×

Regisztráció

Anime: Kurau Phantom Memory

Kurau Phantom Memory © BONES

Kurau Phantom Memory (TV, 2004)

クラウ ファントムメモリー

Kurau: Phantom Memory


Hossz: 24 rész
Műfaj: akció, sci-fi

Rendezte: Irie Yasuhiro
Írta: Yoshinaga Aya
Karakter dizájn: Ozaki Tomomi
Zene: Katsuki Yukari
Stúdió: BONES

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (13 szavazat, átlag: 8.92, #70) részletek

Kurau Phantom Memory © BONES
Valamikor a jövőben, a holdi városban Dr. Amami új energiaforrás kifejlesztésén fáradozik, eközben kevés ideje marad a 12 éves lányára, Kuraura. Mikor egy alkalommal felajánlja Kuraunak, hogy jöjjön vele a laborba, a lány kap az alkalmon, hogy végre kicsit az apjával lehet. A kísérlet azonban félresikerül, a berendezésből két sárga fénycsóva csapódik ki, az egyik eltalálja és teljesen szétbontja Kuraut. Mikor a lány újra megjelenik, akkor átrepül az üvegfalon, és magába olvasztja a másik fényjelenséget. Az eset után apja kérdezgeti arról hogy mi történt, csak annyit tud mondani, hogy ő egy rynax, ami a lány testébe került, társa pedig nagyon legyengült és alszik. Nem tudja meghatározni mi is egy rynax, és az egész világ tökéletesen új neki, habár Kurau minden emlékét birtokolja. Megígéri, hogy amint lehetősége lesz rá, elhagyja a testet és épségben visszaszolgáltatja, de nem tudja hogy ezt hogyan tehetné meg.

Ezután a történet 10 évet ugrik előre. Kurau felnőtt és a Földön mint egyfajta szabadúszó ügynök tevékenykedik, emlékezve ígéretére hogy épségben kell visszaadnia a kölcsön testet. A rynax adta képességeit használja a munkája során, ami lehetővé teszi számára hogy tárgyakon hatoljon át, akár teljesen testetlenné váljon, elrejtett dolgokat találjon meg, nagyot ugorjon, repüljön, vagy tárgyakat semmisítsen meg. Egyszóval semmi nem változott, ő továbbra is a rynax, aki a magánytól szenvedve várja hogy társa feléledjen, ugyanakkor személyiségének elválaszthatatlan részét képezi hogy ő Kurau, Dr. Amami lánya. És egy éjszaka meg is jelenik a várva várt társ, gyakorlatilag Kurau korábbi kiadásban, egy aranyos kislány, akinek Kurau a Christmas nevet adja, hogy miért ez csak később derül ki. Kettőjük kapcsolata nem más mintha egy testvérpárról lenne szó, és Kurau mint az idősebb megpróbál gondoskodni Christmasról. Gondoktól mentes boldog életük nem tart sokáig, mivel a világ biztonsága fölött őrködő szervezet, a GPO számára gyanússá válnak.

A GPO rendelkezik azokkal az eszközökkel amikkel megállíthat egy rynaxot, és erre okuk is van, mert más rynaxok veszélyesnek bizonyulnak. Érdekes, hogy pontosan Dr. Amami kutatási eredményei alapján képesek erre, aki az éveket arra fordította hogy kifejlesszen egy rynax eltávolító eljárást, és noha ez nem sikerült neki, valami más igen. Szóval a lányok élete felfordul, és menekülniük kell, a GPO pedig az egész Földön át, valamint a Holdon is üldözi őket. Eközben találkoznak olyan emberekkel, akik segíteni szeretnének nekik, illetve rynaxokkal, akik nem ilyen jószándékúak. Nem ilyen egyszerű azonban a történet, mivel a háttérben egy összeesküvés áll. Miért ölték meg a hajszát vezető nő, Ayaka Steiner teljes családját amikor még gyerek volt? Melyik oldalon áll a doktor, gyűlöli-e azt ami a lányából lett? Milyen kutatást folytat a GPO a Holdon a rynaxokkal és miért? Biztos hogy mindenki úgy gondolja a GPO-nál, hogy helyes amit csinálnak?

Abban az értelemben szokványos az anime története, hogy a két lány az ártatlanul üldözött menekülő pozitív hős szerepébe kerül. Viszont ez egy sci-fi háttér előtt játszódik le, megbolondítva a rynax témával. És talán éppen ez a leginkább zavaró az egészben, mert sosem derül ki, mi is egy rynax, még csak utalás sincs rá. Ha bármi különlegesre van szükség, a szerzők nyugodtan rákenhetik a rynaxra és minden meg van oldva. Szubjektív spekulatív vélemény alapján valamiféle szubatomikus entitások lehetnek, amik behatolnak a makroszkopikus világba, erre utal hogy párosával fordulnak elő, csakúgy mint az ellentétes spinű fermionok egy közös energiaszinten.

A történet előrehaladtával életszerűen bemutatott embereket ismerhetünk meg, barátságok szövődnek, amik adott esetben nem várt személytől indulnak ki. Így minden üldöztetés ellenére egyfajta pozitív hangulat árad végig a sztori alatt. Vizuálisan jól sikerült, a különféle harcok alatt szép sárga rynax fényeffektek vannak, meg Kurau mozgása folytonos, légies és könnyed, mintha számára nem létezne gravitáció, valamint Christmas rajza szinte ellenálhatatlanul aranyos. A zene viszonylag jónak mondható, ami megfelelő hátteret biztosít az események számára, de nem kiemelkedő. Egy szóval egy újabb jól sikerült anime ez, ami a sci-fi vonal mellé valahogy egy kis melegséget is be tud csempészni. Ugyanakkor elképzelhető, hogy van akiket fáraszt a sokáig szinte cél nélkül tartó menekülés. Nem ezen anime alapján fogjuk felülbírálni világnézetünket, de arra bőven elég, hogy órákon át a képernyő elé szegezzen.
Írta: Althego
Althego értékelése: 7 (jó)
2007.03.10.
34816 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kurau Phantom Memory © BONES

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.