×

Regisztráció

Anime: Jubei Ninpocho

Jubei Ninpocho © Kawajiri Yoshiaki • Madhouse

Jubei Ninpocho (movie, 1994)

獣兵衛忍風帖

Ninja Scroll


Hossz: 92 perc
Műfaj: akció, fantasy, történelmi, természetfeletti

Rendezte: Kawajiri Yoshiaki
Írta: Kawajiri Yoshiaki
Zene: Wada Kaoru
Stúdió: Madhouse

Hivatkozások: ANN, AniDB

Értékelések: (118 szavazat, átlag: 8.42) részletek

Jubei Ninpocho © Kawajiri Yoshiaki / Madhouse
A Ninja Scroll egy klasszikusnak mondható anime, ami Japánon kívül is nagy sikert aratott. Szintén népszerű kortársaitól - Evangelion, Ghost in the Shell, Akira - elsősorban az különbözteti meg, hogy története erősen kötődik Japán kultúrájához, történelméhez, s bár rendkívül sok fantasy-elem, mítikus figura található benne, a ninják, shógunok, klánok jelenléte, a jellegzetes középkori helyszínek és a mindehhez jól illeszkedő zenei elemek csábítóan hatnak a Japán kultúra iránt érdeklődők számára.

A feudális Japánban, mint ahogy abban az időben mindenhol, gyakorta pusztítottak járványok. Azonban az egyik faluban, Shimodában váratlanul felbukkanó rejtélyes betegség mégis felkelti az egyik kisebb klán érdeklődését, s a Koga-ninják egy női taggal, Kageroval nyomozni indulnak. Mindez kudarcba fullad, mikor egy legyőzhetetlen ellenfél bukkan fel, és Kagero kivételével mindenkivel végez. Ezzel egy időben érkezik erre a vidékre Kibagami Jubei, a magányos ninja harcos, aki teljesen véletlenül kerül bele az események forgatagába. S bár akarata ellenére, de arra kényszerül, hogy felvegye a harcot azzal a hét démonnal, akik a Sötét Shógunt akarják uralomra juttatni. Segítőtársa Kagero, a ninja, legfőbb információforrása pedig az aljas kis Dakuan lesz. Ahogy folyamatosan egyre több mindenre derül fény a rejtélyes Sötét Shógunnal kapcsolatban, Jubei rádöbben, hogy végzete volt Shimoda környékére kerülni, hogy legyőzze őt. Mégegyszer. Lehetőleg ezúttal végleg...

Sok kritika éri filmet, elsősorban brutalitása folytán - hihetetlen módon a másfél órás film egyik vágott verziója 52 percre sikeredett! Valóban rengeteg véres és erotikus elem van benne, de muszáj hangsúlyoznom, hogy ezek kiegészítik a történetet, s nem sorolható ilyen alapon a movie abba a pusztán sikerhajhász gyilkolásra-erotikára építő animék közé, ahol semmi történet nincs. Csupán 16 éven felülieknek ajánlom, azok között is elsősorban azoknak, akik hiányolják az igazi japán hangulatú animéket, amik mentesek mindenféle nyugati hatástól. Mert ez egy ilyen film, s szerintem sikere pont ebben rejlik.
Írta: Ayanami
Ayanami értékelése: 9 (kitűnő)
2008.08.22.
28566 olvasás

Ismertető értékelése:
4.50 (kiváló), 2 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Jubei Ninpocho © Kawajiri Yoshiaki • Madhouse

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.