×

Regisztráció

Anime: Red Garden

Red Garden © Gonzo

Red Garden (TV, 2006)

レッド ガーデン

Hossz: 22 rész
Műfaj: akció, dráma, thriller, horror, pszichológiai, természetfeletti, seinen

Rendezte: Matsuo Kou
Írta: Hanada Jukki, Okada Mari, Yamashita Tomohiro
Karakter dizájn: Fujijun, Ishii Kumi
Zene: Senju Akira
Stúdió: Gonzo

Hivatkozások: ANN, AniDB

Kapcsolódó címek:
Red Garden: Dead Girls (OVA, 2007)

Értékelések: (10 szavazat, átlag: 8.50) részletek

Red Garden © Gonzo
Kate, Rose, Rachel és Claire egy New York-i magániskola tanulói. Különböző személyiségüknek köszönhetően soha nem váltottak komolyabb szót egymással, soha nem volt bennük semmi közös. Egy reggel mindannyian fáradtan és elcsigázottan ébrednek a szobájukban, és egyikük sem emlékszik arra, mi történt az előző este, és hogyan kerültek ágyba. Az iskolába érve aztán sokkoló hír fogadja őket. Egy iskolatársukat, Lise-t halottan találták az előző nap. Aznap este mind a négyen valami megfoghatatlan hívásnak engedelmeskedve egyazon helyre sietnek, ahol már várja őket egy Lula nevű nő. A lányok megdöbbenve tudják meg tőle, hogy az előző este valamennyien meghaltak. A testük nem valódi, és ha nem működnek együtt, végleg meghalnak. A feladatuk pedig rémisztőbb, mint valaha gondolták volna. Valahányszor meghallják a hívó hangot, az életükért kell harcolniuk.

A Red Garden nagyszerű dráma és izgalmas, akciódús thriller egyszerre, feszültséggel és rejtéllyel tele, mely a legutolsó részig kitart. A sorozat lelke a négy lány, akik nem is lehetnének különbözőbbek, a félelmetes helyzet mégis összeköti őket. A közös sorsnak köszönhetően nem csak egymást kényszerülnek megismerni és elfogadni, de önmagukkal is szembe kell nézzenek. A történettel párhuzamosan személyiségük is fokozatosan alakul, kezdetben a sírás, menekülés, stressz és veszekedés megrázó pillanatait élik át, majd lassanként megjelenik a kényszerű együttműködés és a fokozatosan kibontakozó barátság. Eközben mindegyiküknek meg kell küzdenie a saját gondjaival is, hiszen mindnyájan problémákkal küzdő tinédzserek. Furcsa ellentétként épp haláluk után kell megkeresniük és kiharcolniuk helyüket a világban.
Ezzel párhuzamosan a történet lassan, de folyamatosan bontakozik ki, apránként adagolt információkkal, vagy épp sokkoló fordulatokkal. Főleg a sorozat első felében igazán megrázó, félelmetes jelenetek várnak a nézőre, később pedig több izgalmas akciójelenet kap helyet, ahogy a rejtélyek lassan napvilágra kerülnek. A Red Gardent azonban egyértelműen a karakterábrázolás és jellemfejlődés teszi igazán méllyé és drámaivá.

Az egyedi helyszín- és témaválasztáson kívül a Red Garden külsejében is különleges. A sajátos karakterdizájn már elsőre feltűnő, akárcsak az egyszerű, de élénk színezés. A szereplők egyszerű vonalai, a részletes hátterek, a színátmenetek, kontrasztok, a változatos ruhák egyedi vizuális összhatást eredményeznek, ami egyébként jól illik a környezethez és a szereplőkhöz.
Szintén különlegesség a sorozatban, ami animék esetén igen ritka: A dialógusokat a szinkron felvétele után animálták, a szájmozgást összehangolva a hanggal. A sorozat néhány helyen musical-elemeket is tartalmaz, ezeknél használták ki leginkább ezt az egyedi szinkrontechnikát.

Kisebb történeti hiányosságok ellenére a Red Garden igazán izgalmas, hangulatos sorozat, ami a lassabb kezdés után végig képes fenntartani az érdeklődést és a feszültséget. Jó választás lehet minden akció, thriller és dráma kedvelőnek, aki nem idegenkedik a modern, egyedi megvalósítástól, az újszerű ötletektől.
Írta: Hikari
Hikari értékelése: 8 (nagyon jó)
2008.01.06.
32163 olvasás

Ismertető értékelése:
4.67 (kiváló), 3 szavazat
Az értékeléshez jelentkezz be.

Képek:

Red Garden © Gonzo

Hozzászólások:
Hozzászólás írásához jelentkezz be.