×

Regisztráció

Anime: Kanon

Kanon © Visual Art's/Key • Kyoto Animation

Kanon (TV, 2006)

カノン

Hossz: 24 rész
Műfaj: romantikus, dráma, fantasy, természetfeletti, visual novel, seinen

Rendezte: Ishihara Tatsuya
Eredeti mű: Visual Art's/Key
Karakter dizájn: Hinoue Itaru, Ikeda Kazumi
Zene: Maeda Jun, OdiakeS, Orito Shinji
Stúdió: Kyoto Animation

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Kanon (TV, 2002)

Értékelések: (37 szavazat, átlag: 8.57) részletek

Kanon © Visual Art's/Key / Kyoto Animation
Egy hideg téli napon fiatal fiú várakozik a padon. A városka, amibe két órája érkezett olyan hely, melyet kiskorában rendszeresen látogatott. Ám 7 éve történt valami, ami után nem tért vissza többé. Most mégis ide kell költöznie, mert szülei külföldre utaztak. Aizawa Yuuichi maga sem tudja, miért, de nem emlékszik az itt töltött évekre, ám egyelőre nem foglalkozik ezzel túl sokat. Hosszas várakozás után végül megérkezik unokatestvére, Nayuki és elindulnak hazafelé, mit sem sejtve, hogy a sors kerekei, melyek látszólag megfagytak egy 7 évvel ezelőtti napon, most lassan újra forogni kezdenek.

Minase Nayuki Yuuichi unokatestvére anyai ágon. Anyukájával, Akikoval kettesben élnek a városban. Nagyon kedves, segítőkész lány, ráadásul sportos is, kiváló futó. Egyetlen igazi rossz tulajdonsága, hogy reggelenként nem tud rendesen felkelni, így az ébredései nem kevés vicces helyzethez vezetnek. Bár szinte mindig mosolyog, mégis van benne valami szomorúság. Mi az oka a bánatának?
Tsukimiya Ayu Yuuichi gyerekkori barátja, ám ahogy a többiekre, rá se emlékszik. Ayu egy taiyaki árustól menekülve szalad bele véletlenül a fiúba, hogy régebbről is ismerik egymást, csak később derül ki. Meglehetősen különös lány, szárnyak vannak a hátizsákján, mégis úgy tűnik, nem tud róla, fogalma sincs, mi az a mobiltelefon és furcsamód neki is homályosak az emlékei. De ez még korántsem minden, Ayu ugyanis keres valamit. Valami nagyon fontosat, ám hogy mi is ez a valami, arra maga sem emlékszik.
Sawatari Makoto gyakorlatilag a semmiből bukkan fel és rátámad Yuuichira. A fiatal lány amnéziás, nem tudja, mi a neve, hol lakik, csak annyi biztos, hogy valamiért haragszik a fiúra. Nem szeretne a rendőrségre menni, ezért Akiko végül úgy dönt, náluk maradhat, amíg eszébe nem jut minden. Mi az oka a haragjának?
Shiori először akkor bukkan fel a történetben, mikor Ayu és Yuuichi rájönnek, hogy ismerik egymást régebbről. A találkozás véletlen és jelentéktelennek tűnik elsőre, ám az ő életében ez fontos esemény. Legközelebb az iskolaudvaron láthatjuk viszont, ahova állítása szerint azért jött, mert vár valakire, akiről azonban szinte semmit nem tud. Azt mondja, ő is az iskola diákja, ám egy megfázás miatt otthon kell maradnia. A vezetéknevét se hajlandó elárulni, a találkozások az udvaron mégis rendszeressé válnak és Shioriék lassan összebarátkoznak. Kicsoda a lány valójában?
Kawasumi Mai egy csendes, hűvös végzős diák, egyetlen barátja van, a gazdag családból származó Kurata Sayuri és bár ellentétes személyiségek, mégis úgy tűnik, szavak nélkül is megértik egymást. Yuuichi egy éjszakai iskolában tett látogatás során szembesül azzal, hogy ki is Mai valójában. Valamiért megkedveli a lányt és eldönti, hogy segíteni fog neki.

Mi történhetett 7 évvel ezelőtt és mi az, ami összeköti ezt az 5 lányt Yuuichival?

Biztosan ismerős sokak számára a történet, hiszen a key játékát 2002-ben a Toei Animation már feldolgozta. A Kyoto Animation az AIR sikere után kezdett bele a Kanon-ba, hogy ezúttal kicsit részletesebben mutassa be a közönségnek.
Az animáció nagyon szép, vannak gyengébb pillanatok, de remekül sikerült megőrizniük a télies hangulatot. A karakter dizájn ízlés kérdése, nekem sikerült megszeretni és szerintem sokat finomodott az AIR óta, már nem ragaszkodnak annyira Hinoue Itaru eredeti rajzaihoz. A színeket is remekül válogatták össze, feltétlenül érdemes DVD minőségben nézni, mert sokkal élesebb a kép és élénkebbek a színek.
A zenéhez a játék háttérzenéit és az évek során kiadott különböző feldolgozásokat (arrange albumok, ha így jobban tetszik) használták, minden dallam kellemes, fülbemászó és remekül megadja az alap hangulatot. Biztos vagyok benne, hogy sokakban maradnak majd meg a különböző melódiák. Az opening gyönyörű szép, az ending pedig kellemes, vidám és télies, mindkettőt Ayana énekli. A sorozat során két betétdallal is találkozhatunk, mindkettő a főcímdal feldolgozása. Az elsőt Shimamiya Eiko, a másodikat pedig Lia énekli. Valamint a kávézóban, amelyet a szereplők látogatnak, olykor-olykor Johann Pachelbel Canon in D darabját játsszák.
A szinkronszínészek hangjára se lehet panasz, egytől-egyig csak fejlődtek az előző feldolgozás óta, emellett Yuuichi hangját cserélték, így ő a régi sorozat kedvelői számára lehetséges, hogy elsőre szokatlan lesz, de jól hozza a szerepét, szerintem hamar meg lehet szokni.
Érdekességként még megemlíteném, hogy a Kanon esetében is valódi helyszíneket használtak fel a készítők, az ezek alapjául szolgáló város neve Moriguchi. Valamint, mint minden KyoAni sorozat esetében, itt is találhatunk utalásokat más animéikre, ha figyelünk.

A Kanon lényegében a csodák története. A csodáké, a kívánságoké és az ígéretek hatalmáé. Nagyon szép, szomorú és mégis szívmelengető, amit mindenkinek szeretettel ajánlok, akik a sok akció, ecchi és egyéb animék után egy kis kikapcsolódásra vágynak. Lesznek izgalmas, kedves, vicces és szívszorongató pillanatok, hisz végső soron ez egy csodaszép romantikus történet.
Írta: Tenshi
Tenshi értékelése: 8 (nagyon jó)
2007.03.17.
26989 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Kanon © Visual Art's/Key • Kyoto Animation

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.