra sem mondható. Inkább jellegzetes, a sorozat azonnal felismerhető és elkülöníthető a többi Yu-Gi-Oh!-résztől. A seiyu teljesítmény is kitűnő. Igazán kihangsúlyozza a szereplők karakterét: Yugi például valóban ártatlan, naív, ámde segítőkész kisfiú, ugyanakkor sötét énje - az én személyes kedvencem - színészi túljátszás nélkül is roppant magabiztos és félelmetes.

Én mindenkinek ajánlom a sorozatot, akinek korábban tetszett a Duel Monsters. Érdekes végignézni, milyennek indult, és hogyan alakult át a Yu-Gi-Oh! világa. Az egyetlen problémát csupán az jelentheti, hogy a sorozathoz nagyon nehéz hozzájutni. Japánon kívül - éppen túlzott erőszakossága miatt - tudtommal talán csak a Távol-Keleten adták ki, ami sajnos nem könnyíti meg az európai és amerikai rajongók helyzetét...
Írta: szbszig
2006.07.22.
38047 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 4 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Yu-Gi-Oh! © Takahashi Kazuki • Toei Animation

Hozzászólások:
Ez az ős első sorozat, amit valahogy nálunk nem adtak le. Pedig szerintem jobb a Duel Monsters-nél.
#2 | 2011.09.16. | írta: Andro
Nálad van a kék szemű hósárkány!? De kemény vagy!
#1 | 2009.06.05. | írta: sven volfied
Hozzászólás írásához jelentkezz be.