×

Regisztráció

Anime: Gensou Maden Saiyuki

Gensou Maden Saiyuki © Minekura Kazuya • Dentsu Inc. / Group TAC / Studio Pierrot

Gensou Maden Saiyuki (TV, 2000)

Saiyuki


Hossz: 50 rész
Műfaj: vígjáték, kaland, természetfeletti, shounen

Rendezte: Date Hayato
Eredeti mű: Minekura Kazuya
Írta: Sumisawa Katsuyuki
Karakter dizájn: Moriyama Yuji
Zene: Sakuraba Motoi
Stúdió: Dentsu Inc., Group TAC, Studio Pierrot

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (5 szavazat, átlag: 7.20) részletek

Gensou Maden Saiyuki © Minekura Kazuya / Dentsu Inc. / Group TAC / Studio Pierrot
Hosszú ideje már annak, hogy az emberek immár nem egyedül, hanem démonokkal együtt élnek békében, komolyabb ellentétek nélkül. Ebben az elsőre talán különösnek ható, de barátságos világban az emberek és démonok közti problémák ritkán öltöttek komolyabb méreteket. Az ilyesfajta együttélésnek azonban megvannak a maga veszélyei. Bár most még békében megvannak egymással, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy később is így lesz. A felsőbb hatalmak elvileg ilyenkor közbelépnének, hogy helyreállítsák a rendet, csakhogy időközben nekik is megvannak a maguk problémái, titkai, elég sajátos helyzetet idézve elő. Ilyen körülmények között, ha a két fél közti egyensúly felborul, az olyan eseményláncolatot indíthat el, amelyet egyik oldal sem lesz képes megakadályozni.
A történet maga régebbre nyúlik vissza, mint az látszik, de ne szaladjunk előre. A Földön, ahol az emberek és démonok korábban békében éltek együtt, valami miatt a démonok egymás után elkezdik elveszteni az önuralmukat, és elkezdik megtámadni az embereket, ami a létszámukból adódóan elég komoly veszélyeket hordoz magában. Hogy megállítsák a mészárlást, egy magas rangú szerzetesnek, Genjo Sanzo-nak megparancsolják, hogy keressen meg még három útitársat, és induljon el nyugat felé. A feladatuk az lenne, hogy találják, és állítsák meg az illetőt, aki miatt a dolgok kicsúsztak az ellenőrzés alól, bár ha tehetné, inkább lemondana erről a megtisztetltetésről. Mivel azonban nincs választása, Sanzo megkeresi mindhármukat, Sha Gojyo-t, Cho Hakkai-t, és Son Goku-t. Őket négyen választották ki arra a nemes feladatra, hogy megmentsék a világot, és egy titkos küldetést is, bár erről őket elfelejti tájékoztatni...
Sanzo-éknak nincs könnyű dolguk, mivel alig állt még össze a (Szuper)csapat, nagyon hamar elkezdenek rájuk zúdulni azok, akik el akarják tenni őket láb alól. Egyenként, vagy tömegben, de mindennaposnak számít, hogy kéretlen látogatóik vannak, akiknek egyetlen vágyuk, hogy megakadályozzák őket céljuk elérésében, tekintet nélkül arra, hogy eközben mekkora pusztítást visznek véghez. Az egyszerű útonállók mellett rendszeresen az útjukba akad valamilyen magányos alak, aki az őket megelőző hordákhoz képest elég durva eszközökkel játszik, a velük történő összecsapások jóval komolyabbak szoktak lenni a többinél. A puszta harcnál azonban egy kicsit több van a történetben. Ahogy haladnak előre nyugat felé, elég sok dolog derül ki a szereplőkről, mitől váltak ilyenné. De persze, sokat kerülnek nevetséges helyzetekbe is, amelyek oldják a feszültséget. Ilyen az éppen aktuális vita Sanzó-ék között, vagy az ivóverseny, amire beneveznek. Ezek mindig feldobják a hangulatot.
A szereplők közül négyet lehetne kiemelni, ők Genjou Sanzo, Gojyo, Hakkai, és Goku. Sanzo egy magas rangú szerzetes, bár meglepően hirtelen haragú, néha elég barátságtalan fickó. Hakkai épp az ellentéte, mindenkivel barátságos, Sanzo útitársai közül ő a legnormálisabb. Gojyo egy igazi nőcsábász, ha csak teheti, kártyázással, és nők felszedésével tölti a szabadidejét.
Goku elég egyedi eset, Gojyo-ék rendszeresen piszkálják azzal, hogy mekkora idiótának tartják már csak azért is, mert folyton Sanzo idegeire megy.

A kivitelezés egész elfogadható, figyelembe véve, hogy 2000-es animéről van szó. Az openingek kifejezetten jók, főleg a zenéjük, az endingek már nem annyira. A zenék alapjában véve is megfelelőek, bár nem biztos, hogy a komolyabb összecsapásoknál annyira odaigyelne rá, aki nézi. A szinkronhangok jók lettek, talán csak néhány esetben lehetett volna jobb.
A karakterek dizájnja elég érdekes, jó példákat lehet látni arra, hogy a külső elég megtévesztő lehet, bár ez inkább a későbbiek folyamán kezd el látszani.
Az animáció minősége nem rossz, a legújabb CG-t ugyan nem előzi meg, de azért jól néz ki. A szereplőket, és a környezetet is szépen rajzolták meg, amikor meg kezdődik a pusztítás, látványos környezeti átalakításoknak lehetünk tanúi. Időnként kifejezetten a poénra mentek rá vele, anélkül, hogy a szereplők túl sok mindent tennének... bár az adja az alapot. :-)
A történet maga elég sajátos, bár nem egyedi az ötlet, hogy emberek, és démonok élnének békében, de, hogy nem egy alternatív, fantasy világban, hanem itt a Földön induljanak meg nyugat felé, Indiába... az azért kissé meredek. A szereplők háttere is olyan dolog, hogy van, akié egész jól kidolgozott, másén nem lehet tudni, hogy mit is kéne róla gondolni. De ezek csak apróságok, annyira nem zavaróak.
A Saiyuki kellemes akcióvígjáték, helyenként (gyakran) sok drámával, amely sokszor a szereplők életéhez kötődik. Erőteljes természetfeletti hatás is látható határozottan érdekes alakokkal, akik közül személyisége, és szövege alapján mindenki találhat magának kedvencet. Műfajilag tehát érdekes egyveleg.
Összeségében szórakoztató sorozat, amelynek a kiindulópontja talán nem a leggrandiózusabb, de a történet, az események ettől még nagyon is élvezhetők. Érdemes tudni, hogy a történetnek igazából nincs vége az utolsó résznél, mivel több folytatás is van még utána. Aki elkezdi nézni a Saiyuki-t, számítson rá, hogy nem fogja egyhamar abbahagyni. :-)

Akkor hát előre, a lenyugvó nap irányába!
Írta: trickypriest
trickypriest értékelése: 8 (nagyon jó)
2007.07.23.
26250 olvasás

Ismertető értékelése:
Nincs elég szavazat.
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Gensou Maden Saiyuki © Minekura Kazuya • Dentsu Inc. / Group TAC / Studio Pierrot

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.