×

Regisztráció

Anime: Byousoku 5 Centimeter

Byousoku 5 Centimeter © Shinkai Makoto • CoMix Wave Inc.

Byousoku 5 Centimeter (movie, 2007)

秒速5センチメートル

5 Centimeters per Second


Hossz: 60 perc
Műfaj: romantikus, dráma, hétköznapi, pszichológiai

Rendezte: Shinkai Makoto
Írta: Shinkai Makoto
Karakter dizájn: Takayo Nishimura
Zene: Tenmon
Stúdió: CoMix Wave Inc.

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (63 szavazat, átlag: 8.81) részletek

Byousoku 5 Centimeter © Shinkai Makoto / CoMix Wave Inc.
Shinkai Makoto neve napjainkra egybeolvadt a "következő Hayao Miyazaki"-titulussal. A mindössze 34 éves fiatalember méltán rászolgált erre a címre, hiszen eddigi 8 éves pályafutása során megfigyelt és tapasztalt maximalista hozzáállása, kiváló természeti-környezeti ábrázolásmódja garancia a minőségi animékre (elég, ha a kultusz Hoshi no Koe-ra vagy a szintén remek Kanojo to Kanojo no Neko-ra gondolunk). Művészi szintű vizuális kreativitását a szinte minden egyes alkalommal visszatérő fő alkotómotivummal, a távkapcsolatok problematikájával együtt kamatoztatja és tárja a néző elé. Legújabb alkotása, a Byousoku 5 Centimeter (5 Centimeters per Second) is ezen tényezőre bizonyíték, egyúttal Makoto legújabb gyöngyszeme is egyben.

Az anime három fejezetből áll, melyek összesen 1 játékórát tesznek ki. Történetünk főszereplői egy fiatal szerelmespár, Tohno Takaki és Shinohara Akari. 14 évesek, ballagás és középiskola előtt állnak, boldogok, jól érzik magukat együtt, nem akarják elveszíteni egymást (ahogy ez a pubertáskori gyerekek között szokott lenni). Azonban ahogyan az alcím is rávilágít ("a chain of short stories about their distance - rövid történetek lánca a köztük lévő távolságról"), ez az anime cseppet sem a felhőtlen boldogságot hivatott ábrázolni, hanem éppen az ellentétes pólusát: a magányt, a kedves hiányát, az önálló boldogulást, az élet igazságtalan pillanatait. Ugyanis Akari, a lány rajta kívül álló okok miatt kénytelen messzire elköltözni Tohno-tól, így kapcsolatuk gyakorlati szempontból véget ér. A két fiatal viszont elhatározza, hogy mindenáron összetartanak, így a köztük lévő hatalmas távolságot levelezés útján próbálják meg ellensúlyozni (mielőtt szkeptikusabb egyének felszólalnának az e-mail, SMS, MSN ötletével: a történet az 1990-es évek elején kezdődik, akkoriban az Internet és a mobiltelefon még igencsak gyerekcipőben járt). Az évek pedig telnek, múlnak, az élet pedig megy tovább...

Habár maga az alapötlet a romantikus animéknél gyakori, valamint már meglehetősen be is lett mutatva Makoto korábbi műveiben, a művész mégis rákontráz a Byousoku 5 Centimeter-ben: hihetetlenül gyönyörű és esztétikusan megrajzolt hátterekben, tájképekben érzékelteti a távkapcsolat hátulütőit, az évek múlását, a felek érdeklődésének kezdeti erősebb kitartását és az élettapasztalataik által megváltozott jellemüket, végül szerelmük beteljesületlenségének szomorú tényét és az elhidegülést. Ezáltal nyer igazat az a tétel, miszerint egy Makoto-anime bár történeti alkotóelem szempontjából szinte minden esetben megegyezik, a tér-idő-környezet által nyújtott választékos repertoár tudatos variálásának köszönhetően mégis képes megállni a lábán anélkül, hogy rókabőrnek neveznénk. Játszódhat a történet a múltban, jelenben, jövőben vagy alternatív világban, az üzenet világos és nyilvánvaló: az élet folyamatosan változik körülöttünk, vannak olyan körülmények, amiket mi sem tudunk irányítani, azonban ha megmarad az a bizonyos megmagyarázhatatlan irracionális érzelmi kötelék, amit szerelemnek nevezünk, akkor abból képesek lehetünk erőt meríteni a mindennapi megpróbáltatásokban.

Ezen üzenet ismertetése tehát a Byousoku 5 Centimeter fő feladata, ami leginkább a férfi főszereplő, Takaki Tohno (valamint a második fejezetben az események menetébe bekapcsolódó, Tohno-ba titkon szerelmes Sumita Kanae) narrációiban merül ki. A régi szerelme után sóvárgó, reménytelenül romantikus fiú és a nővére árnyékában élő, saját érzelmeit leplező félénk lány párosítása a fantasztikus Tenmon által komponált zeneszerzeményekkel együtt kemény drámai perceket okozhat a nézőnek (jómagam is ezen momentumokat kedveltem leginkább). A befejezés természetességét a videoklip-szerűség és a véleményem szerint nem igazán odaillő férfi vokálhang negatív irányba mozdítja, így az 55 percen át tartó tökéletes anime utolsó, 5 perces lezárása bizonyos értelemben el lett szúrva.

Ezen valóban apró negatívum ellenére azonban a Byousoku 5 Centimeter méltó a Shinkai Makoto által jegyzett alkotások egyoldalú, pozitív oldalára és bátran ajánlható a realista, életszerű romantikus történetek kedvelőinek.
Írta: SolidSnakeGH
SolidSnakeGH értékelése: 9 (kitűnő)
2007.08.05.
54412 olvasás

Ismertető értékelése:
4.44 (jó), 9 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Byousoku 5 Centimeter © Shinkai Makoto • CoMix Wave Inc.

Hozzászólások:
Háromszor, vagy négyszer futottam neki, de nem bírtam végignézni. Számomra rettentően lassú, unalmas és a karaktereket sem tudtam megszeretni.
#3 | 2022.07.18. | írta: GentleRain
Többször próbáltam megnézni, de az első fél órán sosem jutottam túl. Rettentően vontatott és unalmas az egész. A zene az szép, de ennyi a pozitívum, ami megfogott benne.
#2 | 2014.10.21. | írta: Andro
Igényes kivitelezés, életszagú történet, csodaszép zene, csak az a harmadik rész ne lett volna...
#1 | 2009.12.19. | írta: dunpeal1
Hozzászólás írásához jelentkezz be.