×

Regisztráció

Anime: Mononoke Hime

Mononoke Hime © Miyazaki Hayao • Studio Ghibli

Mononoke Hime (movie, 1997)

もののけ姫

Princess Mononoke

A vadon hercegnője

Hossz: 130 perc
Műfaj: fantasy, kaland

Rendezte: Miyazaki Hayao
Írta: Miyazaki Hayao
Zene: Hisaishi Joe
Stúdió: Studio Ghibli

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (159 szavazat, átlag: 9.00, #57) részletek

Mononoke Hime © Miyazaki Hayao / Studio Ghibli
A 15. századra Japánban az ember eléggé erőssé vált ahhoz, hogy uralma alá hajtsa a természetet. A kényes egyensúly összeomlani látszik, az erdők pusztulnak.
A messzi keleten egy kis eldugott faluban él egy fiatal fiú, Ashitaka. Az emberek szemében ő a közösség leendő vezetője, aki majd felvirágoztatja a falut. De ennek az idillnek egy csapásra véget vet, egy különös lény, egy átokisten feltűnése. Az átokistenek valamikor a természet nagy védőszellemei voltak, akik az erdőket védték. Ha egy ilyen lény olyan szörnyű sebet kap, mely elviselhetetlen szenvedést és fájdalmat okoz neki, könnyen mindent elpusztító átokistenné válhat. Mivel a szörnyeteg épp a falu felé tart Ashitaka kénytelen szembeszállni vele. Bár a lény, mely valaha vaddisznó lehetet, nagyon gyors és szinte sebezhetetlen, hősünknek végül mégis sikerül leterítenie. De nagy árat kell fizetnie a győzelemért. A seb, melyet a jobb karján szerzet előbb-utóbb a csontig hatol, és végül megöli. Az egyetlen remény, ha nyugatra megy, arra, amerről a vaddisznó jött, remélve, hogy talán így gyógyírt találhat az átokra.
Az út hosszú és veszélyes, de Ashitaka végül elér egy ősi erdőbe, az Erdőisten erdejébe. Itt pillantja meg először Sant, a fiatal lányt, aki az erdő védelmezőinek, a hegyi kutyáknak a hercegnője. És itt találkozik Lady Eboshival az erdő melletti erőd, Tataraba vezetőjével, akitől fontos dolgokat tud meg az itt kialakult helyzetről. Ugyanis az erdő lakói és az emberek harcban állnak egymással, ráadásul a császár is élénk érdeklődést mutat az események iránt. És mivel a felek csak a maguk igazát fújják, ezért Ashitaka, mint kívülálló megpróbál rendet tenni ebben a zűrzavaros helyzetben. De vajon meg tudja-e menteni a marakodó feleket egymástól? És egyeltalán önmagát meg tudja-e menteni az átokisten átkától? Valamint egy apró helyi konfliktus mióta téma a hatalmas császári udvarban?

Megannyi kérdés, melyekre a választ kapunk Miyazaki Hayao méltán népszerű filmjében. A mű nyomatékosan rávilágít, milyen katasztrofális következményekkel járhat, ha megbomlik a természet és az ember kényes egyensúlya. A filmbéli helyzet kis továbbgondolással könnyedén beleilleszthető mai természetpusztító, pénzhajhász társadalmunkba.
A karakterek jelleme nagyon élethű. Nincs egyértelműen gonosz karakter a filmben, inkább a különböző érdekek egymásnak feszüléséről van szó. Minden szereplőnek vannak jó és rossz tulajdonságai, melyek együttesen meglepően realisztikus jellemeket eredményeznek.

A grafikai megvalósítás kiváló mind a rajzok, mind az animáció terén, amihez remek zene társul, megteremtve ez által azt a fantasztikus hangulatot, ami ezt a filmet jellemzi.
Mindent összevetve a Mononke Hime egy kimagasló mű, amely történelmi köntösben világít rá jelen korunk ökológiai problémáira.
Írta: Hawk
Hawk értékelése: 9 (kitűnő)
2003.08.26.
38303 olvasás

Ismertető értékelése:
5.00 (kiváló), 1 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Mononoke Hime © Miyazaki Hayao • Studio Ghibli

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.