×

Regisztráció

Anime: Uchuu no Stellvia

Uchuu no Stellvia ©

Uchuu no Stellvia (TV, 2003)

宇宙のステルヴィア

Stellvia of the Universe


Hossz: 26 rész
Műfaj: akció, iskolai élet, sci-fi, mecha

Rendezte: Sato Tatsuo
Karakter dizájn: Makoto Uno
Zene: Nagaoka Seikou

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (19 szavazat, átlag: 8.32) részletek

Uchuu no Stellvia ©
Megdöbbentő és megrázó képsorokkal indul a történet. A Földet egy hatalmas természeti csapás éri, elpusztítva majdnem a teljes emberiséget. Ez nem volt más mint egy nem túl távoli csillag szupernovájának elektromágneses lökéshulláma. Maradandó nyomként a naprendszerbeli űr zöldes árnyalatú lett. 189 évvel később az emberiség kiheverte a károkat, és óriási űrállomásokat hozott létre a naprendszer különböző pontjain az "alapítványokat" (foundation), amik kiképző bázisok a jövő űrpilótái számára. Emelett van egy másik feladatuk is, meg kell védeniük az emberiséget az előzőnél is nagyobb katasztrófától, a szupernóva anyagi lökéshullámától, ami mivel lassabban terjed a fénysebességnél, még nem érkezett meg.

Ebben a környezetben hagyja el a Földet a főszerplő, Katase Shima, a fiatal lány, hogy személyesen is láthassa a csillagokat, ne pedig a zöld űrön keresztül. Távozásának eredménye, hogy jól összeveszik az anyjával, aki ellenzi az egészet, persze azért mert aggódik miatta. A nazcai űrreptértől felfelé vezető úton megismerkedik jövőbeli legjobb barátnőjével és szobatársával, Alisa Glennorth személyében. A felsőbb évesek látványos fogadóceremónia után nemsokára meg is érkeznek a Stellviára, ami a Föld mellett található alapítvány, ez lesz iskolájuk és otthonuk, több társukkal együtt az elkövetkező időkben. Az egész sorozat alatt szerepel még Shima egy másik állandó társa, a confeito nevű színes cukorka, amit alkalmanként eszegetnek a szereplők.

Rengeteg szereplő van, akik közül több is fontos szerepet is játszik, nem pedig csak háttérként jelenik meg. Több romantikus szál is van, bár ezek nem feltétlenül játszanak elsődleges szerepet, legalábbis a sorozat első felében. Az itt fel nem sorolt tanároknak is megvan a maguk története, némelyiknek meglepőbb mint gondolnánk, tehát érdemes rájuk odafigyelni. A négy felsőbbéves elit tanuló is érdekes, az egyik pl. állandóan egy maszkkal látható és valamiféle ninja életvitelt folytat.

Shima az első eléggé elbénázott repülése után megkapja a Shipon becenevet, viszont kiderül hogy zseniális programozó és hacker lehetne belőle. Márpedig a biancának nevezett oktatógépek repüléséhez inkább van szükség ezekre a képességekre mint bármi másra. Annak ellenére hogy egy zseni, mindig megvan valamilyen problémája amin át kell küzdenie magát, akár a tanulás, akár a magánélet területén.

Arisa Glennorth mindig Shima legjobb barátja marad, habár rá kell jönnie, hogy nem képes tanulmányai során követni őt. A látszólag középszerű srác, Otoyama Kouta érdekesebb mint gondolnánk, minimális tanulással mindenből pontosan hármasa van, olykor pedig meglepően bölcs tud lenni. Fujisawa Yayoi a szemüveges lány, láthatóan többet tud mindannyiuknál és könnyűszerrel kezeli a többiek számára nehéz problémákat, viszont erős ellentét van közte és az iskola elit négyesének egyik tagja, Machida Ayaka között. Kayama Akira egy kissé hirtelen haragú és magába zárkózó lány, a maga módján mégis évezi a többiek társaságát. Végül pedig Kazamatsuri Rinna, aki később jelenik meg a történetben, korát meghazudtolva lever szinte mindenkit minden lehetséges tárgyban, mindössze azért mert ő már egészen kicsi kora óta az űrben él, így óriási tapasztalata van. És még sokan mások...

Sci-fi történetről lévén szó, mindenképpen fontos az univerzum. A szupernóva hatása elég reális, leszámítva a zöld színt, viszont a hajók mozgása a szinte már megszokott séma szerint követi a sci-fi hagyományokat és nem-newtoni fizikán alapul, vagyis a hajtóművek állandóan működnek mozgás közben. Az űrhajók mellé még megjelenik a mecha is, igaz sokáig nincs használatban, de sejthetjük hogy fontos lesz még. Hiszen a sorozat alatt nem csak egy előrelátható veszélyt kell legyőzni, hanem még valamit, és bizony ehhez már nem biztos hogy elég az emberiség minden képessége.

A megvalósítást tekintve kiváló munka. Az űrbeli objektumok CG-k, úgy mint űrhajók, állomások, mechák, effektek. Így nem léphet fel az a hatás hogy a CG nem megfelelően illeszkedig a hagyományos 2D rajzokhoz, hiszen sosem találkoznak. A zene végig tökéletesen illik hozzá, adott esetben lágy vagy éppen pergős, az opening és endingek pedig fülbemászóak, ami az előadó énekesüknek is köszönhető. Azt viszont nem sikerült kideríteni milyen logika szerint váltakoznak az endingek. A szereplők maguk kevésbé reálisnak rajzoltak, inkább animések, de ez teljességgel megfelel, viszont Shimával mintha valami nem lenne rendben, bár nem fogható meg hogy micsoda. Nagyon sokáig jellemző a történetre egyfajta könnyedség, vidámság, ami megdobja az egészet. Ez a második felében némileg átcsap angstba, aminek hatása vitatható, főleg mivel nem árulják el hogyan lett vége a kínlódásnak, hanem csak megkapjuk a minden tekintetében helyére zökkent és korrekt lezárást. Talán ez tekinthető az egyetlen negatívumnak.

Végigtekintve az összes apróságot, egy igazán remek, fiatalokról szóló sci-fi sorozatot kap a néző, ennek minden szükséges kellékével és hatásával. Vagyis van humor, dráma, akció, szerelem, felszínre törő sötét múlt és felfedezésre váró ismeretlen jövő.
Írta: Althego
Althego értékelése: 8 (nagyon jó)
2006.11.03.
28333 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Uchuu no Stellvia ©

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.